bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ


Aναδημοσιεύω μια είδηση που θα περάσει στα ψιλά των ανακοινώσεων απο τα ΜΜΕ.

Η προσωπικότητα  αυτή του Κόσμου μας, του μεγάλου Αμερικάνου ακτιβιστή, αξίζει ένα μικρό αφιέρωμα:

Απεβίωσε ο Χάουαρντ Ζιν, ιστορική μορφή της αμερικάνικης αριστεράς

Ο Χάουαρντ Ζιν, Αμερικανός ακαδημαϊκός η εναλλακτική ιστορία του οποίου για τις Ηνωμένες Πολιτείες διαβάστηκε από εκατομμύρια ανθρώπους, απεβίωσε χθες Τετάρτη. Ήταν 87 ετών.
Ο θάνατος του Ζιν επιβεβαιώθηκε από τον Δικτυακό τόπο www.howardzinn.org. Η εφημερίδα The Boston Globe ανέφερε ότι η αιτία του θανάτου του ήταν καρδιακή προσβολή που υπέστη ενώ ταξίδευε, στη Σάντα Μόνικα, στην Καλιφόρνια.
Γνωστός ακτιβιστής κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και παθιασμένος υποστηρικτής των κινημάτων των αφροαμερικανών για πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, ο Ζιν βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής αναταραχής στη χώρα του από την δεκαετία του 1950 ως τα τέλη εκείνης του 1970. Αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός για το βιβλίο του A People's History of the United States (Harper & Row, 1980• στα Ελληνικά: Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, μετάφραση Θεόδωρου Καλύβα, Αιώρα, Αθήνα 2008), που πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα.
Ο Ζιν ανέτρεψε όλα τα στερεότυπα της επίσημης ιστοριογραφίας, τοποθετώντας στη θέση των κεντρικών ηρώων της ιστορίας των ΗΠΑ όχι τους «ιδρυτές» της, αλλά τους πρώτους συνδικαλιστές, τις φεμινίστριες και μαχητές για διάφορους σκοπούς.
«Τα γραπτά του άλλαξαν τη συνείδηση μιας γενιάς, βοήθησαν να ανοίξουν νέοι δρόμοι προς την κατανόηση και την κρίσιμη σημασία της για τις ζωές μας», είχε γράψει ο αριστερός καθηγητής του MIT Νόαμ Τσόμσκι για το Ζιν.
Ο ψηλός, ασπρομάλλης καθηγητής είχε συνεργαστεί με αρκετές διασημότητες, όπως τον ηθοποιό Ματ Ντέιμον, το σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν, τον τραγουδιστή της ροκ Μπρους Σπρίνγκστιν και τον Μπομπ Ντίλαν.
Ο Ζιν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, δούλεψε ως εργάτης σε ναυπηγείο και υπηρέτησε ως βομβαρδιστής στην αμερικανική πολεμική αεροπορία στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πριν πάει στο κολέγιο και πάρει το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Δίδαξε στο Σπέλμαν, ένα κολέγιο με φοιτήτριες κυρίως νεαρές μαύρες στην Ατλάντα της Τζόρτζια, και κατόπιν στο Boston University, όπου απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη φήμη πρωταγωνιστώντας σε πολλές απεργίες και αντιπολεμικές κινητοποιήσεις.
Στην αυτοβιογραφία του [You Can't Be Neutral on a Moving Train, Beacon Press, Βοστόνη 2002], ο Ζιν σημείωνε ότι η αντικειμενικότητα ουδέποτε υπήρξε στόχος στα μαθήματα που παρέδιδε. «Ήθελα οι φοιτητές να φεύγουν από την τάξη όχι απλά καλύτερα πληροφορημένοι, αλλά προετοιμασμένοι να παρατήσουν την ασφάλεια της σιωπής, πιο έτοιμοι να μιλήσουν, να δράσουν ενάντια στην αδικία όπου την έβλεπαν. Αυτή, φυσικά, ήταν μια συνταγή για φασαρίες».

16 σχόλια:

dimitris είπε...

ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΩΝ ''ΚΟΙΜΗΣΜΕΝΩΝ''ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΦΑΣΑΡΙΑΣ Ε ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ''ΝΕΦΡΑ''.

kariatida62 είπε...

@dimitris: Έννοια σου Δημήτρη δεν απέχουμε πολύ και εμείς απο το να χαρακτηριστούμε λαός "των κοιμισμένων"!

α Κενταύρου είπε...

H ασφάλεια της σιωπής,δεν ισχύει μόνο στο πολιτικό επίπεδο,ισχύει και στο επιστημονικό,ισχύει στο κοινωνικό ,ακόμη και στις διαπροσωπικές σχέσεις.Υπάρχουν περιπτώσεις που επιβάλλεται να σιωπάς για να μην πληγώσεις αυτούς που αγαπάς.
Το blog σου πάντα κάτι έχει να μου πεί.

IonnKorr είπε...

"Αμερική των Κοιμισμένων"

Ας με συγχωρήσει ο φίλος Δημήτρης αλλά με κάτι τέτοιες νοοτροπίες έφθασε η Ελλάδα εδώ που έφθασε.

Δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας Έλληνας (που οι περισσότεροι ξαπλώνουν με το φραπέ στην καφετέρια) μπορεί να χαρακτηρίζει "κοιμισμένους" τους Αμερικάνους, τους Γερμανούς, τους Ιάπωνες κ.α. που κυριαρχούν σήμερα σ'αυτόν τον Κόσμο!

Greecelands. είπε...

Αξιολογος Ανθρωπος, μακαρι να συνεχιστει το εργο του!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Γ.Π. είπε...

Δεν είχα ιδέα και σε ευχαριστώ που γίνεσαι αφορμή να φροντίσω να μάθω!
Καλό βράδυ καρυάτιδά μου!

kariatida62 είπε...

@αΚενταύρου: Τις περισσότερες φορές για μένα η σιωπή είναι συνενοχή στο έγκλημα!!!
Οι συνένοχοι είναι οι χειρότεροι υποκριτές διότι παρουσιάζονται ως αμέτοχοι και αθώοι...
Δεν ξέρεις πόσο με ευχαριστεί να διακρίνω ότι κάθε τόσο βρίσκεις έναν αυθόρμητο τρόπο να εκφράσεις το ενδιαφέρον σου για την σελίδα μου!:)
Θα προσπαθήσω να μη σ'απογοητεύσω στο μέλλον με τα θέματα που μ'απασχολούν και ευχαριστιέμαι να μοιράζομαι μαζί σας!

kariatida62 είπε...

@ ΙonnKorr: Kακώς πετάγομαι ν'απαντήσω εγώ και όχι ο Δημήτρης,στον οποίο άλλωστε απευθύνεται το σχόλιό σου, προφανώς ο Δημήτρης δεν επέστρεψε για να δεί το ραβασάκι σου οπότε σχολιάζω εγώ αντί γι'αυτόν..Το γεγονός ότι κυριαρχούν στο κόσμο δεν αποδεικνύει και τον πολιτισμό και τις γνώσεις του λαού τους! Βέβαια αυτή η θεωρία των "χαζών-Αμερικανών" ισχύει πια και για πολλούς άλλους λαούς συμπεριλαμβανομένων κι'ημών που έχουμε αποχαυνωθεί με Πετρούλες,Ολυμπιακούς και Παναθηναικούς,Ρουβάδες και Βανδήδες, shopping και lifestyle! Έντονο το φαινομενο της πλήρους αποχαύνωσης και εθνικής ύπνωσης συναντάται περισσότερο στην νέα γεννιά κι'αυτό είναι θλιβερό, απογοητευτικό και εν τέλει καταστροφικό!!!

kariatida62 είπε...

@greeceland: O Xαάουαρντ Ζιν ήταν ένας αξιόλογος και χρήσιμος άνθρωπος, πέρασε την ζωή του με συνεχείς αγώνες για τις αξίες και τα πιστεύω του!
Έξησε,αντέδρασε και άλλαξε νοοτροπίες!
Δυστυχώς όμως όπως βλέπεις το έργο της ζωής του δεν πουλά πολύ σήμερα! Πες μου εαν άκουσες γι'αυτόν σήμερα κάπου αλλού και δες πόσοι θα σταθούν να διαβάσουν αυτήν την είδηση...

dimitris είπε...

ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ? ΜΕΣΩ ΤΗΣ ''ΣΕΛΙΔΑΣ'' ΤΗΣ Kariatidas62 ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΕΥΓΕΝΙΚΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ''ΜΠΑΧΑΛΟ'' ΤΟ ''ΣΠΙΤΙ'' ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ! Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ, Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΩΝ ΡΑΙΧ, Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΤΩΝ ΧΙΡΟΧΙΤΟ. ΑΝ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΧΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΠΡΟΕΔΡΟ-ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΟΜΠΑΜΑ- ΕΒΓΑΖΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΤΟ 25%? ΚΑΤ'ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΞΥΠΝΙΟΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, YES MAN. ΑΦΗΝΩ ''ΕΚΤΟΣ'' ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ. ΣΙΓΑ ΤΑ ΩΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΕΙΣ ''ΕΜΕΙΣ'' ΦΕΡΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ!JOON KOOR ΠΟΛΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΜΟΥ ''ΒΛΕΠΕΤΕ'' ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΒΟΛΕΜΙΑΣΜΑ ΠΡΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΡΙΑ. ΚΑΙ ΕΙΠΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ AMERIKAN BAAR! ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΤΟΥΣ ''ΡΑΓΙΑΔΕΣ''. ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΣ ΚΑΛΗ ΜΟΥ KARIATIDA62 ΓΙΑ ΤΗΝ ''ΜΑΧΗ'' ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ ΣΟΥ.

kariatida62 είπε...

@Καημός:Kαι γώ σ'ευχαριστώ για την ανάγνωσή σου,φίλε μου!

kariatida62 είπε...

@DIMITRIS:Κανένα πρόβλημα φίλε μου! Δεν μου λερώνετε το σαλόνι!!! Τα μπλογκ μας είναι βήματα για όλους εμάς που δέν έχουμε φωνή..και τόπος ανταλλαγής απόψεων!

Madame de la Luna είπε...

Σημαντικότατος διανοητής. Με είχαν εντυπωσιάσει οι σκέψεις του για την πολιτική ανυπακοή, αλλά κι ο τρόπος που 'ανακατασκεύαζε' τις απόψεις μας για την Ιστορία.

Φιλί.

kariatida62 είπε...

@Madame de la Luna: Είσαι απο τις λιγοστούς που τον γνώριζες και τον είχες διαβάσει..
Φιλιά κι'απο μένα

karfoma είπε...

Καλημέρα και από μένα! Αγαπητή Καρυάτιδα, την ανακάλυψη της αξιόλογης σελίδας σου ,οφείλω στον φίλο μου Δημήτρη.
Σε ότι αφορά τον θάνατο του Χάουαρντ Ζίν, του οποίου την ύπαρξη και το έργο παντελώς αγνοούσα, πριν από την ανάρτηση σου, αναφέρθηκε και η δημοσιογράφος κυρία Πόπη Τσαπανίδουν σήμερα το πρωί με το άνοιγμα της εκπομπή της, αποκαλώντας αυτόν, «κήρυκα της κοινωνικής ανυπακοής και όχι της βίας».
«κοιμισμένος λαός» είναι αυτός που δεν αντιδρά πριν από τα γεγονότα, αλλά μετά από αυτά πχ για τους φίλους Αμερικανούς οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις έγιναν όταν επέστρεφαν τα φέρετρα στην πατρίδα, βλέπε Βιετνάμ κ.α
Αυτά τα ολίγα για να βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί, τον ρόλο των ΜΜΕ, των οικονομικών κολοσσών που καταρρέουν, την υγειονομική περίθαλψη και ποιοι την απολαμβάνουν, τα συσσίτια, και πολλά άλλα που συμβαίνουν στην μητρόπολη του καπιταλισμού, στην χώρα των καπάτσων, της ευκαιρίας των επιτηδείων, και πολλών άλλων. Δεν είμαι αντιαμερικανός, φιλέλληνας είμαι!

kariatida62 είπε...

@Κarfoma:Ω καλώς τον καινούργιο φίλο στην παρέα μας!! Ναι σήμερα ο Δημήτρης κέντισε πάλι και αυτή την φορά στάθηκε πηγή έμπνευσής του το μπλογκοσπιτάκι μου και το θέμα της ανάρτησης μου...
Ε! η κ.Τσαπανίδου πρέπει να ασχοληθεί και με θέματα άξια δημοσίευσης,που να δικαιολογούν το αδικαιολόγητο ύψος της μηνιαίας αποζημίωσής της απο την Ε.Ρ.Τ.!
Φίλε karforma χαίρομαι που συναντιόμαστε!