bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ -ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΝ

...Η Ελλάδα χωρίστηκε σε τρείς ζώνες κατοχής: τη γερμανική, την ιταλική και τη βουλγαρική .
Οι Βούλγαροι ενέσκηψαν ακολουθώντας τους Γερμανούς και διεκδικώντας πάλι την Μακεδονία...
Η κατάσταση εξελίσσεται τόσο τραγική , ώστε τον Δεκέμβριο συζητήθηκε ένα σχέδιο για απομάκρυνση των παιδιών απο την χώρα, για την συνέχιση της φυλής. Ο Μουσολίνι σαρκάζει " Οι Γερμανοί πήραν απο τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους" Ο Γκέμπελς σημειώνει στο ημερολόγιό του:"Στους δρόμους της Αθήνας οι άνθρωποι πεθαίνουν κατά χιλιάδες. Εκεί η πείνα έχει γίνει λαική επιδημία"
Αυτό που συνήθως παραλείπεται να αναφερθεί είναι η τεράστια ευθύνη των Βρετανών για τον λιμό. Ο αποκλεισμός της Ελλάδας, που επέβαλαν τον πρώτο χρόνο της Κατοχής τη στέρησε των αναγκαίων εισαγομένων τροφίμων και της δυνατότητας παροσχής βοήθειας απο τις άλλες χώρες!
ΕΑΜ
Η πρωτοβουλία για την δημιουργία του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου ανήκει στους κομμουνιστές , αυτές τις δυό τρείς εκατοντάδες που κατορθώνουν να δραπετεύσουν απο τις φυλακές και τα ξερονήσια...
ΕΔΕΣ: Στις 23 Σεπτεμβρίου του '41 ο φιλόλογος Κομνηνός Πυρομάγλου απεσταλμένος του εξόριστου στρατηγού Πλαστήρα απευθύνεται σ'έναν άνθρωπο, τον στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα. Γνωστός κινηματίας, χαρτοπαίχτηςκαι bon viveur..Είναι ικανός, πανούργος και ριψοκίνδυνος. Έχει στα σκαριά μια πολιτική οργάνωση που νομάζει ΕΔΕΣ, φιλοδοξεί με την υποστήριξη των Άγγλων,να ηγηθεί ο ίδιος ενός ενόπλου απελευθερωτικού αγώνα , εξαίρεση αξιωματικού που πιστεύει πως πρέπει να ξαναζωντανέψει η κλεφτουριά.
Στις 14 Μαίου του '42 στην Λαμία συγκεντρώνονται σ'ένα μικρό σπιτάκι της πόλης τα 15 περίπου στελέχη που οργανώνουν το ξεκίνημα: Οι Θανάσης Κλάρας, Γ.Χουλιάρας, Γ.Γιαταγάνας,Μαστροκώστας,Φράγκος, Λέβας Καθούλης κ.ά
Σε κείνη την σύσκεψη αυτός που μόλησε επι τρείς ώρες σχεδόν ήταν ο Κλάρας.Περιέγραψε όχι μόνο τη μορφή και την αποστολή του ΕΛΑΣ,αλλά και τα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης που θα προέκυπταν στις περιοχές που σταδιακά θα ελευθερώνονταν. Τους αναλύει με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα σχεδιάζει να κάνει βγαίνοντας στο βουνό. Τά είχε όλα έτοιμα. Είναι απαραίτητη η διευκρίνιση γιατί αργότερα κάθε κίνησή του κάθε καινοτομία, κάθε εφεύρημά του θα ελέγχεται ως προαποφασισμένο σε αυτή την σύσκεψη και υπαγορευμένο απο το κόμμα.
 Απο εκεί στις 22 Μαίου του '42 ο Θ.Κλάρας θα αναληφθεί οριστικά. Χωρικοί, αξιωματικοί , ληστές, κομμουνιστές,βασιλόφρονες, δημοκρατικοί, ΄παπάδες, χωροφύλακες κι ανήλικα θα ενωθούν πίσω του, σε μια αγριεμένη για ελευθερία πομπή και θα τον λατρέψουν έως θανάτου με το πραγματικό του όνομα: ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ!
Όσοι επιπόλαια δήλωσαν πως θα τον ακολουθήσουν, όταν ήρθε η ώρα κάνανε πίσω. Κι όσοι βγήκαν μαζί του για να εξασφαλίσουν τροφή ή να εξουσιάσουν τον παρατήσανε απογοητευμένοι.Μερικοί δεν άντεξαν στους κινδύνους, την εξαντλητική πεζοπορία και τις στερήσεις. Το βουνό δεν είναι για όλους!

...Με τους πολιτικούς ο Άρης όχι μόνο δεν τα πήγε ποτέ καλά αλλά αρκετές φορές έκανε πεισματικά το ακριβώς αντίθετο απ'ότι του εισηγούνταν για να τους δείξει πως δεν τους λογαριάζει. Για τους Μπακόλα είναι γνωστό ότι τους χώριζε εξαρχής μια σφοδρή αμοιβαία αντιπάθεια και τον Φράγκο τον περιφρονούσε τόσο ώστε τον λοιδωρούσε ανοιχτά σαν "δίφραγκο" παρατσούκλι που υιοθέτησαν και οι άνδρες του.
....Η Λατρεία που νιώθει για τους ήρωες του '21 και το δέος απο την επιβλητική εικόνα του Βελουχιού, του θρυλικού βουνού των Κλεφτών που δεσπόζει πάνω απο το Καρπενήσι, θα συγκερασθούν ιδανικά.-Απο σήμερα πλάι στο Άρης βάλτε και το Βελουχιώτης λέει στους άνδρες του.
...Το απόγευμα της Κυριακής 7 Ιουνίου 1942, όσοι κάτοικοι της Δομνίτσας βρίσκονταν στην πλατεία του χωριού το πρώτο που άκουσαν ήταν ένα ομαδικό και βροντώδες: ΜΑΥΡΗ ΕΙΝ'Η ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ... μετά είδαν να μπαίνει ορμητικά τραγουδώντας ένα τμήμα οπλοφόρων με την ελληνική σημαία μπροστά. Επικεφαλής είναι ο Άρης και ο Θάνος εκτός γραμμής δίνει το βήμα.
Είμαστε αντάρτες ένα τμήμα του Ελληνικού Λαικού Απελευθερωτικού Στρατού, δηλώνει την διάθεση να μιλήσει στους κατοίκους;  Πατριώτες είμαι ο ταγματάρχης του Πυροβολικού Άρης Βελουχιώτης...
Η πρώτη ομιλία του ΄Αρη έχει την ίδια στερεότυπη δομή με όλες τις άλλες που θα ακολουθήσουν. Με κοφτό και επίσημο τρόπο δηλώνει τον λόγο της παρουσίας του στα βουνά: Kηρύσσω την Επανάσταση κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους!
ΟΥΤΟΠΙΑ
Η εαμική οργάνωση Ευρυτανίας δεν αυτοσχεδιάζει ούτε κινείται μόνο απο προσωπική αντιπαλότητα προς τον αρχηγό. Η διάσταση απόψεων μετάξύ Άρη και Άθήνας είναι τόσο εμφανής που την αντιλαμβάνεται και η άλλη όχθη,ο υπαρχηγός  του ΕΔΕΣ Κ.Πυρομάγλου γράφει: Ηεξέλιξις απέδειξες ότι ο Αρης είχε συλλάβει και εμβαθύνει την υπόθεσιν της Αντιστάσεως στην Ελλάδα πιο ρεαλιστικά και πιο ψυχολογημένα. Την αντάρτικη οργάνωση την ειδε απο την πρώτη στιγμή σαν μια βασική προυπόθεση όχι μόνο συμβολής για την εθνική απελευθέρωση της Ελλάδος, αλλά και πολιτικής μεταπολεμικής διαμόρφωσης. Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ και μαζί μ'αυτήν η ηγεσία του ΚΚΕ αντετίθετο..
ΠΡΟΤΥΠΑ
Αν πρέπει κάποιος να χαρακτηρίσει με μία μόνο λέξη τον ΑΡΗ ΑΥΤΉ ΕΊΝΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΛΑΤΡΗΣ!
Θεωρεί τον εαυτό του και τους συντρόφους του κατευθείαν απογόνους των αγωνιστών του '21. Εκτιμούσε πολύ την προσωπική παλλικαριά, λοιδωρούσε τους πολιτικάντηδες βασιζόταν στην μπέσα και ήταν δύσπιστος έως παράλογα εχθρικός απέναντι σε οποιονδήποτε ξένο.
Αν η επανάσταση του 1821 είναι το σταθερό πρότυπο του νέου αγώνα , η Αρχαία Ελλάδα είναι το αξεπέραστο πολιτιστικό πρότυπο του σύγχρονου κόσμου. Απο δώ ξεκίνησαν όλα, θυμίζει με πάθος . Η πολιτική, η ιατρική, τα μαθηματικά, η ιστορία, το θέατρο, οι τέχνες όλες! Εδώ οι άνθρωποι έγιναν άνθρωποι!
ΕΚΔΙΩΞΗ
Ο Αρης είναι η ψυχή του ΕΛΑΣ
Η ηγεσία του ΚΚΕ τον φοβάται ότι κάποια στιγμή μπορεί να πάψει να πειθαρχεί. Γι'αυτό πρέοει ουσιαστικά ν'απομακρυνθεί απο την ηγεσία.Δεν τολμούν όμως να τον καθαιρέσουν, γιατί φοβούνται την αντίδραση του στρατού του ΕΛΑΣ.  ΄Ετσι βρήκαν την λύση της αποστολής του Άρη στην Πελοπόννησο.
ΔΙΑΚΡΙΣΗ
Ο Αρης βάζει νυστέρι και στις διοικήσεις των αντάρτικων μονάδων αδιαφορώντας για την κλασική "μοραίτικη διπλωματία", που απαιτεί να συντηρούνται οι ισορροπίες. Δεν πρέπει να στεναχωρήσουμε τον έναν δεν ΄πρέπει να παραμερίσουμε τον άλλον, να προσέξουμε αυτούς κ.λ.π. Πήγαν να τον πρήξουν μ'αυτά!
-Βρε τι είσαστε εσείς οι Μοραίτες, λέει. Ίδιοι και απαράλλαχτοι ...Ντελιγιαννέικα και Μαυρομιχαλείκα τερτίπια και σήμερα.
ΜΗ ΑΝΕΚΤΟΣ
Η παρουσία του αρχηγού του ΕΛΑΣ στον Μοριά θα πάρει τέλος μ'αγγλική εντολή. Ο Σκόμπι χωρίς να φαντάζεται ότι μιμείται την ηγεσία του ΚΚΕ δηλώνει στον Σαράφη ότι ο Άρης δεν είναι ανεκτός απο την βρετανική κυβέρνηση
...Μυριάδες συγκεντρώνονται στην παλατεία της κάθε πόλης οι άνθρωποι για να δούν και να ακούσουν απο το στόμα του την υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή. Ξέρουν ότι όταν το πει αυτός δεν μπορεί παρά θα γίνει. Κι αυτός είναι βαθειά συγκινημένος .
...Μιλούσε όπως εκείνος συνήθιζε να μλάει, απλά ,σταράτα, για τους αγώνες που έγιναν για το αίμα που χάθηκε για τις θυσίες όλου του λαού. Και σε κάθε ομιλία του άφηνε αρκετά καθαρά να καταλάβουν οι ακρατές του ότι ο αγώνας δεν τέλειωσε ίτι θα χρειάζονταν κι'άλλες θυσίες.
Σε ορισμένες πόλεις τον συνοδεύει και Κανελλόπουλος ο οποίος μετά απο 40 χρόνια διατηρεί μια τρυφερή ανάμνηση του Αρχηγού:..."Ο Αρης ήταν ένας αγνός ιδεολόγος."
Ο αρχηγός του ΕΛΑΣ αποχαιρέτισε συγκινημένος τους Μοραίτες αξιωματικούς, καπετάνιους και συνεργάτες του,άλλαξε λίγα λόγια με τον καθένα ξεχωριστά και έφυγε με το σημαδιακό "ΚΑΛΗ ΑΝΑΤΑΜΩΣΗ ΣΤΑ ΓΟΥΝΑΡΑΔΙΚΑ"
ΔΙΩΚΤΕΣ
Επισήμως τον Άρη καταδιώκουν τα Τάγματα Εθνοφυλακής υπο την εποπτεία των Άγγλων. Ανεπισήμως επικηρυγμένος απο την κυβέρνηση και αποκηρυγμένος απο την ηγεσία του ΚΚΕ, βρίσκεται στο στόχαστρο όλων!
ΤΕΛΟΣ
Παρασκευή 15 Ιουνίου 1945, μέσα στο φαράγγι προς την Μεσούντα.Προς το χάραμα οι εγκλωβισμένοι αρχηγός και παλληκάρια συναντάνε τους τσοπάνους Γ.Καλογιάννη με τον γιότ ου και τον Σωτήρη Καλογιάννη με την γυναίκα του, που τους κρατάνε μαζί τους για να μην προδώσουν την παρουσία τους...εκεί που κάθεται ο Άρης έχουν μαζευτεί γύρω του πέντε έξι άνδρες του στενού πυρήνα της ομάδας.Ο Θάνος που υποστηρίζει πως πρέπει να φύγουν αμέσως να ξαναπεράσουν το ποτάμι προς Ρούμελη προτού κυκλωθούν σ'αυτή την "χούνη". Ο Λέων τους παρακολουθεί φοβισμένος δεν έχει συνέλθει απο το σοκ της ενέδρας. Ο Άρης δεν απαντά καθόλου.Έχει μισογείρει αμίλητος πάνω σε κάτι κομμένα κλαδιά έλατου, καπνίζει, πίνει τσίπουρο απο το παγούρι του και παιδεύεται με τις σκέψεις του.Λέξη δεν βγαίνει απο το στόμα του! Ο Λέων δίνει την δική του ερμηνεία:"Η γνώμη μου είναι πως αδιαφορούσε πια για όλα...δυό μέρες είχε να ΄βάλει μπουκιά στο στόμα του. Δεν ήθελε δεν μπορούσε να φάει!"
....Απο την κάτω μεριά του Φάγγου ακούγεται ένα οπλοπολυβόλο που βάλλει και αμέσως απο τοπάνω μέρος δυο άλλα. Είναι κυκλωμένοι. -Φύγετε φωνάζει ο Άρης! Στο ποτάμι!
Οι περισσότεροι κατρακυλάνε στον κατήφορο. Ο Άρης ακολουθεί όρθιος χωρίς να βιάζεται, σαν κάτι να τον απασχολεί ακόμη, κάτι που χρειάζεται να διευκρινίσει. Κάνει στους άλλους νοήματα να απομακρυνθούν, αλλά αυτός σταματάει και με το πιστόλι στο χέρι ακουμπάει την πλάτη του σε κάτι πελώριους βράχους σαν πλάκες. Πιο μπροστά πεσμένος ο Τζαβέλας με την πλάτη στο ποτάμι ρίχνει μανιασμένος με το αυτόματο προς τα πάνω και βρίζει
ΛΥΤΡΩΣΗ
...Γύρισα να δώ τι κάνει ο Άρης, να τον παρακαλέσω να μας σώσει. Ούτε δέκα βήματα δεν μας χώριζαν. Στεκόταν ακίνητος. Κρατούσε το περίστροφό του με την κάνη ακουμπισμένη πίσω απο το δεξί του αυτί. Είχε πάρει την μεγάλη απόφαση!
 Η ελεύθερη Ελλάδα που ονειρεύτηκε δεν υπάρχει πια. Η κρατική εξουσία προσπα΄θεί με κάθε τρόπο να σβήσει το αντάρτικο έπος που δμιούργησε και η κομματική εξουσία να σβήσει τον ίδιο! Πάλι δεν χωράει πουθενά. Δεν υπάρχει τόπος γι'αυτόν. Το ηλιοβασίλεμα της 15ης Ιουνίου 1945 το άστρο του Άρη εκρήγνυται μόνο του! Ο άνθρωπος που έσωσε την υπερηφάνεια ενός ολόκληρου λαού, με το πιστόλι του καρφωμένο πίσω απο το δεξί του αυτί, τράβηξε την σκανδάλη... Ο Αρης θα μπορούσε να σωθεί εαν ήθελε, όπως σώθηκαν οι άντρες του περνώντας το ποτάμι. Ήξερε πάντα το τέλος του.: Eμένα δεν θα με πιάσουν ποτέ αιχμάλωτο!
Ο Τζαβέλας ρίχτηκε πάνω στο άψυχο σώμα του το αγκάλιασε και τον μοιρολογούσε: Τι έκανες! τι έκανες!
Τότε έσπασε το πιστόλι του, έσκισε φωτογραφίες και χαρτιά που είχε επάνω του, τράβηξε την περόνη μιας χειροβομβίδας και αγκάλιασε τον Άρη...
ΚΤΗΝΩΔΙΑ
 Το επόμενο πρωί 16 Ιουνίου οι διώκτες του Άρη άρχισαν να χτενίζουν την χαράδρα της Μεσούντας. Πάλι ξέφυγε το σκυλί λέγανε...
Στην Μεσούντα οι παρακρατικοί με τους Εθνοπολιτοφύλακες αφού έκοψαν τα κεφάλια, τα χέρια απο τους ώμους και τα πόδια του Άρη και του Τζαβέλα  πάστωσαν με ρίγανη και αλάτι τα δυο κεφάλια για να μη μυρίσουν και τα περιέφεραν στα χωριά συνοδεία οργάνων! Μετά την κανιβαλική περιφορά στα χωριά μεταφέρθηκαν στα Τρίκαλα και στις 18 Ιουνίου το πρωί τα κρέμασαν σε δημόσια θέα απο έναν στύλο της πλατείας.
ΜΥΘΟΣ
Για τον θρυλικό δημιουργό και αρχηγό του ΕΛΑΣ πολλά χρόνια μετά την τραγωδία της Μεσούντας, οι άνθρωποι που τον λάτρεψαν δεν πιστεύουν ότι σκοτώθηκε.. το λέει και το παρηγορητικό τραγούδι της Ελασίτισσας Δέσπως :                                         - Δέσπω μ,' τον Άρη σκότωσαν
                                                          Δέσπωμ'και τον Τζαβέλα
                                                       -Μηδέ τον Άρη σκότωσαν
                                                         Μηδέ και τον Τζαβέλα!
                                                        Κάτι παιδιά τους είδανε
                                                        που παν για την Σερβία...
ΣΤΙΓΜΑ
Οι δύο μεγάλοι πυλώνες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας είναι η Επανάσταση του 1821 και η Εθνική Αντίσταση
Η προιούσα μυθοποίηση του Άρη είναι η προσπάθεια ενός ολόκληρου λαού να αντιπαλαίσει την εκδοχή που προσπαθούν να του επιβάλουν , να τοποθετήσουν έναν ληστή στην θέση ενός μεγάλου εθνεγέρτηκαι ιδιοφυιούς πολέμαρχου.
Οι μετριότητες και οι απατεώνες δεν έχουν μυθογεννητική ισχύ. Δημιουργούν μόδες που πολύ γρήγορα ξεπερνιούνται..
Η ετυμηγορία των ανταρτών και των ανθρώπων που τον έζησαν είναι λιτή και αμετάκλητη, όπως του αρμόζει:
OYTΕ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΑΛΛΗ ΜΑΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΓΙΟ!!!

29 σχόλια:

IonnKorr είπε...

Καρυάτιδα

Πολύ ωραία βιογραφία.
Όταν ήμουνα φοιτητής είχα διαβάσει άπειρα στοιχεία για την δράση του. Πολλοί τον λάτρεψαν και άλλοι τόσοι τον μίσησαν.
Ουσιαστικά, θα μπορούσε να ονομαστεί ως ο "Τσε της Ελλάδας".
Όμως ίσως είναι ακόμη νωρίς για την πανελλήνια αναγνώρισή του.

Ίσως, στο μέλλον, μπεί στο Πάνθεον των Ελλήνων αγωνιστών πλάι στον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη.

Υ.Γ. Ε... στο μέλλον είπα. Μην αρχίζουνε και μου την πέφτουνε οι αντιφρονούντες!!

kariatida62 είπε...

@ IonnKorr:Πάντα οι πολύ μεγάλες προσωπικότητες προκαλούν μίση και πάθη!
Ο χαρακτηρισμός που του προσδίδεις ο "Τσε της Ελλάδας", με βρίσκει σύμφωνη!
Η αλήθεια δεν μπορεί να μην λάμψει! Είτε το θέλουν οι αντιφρονούντες είτε όχι! Εγώ το μόνο που ανησυχώ είναι να μην σκεπαστούν να μην ξεχαστούν οι ένδοξοι αγώνες και οι θυσίες τέτοιων προσωπικοτήτων αλλά και ενός ολόκληρου λαού...

dimitris είπε...

kariatida62 ''αγυριστο'' κεφαλι ο κλαρας,''αγυριστα'' κεφαλια και οι αλλοι στην αθηνα, ομως οταν σε ''εχει'' στειλει το κομμα σου και το εχεις δεχτει να στησεις ανταρτικο δεν κανεις του κεφαλιου σου, μην ξεχνας οτι καποια εποχη σχεδον υπηρχαν δυο πολιτικα γραφεια, γινοτανε το ελα να δεις και εκτος των πρακτικων ζητηματων του πολεμου επρεπε να λυνονται και τα ιδεολογικα προβληματα που ξεφυτρωναν συνεχως, ασε δε τα προσωπικα, καλα κανεις και βαζεις θεματα γιατι σαν να ερχονται, αγριες μερες, ξερεις πριν τον πολεμο του 1940, οι εφημεριδες τις εποχης κανανε σχολιασμους για την τοτε καθημερινοτητα, μεταξυ αυτων ητανε καποια σχολια για την τοτε νεολαια, οτι αναλωνει το χρονο της στις διασκεδασεις και δεν εχει τα υψηλα ιδανικα που ειχανε οι παλιοτερες γενιες και ομως αυτη η νεολαια νικησε τους ιταλους και κρατησε τους γερμανους, οσο κανενας αλλος ευρωπαικος λαος και εσπασε το μετωπο απο τους σχεδιασμους των στρατιωτικων, που ητανε χωρισμενοι σε αγγλοφιλους και γερμανοφιλους- λες και κατι μου θυμιζει- αυτη η νεολαια βγηκε στα βουνα και εκανε αντισταση κατα των γερμανων, μεσα απο το ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ, τον ΕΔΕΣ πολυ λιγοτεροι και για να μην ξεχνιομαστε σαμποταροντας αρκετες φορες ενεργειες του ΕΛΛΑΣ,και ειχαμε και συγκρουσεις μεταξυ τους, γιατι εβλεπαν το μετα απο τον πολεμο και το ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ και ο ΕΔΕΣ.

kariatida62 είπε...

@dimitris: H στενοκεφαλιά του Άρη δεν ηταν στενοκεφαλιά! Ηταν η μεγάλη του οξυδέρκεια! Γι'αυτόν υπήρχε μόνο η πατρίδα του και πολεμούσε μόνο γι'αυτήν! Το πολιτικό του αισθητήριο έβαζε στο ίδιο τσουβάλι τις Μεγάλες Δυνάμεις και την Σ.Ενωση που μαζί με του υπόλοιπους μοίρασαν τον κόσμο! Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι ο Άρης είχε δίκιο! Πάνω απο κόμματα εκείνος έβλεπε την Ελλάδα! Γι'αυτό και πολεμήθηκε σκληρά και απο τους μεν και απο τους δε...
Τώρα όσο για την νεολαία την σημερινή επέτρεψέ μου νάχω τις αμφιβολίες μου! Δεν ξέρω ακριβώς τον βαθμό της ζημιάς που εμείς τους έχουμε κάνει...μ'ότι αυτό συνεπάγεται για την υπεράσπιση της χώρας απο έναν μελλοντικό εθνικό κίνδυνο!

MINIMARKET είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ. ΠΡΩΤΟΝ ΒΡΗΚΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟ!!!!!!
ΔΕΥΤΕΡΟΝ,ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ, ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΣΕΛΙΔΕΣ!!!ΧΑΧΑΧΑ!!!
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ, Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ε.Α.Μ., ΟΠΟΤΕ ΞΕΡΩ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ. ΠΟΥ ΛΕΝΕ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΟΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ.
ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ.
ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΙ ΠΡΩΤΑ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΙΔΕΟΛΟΓΟΣ.
ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΟΥ.
ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ.

kariatida62 είπε...

@mini market: Kαλημέρα στα Τρίκαλα! Συμφωνώ απόλυτα με την άποψή σου πρώτα υπήρξε Έλληνας και μετά Ιδεολόγος...
Φιλιά πολλά στον πατέρα σου!

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Σημαντική προσωπικότητα σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας μας.

kariatida62 είπε...

@ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ: Καλώς τον φίλο μου! Μια μαντινάδα πολύ θα την ήθελα στο σπίτι μου για τον Άρη..., να την σκαρώσεις τώρα δα!:)

α Κενταύρου είπε...

Kαλησπέρα
Το ερώτημα μου παραμένει γιατί αυτός ο αγώνας.
"για ένα πουκάμισο αδειανό για μια Ελένη" όπως λέει ο ποιητής?
Θέλω απάντηση όχι για το όνειρο του αγωνιστή ,για το αποτέλεσμα θέλω απάντηση.

kariatida62 είπε...

@α Κενταύρου: Το πουκάμισο το αδειανό ήταν η Εθνική Αντίσταση; Η περήφανη στάση ενός λαού που δεν υποδουλώνεται και αγωνίζεται για την ελευθερία,χωρίς να λαμβάνει υπ'όψιν του κινδύνους και αποφάσεις που έχουν παρθεί για'αυτόν χωρίς να τον έχουν ρωτήσει,τον θεωρείς Τρωικό πόλεμο για μια Ελένη;
Όταν ξεσηκώνεσαι και ανεβαίνεις στο βουνό για να κάνεις αντίσταση κατά του κατακτητή κατά του φασισμού δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο εκτός απο το Ο Ν Ε Ι Ρ Ο! Το αποτέλεσμα δεν το γνωρίζεις το προσπαθείς και αυτό τουλάχιστον ο Άρης μαζί με πλήθος λαού πίσω του το έπραξε μέχρι τέλους!
Συγχώρεσε με αστέρι μου αλλά δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι θέλεις να μου πεις με το ερώτημά σου!! Τώρα έρχομαι σπίτι σου να δώ τις Αμυγδαλιές που μας στέλνεις απο το χωριό σου..

b|a|s|n\i/a είπε...

διάβασα και πάλι το πρώτο μέρος. διάβασα και αυτό. και αυτό που θέλω να κάνω είναι σε ευχαριστήσω τόσο που μας μοίρασες όλα αυτά και ενημερώνεις εμάς τους (αρκετά) ανιστόρητους. :)
πολύ καλό σου βράδυ!

kariatida62 είπε...

@basnia: Χαίρομαι που κατάφερα να τραβήξω το ενδιαφέρον σου για αυτό το σημαντικό πρόσωπο της Ιστορίας της Χώρας μας, ενός αγωνιστή, ενός ανθρώπου που τα θυσίασε όλα για την ελευθερία της Ελλάδας!

α Κενταύρου είπε...

Στο έχω επισημάνει με τι πάθος ,με έρωτα υποστηρίζεις τις απόψεις σου.Τα επιχειρήματα σου τα ασπάζομαι.Με τον όρο αδειανό ,Ελένη εννοώ ένα ταπεινό στόχο.Οχι για το λαό, ο λαός δεν έχει ταπεινά κίνητρα.
Εχω αρχίσει να προβληματίζομαι τα τελευταία χρόνια αν οι αγωνιστές αγωνίζονταν για το όνειρο και δεν είχαν πιό ιδιοτελή κίνητρα,τη κατάκτηση της εξουσίας.Κάνω συγκρίσεις με τον αγώνα Παλαιστινίων-Ισραήλ το όνειρο είναι η ανεξαρτησία και τώρα βλέπω να έχει αρχίσει ένας άγριος εμφύλιος για την εξουσία του μελλοντικού κράτους.

kariatida62 είπε...

@akentavrou: Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της παράνοιας που προσφέρει η δόξα της εξουσίας!
Τον συναντήσαμε πια σε αγωνιστές της Ελλάδας πολλές φορές! Παπαφλέσσας, Μυαούλης και τόσοι άλλοι! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι αγώνες δεν ξεκινούν με οράματα και με υψηλά κίνητρα και φρονήματα!
Φυσικό είναι να το διακρίνεις και στο μακρόχρονο αγώνα των Παλαιστινίων.
Έχεις την καληνύχτα μου!:)

kariatida62 είπε...

@akentavrou:Πόσο μου εχει στοιχίσει μπορείς να φανταστείς, ο αυθορμητισμός και το πάθος του χαρακτήρα μου;
Στο τονίζω γιατί διακρίνω ότι είναι στοιχείο που θαυμάζεις! Σου ομολογώ ότι είναι μειονέκτημα, φέρνει μπελάδες σ'όποιον το φέρει..

AlexMil είπε...

Όμορφο κείμενο για ένα άνθρωπο που πίστεψε στο όνειρο. Δυστυχώς όμως, είχε πολλούς εχθρούς, με μεγαλύτερο το ίδιο του το κόμμα. Ο σταλινισμός σε όλο το μεγαλείο του.

καλό βράδυ

drosostalitsa είπε...

Καλημέρα Καρυάτιδα μου!
Αυτή η πτυχή της ιστορίας της χώρας είναι άγνωστη στους περισσότερους. Σε ευχαριστώ πολύ, διαβάζοντας και τα 2 μέρη έμαθα πολλά που δεν τα ειχα ξανακούσει καν.
Να έχεις μια όμορφη Κυριακή! Φιλάκια

kariatida62 είπε...

@AlexMil:Συνηθισμένο φαινόμενο να πολεμούνται οι άνθρωποι με όνειρα...
Καλή σου μέρα ποιητή μου!

kariatida62 είπε...

@drosostalitsa:Καλημέρα Δροσοσταλίτσα μου! Χαίρομαι που έγινα αιτία για να μάθεις ένα κομμάτι της Ιστορίας μας που μέχρι τώρα επιμελώς κρύβεται απο την εκπαίδευσή μας στα σχολεία... Δεν είσαι η μόνη που δεν έχεις ακούσει πολλά πράγματα για εκείνη την εποχή!

Saq είπε...

Όντως όπως λέει και η drosostalitsa αυτή η πτυχή της ελληνικής ιστορίας είναι άγνωστη στους περισσότερους. Εγώ προσωπικά πριν λίγο καιρό έκατσα και έψαξα μερικά πράγματα και για να πω την αλήθεια πεδεύτηκα αρκετά για να τα ξεκαθαρίσω μέσα στο μυαλό μου. Όλα αυτά εαμ ελας τάγματα ασφαλείας ηταν σαν σούπα στο κεφάλι μου. το σχολείο βλέπεις δεν θεωρεί σημαντικό να μας τα μάθει.

Καλά κάνεις και φτιάχνεις τέτοιες αναρτήσεις.

kariatida62 είπε...

@Newton: Kαλώς τον μου! Βλέπεις είναι ακόμα νωπά τα γεγονότα και φοβούνται να τα ανασκαλέψουν...μια ελαφριά όμως αναφορά θάπρεπε να γίνεται..Νομίζω ότι έχει αρχίσει πλέον στα σχολεία στο μάθημα της Ιστορίας στην Γ΄Λυκείου,αλλά δεν γνωρίζω ποτέ να φτάνουν έως εκεί την ύλη τους...οπότε μένει το κομμάτι πάλι κενό!
Καμμιά φωτό απο την Πόλη μας έβαλες;:)

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Τι να χωρέσει; Τι να πεις
με μία μαντινάδα
για μια προσωπικότητα
μεγάλη στην Ελλάδα;

Αγέρωχος, ημίθεος,
ανθός τση πρώτης νιώτης,
καμάρι για τη χώρα μας
ο Αρης Βελουχιώτης...

Unknown είπε...

Kariadida62, εαν δεν εχεις διαβασει το βιβλιο
ΑΡΗΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΑΤΑΚΤΩΝ ,σου συνιστω να το κανεις,οπως και τα
1.Η Ελλαδα αναμεσα σε δυο κοσμους
2.Οι προστατες του
του Φοιβου Οικονομιδη.
3. Το κατεδαφιζομεθα =ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ.
4.Το SWOU ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ-Κουμανταρεας
5.Μπλε Καστορινα Παπουτσια ,του Θ. ΣΚΡΟΥΜΠΕΛΟΥ
Το τελευταιο θα σε φερει κοντα πολυ κοντα στην εποχη των Λαμπρακιδων και του Γοργοποταμου 1963-65.
@@@@
Οσο για τον 'ΟΡΘΠΔΟΞΟ' αδικα κουραζεσαι!!!!!
Καλο παιδι,καλη καρδια αλλα βιδωμενο,ελπιζω να το διαβασει!!!!!
@@@@
Οποιος πιστευει πως η Ιστορια του Εμφυλιου θα διδαχθει στα σχολεια ειναι βαθεια νυχτωμενος.
Η δεξια δεν θα κανει ποτε την αυτοκριτικη της,οπως και το ΚΚΕ.
@@@@
Αφησα σχολιο σχετικα με το Α Νεκροταφειο!!!!

kariatida62 είπε...

@taspa: Mα τα αποσπάσματα είναι απο το βιβλίο ΑΡΗΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΑΤΑΚΤΩΝ!
Απο τα 5 βιβλία που μου συστήνεις έχω διαβάσει τα 2 το κατεδαφιζόμεθα και του Κουμανταρέα...τα υπόλοιπα θα τα πάρω!
Ποιός είναι ο ΟΡΘΠΔΟΞΟΣ?
Συγνώμη έχασα το σχόλιο για το Α΄Νεκροταφείο, σε παρακαλώ αν δεν βαριέσαι ξανααφησέτο!
Σ'ευχαριστώ!

kariatida62 είπε...

@ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ: Γειά σου λεβέντη Φάνη με τις μαντινάδες σου αμέσως τις σκαρώνεις!!!
Σ'ευχαριστώ πολύ!

Unknown είπε...

Ο 'ασοματος' το φιλαρακι μου....

kariatida62 είπε...

@taspa:Κουβέντα για τον Δημήτρη με το Κατινάκι του! Έχει το ελεύθερο να λέει ότι θέλει! Το καλύτερο παιδί όλης της μπλογκόσφαιρας!!!:))

habilis είπε...

Εξαιρετικό post !!!

kariatida62 είπε...

@habilis: Eυχαριστώ φίλε!:)