bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ (η συνέχεια και το τέλος Νο 4)

(Μάρτης -Μάης 1827)
ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μόλις έφτασε ο Καραισκάκης απο το Δίστομο στην Ελευσίνα, μηνάει στον Βάσσο και στον Παναγιώτη Νοταρά που βρίσκονταν στα Μέγαρα με τα νικημένα στο Καματερό ασκέρια, νάρθουν και να σμίξουν μαζί του. Όταν το τέλειωσε αυτό, μπαίνει σε καίκι και τραβάει να δει το πόστο της Καστέλλας. Φτάνει και τον υποδέχονται όλοι με χαρές!
Ο Καραισκάκης κατάλαβε πως μονάχα αν διώχνανε τους Τούρκους απο τον Πειραιά, μπορούσε να γίνει κάτι το σημαντικό.Φεύγοντας απο την Καστέλλα, βγαίνει στο Κερατσίνι και παρατηρεί καλά κάτω απο την μύτη των Τούρκων. Έπειτα περνά στην Σαλαμίνα. Πρόσταξε όλα τα καίκια να φύγουν απο την Σαλαμίνα και να μαζευτούν στην Ελευσίνα και κανένα δίχως την άδειά του να μην έχει το λεύτερο να βολτετζάρει στο Σαρωνικό. Τα κανόνισε όλα τούτα και επιστρέφει στο στρατόπεδο της Ελευσίνας. Το στρατόπεδο του Καραισκάκη διέφερε απο άλλα ελληνικά, είχε μεγαλοπρεπείς σκηνές(απ'αυτές που παράτησε φεύγοντας ο Ομέρ πασάς). Κάθε αυγή τραβούσαν στην σκηνή του οι καπεταναίοι για να πάρουν οδηγίες του.Έξω απο την σκηνή του φύλαγε με το καριοφιλάκι στον ώμο η Μαριώ, που τους κέρναγε ένα φλυτζανάκι καφέ.
Ένα πρωί σηκώνεται και βλέπει να τριγυρνά, δίχως άρματα και να χαζεύει, τον Λομβέρδο
.-Έλα εδώ! του φωνάζει.-Τι είσαι εσύ; τον ρωτά
.-Άνθρωπος, του απαντά.
-Και τι θες εδώ;
-Ήρθα να σεργιανίσω. Μα ο Λομβέρδος δε λογάριασε καλά-κάτι τέτοια δεν τα σήκωνε ο Καραισκάκης.
-Και τι το πήρες ωρέ, τ'ορδί, για καφενέ να σεργιανάς; Άιντε τράβα να μη βάλω τα παλληκάρια να σε διώξουν με τα λιθάρια. Κάτι πάει να μουρμουρίσει ο Λομβέρδος μ'ανάβει πιότερο ο Καραισκάκης.
- Πετάξτε τον με μιας όξω απο το ορδί! φωνάζει. Εγώ στ'ασκέρι μου αργούς ανθρώπους να γκεζερούν δεν τους θέλω. Αυτοί χαλάνε τα παλληκάρια και τα ορδιά. Είναι κιοτήδες! Έρχουνται όχι για να γκαρδιώσουν τ'ασκέρι μα να σπείρουν φόβο! Κανένας σας να μην τους σιμώνει, γιατί έχουνε ψώρα!...είπε κι'άλλα, μαζί και αστεία. Όσο οξύθυμος ήταν τόσο γρήγορα έλειωνε ο θυμός του και τότες περιγελούσε την αιτία που τον έκαμε να εξαφτεί.
Μέτρησε ακριβώς την δύναμή του. 3.500 είχε το ασκέρι του.
ΤΙ ΚΟΙΜΟΣΑΣΤΕ ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ;
Ένα θαμποχάραμα καβαλάει το άλογό του και παίρνει μαζί του έναν πολεμιστή του Μεσολογγιού τον κυρ-Μπαμπά και τράβηξαν κατά τον κάμπο. Πέρασαν πίσω απο τούρκικα πόστα και παρατηρούσε προσεχτικά όλα τα μέρη να τα ξέρει αν η περίσταση το καλούσε. Κάποια στιγμή σιμώνουν  ένα τούρκικο ταμπούρι και βλέπουν μέσα σ'αυτό τυς Τούρκους να κοιμούνται.Τραβάει τότες ο Καραισκάκης την πιστόλα του ρίχνει μία στον αέρα και φωνάζει: -Tι κοιμόσαστε, κερατάδες; Μα ώσπου να ξυπνήσουν οι Τούρκοι και να καταλάβουν τι έτρεξε δεν πρόλαβαν να δουν, μοναχά δυο καβαλάρηδες να χάνονται στο βάθος.....
-Ετοιμαστείτε ωρέ Ελληνες και έρχουνται οι Τούρκοι. Ήταν ο Κιουταχής που έφτανε μέ τρακόσιους καβαλαραίους και ίσαμε οκτακόσιους πεζούς, Αρβανίτες και Χαλδούπηδες, να δει ποιοι ήσαν και πόσοι ήταν αυτοί που πιάσανε την νύχτα εκείνο το πόστο.
-Απάνω τους παιδιά,φωνάζει και τους φάγαμε τους μουρντάρηδες! Χυμάνε σαν σίφουνας με γυμνωμένα σπαθιά και τις πάλες. Δειλιάζουν οι ντελήδες. Τους παίρνουν στο κατόπι οι δικοί μας και τους ξεμπροστιάζουν.....απόμειναν νικητές οι Ελληνες. Ο Καραισκάκης ευχαριστήθηκε γιατί τούτος ο πρώτος πόλεμος γκάρδιωσε τ'ασκέρι του, ήξερε πως αυτά ο Κιουταχής τα λογάριαζε για παιχνίδια και πως την άλλη μέρα θάκανε το πραγματικό του κίνημα...

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ
Έπειτα απο τούτη την μάχη Τούρκοι και Έλληνες ταμπουρώθηκαν .Ανάμεσα στα δυο δικά μας  στρατόπεδα, τόνα στο Κερατσίνι του Καραισκάκη και τ'άλλο της Καστέλλας βρίσκονταν οι Τούρκοι στον Πειραιά. Οι  Έλληνες κοίταζαν πώς να σμίξουν κι οι Τούρκοι πώς να τους εμποδίσουν. Ήταν τόσο κοντά που άνοιγαν κουβέντες και πειράζονταν, βρίζονταν και πιάνανε κάποτε και πετροπόλεμο. Σ'ένα τέτοιo τράκο,κινδύνεψε ο Καραισκάκης και σκοτώθηκε ο ήρωας του Μεσολογγίου Παναγιώτης Σωτηρόπουλος. Οι κλεισμένοι στην Ακρόπολη και ξέχωρα ο Φαβιέρος που δεν έβλεπε την ώρα πότε θάβγαινε απο το μπλοκαρισμένο κάστρο, στέλνουν μήνυμα πως τάχα δεν έχουν τροφές και οι απόξω να κάνουν ότι έπρεπε για να τους λευτερώσουν. Ο Καραισκάκης όμως αυτά τάκουγε βερεσέ, γνώριζε πως δεν ήταν αλήθεια, και ήθελε να κρατήσει τον Κιουταχή σ'αυτήν την δύσκολη θέση. Οι κακοί όμως δαίμονες της πατρίδας μας οι ξένοι και οι ντόπιοι πράκτορές τους, σκάβανε κιόλας το λάκκο όπου μέσα σ'αυτόν θάπεφτε ο ήρωάς μας! Ναι τότε ολόκληρη Ελλάδα, που ο λαός της πολέμαγε 6 ολόκληρα χρόνια ενάντια σε μια αυτοκρατορία, που την βοηθούσαν μ΄όλους τους τρόπους τόσες ξένες δυνάμεις, είχε καρφωμένα τα μάτια της πάνω στον γύφτο, τον μούλο, περιμένοντας απ'αυτόν την σωτηρία  της. Κι η σωτηρία θα'ρχόταν κι η Ελλάδα θα νικούσε και θ'αποχτούσε τη λευτεριά της με τα ίδια της τα όπλα αν.....
ΚΟΧΡΑΝ
Ποιός ήταν αυτός ο Thomas Cochrane earl of Dundonald, που θάσωζε την Ελλάδα με τα στρατηγήματά του και πυροτεχνήματα τα θαλασσινά που χρίστηκε αρχιναύαρχος απο την Συνέλευση της Τροιζήνας στις 2  του Απρίλη; Ένας ευγενής λόρδος που λάτρεψε το χρήμα, που για να το αποκτήσει ήταν έτοιμος να πουληθεί και στον διάολο. Στους ναπολεόντιους πολέμους , κυβερνήτης σε κουρσάρικο καράβι του εγγλέζικου στόλου, που αφού τσέπωσε παραδάκι τόριξε στην πολιτική.  Οργάνωσε με τυχοδιώκτες χρηματιστηριακά κόλπα, που τανακάλυψαν, του ξήλωσαν τα γαλόνια, τον έριξαν φυλακή. Μετά βρέθηκε διεθνής μισθοφόρος, τα θαλάσσωσε και ξαναγύρισε για κακή μας τύχη στην Αγγλία το 1825 την εποχή που πήραμε το δεύτερο δάνειο. Ο ιδεολόγος λόρδος μυρίστηκε πως τούτη η δουλειά είχε ψωμί και γίνηκε με μιας φλογερός φιλέλλην.Τα ταιριάζει λοιπόν με τον μεσίτη του δανείου και κλείνει συμφωνία να υπηρετήσει την επαναστατημένη Ελλάδα αντί 57.000 λίρες, βάζει κι'άλλες 123.000 λίρες στο χέρι για αγορά ατμοκίνητων καραβιών και θάφευγε για την Ελλάδα. Οι μήνες όμως πέρναγαν το Μεσολόγγι έσβηνε απο την πείνα, κι'αυτός καλοπερνούσε στην Λόντρα και μετά έκανε κρουαζιέρα στην Μεσόγειο με ένα της εποχής γιοτ! Ήρθε με κάτι σκούνες που έγερναν, τελικώς, κατόπιν εορτής κι'αυτό γιατί τα ξυπόλητα παλληκάρια του Καραισκάκη είχαν σηκώσει πάλι τ'άρματα στην Ρούμελη κι'αυτό δεν σύμφερνε με κανένα τρόπο την Αγγλία, η Επανάσταση έπρεπε να περιοριστεί στον Μοριά. Κι αυτόν τον τυχοδιώκτη μισέλληνα τον παρουσίασαν σωτήρα στον δύσμοιρο λαό! Τίμησε αυτό τ'ανάξιο και ξενόδουλο κράτος τον ευγενέστατο λόρδο που μας ονόμαζε τους "μεγαλύτερους δειλούς απ'όσους συνάντησε ποτέ!"και την ημέρα του θανάτου του Καραισκάκη (τι τραγική σύμπτωση) μέσω της Γενικής Εφημερίδας της Ελλάδος έβαλαν τον σοφό δάσκαλο Φιλ.Μάγνη-ανάθεμα την κούτρα του-να υμνολογήσει μ'ενα ποίημα του τον λόρδο που εκείνος πια θάσωζε την Ελλάδα!!!
ΤΣΟΡΤΣ
Στους Εγγλέζους, δεν έφτανε που πήραν με τον Κόχραν στα χέρια τους τον στόλο μας. Για να δέσουν καλά τον γάιδαρό τους στην Ελλάδα, τους χρειάζονταν και η ξηρά, όμως φοβούνταν τον Κολοκοτρώνη και τον Καραισκάκη με τον καθάριο πατριωτισμό τους. Ξέρανε πως μόνο τούτοι οι δυο δεν θα δέχονταν ποτέ να γίνουν όργανά τους. Τοποθέτησαν λοιπόν και τον Τσόρτς αρχιστράτηγο, στέλνοντας στον Καραισκάκη μια έτοιμη αναφορά να κάνει στην Σεβαστή Εθνική Συνέλευση να διορίσει τον Τσόρτς αρχιστράτηγο και να δίνει απο πριν την υπόσχεση πως θα τον υπακούνε όλοι τυφλά. Ο αγνός ήρωάς μας,παρ'όλο που κοίταζε με φιλύποπτο μάτι τους ξένους, υπογράφει την αναφορά στις 2 του Μάρτη στο Κερατσίνι, για να μην φανεί πως χόλιασε γιατί του παίρνανε την αρχιστρατηγία. Και έτσι στις 3 του Απρίλη ορκίζεται ο Τσόρτς στην Συνέλευση της Τροιζήνας γενικός αρχηγός "πασών των κατά ξηράν δυνάμεων"
Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
 ...ο Καραισκάκης ξεκαθάρισε στον Κόχραν πως δεν αλλάζει σχέδιο!
-Εμείς είμαστε έτοιμοι, του λέει, να βάλουμε σε πράξη το σκέδιο που σας έδωσε ο Περραιβός στον Πόρο και το δεχτήκατε και τάξατε να τ'ακολουθήσετε κι'όπου είναι το μόνο σωτήριο. Μ'αυτό ο Κιουτάγιας βρίσκεται χαμένος. Κλείστε του σεις τον κόρφο του Έβριπου και τ'άλλα αφήστε τα σε μας.
-Όπου εγώ άρχω, πάσα άλλη αρχή παύει! του αποκρίνεται ξερά και μεγαλόπρεπα ο Κόχραν.
-Τούτο έχω να πω, του λέει ο Καραισκάκης, είτε ν'αποφασίσετε να βάλουμε σε πράξη το σκέδιο το δικό μας, όπου σίγουρα μ'αυτό θα νικήσουμε, είτε αφήστε μας μόνους ν'αντιβγούμε στον οχτρό όπως εμείς ξέρουμε. Πετάγεται με μια θεατρική χειρονομία ο Κόχραν και του φωνάζει στα ελληνικά
-Εκ των κεράτων τον ταύρον!
-Ποιος του την έμαθε τούτη την φράση; o Mάσον ή ο Μαυροκορδάτος! ένα απ'αυτά τα δυο τσιράκια του όπωσδήποτε. Πείτε του πως δεν τα ξέρει καλά τα πράγματα. Τον μπγα(ταύρο) για να τον κάνουν ζάφτι δεν τον πιάνουν απο τα κέρατα, γιατί τρυπάει και σε πετάει κει πάνω...Τον πιάνουν απο τ'αρχίδιατ' με το συμπάθιο, και τότες παραλά και πέφτει κάτου!
-Χρωστάς ν'ακολουθάς ότι σου λέμε! φωνάζει ο Κόχραν
Κι ο αγράμματος γύφτος δίνει στον λόρδο τούτη δω την έξοχη απάντηση:
-Εγώ σέβουμαι κι ακούω, μα το συμφέρο της Ελλάδας δεν το προδίδω!!!
Μια μέρα έρχεται ένας Φράγκος γιατρός να τον κοιτάξει γιατί πάλι αδυναμία ένιωθε ο καπετάνιος.
-Οι δυνάμεις σου, στρατηγέ, πέσανε πολύ του λέει εξετάζοντάς τον.
Τινάζει τότες τα σκεπάσματα ο Καραισκάκης και ο γιατρός μένει ξερός, βλέποντάς τον αλλαφιασμένο.
-Ο πούτζος μου έπεσε ωρέ! κι'όχι οι δυνάμεις μου! και βγαίνει έξω στο στρατόπεδο να ελέγξει...βλέπει έναν Ευρωπαίο αξιωματικό να κάνει χαρακώματα, εκείνος όμως ήξερε τα κλειστά ταμπούρια που ακόμα κι'αν οι κιοτήδες θέλανε να το σκάσουν δεν μπορούσαν.
-Τι είναι αυτά που φτιάνεις; τονε ρωτά
-Χαράκωμα
-Μπα! και γιατί το κάνες έτσι;
- Αυτό εδώ το μέρος του ξηγάει με μεγάλη σοβαρότητα είναι το πρανές, τούτο είναι το προπέτασμα εκεί είναι η βάσις, έτσι μας διδάσκουν εμάς τα βιβλία μας στρατηγέ!
-Ολα καλά μα πού είναι οι κώλοι; τον ρωτά χτυπώντας τα πισινά του;
Ο Ευρωπαίος τάχασε.-Ναι ωρέ παιδί μου του ξαναλέει πού ναι οι κώλοι που θα καθήσουν στο ταμπούρι σου και θα βαστάξουν, ειδέ όσα σχέδια θέλεις κάνω κι'εγώ!

Η ΝΙΚΗ
Την αυγή 13 Απρίλη κινάει ο Κόχραν με την φρεγάδα" Έλλάς" και τ'άλλα καράβια να μπει στο λιμάνι. Ο Καραισκάκης σύναξε στο Κερατσίνι τ'ασκέρι που περίσσευε απο τα ταμπούρια και παραγγέλνει στους δικούς μας στην Καστέλλα νάναι έτοιμοι να χτυπήσουν!.... ο Καραισκάκης και ο Γενναίος Κολοκοτρώνης χυμάνε και παίρνουν το Παλιόκαστρο, χυμάει και ο Βάσσος και τα στρατόπεδα σμίξανε. Οι μόνοι που δεν πρόλαβαν να φύγουν ήταν οι Τούρκοι του Αη Σπυρίδωνα που βρέθηκαν απο παντού μπλογκαρισμένοι. Νά κι έρχονται και οι Σουλιώτες με 450 νοματαίους απο τα Μέγαρα. Όλοι  τους με μιας ξεχάσανε την πείνα τους, την γύμνια τους και τρέχουν χαρούμενοι να ανταμωθούν και να διαλύσουν τον οχτρό! Εκείνη την ημέρα ο Καραισκάκης γνώρισε την τελευταία μεγάλη ώρα της ζωής του! Το βράδυ ξομολογήθηκε ανοίγοντας την καρδιά του στον Νοταρά και στον Κλίμακα. Για μια στιγμή ωσάν νάβγαζε όλο το κακό προαίσθημα πούχε  εκείνη την βραδυά είπε:
-Ήθελα να πέθαινα κι ο ήσκιος μου να σταθεί σ'εκείνο το ψηλό μέρος για να ιδώ αυτούς όλους που θα πέσουν στην θάλασσα άμα λείψω...

Η ΜΟΙΡΑΙΑ ΩΡΑ
Μόλις μισόκλεισε ο Καραισκάκης τα μάτια του, ακούστηκαν να πέφτουνε ντουφέκια. Απόρησε γιατί είχε προστάξει απο το πρωί να μη δώσουνε την παραμικρή αφορμή οι δικοί μας στους οχτρούς, μια και το ίδιο βράδυ θα γινόταν το γενικό κίνημα!
-Τι τρέχει ωρέ! χτυπιούνται στο Βοιδολίβαδο, φέρε τ'άλογο! προστάζει και φεύγει στυλώνοντας το κορμί του, αφήνει τελευταία παραγγελία φωνάξτε την καβαλαρία του Χατζημιχάλη να μ'ακολουθήσει.
 Καλπάζει και φεύγει προς τη δόξα και τον θάνατο!
Τι είχε συμβεί, ο Κόχραν μέθυσε τους νησιώτες και κάποιους μισθοφόρους Κρητικούς πούχε μαζί του στα ταμπούρια του και τους άφησε να πάνε σε ένα κοντινό τούρκικο ταμπούρι να τους προκαλέσουν. Έτσι κι'εγινε το γλέντι άναψε με μπαταριές, βλέπει απο το πόστο του που ήταν λίγο παρακάτω, ο Νικηταράς τον κίνδυνο, ανεμίζει το μπαιράκι του και κατεβαίνει με τον νταιφά του και κορώνει ο πόλεμος.
Μπροστά σ'αυτόν τον χαλασμό ο Καραισκάκης στην μέση της καβαλλαρίας προσπαθεί να σώσει τους αφύλακτους μεθυσμένους και ενώ είχε καταφέρει να ηρεμήσει τα πράγματα ξαφνικά να και τρώει ένα βόλι στο βουβώνα απο τα πλάγια κι ομπρός απο τ'αριστερά προς τα δεξιά κι'απο πάνω προς τα κάτω. Πέφτει απ' το άλογο και τρέχουν να τον συντρέξουν.-Δεν είναι τίποτα τους φωνάζει μ'όση δύναμη του απομένει και ξανακαβαλικεύει. Με την παλάμη του κρατά την λαβωματιά, μα δεν αντέχει άλλο. Τον πάνε στην γολέτα Σπαρτιάτης να τον κοιτάξουν οι γιατροί, μα αυτός ξέρει και δυο χοντρά δάκρυα κυλάνε στο σκελετωμένο του πρόσωπο.
Τον κατεβάζουν στ'αμπάρια στρώνουν ένα τσούλι καταγής και τον ξαπλώνουν. Βλέπουν οι γιατροί την πληγή του και δηλώνουν πως δεν έχει γιατρειά στον Κόχραν, που πρώτος έτρεξε να τον ιδεί. Μόλις είδε την κατάσταση του Καραισκάκη καταχαρούμενος παίρνει τον Μαυροκορδάτο που εκείνη την στιγμή αριβάρισε και βγαίνουν στο Πασαλιμάνι, συνάζοντας όλους τους καπεταναίους για να τους αλλάξει το σκέδιο και να φύγουν σύμφωνα με το δικό του σχέδιο. Οι καπεταναίοι σαστίζουν, ο Γενναίος απορεί και του λέει:
 -Μα πως τώρα πούχομε τον αρχηγό μας του θανατά εσύ μας φωνάζεις ν'αλλάξουμε τα σχέδια μας;
 -E τότε παίρνω τα καράβια μου και φεύγω, εκβιάζει ο Κόχραν, παίρνει τον Μαυροκορδάτο και ανεβαίνει στην φρεγάτα του.
Πριν περάσουν 48 ώρες η επαναστατημένη Ελλάδα θα γνώριζε τη μεγαλύτερη καταστροφή έπειτα απο τόσους αγώνες...

ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Ο Χατζηπέτρος και ο Γρίβας ανεβαίνουν στο καράβι απο μέρους όλων, να δούν για τελευταία φορά τον ετοιμοθάνατο.
-Ελάτε να σας φιλήσω,ωρέ! Γονάτισαν και φιληθήκανε
-Ξέρω τον αίτιο κι αν ζήσω παίρνουμε χάκι(εκδίκηση),ειδέ και πεθάνω ας μου κλάσει τον πούτζο κι'αυτός! τι κέρδισε;
Σαν άκουσαν τον βαρύ τούτο λόγο απο τον αρχηγό τους, γυρεύουν επίμονα να τους πει ποιον υποπτευόταν πως τονε δολοφόνησε.
Μα κείνος σώπασε, γιατί δεν ήθελε εξ'αιτίας του να αιματοκυλιστεί η Ελλάδα πάλι.
"-Μην κλαίτε και μην απελπιζόσαστε, εγώ πήρα κι'άλλες πληγές και ξέρω μόνος μου ποια θάναι η θανατερή . Αν ίσαμε το βράδυ βγω στο αναγκαίο, είμαι καλά, αν δεν έβγω είμαι κακά και πεθαίνω.
 Όπως κι αν είναι εγώ πάγω στην Αίγινα, όπου ελπίζω να γιατρευτώ, αν όμως πεθάνω...σας παραγγέλνω σ'εσάς που σταθήκατε οι παντοτινοί σύντροφοί μου, να μένετε μονιασμένοι, γιατί έχετε με πολλούς οχτρούς να παλέψετε.Τίποτες δεν θα πάθετε αν σταθείτε αχώριστοι.Να βάλετε τα δυνατά σας να φυλάξετε τα πόστα σας και να λευτερώσετε την Αθήνα!
Όσο για μένα είτε ζήσω είτε πεθάνω το ίδιο κάνει, εκείνο μόνο που μ'αφήνει λύπη είναι πρώτα τα αδύναμα παιδιά μου-μα έχω όλη την πίστη πως θα τα συντρέξετε- κι έπειτα εσείς που δεν ξέρω αν θα βρείτε το δίκιο σας. Τώρα πάρτε χαρτί και γράψτε: το ντουφέκι μου και τα άτια μου να πάνε στο παιδί μου τον Σπύρο. 6000 γρόσια μου θέλει ο Νοταράς Ιωάννης να πάνε στην οικογένειά μου. 15000 γρόσια έχει ο Μήτρος του Σκυλοδήμου για τον Κασινίκα και λοιπούς, Δαγκλή και άλλους αξιωματικούς. Αυτό ήτανε όλο το βιός μου. Ήθελα νάχω όλο το έθνος εδώ μπροστά μου για να του πω το τι αξίζετε εσείς...μια επιθυμιά ακόμα έχω, αν πεθάνω σας ζητώ να με θάψετε σε μεγάλη εκκλησιά"(όχι σε ερημοκκλήσι και χαθούν τα λείψανά μου)
Σαν άκουσαν τα λόγια του ξέσπασαν σε δυνατά κλάματα όλοι τους!...
...Απόμεινε η Μαριώ δίπλα του, που σύμφωνα με την παράδοση, φώναξε έναν παπά και την πάντρεψε με κάποιο απο τα παλληκάρια του για να μην μείνει έρημη και απροστάτευτη!
Απο κείνη την ώρα βάρυνε και παραμιλούσε, μέχρι τις 3 τα μεσάνυχτα που άρχισε το χαροπάλεμα και στις 4 το πρωί 23 Απριλίου 1827, ανήμερα του Αη -Γιωργιού ξεψύχησε το μέγα τέκνο της Ελλάδας, ο Γεώργιος Καραισκάκης!

ΤΟΝ ΚΛΑΙΕΙ Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ
Όταν το θλιβερό μαντάτο έφτασε στη Συνέλευση της Τροιζήνας, ήταν σαν να χτύπησε αστροπελέκι. Ο ήρωας του Μοριά, ξεσπάει σε λυγμούς και μοιρολογάει για ώρες τον ήρωα της Ρούμελης, κλαίγοντας σαν γυναίκα.
-Ωρε Έλληνες ντουφεκάτε 3 φορές στην μνήμη του Καραισκάκη! φωνάζει  και οι αγωνιστές του αδειάζουν τα καριοφίλια τους στον αέρα και δάκρυα τρέχουν απο τα μάτια τους!
Οι καπεταναίοι κουβαλάνε στις πλάτες τους ένα άδειο νεκροσέντονο τυλιγμένο με μαύρο πανί και πάνω σ'αυτό ένα στεφάνι απο δάφνη. Πίσω ακολουθούν αρχιερείς, πολιτικοί, πολεμάρχες, αγωνιστές και λαός. Ο Σπυρίδωνας Τρικούπης εκφωνεί τον επιτάφιο λόγο.
Ποιό στέκει το συμπέρασμα; Ο Καραισκάκης έπεσε θύμα της εγγλέζικης πολιτικής στην Ελλάδα κι εμπνευστές  της σατανικής δολοφονίας του στάθηκαν ο Κόχραν, ο Τσόρτς κι ο Μαυροκορδάτος.
Ο μεγάλος ήρωας του '21 ήταν ο Λαός. Τον αγώνα τον πότισε με το αίμα του και το'θρεψε με τις θυσίες του. Έπειτα μονάχα απ'αυτούς έρχουνται οι Κολοκοτρώνηδες και οι Μακρυγιάννηδες, οι Νικηταράδες και οι Παπαφλέσσηδες κι οι Ανδρούτσοι και οι Διάκοι και οι Μπουμπουλίνες και Κανάρηδες οι Μιαούληδες και τόσοι άλλοι! ΚΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ  ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ, ο μπάσταρδος τούτος ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ!
 ΤΕΛΟΣ
(Τα παραπάνω αποσπάσματα και των τεσσάρων επεισοδίων του αφιερώματος, ήταν απο το Βιβλίο:ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ του Δ. ΦΩΤΙΑΔΗ (Εκδόσεις  Σ.Ι. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ)

31 σχόλια:

dimitris είπε...

Mπραβο ωρε kariatida62, καλα το πηγες αλλα καλυτερα το τελειωσες με τον ηρωα λαο, αυτος ο λοβερδος φαρα του υπουργου ητανε? Οι κωλοεγγλεζοι εκατονταδες χρονια βρωμιζουν την υφηλιο με την π....πολιτικη τους και απο σπασομεσακιδες και ρουφιανους απο αρχαιοτατων χρονων παραγωγη εχουμε, ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΚΛΕΦΤΗΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝ'Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΛΑΟΣ. Σ' ευχαριστω για τις παρουσιασεις που εκανες στους παππουδες μας, τους ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ '21.

kariatida62 είπε...

@dimitris:Ευχαριστώ Δημήτρη μου, να ξέρεις ο Καραισκάκης ήταν αφιερωμένος σε σένα...:)O Λομβέρδος,ακριβώς, φάρα του ήταν!
Οι Εγγλέζοι ναι ιδίως σ'εμάς έχουν κάνει πολλά.
Τώρα πόσο αντάρτες και παλληκάρια έχει γίνει ο κυρίαρχος λαός, άστα...έχει πάθει, τελευταία μετάλλαξη! Δεν είδες όλα τα μέτρα θα κάτσει να τα χάψει...
Ευχαριστώ και γω πολύ για την συμμετοχή σου, με τα σχόλια, στην ανάρτησή μου
Καλό Σαββατοκύριακο νάχεις και φιλησέ μου το Κατινάκι.

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Εύγε για την ανάρτηση.
Μόνο θλίψη μας πιάνει με την ανάμνηση και τη σημερινή σύγκριση και πραγματικότητα.
Καλό ΣΚ.

kariatida62 είπε...

@Αστρο-Συμμορίτες:Νάστε,καλά συμμορίτες μου,δεν σκέφτηκα νωρίτερα να σας ζητούσα και την αστρολογική ανάλυση του Καραισκάκη και τoυ Κολοκοτρώνη..:)

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

kariatida62, μόλις σήμερα ανακάλυψα τον ιστότοπο σού και ομολογώ πως εξεπλάγην ευχάριστα γιατί λείπουν πηγές ή από όπου μπορείς να αντλήσει κανείς γνώσεις για αυτήν την περίοδο της ιστορίας μας. Θα βουτήξω πίσω και στα προηγούμενα και ας άρχισα από τέλος.

Βάσσια είπε...

Ποιος θα το έλεγε τότε ότι αυτός ο μαυριδερός, μέτριου αναστήματος, αδύνατος άντρας θα ήταν σήμερα, αύριο, πάντα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

"Ήρωας" γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Πιστεύω γίνεσαι, κι αυτό είναι εξαίρετο!
:-)

kariatida62 είπε...

@CHRISTOBAL:Καλώς ήρθες στην παρέα μας! Πηγές υπάρχουν,απλά πρέπει ο κάθε ένας να τις ψάξει απο μόνος του και να τις μελετήσει... Οι δύο αναρτήσεις μου για τον Κολοκοτρώνη και τον Καραισκάκη δεν είχαν άλλο σκοπό,απ'αυτόν ακριβώς! Να προβάλει τέτοιες δουλειές ιστορικών-συγγραφέων που μας αποκαλύπτουν τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες και αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται και καλά είναι να την γνωρίζουμε σε βάθος!

kariatida62 είπε...

@Βάσσια: Συμφωνώ κι εγώ, οι περιστάσεις σε κάνουν και γίνεσαι! Όπως επίσης οι ίδιες περιστάσεις σε κάνουν και Εφιάλτη και δοσίλογο και πουλημένο στον διάολο!

α Κενταύρου είπε...

Kαλησπέρα αρχόντισσα
Θαυμάζω τη πίστη σου σε ότι κάνεις ,θαυμάζω την υπομονή σου και την επιμονή σου.
Πάντα κάτι μαθαίνεις είναι γεγονός με το Καραισκάκη δεν είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα.
Ο Δημήτρης μου είπε να γράψω κάτι για το Καραθεοδωρή το μαθηματικό θα έχεις ακούσει,είναι αλήθεια ότι το θέμα ταιριάζει περισσότερο σε σένα, η βιογραφία.Του υποσχέθηκα ότι θα το κάνω.

kariatida62 είπε...

@a-kentavrou: Αυτό έλειπε να μην έχω ακούσει για τον Κώστα Καραθεοδωρή, τον μεγάλο Ελληνα Μαθηματικό και Φυσικό, που με τα θεωρήματά του και τις διατριβές του δίδαξε ακόμα και τον Αινστάιν.Ξέρω ακόμα και για τον πατέρα του τον Στέφανο που ήταν μεγάλος γιατρός και μαθηματικός! Ήταν μάλιστα ο προσωπικός γιατρός του σουλτάνου και ο ιδρυτής της ιατρικής σχολής της Κων/λης...Απο τα θεωρήματα του δεν έχω ιδέα να σου πω τι ανέπτυξε αλλά την μεγάλη προσωπικότητά του ναι την γνωρίζω,όχι βέβαια μέσα απο τα σχολικά μάς βιβλία,αν είναι δυνατόν!
Δίκιο έχει ο Δημητράκης που σου ζήτησε αφιέρωμα γι'αυτόν, εσύ είσαι ο καταληλότερος,εξ'άλλου είστε συνάδελφοι! Αν δεν μιλήσεις εσύ γι'αυτόν ποιος μπορεί να μιλήσει!;

dimitris είπε...

kariatida62 καλησπερα καπετανισσα, ετσι το σκεφτηκα οτι συναδελφοι ειναι ο πλεον αρμοδιος, αλλα βλεπω οτι γνωριζεις τι σημαινει ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ, απο το πρωι παω και ερχομαι απο εσενα στον κενταυρο, εσυ αποκτησες εμπειρια στην βιογραφιες, αλλα και ο δασκαλος ειναι πολυ αναλυτικος και επεξηγηματικος οπου του ζητηθει, πιστευω οτι θα απολαυσουμε και αλλο ενα μεγαλο ελληνα.

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Πολλές φορές μας πούλησαν
οι Αγγλοι "σύμμαχοι μας "
πολλές φορές ξερίζωσαν
στ΄αλήθεια την ψυχή μας.

kariatida62 είπε...

@ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ:Αν έχεις τέτοιους φίλους-σύμμαχους τι τους θέλεις τους εχθρούς! λέει η παλιά σοφή παροιμία του λαού μας.
Γειά σου Φάνη!

Ανώνυμος είπε...

Τιμή και Δόξα στους αγέρωχους!

kariatida62 είπε...

@ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ:Καλησπέρα Πρόεδρε!

MINIMARKET είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ!
ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΠΩ ΠΟΛΛΑ.
ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΟΥ.
ΘΑ ΠΩ ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.
ΚΡΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821 ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ.
ΚΡΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ.
ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΓΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΠΟΣΟ ΠΑΤΟ ΠΙΑΣΑΜΕ ΘΕΕ ΜΟΥ....
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΣΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ " ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ?
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ?
ΠΟΛΥ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ!!!!
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΙΓΗ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΠΑΝΩ ΜΑΣ?
ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ!!!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ!!
ΕΝΑ ΘΑ ΠΩ ΜΟΝΟ: " ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ"!
ΑΥΤΟ ΛΕΓΑΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΠΕΦΤΑΝΕ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ!!
ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΛΕΜΕ? ΟΤΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΕΣΤΙ Η "ΤΖΟΥΛΙΑ" ΚΑΙ Η ΚΑΘΕ ΤΖΟΥΛΙΑ?
Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ ΚΑΡΙΑΤΙΔΑ... Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ...ΚΡΙΜΑ!
Υ.Γ. 25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΓΕΙΤΟΝΑ ΜΟΥ, ΑΝΩΤΕΡΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟ Α.Τ.Α. ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΣΑ, ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!!
Ο ΕΧΘΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΗΝΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!!
ΠΟΙΑΣ ΧΩΡΑΣ.....
ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΚΑΝ ΣΑΝ ΧΩΡΑ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ...ΠΡΟΔΟΘΗΚΑΜΕ!!!
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ!!!

kariatida62 είπε...

@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ:Καλημέρα,Μάρκετ! Δεν θέλω να υποτιμήσω τις πληροφορίες που μου αναφέρεις... Όμως δεν ξέρεις τι καπνό φουμάρει ο καθένας και ποιές είναι οι πολιτικές του θεωρίες για να διαδίδει τέτοιες φήμες! Δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανέναν που ίσως επιβουλεύεται την δημοκρατία στην Ελλάδα! Δεν έχω εμπιστοσύνη πολύ περισσότερο στους στρατιωτικούς...έχω ακούσει και εγώ διάφορα σενάρια και για το τι συμβαίνει στο στρατηγείο της Λάρισσας!
Βλέπω την Τούρκικη κορβέτα να κόβει βόλτες στο Αιγαίο και να φτάνει μέχρι το Σούνιο...και αναρωτιέμαι τι γίνεται! Αλλά όποιος γνωρίζει κάτι εκ των έσω και δεν μιλά είναι το ίδιο προδότης όσο και προδότες είναι αυτοί που έχουν τα ηνία της χώρας και συναινενούν για ό,τι υπονοείς οτι παίζεται εναντίον της εθνικής μας κυριαρχίας!...
Υ.Γ. Αν θέλεις γίνε πιο σαφής για αυτά τα "απίστευτα πράγματα" που λες οτι γίνονται χωρίς ν'αναφέρεις τις πηγές σου.

MINIMARKET είπε...

Ο ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ. ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΜΑΖΙ. ΤΟΝ ΞΕΡΩ ΚΑΛΑ, ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ.
ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ( ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΓΛΥΤΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ!)
1) ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΑ ( ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΑΜΙΝΑ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΑ) ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟ 40% ΤΩΝ F-16.ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΡΗΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΜΙΡΑΖ- Α7 CORSAIR-F4 , ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΑΝ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ, ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΑ!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΗ!
2) ΤΑ RF-4 , ΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ, ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΑΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΠΕΖΙΚΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ. ΕΠΕΙΔΗ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ, ΜΟΥ ΕΙΠΕ, ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΠΤΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ!!!!
3) ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΕΤΑΞΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥ ΑΝ ΑΙΓΑΙΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΣΤΕΛΝΕ ΣΗΜΑ, ΟΤΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΑΝ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ: ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ!! ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ!!
ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ?
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ!!!!
3) ΑΠΟ 300 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ , ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ 50 ΚΑΙ ΑΝ....
ΔΗΛΑΔΗ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΕΝΕΡΓΟΣ!!!
4) Ο ΠΡΩΘΟΠΟΥΡΓΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝ. ΑΙΓΑΙΟ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ, ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ Ν.Α.Τ.Ο.
ΜΑ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ Ν.Α.Τ.Ο.?
ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ?
4) ΚΑΤΙ ΕΙΠΑ ΓΙΑ ΣΦΑΓΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ. ΕΠΕΙΔΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΣΦΑΓΙΑΣΤΗΚΕ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ, Ο ΑΝΘΟΣ ΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΘΕΤΕ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΜΑΣ ( ΣΕ ΣΥΝΟΛΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟ 30%)ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ!!!
ΔΕΝ ΛΕΩ ΑΛΛΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΗΤΑ, ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΗΡΕΣ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΤΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ .
ΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ?
ΑΝΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΜΕ ΣΚΥΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΗΔΕΝ!
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΑΝΕ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΝΕ.
ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ: ΑΣΤΑ ΚΩΣΤΑ, ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟΙ!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ , ΠΕΡΟΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ.

MINIMARKET είπε...

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ, ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ!!!!
ΚΑΙ ΦΥΓΑΝΕ ΟΧΙ ΤΙΜΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ , ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΕΤΣΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗ!!!

kariatida62 είπε...

@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ:Με τον Τούρκο Διοικητή στο στρατηγείο της Λάρισσας ως επικεφαλής που επέβαλαν απο το ΝΑΤΟ έχεις ακούσει κάτι; Είχαν δημοσιεύσει ότι πέρασε ο όρος αυτός όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν η Μπακογιάννη,λίγο πριν τις εκλογές. Έκτοτε δεν ακούστηκε τίποτα παραπάνω...

dimitris είπε...

karitida62 o υποδιοικητης ειναι ελληνας, αυτο ειναι το στρατηγειο του νατο στην νοτια ευρωπη-στην λαρισσα- τα ερωτηματα για την εθνικη ασφαλεια ειχαν τεθει και απο το κ.κ.ε και μαλιστα υπηρχαν ερωτησεις τι θα γινει σε περιπτωση εμπλοκης, γιατι απο εκει με μερικα ''κουμπια''τα αεροσκαφη ''τυφλωνονται'', γι'αυτο εχουν επιλεξει οι αφεντες της ευρωπης , οι αμερικανοι τετοιους πρωθυπουργους, σηκω-σηκω, κατσε-κατσε, επισης γι'αυτο τον λογο παιζουν καργα τα καναλια καρατζαφυρερ, οποιος θελει κατι ''εκτος'' των δυο σικε ''μονομαχων'' , λαος, παντως απο την θεση του ταγματαρχη και πανω ειναι πολιτικες επιλογες, οχι τωρα απο το '74, για να ελεγχουν οι εκαστοτε κυβερνωντες τον στρατο , την αστυνομια, την πυροσβεστικη, το λιμενικο.

a-kentavrou είπε...

Kαλημέρα καλή Κυρά.
Είδα στου Δημήτρη ένα σκεπτικισμό.
Φοβικά σύνδρομα ,φόβος για τους Τούρκους,φόβος για τους μετανάστες ,φόβος για τα ελλείμματα ,φόβος για την Ευρωπαϊκή ένωση,φόβοι παντού…
Είναι η κατεστημένη Ελλάδα,που φοβάται μη χάσει τα προνόμια της,τα κεκτημένα δικαιώματα,μη χάσει τη βολή της.
Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα που δεν έχει να φοβάται γιατί εργάζεται,σπουδάζει,συνεργάζεται,αγωνίζεται,αντιδρά,διαπραγματεύεται,ερωτεύεται,προοδεύει,οραματίζεται.

kariatida62 είπε...

@dimitris:Δημήτρη, το στρατηγείο της Λάρισσας είναι η άμυνα σχεδόν όλης της χώρας!
Το γνωρίζω καλά διότι διοικητής εκεί υπήρξε ένας συγγενής...επιλεχθηκε (επι ΠΑΣΟΚ) να συμπεριληφθεί στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ αλλά δεν είχαν ξεκαθαριστεί κάποιοι όροι που συμπεριλάμβαναν το θέμα της Διοίκησης. Αυτή την στιγμή ο Υποδιοικητής είναι Ελληνας, ο διοικητής όμως; Eίχα ακούσει τις δηλώσεις του ΚΚΕ και περίμενα ν'ακούσω την συνέχεια, αλλά αποσιωπήθηκε το θέμα απο παντού.
Τι να πω δεν υπάρχει τίποτα, το χειρότερο είναι ότι χάθηκε ο κοινωνικός ιστός που θα έπαιζε κάποιο ρόλο στα πάντα. Νομίζω ότι έχουμε γίνει έρμαιο της τύχης μας απο δω και πέρα...ανησυχώ πολύ!

kariatida62 είπε...

@α-Κentavrou:Bρε αστέρι μου, βλέπεις κανέναν ν'αντιδρά; Πες μου βλέπεις να υπάρχει κοινωνικός ιστός; Eγώ μόνο βλέπω παντού ερείπια και λαμογιές! Βλέπω ιστορικά μνημεία και μουσεία ερημωμένα,βλέπω σχολεία αδιάφορα προς τους μαθητές και μαθητές εγκαταλελειμένους στις καφετέριες, στην παραλιακή με τις Ζήνες, τις Τζούλιες και να χτυπιέται στα γήπεδα! Βλέπω κόσμο άθλιο να περιφέρεται σε πλατείες και περιοχές της πόλης μου που έχει εγκαταλειφθεί απο κάθε είδους αστυνομικό έλεγχο! π.χ(το απόγευμα αν θέλει κάποιος να επισκεφθεί το εθνικό θέατρο στην οδό Αγ.Κωνσταντίνου,αντιμετωπίζει πρόβλημα στην ασφάλειά του) Eμένα κατέχει μόνο φοβικό σύνδρομο; Διαβάζω για τα δάνεια της Ελλάδας απο το 1821 και δώθε και αμέσως ξαναζώ την ιστορία...΄βλέπω τα πάντα να επαναλαμβάνονται! Για αυτή την άλλη Ελλάδα που αναφέρεις ανησυχώ, πίστεψέ με!

MINIMARKET είπε...

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΟΡΟΣ ΑΥΤΟΣ!!!
ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ!!
ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ? Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΔΙΑΤΑΓΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΧΑΙΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ , ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑΤΟΙΚΑ!!
ΘΑ ΠΕΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΝΕΤΑ!!!
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ?



DIMITRIS, ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ Κ.Κ.Ε. ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΕΞΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.

A-KENTAVROY, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΥΠΟΤΕΛΗΣ, ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ,ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΚΕΦΑΛΙΚΟ ΦΟΡΟ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΩΤΕΥΕΣΑΙ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙΣ?
ΠΙΘΑΝΟΝ ΥΠΟΝΟΕΙΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΟΥΜΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ!

α Κενταύρου είπε...

Kαλή μου φίλη
Ζω κοντά στους νέους και βλέπω το παλμό τους,αυτό που βλέπεις είναι το μερικό δεν είναι το γενικό.
Μια καλή μας φίλη blogger είχε τη φωτό μιας λεβεντόκορμης κοπελιάς στη παρέλαση με ένα προκλητικό μίνι.Αυτό σχολιάστηκε αρνητικά από πολλούς.
Μια τέτοια κοπελιά με ανάλογη εμφάνιση ήταν 4η επιτυχούσα στο Μετσόβειο,καιεργάζεται σήμερα στο τομέα της πληροφορικής σε προγράμματα της Ευρωπαικής ένωσης σε μια εταιρεία πληροφορικής που φέρνει χρήμα στη χώρα, ένας άλλος νέος με ένα μαλί μέχρι τον ώμο σαν παρατημένος χασικλής, είναι αυτή τη στιγμή θωρακοχειρουργός σε μεγάλο Νοσοκομείο,(και δεν χρηματίζεται).
Αυτό η φοβική πραγματικότητα που βλέπεις δεν είναι η πραγματική ζωή.Οι νέοι έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν το σάπιο και να φέρουν το καινούργιο.
Πέρυσι πήγα εκδρομή με 60 διαμάντια ,ένας μέθυσε η εικόνα αυτού του νέου για όσους τον είδαν να δημιούργησε αρνητικά σχόλια,δεν είχε όμως καμιά σχέση με τη πραγματικότητα των νέων που είχα τη τιμή να συνοδεύω.Ενας από αυτούς τους νέους βραβεύτηκε από τη ΝΑSA και ένας άλλος νέος δημιούργησε σε ηλικία 14 ετών ένα πρόγραμμα πληροφοικής στο κινητό του.Ενας νέος παίζει μπουζούκι στο σχολειό μου σαν να είναι έτοιμος επαγγελματίας.
Ενας άλλος νέος αυτή τη στιγμή είναι στο Παναμά και φτιάχνει Γέφυρες για λογαριασμό Ολλανδικής Εταιρείας ,αυτοί οι νέοι έχουν περάσει από μπροστά μου και πολλοί άλλοι, ναι πέθανε και ένας από ναρκωτικά ,τι σημαίνει ότι τα διαμάντια του Ελληνικού λαού είναι έτσι?

kariatida62 είπε...

@α-Κentavrou:Aλοίμονο,αν νομίζεις,ότι κρίνω τα παιδιά μας απο την μίνι φούστα το μαλλί ή το σκουλαρίκι! Κι'εγώ παιδιά έχω στην ηλικία αυτή που μιλάμε, και τα καμαρώνω με το ελεύθερο στυλ που έχουν και ντύνονται και εκφράζονται! Εξ'άλλου η κάθε γενιά έχει την δική της γραμμή μόδας!Δεν μιλώ γι'αυτά,μιλώ για την σύγχυση στην οποία βρίσκονται! Κοίταξε την διασκέδασή τους, κοίταξε τι μουσική ακούν,ρώτα τους για μεγάλους ζωγράφους και συγγραφείς, ρώτα τους για προσωπικότητες-αγωνιστές της πατρίδος τους μα και άλλων χωρών,ρώτα τους Ιστορία, Γεωγραφία είναι ανίδεα τα καυμένα... έχω δει αριστούχο μαθητή των θετικών μαθημάτων να απαντά σε ερώτηση Πανελληνίων εξετάσεων για τον Ρήγα Φεραίο τον Βελεστινλή ότι ήταν Γάλλος διαφωτιστής!!! και σε δική μου ερώτηση ο Τσε Γκεβάρα ροκ τραγουδιστής! Το όνομα του Νέλσον Μαντέλα δεν του θύμιζε απολύτως τίποτα. Ο αριστούχος αυτός μαθητής είναι τελειόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά. Οι γονείς του είναι γιατροί. Φοβάμαι αστέρι μου οτι τείνει η πλειοψηφία των Ελληνόπουλων νάχουν την εικόνα του γνωστού μου φοιτητή που σου αναφέρω, και σύ σαν εκπαιδευτικός που είσαι δεν μπορεί να μην έχεις διαπιστώσει ότι αυτά που σου αναφέρω δεν είναι ακραία παραδείγματα...

a-kentavrou είπε...

Kαλή μου Αρχόντισσα ,έχεις λάθος ,τι ερωτήσεις είναι αυτές?σιγά μην έχουν οι νέοι τα ίδια ενδιαφέροντα με τα δικά μας.
Eσύ ως κυρία είσαι πάντα νεοτάτη ,και η ευγένεια μου δεν μου επιτρέπει να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο που να έχει σχέση με την ηλικία σου.
Σε μια άλλη κυρία που θα γνώριζα την ηλικία της θα έκανα την ερώτηση μήπως ξεχάσατε τα νιάτα σας?τα ενδιαφέροντα σας όταν ήσασταν νέα ήταν ποιός ήταν ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ή ήταν οι Μπήτλς και ο Αλμπάνο?
Πόσο λάθος έχεις ,υπάρχουν μαθητές 20 σε αριθμό ,που τώρα που μιλάμε έχουν επιλέξει σαν μάθημα επιλογής Ιστορία της Τέχνης,άλλα 25 Θεατρολογία…..
Πολλές φορές ακούγεται και το εξής τι άθλια εκπαίδευση έχουμε τι αγράμματα βγαίνουν τα παιδιά μας..
Οι σκέψεις αυτές είναι πέρα ως πέρα λαθεμένες διότι ,όλο το επιστημονικό δυναμικό αυτής της χώρας ,Γιατροί,Δικηγόροι,Μηχανικοί,Δημ Υπαλλήλοι,Διπλωμάτες,από αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα έχουν περάσει..
Το πρόβλημα που τίθεται εδώ είναι ότι σπαταλούνται πολλοί πόροι και θα μπορούσε να έχουμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα ιδιαίτερα στο τομέα καλλιέργεια των πολιτών.
Μακριά από γενικεύσεις….

kariatida62 είπε...

@α-kentavrou:Δεν θα κάνω το λάθος να συγκρίνω τις γενιές μας και να πω πώς ήταν η νεολαία της εποχής μου και πώς η σημερινή!
Bέβαια η γενιά η δική μου(και οι λίγο μεγαλύτεροί μου-γενιά του Πολυτεχνείου)έχουν φέρει τώρα, την χώρα μου σ'αυτή την κατάσταση!
Μακάρι να κάνω λάθος και όλοι οι φόβοι μου να βγούν γελοίοι...το εύχομαι μέσα απο την καρδιά μου!
Για να σου αποδείξω όμως ότι δεν ξέχασα τα νιάτα μου αλλά και ότι προσπαθώ να μη χάσω και το παρόν μου,έχε το νού σου στην επόμενη ανάρτηση που θα κάνω σε λίγο! :)

evelina είπε...

Κάρι μου επιτέλους βρήκα χρόνο και το διάβασα ,και το απόλαυσα...πολύ ωραία η ανάρτησή σου πολυ προσεγμένη η δουλειά που έκανες...Στην μηχανή του χρόνου είχε ένα αφιέρωμα για τον Κολοκοτρώνη ,θυμήθηκα εσένα και πόσο επαγγελματική δουλειά έκανες εδώ...καλό βράδυ και καλή Μεγάλη βδομάδα

kariatida62 είπε...

@velina:Eυχαριστώ Εβελίνα, νάσαι καλά, χαίρομαι που τελικά βρήκες χρόνο και το διάβασες...είναι συγκινητικές οι ζωές των παππουδων μας! Και πόσο ίδια έχουν μείνει μερικά πραγματά απο τότε ή επαναλαμβάνονται στις μέρες μας!
Καλό Πάσχα νάχεις!