bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

ΕΝΑΣ ΧΟΡΟΣ ΠΟΥ ΝΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Όλα όσα θα σας περιγράψω για τον ιδιαίτερο αυτόν χορό τα παρακολούθησα,αν θυμάμαι καλά, σε ντοκυμαντέρ της ΕΤ3.
 Το ντοκυμαντέρ αυτό ήταν εξαίρετο είχε συνεντεύξεις με σχετικές πληροφορίες  απο την Δόμνα Σαμίου, τις οποίες θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω:
Σ'αυτόν τον χορό έχουμε τον πρωταγωνιστή και τους φίλους του! Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας είναι ένας άνθρωπος της θάλασσας. Αυτός, που με την βαριά στολή του δύτη με  σκάφανδρο, βούταγε στα ανήλιαγα βάθη της θάλασσας για μαζέψει σφουγγάρια και να εξασφαλίσει το μεροκάματατο.
 Η αναπνευστική του υποστήριξη γινόταν μηχανικά, οπότε  έπαιρνε και αυτός τον τίτλο «ο Μηχανικός».
Είναι πρόσφατος χορός, εφ'όσον δημιούργηθηκε και χορεύεται  σχεδόν μόλις 50 χρόνια.
 Γύρω στο 1952, ένας Καλύμνιος απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής, ο Θεόφιλος Κλωνάρης, γιος μηχανικού σφουγγαράδικου, αποφάσισε να μιμηθεί ο ίδιος το χορό του μηχανικού και να τον διαμορφώσει στη σημερινή σχεδόν μορφή του.
Η προσφορά του θεωρήθηκε τόσο σημαντική ώστε προσελήφθη στο συγκρότημα της Δώρας Στράτου.
 Είναι  ένας καθαρά αντρικός χορός! Πρωταγωνιστής είναι φυσικά ο Μηχανικός. Ρόλο δεύτερου στο χορό είχε πάντοτε ο καλύτερός του φίλος ενώ τη παρέα συμπληρώνουν διάφοροι άλλοι που αποτελούν το κοινωνικό σύνολο.
Ο χορός ως  ένα μικρό θεατρικό  έργο ξεκινά με τον μηχανικό να κάθεται στο τραπεζάκι του, απόμερα από τους υπολοίπους οι οποίοι γλεντάνε χορεύοντας. Θέλει και αυτός να χορέψει όμως η αρρώστια του δεν τον αφήνει!
Ο Μηχανικός είναι μεν ήρωας γιατί το «κακό» τον βρήκε σε ώρα καθήκοντος, δε παύει όμως να αντιμετωπίζεται ως απόκληρος απο την κοινωνία.

Βρισκόμενος σε κατάσταση ημιπαράλυσης, ακούγοντας τους νησιώτικους ήχους των τραγουδιών της πατρίδας του αναστατώνεται η ψυχή του και τότε μια τρελή ιδέα του περνά απο το μυαλό του ... να χορέψει!. Μετά από 2-3 ποτηράκια ούζου, το αλκοόλ τον βοηθά, η ψυχή του κυριεύεται απο το μεράκι του, πιστεύει ότι κατά ένα μαγικό τρόπο η δύναμή έχει επανέλθει στα πόδια του και με την βοήθεια της μαγκούρας του επιχειρεί να σηκωθεί μόνος του να χορέψει!
 Σηκώνεται  τρεκλίζοντας λόγω της Νόσου, στηριζόμενος πάντα στη μαγκουρίτσα του και σιγά-σιγά
 σέρνει τα βήματά του προς τους υπόλοιπους.
 Η ομήγυρης ξαφνιάζεται! Σταματά το υποτιθέμενο γλέντι της και παρακολουθεί την απελπισμένη προσπάθεια του άτυχου μηχανικού.
 Ο καλύτερος φίλος, πρώτος υποστηρίζει την προσπάθειά του, τον εμψυχώνει, παίρνει τη θέση του δεύτερου στο χορό και δίνοντάς του το μαντήλι ξεκινά να τον ακολουθεί στα τρεμάμενα  βήματά του. Το ίδιο κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι έχοντας έντονα ζωγραφισμένη την αγωνία για τον συνάνθρωπό τους, στα πρόσωπά τους.
 Το θέαμα είναι πολύ συγκινητικό  για όλους τους παρευρισκόμενους.
Τα  συναισθήματα οίκτου, θαυμασμού, αδιαφορίας, ειρωνείας, ελπίδας κλπ. εναλλάσσονται απο συνχορευτή σε συνχορευτή του... Όλα όμως αποτυπώνονται στις εκφράσεις των  μελών του χορού που σχεδόν σταματούν τα βήματά τους παρακολουθώντας το ανθρώπινο δράμα!
 Ο μοναδικός πιστός στο ρόλο του είναι ο δεύτερος του χορού!
 Ο Μηχανικός δεν παρατηρεί κανέναν!  Η προσπάθεια του απασχολεί όλες τις αισθήσεις του  και στηριγμένος πάντα στη μαγκούρα του προσπαθεί να χορέψει.!
Και τότε το θαύμα έρχεται...η υπερπροσπάθεια σαν να νικά την δεδομένη αναπηρία του και αλλάζει βήματα σταθερά, ισιώνει το κορμί του και να χορεύει σχεδόν άνετα!
Αλλοίμονο όμως…  Ξεγελάστηκε, νικημένος από τις δυνάμεις της φύσης, κάποια στιγμή καταρρέει και πέφτει κατω σαν κουρελάκι!
 Εδώ ο καλύτερος  φίλος του, του προτείνει το μαντήλι για να τον βοηθήσει να ξανασηκωθεί αλλά εκείνος το αρνείται.!
  Ο αγώνας είνα δικός του και θα τον τελειώσει μόνος όπως τον άρχισε!
Αναδιπλώνεται, συγκεντρώνει και την τελευταία δύναμη των χτυπημένων μυών του και στο τέλος η  δύναμη της ψηχής  του ανθρώπου και του θεού του χορού τον ανταμείβουν!
 Με μια χαρακτηριστική κίνηση πετά τη μαγκούρα του και αρχίζει να σέρνει το χορό, ενώ όλοι πια συμμετέχουν κανονικά. Ο Θεός, μέσα απο τον χορό τον εξιλέωσε!



Λυπάμαι μόνο, που  στάθηκα άτυχη και στα περισσότερα πανηγύρια που βρέθηκα στα Δωδεκάννησα, ακόμα και στην ίδια την Κάλυμνο δεν πέτυχα να δώ να τον χορεύουν οι ντόπιοι!
Περισσότερο αισθάνθηκα ότι είχα βρεθεί σε μαγαζί της  παραλιακής  των Αθηνών με τα γνωστά τσιφτεντελο-ποπ καψουροτράγουδα!
Εύχομαι, να μην είναι πια, μόνο αυτά τα τραγούδια  που ακούγονται στα πανηγύρια των νησιών μας και να ήταν τυχαία, η μετάλλαξη των μουσικών ακουσμάτων των παραδοσιακών νησιώτικων πανηγυριών, στα  οποία βρέθηκα...


28 σχόλια:

Saq είπε...

Έχω μαγευτεί από δυο χορούς που έχω δει. Ο ένας ήταν αυτός που αναφέρεις, τον οποίο βέβαια παρακολούθησα σε μικρή ηλικία, αλλά ακόμα τον θυμάμαι. Ο άλλος ήταν ένας κρητικός χορός που είχαμε δει σε κάποιο κέντρο στην κρήτη όταν πήγαμε πενταήμερη με το σχολείο.

Πραγματικά πάντως είναι το κάτι άλλο να βλέπεις να χορεύουν αυτόν τον χορό του σφουγκαρά!

kariatida62 είπε...

@Newton: Πού είσαι εσύ, σ'έχασα! Παντρεύτηκες πια και μας ξέχασες...:))
Aλήθεια χόρεψες καθόλου στον γάμο σου;

drosostalitsa είπε...

Πολύ θα ήθελα να τον δω ζωντανα αυτόν τον χορό.. Όταν ήμουν πιο μικρή έπαιρνα μέρος κι εγώ σε ένα χορευτικό συγκρότημα με παραδοσιακούς χορούς της Θράκης! Κάναμε κι εμείς ένα χορό κάπως σαν σκετσάκι, μόνο που αφορούσε την αγάπη 2 παλικαριών για την ίδια κοπέλα - δικό μας έθιμο από την Ανατολική Ρωμυλία!
Φιλάκια Καρυατιδα μου, να έχεις ένα υπέροχο Σ/κ

dimitris είπε...

kariatida62 τον καλλυμνιωτικο χορο του αρρωστου βουτηχτη, απο την νοσο των δυτων -ειναι παντομιμα- τον εχω δει και τον εβλεπα σε πολλα οικογενειακα μας γλεντια , επειδη φιλος του θειου μου ητανε απο το νησι της καλλυμνου,εχει πεθανει τον οκτωμβρη του 2009 κλεινοντας τα 91 χρονια του, χορευε και μας συγκινουσε ολους, το χειροκροτημα καθε φορα παρατεταμενο, αλλως δυνατος χορος ο ικαριωτικος,ποδια και πνευμονια-πλεμονια,νησωτικα-,στους χορους εκεινο που ''κανω'' πολυ καλα ειναι τα παλαμακια και απο χορο, καρεκλα, ωραιο θεμα, κυρια αρχισυντακτη.

kariatida62 είπε...

@drosostalitsa: Θάρθω και σ'εσάς τους Θρακιώτες! Ωραίοι και οι δικοί σας χοροί, θεωρώ απο τους πλέον εύκολους παραδοσιακούς, γι'αυτό και στα χορευτικά είναι απο τους πρώτους που μαθαίνεις...
Φιλιά κι'απο μένα! Επίσης καλό Σ/Κ νάχεις!

kariatida62 είπε...

@dimitris: Ναι πραγματικά είναι πολύ συγκινητικός! Για τον Ικαριώτικο έχω κάνει παλαιότερη σχετική ανάρτηση, με τίτλο σαν πουλί περιπλανώμενο...αν δεν βαριέσαι μπες και δέστο!
Υ.γ. Bρε Δημητράκη, αυτό το "αρχισυντάκτης" πολύ μ'αρέσει αλλά φοβάμαι ΄πες-πες θα το πιστέψω και στο τέλος θα καβαλήσω το καλάμι...άστο να χαρείς γιατί με πονάει!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ.ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΕΙΧΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΚΑΙ ΓΩ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΑ.
ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ ΦΙΛΗ ΜΟΥ :))

kariatida62 είπε...

@JK O SKROYTZAKOS: Ποτέ μη σταματήσεις όμως να χορεύεις με τις παρέες σου...
Ευχάριστο Σ/Κ και σε σένα Σκρουτζάκο μου!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Στον Πειραιά δίπλα στο κτήριο ΥΕΝ,
Σωτήρος και Λαμπράκη υπάρχει ένα μουσείο που εκτός των άλλων έχει αφιέρωμα στους σφουγκαράδες με τα παλιά σκάφανδρα πίσω από τις γυάλινες βιτρίνες.
Ισως ο Δημήτρης να το γνωρίζει.

kariatida62 είπε...

@Γιαγιά Αντιγόνη: Ναι το ξέρω τόχω δεί και 'γω γιαγιάκα...βλέπεις το ΥΕΝ πολλές φορές τόχω επισκεφθεί,παλιότερα με τον σύζυγο και τον αδελφό που υπηρέτησαν στο Π.Ν και τελευταίως με τον γιο!

Saq είπε...

Ε, όχι και χάθηκα. Απλά πάλι άρχισα να μην σε προλαβαίνω με τις αναρτήσεις σου. Την τελευταία που θυμάμαι ήταν με το Βελουχιώτη!

Αν χόρεψα λέει! Να δεις ζεϊμπέκικο να ξεραθείς στα γέλια! Εγώ ροκάς, τι δουλειά έχω με όλους αυτούς τους χορούς; να βλέπω, μου αρέσει. αλλά όταν χορεύω αρέσει στους άλλους που γελάνε!

dimitris είπε...

kariatida62,καλησπερα, και ομως δεν το γνωριζω,το μουσειο που ξερεις και εσυ και η γιαγια Αντιγονη, θα το σημειωσω στα υπ'οψιν, καποιο σαββατο πρωι μουσειο και μετα καφεδακι στο ολυμπιοκρατουμενο[ φτου, φτου, τι ειπε το στομα μου, αληθεια ο ολυμπιακος ειναι ομαδα?] πασσαλιμανι.Αντε γεια.

kariatida62 είπε...

@Newton: O χορός είναι έκφραση συναισθημάτων και όποιος δεν μπορεί να εκφραστεί είναι δυστυχής, ενώ όποιος δεν μπορεί να καταλάβει τον άλλον είναι αφελής...
Επ τι έπαθα κόλλησα απο τον φίλο μου τον Φάνη με τις ρήμες του!

kariatida62 είπε...

@dimitris: Nα πας έχει ενδιαφέρον! Καληνύχτα φίλε!

α Κενταύρου είπε...

Δεν θα αναφερθώ στο χορό του Μηχανικού,τον έχω δει και εγώ στη ΕΡΤ.Θα αναφερθώ στη τεράστια ζημιά που κάνουν οι δισκογραφικές εταιρίες που αλλοιώνουν το λαϊκό μας πολιτισμό δημιουργώντας τα δημοτικοφανή τραγούδια.Σε αυτό συμμετέχουν και οι δημοτικοί τραγουδιστές,όπως η οικογένεια της Ειρήνης Κονιτοπούλου-Λεγάκη .
Δεν μιλάω για τη Κυρά Ειρήνη αυτή είναι αξιοσέβαστη και κουβαλάει πάνω της το λαικό πολιτισμό του Αιγαίου ,μιλάω για τα νεώτερα μέλη της οικογένειας.Με αποτέλεσμα να μη μπορείς να ξεχωρήσεις το αυθεντικό από το κάλπικο.Την ίδια ζημιά κάνει και η ανεκδιήγητη Εφη Θώδη.

α Κενταύρου είπε...

[ φτου, φτου, τι ειπε το στομα μου, αλήθεια ο ολυμπιακός ειναι ομάδα?] πασσαλιμάνι.Άντε γειά.
Τώρα το πήρα είδηση τι είδαν τα μάτια μου.
Μου αρέσει που λες όλοι θα συνυπάρξουμε!!!
Μη κατέβεις Πειραιά είσαι Persona non grata!!!!!!!!

MINIMARKET είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΝ ΕΙΧΑ ΔΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΦΟΒΕΡΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ!
ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΓΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΡΩΤΑΓΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΕΞΗΓΗΣΩ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ!
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΝΑ ΑΦΗΓΗΤΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.ΜΠΗΚΕ Η ΑΝΟΙΞΗ :)))

kariatida62 είπε...

@aKentavrou: Έχεις απόλυτο δίκιο! Και για τους τραγουδιστές που αναφέρεις, αλλά δυστυχώς ούτε καν κάλπικα νησιώτικα δεν άκουσα!
Καλά τρελαίνομαι να ακούω καβγάδες περί ποδοσφαίρου μεταξύ εσού και του Δημήτρη!
Εδώ μέσα πείτε ότι θέλετε, κάντετα γυαλιά καρφιά! Βεβαίως και θα συνυπάρξουμε!

kariatida62 είπε...

@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ: Μα ο χορός είναι η γλώσσα του σώματος και μάρέσει τόσο μα τόσο πολύ να εκφράζομαι μέσα απ'αυτόν! Ο χορός του μηχανικού είναι η ιστορία και η ψυχή των βαριά εργαζόμενων σφουγγαράδων της παλαιότερης εποχής...
Την καλησπέρα στα Τρίκαλα!

kariatida62 είπε...

@ JK O SKROUTZAKOS:Καλά έκανες και ξαναπέρασες φίλε μου, φαίνεται σου άρεσε πολύ η παρέα μας και μας ξανατίμησες ή μπορεί να την ξέχασες την πρώτη βόλτα σου και νάκουσες φωνές και νάπες τι γίνεται στο σπίτι της Καρυάτιδας, άς πάω να δώ...:)))

dimitris είπε...

kariatida62 καλησπερα, ο αγερωχος κενταυρος θα επρεπε να ειχε προσεξει, μια και εχει πει οτι θα διαβασει τα παλια κειμενα-παλια,χα χα 1 μηνα πισω-οτι η ερωτηση ειναι ''παλια'' καλα ο ολυμπιακος ομαδα ειναι? Και για να τον ''σκασω'' με τον παμπαλαιο ηλια ρωσσιδη εχουμε κανει πασχα και καλοκαιρια στην αιγινα πολλα-φιλος κολλητος του αδελφου του πατερα μου- και εχουμε παιξει και μπαλα, διπλο σε ενα χωματινο γηπεδακι στον αγ,βασιλη, αντε γεια.

α Κενταύρου είπε...

Το διάβασα και έκανα ότι δεν καταλαβαίνω.
Μέχρι που η Καρυάτις ήθελε να μου πρασινίσει το μάτι,μέχρι που επεναλάμβανε την επίμαχη φράση.
Τώρα ρίχνει το βαρύ πυροβολικό στη μάχη.
Να ψάξετε στο google τι σημαίνει στη γλώσσα της διπλωματίας Persona non gratα στο Πειραιά.

kariatida62 είπε...

@dimitris-@aKentavrou:Μπρε ηρεμείστε!!! Σας έβγαλα καινούργιο φαγητό στο τραπέζι, ελάτε να το δοκιμάσετε και αρχίζετε αργότερα...:))

fotini είπε...

ΠΗΓΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ Κ "ΜΥΡΙΣΑ" ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗς ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΩΝ. ΔΕΝ ΠΑΡΕΛΕΙΨΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΝΔΟ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΣΟ.. ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΠΡΙΝ 6-7 ΧΡΟΝΙΑ ΒΕΒΑΙΑ.. ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΠΟΥ ΛΕς ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΤΟΝ ΔΩ.. ΟΥΤΕ ΕΔΩ ΜΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙς ΜΑ ΘΑ ΞΑΝΑΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΩ.. ΘΑΜΑΣΑ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.. ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥς, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΧΕΙς ΚΑΡΙΑΤΙΔΑ

kariatida62 είπε...

@fotini:Eίδες πόσο όμορφο νησί είναι και τι καλούς ανθρώπους έχει; Εγώ ξετρελάθηκα με την Κάλυμνο..μόνο που είναι αρκετά μακριά μας!
Ακρίτες βλέπεις! Προσπάθησε με τα videos, σ'εμένα ανοίγουν και τα δύο.

Ανώνυμος είπε...

Η μητέρα μου είναι από την Κάλυμνο. Όταν βλέπω τον χορό του μηχανικού, δακρύζω, παρά το οτι στην οικογένειά μας δεν υπάρχει χτυπημενος από τη νόσο των δυτών. Πολύ καλό και το κείμενο με το οποίο συνόδεψες το βίντεο. Μπράβο.
Τάσος Πανταζίδης.

kariatida62 είπε...

@Tάσος Πανταζίδης: Ευχαριστώ πολύ κύριε Τάσο, νάστε καλά!
Με πήγατε ένα χρόνο και ...πίσω στην ανάρτηση που είχα κάνει για τον χορό των σφουγγαράδων και χάρηκα πολύ!
Καλό Σ/ΚΟ νάχετε