bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΤΕΥΚΡΟΣ
Ήρωας του Τρωικού πολέμου και γιος του Τελαμώνα βασιλιά της Σαλαμίνας και της Ησιόνης κόρης του βασιλιά της Τροίας Λαομέδοντα. Ήταν αδερφός του Αίαντα. Κατά την παράδοση καταγόταν από την Αττική. Ο Όμηρος τον παρουσιάζει ως περίφημο τοξότη και φίλο του Αγαμέμνονα. Μετά τον Τρωικό πόλεμο, επειδή κατά την επιστροφή  στην πατρίδα του δεν τον δέχτηκε ο πατέρας του, πήγε στην Κύπρο, ίδρυσε την πόλη Σαλαμίνα και παντρεύτηκε την κόρη του Κύπρου Έννη. Μ` αυτόν ασχολήθηκαν οι τραγικοί ποιητές, όπως ο Σοφοκλής και αργότερα ο Λατίνος Πακούβιος στην τραγωδία του Τeucer.

ΝΙΚΑΝΔΡΑ

Η τελευταία Πυθία του Μαντείου των Δελφών.


Οι πληροφορίες λένε ότι όλοι οι χρησμοί του Μαντείου των Δελφών -όπως και των άλλων Μαντείων- καταγράφονταν σε ειδικά βιβλία, τα λεγόμενα "Χρησμολόγια". Πολλούς τέτοιους χρησμούς διασώζει ο φιλόσοφος και ιερεύς του Απόλλωνος, Πλούταρχος (2ος αι. μ.χ.) Ως γνωστόν, μετά την τελική επικράτηση του Χριστιανισμού, που έγινε τον 6ο μ.χ., στα χρόνια του Ιουστινιανού, όλα σχεδόν τα ιερατικά κείμενα των Ελλήνων κατεστράφησαν ολοσχερώς. Ο ευρέως -και επίτηδες- διαδεδομένος δήθεν "χρησμός" του τύπου:"Είπατε τώι βασιλεί:Χαμαί πεσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνην, ου παγάν λαλέουσαν, απέσβετο και λάλον ύδωρ" που σημαίνει:Πείτε στον βασιλέα (Ιουλιανό): Χάμω έπεσε η πολυδαίδαλη αίθουσα (την γκρέμισαν), ο Φοίβος δεν έχει πιά καλύβα (την έκαψαν), ούτε η Μάντιδα δάφνη (την έκοψαν), ούτε κελαρυστή πηγή (κατέχωσαν με πέτρες την Κασταλία), έσβησε το νερό που πριν κελάρυζε...δεν είναι παρά μια κατασκευή των φανατικών Χριστιανών, που αποσκοπούσε να μεταδώσει κλίμα ηττοπάθειας στους Έλληνες μετά τα χρόνια του Ιουλιανού (4ος αι. μ.χ.). Αν τον μελετήσει κανείς προσεκτικά, θα διαπιστώσει ότι κατ΄ουσίαν αποτελεί μια παραποίηση ενός Υπομνήματος που οι υπεύθυνοι ιερείς του Μαντείου παρέδωσαν στον ιατροφιλόσοφο Ορειβάσιο, απεσταλμένο και φίλο του Ιουλιανού, για τις καταστροφές και τις ζημιές που είχαν προκαλέσει οι Χριστιανοί στο Ιερό των Δελφών και οι οποίες έχρηζαν άμεσης αποκαταστάσεως. Ιαλυσσός


ΑΝΤΗΝΩΡ

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Αντήνορας (Αντήνωρ) αναφέρεται κυρίως ένας Τρωαδίτης, γιος της Κλεομήστρας και του Αισυήτη ή του Ικετάονα ή και του βασιλιά Λαομέδοντα.
Η αμφιλεγόμενη αυτή προσωπικότητα είχε σύζυγο την πριγκήπισσα Θεανώ, ιέρεια της ΑΘηνάς και κόρη της βασίλισσας Εκάβης. Μαζί είχαν πολλά αγόρια (11 κατά τον Όμηρο), τα περισσότερα από τα οποία σκοτώθηκαν στον Τρωικό Πόλεμο. Για τους Τρώες ήταν ό,τι ο Νέστορας για τους Έλληνες (Συμπόσιο του Πλάτωνα 221c), δηλαδή ένας συνετός γέροντας που έδινε συμβουλές, υπερασπιστής του δικαίου. Στην Ιλιάδα αποκαλείται «πεπνυμένος» (σώφρονας). Συμβούλευσε τους Τρώες να επιστρέψουν στους Ατρείδες την Ωραία Ελένη και τους θησαυρούς της (Ιλιάδα Η 350-351, Γ 205 κ.ε.). Ο Αντήνορας και ο Πρίαμος πήγαν στο στρατόπεδο των Αχαιών πριν τη μονομαχία Μενελάου και Πάρη για διαπραγματεύσεις. Κατά τη «Μικρή Ιλιάδα» του Λέσχη, ο Οδυσσέας κατά τη νυχτερινή μάχη για την άλωση της Τροίας αναγνώρισε τον τραυματισμένο γιο του Αντήνορα και τον τράβηξε ζωντανό μακριά από τη μάχη.
Οι νεότεροι μύθοι εμφανίζουν τον Αντήνορα ως προδότη της πατρίδας του, της Τροίας. Αναφέρουν ότι, μετά την άλωση της Τροίας, ο Αγαμέμνονας θυμήθηκε τη φιλική στάση του Αντήνορα και κρέμασε στη θύρα του σπιτιού του ένα δέρμα από λεοπάρδαλη ως σημάδι ότι το σπίτι δεν έπρεπε να πειραχθεί. Στους Δελφούς ο Πολύγνωτος είχε ζωγραφίσει την οικογένεια του Αντήνορα να ετοιμάζεται για αποδημία: τον Αντήνορα, τη Θεανώ, τρία από τα παιδιά τους (τον Γλαύκο, τον Ευρύμαχο και την Κρινώ) μαζί με υπηρέτες που φόρτωναν κιβώτιο σε υποζύγιο. Λέγεται ακόμα ότι ο Αγαμέμνονας του έδωσε τα μισά κτήματα του Πριάμου και ανέθεσε τη βασιλεία της Τροίας σε ένα γιο του. Επίσης, ότι σε συννενόηση με την Ελένη άνοιξε στον Νεοπτόλεμο τις Σκαιές Πύλες, άνοιξε τον Δούρειο Ίππο και έδωσε στον Οδυσσέα και τον Διομήδη το ιερό Παλλάδιο, που προστάτευε την Τροία. Συνακόλουθα, στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, η Antenora είναι ο κύκλος της Κολάσεως που προορίζεται για τους προδότες.
Οι γιοι του Αντήνορα, οι Αντηνορίδες, πήγαν με την Ελένη στην Κυρήνη, όπου εγκαταστάθηκαν, ή στη Θράκη, ή στην Ιλλυρία και τη βόρειο Ιταλία, μέχρι την Ιβηρική Χερσόνησο. Νεότερες παραδόσεις ωστόσο αναφέρουν ότι παρέμειναν στην Τροία και ίδρυσαν νέο κράτος, αλλά διώχθηκαν από τον Αινεία.
Αντήνορας ονομαζόταν και ένας Ζακύνθιος μνηστήρας της Πηνελόπης, καθώς και ο δολοφόνος του τυράννου της Κεφαλληνίας Προμνήσου και διάδοχός του στην εξουσία

ΤΗΛΕΓΟΝΟΣ

Γιος του Οδυσσέα και της Κίρκης ή της θεάς Αφροδίτης. Αυτός ο Τηλέγονος αναφέρεται ότι ίδρυσε την πόλη Πραίνεστο (τη σημερινή Παλεστρίνα). Μόλις ο Τηλέγονος ενηλικιώθηκε, η Κίρκη τον έστειλε να βρει τον Οδυσσέα, που είχε πια επιστρέψει στην Ιθάκη. Ο Τηλέγονος έφθασε εκεί και άρχισε να λεηλατεί το νησί νομίζοντας ότι ήταν η Κέρκυρα. Ο Οδυσσέας και ο μεγαλύτερος γιος του ο Τηλέμαχος υπερασπίσθηκαν την πόλη τους, οπότε ο Τηλέγονος σκότωσε άθελά του τον ίδιο του τον πατέρα, του οποίου το πρόσωπο δεν είχε αντικρύσει ποτέ στη ζωή του, με το δηλητηριώδες κεντρί (άκανθα) της ουράς ενός σαλαχιού. Στη συνέχεια ο Τηλέγονος πληροφορήθηκε πού βρισκόταν και ποιον είχε σκοτώσει. Τότε μετέφερε το σώμα του Οδυσσέα στο νησί της Κίρκης μαζί με την Πηνελόπη και τον Τηλέμαχο. Η Κίρκη τους έκανε αθάνατους και παντρεύτηκε τον Τηλέμαχο, ενώ ο Τηλέγονος πήρε την Πηνελόπη ως σύζυγό του, με την οποία απέκτησαν ένα γιο, τον Ιταλό.
Αυτή η ιστορία αναφέρεται στην «Τηλεγονία», ένα πανάρχαιο έπος-συνέχεια της Οδύσσειας το οποίο σώζεται μόνο σε περίληψη και αποδίνεται στον Ευγάμμονα. Παραλλαγές απαντώνται σε μεταγενέστερους ποιητές: π.χ. σε μια χαμένη τραγωδία του Σοφοκλέους («Οδυσσεύς ακανθόπληξ»), ο Οδυσσέας ενημερώνεται εγκαίρως από χρησμό ότι θα σκοτωθεί από τον γιο του. Υποθέτει όμως ότι ο χρησμός εννοεί τον Τηλέμαχο, τον οποίο και εξορίζει σε γειτονικό νησί. Ο Τηλέγονος , φθάνοντας στην Ιθάκη, πλησιάζει τη βασιλική κατοικία του Οδυσσέα, αλλά οι φρουροί δεν του επιτρέπουν να δει τον πατέρα του. Ακολουθεί συμπλοκή και ο Οδυσσέας, νομίζοντας ότι επέστρεψε ο Τηλέμαχος, επιτίθεται στον Τηλέγονο, ο οποίος και τον σκοτώνει.
Στην ιταλική και ρωμαϊκή μυθολογία ο Τηλέγονος (Telegonus) μνημονεύεται ως ιδρυτής της πόλεως Tusculum, στα νοτιοανατολικά της Ρώμης διαφορετική από την Παλεστρίνα, που επίσης βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Οι λατίνοι ποιητές χρησιμοποιούσαν συχνά φράσεις όπως «τείχη του Τηλεγόνου» (π.χ. Προπέρτιος, 2.32) ή «Κίρκεια τείχη» για την πόλη αυτή (το Tusculum).

ΕΦΙΑΛΤΗΣ

Ο Εφιάλτης ήταν αρχαίος Έλληνας γιος του Ευρυδήμου. Όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος παρουσιάστηκε στον Ξέρξη και του υπέδειξε τη στενή διάβαση που έφερνε από το όρος Καλλίδρομο στις Θερμοπύλες και ανέλαβε να οδηγήσει από κει τους Πέρσες για να χτυπήσουν έτσι από τα νώτα τους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα (480 π.Χ.).
Για την κυκλωτική κίνηση των Περσών επιλέχθηκαν οι 10.000 επίλεκτοι φρουροί του βασιλιά, γνωστοί και ως "Αθάνατοι", με αρχηγό τους τον Υδάρνη. Οι Πέρσες ακολούθησαν τον Εφιάλτη με τη δύση του ηλίου. Όλο το βράδυ ακολούθησαν το μονοπάτι που τους οδηγούσε ο Έλληνας προδότης. Το όνομα αυτού του στενού περάσματος ήταν Ανοπαία Ατραπός και, επειδή και οι ελληνικές δυνάμεις του βασιλιά Λεωνίδα γνώριζαν την ύπαρξη του, είχαν θέσει ως φρουρούς του περάσματος 1.000 Φωκείς.
Οι Πέρσες απώθησαν τους Φωκείς και κύκλωσαν τους Έλληνες. Ο Εφιάλτης είχε εκπληρώσει το ρόλο του. Για τη πράξη του αυτή ο Πέρσης αυτοκράτορας του έδωσε μια μεγάλη χρηματική ανταμοιβή. Η Δελφική Αμφικτυονία, όταν οι Πέρσες νικήθηκαν και έφυγαν από την Ελλάδα, τον επικήρυξε έναντι χρηματικής αμοιβής και γι' αυτό ο Εφιάλτης,αυτοεξορίστηκε σε μέρος κρυφό αλλάζοντας όνομα και χαρακτηριστικά ώστε να μην αναγνωρίζεται.

ΦΟΙΒΗ
Η γυναίκα του Εφιάλτη.
 Μετά την καταδίκη και την επικήρυξή του ατο την Αμφικτυονία, η Φοίβη απομονώθηκε απο τις κοινότητες της Αντίκυρας, της Ανθήλης και της Τραχίνας. Ο Εφιάλτης εξαφανίστηκε και η σύζυγός του έμεινε μόνη σε ηλικία είκοσι ετών. Ο Αθηνάδης διατάχθηκε απο την Γερουσία της Σπάρτης σε μυστική αποστολή να ανακαλύψει και να σκοτώσει τον Εφιάλτη.  Ευχαρίστως ανέλαβε το καθήκον που του ανατέθηκε, μετανάστευσε στη Μαλίδα, την περιοχή του Εφιάλτη, πλησίασε την Φοίβη, η οποία δέθηκε γρήγορα με δεσμά αγάπης και ευγνωμοσύνης!
Νυμφεύθηκε μαζί του, μετά απο τα τρία χρόνια της εξαφάνισης του Εφιάλτη, εφ'όσον με την τότε νομοθεσία θεωρήθηκε πεθαμένος και τα δεσμά του γάμου λύθηκαν. 'Ομως ο παλιός έρωτάς της με τον προδότη άντρα της δεν έσβησε και τελικώς η Φοίβη(άθελά της) έγινε η παγίδα για τον Εφιάλτη, ο οποίος εντοπίστηκε και δολοφονήθηκε απο τους Σπαρτιάτες διώκτες του.

ΔΙΑΓΟΡΑΣ:
Ήταν ο πιο γνωστός, ο πιο δημοφιλής Ολυμπιονίκης της Αρχαίας Ελλάδας. Καταγόταν απο την Ρόδο και απο βασιλικό γένος.ήταν όπως λένε, πελώριος άντρας,ψηλός 2.20μ., ευγενής και καταδεκτικός μ'όλους. Είχε την φήμη του καλύτερου Έλληνα πυγμάχου και είχε κερδίσει άπειρες νίκες στην Ολυμπία,στους Δελφούς, στην Νεμέα, στον Ισθμό της Κορίνθου, στα Μέγαρα και στην Αθήνα και οπουδήποτε αλλού γίνονταν αθλητικοί άγώνες. Τον έλεγαν ευθυμάχο γιατί αγωνίζονταν πάντα με όρθιο το κεφάλι, χωρίς να το στρέφει δεξιά ή αριστερά το σώμα του, χωρίς να οπισθοχωρεί. Πάντα νικούσε. Οι τρείς γυιοί του Δαμάγητος, Ακουσίλαος και ο Δωριέας έγιναν μεγάλοι και αυτοί Ολυμπιονίκες και η παράδοση συνεχίστηκε απο τα εγγόνια του.
Γνωστό είναι το τέλος του που ήρθε απο την μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια, όταν είδε να στέφονται με κότινο Ολυμπιονίκες  οι δύο γυιοί του Δαμάγητος και Ακουσίλαος, οι οποίοι τον σήκωσαν στους ώμους και έκαναν μαζί του στο στάδιο τον γύρο του θριάμβου τους!
Τότε κάποιος φώναξε απο το πλήθος και η φωνή του ακούστηκε σ'όλο το στάδιο: - Πέθανε τώρα Διαγόρα! Ανέβηκες τόσο ψηλά που δεν σου μένει τίποτε άλλο παρά ν'ανεβείς στον Όλυμπο!
Και ο Διαγόρας, σα να περίμενε αυτή την προτροπή, έγειρε το κεφάλι του και άφησε την τελευταία του πνοή στην αγκαλιά των παιδιών του, στεφανωμένος με δυο κότινους, μέσα στην αποθέωση του κόσμου... Ήταν ο πιο ευτυχισμένος Θάνατος!!!

26 σχόλια:

dimitris είπε...

Μπραβο, ουτε στο σχολειο τοση λεπτομερεια για τους ''προγονους μας'', εχεις κανει και κανεις σπουδαια ''δουλεια'' με αναρτησεις σου, πραγματικα χρυσες.Να εισαι καλα!

Saq είπε...

Πράγματι πολύ ενδιαφέρον, το διάβασα μονομιας. Τέτοιες πληροφορίες δύσκολα μπαίνεις στον κόπο να βρεις. Χαρά στο κουράγιο σου να κάτσεις να τα γράψεις.

MINIMARKET είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑ!!!! ΦΟΒΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΠΩΝ, ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΙΣ ΗΞΕΡΑ, ΠΑΡΟΤΙ ΕΧΩ ΤΡΕΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.
ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΕΣ.
ΜΗΠΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΑΙ ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΑΓΗ ΜΠΛΟΓΚΣ?
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!!!!!
ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ?
ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΕ ΕΙΧΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΙΣΤΙΟΛΟΓΙΑ.ΕΙΜΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΑ.
ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΝΕΡ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΝΑ ΤΟ ΕΒΑΖΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΟΥ.
ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ!!!!

α Κενταύρου είπε...

Ξέρεις τι θαυμάζω από την αρχαιότητα εκτός των άλλων τα ονόματα,Αντήνωρ,Φοίβη,Τηλέγονος,Τεύκτος,
Νικάνδρα,Νέστορας κλπ.
Στη θέση τους μπήκαν Μιχάλης,Κώστας,Γιώργος κλπ δεν θα σχολιάσω το γιατί.

kariatida62 είπε...

@DIMITRIS:Δημήτρη, επειδή ακριβώς στα σχολειά μας οι δάσκαλοι δεν κάνουν το μάθημα της Ιστορίας με λεπτομέρειες που μπορούν να εμπνεύσουν τους μαθητές, να τραβήξουν την προσοχή τους και εντέλει να αγαπήσουν την Ιστορία της πατρίδος τους έχουμε τα φαινόμενα ...των βότσαλων με αχινούς στις αυλές μας...

kariatida62 είπε...

@Νewton: Ένα απο τα εφηβικά μου όνειρα για ορισμένα απο τα επαγγέλματα που θάθελα να ασκήσω, ήταν αυτό του εκπαιδευτικού! Ευχαριστιόμουν όταν τις όποιες γνώσεις μου τις μετέδιδα στους συνομήλικούς μου...βέβαια δεν πήρα ποτέ αυτόν τον ρόλο παρά μόνο στα παιδιά μου όταν απο μικρούλια τα διάβαζα εγώ και τώρα αυτή η τρέλα βγαίνει στο μπλογκ μου...το κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση, όταν κάτι μαθαίνω, ανακαλύπτω, θέλω να το μεταφέρω και στους άλλους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.:)

kariatida62 είπε...

@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ: Αχ, πόσο χαίρομαι τον αυθορμητισμό με τον οποίο εκφράζεσαι!!! Δείχνει αμέσως τον ανοιχτόκαρδο χαρακτήρα σου και είναι ένα στοιχείο που εκτιμώ τόσο πολύ!!! Ο κάθενας μας έχει το ενδιαφέρον του γι'αυτό εξ'άλλου δεν τυχαίο που βρεθήκαμε σ'αυτή την διαδικτυακή παρεούλα και τα λέμε όλοι μας!
Μπάνερ; Δεν ξέρω να βάζω! Aς ελπίσουμε ότι θα με μάθει ο σοφός Μr Newton...

kariatida62 είπε...

αΚενταύρου: Εχεις δίκιο φίλε μου, υπάρχει αυτή η λιτή εύηχη ομορφιά και στα Αρχαία Ελληνικά ονόματα! Τελευταίως, υπάρχει ένα ρεύμα, να δίνουν οι Ελληνες στα παιδιά τους Αρχαία Ελληνικά ονόματα...η εκκλησία το πολεμά και κάποιοι άλλοι τους χαρακτηρίζουν βαρεμένους και τους κατατάσσουν στην παρέα των αδελφών Γεωργιάδη...

ΔΕΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΟΛΥ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ.ΚΑΙ ΕΔΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ.ΗΛΘΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΤΕΥΚΤΟΥ.
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΟΥ
ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΩ GREEK SURNAMES
ΝΙΚΟΣ

kariatida62 είπε...

@nikos: Καλώς ήρθες Νίκο! Να μην πιστεύεις και πολύ στις συμπτώσεις! Πολλά απο τα θέματα των αναρτήσεων μου, πηγάζουν απο γκρουπάκια του F/B,στα οποία έχω γραφτεί... εκεί βρίσκω πολλά ενδιαφέροντα τα οποία είτε τα αναδημοσιεύω αυτούσια(όπως αυτά που αναφέρεις) είτε τα συμπληρώνω, όταν γνωρίζω περισσότερα στοιχεία! Π.χ. απο τα ελληνικά επίθετα βρήκα πάρα πολλά απο λεξικά ξεχασμένα σε βιβλιοθήκες συγγενών μου όπως: του Ηλία Παρδάλη,του Βογιατζογλου που αναφερόταν στα επώνυμα της Μ. Ασίας... ,ακόμα και απο τον Μπαμπινιώτη.
Η Μυθιστορία του Π.Δ. Μπαλτάκου, και η μικρή εγκυκλοπαίδεια για την Αρχαία Ολυμπία και Ολυμπιακών Αγώνων εκδόσεις Στρατίκη, μου έδωσαν ακόμα περισσότερα στοιχεία για τα πρόσωπα με την δική τους ιστορία...
Πολύ πιθανόν τα κείμενα του ενός και του αλλου να ανακυκλώνονται και να προωθούνται!
Θέματα που έχουν κάτι να πουν και να διδάξουν, καλό είναι να προβάλλονται!
Εγώ τουλάχιστον αυτό κάνω δεν διεκδικώ την πατρότητα της ιστορικής ανακάλυψής τους... οπότε μπορεί να μην είναι καθαρά συμπτωματικό!

Ανώνυμος είπε...

Εμένα μου άρεσε η ιστορία της Φοίβης!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΤΕΛΕΙΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΠΟΛΥ ΕΝΗΜΡΩΤΙΚΗ.ΑΡΚΕΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ.

kariatida62 είπε...

@Καπιταλστικό Κουμμούνι: Αλήθεια; Ε΄δεν το περίμενα ότι θα διάλεγες την ιστορία του ΄Θεού έρωτα!!!!!))

kariatida62 είπε...

@jk o skroutzakos: Ε ας πούμε φίλε μου και καμμιά ιστοριούλα πέρα απο αυτή του διαζυγίου της Μενεγάκη και του συζύγου της!!!
Μας έχουν μουρλάνει δύο μέρες τώρα!!!
Καληνύχτα Σκρουτζάκο μου, επίσης καλό μήνα!

habilis είπε...

Eνδιαφέρον !

kariatida62 είπε...

@habilis: Nάσαι καλά, καλημέρα και καλό μήνα!

Benikos place είπε...

Μπραβο σου Καριατιδα!!!
Τελεια αναρτηση, σευχαριστουμε παρα πολυ!!

kariatida62 είπε...

@Benikos place: Nάστε καλά παιδιά, καλό μήνα νάχετε!

Side21 είπε...

Thanks !!!
Έμαθα αρκετά
πράγματα που δεν τά 'ξερα ...
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !!!

Aristodimos είπε...

Πολυ λεπτομερής και κατατοπιστική η ολη προσεγγιση σου.

Καλό σου μηνα φιλη μου,

Αρης

IonnKorr είπε...

Α, βρε, Καρυάτιδα

Διάβασα τα σχόλια μερικών παραπάνω.

Ξεχάστηκαν τα Αντήνωρ, Φοίβη, Τηλέγονος, Τεύκτρος, Νικάνδρα, Νέστωρ κλπ.

Στη θέση τους μπήκαν Μιχάλης, Κώστας, Γιώργος κλπ

Πολύ λυπάμαι για αυτό.

Αποτελεί βέβαια εξέλιξη.

Αλλά η εξέλιξη δεν είναι πάντα προς το καλύτερο. Σε αυτή την περίπτωση είναι προς την "μιζεροποίηση".

Υ.Γ. Τεύκτρος και όχι Τεύκτος, διόρθωσέ το.

kariatida62 είπε...

@IonnKorr: Τον βρίσκω και Τεύκρο, τον Κύριο να σου πω δεν τον ήξερα αλλά έτσι τον διάβασα έτσι τον έγραψα...άσε που μου την πέσανε και κάποιοι που είχαν αναφερθεί σ'αυτόν!
Τα αρχαία ελληνικά ονόματα είναι εύηχα και ακούγονται επιβλητικά...τι να κάνουμε επικράτησαν τα Χριστιανικά στην φυλή μας, όλοι γνωρίζουμε τι έγινε...
Τώρα τελευταία υπάρχει ένα ρεύμα οι γονείς να δίνουν ελληνικά ονόματα στα παιδιά τους.

IonnKorr είπε...

Μπράβο, τον διόρθωσες σωστά "Τεύκρος" (χωρίς τ) (έβαλα το "ρ" ξέχασα να βγάλω το "τ"!!!!)

Προέρχεται από το όνομα του λαού "Τευκροί" ( = Τρώες) καθόσον ο πατέρας του τον γέννησε με την Ησιόνη που ήταν Τευκρίδα και όχι Δαναΐδα, όπως την αναφέρεις. Θέλει και αυτό διόρθωση.

Βέβαια οι λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία.

Σημασία έχει η αγάπη σου για τον αρχαίο Ελληνικό κόσμο (που όμως πλέον ανήκει μόνον στην Ιστορία).

kariatida62 είπε...

@IonnKorr: Aκριβώς την αγάπη μου για την ιστορία, εκφράζω μέσω παρόμοιων θεμάτων που τυχαίνει να διαβάζω...ευχαριστώ εγώ για τις διορθώσεις και τις λεπτομέρειες που μου χάρισες!!!:)

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Εύγε για την ανάρτηση και την αρχαία μνημόνευση.
Δυστυχώς μόνο από γραπτά μπορούμε να αισθανθούμε την αίγλη της προιστορίας μας.
Την καλημέρα μας.

kariatida62 είπε...

@Aστρο-Συμμορίτες: Eυχαριστώ για τα εύγε σας, είπα να ασχοληθώ με κάτι που θα μπορούσε να μας αλαφρώσει λίγο απο την κατήφεια της εποχής μας...
Έχετε και την δική μου καλημέρα