bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

"Περπατούσε πάνω από τις κορυφές των δέντρων..."

 Για το Λογοτεχνικό Σάββατο της Βερόνικας Μαρσά.

Πήρε ο ήλιος να γύρει πέρα απο το γαλάζιο Της φόρεμα και φόρεσε την χρυσαφένια πορτοκαλί του ρόμπα.

 Άρπαξε απο τον καμβά τα χρώματα του ζωγράφου και τα σκόρπισε ολόγυρα έτσι σαν να ράντιζε με άγιο μύρο το πλήθος...
Μα αλλιώτικος δείχνει σήμερα απο κει πάνω, απο τον ψηλό τον  βράχο.
Αυλακωμένο δειλινό με  άφωνες αστραπές, έκανε το σάλτο του και κείνη έμεινε να το αγναντεύει με απορία...
Ενα αεράκι ένοχο για τα κατοπινά που προμηνύονταν, σήκωσε την άκρη του χιτώνα της και έσπρωξε βίαια όσες ασύμμετρες μπούκλες ξέφυγαν την τελευταία στιγμή απο την σφιχτή πλέξη της κοτσίδας της.
Σύμφωνα με το εορτολόγιο ήταν η ημέρα των Πέτρου και Παύλου των μεγαλομαρτύρων.  
Στην αρχή ενός καυτού  Καλοκαιριού, κι'όμως οι πρώτες στάλες εδώ και κει έκαναν την εμφάνισή τους αφήνοντας ίχνη στο χώμα.
΄Επεσαν βαρειές κι'απάνω στο ολόλευκο μάγουλό της.
Η ατμόσφαιρα ξαφνικά άρχιζε ν'ανταριάζει για τα καλά μα όλα συνέχιζαν τον ρυθμό τους λες και κανείς άλλος εκτός απο κείνη  δεν καταλάβαινε την καταιγίδα που ερχόταν... ούτε ακόμα κι'αυτός ο νάρκισσος ήλιος τους!
------

Δυο μάτια γερακίσια ήρθαν και στάθηκαν πάνω απο την θωριά της.
Γεράκι εδώ πάνω?  Αναρωτήθηκε ..."Κανένα πουλί δεν σιμώνει αιώνες τώρα στον ιερό μου βράχο"
Τι ζητά το περήφανο Γεράκι εδώ πάνω μονολόγησε.
Μα το Γεράκι άκουσε τον συλλογισμό της και χτύπησε δυνατά τα πελώρια γκρίζα φτερά του, καλώντας την μ'ένα μυστικό τρόπο για μια βόλτα μαζί του.
Η Καλοκαιρινή μπόρα είχε πεισμώσει και το νερό δυνατό έπαιρνε ότι συναντούσε μπροστά του.
Δίστασε για αυτή την πτήση με τέτοια άγρια θεομηνία που ξεσπούσε κατακαλόκαιρο, μα το δυνατό χτύπημα των γερακίσιων φτερών της έδωσαν κουράγιο.
Σήκωσε το δεξί της χέρι και έπιασε την πρώτη φτερούγα ,με μια  δεύτερη αέρινη θαρρείς  κίνηση, ανασήκωσε το πόδι κάτω απο τον πολύπτυχο χιτώνα και ώπ κάθησε ήρεμα στο πλάτη του πουλιού.
Το ταξίδι άρχισε καθώς η μπόρα δυνάμωνε και γινόταν ένα με το  κακό!

Πάνω απο τα σπίτια της πόλης, πάνω απο  κεραίες και  ηλιακούς  το κορίτσι με τον χιτώνα έβλεπε απο πάνω τον κόσμο της ενώ η βροχή την μούσκευε ως το κόκκαλο.
Εκείνες οι οργισμένες αστραπές ακόμα και οι μακρινότερες την άγγιζαν μέχρι τα μέσα της ψυχής ΄της.
"Δεν έχω γλυτωμό" σκέφτηκε "μόνο από θαύμα!" Και τότε κοίταξε κάτω και είδε κόσμο απελπισμένο να τους παίρνει το ρεύμα του ποταμού που είχε δημιουργηθεί μέσα σε λίγα λεπτά και όλο φούσκωνε και φούσκωνε απειλητικά.

Είδε ανθρώπους πιασμένους χέρι-χέρι να πηδούν απο ταράτσες και μπαλκόνια, είδε νέους με μια ένεση στο χέρι να τρέχουν να γλιτώσουν την τελευταία στιγμή απο την απειλή του βέβαιου θανάτου, είδε ανήμπορους να αφήνονται στο έλεος της μανίας της φύσης, είδε καραβάνια ανθρώπων να φεύγουν για άλλους τόπους με την ελπίδα να γλιτώσουν, είδε τον πόνο και την απελπισία, είδε  μίσος και απληστία, είδε την προδοσία ζωγραφισμένη στα μάτια τους και έβγαλε φωνή μεγάλη προς τους ουράνιους Θεούς της εκλιπαρώντας: "Aς έχουν κάποτε  τελειωμό τα πάθια και οι καυμοί του κόσμου...!"
Της απάντησε μια καινούργια αστραπή, πιο δυνατή απ'όλες τις άλλες μαζί, ασύλληπτη σε ένταση κάπου πιο πέρα, και μια στριγγλιά  που έσκισε τους αιθέρες!
΄Εκλεισε τα μάτια και έσκυψε στην ράχη του πουλιού που συνέχιζε να πετά τώρα πάνω από ψηλά βουνά, κάμπους και δέντρα.
Μετά το κάθε τι βουβάθηκε μέσα στον ορυμαγδό απο βροντές που ακολούθησαν.
Το γεράκι δεν σταμάτησε στιγμή, δεν έκοψε την ταχύτητα της πτήσης του, μόνο  τώρα χαμήλωσε τόσο όσο τα ακροδάχτυλα των κρεμασμένων ποδιών της άρχισαν ν'ακουμπούν τις κορυφές των δέντρων.
Αν κάποιος σήκωνε το βλέμμα του, θα νόμιζε πως έβλεπε το κορίτσι ότι περπατούσε πάνω απο τις κορυφές των δέντρων.
Οι βροντές πήραν να λιγοστεύουν μέχρι που η βροχή σταμάτησε εντελώς
Αναθάρρησε και έριξε πάλι κάτω την ματιά της να δει τι απέμεινε...
"΄Ελα μη φέρνεις την καταστροφή" άκουσε μια φωνή σιμά της," μπόρα ήταν και πέρασε!"
Νάταν το γεράκι που είχε πάρει ανθρώπινη λαλιά και της μιλούσε, ή οι ξέπνοες κουβέντες από την παρέα τριών αγροτών που προσπαθούσαν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα απο το βιος τους?
"Εγώ προσωπικά νιώθω ξελαφρωμένος ..."συνέχισε η φωνή ΄"όπως μετά από καβγά νιώθω ήσυχος έτσι και τώρα...πάντα οι μπόρες με ξελαφρώνουν!"
Τώρα σιγουρεύτηκε πως άκουγε την κουβέντα των ανδρών, που μάταια πάσχιζαν να βρουν μιαν άκρη για να περισώσουν,σ' ότι είχε μισογλιτώσει απο την αναπάντεχη θεομηνία.
Η αγωνία ήρθε και θρόνιασε τώρα στην ψυχή της σκύβοντας περισσότερο για να βρει κι'άλλους διασωθέντες.
Εσκυβε κι'εσκυβε και έψαχνε να δει να διακρίνει  την "ζωή" να παίρνει και πάλι τον δρόμο της
Όλα γύρω ήταν τόσο κορεσμένα απο την  βροχή όλα ανέδιδαν την υγρασία της, η ίδια η ατμόσφαιρα μετά απο τόσο νερό που εγκλωβίστηκε σε λιμνούλες στο έδαφος ανάμεσα απο πέτρες και κλαράκια.
Για μια στιγμή νόμισε πως δεν ήταν νερό αλλά αδικοχαμένο αίμα!
Μα να πάνω σ'εκείνο το φυλλαράκι είδε το πρώτο σαλιγκάρι να βγαίνει και να στεγνώνει στις ακτίνες ενός καινούργιου ήλιου που ήρθε και θρόνιασε αποφασισμένος να δώσει ένα τέλος σ'όλη αυτή την κοσμοχαλασιά.

Κι'άλλο σαλιγκάρι, κι'άλλο , κι'αλλο έδειχνε με το δάχτυλο και χαιρόταν σαν μικρό παιδί.
Γέμισε η ρεματιά σαλιγκάρια που πήραν τον ανήφορο το ένα πίσω απο τ'άλλο.
"Θα πέσω , θέλω να πέσω κι'εγώ να πάρω τον ανήφορο να γίνω ένα με τα σαλιγκάρια του τόπου μου" μονολόγησε το κορίτσι και το έπιασε μια νοσταλγία να μυρίσει απο κοντά το βρεγμένο χώμα, να κυλιστεί πάνω σ'αυτό, χωρίς να νοιάζεται αν θα λερώσει το λευκό της χιτώνα.
Και έγειρε έτοιμη να εγκαταλείψει τις φτερούγες που την κρατούσαν ψηλά, αποφασισμένη γι'όλα!
-------
Ο διαπεραστικός ήχος ενός ηλεκτρονικού ξυπνητηριού επανέφεραν όλες τις αισθήσεις μου  στην πραγματικότητα.
19.36 έδειχνε η μικρή οθόνη του, με πήρε και πάλι ο ύπνος  παραπάνω....
Τελευταίως τα καλοκαιρινά όνειρα του μεσημεριού δεν έχουν τελειωμό!Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

Στα άδυτα του ...Χρυσού!

Ο Χρυσός φέρνει πιο κοντά Μπόμπολα και GOLDMAN SACHS


O Χρυσός της Χαλκιδικής έχει το ιστορικό της...


Η υπόθεση ξεκινά με τους όρους εκμετάλλευσης και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, που έδωσαν σκληρούς αγώνες στο παρελθόν με το πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα τις μεγάλες απεργίες του 1957 και του 1977 και τις κινητοποιήσεις της δεκαετίας του 1990, με επίκεντρο την Ολυμπιάδα.
Οι εγκαταστάσεις και τα δικαιώματα μεταλλειοκτησίας αλλάζουν διαδοχικά χέρια: το 1986, απο τον Μποδοσάκη στο ελληνικό δημόσιο και απο το ελληνικό δημόσιο στην καναδική TVXgold, το 1995, η οποία φέρνει και το πρώτο σχέδιο εξόρυξης χρυσού στην Ολυμπιάδα.
Επειτα απο πολλές συγκρούσεις, η ΤVX-gold εγκαταλείπει την επένδυση στις αρχές του 2003, αφήνοντας πίσω της 420 απολυμένους μεταλλωρύχους.
Στο τέλος του 2003, με μια σκανδαλώδη ρύθμιση και τον περίφημο νόμο 3220/2004, που έχει μείνει στην ιστορία, το ελληνικό δημόσιο μεταβιβάζει τα δικαιώματα έναντι "πινακίου φακής"στο σχήμα της 
"Ελληνικός Χρυσός" με ισχυρή παρουσία του ομίλου Μπόμπολα.
Σ'αυτήν όπως και σ'άλλες κραυγαλές περιπτώσεις ξεπουλήματος των συμφερόντων του δημοσίου, τα νούμερα μιλούν απο μόνα τους.
Περί τα 11.000.000 € κατέβαλε η Ηellas Gold, για ν'αποκτήσει το δικαίωμα κυριότητας και χρήσης περί των 317.000 στρεμμάτων στην βόρεια Χαλκιδική με σύμβαση που υπέγραψε με το ελληνικό δημόσιο, κατόπιν μεσολάβησης του Πάχτα, τότε υφυπουργού Οικονομίας και σημερινού δημάρχου Αριστοτέλη.
Η σύμβαση έγινε χωρίς διαγωνισμό, μ'απευθείας ανάθεση, σε μια εταιρεία που είχε δημιουργηθεί λίγες μέρες πριν (με μετοχικό κεφάλαιο 60.000€!) και με απαλλαγή της απο οποιαδήποτε ευθύνη αποκατάστασης των περιβαλλοντικών ζημιών οι οποίες είχαν γίνει απο την καναδική TVX Gold, που έφυγε νύχτα απο τα μεταλλεία Κασσάνδρας.
Ακολούθησε η τμηματική πώληση της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" στην μητρική πολυεθνική EUROPEAN GOLDFIELDS(μέτοχοι της οποίας είναι η GOLDMAN SACHS, η MERRILL LYNCH  και άλλα καλά παιδιά των αγορών)απο την οποία το κέρδος για τους μετόχους της "Ελληνικός Χρυσός"ξεπερνά τα 95 εκατομ.ευρώ!
Η "Ελληνικός Χρυσός"έμελλε να εξασφαλίσει και δεύτερο ακόμη μεγαλύτερο" ντιλ" για την εξόρυξη κοιτασμάτων χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων.
Η Καναδική εταιρεία Eldorado Gold Corporation εξαγοράζει την European Goldfields μέσω συμφωνίας ανταλλαγής μετοχών και προσφοράς σε μετρητά συνολικού ύψους 1,8 δις ευρώ. 
Απο την συγχώνευση θα προκύψει μία απο τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης στον κόσμο!
Δεδομένου ότι η Ελλάκτωρ ελέγχει διψήφιο ποσοστό στην εξαγοραζόμενη European Goldfields, η συμμετοχή της στο νέο σχήμα θα παραμείνει υψηλή καθιστώντας τον όμιλο Μπόμπολα έναν απο τους μεγαλομετόχους της κοινής καναδικής εταιρείας με ποσοστό κοντά στο 5%.
Εν τω μεταξύ, η τελευταία πράξη υλοποίησης του σχεδίου έχει ήδη παιχτεί το 2009, όταν το νέο επενδυτικό σχέδιο της "Ελληνικός Χρυσός" εξασφαλίζει απο το ΥΠΕΚΑ (2/10/2009), θετική γνωμοδότηση στην προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση (ΠΠΕΑ), ενώ στις 26/7/2011 εκδίδεται η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.
Το ΥΠΕΚΑ βάζει την υπογραφή του για την εξάπλωση των δραστηριοτήτων σε νέες παρθένες περιοχές, στην πλειοψηφία τους δασικές εκτάσεις. Κεντρικό σημείο το όρος Κάκαβος, που αποτελεί τον υδροδότη μέρους των χωριών της περιοχής.
Εν τω μεταξύ με έγγραφό του Δασαρχείου Αρναίας στις 24/4/2012, γνωστοποιείται ότι με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης παραχωρήθηκε στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός"για μεταλλευτικές δραστηριότητες οι περιοχές των Σκουριών, της Μ.Παναγιάς και του Μαντέμ Λάκκος. Πλέον και με την απόφαση αυτή του Δασαρχείου, περισσότερα απο 2.000 στρέμματα στις Σκουριές παραχωρούνται κατά κυριότητα στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός"

ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ... ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Η Μπιρμπίλη, όσο ήταν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αρνιόταν πεισματικά να υπογράψει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τις μεταλλουργικές δραστηριότητες στην Χαλκιδική. 
Ετσι η Μπιρμπίλη εκδιώχθηκε και ανέλαβε το συγκεκριμένο υπουργείο ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο Παπακωνσταντίνου υπέγραψε αμέσως την έγκριση στις 26 Ιουλίου 2011, μαζί φυσικά με τους συναρμόδιους συναδέλφους του.
Ο Μπόμπολας και η έμμεσος συνέταιρός του GOLDMAN SACHS πλέον δεν έχουν κανένα πρόβλημα και μπορούν να ξεκινήσουν την εξόρυξη του χρυσού.
(Για όποιον δεν έχει διαβάσει την καταγωγή του  Γ. Παπακωνσταντίνου θα την βρείτε εδώ!)
 Τώρα μπορείτε να καταλάβετε ότι ο πετυχημένος υπουργός Οικονομικών που "έσωσε" την Ελλάδα με το μνημόνιο,δεν υποβαθμίστηκε αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος  Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αλλά γιατί είχε διατεταγμένη αποστολή! Επρεπε να υπογράψει την την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που δεν υπέγραφε με τίποτα η προκάτοχός του Μπιρμπίλη.
Η εν λόγω μελέτη κατατέθη απο την "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ"Α.Ε. και αφορούσε την μεταλλευτική περιοχή των 317.000 στρεμμάτων της Β. Χαλκιδικής.
Η παραπάνω εταιρεία έδωσε 11.000.000 € για να την εξαγοράσει όχι στο δημόσιο αλλά στην TVX, ενώ το Ελληνικό δημόσιο δεν φρόντισε να κατοχυρώσει κανένα δικαίωμα επί του εξορυσσόμενου μεταλλεύματος! Ολα λοιπόν δικά τους! Όλα! Και το επιχειρήμά τους?  Το καλύτερο ανέκδοτο που έχετε ακούσει ποτέ! Θα κερδίσει το Ελληνικό Δημόσιο απο την φορολόγηση των κερδών!!!
Εδώ παιδιά μπορείτε να γελάσετε με την καρδιά σας.....

Και τώρα ? Εξόρυξη???

Ένας απο τους επιστημονικούς φορείς που αντιδρούν σθεναρά στην εξόρυξη του χρυσού στην Χαλκιδική  είναι το ΤΕΕ/ΤΚΜ που αποτελεί -βάσει του καταστατικού του θεσμοθετημένο τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας. Στο πόρισμα του λοιπόν αναφέρεται ότι το έργο δεν αποτελεί μία μεμονωμένη τεχνική παρέμβαση, αλλά ένα ευρύτατο εγχείρημα για την φέρουσα ικανότητα της περιοχής, του οποίου η συνολική επίδραση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως άθροισμα των επιμέρους εκτιμώμενων δυσμενών συνεπειών κάθε επέμβασης!
Δηλαδή με απλά λόγια για να το καταλάβουμε όλοι μας, λέει πως  για την Χαλκιδική έναν πλούσιο σε φυσικό κάλος νομό με ονειρικές παραλίες και τόπους αναψυχής, ο σημαντικότερος προορισμός τουριστών της Β.Ελλάδας, μετά απο μια τέτοια βαρειά για το οικοσύστημα διαδικασία εξόρυξης, πρέπει να σταθμιστεί το προσδοκώμενο όφελος απο την εξόρυξη σε σχέση με τις υπάρχουσες τουριστικές δραστηριότητες και υποδομές.
Ο καθηγητής ηλεκτρολογίας και μηχανικής Ξενοφών Ζήσης εξέφτασε την άποψη ότι για την αποκατάσταση του εδάφους της χερσονήσου , έπειτα απο μια τόση μεγάλη επιχείρηση εξόρυξης, χρειάζονται περίπου 100.000 χρόνια!
Η εξορυκτική δραστηριότητα αποτελεί πληγή για το περιβάλλον! Τεράστιες εκσκαφές απαιτούνται που κυριολεκτικά αλλάζουν τα χαρακτηριστικά μιας ολόκληρης περιοχής , μετατρέποντας την σε κρανίου τόπο, εξαφανίζουν κάθε είδος χλωρίδας και πανίδας και επηρεάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα.


Από τον Χωνί που κρατούσε ο Μάνος Κακλαμάνος

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

Τουρκική "σταυροφορία" με τις ευλογίες μας!

 Τα τελευταία χρόνια ένας τουρκικός "ιστός της αράχνης" έχει απλωθεί σ'όλη την Θράκη με την αδιαφορία αν όχι ακόμα και την εύνοια της ελληνικής διοίκησης, προωθώντας ανεξέλεγκτα μια ανθελληνική και παράλληλα μια εθνικιστική τουρκική προπαγάνδα.
Ο Ιστός αυτός αποτελείται απο διάφορα τουρκόφρονα ιδρύματα, ενώσεις, σωματεία, θρησκευτικά κέντρα, όπως οι δύο ψευτομουφτείες της Ξάνθης και της Κομοτηνής, και το κυριότερο, με ένα ισχυρό δίκτυο τουρκόφρονων ΜΜΕ.
 Όλα αυτά είναι εντεταλμένα στη γραμμή του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, με κύριο στόχο την, σε πρώτη φάση, συνδιοίκηση της περιοχής με την Τουρκία και στην συνέχεια την πλήρη αυτονόμησή της κατά το παράδειγμα του Κοσόβου, στο πλαίσιο του νεο-οθωμανικού τόξου που προβάλλεται ως η βασική σύγχρονη επιλογή του τουρκικού επεκτατισμού στην περιοχή.΄
΄Ολοι οι εκάστοτε εκλεγμένοι μουσουλμάνοι βουλευτές κινούνται σε αυτή΄ την γραμμή, ενώ δεν κρύβεται ότι συχνά πηγαίνουν στην Άγκυρα για ανανέωση των απευθείας επαφών τους με την τουρική πολιτική ηγεσία, έτσι ώστε να ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τον τουρκικό επεκτατισμό.
Ο περίφημος ψευτομουφτής της Κομοτηνής, Ιμπραήμ Σερίφ, απο τους πρωταγωνιστές της ανθελληνικής προπαγάνδας στην Θράκη!
Είναι χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας, δηλαδή ο Τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής MUSTAFA SARNIC διετέλεσε πρέσβης της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός φιλοτουρκικού ισλαμικού τόξου στα Βαλκάνια. 
Ο SARNIC με την βοήθεια των δύο ψευτομουφτήδων του Αχμέτ Μετέ της Ξάνθης και του Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής, καθοδηγεί όλο αυτό το φιλοτουρκικό δίκτυο για την καλύτερη επίτευξη των τουρκικών στόχων. 
Οι κυριότερες τουρκόφρονες οργανώσεις που επιδιώκουν την απόσχιση της Θράκης και δραστηριοποιούνται προκλητικότατα, ουσιαστικά ανενόχλητα απο την ελληνική πολιτεία, είναι η "Τουρκική Ενωση Κομοτηνής" το εθνικιστικό κόμμα DEB(παράρτημα του ΜΗΡ του τουρκικού εθνικιστικού κόμματος), η Επιτροπή Αλληλεγγύης της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, το Ιδρυμα Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης, ο Σύλλογος Επιστημόνων της Δυτικής Θράκης, η Τουρκική Ένωση Καθηγητών της Κομοτηνής, η Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης της Ευρώπης, η περίφημη Συμβουλευτική Επιτροπή μια άτυπη τοπική κυβέρνηση και η Επιτροπή Διεθνοποίησης του ζητήματος της αναγνώρισης της τουρκικής μειονότητας, η οποία έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα μέχρι και στον ΟΗΕ για να καταγγείλει ότι το ελληνικό κράτος καταπατά τα στοιχειώδη δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Θράκης.
Ο μειονοτικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Τσετίν Μαντατζί, που εξελέγη για  πρώτη φορά το 2007, θεωρείται απο τους αυθεντικότερους εκπροσώπους της τουρκικής πολιτικής στη Θράκη
Παρ'όλες όμως τις κατηγορίες που κατά καιρούς εκτοξεύουν παράγοντες της μειονότητας κατά του ελληνικού κράτους για καταπίεση όπως δείχνουν τα στοιχεία τα οποία και οι ίδιοι οι Τούρκοι έχουν δημοσιεύσει, η κατάσταση της μειονότητας βελτιώνεται κάθε χρόνο όλο και πιο πολύ, με εντυπωσιακό τρόπο, δημιουργώντας μεγάλη πίκρα στην προσπάθεια να συγκριθεί η κατάστασή της με την αντίστοιχη της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης.
Οπως αναφέρουν τα ίδια τα τουρκικά στοιχεία ήδη απο το σχολικό έτος 2001-2002, η τουρκική γλώσσα είχε εισαχθεί σαν ισότιμη της ελληνικής σε 223 σχολεία της μειονότητας, ενώ τα τουρκικά θεωρούνται ως κύρια γλώσσα σε δύο μειονοτικά γυμνάσια της Ξάνθης, σε ένα γυμνάσιο της Κομοτηνής και σε ένα κολέγιο της Κομοτηνής. Παράλληλα έχει προαχθεί και η θρησκευτική παιδεία, που τα τελευταία χρόνια σε αντιστοιχία με τις εξελίξεις στην Τουρκία, βρίσκει στην περιοχή της μειονόητας μεγάλη άνθηση. Ετσι μια σειρά μεντρεσέδων (θρησκευτικά σχολεία του Ισλάμ) έχουν ξεφυτρώσει σε πολλές περιοχές της Δυτικής Θράκης με ιδιαίτερη αναφορά στον μεγάλο μεντρεσέ του Εχίνου της Ξάνθης, ο οποίος ενισχύεται και απο κονδύλια που έχουν έρθει απευθείας απο την Τουρκία.
Εκτός όμως απο την εκπαίδευση, η μειονότητα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ένα εξαιρετικά ευρύ δίκτυο ΜΜΕ απο τα οποία τα περισσότερα είναι συντεταγμένα με την γραμμή της Άγκυρας και προωθούν την τουρκική πολιτική στην περιοχή.
Η τουρκική τράπεζα Ζιραάτ μπανκασί στην Κομοτηνή, που θεωρήθηκε απο την μειονότητα ως η αρχή της οικονομικής  υποδούλωσης της Θράκης στην ανερχόμενη τουρκική οικονομία.
Οι εφημερίδες αυτές είναι: Γκιουντέμ(ημερησία)εθνικιστικών πεποιθήσεων της γνωστής μειονοτικής δημοσιογράφου Χούλια Εμίν, που συνδέεται με προσωπική φιλία με τον πρώην υπουργό και βουλευτή της Ν.Δημοκρατίας κ. Ε. Στυλιανίδη. Η Εμίν είχε στην τουρκική κρατική τηλεόραση τακτική εβδομαδιαία εκπομπή για την Θράκη, η οποία παρουσιάζονταν σαν μια επαρχία της μεγάλης Τουρκίας και στην οποία είχε προβάλλει και τον κ. Στυλιανίδη. Η εκπομπή αυτή έχει το χαρακτηριστικό τίτλο : ΒΙΖ ΒURADAYIZ δηλαδή Εμείς είμαστε Εδώ! Μοναδικό στόχο και σκοπό έχει να παρουσιάσει την Θράκη ως καθαρή τουρκική περιοχή και ότι εκεί υπάρχει μόνο μια τουρκική κοινότητα που ακόμα δεν έχει αυτονομηθεί απο το καταπιεστικό ελληνικό κράτος.
Αλλες εφημερίδες είναι: η Μπιρλίκ(Ενότητα) εθνικιστική και φιλοπασοκική, Γιενή Τζουμχουριέτ(Νέα Πολιτεία), Τράκιανιν Σεσί(η φωνή της Θράκης), Ντιαλόγκ(Διάλογος),Ολάι(Γεγονός), Μιλλέτ(Έθνος), Μπουλτέν (Δελτίο). Παράλληλα εκδίδονται τέσσερα τουρκόφωνα περιοδικά.
Σήμερα στην Θράκη λειρουργούν τέσσερις ραδιοφωνικοί σταθμοί υπό τον έλεγχο της μειονότητας.
(CITI FM,JOYFM,ISI FM και YILDIZ FM.)
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Ο Κεντρικός μοχλλός με έδρα την Κωνσταντινούπολη
Αξίζει να σταθούμε στον κεντρικό μοχλό της τουρκικής προπαγάνδας στην Δυτική Θράκη που είναι το λεγόμενο "Ιδρυμα Αληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης" που εδράζεται στην Κωνσταντινούπολη , στην περιοχή του Κιουτσούκ Τσεκμετζέ.
Το ίδρυμα αυτό έχει δραστηριοποιηθεί με ενταντικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια, για την προώθηση της επίσημης αναγνώρισης της τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη, κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάνης, η οποία αναγνωρίζει θρησκευτική μειονότητα. 
Αλλωστε μέχρι την δεκαετία του '50, η μειονότητα ήταν πράγματι μόνο θρησκευτική και μάλιστα είχε βασικές διαφορές με το κεμαλικό καθεστώς, το οποίο κατηγορούσε σαν άθεο, ενώ η ίδια η Τουρκία αδιαφορούσε τελείως για την κατάστασή της απασχολούμενη με τα έντονα εσωτερικά της προβλήματα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει το ίδιο το ίδρυμα, σκοπός του είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και η εξασφάλιση βοήθειας στον κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα. 
Για τον σκοπό αυητό έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην έκδοση περιοδικών, εφημερίδων και κατάλληλων ιστορικών βιβλίων για την ενημέρωση της κοινής γνώμης για την τουρκική ιστορία της Δυτικής Θράκης και την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας  και για να καταγγείλει το ελληνικό κράτος που δεν αναγνωρίζει την τουρκική ταυτότητα σαν αποκλειστική ταυτότητα της μειονότητας αποκλείοντας τους μη τουρκόφρονες, όπως τους Αθίγγγανους και κυρίως τους Πομάκους. 
Τα μέλη του ιδρύματος έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε διάφορους τομείς μέσα στην ίδια την Δυτική Θράκη όπως οικονομία, τέχνη, μουσική, σπορ, φολκλορικές εκδηλώσεις, για να τονίσουν την αλληλεγγύη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και την προβολή των αιτημάτων τους κυρίως σε διεθνές επίπεδο!
Η κεντρική έδρα τους είναι η Κωνσταντινούπολη και η διοίκηση του χωρίζεται σε τρεις τομείς: A) Γενική Γραμματεία, Β) Διεύθυνση Νεότητας και γ) Διεύθυνση Γυναικών της Δυτικής Θράκης.
Για πρώτη φορά δραστηριοποιήθηκε έντονα στις δημοτικές εκλογές του 2002 ενώ οι κατά καιρούς εκλεγμένοι δημοτικοί άρχοντες στους δήμους: Χαλίτ Μεχμέτ, δήμος Αριανά, (Κοζλούκεπιρ)νομού Ροδόπης, ΕρντογάνΣαίτ, δήμος Σώστη(Σουσιούρκιοι) νομού Ροδόπης, Χασάν Χακί Κασίφ, δήμος Σίρκελι νομού Ροδόπης και Μουτζαχίτ Ντουκαντζί, δήμος Μικίς(ο περίφημος δήμαρχος της Μικής ή Μουσταφάοβά, όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι Μουτζαχίτ Ντουκαντζί, θεωρείται, αν και Πομάκος, απο τους "σταυροφόρους"της τουρκικής πολιτικής στην περιοχή, ενώ να σημειωθεί ότι στον ίδιο δήμο  υπάγεται και το χωριό Γλαύκη, απ'όπου είναι η περίφημη Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν,(τέως υποψήφια υπερνομάρχης του ΠΑΣΟΚ, νομού Ξάνθης), διετέλεσαν όλοι μέλη του ιδρύματος.


Από το Χωνί που κρατούσε ο Νίκος Χειλαδάκης

Υ.γ .1. Μην ξεχάσεις φιλενάδα και δεν παρακολουθήσεις απόψε την συνέχεια της φοβερής τουρκικής τηλεοπτικής σειράς του Mega ,να μου πεις και μένα τελικά τι απέγινε, σφάχτηκαν στην ποδιά της Σιλά (πρώην Εζέλ)ο Μποράν-Αγάς με τον Τζιχάν ή ακόμα?!?!
2. Τελευταίως φιλενάδα σαν να μου φαίνεται ότι μοιάζεις όλο και περισσότερο με  την Χάμκω την μάνα του Αλή Πασά! Τι δεν την ξέρεις? Θα σου πω μια μέρα την ιστορία της και θα δακρύσεις περισσότερο απ'ότι έχεις δρακρύσει με την Σεχρεζάτ και τον Ονούρ...
3. Φιλενάδα αποβλακω-μαμήθηκες στον Βόσπορο για δυο κιλά ηλιόσπορο που έγραψε και το καλόπαιδο με τα "φρουτάκια"  του ΛΑΟΣ και πρώην του ΠΑΣΟΚ  Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος.
4. Φιλενάδα δεν αντέχω άλλο την αφέλεια και την αδιαφορία σου!
Μ'εχεις κάνει Τούρκο και δεν αργεί η ώρα που θα πάρω τα όρη και τα βουνά...και να γνωρίζεις καλά πως  η αιτία θα είσαι ΕΣΥ ΦΙΛΕΝΑΔΑ!

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012

Πάμε καβοντορίτικα...

Απόψε θα πάμε 


Θα σας φτιάξω δαχτυλίδια και θα σας στολίσω με τα μάτια της θάλασσας


θα σας κεράσω φρούτα της θάλασσας


Και στο τέλος θα χορέψουμε έναν χορό βαρύ και δωρικό!
Θα ξεκινήσουμε με αργό τέμπο συρτού,με βήματα αργά και κοφτά.
Θα σταυρώσουμε τα χέρια μπροστά και το δεξί μας χέρι θα πιάσει το αριστερό του διπλανού μας.
Στο ξεκίνημα και μέχρι το πρώτο κουπλέ τα βήματα θα μας οδηγούν προς τα πίσω.
Ο Καβαντορίτικος χορός μας είναι συμβολικός, μ'αυτόν θα φανερώσουμε ότι προχωράμε ενάντια στην σκληρότητα και κόντρα στις αντιξοότητες.

΄Οπως ακριβώς οι άνθρωποι του Κάβο ντόρο που ήσαν  σφιχτά δεμένοι και δίπλα δίπλα αντιμετώπιζαν την σκληρότητα του τόπου τους.


Ονομάζεται και Καλανιώτικος και η καταγωγή του είναι απο την Νότια Εύβοια(Κάρυστο)


Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012

Να μπορούσα ν'αλλάξω τον κόσμο..!


Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης

Στίχοι: Γεράσιμος ΕυαγγελάτοςΝα μπορούσα ν' αλλάξω του κόσμου

τις καινούριες μεγάλες αγάπες που περνάνε


Να μπορούσα με μια και καλή
να τις κάνω πολύ πιο πολύ να κρατάνε
Να μπορούσα ν' αλλάξω κι εκείνο
που με πιάνει μια λύσσα να δίνω σ' όποιον τύχει

Να μπορούσα να μη μετανιώνω 
στην καρδιά όταν πρέπει να υψώνω νέα τείχηΚι αν αγαπώ, θέλω ν' ακούω πως μ' αγαπάνε

κι αν αφεθώ, να 'χουνε κάπου να με πάνε

Και θ' αφεθώ, αρκεί να δω πως κάπου πάω
αρκεί αυτό - αυτό σημαίνει Να μπορούσα ν' αλλάξω του κόσμου

τα που ξεχνιούνται

Να μπορούσανε μια και καλή
όσοι φεύγουν αυτά που έχουν πει να θυμούνταιΚι αν αγαπώ, θέλω ν' ακούω πως μ' αγαπάνε

κι αν αφεθώ, να 'χουνε κάπου να με πάνε

Και θ' αφεθώ, αρκεί να δω πως κάπου πάω
αρκεί αυτό - αυτό σημαίνει αυτό σημαίνει ....Θα σας αποχαιρετήσω για λίγες μέρες, πάω κοντά Της να γεμίσω λίγο κουράγιο και δύναμη!
                Την  αγάπη  μου σ'όλους σας!Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012

H Aντίδραση του looser.


Η  Φωτογραφία απο την ταινία Σπιρτόκουτο.


Από μκρό παιδί ο Μήτσος είχε ένα πρόβλημα με τις νίκες των άλλων. Ίσως γιατί γνώριζε ήττες από μικρό παιδί, που σιγά-σιγά μεγάλωναν στην εφηβεία, για να γίνουν ένα σκούρο κατακάθι στην ενήλικη ζωή.
Έτσι και απόψε το βράδυ μετά την νίκη της Εθνικής φεύγει από το καφενείο με το κεφάλι σκυφτό. 
Αν και πανηγύρισε μαζί με τους άλλους αυτό που ήθελε πραγματικά ήταν η Ελλάδα να χάσει. Ίσως να φταίει η ηλικία του ποδοσφαιριστή.
 Ο Καραγκούνης στα 35 του βάζει γκολ και εκείνος…
Εκείνος μένει μόνος του από πέρσι που πέθανε η μάνα του. 
Το βενζινάδικο τον τελευταίο χρόνο δεν πάει καλά. Μόνο αυτοί οι «Κιτρινιάρηδες» τιγκάρουν με βενζίνη τις τζιπάρες τους, ο Έλληνας τσίμα-τσίμα. Ε βέβαια, πώς να έχει η Ελλάδα όταν έχει γεμίσει με Κινέζικα από τη μια άκρη έως την άλλη. Δεν είναι ρατσιστής, όπως θέλει να λέει, απλά μερικές φορές σκέφτεται τους «Κιτρινιάρηδες» λουσμένους με βενζίνη και τον εαυτό του να ανάβει το σπίρτο.
Απορεί γιατί η Χρυσή Αυγή δεν επιτίθεται στους Κινέζους όπως κάνει με τους Πακιστανούς.
Ο τόπος δεν πρέπει να ξεβρομίσει μόνο από τους μαύρους αλλά και από τους κίτρινους.

Ο Μήτσος έχει αρκετό θυμό. Είναι θυμωμένος με το ύψος του (1.65) που τον έκοψε από τις εξετάσεις της Αστυνομίας. Θα γινόταν «γαμώ τους μπάτσους» αν η μάνα του είχε πηδηχτεί με ψηλότερο. Είναι θυμωμένος με την υψοφοβία του. Θα έκανε στρατό στα Ο.Υ.Κ αν δεν ήταν τόσο κότα και δεν έβαζε βύσμα για την Αεροπορία. Μα πάνω από όλα είναι θυμωμένος με τη γυναίκα του, που τον παράτησε για εκείνο τον μαλάκα και πήρε το παιδί μαζί.
Εκεί μόνο μπορεί να αποδώσει την ξαφνική στύση του όταν είδε τον Κασιδιάρη να ρίχνει ξύλο στην τηλεόραση. Θα ήθελε να κάνει το ίδιο αλλά τώρα είναι αργά. Θα την έστρωνε. Φταίει και αυτός και οι ελευθερίες που της έδωσε. Και εκείνη η σκρόφα η ξαδέρφη της φταίει. Και η μάνα της φταίει που της έλεγε να τον αφήσει. Και η μάνα του φταίει που του έλεγε να μην κάνουν έκτρωση «γιατί είναι αμαρτία».

Ο Μήτσος δεν είναι ότι δεν αγαπάει το παιδί του. Πριν λίγες μέρες όταν η ΝΕΤ έπαιξε το «Κράμερ εναντίον Κράμερ» έβαλε τα κλάματα στην σκηνή που ο άντρας τρέχει κρατώντας το χτυπημένο του γιο. Φυσικά δεν θα μιλούσε σε κανέναν για το κλάμα. Αυτά δεν λέγονται. Ο Μήτσος είναι κλειστός χαρακτήρας. Όλα μέσα του είναι παγωμένα. Μεγάλοι χοντροί σταλακτίτες που μόνο ένας ψυχολόγος θα μπορούσε να λιώσει. Ξεκινώντας από τον πιο ανθεκτικό, αυτόν που βρίσκεται στην κορυφή του σκοτεινού σπηλαίου της ψυχής του: Την σχέση με τον πατέρα του. Όμως ο Μήτσος δεν θα πήγαινε ποτέ σε ψυχολόγο.
Ο θυμός του έχει γίνει μια σκοτεινή κινητήρια δύναμη. Δεν μπορεί καν να τον εξωτερικεύσει. Και έτσι όπως είναι τα πράγματα, με αυτούς τους μαλάκες τους πολιτικούς έτσι όπως τα έκαναν, τα καθίκια, ναι ρε, ξύλο ρε, να τους σαπίσουν ρε μέσα στη Βουλή ρε, να φοβηθούν ρε.

Ο Μήτσος δεν είναι γραμμένος στην Χρυσή Αυγή. Ψήφισε τις προηγούμενες εκλογές για «να τρομάξει τα καθίκια». Θα ψηφίσει και σήμερα για «να τα τρομάξει ακόμα περισσότερο, να δουν ρε». Και καθώς θα ρίχνει την ψήφο, θα νιώθει μια γλυκιά στιγμιαία εκδίκηση απέναντι στους Κιτρινιάρηδες, στο ύψος του, στην γυναίκα του, στην μάνα του, στον Καραγκούνη, στις ήττες του, στον πατέρα του. Αλλά θα κρατήσει τόσο λίγο, όπως και η στύση του όταν είδε τον Κασιδιάρη να παίζει ξύλο. Ας είναι.
------------

Η Κασσάνδρα αποτελεί ένα απο τα πιο μισητά μυθικά πρόσωπα. 
Αρνήθηκε τον έρωτα του Θεού Απόλλωνα και τότε ο Θεός την τιμώρησε δίνοντάς της  το χάρισμα της μαντικής αλλά ταυτόχρονα, για να την εκδικηθεί της έδωσε και την κατάρα του να μη  δείχνει κανένας εμπιστοσύνη στις προφητείες της.
Δυστυχώς σήμερα, όσο και ν'αποστρέφομαι αυτόν τον ρόλο, θα γίνω κι'εγώ μια άλλη Κασσάνδρα.
Εύχομαι να μη βγω αληθινή στα κακά  μελλούμενα που έρχονται  και να μη  δώσουν οι πολιτικοί  "σωτήρες" που επέλεξε χθες  ο Ελληνικός Λαός, την αφορμή και την  ευκαιρία στον Μήτσο να πάρει τα όπλα και να τα στρέψει εναντίον όλων μας!
                                                              ------------Τίτλος: Η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει
Στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Ερμηνεία: Νατάσσα Μποφίλιου

Από μικροί μαθαίνουμε να χάνουμε
η απώλεια θα μπορούσε να 'ναι κούνια μας
δεν μπορείς να τα ΄χεις όλα
πρώτη φράση που μαθαίνουμε

Από μικροί πρέπει να μοιραζόμαστε
τα γλυκά και τα παιχνίδια με τ' αδέρφια μας
μάθε πλέον να μοιράζεσαι
έτσι δίνουμε ό,τι παίρνουμε

και τα χρόνια περνάνε
και ό,τι τρώμε κερνάμε
δίνουμε ό,τι αποκτάμε
ώσπου κάτι τελειώνει...

και οι άνθρωποι φεύγουν
και εμείς δεν αντιδράμε
μάθαμε να ξεχνάμε
και να μένουμε μόνοι...

μα η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει
να το θυμάσαι μικρή μου καρδιά
η καρδιά πονάει πάντα όταν ψηλώνει 
πάντα...

η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει
να το θυμάσαι μικρή μου καρδιά
η καρδιά πονάει πάντα όταν ψηλώνει 
πάντα...

Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012

ΡΑΓΙΑΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΜΙΑ ΖΩΗ..!

 ΕΛΛΗΝΑ ΕΝΣΤΕΡΝΙΣΤΗΚΕΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΡΑΓΙΑ...!
ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΑΜΟΙΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ KAI ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΟΥ ΠΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΑΣ!!!

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ...ΔΕΙΤΕ ΚΙ'ΑΥΤΟ!Θέλω μόνο να σας ρωτήσω, πόσοι απ'εμάς  έχουν επισκεφθεί την Θράκη μας-την γραφικότατη Ξάνθη, την καταπληκτική Κομοτηνή, την πανέμορφη Αλεξανδρούπολη και πόσοι απ'εμάς έχουν επισκεφθεί την Ρώμη, το Παρίσι, το Λονδίνο, την Κωνσταντινούπολη.
Σας εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο και καλή ψήφο!

Ο Πλάτων μιλά στους σημερινούς ΄Ελληνες!Ο Πλάτων στους σημερινούς Έλληνες: «Όχι στη μετανάστευση, κάντε Επανάσταση!!!»

Ο Πλάτων στους σημερινούς Έλληνες: «Όχι στη μετανάστευση, κάντε Επανάσταση»
Τα λόγια των αρχαίων μας σοφών είναι διαχρονικά. Οι συμβουλές και οι παροτρύνσεις τους αντηχούν στην αιωνιότητα για να καθοδηγούν εμάς, τους απογόνους τους, όπως και τους Έλληνες που θα διαδεχθούν τη δική μας γενιά, στην οδό της Πολιτικής Αρετής, τηςΕλευθερίας και του Μεγαλείου.
Δυστυχώς, το σάπιο και κατοχικό εκπαιδευτικό μας σύστημα φρόντισε να μη διδαχθούμε ποτέ τους φιλοσόφους μας, από το φόβο μην εμπνευστούμε από τα λόγια τους και ξεσηκωθούμε απέναντι στους τυράννους μας. Το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα που αναλώνει τις ώρες διδασκαλίας σε γνώσεις σχολαστικές, θεοκρατικές, στείρες και αποβλακωτικές και το οποίο τώρα, με τις μεταρρυθμίσεις της Διαμαντοπούλου, ολοκληρώνεται ως σκοταδιστικός μηχανισμός. (Αλλά αυτά είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση). Στο θέμα μας:
Ξεφυλλίζοντας τους «Νόμους» του Πλάτωνα, έπεσα επάνω στο ακόλουθο απόσπασμα που είναι σαν να γράφτηκε σήμερα. Το παραθέτω:
«Ακόμα κι όταν η πατρίδα κινδυνεύει να σκλαβωθεί ή να πέσει στα χέρια ανάξιων κυβερνητών, είναι προτιμότερο να επαναστατήσεις παρά να την εγκαταλείψεις και να καταφύγεις στην εξορία.
» Είναι προτιμότερο να υποφέρουμε όλες αυτές τις ταλαιπωρίες παρά να δεχτούμε αλλαγή του πολιτεύματός μας με κάποιο άλλο που θα κάνει τους ανθρώπους χειρότερους»
(Πλάτων, «Νόμοι», ΣΤ΄, 770e)

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

Ο Έρωτας κρατάει τρία χρόνια..???

Δεν ξέρω αν πράγματι ο έρωτας κρατάει τρία χρόνια, σύμφωνα με το  αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Frederic Beigbeder που παίζεται στους Αθηναικούς κινηματογράφους, εκείνο που γνωρίζω πολύ καλά  για μένα  είναι ότι ο έρωτας με την πόλη μου κρατά μια ζωή!
Η Κυριακή που μας πέρασε μου επιφύλασσε ένα υπέροχο απόγευμα σε μία απ'τις πιο δροσερές καλοκαιρινές γωνιές της καρδιάς αυτής της πόλης, απολαμβάνοντας ευρωπαϊκό γαλλικό κινηματογράφο!
Το τραπεζάκι για μεζεδάκι και μια μπυρίτσα δίπλα για να εξυπηρετήσει την άνεση των θαμώνων
Στον κινηματογράφο  του πολυχώρου της Αίγλης  Ζαππείου, Κυριακή απόγευμα και η ουρά των σινεφίλ ζωγράφισε οχτάρια πάνω  στα πλακόστρατα του Ζαππείου.

Σ'ένα καταπράσινο περιβάλλον εκεί που η σύγχρονη αρχιτεκτονική των καφέ συνυπάρχει με την ιστορικότητα του χώρου, οι Αθηναίοι επέλεξαν να περάσουν 3-4 ώρες χαλάρωσης και διασκέδασης.
Δεν έβρισκες ούτε σκαμπώ για να καθήσεις


Η Αίγλη του Ζαππείου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής των Αθηνών ακόμα και σήμερα.
Οι Αθηναίοι ξεχύνονται στους δρόμους της και τα πάρκα της για να απολαύσουν μοναδικές αττικές καλοκαιρινές βόλτες 


Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα το "Ζυθεστιατόριον η Αίγλη" είχε συνδεθεί με την μικρή Αθήνα της belle epoque και στα τραπεζάκια της συγκεντρώνονταν λόγιοι, καλλιτέχνες και απλοί καθημερινοί άνθρωποι για να απολαύσουν τον καφέ και την πορτοκαλάδα τους. 


Ο κινηματογράφος της Αίγλης υπήρξε ένας απο τους πρώτους θερινούς κινηματογράφους της πρωτεύουσας που λειτούργησε στα τέλη της δεκαετίας του 1910.
Δόξες και πραγματική Αίγλη  έχει γνωρίσει αυτός ο χώρος δίπλα στην όαση του μεγάλου κήπου στο κέντρο της πόλης, που ακόμα και στην  μαραζωμένη απο την Οικονομική ύφεση της Αθήνα του 2012, δεν θέλει να εγκαταλείψει....Μαγνήτης έλξης για τους κατοίκους αυτής της πόλης εξακολουθούν  να είναι μέχρι αργά την νύχτα τα καφέ και τα ρέστοραν,  καθώς και ιδανικός τόπος φωτογράφισης ιδιαίτερων  ευτυχισμένων στιγμών νεονύμφων!
Να ζήσετε!!!

Κανένας φόβος, ώρα 12.30 μμ. και μεις περιπατούσαμε στο Ζάππειο μια νύχτα ...ξανθομαλλούσες!
Στο βάθος ο ιερός βράχος φωταγωγημένος με έναν μοναδικό Παρθενώνα


Η βραδυά ολοκληρώθηκε με γύρο κοτόπουλο, πίτα ψητή στα κάρβουνα και μπόλικη μαρουλοσαλάτα πασπαλισμένη με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και για σκούφο μια μαύρη ελιά!
Και όλα αυτά σε μια άλλη ιστορική πλατεία της Αθήνας, αυτή του Αγίου Γεωργίου στην καρδιά της Κυψέλης.

Όσο και να επιχειρείται ο  καθημερινός και ασύστολος βιασμός αυτής της πόλης απο τους τεσσάρων εκατομμυρίων  κατοίκων της  εκείνη δεν παύει να δείχνει την αρχοντιά και την ομορφιά της!

Ακούτε εσείς έξω στις Αμερικές και τις Αυστραλίες που φοβάστε  να έρθετε ταξείδι στην Ελλάδα φέτος το Καλοκαίρι γιατί τάχα επικρατεί χαοτική κατάσταση στην Αθήνα???
Δείτε λοιπόν πώς εξακολουθούμε, παρ'όλο τα χίλια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, εμείς οι Αθηναίοι να περνούμε τις Κυριακές μας.... στην πανέμορφη Αθήνα μας!!!

Τα ασύστολα ψεύδη με τα οποία σας βομβαρδίζουν δεν μπορούν ν'αγγίξουν την μαγευτική αύρα της!!
Η Αθήνα είναι εδώ, ζωντανή και αντιστέκεται με τους κατοίκους της!!!.