bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1945 ΕΝΑΣ ΘΡΥΛΟΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ

Στις 6 Φεβρουαρίου οι φίλοι και οι θαυμαστές του θρύλου της ρέγκε  Bob Marley θα γιορτάσουν την μνήμη του!
Ο άνθρωπος που αναστάτωσε  με τα τραγούδια του το παγκόσμιο "status quo" θα ερχόταν στην ζωή ακριβώς πριν απο 65 χρόνια  στην Τζαμάικα ως Ρόμπερτ Νέστα Μάρλεϊ.
 Γιος ενός πενηντάχρονου άγγλου λευκού στρατιωτικού Νόρβαλ Σινκλέρ Μάρλεϊ και της δεκαοκτάχρονης Σιντέλα Μπούκερ, μιας ντόπιας μαύρης. Ο πατέρας του ζούσε στο Λίβερπουλ, αλλά βοηθούσε οικονομικά τον μικρό του γιο και τη μητέρα του, μέχρι τον θάνατό του το 1955.
Τότε, ο Μπομπ και η μητέρα του αναγκάσθηκαν να μετακομίσουν στον τενεκοδομαχαλά Τρέντσταουν του Κίνγκστον, ελλείψει χρημάτων.
Ο μικροσκοπικός Μπομπ (δεν ξεπέρασε ποτέ το 1,63 μ. σε ύψος), αναγκάσθηκε να μπει γρήγορα στον αγώνα για επιβίωση να θωρακίσει  τον χαρακτήρα του, καθώς γρήγορα θ'αντιμετώπιζε την προκατάληψη τόσο των λευκών όσο και των μαύρων!
Σε ηλικία 14ων ετών, εγκατέλειψε το σχολείο και άρχισε να δουλεύει ως βοηθός οξυγονοκολλητή. Τις ελεύθερες ώρες του έπαιζε μουσική με τον φίλο του Νέβιλ «Μπάνι» Λίβινγκστον (γνωστότερο αργότερα ως Μπάνι Γουέιλερ) και τον Τζο Χιγκς, έναν εκκολαπτόμενο τραγουδιστή και μέλος του κινήματος των Ρασταφάρι,(ένα περίεργο κράμα από βιβλικές προφητείες, φιλοσοφία της επιστροφής στη φύση και μαύρου εθνικισμού, που αποθεώνει τη λατρεία της μαριχουάνας και τη νοσταλγία επιστροφής στην Αφρική.)
Το 1962 ο Μάρλεϊ ηχογράφησε τα δύο πρώτα του σινγκλ «Judge Not» και «One Cup of Coffee», που πέρασαν απαρατήρητα και τα γνωρίσαμε από τις μεταθανάτιες συλλογές τραγουδιών του.
Το 1963, οι Μάρλεϊ, Λίβινγκστον και Μάκιντος σχημάτισαν ένα γκρουπ, που έπαιζε σκα και ροκ μουσική (πρώιμες μορφές ρέγκε), με την ονομασία «The Teenagers». Το συγκρότημα ονομάστηκε «The Wailers».
Το 1965 σε ηλικία 20 χρονών παντρεύεται την συνομήλική του Ρίτα Άντερσον, η οποία και παρέμεινε αφοσιωμένη σύζυγός του σ'όλη την ξέφρενη κατοπινή πορεία του προς την δόξα
 Ο Μάρλεϊ  ζώντας στην ανέχεια αναγκάσθηκε να μετακομίσει με τη γυναίκα του  στο σπίτι της πεθεράς του στο Ντελαγουέρ των ΗΠΑ, όπου δούλεψε ως εργάτης στη χημική βιομηχανία «Ντιπόν» και την αυτοκινητοβιομηχανία «Κράισλερ».( Το βιβλίο της βιογραφίας του,γραμμένο απο την ίδια την Ρίτα, γεμάτο με τις  αποκαλυπτικές αναμνήσεις  της  : "no woman -no cry-η ζωή μου με τον Bob Marley",βοηθά  να κατανοήσουμε τον τραγουδοποιό Βοb και γενικώς την Τζαμαικανή μουσική.)
 
Το 1975 σημειώνει την πρώτη παγκόσμια επιτυχία του με το τραγούδι «No Woman, No Cry» από το άλμπουμ «Natty Dread». Τον επόμενο χρόνο το «Rastaman Vibration» γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ και παραμένει για τέσσερεις εβδομάδες στα δέκα πρώτα άλμπουμ του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών.  Ο Μπομπ Μάρλεϊ καταξιώνεται ως  καλλιτέχνης παγκοσμίου βεληνεκούς, με γεμάτες συναυλίες όπου κι αν εμφανίζεται. Η ρέγκε (ένα κράμα σκα, ρυθμ εντ μπλουζ και ροκ, μια μουσική που  ξεσηκώνει και ταυτόχρονα προτρέπει σε ράθυμους ρυθμούς ) επεκτείνεται σ'όλο τον κόσμο  και επηρρεάζει πολλούς καλλιτέχνες σε κάθε σημείο του πλανήτη!
Το Δεκέμβριο του 1976 ο Μάρλεϊ επιστρέφει  στην Jamaica για να συμβάλει στην εκτόνωση των πολιτικών συγκρούσεων, αλλά παραλίγο να χάσει τη ζωή του, όταν άγνωστοι προσπαθούν να τον δολοφονήσουν. Εγκαταλείπει άρον-άρον το νησί και εγκαθίσταται στο Λονδίνο, όπου ηχογραφεί δύο άλμπουμ, το «Exodus» («Exodus» «Waiting in Vain», «Jammin'», «One Love») και το «Kaya» («Is this Love», «Sun is shinning»). To 1978 επιστρέφει στην πατρίδα του και διοργανώνει μια συναυλία πολιτικής συμφιλίωσης, που έμεινε στην ιστορία ως "ΟΝΕ PEACE LOVE CONCERT."
Τον Ιούλιο του 1977, ο Μάρλεϊ ένοιωσε ενοχλήσεις στο μεγάλο δάχτυλο του δεξιού του ποδιού. Υποβλήθηκε σε εξετάσεις και οι γιατροί διέγνωσαν κακοηθες μελάνωμα. Του ζήτησαν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του δαχτύλου του για να σώσουν τη ζωή του, αλλά αυτός αρνήθηκε, επειδή του το απαγόρευαν οι πεποιθήσεις του ως Ρασταφάρι.
Αρνήθηκε να συντάξει διαθήκη για να διευθετήσει τα περίπλοκα περιουσιακά του, καθότι είχε αποκτήσει 12 παιδιά από 8 διαφορετικές γυναίκες. Το απαγόρευε και αυτό ο Ρασταφαριανισμός.
Ο καρκίνος γρήγορα εξαπλώθηκε στα ζωτικά του όργανα. Στις 23/9/1980 έδωσε την τελευταία του συναυλία στο Πίτσμπουργκ. Βρισκόταν ένα βήμα πριν από τον θάνατο, όταν κάλεσε ένα διάσημο γερμανό γιατρό για να τον θεραπεύσει. Ο καρκίνος βρισκόταν στο τελευταίο του στάδιο και ο Μπομπ Μάρλεϊ πέρασε στην αιωνιότητα το πρωί της 11ης Μαίου 1981 σςε νοσοκομείο του Μαϊάμι.
Ο Μπομπ Μάρλεϊ με τα  τραγούδια του ύμνησε τον έρωτα, την αγάπη, την ελευθερία  και καταδίκασε   την καταπίεση των μαύρων από τους λευκούς και κάθε μορφή βίας.
Βρέθηκε στη δίνη των πολιτικών αντιπαραθέσεων στην πατρίδα του, με μια εις βάρος του απόπειρα δολοφονίας. Όμως, γρήγορα έγινε λαϊκό είδωλο και η ημερομηνία γέννησής του τιμάται ως Εθνική Εορτή στη Τζαμάικα.
 Τον είπαν  "Βασιλιά της Ρέγκε",Νονό του HIP-HOP", "Πρόδρομο της ραπ", πάνω απο όλα όμως  ήταν ο τραγουδιστής της απλότητας, της αγάπης της χαράς, του έρωτα! 
Υ.Γ.
Στην περιοχή των Ιλισσίων  πίσω απο το HOLIDAY INN στην οδό Ποταμιάνου 23 στο μπαράκι του Τόνι   "RED SEA" το Σάββατο βράδυ 6 Φεβρουαρίου θα διοργανωθεί ρέγκε πάρτυ με life μουσική προς μνήμη  του μεγάλου καλλιτέχνη!
IRIE BLESSED LOVE



19 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Την ανάρτησή μου αυτή αφιερώνω στον φίλο NEWTON που η αποψινή βραδιά θάναι η τελευταία που θα αναπνέει ελεύθερα!!!!
Απ'αύριο θα σκέφτεται πολύ πριν μιλήσει και θα παίρνει την άδεια πλέον της Κυρίας ΝEWTON...:))
Μη πεις πως δεν στα εξηγήσαμε απο την αρχή!!!
Να ζήσετε ευτυχισμένοι σαν τα ψηλά βουνά!!!
Φιλιά πολλά κι στους δυό σας!!!

MINIMARKET είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ,ΟΠΩΣ ΟΛΕΣ,ΟΣΕΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ!!!!
ΠΟΛΛΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΒΟΒ ,ΠΟΥ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΗΞΕΡΑ ΚΑΝ.ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑ ΝΕΑΝΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ.
ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ- ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ-ΒΙΟΝ ΑΝΘΟΣΠΑΡΤΟΝ ΣΤΟΝ Κ.ΝΕWTON!!!
ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΑ...ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ...ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΛΙΓΟ. ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΟΜΩΣ Η ΠΟΡΕΙΑ.
ΑΝ ΔΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ :NEWTON & ΣΙΑ Ε.Ε.ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΤΕΛΙΚΑ!!!!!!!
ΤΗΝ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΟΥ.

logia είπε...

αυτός ο άνθρωπος μου θυμίζει πάντα τις πρώτες μου διακοπές με τον άντρα μου, που τότε βέβαια δεν ήταν άντρας μου,είχαμε ένα τετράμηνο μαζί και πήγαμε στη Σκόπελο
όπου κιαν βρισκόμασταν έπαιζαν Μάρλεϊ!!!!

kariatida62 είπε...

@MINIMARKET:;Oλοι έχουμε συνδυάσει τα νιάτα μας με την μουσική του!
Ο κ Νewton! Εξαίρετος blogger! Aλλά το πάει φυρί-φυρί....:)))
Kαληνύχτα απο μένα

kariatida62 είπε...

@logia: BOB MARLEY=Διακοπές, ξεγνιασιά, φύση, έρωτας, αγάπη!!!
Λογικό να σου θυμίζει τα χρόνια τα όμορφα!!!
Καληνύχτα καλά μου ΛΌΓΙΑ!

dimitris είπε...

ΜΕ ΠΡΟΛΑΒΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ''ΚΟΛΛΗΤΟ'' ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΜΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ MARLEY ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ''ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ'' ''ΡΕΓΓΟΛΟΓΟΣ''.ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΑΚΟΥΣΑ ΤΟ '76 ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 2-4 ΚΑΝΟΝΙΖΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΖΟΥΛΑ ΤΟ ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡΑΚΙ MARLEY ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ. ΝΑ ΖΗΣΟΥΝΕ ΥΓΙΗΣ ,ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ , ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΣΟΥ. 6 ΦΛΕΒΑΡΗ ΤΟ ΚΑΤΙΝΑΚΙ ΚΛΕΙΝΕΙ ΑΛΛΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ , ΓΕΡΝΑΜΕ . ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΩΡΑΙΕΣ ΣΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

IonnKorr είπε...

Αυτό που με λυπεί είναι που βλέπω εσένα να κάνεις αφιέρωμα στον Bob Marley ενώ εγώ δεν αξιώθηκα ακόμη να κάνω κάτι τέτοιο.

Πάντως, το βρήκα εξαιρετικό άρθρο. Και ούτε να σου πω την αλήθεια το περίμενα από σένα. Σε θεωρούσα πολύ Ελληνίδα για κάτι τέτοιο!

kariatida62 είπε...

@dimitris:Να το χαίρεσαι το Κατινάκι σου!Γερή και δυνατή νάναι πάντα!Πού θα το διασκεδάσεις σήμερα το κορίτσι;
Σιγά που σε πρόλαβα..όσα περισσότερα για τον Bob αφιερώματα τόσο το καλύτερο! :)

kariatida62 είπε...

@@IonnKorr:A βρε Ιonn..ακριβώς επειδή είμαι πολύ Ελληνίδα εκτιμώ τις αξίες!
Προφανώς δεν έχεις διαβάσει παλαιότερα αφιερώματα μου για μουσική,θέατρο,κινηματογράφο και μ'έχεις την φουκαριάρα παρεξηγήσει!
Πού θα πάει στο τέλος θα καταλάβεις τι εστί Καρυάτις!!!

a-kentavrou είπε...

Σμιλευμένη αρχόντισσα Καλημέρα
Μουσική Ρέγκε,κατευθυνόμενη από τις δικογραφικές εταιρίες αισθητική.
Δεν λέω ότι δεν έχει ποιότητα ,δεν μου αρέσει τη κρίνω μονότονα ρυθμική.Περιμένω επίθεση,παρακαλώ με επιχειρήματα.Έχω το δικαίωμα της πλάνης.

kariatida62 είπε...

@aKentavrou: Καλημέρα αστροταξιδευτή μου!
Όντως έχει μια μονοτονία ο ρυθμός της που σ'αποπλανά και μυστικά σ' εκστασιάζει!
Η ρέγκε μουσική αντιπροσωπεύει μια τάση ζωής που πολύ θάθελα ν'ακολουθήσω γιατί θα μ'απελευθέρωνε θα μ'εφερνε πιο κοντά στην φύση στην απλότητα και στην αγάπη!
Πόσο μ'αρέσει στην αυλή μου ν'ακούγονται διαφορετικές φωνές!!! Βρε παιδιά με ζωντανεύετε συνεχώς...:)

leondokardos είπε...

Δε παρακολουθώ μουσική ρέγκε, αλλά με συνεπήρε η ιστορία αυτού του τραγουδιστή.Ένας συνεχής αγώνας επιβίωσης και προσφοράς στη τέχνη του.

kariatida62 είπε...

@leondokardos:Συχνά η ανέχεια σε οδηγεί στην υπερβαση του εαυτού σου και φοβερές ικανότητες ξεδιπλώνονται...
Καλό βράδυ νάχεις!

Global Greek είπε...

Μου άρεσε πολύ το αφιέρωμα και δεν γνώριζα πως έτσι ήταν η πορεία του. Κρίμα πάντως που έχασε τη ζωή του για να μην κόψει το δαχτυλακι του αλλά αν αυτή ήταν η φιλοσοφία του τι να πούμε κι εμείς

κι εγώ τον συνδεω με παραλία ήλιο κι έρωτα και ναι ναι NO woman NO cry χααχαχαχα:-))) φιλία από το Ομαν, έβρεξε σήμερα και είμαι εγκλωβισμένη στο αυτοκίνητο για την ώρα! Δεν κουνιέται τίποτα !!

kariatida62 είπε...

@Global: Nαι είχε πει συγκεκριμένα ότι προτιμώ να πεθάνω παρά ν'ανέβω στην σκηνή σακάτης..όταν μετάνιωσε ήταν πια αργά!
Ούτε στο Ομάν δεν μπορεί κανείς ν'αποφύγει τα μποτιλιαρίσματα!!! Αμαν πια!

Roadartist είπε...

Λατρεμένος Bob Marley!!
Μπράβο για την ιδέα να γράψεις για αυτόν!
Το ξυπνητήρι μου παίζει marley για να ξυπνήσω!

kariatida62 είπε...

@Roadartist:Αλήθεια;Ποιο τραγουδάκι; Το καλύτερο ξύπνημα!:)

drosostalitsa είπε...

Καλα... πως μου ξέφυγε εμένα αυτή η ανάρτηση;;;;
Bob ο αγαπημένος μου, όποτε έχω τις μαυρες μου τα τραγουδια του κάνουν τη μέρα μου πιο φωτεινη. Η μουσική του έχει συνοδέψει αξέχαστες στιγμές στη ζωή μου!
Μπράβο Κάρυ μου!
Πολλά φιλιά

kariatida62 είπε...

@drosostalitsa: Δεν πειράζει φτάνει που την πρόσεξες και την ευχαριστήθηκες...
Φιλάκια