Μ' ένα περίεργο τρόπο, τις απόκρηες πάντα τις έχω συνυφασμένες με μια φιγούρα του παλαιού καλού Ελληνικού κινηματογράφου! Του Ορέστη Μακρή.
Ίσως γιατί είναι μια γιορτή του οίνου και της γλεντιού, Διονυσιακής προέλευσης...
O καλύτερος ρόλος του αγαπημένου αυτού ηθοποιού, ήταν αυτός του "μονίμως μεθυσμένου!"
O καλύτερος ρόλος του αγαπημένου αυτού ηθοποιού, ήταν αυτός του "μονίμως μεθυσμένου!"
Μία μουσουλμανική αίρεση, το μοναχικό τάγμα των Βekri, λάτρευαν τον ιδρυτή τους Αμπού Μπεκρ, ο οποίος ήταν ο πεθερός του προφήτη Μωάμεθ και πρώτος χαλίφης του Ισλάμ.
Η αίρεση αυτή υποστήριζε την κατανάλωση του κρασιού και όλων των οινοπνευματωδών ποτών, σε αντίθεση του απαγορευτικού κανόνα του κορανίου.
Στους μουσουλμάνους βιοτέχνες και εμπόρους του Παζαριού, τη μεγαλύτερη διάδοση είχαν οι αιρέσεις των μπεκρήδων και των μπεκτασήδων!
Έτσι οι μουσουλμάνοι, που απαξιούσαν να πιούν κρασί, ταύτισαν τους θαμώνες της Ταβέρνας με τους μπεκρήδες..
"Μπεκρής" κατάντησε να σημαίνει "ταβερνόβιος", "μέθυσος", και μ΄αυτή τη σημασία έμεινε η λέξη στην ελληνική γλώσσα και παράδοση, χωρίς καμιά ανάμνηση της πρώτης ιερατικής της σημασίας!
18 σχόλια:
ΝΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΠΡΩΤΟΣ.
ΑΧ....ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ!!
ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ.ΤΙΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΞΑΝΑΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΒΑΡΙΕΜΑΣΤΕ ΠΟΤΕ.
ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΙΖΑΝΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ.
ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ, ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ!!!!
ΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΠΕΚΡΗΣ!!!!
ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ!!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥ-ΠΟΛΥ ΒΡΟΧΕΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ!!!
Καρύατις
Εγώ θα σταθώ στην ετυμολογία.
Δεν την ήξερα και ούτε και ξέρω αν ισχύει ή είναι παρετυμολόγηση. Κοίταξα στο web αλλά δεν βρήκα κάπου αλλού να σχετίζεται το όνομα του Abu Bakr, πρώτου χαλίφη και πεθερού του προφήτη, πατέρα της Aisha, με την τουρκική λέξη "μπεκρή".
Πάντως αφήνω την καλημέρα μου, με σίγουρη ετυμολογία "καλή" και "ημέρα"!!!!
@minimarket:Βροχερή απο το πρωί και η Αθήνα!
Μ'αρέσει και μένα πολύ ο παλαιός Ελληνικός κινηματογράφος. Μέσα απ'αυτές τις ταινίες ταξιδεύεις στην παλαιά Αθήνα, στην μεταπολεμική Ελλάδα. Οι διάλογοι καταπλητκτικοί, ατάκες που έχουν μείνει στην Ιστορία.
@ΙonnKorr:Αν δεν το βρήκες στο web δεν σημαίνει ότι δεν είναι έτσι... Η ερμηνεία που δόθηκε δεν μου φαίνεται απίθανη...τα 400 χρόνια στο λεξιλόγιό μας πρόσθεσαν πολλές τούρκικες λέξεις.. ΄πόσο Έλληνας είσαι!!! Μια ζωή να αμφισβητείς τους πάντες και τα πάντα!!!:)))
Για αλλη μια φορα πρωτη και με διαφορα. Εσυ και ''ο'' οστρια θα κανατε την διαφορα εργαζομενοι σε εντυπα. Μπραβο.
@dimitris:Βρε Δημήτρη, τι είναι αυτά που μου γράφεις; Kουβεντούλα κάνουμε όλοι μας..ευχαριστώ που μου γράφεις τόσο όμορφα σχόλια και βρίσκεις ενδιαφέρον στα θέματα που θίγω αλλά εγώ σαν μια παρεούλα μας βλέπω που κάθε τόσο βρισκόμαστε και τα λέμε..
Ποιος είναι ο όστρια; θα μπω στο μπλογκ σου να τον βρώ!
Καλησπέρα σου
Εγώ θα κόψω το κρασί αλλά βοήθαμε και εσυ....
Το άλοθι του μπεκρή ότι κάποιος φταίει που πίνει.
Καλησπέρα σου
Εγώ θα κόψω το κρασί αλλά βοήθαμε και εσύ....
Στην υγειά μας λοιπόν! ;)
Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.Καλό βράδυ!
ο μεζές του μπεκρή είναι δική μας επινόηση; :) στην υγειά μας! χικ!
πολύ καλό σου βράδυ!
6.53 και 9.17 ο δαίμων της βλογκόσφαιρας....
Καλημέρα και καλή βδομάδα ... Και εμένα προσωπικά μου αρέσει πολυ ο Ορέστης Μακρής και ειδικά στο ρόλο του μπεκρή...Που να βρεθούν αυτοί οι ηθοποιοί σημερα...Όσο για την ετοιμολογία της λέξης "Μπεκρής" δεν την ήξερα τώρα την έμαθα...καλή σου μέρα
@αΚενταύρου:Nα σε βοηθήσω σ'ότι θέλεις και όσο μπορώ! Απαντώ δυο φορές και ας ξέρω ότι η μπλογκόσφαιρα μας κάνει παιχνιδάκια...:)
@Eraserhead: Nάμαστε καλά! Ευχαριστώ για το πέρασμα
@basnia: Eννοείς τον μπεκρή μεζέ; Δεν νομίζω, σίγουρα είναι Μικρασιατικής προέλευσης! χικ! μεθυσμενάκι μου εσύ!
@evelina: Έτσι είναι γηράσκω αεί διδασκόμενος είπε ο Σόλων και είχε απόλυτο δίκιο!:)
Tην καλημέρα έχεις κι'απο μένα!
Αντιγράφω από το βιβλίο του ΖΑΧΟΥ η Πιάτσα, εκδ. ΚΑΚΤΟΣ, Αθήνα 1980, σελ. 231, 32:
"... Στους μουσουλμάνους βιοτέχνες και εμπόρους του Παζαριού, τη μεγαλύτερη διάδοση είχαν οι αιρέσεις των μπεκρήδων και των μπεκτασήδων, που επέτρεπαν στους οπαδούς τους την κατανάλωση του κρασιού και των άλλων οινοπνευματωδών ποτών. Έτσι οι μουσουλμάνοι, που απαξιούσαν να πιούν κρασί, ταύτισαν τους θαμώνες της Ταβέρνας με τους μπεκρήδες, τους οπαδούς της αίρεσης και του μοναχικού τάγματος των Μπεκρί, που λάτρευαν τον Αμπού Μπεκρ, τον πεθερό του προφήτη Μωάμεθ και πρώτο χαλίφη του Ισλάμ. "Μπεκρής" κατάντησε να σημαίνει "ταβερνόβιος", "μέθυσος", και μ΄αυτή τη σημασία έμεινε η λέξη στην ελληνική γλώσσα και παράδοση, χωρίς καμιά ανάμνηση της πρώτης ιερατικής της σημασίας".
@Χainis:Προφανώς απ'εκεί θα το διάβασε και ο Ανδρουλάκης...
Δημοσίευση σχολίου