bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

O VAN GOGH και τα 7 θαύματα του Κόσμου στο Ψηφιακό Πλανητάριο.

Aξίζει να επισκεφθεί κανείς και να παρακολουθήσει τις ψηφιακές παραστάσεις μέσω υπολογιστικών συστημάτων του Νέου Ψηφιακού Πλανητάριου που βρίσκεται στην Λ.Συγγρού 387 στο Π.Φάληρο.
Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει: "Τα 7 θαύματα του Κόσμου","Ο θάνατος των Άστρων" "Η μεγάλη περιπέτεια" VAN GOGH- Ο πυρετός του Χρώματος" ο "Μικρός Πρίγκιπας"
Τις δύο απο τις πέντε παραστάσεις κατάφερα να παρακολουθήσω και θα σας αφήσω αμέσως τις εντυπώσεις μου:
"Tα 7 θαύματα του Κόσμου": Ένα ταξείδι στον χρόνο ξεκινά μέσω της τεράστιας θολωτής οθόνης, διακτινίζεσαι στην Αρχαιότητα για να θαυμάσεις τα επτά μεγαλουργήματα της εποχής,τις εντυπωσιακές ψηφιακές αναπαραστάσεις της αρχιτεκτονικής δομής των σπουδαίων μνημείων που ήσαν:1)η πυραμίδα του Χαίοπος στην Γκίζα 2)οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας στο σημερινό Ιράκ 3) το χρυσελαφάντινο άγαλμα του Διός στην Ολυμπία,4)ο ναός της Άρτεμιδος στην Έφεσο 5)το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού,6)ο Κολοσσός της Ρόδου 7)Ο φάρος της Αλεξάνδρειας.
Στην συνέχεια η περιήγηση ακολουθεί τα βάθη του χώρου και του χρόνου, συναντά τα 7 θαύματα του Σύμπαντος. Γιγάντια ηφαίστεια και τεράστιες χαράδρες, παγωμένοι κόσμοι εντυπωσιακές αστρικές εκρήξεις και γιγάντιες γαλαξιακές μαύρες τρύπες,ξεδιπλώνονται ως θαύματα που κρύβει η απεραντοσύνη του Διαστήματος...
Η ταινία διαρκεί 40΄και σου χαρίζει στιγμές που μόνο μέχρι στιγμής, μπορούμε να ονειρευτούμε!

Van Gogh-O Πυρετός του Χρώματος: Η ταινία θόλου διάρκειας 40΄ξεκινά με μια φωνή απο το υπερπέραν, του ίδιου του ζωγράφου,όπου ακολουθώντας ο ίδιος τον σκηνοθέτη της ταινίας που γυρίζεται για τον μεγάλο ζωγράφο,διηγείται την σύντομη θυελλώδη, σπουδαία καλλιτεχνική και ταυτόχρονα θανάσιμα αβάσταχτη ζωή του!
Απο την ηλικία των 27 χρόνων του έως και τον τραγικό θάνατό του στα 37 του, δημιούργησε 900 τουλάχιστον πίνακες απίστευτης καλλιτεχνικής ομορφιάς.
Στόχος και σκοπός καλλιτεχνικού ονείρου του ζωγράφου η αποτύπωση του χρώματος του φωτός!!! Απο το εκθαμβωτικό κίτρινο των χωραφιών με τα καλαμπόκια ως το βαθύ μπλε του έναστρου νυκτερινού ουρανού και απο το καθρέπτισμα των νυχτερινών φώτων των χωριών της Ν.Γαλλίας στα νερά της Μεσογειακής θάλασσας,ως την πρασινο-μπλε μπρούτζινη μεσημεριανή απόχρωση των ελαιώνων του Μεσογειακού τοπίου της Γαλλίας, είναι η ξενάγηση των πιο ακριβοπληρωμένων πινάκων του κόσμου!
Τα μουσεία d'Orsay στην Γαλλία καθώς και τα αντίστοιχα μουσεία Van-GΟGH και Κroller Muller στην Ολλανδία συνεργάζονται με μια πλειάδα σπουδαίων παραγωγών για να προσφέρουν στο κοινό την ευκαιρία ν'απολαύσει στον τεράστιο θόλο του Πλανητάριου τα έργα και την ζωή του ζωγράφου που έφερε την μεγάλη επανάσταση στο χρώμα!
Τελειώνοντας η ταινία έχεις ικανοποιηθεί πολύ περισσότερο απο την ικανοποίηση που θα εισέπραττες, απο μια επίσκεψη στα μουσεία που φιλοξενούν τα θαυμαστά έργα του!

18 σχόλια:

a-kentavrou είπε...

Καλημέρα σου
Έχω μια ένσταση,αν θα έπρεπε το πλανητάριο να δείχνει θέματα έξω από την αστρονομία.Υπάρχουν τόσοι άλλοι χώροι για να θαυμάσεις ζωγράφους ή μνημεία ,με το ποιό απλό τρόπο να πας και επιτόπου να τα δεις.Στα αστέρια δεν θα πας ποτέ ,η αστρονομία για να γίνει παραστατική θέλει ουράνιο θόλο.Υπάρχουν πολλά θέματα αστροφυσικής να αναπαραχθούν σε ένα πλανητάριο ,όπως γαλαξίες ,νεφελώματα κλπ
Πρέπει αυτά που δείχνουν να είναι μόδα των τελευταίων χρόνων.
Μια και μιλάς για τέχνη είδα σε ένα εικονίδιο τη σμιλευμένη θωριά σου.Θέλεις να σου γράψω γιατί κινδύνευε η ομορφιά σου και σε βάλαμε σε ένα χώρο για να σε προστατέψουμε και να σε θαυμάζουμε?

kariatida62 είπε...

@aKentavrou: Σωστή την βρίσκω την ένστασή σου! Εγώ πάντως ευχαριστήθηκα για όλα αυτά που είδα..
Βεβαίως και θάθελα να μου γράψεις ότι σχετίζεται με την διατήρηση μου!
Εγώ άκουσα, τότε που μεγάλοι Αρχιτέκτονες και ειδικοί, αποφάσισαν πως έπρεπε οπωσδήποτε να σταματήσω να κρατώ με τις αδελφές μου το Ερεχθείο και να μετακομίσω στο Μουσείο της Ακρόπολης πως κινδύνευα άμεσα απο την ατμοσφαιρική μόλυνση που τρύπωνε στους πόρους του σώματός μου και μ'ετρωγε σαν το σαράκι που τρώει το ξύλο , σαν μια δερματική κακοήθεια, που τρώει το δέρμα των ανθρώπων...
Πες μου λοιπόν και σύ φίλε μου ακριβώς να ξέρω γιατί δεν σου κρύβω πως πολύ στεναχωριέμαι που εγκατέλειψα το ΄πατρικό μου σπίτι! Το νοσταλγώ...εσύ είσαι σίγουρος ότι δεν υπήρχε άλλη λύση;

roadartist είπε...

Πολύ καλά κάνει το Πλανητάριο και έχει ανοικτεί στην τέχνη! Είναι εξαιρετικό θα έλεγα, το εγχείρημα να συνδιάζεται η επιστήμη με την τέχνη! Είναι τιμή για την πόλη...που έχει μια τέτοια αίθουσα, και γενικώς ένα τέτοιο Ίδρυμα. Προσωπικά με έχει "ξελασπώσει" πάρα πολλές φορές το Ίδρυμα Ευγενίδου.. έχει πάρα πολύ καλή δανειστική βιβλιοθήκη, την οποία επισκέφτομαι τακτικά και με έχει σώσει από έξοδα που δε θα άντεχα. Οι υπάλληλοι πάντα ευγενικοί.. Ότι δεν βρίσκεις σε δημόσιους οργανισμούς. Πραγματικά υπέροχη η ταινία για τον Van Gogh, όπως και η κίνηση να δείξει το Μικρό Πρίγκιπα (δε το έχω δει ακόμη) πολύ θετική.. Προσελκύει έτσι μικρούς θεατές σε ένα παραμύθι γεμάτο νοήματα..
Καλό απόγευμα!

a-kentavrou είπε...

Σμιλευμένη μου αρχόντισσα
Η δωρική σου λιτότητα ,οι πτυχές του χιτώνα σου,η προβολή του καλλίγραμμου μηρού σου,τα υπερήφανα προτεταμένα στήθη σου,το στητό σου κορμί είναι το πρότυπο της σοβαρής και συγχρόνως αισθησιακής γυναικείας μορφής.
Αυτή η μορφή κινδύνευε από την όξινη βροχή.
Η βενζίνη και το πετρέλαιο περιέχουν θειάφι με τη καύση του παράγεται διοξείδιο του θείου,αυτό μετατρέπεται με το νερό στην ατμόσφαιρα σε ένα πολύ διαβρωτικό οξύ το θειικό οξύ.Το θεικό οξύ αντιδρά με το μάρμαρο που ειναι κρυσταλλικό ανθρακικό ασβέστιο και μετατρέπεται σε θεικό ασβέστιο που είναι η γύψος.Με τη πάροδο του χρόνου και ιδιαίτερα με την αύξηση των αυτοκινήτων και της κεντρικής θέρμανσης,η επιφάνεια του κορμιού σου και κυρίως του προσώπου σου άρχιζε να αλλοιώνεται, κινδύνευες να γυψοποιηθείς.Η γύψος σημειωτέον είναι εύθρυπτη.Έπρεπε να σε προστατέψουμε,δεν γινότανε διαφορετικά.Σε τοποθετήσαμε μέσα σε αυτή τη κλειστή γυάλινη προθήκη που περιέχει το αδρανές αέριο άζωτο,ο χώρος σου είναι αεροστεγής.
Σε θαυμάζουμε μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον σου, αλλά ένα αίσθημα θλίψης πλημμυρίζει τη ψυχή μας γιατί σε φυλακίσαμε έστω και για το καλό σου. Αγαπητή φίλη μια συμβουλή, αυτό το blog πρέπει να είναι αντάξιο μιας καρυάτιδας ποτέ μην επιτρέψεις το επίπεδο του να πέσει χαμηλά(αυτό για τη δική σου διατήρηση).

Γ.Π. είπε...

Ωραίες προτάσεις Καρυάτιδά μου. Αν και όταν είχα πάει πριν από δυό χρόνια στη Θόλο για την ταινία με την αρχαία Αθήνα οι εντυπώσεις μου ήταν κάκιστες. Ίσως όμως αφού το συστήνεις να το ξαναδοκιμάσω...

kariatida62 είπε...

@H Roadartist έχει διαφορετική άποψη για την θεματολογία του πλανητάριου και την δικαιολογεί..
Τον μικρό πρίγκηπα ούτε εγώ κατάφερα να τον δώ δεν υπήρχαν διαθέσιμα εισιτήρια για τις επόμενες 15 ημέρες!

kariatida62 είπε...

@ αΚενταύρου:Oι πληροφορίες σου πολύ κατατοπιστικές..μου τα εξήγησες σαν φυσικός!
Ευχαριστώ πολύ!
Με αγχώνεις φίλε μου!!!
Το ψευδώνυμό μου δεν θέλει να δηλώσει τίποτα παραπάνω απο την αγάπη μου για την πόλη που με γέννησε...
Η θεματολογία του μπλογκ μου προσπαθεί κυρίως να αναδείξει ό,τι με περιβάλλει και τραβά το ενδιαφέρον μου! Τίποτα το ξεχωριστό τίποτα το ιδιαίτερο!
Μη με εξιδανικεύεις λοιπόν,γιατί ρίχνεις βάρος που δεν μπορώ να το σηκώσω...
Την αγάπη μου!

kariatida62 είπε...

@Καημός: Oι δύο που σας αφηγήθηκα, μου άρεσαν..για τις άλλες δεν σχημάτισα γνώμη!
Καληνύχτες βροχερές...:(

dimitris είπε...

ΛΟΙΠΟΝ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΣΤΡΑ ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ 6 ΝΥΧΤΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΣΑΜΠΑ . ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ 20.30ΜΜ-22.30ΜΜ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΤΟ ΘΕΑΜΑ. ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΧΑΛΙΑ.

Madame de la Luna είπε...

Έχω ακούσει τα καλύτερα.. Να που το επιβεβαιώνεις κι εσύ. Νομίζω το μόνο που μένει, είναι να πάω κι εγώ.

Καλό βράδυ!

kariatida62 είπε...

@dimitris: Aυτή είναι πρόταση! Δεν γνώριζα ότι μπορεί κάποιος να το επισκεφθεί...

kariatida62 είπε...

@Μadame de la Luna: Nα πας μανταμίτσα μου, τώρα που ο καιρός δεν επιτρέπει τις βόλτες στους ξάστερους ουρανούς...!

marianaonice είπε...

Πολύ ωραία ενημέρωση.
Σ' ευχαριστούμε.
Πριν δύο χρόνια είχαμε πάει με την κόρη μου στο Πλανητάριο και πραγματικά ενθουσιαστήκαμε.
Αξίζει τον κόπο!
Όσο για τον Βαν Γκογκ τα λόγια είναι ...φτώχια μπροστά στα έργα του!

MINIMARKET είπε...

ΤΟ ΕΧΩ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΤΑ ΠΑΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.
ΤΟ ΚΑΚΟ ΜΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΡΧΙΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΠΕΦΤΕΙ ΛΙΓΟ ΜΑΚΡΙΑ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ, ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ.
ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΑΛΛΑ....ΕΙΠΑΜΕ.
ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΣΕΣ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ!!!!

kariatida62 είπε...

@marianaonice:Γειά σου marianaonice,μια βόλτα με τα παιδιά μας αξίζει...
Έχει ωραίο πρόγραμμα.

kariatida62 είπε...

@minimarket: Έχετε δίκιο..η επαρχία ως συνήθως στερείται θεάματος! Έχετε όμως΄πολλά άλλα καλύτερα απο μας της πρωτεύουσας! Η ποιότητα της ζωής σας σ'άλλα επίπεδα.
Η σκόνη έφυγε αλλά δεν μπορώ να πω για λίγο ανέβασα την ανδρεναλίνη μου!!!

drosostalitsa είπε...

Καλημέρα Κάρυ μου! Τι ωραία που τα περιέγραψες.. μόνο που είναι λίγο δύσκολο να το επισκεφτώ άμεσα λόγω απόστασης. Έτσι θα αφήσω τη φαντασία μου να ταξιδέψει μέσα στην περιγραφή σου. Σε ευχαριστώ πολύ γλυκια μου!
Έχω μέρες να φανώ και μου έλειψαν οι αναρτήσεις σου. Με ταλαιπωρεί μία ίωση και κοίτα που όταν δεν είμαι στα καλά μου, τότε είναι που πέφτουν όλες οι δουλιές μαζεμένες...
Σε φιλώ

kariatida62 είπε...

@drosostalitsa: Καλώς την ακρίτισσα μου!!!Περαστικά σου, γρήγορα υγιής φρέσκια και δραστήρια πίσω στις δραστηριότητές σου!
Χαίρομαι που μπορώ και σου μεταφέρω εικόνες απο τα καλά της πόλης...
Φιλιά πολλά κι'απο μένα