bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ


Το gadget άλλαξε και θα μιλήσει για το  βιβλίο που πρόσφατα διάβασα γραμμένο απ' τον ποιητή και συγγραφέα:
Jack  Kerouac

ONOMA: ΤΖΑΚ ΚΕΡΟΥΑΚ
ΥΠΗΚΟΟΤΗΣ: ΓΑΛΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ: ΛΟΟΥΕΛ ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ: 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 1922
ΜΟΡΦΩΣΗ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΟΟΥΕΛ,ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΡΕΝΩΝ,ΚΟΛΕΓΙΟ ΟΡΑΣ ΜΑΝ,ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ,ΝΕΑ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ,ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑ.(Πήρα κάποιο άριστα απο τον Μαρκ Ιβάν Ντόρεν στα Αγγλικά στο Κολούμπια,θέμα: Σαίξπηρ.Κόπηκα στην Χημεία στο Κολούμπια,
ΕΠΑΙΖΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ,ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΙΒΟΣ ΜΠΕΙΖΜΠΩΛ ΣΚΑΚΙ.
ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ: ΄Α μπά
ΠΑΙΔΙΑ: 'Oχι
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΩΝΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ: Τα πάντα. Ας διευκρινίσουμε: λαντζέρης σε καράβι.Πρατήριο βενζίνης. Μούτσος σε καράβι. Αθλητικός συντάκτης σε εφημερίδες. Φρεναδόρος σε τραίνα. Έκανα περιλήψεις σεναρίων για την 20th Century Fox. Πωλητής σόδας. Υπάλληλος στα τραίνα. Επίσης: αχθοφόρος, συλλέκτης βαμβακιού,βοηθός χαμάλης σε γραφείο μετακομίσεων,παραγιός σε κατεργασία μετάλλου στο Πεντάγωνο. Παρατηρητής για πυρκαγιές στα δάση, οικοδόμος.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: -
ΑΣΧΟΛΙΕΣ: Εφεύρα δικό μου είδος μπειζμπωλ, παιχνίδι με τράπουλα, υπερβολικά περίπλοκο, βρίσκομαι στη διαδικασία μια σαιζόν 154 παιχνιδιών με οχτώ ομάδες, μ'όλους τους κανονισμούς, μέσους όρους, επίσημο σκορ κλπ.
ΣΠΟΡ: Επαιζα απ'όλα εκτός απο τένις, λακρόςκαι σκαλ.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Κορίτσια
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ:
Έζησα μια υπέροχη παιδική ηλικία, ο πατέρας μου τυπογράφος στο Λόουελ, αλώνιζα στα λιβάδια και στα ποτάμια μέρα-νύχτα έγραφα μικρά διηγήματα στο δωμάτιό μου, το πρώτο όταν ήμον έντεκα χρονών, κρατούσα εκτεταμένα ημερολόγια και εφημερίδες που κάλυπταν ιπποδρομίες και μπειζμπωλ που είχα φτιάξει με την φαντασία μου. Είχα καλή στοιχειώδη εκπαίδευση απο Ιησουίτες στο σχολείο της ενορία του Σαιντ Τζόζεφ στο Λόουελ.
Στα παιδικά μου χρόνια ταξίδεψα στο Μόντρεαλ και στο Κεμπεκ.
Αποφάσισα να γίνω συγγραφέας στα δεκαεφτά, επηρρεασμένος απο τον Σεμπάστιαν Σάμπας, νεαρό ποιητή που ζούσε στα μέρη μας και που σκοτώθηκε αργότερα στην απόβαση του Άντζιο.
Διάβασα επίσης γαι την ζωή του Τζακ Λόντον, στα δεκαοκτώ μου και αποφάσισα να γίνω τυχοδιώκτης, ένας μοναχικός ταξιδιώτης. Πρώτες λογοτεχνικές επιρροές απο Σάρογιαν και Χεμινγουέη, αργότερα απο Γούλφ. Επηρρεάστηκα απο τον μεγάλο μου αδελφό Τζέραρντ Κέρουακ που πέθανε εννιά χρονών το '26, όταν ήμουν τεσσάρων ετών. Σπουδαίος ζωγράφος στα παιδικά του χρόνια.Ο πατέρας μου ήταν έντιμος και ευχάριστος άνθρωπος.Πέθανε απο καρκίνο της σπλήνας. Η μητέρα ζούσε ακόμα. Έμενα μαζί της, ένα είδος μοναχισμού που με βοήθησε να γράψω όλα αυτά που έγραψα. Πάντως έγραφα κι'όταν ήμουν "καθ'οδόν" αλήτης,σιδηροδρομικος,εξόριστος στο Μεξικό,Ευρώπη . Το σόι μου κρατάει απο Γάλλους της Βρετάνης, πρώτος βορειοαμερικανός πρόγονοςο βαρόνος Αλέξανδρος ΛουδοβίκοςΛεμπρις ντε Κερουακ, της βρετονικής Κορνουάλλης. Οι απόγονοί του παντρεύτηκαν Ινδιάνους (Μοχόκ και Καουφναβάγκα) και καλλιεργούσαν πατάτες. Οπρώτος απόγονος πολίτης των ΗΠΑ ήταν ο παππούς μου Ζαν Μπατίστ Κερουακ, μαραγκός στη Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ, η μάνα του πατέρα μου κρατούσε απο τους Μπερνιέ, συγγενής του εξερευνητή Μπερνιέ, το σόι του πατέρα μου αποκλειστικά Βρετόνοι. Η μάνα μου έχει νορμανδικό όνομα Λ'Εβέσκ.
Πρώτο τυπικό διήγημα: Η κωμόπολη και η μεγαλούπολη(γράφτηκε με πολύ δουλειά και αναθεώρηση.Διάβαζα και μελετούσα μόνος μου σ'όλη μου την ζωή.
Έκανα του κεφαλιού μου. Είμαι γνωστός σαν "τρελός, χαζός και άγγελος", μ'ένα "γυμνό ατέλειωτο κεφάλι πρόζας"-Επίσης στιχουργός . Πάντα θεωρούσα το γράψιμο ως καθήκον μου πάνω στην γή.
Το αγαπημένο μου παράπονο για το σύγχρονο κόσμο: η ειρωνεία του " καθωσπρέπει " κόσμου...που μην  παίρνοντας τίποτα στα σοβαρά, καταστρέφει τα παλιά άνθρώπινα αισθήματα...
Ο Μοναχικός ταξιδιώτης είναι μια συλλογή απο δημοσιευμένα και μη κομμάτια που συνδέονται μεταξύ τους απο ένα κοινό θέμα: το ταξείδι.

Τα ταξείδια καλύπτουν τις ΗΠΑ απ'τον νότο μέχρι την ανατολική ακτή, την δυτική και τα μακρινά βορειοδυτικά. Καλύπτουν Μεξικό, Μαρόκο, Αφρική, Παρίσι, Λονδίνο, τον Ατλαντικό και Ειρηνικο Ωκεανό μέσα σε καράβι και ενδιαφέρουσες πόλεις και κόσμο που περιλαμβάνονται εδώ .
Δουλειά στα τραίνα, στη θάλασσα, μυστικισμός, δουλειά στα βουνά, ηδονή, εσωτερικότητα, ενδοσκόπηση, ταυρομαχίες, ναρκωτικά, εκκλησίες, μουσεία, δρόμους, ένα συνοθύλευμα ζωής, όπως τη ζεί ένας ανεξάρτητος μορφωμένος, αδέκαρος αλήτης που πάει οπουδήποτε.
Ο σκοπός τους είναι, απλούστατα, ποίηση ή φυσική περιγραφή.    

10 σχόλια:

Roadartist είπε...

ΥΠΕΡΟΧΟΣ!!

Ήμουν στο Γυμνάσιο, όταν ο αδελφός μου αγόρασε το "στο δρόμο" και μαγεύτηκα! Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν το έχω διαβάσει.., αλλά το είχα ξεφυλίσσει πριν λίγες μέρες σε μια βόλτα σε βιβλιοπωλεία. Ας αναφέρω απλά εδώ πως τα βιβλία του είχαν απορριφθεί από πολλούς εκδ. οίκους, όπως και το εμβληματικό "Στον δρόμο".. Φαντάσου δηλαδή..

Πρέπει να φτιάξω κ εγώ ένα αφιέρωμα για τον Kerouac , το σκέφτομαι καιρό αλλά το αμελώ.

kariatida62 είπε...

@ Roadartist: Θα χαρώ αν γίνω αφορμή για ένα ακόμη ολοκληρωμένο αφιέρωμά σου...κι'αυτή την φορά για τον ξεχωριστό αυτόν συγγραφέα!:)

efhbos είπε...

Ομολογω οτι δεν τον ηξερα...Θα ψαξω για κανενα βιβλιο του...!

kariatida62 είπε...

@efhbos:Χαίρομαι αν η ανάρτησή μου, θα σου δώσει την ευκαιρία να γνωρίσεις αυτόν τον ξεχωριστό συγγραφέα :)
@Benikos place:΄Ερχομαι παιδιά και μ'αρέσουν τα δωράκια!!!:)

drosostalitsa είπε...

Μόλις έλαβες το πρώτο βραβείο του 2010!!! Πέρνα από το blog μου να το πάρεις με όλη μου την αγάπη!

Πολλά φιλάκια

kariatida62 είπε...

@drosostalitsa:Ευχαριστώ δροσοσταλίτσα μου, για το βραβείο, με τιμάς πολύ περισσότερο με τις επισκέψεις σου!
Σε φιλώ! :*

Ανώνυμος είπε...

Kariatida καλημέρα και χρονια πολλά για όσους γιορτάζουν στον κύκλο σου.Τζακ δεν έτυχε να διαβάσω αλλά μου άνοιξες την όρεξη. Μπορεί να μην πήρε πτυχία αλλά απ'οτι κατάλαβε έβγαλε το πανεπιστήμιο της ζωής. Φιλιά και καλημέρες από το Σουλτανάτο

kariatida62 είπε...

@globalgreek: Καλημέρα, κούκλα μου! Ευχαριστώ και συ να τους χαίρεσαι όλους!
Τι να σου πουν τα πτυχία, όταν την ζωή την ρουφάς σε κάθε της στιγμή!
Φιλιά κι'απο μένα!

Ανώνυμος είπε...

Το πιο ενδιαφέρον βιογραφικό, που διάβασα τα τελευταία χρόνια!
Άργησα να έρθω, αλλά στρογγυλοκάθησα..

kariatida62 είπε...

@Kαπιταλιστικό Κουμμούνi:Κάλλιο αργά παρά ποτέ...κάτσε σε λίγο θάχω κι'αλλο...χαχαχα