bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΠΕΝΝΙΕΣ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΡΑΜΜΕΝΕΣ..!

 ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΡΑΚΑΚΗΣ! ΕΝΑΣ ΓΝΗΣΙΟΣ ΛΑΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ!
 Γεννήθηκε το 1961 στην Καισαριανή.
"Πρώτ' απ' όλα  είμαι Καισαριανιώτης. Όσον αφορά τώρα την Καισαριανή, πρόκειται για μια ιδιαίτερη συνοικία με πολύ μεγάλη ιστορία. Είναι συνοικία - σύμβολο της Δημοκρατίας και των αγώνων του ελληνικού λαού την εποχή της Αντίστασης... Η Καισαριανή ήταν ένα κάστρο απάτητο. Δεν πάτησαν οι Γερμανοί εδώ μέσα... Σήμερα βέβαια ο τόπος αλλάζει. Χτίζονται πολυκατοικίες, γίνονται δρόμοι... Όμως η ιστορία δεν χάνεται. Η Καισαριανή έχει δύναμη, χαρακτήρα, προσωπικότητα, ευαισθησία..."

Η πρώτη του επαφή με το μπουζούκι ήρθε σε ηλικία 9 χρονών, όπου απέναντι από το πατρικό του υπήρχε ένας ξυλουργός που έφτιαχνε και μουσικά όργανα. Όπως λέει χαρακτηριστηκά και ο ίδιος : "Εγώ από μικρό παιδί ερωτεύτηκα το μπουζούκι οπτικά! Και μόνο που το έβλεπα! Ήταν μια μεγάλη μου επιθυμία να πάρω μπουζούκι. 
Κάποια στιγμή ο πατέρας μου μου πήρε ένα τρίχορδο μπουζούκι από την Ομόνοια.  
Μετά με το πέρασμα των χρόνων, έμαθα πάνω σε αυτό το μπουζούκι
."Το πρώτο του μπουζούκι, τρίχορδο, το απέκτησε σε ηλικία 11 χρονών, στο οποίο πέρασε ο ίδιος χορδές.
. Συνεχίζοντας λέει : "Στην αρχή βέβαια δεν έπαιζα ρεμπέτικα, αλλά τραγούδια της Μεταπολίτευσης, του Θεοδωράκη, του Λοΐζου και άλλων. 
Εγώ ήξερα τα ρεμπέτικα ακούγοντας να τα τραγουδάει ο πατέρας μου και άλλοι συγγενείς μου.
Από το στρατό και μετά ασχολήθηκα με το κλασικό λαϊκό τραγούδι, αυτό που πολλοί λένε "ρεμπέτικο". Εμένα πάντως αυτή η ετικέτα, το "ρεμπέτικο" δεν μου άρεσε ποτέ. "

Βαγγέλης Κορακάκης

Η πρώτη δισκογραφική δουλειά για το Βαγγέλη Κορακάκη έρχεται το 1985.
Γνωρίζεται με τον στιχουργό Τάσο Σαμαρτζή, ο οποίος τον σύστησε στον Απόστολο Καλδάρα.
Έτσι, με παρότρυνση του στιχουργού κυκλοφόρησε από τη εταιρία LYRA, ο δίσκος "Σε στρατόπεδα και πλοία", στον οποίο ο Κορακάκης έβαλε μουσική σε 3 τραγούδια του Τάσου Σαμαρτζή.
Τα συνολικά 12 τραγούδια του δίσκου ερμνηνεύτηκαν από τον Κώστα Αντωνόπουλο.
Το 1988 εκδίδει, μετά από πρόταση  της LYRA,  τον πρώτο του ουσιαστικά προσωπικό δίσκο με τίτλο, Οι Άρχοντες.
Ο δίσκος αυτός περιλαμβάνει την πρώτη του ερμηνευτική απόπειρα του Κορακάκη, η οποία πλαισιώνεται από την ερμηνευτική συμμετοχή του Γιώργου Τζώρτζη.
Τα τραγούδια αυτού του δίσκου όπως αναφέρει ο Κορακάκης, γράτηκαν στην πλειοψηφία τους στο «πακέτο του τσιγάρου» και παιζόντουσαν, πριν την κυκλοφορία τους, στις λαϊκές ταβέρνες της Καισαριανής
.
Το 1995 κυκλοφόρησε το δίσκο Πικρό Φιλί από τη δισκογραφική εταιρεία LYRA, με το Γεράσιμο Ανδρεάτο και το 1996 βγήκε ο δίσκος Εκεί που σβήνει ο άνεμος.
Το 1998 συνέθεσε τα 7 από τα 15 τραγούδια στο δίσκο του Δημήτρη Μητροπάνου "Του έρωτα της φυγής", ενώ στις αρχές του 2002, κυκλοφόρησε από την εταιρεία ΔΙΚΤΥΟ, ένας βιωματικός και αντιεμπορικός, όπως τον χαρακτηρίζει, δίσκος, με το όνομα Κρύπτη.
Τον Σεπτέμβριο του 2002 κυκλοφόρησε από τη LYRA, το cd-single Μικρός Απρίλης με τέσσερα τραγούδια του, για τη Μαρία Ρουσσέα και το 2004 υπέγραψε τη μουσική και τους στίχους στα τραγούδια του δίσκου" Απ’ την αγάπη γυρίζω μόνος" με ερμηνευτή το Γεράσιμο Ανδρεάτο.

Βαγγέλης ΚορακάκηςΤο Δεκέμβρη του 2004 συνεργάστηκε με τη Γιώτα Νέγκα στην οποία έδωσε 10 τραγούδια, τα οποία περιλαμβάνονται στο δίσκο Το Βέλος. Ένα χρόνο μετά, το Δεκέμβριο του 2005 κυκλοφόρησε ο δίσκος με τίτλο Γλυκοχαράματα, στον οποίο ο Γιάννης Ντουνιάς, έπειτα από 15 χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία, ερμηνεύει συνθέσεις του Βαγγέλη Κορακάκη.
To 2007, η δισκογραφική του επιστροφή γίνεται με το cd "O Βαγγέλης Κορακάκης στη Μαγιοπούλα". Στη δουλειά αυτή περιλαμβάνονται 21 τραγούδια, εκ των οποίων τα 4 είναι καινούργια, και τα υπόλοιπα επιλογή από παλαιότερες δουλειές, με νέα ηχογράφηση και διαφορετική ενορχήστρωση, αλλά πάντοτε με την ιδιαίτερη σφραγίδα του Βαγγέλη Κορακάκη και των συνεργατών του.
Παράλληλα, ο Κορακάκης έχει επίσης δώσει μεμονωμένα τραγούδια σε δίσκους, με ερμηνευτές τον Αντώνη Καλογιάννη (1993), την Κατερίνα Κούκα (1998) και την Αφεντούλα Ραζέλη (2000). Ο Κορακάκης έχει μέχρι σήμερα συνεργαστεί και με άλλους καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων, με την Κατερίνα Κούκα, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Κώστα Μάντζιο, τον Άλκη Μαύρο, την Χαρά Πομώνη, την Αφεντούλα Ραζέλη, το Γιώργο Ευθυμιάδη, την Αντιγόνη Μπούνα, το Γιώργο Τάμπαρη, τον Αντώνη Καλογιάννη, τη Ρένα Στάμου, το Στέλιο Γαλανό, το Μανώλη Πάππο, τη Σταυρούλα Μανωλοπούλου, τον Aλέκο Δεληγιάννη και το Ζαχαρία Καρούνη.

Δισκογραφία
Παρακάτω αναφέρονται οι δίσκοι στους οποίους περιλαμβάνονται τραγούδια (μουσική και στίχοι) του Βαγγέλη Κορακάκη. Στην κατηγορία δεν περιλαμβάνονται δίσκοι με τη μορφή συλλογής τραγουδιών από προ-υπάρχουσες κυκλοφορίες, καθώς και δίσκοι στους οποίους ο Κορακάκης έχει ερμηνεύσει τραγούδια άλλων συνθετών-στιχουργών.

* 1985: Σε στρατόπεδα και πλοία [3 τραγούδια, μόνο μουσική]
* 1988: Οι Άρχοντες
* 1991: Μαθήματα πατριδογνωσίας (1 τραγούδι)
* 1992: Μπουζουξήδες με πυξίδες
* 1993: Λαύριο
* 1993: Αντίθετη πορεία (2 τραγούδια)
* 1995: Πικρό Φιλί
* 1996: Εκεί που σβήνει ο άνεμος
* 1998: Του έρωτα και της φυγής (7 τραγούδια)
* 1998: Φυσάει τρελός βοριάς (6 τραγούδια)
* 2000: Στη φωτιά να ρίχνεις μέλι (1 τραγούδι)
* 2002: Κρύπτη
* 2002: Μικρός Απρίλης
* 2004: Απ’την αγάπη γυρίζω μόνος
* 2004: Λαϊκά με συστάσεις (1 τραγούδι)
* 2004: Το Βέλος
* 2005: Γλυκοχαράματα
* 2005: 12 σολίστες μία φωνή (1 τραγούδι)
* 2007: Ο Βαγγέλης Κορακάκης στη Μαγιοπούλα
 Πηγές:
www.musiccorner.gr

21 σχόλια:

dimitris είπε...

kariatida62 καλημερα.

Ανθρωπος βιωματικος ο Κορακακης και με κοινωνικες ευαισθησιες, που τετοιες εποχες δυσκολες, λεει τι πιστευει, με το οποιο κοστος.

Βαγγέλης Κορακάκης

Το πιο σημαντικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός

«Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι ίσως ο παλιότερος θεσμός που υπάρχει. Είναι κάτι που έχω συνδέσει τη ζωή μου από 15 χρονών παιδί. Είμαι περήφανος που υφίσταται και θα συνεχίσει να υπάρχει. Είναι ίσως το πιο σημαντικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός που πραγματοποιείται χάρη στην προσφορά και στον αγώνα των παιδιών της ΚΝΕ».

Ουτε τερτιπια, ουτε δημοσιες σχεσεις, νετος, σκετος, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ...

Ανώνυμος είπε...

Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα το μπουζούκι ούτε το ρεμπέτικο. Φαίνεται όμως από τη συνέντευξη του πηγαίος και όχι "δήθεν".

kariatida62 είπε...

@DIMITRIS:Όπως τα λες...βιωματικός και γνήσιος! Είναι αυτοδίδακτος και το ταλέντο του εμφανές!

Βρε Δημητράκη μου, αν δεν αναφέρεις στις 100 λέξεις σου τις 98 για το κόμμα, θα σκάσεις!
Ούτε η Παπαρήγα τέτοιο κόλλημα! χα!χα!

kariatida62 είπε...

@gip:Eίμαι σίγουρη, πως έχεις άθελά σου, αδικήσει το είδος!
Στο παρελθόν για πολλά πράγματα έχω πράξει το ίδιο!
Κάποιος-κάτι όμως ερχόταν ως αφορμή για να ανατρέψει την ματιά μου και ν'αναθεωρήσω...
Εύχομαι να συμβεί το ίδιο για σένα και το μπουζούκι! :))

kariatida62 είπε...

@προς όλους:
Διαβάζω:
Από σήμερα η μεγάλη περιπέτεια της Ελλάδας, ξεκινά, καθώς κατάφεραν τελικά, τον "Τιτανικό" του Γ.Παπακωνσταντίνου να τον βουλιάξουν! Χωρίς να έχει διαρρεύσει το παραμικρό για το αποτέλεσμα των συζητήσεων μεταξύ ΕΚΤ και οίκων αξιολόγησης (τρεις οίκοι αν κρίνουν από τα γεγονότα ότι έχει συντελεστεί από την χθεσινή εξέλιξη επιλεκτική ή και ολοκληρωτική χρεοκοπία αυτομάτως είναι υποχρεωμένη να το δεχθεί και η ΕΚΤ) η γενική αίσθηση όπως καταγράφεται και στον ξένο τύπο είναι ότι από χθες η Ελλάδα τελεί υπό καθεστώς πτώχευσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποχωρεί από την Ελλάδα περιοριζόμενο σε μια συμβολική...
χρηματοδότηση: Απαγορεύεται από το καταστατικό του η χρηματοδότηση πτωχευμένων κρατών! Ήδη έχει ζητηθεί από τα μέλη του με επιστολή προς την γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, έκτακτη σύσκεψη για σήμερα Παρασκευή για να ελεγχθεί το "άνοιγμα" προς την Ελλάδα και να κλείσει αυτό το συντομότερο!
Ελλάδα, η μοναδική χώρα που έφυγε από μόνο του το ΔΝΤ! Ουδέν κακόν αμιγές καλού...
Σε ότι αφορά τον ξένο Τύπο, Οι Financial Times, υπογραμμίζουν ότι το προσχέδιο «οδηγεί πιθανότατα στην πρώτη πτώχευση χώρας της ευρωζώνης» και αναφέρουν ότι «το σχέδιο διάσωσης που συζητείται για την Ελλάδα περιλαμβάνει συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους και υπό αυτό το πρίσμα συνιστά πολιτική νίκης της γερμανίδας καγκελαρίου».
Πηγές του γαλλικού πρακτορείου AFP, τονίζουν ότι «έχουμε επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας». Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει αν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν αποφασίσουν μια γενναία ενίσχυση του μηχανισμού τότε δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης εκτός των συνόρων της Ελλάδας. «Είναι εύκολο να λες ότι ο μηχανισμός θα κινηθεί με περισσότερη ευελιξία όμως δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα είναι το τέλος της κρίσης» δηλώνει στέλεχος διεθνούς χρηματοπιστωτικού μηχανισμού.
Ο μεν Ζ.Κ.Τρισέ τονίζει σε κάθε τόνο δημοσίως ότι "Είναι εθελοντική η αναδιάρθρωση και η συμμετοχή των ιδιωτών" αλλά ξέρει και αυτός ότι δεν είναι έτσι.
Το ζητούμενο είναι να δούμε πόσο καιρό θα κριθεί ότι τελούμε υπό πτώχευση. Κανείς δεν ξέρει, γιατί ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Τα πρώτα προβλήματα θα παρουσιαστούν στις τράπεζες που θα πάψει η αυτόματη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ και σε όσους συναλλάσσονται με το εξωτερικό που θα πρέπει πλέον να πληρώνουν μετρητά τα όποια προϊόντα αγοράζουν...
Η συμμετοχή των ιδιωτών την περίοδο 2011-2020 αναμένεται να ανέλθει στα 135 δισ. ευρώ σε "εθελοντική βάση" κατά τους υπευθύνους ΕΚΤ και ευρωζώνης, προκειμένου να μη θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική: Είναι 100% αναγκαστική και ακριβώς εκεί εδράζεται το καθεστώς της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Το μοναδικό θετικό γεγονός είναι ότι για τα νέα δάνεια θα υπάρχει περίοδος χάριτος 10 ετών για την έναρξη αποπληρωμής τους με καταβλητέες μόνο τις δόσεις. Ελπίζεται ότι μετά τα 10 χρόνια το επιτόκιο δεν θα είναι τέτοιο που θα πάρουν τα διπλά από αυτά που αρχικά "χαρίζουν", όπως συμβαίνει πάντα με τις τράπεζες..

kariatida62 είπε...

@GIP: Tzipako μου, θα σου πω τώρα λίγα λόγια για το μπουζούκι που ξέρω, έχω διαβάσει γι'αυτό απο δεξιοτέχνες του όπως ο Ζαμπέτας!
Ο Ελληνικός ήχος εκφράζεται πολύ έντονα με το μπουζούκι.
Οι πολύχρωμοι ζωηροί και Ζορμπακικοί ρυθμοί του , τραβούν την προσοχή των φιλόμουσων οπαδών του κόσμου!
Μολονότι το μπουζούκι ήταν και είναι το κύριο και πρωταρχικό όργανο στα «ρεμπέτικα» και «λαϊκά» τραγούδια δεν σταματά εκεί!
Με λίγη φαντασία και τολμηρές συνθέσεις, μπορούν να παραχθούν ασυνήθιστοι δημιουργικοί ήχοι!
Επίσης θα πρέπει να σου αναφέρω και την ιστορία του:
To μπουζούκι, ήταν γνωστό σε αρχαίους πολιτισμούς, όπως στην Αίγυπτο, Ασσυρία και Κίνα.
Το μουσικό αυτό όργανο μπουζούκι, μοιάζει με το Λαούτο.
Το μπουζούκι, βρέθηκε επίσης σε τοιχογραφίες της Βυζαντινής εποχής. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο, το μπουζούκι ήταν γνωστό ως Θαμπουρά ή Ταμπουρά.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Γενικως, τα λεγόμενα λαϊκά δεν μπόρεσα να τα αφομοιώσω από όταν ήρθα. Ιδίως δε τα Ινδο/τουρκο/αραβικά.
Τα ρεμπέτικα όμως είναι μια άλλη ιστορία. Αυτά αργά με αλλά σταθερά μπήκαν στο ρεπερτόριό μου.
Μου αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις σου γιατί μου μαθαίνουν πράγματα - πρόσωπα και γεγονότα για τα οποία είχα πλήρη άγνοια.
Να μου φιλήσεις το Μαμούνι. Χθες βρήκε κάτι το καταπληκτικό. Τάισε το καλά και βρες του και καμιά θηλύκια να πορεύεται. χα χα χα

Ο ΜΑΓΟΣ! είπε...

μπραβο σου Καρυ για την ενημερωση θα ηθελα να συμπληρωσω κατι που δεν υπαρχει στα βιογραφηκα του Βαγγελη .. ο ανθρωπος ειναι με μια λεξη αυθεντικος οταν θα πει ναι ειναι ναι και οταν οχι ειναι οχι εχω τη χαρα να εχω προσωπικη σχεση μαζι του και ειμαι υπερηφανος που τον γνωρισα δεν υπαρχουν τετοι ανθρωποι πια η ειναι σπανιο φενομενο...μπραβο Καρυ!!!

kariatida62 είπε...

@Χριστόφορος:Μπορώ ίσως ν'ερμηνεύσω Χριστόφορε όσα μου λες ότι σου συμβαίνουν.
Δεν αφομοίωσες τα Ινδο/τουρκο/αραβικά γιατί έμεινες αγνός μόνο με τα ελληνικά στοιχεία πολιτισμού που πήρες απο τους δικούς σου!
Τα ρεμπέτικα που έχουν ακριβώς το ελληνικό στοιχείο του σκέπτεσθαι και συμπεριφέρεσθαι, τράβηξαν το ενδιαφέρον σου και μεγαλώνοντας καθώς ωρίμαζες στάθηκες να μελετήσεις!
Τίποτα τυχαίο!!!
Χαίρομαι όταν μου λες πως έχω κι'εγώ κάτι να σου προσφέρω...γιατί νομίζω πως απο την δική μας ιντερνετική επαφή μόνο εσύ έχεις να μου χαρίσεις!
Να του βρω του Μαμουνιού μία θηλυκιά?
Μπρε Χριστόφορέ μου, να σου πω την μαύρη μου αλήθεια? Σε σένα θα την πω!
Αυτό το Μαμούνι μια μου δείχνει θηλυκό ξεσαλωμένο και μια αντράκι ζηλευτό! Μία ερμαφρόδιτη εικόνα που ανάλογα την ημέρα αλλάζει και φύλο!
Δεν του λέω τίποτα για να μην το στεναχωρήσω, αλλά ακόμα δεν έχω αποφασίσει τι στο κόρακα παιδί είναι?
Αγόρι για κορίτσι? χαχαχαχαχαχαχα!

kariatida62 είπε...

@Μάγος:Φαίνεται Μάγε μου, φαίνεται στην αύρα του ανθρώπου η αυθεντικότητά του!
Εύγε και σε σένα που διατηρείς σχέσεις με τέτοιους καλλιτέχνες!

dimitris είπε...

kariatida62 καλησπερα.

Ωρε δεν ''ειπα'' τιποτα, ο Βαγγελης Κορακακης το ειπε και το εγραψε ο Ριζοσπαστης.

Γλεντια και ξεφαντωματα μετα απο καποια.................εχουν αποτελεσματα αρνητικα στην οραση και στην φαια ουσια---ωπατης και ριμα---.

Ασχετο, σημερα στην εθνικη τραπεζα της οδου Κερκυρας, ειχαν αναρτησει το καθολου καθυσηχαστικο ''ταμπελακι'', αναληψεις για πανω των 2000 ευρω, πρεπει να εχει ενημερωθει το υποκαταστημα, 2 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ, ΑΣΧΕΤΟ!?.

Ρε που παααααμεεε ρε...

kariatida62 είπε...

Δημητράκη μου, αλήθεια?
Πού πάμε? Εγώ πάντως φεύγω για λίγο, για πολύ λίγο και θα τα ξαναπούμε την Τρίτη.
Εσείς μη φύγετε, βολευτείτε, φάτε πιείτε και έρχομαιιιιιιιιι!

kariatida62 είπε...

-Kαλέ Μαμούνι, τι είναι αυτός ο όγκος στα σκαλοπάτια μας?
Χριστός και Παναγιά κάποιος κοιμήθηκε έξω απο το σπίτι μας!
- Για να διώ κι'εγώ, αν και φαντάζομαι ποιός θάναι!
Μάαααλιστα! ΜάααααλιστΑ! Άκαρδη, Κάρυ, τόσο ωραία ανάρτηση να κάνει ο άνθρωπος και συ ούτε μια ματιά,ούτε ένα ενθαρρυντικό σχόλιο?!
-Πάμε Μαμούνι, αργήσαμε....

Dreameraki είπε...

:-*
:-*
:-*

Ηρθα να αφήσω τα φιλιά μου!!!!

zoyzoy είπε...

Μεράκλωσες Κάρυ μου??

Αγγελική είπε...

Πάλι σε μεράκια σε βρίσκω, πάντα τέτοια βρέ, σε φιλώ..

Αστοριανή είπε...

Escaping the heat??????????

Good idea!

with love
yiota
astoriani
NY

kariatida62 είπε...

@dreamer: Πω, πω! Τι φιλιά όμορφα μας υποδέχντηκαν!!!!
Ηρθες? Ελα περιμένω εντυπώσεις απο το Εσπάνια...

kariatida62 είπε...

@Ζουζού: Eίπα να σας μερακλώσω όσο θα έλειπα για λίγο, αλλά δεν βλέπω και πολύ διάθεση.....:):)

kariatida62 είπε...

@Maιρη: Tα μεράκια μη ξεχνάς, κρύβουν και ντέρτια Μαιρούλα μου! χαχαχαχα!

kariatida62 είπε...

@Αστοριανή: Eτσι?! Δεν μπορείς να πεις,Γιώτα όλο ιδέες σας είμαι...χαχα!