bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

To Πάσχα πλησιάζει! Χαρείστε στα παιδιά μας όμορφα βιβλία που θα τα ταξιδέψουν στους κόσμους της αγαπημένης Άλκης Ζέη!
 Προτείνω:
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ: Ο Πέτρος, ένα αγόρι εννιά χρονών, είναι πολύ λυπημένος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Η μεγάλη αδελφή του, η Αντιγόνη, θέλει να του δώσει το κουτί με το βραχιόλι της για να το θάψει. Ο Πέτρος συλλογιέται να το χώσει στη χαραμάδα ενός δοκαριού. Δεν πρόλαβε όμως. Το άλλο πρωί τον ξύπνησε απότομα η μαμά του."-Σήκω,νάσαι ντυμένος. Έγινε πόλεμος!Δεν ακούς τις σειρήνες; Ήταν 28 του Οχτώβρη του 1940. Ο Πέτρος ξέρει τον πόλεμο μέσα απο τα βιβλία του. Τον μαγεύουν οι ήρωες, οι ασπίδες,τα ξίφη,οι νίκες! Άραγε,έτσι νάναι και στ'αλήθεια; O Πέτρος ζει τον πόλεμο, την κατοχή, την αντίσταση μαζί με τους γονείς του,την αδελφή του, τον παππού του και την χελώνα του το Θόδωρο. Κι εμείς τον παρακολουθούμε,σαν κινηματογραφική ταινία,στο μεγάλο του περίπατο μ'όλες τις αληθινές του πια περιπέτειες,απο τον Οχτώβρη του 1940 ως τον Οχτώβρη του 1944,που η Ελλάδα ελευθερώθηκε!
Το έργο θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους!

ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ:  Η Μέλια και η Μυρτώ είναι δύο κοριτσάκια που ζουν το 1936 σ'ένα νησί του Αιγαίου. Ο παππούς τους διηγείται αντί για παραμύθια μύθους και θρύλους για τους αρχαίους Έλληνες. Ο ξάδελφός τους ο Νίκος,φοιτητής απο την Αθήνα,τις μαγεύει με την ιστορία ενός τίγρη-το καπλάνι , όπως το λένε στο νησί-που βρίσκεται βαλσαμωμένο μέσα σε μια βιτρίνα στην μεγάλη σάλα του σπιτιού τους. Λίγο-λίγο μπλέκονται στο παιχνίδι του καπλανιού της βιτρίνας μικροί μεγάλοι, ύστερα απο κάποιο συνταρακτικό γεγονός που συγκλόνισε τους πάντες, μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού στις αρχές του Αυγούστου! Οι εφημερίδες είχαν κάτι μεγάλες φωτογραφίες ενός χοντρού με γυαλιά, που ο μπαμπάς τους είπε πως αυτός είναι ο δικτάτοράς τους! Ένας δικτάτορας που έμοιαζε με βάθρακα!!!...

Η ΜΩΒ ΟΜΠΡΕΛΑ: Η Ελευθερία,ένα δεκάχρονο κορίτσι,ζει με τους γονείς της και τα δίδυμα μικρότερα αδέλφια της στο Μαρούσι. Τότε, το τελευταίο καλοκαίρι πριν απο τον πόλεμο του 1940. Λιγοστά τα παιχνίδια τους: βόλοι, σβούρες, σκοινάκι,γιο-γιο κι'ένα ζευγάρι πατίνια με καρουλάκια που τους τα δάνειζε το ξένο παιδί απο τη Γαλλία, που ήρθε να μείνει στο πάνω πάτωμα του σπιτιού τους, κι έγινε ο αχώριστος φίλος τους. Παίζουν όλοι μαζί και σκαρώνουν με την φαντασία τους χίλιες δύο ιστορίες που μαγεύουν και τους ίδιους. Και πόσα άλλα δεν θα έκαναν και δε θα ονειρεύονταν αν δεν τους εμπόδιζαν οι μεγάλοι! Οι μεγάλοι και τα παιδιά. Δυο κόσμοι μακρινοί,σχεδόν απλησίαστοι.Με τους δικούς τους νόμους και τις δικές τους αλήθειες ο καθένας. Πώς λοιπόν να καταλάβουν οι μεγάλοι ότι μια μωβ ομπρέλα μπορεί να κάνει την φαντασία των παιδιών να καλπάζει αχαλίνωτη;
Ο ΨΕΥΤΗΣ ΠΑΠΠΟΥΣ: Το τελευταίο έργο της συγγραφέως, που γυρίστηκε και σε τηλεοπτική σειρά.
Ένας αλλιώτικος παππούς κι ένας δεκάχρονος εγγονός, ο Αντώνης. Ο παππούς, συνταξιούχος ηθοποιός, γύρω στα ογδόντα, πληθωρικός σε συναισθήματα, γνώσεις και εμπειρίες και με ιδιαίτερες συνήθειες, εξάπτει τη φαντασία του Αντώνη με τις ιστορίες που του διηγείται από τη ζωή του. Όλα αυτά του Αντώνη του φαίνονται τόσο υπερβολικά και απίστευτα που αναρωτιέται: αλήθεια, ψέματα; Μια τρυφερή σχέση παππού και εγγονού, όπου μέσα από τα γεγονότα αναδεικνύεται η προσπάθεια του αγοριού να κατανοήσει τον παππού και να τον κάνει να νιώθει περήφανος για κείνον.


ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ-ΕΩΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ:
H AΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ: Σκέφτεσαι εκείνες τις ιπποτικές μυθιστορίες με τους μεγάλους έρωτες, τις περιπέτειες, όταν οι εραστές χάνονται και αναζητούνται διασχίζοντας τον κόσμο. Έτσι και η Ελένη φτάνει στα πέρατα του κόσμου για να ξανασμίξει με το μυθικό αρραβωνιαστικό! Μονάχα που οι σημερινοί ήρωες δεν έχουν να παλέψουν με δράκοντες και με καστρόπυργους, αλλά με τις συμπληγάδες της Ιστορίας! Αυτή ορίζει τη μοίρα τους,ρυθμίζει και τις ερωτικές συμπεριφορές, πλάθει πρόοτυπα ή θαμπώνει την λάμψη των ανθρώπων...
Πρόσωπα κοινά,αθέλητοι πρωταγωνιστές ή ανίδεοι κομπάρσοι του δράματος. Αντίσταση, εμφύλιος,διώξεις. Μεγάλα οράματα και διαψεύσεις, διάλυση πολλών ψευδαισθήσεων. Η Ελλάδα, ο Κόσμος!
Το έργο η ανθρώπινη φωνή της Άλκης Ζέη
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:http://vimeo.com/7577920
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925.
 Καταγόταν απο την πλευρά του πατέρα της απο την Κρήτη και απο την πλευρά της μητέρας της απο την Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Ανηψιά της μεγάλης μας Διδώς Σωτηρίου.
Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991. Απέκτησαν δύο παιδιά. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο κινηματογραφικό ινστιτούτο της Μόσχας στο τμήμα σεναριογραφίας. Απο το 1954-1964 έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967. Αυτή την φορά ο τόπος διαμονής τους ήταν η Γαλλία και συγκεκριμένα το Παρίσι.
Ασχολήθηκε απο πολύ νωρίς με το παιδικό διήγημα  και δημιούργησε τους ήρωες του κουκλοθέατρου "Μπάρμπα Μυτούση" τον Κλούβιο και την Σουβλίτσα..
Μαζί με τη Ζωρζ Σαρρή, με την οποία γνωρίζονταν από τα σχολικά τους χρόνια, καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος.

20 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο να πείσεις σήμερα τα παιδιά να διαβάσουν ένα βιβλίο!

Το εξαντλητικό πρόγραμμα του σχολείου και των απαραίτητων φροντιστηρίων, έχουν καταφέρει τα παιδιά να μισήσουν το βιβλίο!

Απο την άλλη, ο γρήγορος γεμάτος εικόνες και εικονικά δραστήριος κόσμος των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ,έχει απορροφήσει εντελώς το ενδιαφέρον τους και τις ελεύθερες(αν υπάρχουν) ώρες τους!

Καθήστε όμως εσείς πρώτα, διαβάστε τα βιβλία που τους χαρίζετε, μιλήστε τους γι'αυτά και παροτρύνετέ τα να ξεφυλίσσουν τις σελίδες τους, ν'ανακαλύψουν την ομορφιά των εικόνων που δημιουργεί ο συγγραφέας με τον λόγο του και προκαλέστε τα σε ανοιχτή συζήτηση που θα εμβαθύνει και θα αναλύει το έργο...κάντε την κριτική του βιβλίου μαζί τους!

Μην περιμένετε, φίλοι μου το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και όσους φιλότιμους και πιστούς στο λειτούργημα του δάσκαλου έχουν απομείνει να αναλάβουν την πνευματική τροφή των παιδιών μας!

Δραστηροποιηθείτε και σεις με κάθε τρόπο και συμβάλλετε ουσιαστικά στην σωστή και ολοκληρωμένη μάθησή τους.

Μαμάδες, τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη μόνο απο την ποικιλία των φαγητών που ετοιμάζετε στο τραπέζι τους, έχουν ανάγκη και απο ποικιλία γνώσεων...μην τ'αφήσετε εκεί νηστικά και ανίδεα σε άλλες καινούργιες γεύσεις!

Μπαμπάδες, τα παιδιά εκτός απο την πορεία του Παναθηναικού και Ολυμπιακού στην Σούπερ Λίγκα πρέπει να μοιραστούν και να συζητήσουν μαζί σας τις δικές σας εμπειρίες και γνώσεις, τις δικές σας θέσεις και απόψεις! Διαθέστε ουσιαστικό χρόνο γι'αυτά.

Μην τ'αφήνετε στην τύχη τους...

ELvA είπε...

Γεια σου kariatida

Ετσι ειναι, αν δεν καθήσουν οι γονεις πρώτα, και δεν διαβάσουν με τα παιδια τους βιβλία ηδη απο τα πρωτα χρονια, ειναι πολυ δυσκολο μετα να τα ανακαλύψουν μονα τους οπως λες μεσα στο αγχος για τρεξιμο ολη μερα και τα φροντηστηρια μετα...Μερικες φορες νομιζω οτι καποια πραγματα τα μαθαινουμε κυριως χαρις στις προσπαθειες των γονιων μας...

Πολυ καλοι οι συγγραφεις που προτεινεις!

Φιλια!

karfoma είπε...

Τα παιδιά διδάσκονται δια του παραδείγματος!
Ας δωρίσουμε βιβλία στους μεγάλους μας φίλους και ας τους πείσουμε ότι πρέπει να διαβάζουν.
Το ιστορικό μυθιστόρημα της Ζέη, η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα είναι μια καλή αρχή!

kariatida62 είπε...

@Εlva: Καλώς την Έλβα! Τα παιδιά το παράδειγμα για όλα το παίρνουν απο μας τους γονείς! Αν δεν μας βλέπουν ποτέ με βιβλίο στο χέρι εμάς, γιατί αυτά να πειστούν ότι εκεί θα βρούν την ομορφιά;

kariatida62 είπε...

@karfoma:Καλησπέρα! Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα γράφτηκε για μεγάλους, μα και όλα τ'άλλα πίστεψέμε τα παιδικά, μια χαρά διαβάζονται και απο τους μεγάλους...

MINIMARKET είπε...

ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΟΛΗ ΤΟΥΣ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ "ΤΖΟΥΛΙΕΣ".
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΜΑΔΕΣ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑΔΙΚΑ ΤΗΣ Τ.Β. ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΠΛΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΣΑΣ!
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ!!!
ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ....ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!!!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Το καπλάνι της βιτρίνας άνετα διαβάζεται από τους μεγάλους.
Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα δεν γνωρίζω από ποια ηλικία θα μπορέσει να το κατανοήσει το παιδί.

kariatida62 είπε...

@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ:Ετοιμάζω τον Δικό σου..! Διαβάζω τον "άτσαλο τρόπο που μιλούσε και γελάω...έρχεται και το σχόλιό σου καπάκι και με αποτελειώνει! "ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΤΟΥΣ..."ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

kariatida62 είπε...

@Γιαγιά Αντιγόνη: H αρραβωνιαστικιά όπως σημειώνεται γράφτηκε για ενήλικες μα και ένας 15-16ης θα το κατανοήσει,μια χαρά!
Κατανοούν άλλα και άλλα και στην αρραβωνιαστικιά θα δυσκολευτούν;

Side21 είπε...

ΒΙΒΛΙΑ !!!
Υπέροχο δώρο για ...
μικρά και μεγάλα παιδιά !!!
Η ευφάνταστη συμπατριώτισσά μου Άλκη ...
Η κόρη μου τά 'χει διαβάσει όλα ...
όπως κι εγώ φυσικά !!!
Το καπλάνι της την περιμένει στους Μυτιληνούς
στη βιτρίνα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ...
Μια χαρούμενη Άνοιξη εύχομαι !!!

kariatida62 είπε...

@Side21: Το ίδιο και τα δικά μου όπως και γω άλλωστε...Απο την διήγησή της στο καπλάνι της βιτρίνας αγάπησα την Σάμο πριν ακόμα την επισκεφθώ μετά απο πολλά χρόνια!
Φαντάζομαι τι όμορφα που θάναι στο νησί σας τώρα!!! Τυχεροι άνθρωποι...:)

dimitris είπε...

Καλησπερα, ωραιες οι προτασεις για βιβλια, τι κανεις με τον ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ, μεγαλη βδομαδα θα ερθει και εχει ενα βρωμοστομα....

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Είναι πολύ σημαντικό
και συμφωνώ μαζί σου
πιστεύω οι περισσότεροι
έχουν την άποψη σου

Μας λείπει η συζήτηση
ο κόσμος αλλάζει,
το χαζοκούτι μόνος του
πολλές φορές αλλάζει.

Με ιντερνετ και κινητά
παιχνίδια και σχολείο
δύσκολο είναι το παιδί
να πιάσει το βιβλίο.

καλή εβδομάδα σε όλη την παρέα .

kariatida62 είπε...

@Φάνης Ξημεράκης:Καλώς τον Φάνη μας!
Δύσκολο ναι ακατόρθωτο όχι,τα παιδιά είναι πολύ καλοί δέκτες, όταν ασχολιόμαστε μαζί τους ανταποκρίνονται.

kariatida62 είπε...

@dimitris:XAXAXAXAXAXA!! Αύριο περίμενε το πρώτο μέρος, έχει ετοιμαστεί! Τώρα δουλεύω τα επόμενα...και έχω πεθάνει στα γέλια μ'αυτά που ξαναδιαβάζω πως έλεγε!

drosostalitsa είπε...

Kαλημέρα Κάρυ μου! Πρώτα να σε ευχαριστήσω για την πρόσκληση (από την προηγούμενη ανάρτηση) πάντα με κάνεις να αισθάνομαι σαν το σπίτι μου όταν μπαίνω εδώ μέσα! Από την πρώτη στιγμή που άρχισα να μπλογκάρω ησουν η πρώτη μου φιλεναδίτσα και δέθηκα μαζί σου αμέσως κατα ένα περίεργο τρόπο! Από τότε πέρασαν μερικοί μήνες και πλεόν δεν έχω τοσο ελευθερο χρόνο αλλά η σελίδα σου είναι πάντα από τις πρώτες στις προτιμήσεις μου!
Περιμένω τις αναρτήσεις για τον Καραισκάκη, μου ακούγεται διαδκεδαστικό από τα προηγούμενα σχόλια που διάβασα!
Σε φιλώ με αγάπη ***

υγ. με έπιασαν οι συναισθηματισμοί μου σήμερα... λες να είναι η άνοιξη??

kariatida62 είπε...

@drosostalitsa:Kαλημέρα κοριτσάκι μου! Αν είναι η Άνοιξη αιτία για να ελευθερώνει τις καρδιές των ανθρώπων, πάντα Άνοιξη νάχουμε!!!
Ο Καραισκάκης θα εμφανιστεί σε λίγο, και ελπίζω η ανάρτηση αυτή να βγεί αρκετά καλή! Μην την χάσεις, θα σ'αρέσει είναι αποκαλυπτική της εποχής...και μάλλον θα ολοκληρωθεί σε 4 κομμάτια!
Φιλιά

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Πρώτα την καλημέρα μου,
να διορθώσω την πιο πάνω μαντινάδα

Μας λείπει η συζήτηση
ο κόσμος μας αλλάζει
το χαζοκούτι μόνος του
ώρες πολλές κοιτάζει.

Είναι σωστό με τα παιδιά,
πρέπει ν΄ ασχοληθούμε,
τον κόσμο μας καλύτερο
αν θέλουμε να δούμε.

Στο σπίτι πρώτα οι γονείς,
δάσκαλοι στα σχολεία,
μπορούν να χτίσουν σίγουρα
μια άλλη κοινωνία.

kariatida62 είπε...

@Φάνης: Eξαίρετο! Ευχαριστώ πολύ!!

evelina είπε...

Καλημέρα γλυκιά μου...έπιασες το ευαίσθητο σημείο μας...τα βιβλία της πρώτα τα διάβασα εγώ και μετά τα παιδια χαχα.Είναι το καλύτερο δώρο για ένα παιδί ειδικά αν το μάθει απο μικρό...Όσο για τον Καραισκάκη απ ότι βλεπω η ουρά των αναγνωστών μεγαλώνει πρέπει να βάλεις φτερά ,να βιαστεις χαχαχα