bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

OTAN ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ Τ.V. ...

Μετρημένες πια στα δάχτυλα του ενός χεριού,  οι σειρές και εκπομπές των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών!
Η Φτώχια και μιζέρια τους εμφανέστατα αποτυπώθηκε τις ημέρες των εορτών όταν η Ελλάδα υποδέχθηκε τηλεοπτικά το 2010 με προγράμματα εορταστικά γυρισμένα τουλάχιστον μια δεκαπενταετία πριν! 
Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ρεβεγιονάριζα με τον συγχωρεμένο τον Βλάση και θα υποδεχόμουν τον καινούργιο χρόνο παρέα με το αλησμόνητο χιούμορ και κέφι ενός ...ταξιδεμένου!

Μέσα λοιπόν σ'αυτό το άδειο τηλεοπτικό πρόγραμμα η συνέχεια των εκπομπών του Ηλία Μαμαλάκη: "Χώματα με ιστορία" ήταν για μένα μια όαση!
Η πρώτη εκπομπή του νέου κύκλου της  σειράς ξεκίνησε την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009 στην ΕΤ3.

Η σειρά είναι αφιερωμένη στον Θόδωρο Κολοκοτρώνη.Στο πρώτο επεισόδιο, ο Ηλίας Μαμαλάκης κάνει μία επισκόπηση της διεθνούς πολιτικής κατάστασης μεταξύ των ετών 1770 και 1821. Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 17.30.
Το επεισόδιο θα επαναλαμβάνεται κάθε Τρίτη στις 23.οο.
 Ο Κεντρικός ήρωας λοιπόν  στα νέα επεισόδια είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης χαραγμένος στην μνήμη μας ως ο γέρος του Μωριά.
Μέσα από αυτό το ιστορικό ταξίδι αποδεικνύεται γιατί υπήρξε αναμφισβήτητα η σημαντικότερη στρατιωτική και πολιτική προσωπικότητα του 1821.

 Προβάλλεται η στρατηγική του σκέψη, το θάρρος του καθώς και η εντιμότητα του  χαρακτήρα του. Στοιχεία που μαρτυρούν γιατί αυτή η ιστορική φυσιογνωμία έμελλε να εδραιώσει την έννοια της ελευθερίας στην Ελλάδα.
Το ντοκιμαντέρ θα αποτελείται από 12 ημίωρα επεισόδια που κορμός τους θα είναι η βιογραφία και η πορεία του θρυλικού Θόδωρου Κολοκοτρώνη.
Η σειρά αυτών των επεισοδίων, θυμίζει ακόμα ότι η διεκδίκηση εξουσίας και η αντιπαλότητα στις διάφορες παρατάξεις των Ελλήνων είχε για άλλη μια φορά τραγικό τέλος, έναν εμφύλιο και έναν ήρωα να κατηγορείται για έσχατη προδοσία και ανατρεπτικές τάσεις.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης για μένα είναι ένας απίστευτα χαρισματικός,γεμάτος λυρισμό και εκφραστικότητα αφηγητής,  ξεκινά το ταξίδι στην ιστορία, έχοντας στις αποσκευές του την αγάπη του για ότι είναι αυθεντικό και αληθινό.
Θα βρεθεί στα αληθινά χώματα των γεγονότων, από την Τρίπολη, την Ζάκυνθο και την Καλαμάτα ως το Ναύπλιο και την Αθήνα, για να μεταφέρει την εποχή όπου έζησε και πέρασε στην ιστορία μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της χώρας μας.

Πολλοί έχουν κατηγορήσει τον συμπαθή Ηλία για την συγκεκριμένη εκπομπή που πρωτοξεκίνησε ένα χρόνο πριν, ότι ξεπέρασε τα όρια  άφησε τις κατσαρόλες του και καταπιάστηκε με πράγματα στα οποία δεν μπορεί να δηλώνει ειδήμων...
Λες και με την ιστορία μας θα πρέπει να ασχολούνται μόνο οι επαίοντες ιστορικοί, φιλόλογοι ή δεν ξέρω ποιοί άλλοι! 
Θεωρώ, ότι το να ερευνάς τις σελίδες της Ιστορίας ως άλλος ρεπόρτερ και μάλιστα με τον αντικειμενικό και πλούσιο σε πηγές, τρόπο που το επιχειρεί ο Ηλίας Μαμαλάκης είναι άξιο επιβράβευσης  και θάπρεπε τέτοιου είδους προσπάθειες να τις στηρίζουμε και να τις προβάλλουμε!

Είμαι σίγουρη ότι αν στο μάθημα της ιστορίας προβάλλονταν απο τους ιστορικούς εκπαιδευτές , στα Ελληνικά σχολειά, επεισόδια απο την συγκεκριμένη σειρά, οι μαθητές θ'άρχιζαν να βρίσκουν ενδιαφέρον  στα ιστορικά γεγονότα και θα άλλαζαν την άποψή τους για το μάθημα της Ιστορίας που έχει καταντήσει ένα απο τα πιο μισητά μαθήματα των Ελληνόπουλων!

21 σχόλια:

kariatida62 είπε...

ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΜΟΝΟ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΔΡΑΓΩΝΑ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ...

Madame de la Luna είπε...

Λοιπόν, θα την έχω στα υπόψη.. Κάπου μου ξέφυγε, αν και ήξερα πως θα αρχίσει.

Φιλί Κυρία μου και καλό σας ξημέρωμα..

Εφη είπε...

καλημερα, καλη εβδομαδα και καλη χρονια.

kariatida62 είπε...

@Madame de la luna: H αφήγησή του είναι ασυναγώνιστη...
Την κρατική τηλεόραση και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας λίγο-πολύ όλοι μας την αφήνουμε στην άκρη, δεν παρακολουθούμε το πρόγραμμά της που τις περισσότερες φορές έχει εκπομπές άξιες λόγου παρακολούθησης σε αντίθεση με τα ιδιωτικά κανάλια που έχουν καταντήσει χαζοκάναλα!
Φιλί έχεις κι'απο μένα.

kariatida62 είπε...

Καλή μέρα και απο μένα Εφάκι! Πρωινούλα-πρωινούλα όπως κι'εγώ!
Τα καλύτερα και απο μένα για την καινούργια χρονιά! :)

b|a|s|n\i/a είπε...

ο συνδυασμός που έκανε παλαιότερα με την μαγειρική και τα οδοιπορικά ήταν απίστευτα πρωτότυπος μέσα σε όλα αυτά τα κοινότοπα μαγειρέματα.
τις συγκεκριμένες δνε τις έχω δει μα η αισθητική που βγάζει και σαν άνθρωπος και σαν αποτέλεσμα δουλειάς είναι αν μη τι άλλο και ανεκτίμητη και αξιέπαινη.
καλή σου εβδομάδα!

kariatida62 είπε...

@basnia:Σε διαβεβαιώ είναι εξίσου πρωτότυπη,ενημερωτική, με επαγγελματισμό και σοβαρότητα, που απαιτείται, γυρισμένη και η συγκεκριμένη σειρά! Αξίζει κάποιος να την παρακολουθεί!
Καλή εβδομάδα φίλε μου

Γ.Π. είπε...

Σου συστήνω να δεις και το καινούργιο βιβλίο του: "Στα μονοπάτια και τις κουζίνες του κόσμου" ! Πιστευω θα ενθουσιαστείς!

kariatida62 είπε...

@Καημός: Αλήθεια; Θα το ψάξω! Με τα μονοπάτια μια χαρά θα την βρώ, μ'εκείνες όμως τις κουζίνες βρε Καημέ μου έχω μια ξινίλα, να το πώ; μια βαρεμάρα να το χαρακτηρίσω; Βέβαια όταν ανελλιπώς τον παρακολουθούσα στο "Μπουκιά και συγχώριο" περισσότερο για τις λαογραφικές του εξερευνήσεις, εμπνεόμουν απο κείνα τα χοντρουλά χεράκια του και τις εκφράσεις του και σηκωνόμουν άμεσα και βουτούσα τις κατσαρόλες μου...και έφτιαχνα παπάδες!! Τόσο πετυχημένους παπάδες που ο σύζυγος έκανε το σταυρό του και εξέταζε μήπως και σήκωσα πυρετό...:))

Ανώνυμος είπε...

Καλά που είναι και τα κρατικά κανάλια που ακόμα έχουν εκπομπές που αξίζει να τις δει κανείς. Εδώ πιάνω όλα τα Ελληνικά κανάλια πλεον με σπασμένους κωδικούς μέσω ιντερνετ, αλλά τελικά μόνο τα κρατικά βλέπω, όταν δώ!. Μου αρέσει κι εμένα ο Μαμαλάκης, όπως τα λες είναι. Φιλιά!

kariatida62 είπε...

@globalgreek: Το ξενιτεμένο μου! Φαντάζομαι ότι για σένα έστω και τα χαζοκάναλα είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας με την πατρίδα σου!
Καλά κάνεις και βλέπεις μόνο τα κρατικά γιατί μόνο αυτά ακόμα έχουν κάτι τελοσπάντων να σου δείξουν!

Saq είπε...

Κι εμένα μου αρεσει ο Μαμαλάκης, πιστεύω ότι όντως είναι χαρισματικός άνθρωπος και πλούσιος σε ιδέες. Μου κίνησες το ενδιαφέρον και θα τη δω την εκπομπή του!

kariatida62 είπε...

@ΝΕWTON:Έχω την αίσθηση ότιτα Ιστορικά γεγονότα δεν σ'αφήνουν ασυγκίνητο... θα σ'αρέσει!

Aristodimos είπε...

Μια εξ ισου όμορφη εκπομπή ειναι αυτη της Κάκιας Ιγερινού επίσης στην ΕΤ3 καθε Κυριακή μερημεράκι για την Θεσσαλονίκη και την ιστορία της.

Καλή εβδομάδα

Αρης

kariatida62 είπε...

@Αristodimos:Άρη, δεν μας λες ούτε το όνομα της εκπομπής ούτε την ώρα! Το μεσημεράκι αρχίζει απο τις 12 και τελειώνει 4...περίπου!

Roadartist είπε...

Το πιστεύεις, δεν βλέπω καθόλου τηλεόραση! Με λίγα λόγια πραγματικά στο σπίτι η πιο άχρηστη συσκευή είναι η tv, δεν την ανοίγω πλέον καθόλου.

Roadartist είπε...

aaaaaaaaaa ρε σύ!! Αυτή την εκπομπή του μαμαλάκη την είχα πετύχει στις διακοπές το καλοκαίρι.. Και την είχα δει.. Πάρα πολύ παραστατικός ήταν.. Γενικώς νομίζω πως ό,τι έχω πετύχει στην tv τυχαία και με έχει κρατήσει, μάλλον ελάχιστοι θα τα έβλεπαν λολ :) άξιζε!

kariatida62 είπε...

@Roadartist: Σ'αντίθεση με σένα η Τ.V. για μένα είναι κάτι που θα δυσκολευόμουν να ζήσω χωρίς αυτό! Να σκεφτείς ότι σε κάθε δωμάτιο υπάρχει και μία συσκευή...παίζει μονίμως ακόμη και όταν δεν παρακαλουθεί κανείς! Εξάρτηση σκέτη... Και όσο δεν έχει τίποτα να μου δείξει τόσο την ανοίγω..μια περίεργη παραγματικά αντίδραση!

kariatida62 είπε...

@Roadartist: E δεν είναι παραστατικός; Ανοίγει τα μάτια του και ωωπ σ'αρπάζει με την διήγησή του και φεύγεις μαζί του στον χρόνο!
Να το παρακολουθείς είναι ωραίος!

hamomilaki Anthemis είπε...

Αφιερωμένο εξαιρετικά :))
http://hamomilaki.blogspot.com/2010/01/greek-mythology_05.html
Με αγάπη
Το χαμομηλάκι

kariatida62 είπε...

@hamomilaki: Ευχαριστώ !!! :*