bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

"Logicomix"


 Η πηγή του Logixomix είναι η ιστορία της αναζήτησης των θεμελίων των μαθηματικών, μια πνευματική περιπέτεια με προεκτάσεις πολλών λογιών, της οποίας η πιο κρίσηιμη περίοδος εκτυλίχθηκε στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και στις πρώτες του 20ου.
Όμως, παρά το γεγονός ότι οι κύριοι χαρακτήρες του είναι βασισμένοι σε πραγματικά πρόσωπα, το βιβλίο δεν είναι ιστορικό. Είναι ένα μυθιστόρημα.

 Δανείζοντας το ρόλο του παραμυθά στο φιλόσοφο Μπέρτραν Ράσελ, μια παρέα φίλων στην σύγχρονη Αθήνα προσπαθεί να αφηγηθεί και να καταλάβει τη μεγάλη περιπέτεια της Λογικής στις αρχές του 20ού αιώνα, περιπέτεια που σημάδεψε ανεξίτηλα την εποχή μας!



Είναι άραγε όπως λέει ένας απ'αυτούς, μια ιστορία τραγική, μεγέθους μάλιστα αρχαίας τραγωδίας;
Ή, όπως πιστεύει ένας άλλος, μια εντελώς αισιόδοξη περίπτωση;

Στο Logicomix οι αποστάσεις καταργούνται: απο τα μυστικά που κρύβει η σοφίτα ενός παλιού εγγλέζικου αρχοντικού μέχρι τη σκοτεινή όψη της πιο βαθειάς φιλοσοφικής αλήθειας, κι απο εκεί ως την καρδιά ενός σύγχρονου κομπιούτερ, ίσως να μην είναι παρά μερικά ελάχιστα βήματα...

Ενα υπέροχο πρωτότυπο βιβλίο κόμικς γραμμένο απο ένα μαθηματικό(Απόστολος Δοξιάδης), ένα τεχνολόγο της πληροφορικής-καθηγητή στο Μπέρκλει-μυθιστορηματογράφο και μουσικό(Χρίστος Παπαδημητρίου),ένα σκιτσογράφο(Αλέκος Παπαδάτος) και μία ζωγράφο (Αnnie Di Donna).

Στις σελίδες του θα αναρωτηθείτε, θα φιλοσοφήσετε, θα ενθουσιαστείτε με την ευστροφία, την πνευματικότητα και την γοητεία της αφήγησης κυρίως όμως θα αισθανθείτε οικεία στο επίκεντρο μια συναρπαστικής πολυεπίπεδης διανοητικής περιπέτειας!


Εκπληκτικό βιβλίο που μιλά για  ..."συναρπαστικά μαθηματικά" που καταλήγουν  σε ιδέες κατανοητές και φιλοσοφημένες...χωρίς να τις ευτελίζει!
  • Ο νους κι η ύλη άραγε είναι έννοιες αντίθετες; 
  • H λογική βασίζεται στην χρήση στοιχειωδών γνώσεων που τις συνδυάζουμε για να φτιάξουμε άλλες άγνωστες
  • Μετριέται το άπειρο; Ο μεγάλος μαθηματικός Γκάους το είχε πει καθαρά:"Mείνετε μακριά απο το άπειρο! Μη το κοιτάξετε κατάματα ποτέ! Μα ο Γκεοργκ Καντορ τον παράκουσε κι έτσι μας έδειξε ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη απείρου...και βρήκε μάλιστα και τρόπους να τα μετρήσει!
  • Οι εχθροί είναι η αντίφαση και το παράδοξο, έτσι για να παραμείνουν τα μαθηματικά η "βασίλισσα των επιτσημών" πρέπει ν'απαλλαγούν απο καθετί που δεν είναι αυτστηρά και απόλυτα λογικό!
  • ο αριθμός είναι στη βάση κάθε τομέα των μαθηματικών έτσι, η αριθμητική είναι ο βράχος όπου πρέπει τελικά να πατήσει η αλήθεια!
  • η πεποίθησή ότι τα μεγάλα προβλήματα είναι εντέλει πλήρως επιλύσιμα, βασίζεται στη βεβαιότητά μας ότι ζούμε σ'εένα κατανοήσιμο κόσμο...στο ότι αν ένα ερώτημα τεθεί λογικά, τότε μπορεί και λογικά ν'απαντηθεί!
  • Η τρέλα πηγάζει απο την λογική ή το αντίστροφο; Η συνήθεια της συνεχούς ανάλυσης νεκρώνει το συναίσθημα!
  • Κι αν ξέρεις όλη την επιστήμη, δεν φτάνει για να κατανοήσεις το νόημα του Κόσμου. Γι'αυτό πρέπει να βγεις έξω απ'τον κόσμο, δίχως γλώσσα και σκέψη....
  • Οταν η Λογική μιλά για την ανθρώπινη ζωή, σίγουρα είναι στενά. Κι'όταν φτάνει να παίρνει το σχήμα γενικόλογων και φαινομενικά τέλειων θεωριών, τότε, πια καταντά καλοστημένη απάτη!
  • Την Πόλη σας, η ΕΡΙΔΑ ποτέ να μη διχάσει, ούτε κι η εκδίκηση να φέρει πόλεμο φρικτό! Να δώσει η γη απλόχερη σοδειά! Να ξεχειλίσουν τα πανέρια απο καρπούς, κι όλοι μαζί, ολόχαροι, οι πολιτες να γιορτάζουν, κάτω απο  ήλιο ολόλαμπρο...δίχως να ξεχνούν και τον Ερμή  Θεό της Τύχης της Απρόσμενης! 
  • Χαρείτε! Χαρείτε! Χαρείτε! εσείς που θέλετε να ζείτε με ΣΟΦΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ!!!

Αν τα επιλεγμένα παραπάνω αποσπάσματα του logicomix, κατάφεραν να ερεθίσουν το ενδιαφέρον σας κι αν ανήκετε στην ομάδα αναγνωστών που κουράζονται στην θέα και μόνο ενός πυκνογραφημένου βιβλίου η εναλλακτική πρόταση δίνεται μέσα απ' αυτό το γκράφικ νόβελ...

18 σχόλια:

kariatida62 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kariatida62 είπε...

Verónica Marsá είπε...

Ακούγεται σαν μια υπέροχη και έξυπνη ιδέα , αλλά και η ανάγνωση είναι κάτι που δεν μου κουράσεται, αν και το βιβλίο ωα είναι μεγάλο και παχύ. Μου άρεσε ιδιαίτερα η φράση: "πρέπει να βγεις έξω απ'τον κόσμο, δίχως γλώσσα και σκέψη...."

Πραγματικά, είναι κάτι που κάνουμε κάθε μέρα, να προσπαθήσουμε να βρούμε λογική λόγοι για να ζούμε πιό πέρα, μερικές φορές, απ' ό, τι έχουμε μπροστά μας... όπως να σκεφτόμαστε ένα λουλούδι ή ένα αγαπημένο μας πρόσωπο σε μια θλιβερή ημέρα ... Είναι ένα ανόητο παράδειγμα, το ξέρω ... αλλά μπορείτε να με καταλαβαίνεται;

Besos.
3 Σεπτεμβρίου 2010 12:21 μ.μ.
kariatida62 είπε...

Καλημέρα Veronica!
Kαι μένα μου άρεσε η παραπάνω πρόταση, ίσως περισσότερο απ'όλες! Δύσκολο να το πετύχεις, δύσκολο ακόμα και να το επιδιώξεις...
Αν το καταφέρεις όμως, βρήκες το Παράδεισό σου!

Μuchos besos de mi parte también
3 Σεπτεμβρίου 2010 12:29 μ.μ.

Δημοσίευση σχολίου

CsLaKoNaS είπε...

Το Λογικόμιξ δεν έχω ακόμα καταφέρει να το διαβάσω. Μου το έκαναν δώρο τη μέρα πριν φύγω για Αμερική και το έχω αφήσει σπίτι. Στο εξωτερικό έχει κάνει πάταγο. Είναι μια πανέξυπνη ιδέα που έχει αγαπηθεί απίστευτα από φίλους αλλά ιδιαίτερα μη-φίλους των μαθηματικών. Εμβαθύνει με πανέξυπνο τρόπο στα βασικά σημεία και το μηχανισμό της λογικής σκέψης χωρίς να χρησιμοποιεί ούτε ένα ακαταλαβίστικο σύμβολο. Επίσης ως κόμιξ έχει πολύ γρήγορη ροή και δεν κουράζει καθόλου.

Φοβερή ιδέα από Δοξιάδη και Παπαδημητρίου.

By the way, όταν λέμε Παπαδημητρίου (καθηγητής στο Berkeley) εννοούμε ένα Θεό της Πληροφορικής.

kariatida62 είπε...

@CS: Μου τόδωσε ο γιος μου και το διάβασα το Καλοκαίρι στην παραλία...και ως μη φίλος των μαθηματικών το αγάπησα σφόδρα αυτό το βιβλιαράκι!!!
Τόξερες έ??? Ήμουν σίγουρη!
Για τον Παπαδημητρίου δεν το γνώριζα ότι ανήκει στο 12 ΘΕΟ...

Βάσσια είπε...

Το έχω πετύχει :-)

Αλλά όχι ότι το διάβασα κιόλας.
Πάντως είναι πράγματι ελκυστικό, παρά το θέμα του, για μένα που είμαι όχι ότι καλύτερο στα μαθηματικά.

Καλησπέρα Καρυάτιδά μου
:-)

kariatida62 είπε...

@Bάσσια: Eίναι πιο εύκολο να το διαβάσεις...παρά να το πετύχεις Βάσσια μου αλήθεια στο λέω!
Ειδικά για μας που τα μαθηματικά δεν είναι το φόρτε μας...χαχα!
Καλησπέρα Βασσια μου!

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Όχι μόνο ερέθισε το ενδιαφέρον μου αλλά διέταξε και το δεξί μου χέρι να πληκτρολογήσεις τον αριθμό βιβλιοπωλείου στο Χαλάνδρι όπου δουλεύει φίλος της κόρης και να του ζητήσω να μου το πάρει -τα παίρνει πιο φθηνά - σήμερα.
Όχι δεν είχα Σκωτσέζο παππού πάντως. Είναι η πρώτη φορά που σκέφτηκα έτσι. Να πάρω δηλαδή κάτι πιο φθηνά όταν μπορώ.
Είδες το ΜΝΗΜΟΝΙΟ;
Ακονίζει την σκέψη την ίδια στιγμή που ροκανίζει την τσέπη.!!

roadartist είπε...

Πολύ γνωστό, πετυχήμενο και αγαπημένο βιβλίο. Ο Δοξιάδης είναι και πολύ καλός ομιλητής.. Παρεμπιπτόντως, εξαιρετική η μουσική υπόκρουση τώρα στο blog!!!!! :)

Drmakspy είπε...

Θα το ψάξω και θα το πάρω Κάρυ μου γιατί εφ όσον σε ενθουσίασε αξίζει σίγουρα τον κόπο... Φιλιά κι ευχαριστίες... Ελπίζω να το βρώ...

kariatida62 είπε...

@Xριστόφορος: A!XAXAXA! Μπα Χριστόφορε δεν τόκανες απο οικονομικά κίνητρα! Απλά είναι καλύτερα να σου το φέρνουν παρά να τρέχεις εσύ στο βιβλιοπωλείο να το ψάξεις...και γω έτσι κάνω όταν βαριέμαι..αγγαρεύω τρίτους! χαχαχα!
Εχεις δει ποτέ γυναίκα να βαριέται γενικώς τα ψώνια και κάθε είδους μαγαζιά??? Μόνο εγώ είμαι έτσι...βαριέμαι τα ψώνια και τα μαγαζιά! Τα θέλω όλα έτοιμα να μου τα φέρνουν αν είναι δυνατόν στο σπίτι!

kariatida62 είπε...

@roadartist:Πολύ γνωστό??? Ίσως σ'όσους ασχολούνται...γιατί για μένα ήταν έκπληξη, να διαβάζω έννοιες που απαιτούν περισσότερη σκέψη σε ένα κόμικς!!! Πράγματι πολύ πρωτότυπη ιδέα του Δοξιάδη και του Παπαδημητρίου...

Έλα βρε Αρτιστούλα, τόσο πολύ σε χαλάει η φωνή του Στέλιου??? Θοδωράκη τραγουδούσε...και το θέμα μας ήταν η ανατολή...η χαρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα!
Πώς ήθελες να το ντύσω με κλάψες????χαχαχα!
Αντε καλά δεν ξαναβάζω Καζαντζίδη!

kariatida62 είπε...

@Drmakspy: Eίναι διαφορετικό...γι'αυτό μ'ενθουσίασε!
Βαθυστόχαστες έννοιες γίνονταν απλές και κατανοητές για μένα!
Να σκεφτείς ότι το διάβασα στην παραλία...τόσο ευχάριστο και εύκολο!

a-kentavrou είπε...

Η συνήθεια της συνεχούς ανάλυσης νεκρώνει το συναίσθημα!προσθέτω και τη μαγεία του κόσμου....

kariatida62 είπε...

@a-kentavrou: Mε την συχνή παρέα της φίλης μου της ποιήτριας που κάνεις τελευταίως(σωστά πράττεις)ήταν δυνατόν να μη προσθέσεις και την μαγεία????χαχαχα
Σε κόλλησε αμέσως!!!χαχαχα!

Αστέρι μου, πράγματι αυτή η πρόταση που ξεχώρισες στέλνει μήνυμα σε πολλούς απ'εδώ μέσα..! Αφορά πολλούς κυρίως πολλές!!! ;)

Ο ΜΑΓΟΣ! είπε...

Μηπως μικρη διαβαζες ΤΕΝ ΤΕΝ? για πλατωνα και Αριστοφανη δεν σε κοβω...φιλια ξερεις εσυ ..

kariatida62 είπε...

@Mάγος: Mικρή όταν ήμουν διάβαζα Τεν-Τεν και πολύ την έβρισκα με τις περιπέτειές του! Διάβαζα και Ποπάυ, ακόμα και Μικρό Καου-μπόυ-Μπλεκ-Μικρό Σερίφη!
Ήμουν παιδί φυσιολογικό εγώ...όχι παιδί θαύμα!
Ξέρεις εδώ μέσα συνάντησα πολλά παιδιά-θαύματα που απο τα 13 τους ας πούμε διάβαζαν ΚΑΝΤ και ΝΙΤΣΕ!!!
Ναι δεν θα το πιστέψεις Μάγε μου! Απο τα 13 τους!!! Και τώρα βέβαια που τους συνάντησα εδώ μέσα εγώ... τους βρήκα... παρα-μορφωμένους!!!

Τώρα δεν ξέρω αν κατάλαβες τι θέλω να σου πω, αλλά φιλιά θα σου στείλω , τόσα ώστε να τα καταλάβεις! χαχαχα!

Wicca είπε...

Θα προσθέσω και το 'Θεώρημα του παπαγάλου' για τους λάτρεις των μαθηματικών. Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα τα σημεία που ανέφερες. Η ζωή είναι χτισμένη πάνω σε μαθηματικές έννοιες. Η ζωή και όχι μόνο ο κόσμος!

kariatida62 είπε...

@Γουίκα: Kαλώς την όμορφη πολυπρόσωπη φίλη μου!
Ναι δυστυχώς είναι χτισμένη πάνω στο 1+1 κάνουν 2!
Ευτυχώς όμως που υπάρχει η φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη και δίνουν χρώμα στην ζωή και στον κόσμο μας!