bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

...ραντεβού στην Ομόνοια!

"Ποιος έχει λόγο στην Αγάπη,
ποιος κρατάει την ευθύνη, ποιος κρατάει τα κλειδιά της..."

Ακούω τον Πλιάτσικα να τραγουδά και σκέφτομαι πως η κοινή αγάπη για την πόλη που μας γέννησε και μας μεγάλωσε, έδεσε εμένα και την blogger Roadartist, σε μια συνάντηση που σκοπό έχει την περιήγηση της Αθήνας!
"Ραντεβού στην Ομόνοια", της έγραψα και έφυγα αμέσως αγχωμένη όπως πάντα, κυνηγημένη απο τον μόνιμο διώκτη μου, τον χρόνο...
Βιάστηκα ως συνήθως κι'έφτασα 150 χρόνια νωρίτερα απο την μικρή μου φίλη στην  πλατεία  που συγκεντρώνει τους έξι κεντρικούς δρόμους της πόλης.

 Φαντάζει γραφική!

Μου είπαν πως  το 1833, όταν οι αρχιτέκτονες Κλεάνθης και Σάουμπερτ την είχαν σχεδιάσει ως ορθογώνια, η επίσημη ονομασία της ήταν πλατεία Ανακτόρων.
Σχεδίαζαν εκεί να χτίσουν τα Ανάκτορα με θέα την Ακρόπολη και όλα τα δημόσια κτήρια.
Το σχέδιο αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ και την επόμενη χρονιά  το 1834 ανετέθη στον αρχιτέκτονα Λέο φον Κλέντσε η αναθεώρησή του.  Το νέο σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία μιας μικρής κυκλικής πλατείας η οποία είχε πάρει το όνομα του βασιλέα Οθωνα ως πλατεία Οθωνος. Και αυτό όμως δεν εφαρμόστηκε. Το 1849 με βασιλικό διάταγμα η πλατεία παίρνει σχήμα ορθογώνιο.
 Τέλος το  1863  βαφτίζεται  με το σημερινό  της όνομα, ως  σύμβολο ενότητας των αντιμαχόμενων πολιτικών πλευρών μετά την εκθρόνιση του Οθωνα.
Στα τέλη του 19ου αιώνα ντύνεται με πράσινο χαλί, δενδροφυτεύεται , στο κέντρο της κατασκευάζεται πολυγωνική εξέδρα μουσικής και από το 1877 φωτίζεται με λάμπες φωταερίου!
 Το 1880 γίνεται αφετηρία του ιπποσιδηροδρόμου. Το 1895 δημιουργείται ο σταθμός του τρένου Αθηνών - Πειραιώς.

Το 1930 γίνεται  εξ'ολοκλήρου κυκλική.
Κατασκευάζονται τότε στο κέντρο της περίπτερα για τους ανθοπώλες και λειτουργεί ο νέος σταθμός του ηλεκτρικού πλέον τρένου.


Μεγάλα και καλά ξενοδοχεία, όπως το «Μπάγκειον» και ο «Μέγας Αλέξανδρος», με πολλά καφενεία και κέντρα διασκέδασης κτίζονται γύρω απ'αυτήν!


Μικροπωλητές, πάγκοι κουλουρτζήδων, καστανάδων και αργυραμοιβών μόνιμες φιγούρες στις γεμάτες εμπορική ζωή γωνιές της..
Στην μεταπολεμική Ομόνοια, πλανόδιοι φωτογράφοι απαθανατίζουν συχνά διερχόμενα ερωτευμένα ζευγάρια, παρέες ξένοιαστων νεαρών κοριτσιών και βιαστικών περαστικών...μοναδικά αντιπροσωπευτικά τεκμήρια του ύφους της εποχής ! 
H λαίλαπα του Εμφυλίου,φέρνει πλήθη μεταναστών!
Ενεχυροδανειστήρια, μικρομαφίες, παπατζήδες, καφενεία,πιάτσες για περιστασιακούς οικοδόμους, φτηνά ξενοδοχεία και εστιατόρια κάνουν την εμφάνισή τους, γύρω απ'αυτήν σ'ένα ατέλειωτο γαιτανάκι...
Το άρωμα του καφέ απο το καφεκοπτείο ΛΟΥΜΙΔΗ,στα Χαυτεία πληθωρικό, διάχυτο να  θυμίζει μαγεμένες εικόνες ράθυμων αγάδων παραμυθάδων...









Η μεγάλη αναδιάταξη της πλατείας έρχεται το 1960, όταν ξηλώνονται  τα τραμ και αλλάζει πάλι η φυσιογνωμία της.
Προστίθεται το εντυπωσιακό της συντριβάνι,σαν μια φιλόδοξη προσπάθεια να φτάσει τις φοντάνες του εξωτερικού  σ'αίγλη και φήμη!
Το 1961 ένα εννιαόροφο κτήριο κάνει την εμφάνισή του, επί της πλατείας Ομονοίας και 3ης Σεπτεμβρίου 1, σαν ξενοδοχείο ΟΜΟΝΟΙΑ.
(Θαρρώ πως πρόκειται για το ίδιο εννιαόροφο κτήριο που άλλαξε χρήση το 1998 μετασκευάστηκε πλήρως σε πολυκαταστήματα Χόντος και έγινε ο καθημερινός παράδεισος των γυναικών..)


Στην πορεία  έρχονται καινούργιες αλλαγές..
Την δεκαετία  του '80  ένας αλλιώτικος αθλητής με γυάλινο σώμα, έρχεται να την στολίσει στην θέση του χαρακτηριστικού συντριβανιού της.
Φοινικόδενδρα φυτεύονται ολόγυρά του για να χαρίσουν σκιά εξωτική..

Ο δρομέας του Βαρώτσου θα φιλοξενηθεί μόνο για λίγα χρόνια στο πράσινο χαλί της, έως ότου οι εργασίες της κατασκευής του μετρό τον αναγκάσουν να  μετακομίσει, με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει όταν οι εργασίες περατωθούν...Μια υπόσχεση που παραμένει υπόσχεση όμως ξεχασμένη!


Στις αξημέρωτες νύχτες της γλετζέδικης Αθήνας, κοντοστέκουν οι ξενύχτηδες για ν'αγοράσουν τα "φρέσκα νέα" απο τις φυλλάδες του έντυπου τύπου, που πουλιέται στα περίπτερα και στους πάγκους
Καθιερώνεται στέκι για τον πανηγυρισμό των φιλάθλων της ιστορικής ομάδας της πόλης του Παναθηναικού.

Γίνεται αφετηρία όλων των πολιτικών διαδηλώσεων που λαμβάνουν μέρος στη ζωή της πρωτεύουσας...


Οι  Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, την αναγκάζουν σε μια τελευταία  ανακαίνιση.

Οι επίδοξοι σχεδιαστές της κατάφεραν να τετραγωνίσουν τον κύκλο της! Μια αλλαγή που άλλαξε τις συνήθειες μιας ζωής για τους Αθηναίους, καθώς οι κυκλοφοριακές μεταρρυθμίσεις που επέφερε ο τετραγωνισμός της πλατείας ήταν τεράστιες.
Ο σκοπός της μετατροπής της έγινε, είπαν, για την αναβάθμιση της περιοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ήλπιζαν ακόμη, (αστείο ακούγεται) και στην μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος.
Η ώρα πέρασε και έφτασε στο σήμερα της πλατείας, η οποία έχει πια μετατραπεί ουσιαστικά σε οδικό κόμβο, δεν λειτουργεί πλέον ως πλατεία...λες και έχει αποκοπεί από την ιστορία της!
Έδωσα ραντεβού στην πιο κεντρική πλατεία της Αθήνας και φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω να συναντήσω την φίλη μου... η πλατεία και πάλι έχει αλλάξει όψη!
Μα νάτην!  Μου φαίνεται πως η Roadartist έρχεται....!









..

61 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καλησπέρα,
μου άρεσε η αναδρομή για την πλατεία.. μπράβο!
Όταν την βλέπω σε ταινίες της εποχής του '60, μου αρέσει πολύ πιο πολύ από τώρα..
κρίμα, ένα χάλι την έχουν κάνει..
Καλή εβδομάδα!!

dimitris είπε...

Παλια εδιναν ραντεβου στην ομονοια, στις σκαλες της αθηνας, στις σκαλες της εθνικης, απο κατω στις φωτογραφιες της στιγμης, τωρα η κορη μου δινει εξω απο τον χοντο, ναι μωρε-στις φιλες της- της ομονοιας, επικουρικα η ομονοια, εμ ετσι που την εκαναν.

evelina είπε...

υπέροχη όλη αυτή η αναδρομή στο παελθόν της πιο γνωστης πλατείας .Αλλά να σου πω με την μορφή την σημερινή δεν μου αρέσει καθόλου .Την προτιμούσα όπως ήταν στο παρελθόν...Καλή βδομάδα

kariatida62 είπε...

@Hfaistwnas: Kαλώς ήρθες φίλε της ROADARTIST!
Χάρηκα που σ'αρεσε η δουλειά μας!
Καλή εβδομάδα νάχουμε.

kariatida62 είπε...

@dimitris:Αν θα κάνεις ένα κλικ επάνω στην λέξη Roadartist, του κειμένου μου θα την δεις με την σημερινή μορφή της!
Με την φίλη κάναμε ένα κοινό αφιέρωμα..

kariatida62 είπε...

@evelina:Χαίρομαι που η κοινή δουλειά με την φίλη roadartist σου άρεσε! Αν θα πεταχτείς μέχρι το σπίτι της θα δείς την σημερινή μορφή της που επιβεβαιώνει την απογοήτευσή σου!

dimitris είπε...

Το εκανα, κανατε πολυ ωραια δουλεια, μπραβο σας, καλη εβδομαδα

karfoma είπε...

Η πλατεία Ομονοίας ήταν το σημείο αναφοράς σήμερα είναι το σημείο ντροπής!
Τα βράδια της Κυριακής περνούσαμε να πάρουμε τον κυριακάτικο τύπο σήμερα ακόμα και την ημέρα φοβάσαι να κυκλοφορήσεις!
Ωραία η αναδρομή σας Καρυάτιδα και Roadartist, ας την δουν και οι τελευταίοι μεγαλοσχήμονες δημαρχεύοντες και ας φτύσουν τον καθρέπτη τους!

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Τι μας θύμισες τώρα! Πρώτη φορά στην Αθήνα, παιδάκι εγώ, στο Μεγαλέξανδρο συναντήθηκα με συμπατριώτες.Φοιτητής, 10 χρόνια αργότερα,συμμετείχα σε συζητήσεις στα πηγαδάκια της.Ως φαντάρος συναντιόμουνα στο "Νέον" βγαλμένο μέσα από σκηνικό του Τσαρούχη. Θυμήθηκα το βιβλίο του Γ. Ιωάννου «Ομόνοια 1980» και διάβασα και αυτό: http://www.openlit.gr/city/Vlavianou.htm
Σας ευχαριστούμε για την ανάρτηση.

kariatida62 είπε...

@Ρουμπάκης:Xαίρομαι που ξύπνησα όμορφες θύμησες...το βιβλίο δεν τόχω διαβάσει, θα το ψάξω όπως και την διεύθυνση που μου στέλνεις!
Εμείς σ'ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου στο θέμα μας.

dyosmaraki είπε...

Πολύ όμορφο το αφιέρωμά σου. Διάβασα για αυτή τη πρωτοβουλία στο blog της Roadartist.
Μήπως να γινόταν μόνιμη αυτή η πρωτοβουλία σας μια ημέρα την εβδομάδα να γίνεται ένβα αφιέρωμα (από όσα blogs επιθυμούν) σε μια συνοικία της Αθήνας???
Καλή εβδομάδα εύχομαι και καλή συνέχεια σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

b|a|s|n\i/a είπε...

κατάθλιψη με έπιασε! είχε τόσο πράσινο και έμοιαζε τόσο όμορφη κάποτε η ομόνοια;
εξαιρετικό το αφιέρωμα! πόσα μαθαίνει κανείς.
και πόσα δεν μαθαίνουμε από την ιστορία μας και τα αφήνουμε ατυχώς στην τύχη τους.
πως κάτι τόσο όμορφο μπορεί να μετατραπεί ή μάλλον να το μετατρέψουν σε κάτι τόσο άσχημο όπως είναι πλέον η σημερινή της μορφή.
καλημέρα σου!

Artanis είπε...

Ωραίο ποστ...Μόλις ήρθα από την Καλλιτέχνιδα...Πω, πω, αγνώριστη έχει γίνει(να μην σου πω, αίσχος)...
Καλημέρα και καλή βδομάδα, φιλιά...

ELvA είπε...

Kαλημερα Kariatida
Να μια καλη ευκαιρια να αφησω σχολιο στο blog σου παρ ολο που εχω διαβασει και αλλη φορα σχολια σου αλλου και συμφωνω σε πολλα μαζι σου...
Λοιπον οπως εγραψα και στην φιλη Roadartist
κανατε πολυ καλα που ασχοληθηκατε με το ζητημα της εγκαταλελειμενης Ομονοιας και μπραβο σας γι αυτο! Λιγοι πια ενδιαφερονται και ξερεις καπου πιστευω οτι αυτο συμβαινει επειδη πολλοι δεν εχουν γεννηθει στην Αθηνα (και ας το παρουν πολλοι ...στραβα!) Aλλιως πονας τον τοπο που γεννηθηκες και αλλιως ενα μερος που σε εφεραν οι γονεις σου μεγαλυτερο/η.....

Εχω ομως και food for thought! ;)
Γιατι εγκαταληφθηκε η Ομονοια στη τυχη της; Ποιοι ειναι οι λογοι που αφησαν ενα τοσο κεντρικο μερος να ρημαξει οταν οι κυβερνησεις λογικα δεν θα επρεπε να δειχνουν τετοια αδιαφορια για καποια τοσο κεντρικα σημεια, τα οποια εκτος των αλλων ειναι και μια μεγαλη δυσφημιση για τον..τουρισμο; Η μηπως ουτε ο τουρισμος δεν τους ενδιαφερει πια; Εγω λεω οτι πολλοι ιθυνοντες ουτε καν περνανε, πια, απο εκει και μαλλον λενε στους σωφερ τους να τους πανε απο καποια αλλη...
'λιγοτερο καταθλιπτικη' διαδρομη! :(
Aυτο που θελω να πω ειναι οτι πιστευω κατα καποιο τροπο οτι ορισμενες περιοχες εχουν εγκαταλειφθει επειδη ΔΕΝ περνανε πια πολλοι απο τους πολιτικους απο εκει και ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ισως και να περνανε...
Οποτε φτανουμε στο ερωτημα: Aφου αυτοι ΔΕΝ περνανε (αλλα ακομα κι αν περνανε)γιατι ΔΕΝ ενδιαφερονται να κανουν κατι για να βελτιωθει η κατασταση,δεν καταλαβαινω ΓΙΑΤΙ
καποιοι πολιτες που ζουν και κινουνται καθημερινα στην περιοχη αυτη της Αθηνας συνεχιζουν και ψηφιζουν ΠΑΣΟΚ/ΝΔ; Γιατι, αφου αγανακτει ο κοσμος δεν δοκιμαζει καποια ΑΛΛΗ λυση για το μελλον της πολης αυτης και κατ επεκτασιν και της χωρας; Εκτος και αν ολοι αυτοι που ..'αγανακτουν' το μονο που κανουν τελικα ειναι να πηγαινουν ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ απο αλλη διαδρομη! ;((

Πολλους χαιρετισμους απο Σουηδια!

kariatida62 είπε...

@dyosmaraki:Kαλώς την κοπελιά! Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.Εύχομαι η κίνηση μας αυτή για συνεργασία να σταθεί κίνητρο και σ'άλλους bloggers!

kariatida62 είπε...

@basnia:Χαίρομαι που το βρήκες ενδιαφέρον!
Δυστυχώς είναι πιο εύκολο οτιδήποτε να το ασχημείνεις απο το να το καλυτερεύσεις...στην χώρα μας δε, συνηθισμένη τακιτική!
Καλημέρα κι'απο μένα.

jf είπε...

Ενδιαφέρουσα ‘συνύπαρξη’ με την roadartist!
Θυμάμαι κι εγώ την πλατεία απ’ τα μισά της 10ετίας του ’70. Δυστυχώς το λίφτινγκ της δεν πέτυχε... Ούτε ο δρομέας του Βαρώτσου άντεξε το χάλι της!

Την καλημέρα μου και καλή βδομάδα

kariatida62 είπε...

@Artanis: Mου θυμίζει την πλατεία των Τιράνων! Εκείνη ίσως νάναι και καλύτερη απο την Ομόνοια!
Καλή εβδομάδα Βολιωτάκι μου!

kariatida62 είπε...

@ΕLVA: Καλώς την Έλβα απο την βορεινή Σουηδία!
Εσύ εκεί τουλάχιστον ζείς σε μια χώρα που σέβεται τους πολίτες και τις γωνιές τους!
Το ίδιο ερωτηματικό βασανίζει κι'εμένα με τους Αθηναίους! Πώς είναι δυνατόν να ψηφίζουν εναλλακτικά τα δύο κόμματα που έχουν αποδείξει ότι τίποτα δεν έχουν διαχειριστεί σωστά και δεν δοκιμάζουν έστω για μια αντίδραση κάποιο άλλο πρόσωπο! Όπως πολύ σωστά παρατήρησες πονάς τον τόπο που γεννήθηκες πολύ περισσότερο απο τον τόπο που αναγκαστικά ήρθες να ζήσεις...
Μ'εσένα συμβαίνει το ίδιο;:)

kariatida62 είπε...

jamanFou: H σωστή συνεργασία πάντα φέρνει θετικά αποτελέσματα!
Εύστοχη η παρατήρηση σου ότι ούτε ο Δρομέας δεν άντεξε το χάλι της και έριξε μαύρη πέτρα πίσω του και δεν ξαναγύρισε!:))
Kαλή εβδομάδα κοπελιά ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου στο θέμα μας...

Ιωάννα Λουλάκη είπε...

Έξυπνη η ιδέα σας, εξαιρετικό το αποτέλεσμα της συνεργασίας σας...
Μπράβο!!

kariatida62 είπε...

@Iωάννα Λουλάκη: Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια Ιωάννα.

kariatida62 είπε...

@karfoma:Mου ξέφυγες, και άργησα να απαντήσω!
Θυμάσαι τα Σαββατόβραδα την στάση στην Ομόνοια για την αγορά της "φρέσκιας"εφημερίδας;
Αντε τώρα να σταματήσεις...

Saq είπε...

Πολύ ωραία η ιστορική αναδρομή. Για να πω την αλήθεια περίμενα να πας ακόμη πιο "νωρίς", καμιά 2 αιώνες πριν. Υπερβολικός ε; εντάξει έτσι το σκέφτηκα, μπορεί να μην υπάρχουν και επαρκή στοιχεία για τότε. Όπως και να έχει ήταν καλή η όλη φάση!

kariatida62 είπε...

@Newton: Δεν νομίζω νάχε διαμορφωθεί σε πλατεία η περιοχή δύο αιώνες πριν:))
To σημερα όμως πληγώνει! Πέρασες απο την roadartist να το δείς?

Saq είπε...

Πως να ήταν άραγε; Ναι πέρασα και μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα. Είχα διαβάσει και παλαιότερα αναρτήσεις της αλλά αυτή μου άρεσε πάρα πολυ, έκανα σχόλιο.

drosostalitsa είπε...

Αχ τι ωραία ανάρτηση..! Σίγουρα η Ομόνοια ήταν ένα στολίδι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα..αλλά σημερα... απογοητευτικό το θέαμα..

Καλό απόγευμα!

υγ. Δεν ξέρω αν στο έχω αναφέρει αλλά το επάγγελμα μου είναι διακοσμήτρια :) σχετικά με το σχόλιο που μου άφησες! Έπεσες διάνα

kariatida62 είπε...

@drosostalitsa:Χαίρομαι που σ'άρεσε η κοινή αφιέρωση για την πιο κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας!
Δεν μου έχεις αναφέρει ποτέ το επάγγελμά σου!
Για ένα πράγμα που υπερηφανεύομαι είναι αυτή η έκτη αίσθηση που έχω για πράγματα και ανθρώπους!:)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ :)))
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ.ΕΓΩ ΕΜΑΘΑ ΑΡΚΕΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ.ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑΞΕ.

kariatida62 είπε...

@jkO SKROUTZAKOS: Γειά σου φίλε μου!Αυτή είναι η ιστορία της αλλά είδες πώς την έχουμε καταντήσει..

leondokardos είπε...

Πολύ όμορφες οι αναδρομές η δική σου και της Αρτίστας μας, για ένα χώρο που δυστυχώς έχασε πλέον την ομορφιά του.

kariatida62 είπε...

@leondokardos: Πρέπει επιτέλους οι πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!
Τέρμα πλέον η ανοχή! Αντίσταση στο σύστημα που θέλει να μας πνίξει..! Οι λαοί πρέπει να ξεσηκωθούν!

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Πόσα , αληθινά, μπορείς
να πεις για μια πλατεία
ολόκληρα συγγράμματα
θα γράψεις ιστορία.

Αγάπες, μίση, έρωτες,
τόσων ανθρώπων πάθη,
πρόσφυγες μα και άστεγοι
αρχόντων μας τα λάθη.

MINIMARKET είπε...

ΠΑΣ ΜΗ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΑΣΧΕΤΟΣ!!!!
ΧΑΧΑΧΑ!!!! ΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΤΗΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΧΩ ΜΙΑ ΘΟΛΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΛΑΤΕΙΑ.
ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ!
ΤΗΝ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΟΥ.
Υ.Γ. ΤΑΞΙΔΑΚΙ!!!!ΑΝ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΣ ΟΜΟΡΦΑ!!!!

Βάσσια είπε...

Ξεκίνησα το οδοιπορικό από την Road και πόνεσα.
Βρίσκω εδώ το παρελθόν, ως ελπίδα και υπόσχεση, ότι αυτά που κάποτε υπήρξαν μπορούν να κερδηθούν ξανά.

Καταπληκτική ανάρτηση και συνεργασία.

Μπράβο σας!

kariatida62 είπε...

@ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ:όπως ακριβώς τα λες τραγουδοποιέ μου! Αγάπες, μίση,έρωτες και πάθη...διαβάζω την βιογραφία του Ζαμπέτα και έχει τόσες πολλές αναφορές για την πλατεία αυτή που στέγαζε ακόμη και δισκογραφικές εταιρείες... Σύχναζαν λοιπόν εκεί κατοπινοί αστέρες του λαικού τραγουδιού μα και πολλοί ρεμπέτες!
Ευχαριστώ πολύ Φάνη, για την συμμετοχή μέσω των στίχων σου σ'όλες μου τις αναρτήσεις!

kariatida62 είπε...

@ΜΙΝΙΜΑRΚΕΤ: Σύχναζε πολύ και ο πατριώτης σου την περίοδο που κατέβηκε στην Αθήνα.
Βλέπεις στεγάζονταν δισκογραφικές εταιρείες στον χώρο κοντά της πλατείας..
Το ταξειδάκι συνδύαζε δουλειές και ξεκούραση:P
Eυχαριστώ για τα καλά σου λόγια

kariatida62 είπε...

@Βάσσια: Ανάποδα το ξεκίνησες το οδοιπορικό Βάσσια μου, αλλά είναι λογικό εφ'όσον την φίλη μας την καλλιτέχνιδα γνώριζες!
Έτσι όμως όπως το θέτεις ως ελπίδα και υπόσχεση για την θετική αλλαγή δεν τοχα σκεφτεί, οπότε καλά έκανες και διάβασες το τέλος στην αρχή και την αρχή στο τέλος!:))
Xι,χι, με την μικρή καλλιτέχνιδα του δρόμου το παλεύαμε καιρό αλλά μετά απο πολλά το καταφέραμε και πράγματι χαιρόμαστε πολύ που το αφιέρωμα βγήκε ολοκληρωμένο!

navarino-s είπε...

Να είναι καλά η Elva που με την ανάρτηση της με οδήγησε εδώ γιατί αλλιώς θα έχανα αυτό το εκπληκτικό αφιέρωμα που κάνατε από κοινού, Το τόσο ευρηματικό ενημερωτικό τρυφερό νοσταλγικό και ανθρώπινο.
Σας συγχαίρω με όλη μου την καρδιά!

kariatida62 είπε...

@navarino-s: Kαλώς ήρθες και ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια!

α Κενταύρου είπε...

Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και κρίση πολιτισμού,είναι και κρίση αισθητικής.Πως εκφράζεται αυτή η κρίση στη Ομόνοια?1)Με δένδρα που δεν ζουν σε χώμα αλλά σε γλάστρα,με φυτά που δεν τοποθετήθηκαν γιατί έπρεπε να ταιριάζουν με το χώρο αλλά βεβιασμένα γιατί δημιουργήθηκε θόρυβος στα ΜΜΕ επειδή απουσίαζε το πράσινο2)Η μεταλλική σύνθεση είναι ένα αδιάφορο κατασκεύασμα.
Ελαβα το mail σου και απάντησα.

Γ.Π. είπε...

Πολύ ωραία ιδέα για την συν-ανάρτηση και πολύ όμορφο το αφιερωμά σου Καρυάτιδά μου! Όσο για την πλατεία, τελευταία φορά που πέρασα και μου άρεσε ήταν και ο φίλος μου (http://epanastatis.blogspot.com/2007/11/blog-post_16.html) εκεί!

Unknown είπε...

Η ΟΜΟΝΟΙΑ,
Πλατεια γεννους θηλυκου,δηλ,γυναικα.
Κι ως γυναικα βιαζεται χρονους τωρα κατ'εξακολουθηση απο τους ΜΠΕΤΑΤΖΗΔΕΣ σε αγαστη συνεργεια με τους ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ Πολιτικαντες.

kariatida62 είπε...

@a-Kentavrou: Συμφωνώ ότι η κρίση ξεκινά απο τον πολιτισμό μας και επεκτείνεται και στα οικονομικά. Η κεντρική πλατεία λοιπόν της πρωτεύουσας αντικατροπτίζει την ελληνική πραγματικότητα!
Για την μεταλλική σύνθεση αστέρι μου, συμφωνώ και γω μαζί σου μου είναι εντελώς αδιάφορη και όσο κι'αν προσπάθησα δεν μπόρεσα να καταλάβω τον γλύπτη...

kariatida62 είπε...

@Καημός: Eυχαριστούμε Καημέ μας για τα καλά σου λόγια, θα περάσω να γνωρίσω τον φίλο σου!

kariatida62 είπε...

@taspa:Αυτοί οι παραλληλισμοί σου με ενθουσιάζουν! Εύστοχοι πάντα!

koulpa είπε...

xaxa κι έγώ εκ roadartist ορμόμενος.. κι εγώ ανάποδα τα διάβασα.. :):)
μπράβο παιδιά ωραία παρουσίαση :):)
καλώς σας βρήκα :):)
την καληνύχτα μου :):)

katrine είπε...

Καλησπέρα πολύ όμορφος ο συνδιασμός σας με την Αρτίστα!! Θλίψη φέρνει η κακιά πορεία αυτής της πλατείας. Όσο μ ευχαριστούσε μικρούλα τόσο δεν τπάρχει σήμερα.

Καλό βραδάκι

kariatida62 είπε...

@koulpa: Καλώς τον μου! Χαίρομαι το γέλιο σου! Δεν πειράζει λίγη αναποδιά παραπάνω...
Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.

kariatida62 είπε...

@katrine: Kαλησπέρα Κατρίν! Ευχαριστώ για το πέρασμά σου και χαίρομαι που το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με την Αρτιστούλα σου άρεσε!
Οι γωνιές και τα στέκια της Αθήνας δυστυχώς αλλάζουν και χάνονται στην ασχήμια και μένουμε μόνο με τις αναμνήσεις μας! Είναι παραγματικά πολύ θλιβερό... Το ίδιο συναίσθημα έχω όταν περνώ απο την παλιά μου γειτονιά απο την Φωκίωνος Νέγρη της Κυψέλης!
Καλό βραδάκι φίλη μας και πάλι σ'ευχαριστούμε.

efhbos είπε...

Τι να πει κανεις...Τα λογια ειναι περιττα που λεει και το λαϊκο ασμα!

nikiplos είπε...

καλησπέρα... Την γνώρισα από το πολυγωνικό συντριβάνι και ύστερα... σημείο συνάντησης πολλών "φυλών" της Αθήνας: Γλετζέδων και διανοούμενων Σαββατόβραδο, Φαντάρων που επέστρεφαν στις μονάδες Κυριακές βράδυ, Ναυτικών που περνούσαν "μαθήματα", Μαθητών 5ήμερης που έκαναν την καθιερωμένη βουτιά την ημέρα της επιστροφής.

Πάντα παρέκει της συν-υπήρχε και ένας παράλληλος κόσμος. Οίκοι, πρεζάδικα, σεξοκαταστήματα, οπλοπωλεία και ηλεκτρονικά... Μαζί με τα εργαλεία της Αθηνάς.

Η Ομόνοια τέλος ήταν σημείο συνάντησης στα καλοκαίρια πριν να πάρουμε τον ηλεκτρικό (μετρό το λέγαμε τότε) για τον Πειραιά.

Σήμερα φιλοξενεί άλλες "φυλές" και άλλον κόσμο... εκτροφείο ψυχών...

habilis είπε...

Tέλειο !!!

ippoliti_ippoliti είπε...

Εκπληκτικό αφιέρωμα.Μπράβο σας
Καλό σας βράδυ

kariatida62 είπε...

@efhbos: Aπλά θλίβεσαι και νοσταλγείς...
Καληνύχτα έφηβε και ευχαριστώ για το πέρασμα..

kariatida62 είπε...

@nikiplos:Kαλησπέρα και καλώς ήρθες...Ισως έπρεπε η συνεργασία για το αφιέρωμα της πλατείας να γινόταν και απο σένα..! Η περιγραφή σου έντονη-χαρακτηριστική και αληθινή...

kariatida62 είπε...

@habilis: καλησπέρα! Σ'ευχαριστούμε πολύ!

kariatida62 είπε...

@ippoliti-ippoliti: Kαλημέρα Ιππολύτη, καλώς όρισες! Χαιρόμαστε που η συνεργασία μας είχε θετικό αποτέλεσμα και σας κάλυψε!
Νάσαι καλά και ευχαριστούμε!

Αριστοφανης είπε...

με ταξιδεψες ...σ ευχαριστω

kariatida62 είπε...

@Αριστοφάνης: Σου άρεσε; Xαίρομαι!

gatodiakritikos είπε...

Μπράβο σε αυτό (και την αντισοιχη συνεχεια στο αλλο αρθρο)! Όπως επίσης και στη πρωτη φωτο του αρθρου εδω. Αν ηταν ετσι η μορφη και η εμφανιση της πλατειας καθολου δεν θα με χαλαγε! Εκτρωμα την εχουν κανει, με καθολου μα καθολου πρασινο! :(