bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΑΘΗΝΑ ...ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ!

 Η ιστορία της πόλης μου είναι γεμάτη απο μύθους!

Μέσα απ'αυτούς γνωρίζουμε πως ο πρώτος της βασιλιάς ήταν ο Κέκροπας.
Ο Κέκροπας ήταν γέννημα της Αττικής γης μια χθόνια θεότητα γιατί  ήταν απο την μέση και πάνω άνθρωπος, ενώ απο την μέση και κάτω φίδι.

Σαν πρώτος βασιλιάς της πόλης χάρισε και το όνομά του και την ονόμασε Κεκροπία.
Μιά  άλλη εκδοχή λέει πως ο Κέκροπας ήρθε απο την Κρήτη ή την Κύπρο.

Ο παράξενος λοιπόν αυτός βασιλιάς θέσπισε τους πρώτους νόμους, που σύμφωνα με τον μύθο ήταν και ο εφευρέτης της γραφής.
Υποστήριξε την μονογαμία και έπεισε τους κατοίκους να μην παντρεύονται πολλές γυναίκες όπως συνηθιζόταν μέχρι τότε.
Ο Ποσειδώνας και η Αθηνά, είχαν εμπλακεί για τα καλά στην φιλονοικία ποιος απο τους δύο θα γινόταν ο προστάτης της πόλης αυτής, οπότε παρρουσιάστηκαν μπροστά στον Κέκροπα και του ζήτησαν να διαλέξει αυτός ποιον απο τους δύο προτιμά.
 Ο Ποσειδώνας για να τον δελεάσει κτύπησε με την τρίαινά του τον βράχο της Ακρόπολης και αυτόματα ανέβλυσε μια πηγή πάνω της, ενώ η Αθηνά έδωσε μία με το δόρυ της και μια ελιά αμέσως φύτρωσε!
Ο Κέκροπας προτίμησε το δώρο της Αθηνάς και έτσι η όμορφη και σοφή Θεά απο τότε έγινε η προστάτιδα της, που αργότερα πήρε και το όνομά της.
Ο Ποσειδώνας χολωμένος για να τιμωρήσει την πόλη, την έκανε να υποφέρει πάντα απο έλλειψη του νερού.

Ο Κέκροπας  ήρθε ο καιρός και παντρεύτηκε την Άγραυλο, κόρη του πρώτου βασιλιά της Αττικής  Ακταίου. Εκείνη του χάρισε τέσσερα παιδιά: Τον Ερυσίχθονα, την Άγλαυρο, την Έρση και την Πάνδροσο.

Ο πρίγκηπας Ερυσίχθονας διαδέχτηκε τον πατέρα του Κέκροπα στην βασιλεία αλλά δυστυχώς παρέμεινε άτεκνος. Ετσι μετά τον θάνατό του στην βασιλεία ανέβηκε ο Κραναός. Ο Κραναός με την γυναίκα του την Πεδιάδα απέκτησαν τρείς όμορφες  κόρες: Tην  Κρανάη, Κραναίχμη, και Ατθίδα.
Το όνομα Ατθίς έχει σωθεί ως τις μέρες μας και γι'αυτό όλες οι Αθηναίες αποκαλούνται και Ατθίδες!

Επόμενος βασιλιάς της Αθήνας, έγινε ο Εριχθόνιος.
Για τον Εριχθόνιο ο μύθος λέει πως ήταν παιδί του Ήφαιστου και της Αθηνάς.
 Η Αθηνά, που ήθελε να κρύψει την γέννησή του απο τους άλλους Θεούς(για να μη ξεσπάσει σκάνδαλο)τον έκλεισε σ'ένα κάνιστρο και το τοποθέτησε σ'ένα ναό της Ακρόπολης.

Σκοπό είχε να το αναθρέψει η ίδια και να τον κάνει αθάνατο. Μέσα στο κάνιστρο είχε βάλει και δυο μεγάλα φίδια για να τον προστατεύουν.
Στις κόρες του Κραναού απαγόρεψε ν'ανοίξουν το κάνιστρο και τις προειδοποίησε πως αν το κάνουν θα πάθουν μεγάλο κακό.
Μια μέρα  η Αθηνά, πετάχτηκε μέχρι την Παλλήνη για να φέρει ένα μεγάλο βράχο και να τον τοποθετήσει στα τείχη της Ακρόπολης.
Στην απουσία της οι  Κρανάη, Κραναίχμη και Ατθίδα, δεν άντεξαν στην περιέργειά τους και αποφάσισαν να παρακούσουν την διαταγή της Θεάς τους και ν'ανοίξουν το κάνιστρο για να δούν τι κρύβει μέσα. Όταν όμως αντίκρισαν τα δύο φίδια να έχουν τυλίξει το κορμάκι του μωρού για περισσότερη προστασία, τρελλάθηκαν απο το φόβο τους κι 'επεσαν απο τα ψηλά τείχη της Ακρόπολης, για να βρούν τραγικό θάνατο.
Το δυσάρεστο αυτό νέο το ανακοίνωσαν στην Αθηνά, καθώς εκείνη γύριζε απο την Παλλήνη φορτωμένη με τον βράχο, τρία κοράκια. Ταράχτηκε τότε η Θεά και της ξέφυγε απο τα χέρια ο βράχος που κύλλησε  και στήθηκε έτσι ένας ακόμη λόφος. Είναι ο λόφος του Λυκαβηττού!


Η Αθηνά, επειδή τα κοράκια της έφεραν το άσχημο νέο, τα καταράστηκε και τους απαγόρεψε να ξαναπετάξουν στους αιώνες των αιώνων πάνω απο την Ακρόπολη. Και έτσι απο τότε κανείς δεν είδε να πετά κοράκι πάνω απο την Ακρόπολη!
  Ο Εριχθόνιος δεν έγινε μεν αθάνατος, όπως σκόπευε να τον κάνει η μητέρα του, έγινε όμως βασιλιάς της Αθήνας.
Παντρεύτηκε την πεντάμορφη νύμφη  Πραξιθέα και απόκτησε μαζί της τρία παιδιά: Tον  Πανδίωνα, την Πρόκνη και την Φιλομήλα.
Γιος του Πανδίωνα, που τον διαδέχτηκε στον θρόνο ήταν ο Ερεχθέας.
Αυτός άλλαξε το όνομα της πόλης και απο Κεκροπία την ονόμασε Αθήνα για να τιμήσει την θεά Αθηνά.
Κατά την διάρκεια της βασιλείας του  Ερεχθέα άρχισαν τα Ελευσίνια Μυστήρια.
 O Eρεχθέας είχε τρείς κόρες, που ήταν πολύ αγαπημένες μεταξύ τους και είχαν ορκισθεί πως αν πέθαινε η μία, οι άλλες θα την ακολουθούσαν αμέσως στον Άδη.
Κάποτε, ο βασιλιάς της Θράκης  Εύμολπος, εκστράτευσε για να κατακτήσει την Αθήνα.
Στην αρχή οι Θράκες νικούσαν τους Αθηναίους. Ο Ερεχθέας ρώτησε τότε το μαντείο των Δελφών να τον συμβουλέψει τι έπρεπε να κάνει για να νικήσει τον Εύμολπο.
Η Πυθία τον συμβούλεψε να θυσιάσει τη μια του κόρη.  Μόνο μ'αυτόν τον τρόπο θα μπορουσε να νικήσει και να σώσει έτσι την πόλη.
Ο φιλόπατρις Ερεχθέας αναγκάστηκε να υπακούσει στο χρησμό, και θυσίασε την μία κόρη. Δεν φανταζόταν όμως πως μαζί με την μία θάχανε και τις υπόλοιπες δύο, οι οποίες τήρησαν τον όρκο τους και ακολούθησαν στον τάφο την αδελφή τους.
Οι Αθηναίοι συμπόνεσαν πολύ τον αγαπημένο τους βασιλιά  και η μνήμη του έμεινε ζωντανή στους αιώνες που ακολούθησαν.
Αργότερα στην εποχή του Περικλή, μαζί με τον Παρθενώνα και τους άλλους λαμπρούς ναούς, χτίστηκε πάνω στην Ακρόπολη κι ένας ναός προς τιμήν του Ερεχθέα  το Ερέχθειον.

Είναι αυτό που εγώ και οι αδελφές μου Καρυάτιδες βαστούμε  την οροφή του στο κεφάλι.



Μετά τον Ερεχθέα, βασιλιάς της Αθήνας έγινε ο Κέκροπας ο Β!. Παντρεύτηκε την Μητιάδουσα και απόκτησαν ένα γιο, τον Πανδίωνα τον Β΄
Οι Αθηναίοι όμως, που δεν ήταν ευχαριστημένοι μαζί του, τον έδιωξαν απο την πόλη τους.
Ο Πανδίωνας ζήτησε καταφύγιο στα Μέγαρα, όπου τον δέχτηκαν πρόθυμα και τον ανακήρυξαν βασιλιά τους. Αργότερα, ο γιος του Πανδίωνα, ο Αιγέας γύρισε στην Αθήνα και πήρε τον θρόνο του πατέρα του.

Ο Αιγέας ήταν ο πατέρας του θρυλικού  Θησέα, που τον απόκτησε με την όμορφη  Αίθρα, την κόρη του βασιλιά της Τροιζήνας.

Η ιστορία του Θησέα είναι σ'όλους γνωστή. Όταν μεγάλωσε, ξεκίνησε να έρθει στην Αθήνα για να γνωρίσει τον πατέρα του, κάνοντας κατά την διαδρομή αξιοζήλευτα κατορθώματα.
Γνωστός επίσης και ο τραγικός και άδικος θάνατος του πατέρα Αιγέα, που έπεσε και πνίγηκε στην θάλασσα, νομίζοντας ότι ο Θησέας έπεσε θύμα του τρομερού Μινώταυρου της Κρήτης.
Μετά τον θάνατο του Αιγέα, ο θρόνος έμεινε στον Θησέα.
Ο Θησέας, που ήταν ο πιο θρυλικός απο τους ήρωες της Αρχαίας Ελλάδας, μετά βέβαια τον Ηρακλή, αναμόρφωσε κυριολεκτικά την Αθήνα.
Ενωσε όλους τους δήμους της Αττικής και τους περιέλαβε στην πόλη της Αθήνας, χωρίζοντας τους κατοίκους της σε τέσσερις φυλές. Κατάφερε μάλιστα να ενώσει τους δήμους, εγχείρημα δύσκολο, χωρίς να χρησιμοποιήσει βία, αλλά μόνο με την πειθώ!
Αργότερα, η ένωση αυτή γιορτάζονταν κάθε χρόνο μετο όνομα Παναθήναια ή Συνοίκια!
Με τον τρόπο αυτό ο Θησέας συμφιλίωσε όλους τους κατοίκους της Αττικής και έκανε την Αθήνα μια μεγάλη και ισχυρή πόλη!
Βασίλεψε με πολύ δημοκρατικό τρόπο και ήταν ο πρώτος απο τους βασιλιάδες που πλησίασε τον φτωχό λαό και προσπάθησε να λύσει τα προβλήματά του.
Ετσι όλοι οι κατοπινοί άρχοντες της πόλης, που εφάρμοσαν το δημοκρατικό πολίτευμα στην Αθήνα, είχαν σαν πρότυπο τον Θησέα!
Περίλαμπρος ναός χτίστηκε προς τιμήν του,για να σκεπάσει τα οστά του, όταν αυτός δολοφονήθηκε απο τον βασιλιά της Σκύρου Λυκομήδη , ο οποίος σώζεται έως σήμερα το γνωστό σ'όλους μας μνημείο ΘΗΣΕΙΟ.


Ο Τελευταίος βασιλιάς που έζησε ανάμεσα στον μύθο και την ιστορία ήταν ο Κόδρος, ο οποίος αυτοθυσιάστηκε προκειμένου να σώσει την πόλη απο την πολιορκεία των Δωριέων της Πελοποννήσου.

Μετά τον Κόδρο, η ζωή της Αθήνας μπαίνει σε καινούργια εποχή. Δεν την αγγίζει πια ο μύθος, που δεν είσαι σίγουρος αν καταγράφει την πραγματικότητα ή την αλλοιώνει.
Όλα τα γεγονότα και τα πρόσωπα που ακολούθησαν μετά τον Κόδρο, τα φωτίζει και τα περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια η ΙΣΤΟΡΙΑ.

42 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Aγαπημένοι μου φίλοι!
Με αυτή την ανάρτηση που έγινε προς τιμή της πόλης που με γέννησε, γιορτάζω δύο χρόνια μπλογκικής δραστηριότητας!
Δύο χρόνια πέρασαν σαν νεράκι! Σαν να ήταν χθες που δειλά-δειλά άνοιγα τούτο εδώ το ιστολόγιο, που μου χάρισε πολύτιμες στιγμές χαράς και ενασχόλησης στον μαγικό κόσμο της μπλογκόσφαιρας!
Δύο χρόνια μέσα στα οποία γνώρισα φίλους, που εκεί έξω στην βιόσφαιρα δεν θα μου δινόταν ποτέ η ευκαιρία να γνωρίσω...
Λυπάμαι μόνο που μερικοί απ'αυτούς λείπουν σήμερα, απο κοντά μου!
Ας είναι όλοι τους καλά και κείνοι που έφυγαν μα και σεις που είστε ακόμα δίπλα μου!

~reflection~ είπε...

ΔΕ διαβασα ΤΙΠΟΤΕ...

εγω βλεπω ΜΙΑ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ περήφανη..... Εφηβική αν και Αρχαία {ωχ...}.... χαμογελαστή από Ορίζοντα Ανατολής σε Ορίζοντα Δύσης.... και με πλούσια χρυσάφια Ανθρωπιας Μεσα στην Καρδουλα της...

ΟΣΑ χρονια κι αν περασουν
ΟΠΟΙΑ πόλη κι αν διεκδικήσει την εντοπιότητά σου

ΕΣΥ θα είσαι το ΚαρυΔάκι μου
γλυκό κουταλιού ΖΩΗΣ!!!!


φιλακι..... εεεε..... φυσικά ΚαρυΔάκι με μέλι........

kariatida62 είπε...

@reflection: To ωχ! στο "Αρχαία" μου άρεσε!!!χαχαχαχχαχαχαχαχαχχχαχαχαχαχα!
Σαν το Μαμούνι που τρώει καμμιά ξώφαλτση όταν πετάει παρόμοια...έκανες!
χαχαχαχαχαχαχαχαχχαχαχαχαχχα!
Και όπως έγραψα και σε μια ψυχή,καλή μου αντανάκλαση, βαρέθηκα την μουρτζουφλιά και αναποδιά των συντοπιτών μου Αθηναίων(τρομάρα τους, ποιοι Αθηναίοι, όλοι κάτω απο το Αυλάκι είναι και μου μαζεύτηκαν εδώ)και θα πάρω τα μάτια μου ν'ανέβω προς τα πάνω να με φυσήξει λίγος αέρας του Βαρδάρη να ανοίξουν τα φυλλοκάρδια μου!
Να δω ανθρώπους ανοικτούς με ζεστές φιλόξενες αγκαλιές όμοιες με την δική σου..!
Εδώ κάτω γλυκειά μου, μας έχει φάει η καχυποψία,ο ατομισμός και η παραξενιά!
Η "Μοναξιά μας" έχει τόσο πολύ διεισδύσει στο πετσί μας, που κρυβόμαστε μέσα σ'αυτήν και μόνο τότε νιώθουμε άνετοι και ασφαλείς!

Θα σε ειδοποιήσω καλή μου για να συναντηθούμε να πιούμε ένα ποτηράκι μαζί! Ετσι?

α Κενταύρου είπε...

Ευτυχώς πρόλαβα στο παρα πέντε και έδωσα παρόν μη με βάλεις στους απόντες.Εδώ κοντά να περάσουμε το χειμώνα παρέα!Καλό Φθινόπωρο.ΚΑΛΉ ΣΥΝΈΧΕΙΑ

kariatida62 είπε...

@α Κενταύρου: Μπά,την βρήκες την πόρτα να γυρίσεις????
Εσύ θα την πληρώσεις τώρα την νύφη!!!
Το τι έχεις να τραβήξεις κακομοίρη μου ολόκληρο τον Χειμώνα! Πρώτα απο μένα και μετά απο τους Τροικανούς!
Εσύ, εσύ θα τ'ακούς όλα!
Οι "πονηροί" την έκαναν γρήγορα και μ'ελαφρά πηδηματάκια...εσύ όμως Κένταυρε παραμένεις!
Αντε να σε δω πόσοι θ'αντέξουμε ακόμα..!

dimitris είπε...

kariatida62 καλησπερα, τιποτα σε πιο παλιο δεν σου βρισκεται?
Απο εδω το ειχες απο εδω το εφερες, παλι στην αναρτηση, εχωσες τον εαυτο σου, χειροτερη και απο τον σκηνοθετη τον Καραγιαννη, παντου παρων.

Α, για τα ιστογενεθλια αντε να τις ........[βαλε οτι αριθμο θελεις] τις αναρτησεις σου...

kariatida62 είπε...

@DIMITRIS: Εμ,. τα μπλογκικά μου γεννέθλια λέω να γιορτάσω, τι ήθελες να σου βάλω τον ΓΑΠ??? Ή την Αλέκα μήπως??? χαχαχαχαχαχχαχα! Για μένα θα σου πω, στα χρόνια τα αρχαία θ'αναφερθώ γιατί αν πιάσω τα τωρινά τότε δεν θα την γλιτώσω θα πάω να φουντάρω απο τον Βράχο μου...:))

Korios είπε...

Πάρα πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιο. Επιστρέφω άμεσα με το που κλέψω λίγο χρόνο να το ξεψαχνίσω καλύτερα.

kariatida62 είπε...

@korios: Bρε καλώς τον κορέο!!! Να σου συστήσω απ'εδώ το Μαμούνι μου!!!
Ελα, έλα μη μας το παίζεις ψόφιος...είδες το Μαμούνι και αγαλλίασε η καρδιά σου!χαχαχαχαχχαχα!

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Καρυάτιδα
(η προσφώνηση πλήρης και επίσημη λόγω της επετείου)
Εύχομαι να παραμείνεις εδώ και με την ευθυτενή κορμοστασιά σου να στηρίζεις όχι μόνο τη στέγη του Ερεχθείου αλλά και τον αττικό ουρανό (τρομάρα του! έτσι που τον καταντήσαμε...)
Η ανάρτησή σου είναι αντάξια του ονόματός σου!
Μια μικρή ψηφίδα θα καταθέσω: Λέγεται ότι ο πληθυντικός αριθμός του αρχαίου ονόματος της πόλης -αι Αθήναι-, επιλέχθηκε για να διατηρήσει στη μνήμη των Αθηναίων, ότι η πόλη τους προέκυψε από τη συνένωση από τον Θησέα των πολλών οικισμών σ' ένα κράτος, που αναφέρεις και συ.
Καλη συνέχεια εύχομαι, αλλά και αναμένω :)

kariatida62 είπε...

@Yπατία η Αλεξανδρινή: Kαλή μου φίλη,πάντα με τιμάς, με κάθε τρόπο!
Πρώτα με την παρουσία σου, μετά με τα καλά σου λόγια και μετά με τις ιστορικές γνώσεις σου που μας τις χαρίζεις !
Σ'ευχαριστώ πολύ!
Για φίλους και φίλες σαν κι'εσένα δεν θέλω να εγκαταλείψω το blogging!
Δεν ξεχνώ πως την γνωριμία μας την χρωστώ στον Κένταυρο, που σε σύστησε σε μένα...
Όποιον μου σύστησε αυτό το παιδί, πολύτιμος μου στάθηκε εδώ μέσα!

Frezia είπε...

Αλο ένα μάθημα ιστορίας Κάρυ,
μας χρειάζονται σίγουρα.
Αισθάνομαι τυχερή που είμαι
αναγνώστρια σου.
Εύχομαι να γράφεις για πολλά χρόνια.
Η ιστορία μας δεν τελειώνει ποτέ!
Καλό μήνα...

kariatida62 είπε...

@Frezia: Φίλη μου καλησπέρα!
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Προς το τέλος του τρέχοντος μήνα, θα σας επισκεφθώ...
Μακάρι να τα καταφέρω και να σας συναντήσω απο κοντά! Θα χαρώ πολύ να σε γνωρίσω!
Φιλιά πολλά

Frezia είπε...

Χάρικα θα σου γράψω το τηλέφωνο μου.

caeser είπε...

Με το που μπήκα, έπεσα επάνω σε βλογκογενέθλια...!!! Άντε βρε καλές και πολλές αναρτήσεις σου εύχομαι! Μακάρι να έχουμε και εμείς πολύ ελεύθερο χρόνο να σε θαυμάζουμε (διαβάζοντας σε)! Πολύ ενδιαφέρον το blog σου! Θα κάνω ...πιάτσα στο εξής εδώ! :-)
Καλώς σε βρήκα!

δόΧτωρ απαράδεΧτος είπε...

οι μυθικοί βασιλιάδες. ... καλοί ήταν. έφτιαξαν την αθήνα ... για να την καταστρέψουν οι δημαρχέοι....

χρόνια καλά στο μπλογκ σου χρόνια καλύτερα σε σένα....

kariatida62 είπε...

@Frezia: Nαι, ναι, τα περιστέρια θα πιάσουν δουλειά!:))

kariatida62 είπε...

@caesar: Tαρίφα μου, καλώς όρισες στο σπίτι μου!
Ευχαριστώ για τις ευχές και καλά ταξίδια εύχομαι και γω με την σειρά μου.

kariatida62 είπε...

@Δόχτωρ Απαράδεκτος: Oπως πάντα εύστοχος και ακριβής στις γνωματεύσεις σου! :))

Eυχαριστώ νάσαι καλά και συ!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Κυρία, κυρία συγνώμη που άργησα στο μάθημα αλλά η μαμά μου χθες ήταν στο κομμωτήριο και με ξέχασε....

Πολλά χρόνια στο θρανίο κοντά σου να μου θυμίζεις αυτά που με τα χρόνια καταχωνιάστηκαν στο συρτάρι και σκούριασε το κλειδί...

Πολλά φιλιά αγαπημένη μου δασκάλα!

υ/γ ο ντόκτορ όντως εύστοχος!!!!

kariatida62 είπε...

@Γιαγιά Αντιγόνη: Δικαιολογημένη για την γιορτή σου...:)
O ντοτόρος μας όταν σχολιάζει κτυπά ακριβώς τον στόχο!

Magia da Inês είπε...

°º♫
°º✿
º° ✿♥ ♫°
Olá, amiga!

Bom fim de semana!
Beijinhos.
Brasil
°º♫
°º✿
º° ✿♥ ♫°

Effie's Sweet Home Designs είπε...

ΑΧ ΤΩΡΑ ΕΙΔΑ ΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ ΜΟΥ ! ΕΚΕΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ,ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΕΡΗ. ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ !

Άιναφετς είπε...

Χαρά μου...η πρώτη μου επίσκεψη να συμπίπτει με τα γενέθλια τού σπιτικού σου...καλώς σε βρήκα λοιπόν και εύχομαι χρόνια πολλά με πολλές πολλές εμπνεύσεις!

α Κενταύρου είπε...

Λειτουργεί το μειλ σου?ή λειτουργεί το εφεδρικό μειλ στο yahoo?Ποια νύφη θα πληρώσω?χαλάλι της να τη γεμίσω από τη κορφή μέχρι τα νύχια με χρυσά λουριά και ευρώπουλα!!1Ποιοί είναι οι πονηροί που κάνουν ελαφρά πηδημτάκια?Πολλούς γρίφους μου βάζεις σαν τη μυθική Σφίγγα.Οιδίποδας πλησιάζοντας στην Θήβα, μετά τη δολοφονία του πατέρα του Λάϊου, στο Τρίστρατο της Σχιστής οδού, συνάντησε την Σφίγγα. Η Σφίγγα σκότωνε κάθε διαβάτη που την συναντούσε, επειδή δεν απαντούσε στο γρίφο της. Ρωτώντας τον Οιδίποδα «Ποιο ον το πρωί στέκεται στα τέσσερα, το μεσημέρι στα δύο και το βράδυ στα τρία», έλαβε ως απάντηση «Ο Άνθρωπος είναι εκείνο τον ον, που το ξημέρωμα της ζωής του κινείται στα τέσσερα, το βράδυ της ζωής του στα τρία, με την βοήθεια του μπαστουνιού, ενώ στο μεσοδιάστημα (μεσημέρι) της ζωής κινείται με σιγουριά στα δυο».

Μετά την λύση του γρίφου η Σφίγγα έπεσε στον γκρεμό και σκοτώθηκε (ή κατά άλλους ο Οιδίποδας της επιτέθηκε όταν ήταν ξαφνιασμένη από τη λύση του γρίφου και τη σκότωσε).

fotolabida maria είπε...

Πολύ όμορφο το blog σου !!!!!Καλώς σε βρήκα!!!!!Καλή συνέχεια!!!!!

kariatida62 είπε...

@Magia da Ines: Ola AMIGA!!!

kariatida62 είπε...

@Effie's Sweet Home Designs: Γειά σου Εφάκι! Ατθίδα λοιπόν κι'εσύ!!!
Τώρα βρίσκεσαι μακριά απο την πόλη που μεγάλωσες?

kariatida62 είπε...

@Άιναφετς:Tόσο καιρό συναντιόμαστε σε σπίτια κοινών φίλων και ποτέ δεν έτυχε να τα πούμε οι δυό μας!
Ευχαριστώ που με τίμησες πρώτη και μάλιστα στην επέτειό μου!
Το συντομώτερο θα σ'επισκεφθώ!

kariatida62 είπε...

@Α-ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ: Αστέρι μου το μέιλ μου λειτουργεί κανονικότατα!!! Κοίταξε πρώτα το δικό σου, γιατί τόσο καιρό που έλειπες θα σκούριασε φαίνεται..:))

Tην νύφη,την νύφη ξέρεις πια νύφη!
Οπως ξέρεις και για τους πονηρούς...όλα τα ξέρεις εσύ, απο κει ψηλά που μας κοιτάς!
Αν βρεις τον γρίφο μου(που δεν είναι γρίφος) δεν πρόκειται να πάω να γκρεμοτσακιστώ, μη φοβάσαι!
Εκτός κι'αν έρθεις να με τελειώσεις εσύ ως δεύτερος Οιδίπους...χαχαχαχαχαχχαχα!

kariatida62 είπε...

@fotolabida1:Kαλώς την μου!!!
Σε ποια συνωμοταξία να σε κατατάξω?
Στις μάγισσες, νεραιδούλες, ξωτικούλια,νεραιδοπαρμένες,ή απλώς στα κολεόπτερα έντομα που ανήκουν οι μπυγολαμπίδες?
Τι σημαίνει fololabida1? Yπάρχει και 2???
Θα περάσω απο το σπιτάκι σου να μάθω περισσότερα για σένα...ευχαριστώ για τις ευχές σου!

zoyzoy είπε...

Εύχομαι να'χεις όρεξη για 22χρόνια δημιουργίας εδώ μέσα.
Να γνωρίσεις πολλά αξιόλογα άτομα που θα σε συντροφεύουν και έξω απ'την μπλοκόσφαιρα γιατί ας μην ξεχνάμε εδώ είναι μια ψευδαίσθηση που μας παρασέρνει απ'την πραγματική μας ζωή.

Υπέροχη ανάρτηση πάντα κάτι μας ξεφεύγει απ'τη μυθολογία!

Καλή συνέχεια με φιλιά θαλασσινά!

kariatida62 είπε...

@ΖΟΥΖΟΥ: E! δεν είναι το ίδιο εύκολο έξω απο την μπλογκόσφαιρα, να γνωρίζεις άτομα αξιόλογα...
Αλλες ευκαιρίες σου δίνονται εδώ μέσα!
Ο κ.Γκούγκλης είναι πρώτος προξενητής!
Ευχαριστώ φιλενάδα μου για τις ευχές νάσαι καλά!

Psofios Korios είπε...

Σήμερα το διάβασα ολόκληρο. Απολαυστικότατο, προς τέρψιν οφθαλμών, ότων και νευρώνων :)

Ευχαριστώ για την υποδοχή αγαπητή Καρυάτιδα όμως εξακολουθώ να ψάχνω το εν λόγω Μαμούνι, που άφησε δυο σχόλια στο νεότευτκτο ιστολόγιό μας.
Τελικά εσύ είσαι;; :p

kariatida62 είπε...

@Psofios Korios: Φίλτατε κορεέ!
Νιώθω πανευτυχής δια τ'όνομά σας, που τελικώς, συνοδεύεται με επιθετικό προσδιορισμό! χαχαχαχχαχαχααχαχα!

Το Μαμουνάκι μου δεν το είδατε στα υψηλά πατώματα της οικίας μου, κατά την είσοδό σας???
Αυτό το τρισχαριτωμένο είναι με το μικρόφωνο στο χέρι! Ολημερίς και οληνυκτίς χορεύει και τραγουδά, ενίοτε πηγαίνει και καντάρει στα μπλογκόσπιτα του χωριού μας...θα το γνωρίσεις με το καιρό καλύτερα!

to alataki είπε...

Γεια σου Κάρυ, χρόνια πολλά και βάστα γερά!
Τους μύθους τους λατρεύω.
Εύχομαι να είναι το Φθινόπωρο γλυκό...

teleytaios είπε...

Άντε, να τα εκατοστήσεις τα χρόνια στο μπλογκ!!!

Μακάρι να κρατήσει χρόνια αυτή η κολόνια Καρυάτιδα και να σας καμαρώνουμε για πολύ καιρό εσένα και το Μαμούνι σου!

kariatida62 είπε...

@ΑΛΑΤΑΚΙ: Γειά σου Αλατάκι μου γλυκό!
Ναι, ναι βαστώ γερά και να τους πάρω τα βρακιά ζητώ, μα δυστυχώς δεν τους βρίσκω...χαχαχαχα!
Τι γλύκα νάχει κι'αυτό το άμοιρο?
Τι να σου κάνει κι'αυτό....αφού είμαστε για τα κλάματα, να μην αρχίσει τα πρωτοβρόχια?

kariatida62 είπε...

@τελευταίος: Στρατηγέ μου,ευχαριστώ δια τας ευχάς....αλλά οι καλές εκπομπές δεν πρέπει να κρατούν για πολύ...γιατί μετά χαλούν!
Προς το παρόν, οδεύουμε αντάμα για να βγάλουμε και τούτο τον δύσκολο Χειμώνα πλάι-πλάι!
Του χρόνου όσοι απο μας θα έχουν επιζήσει, ας αποφασίσουν κατά πού θα τραβήξουν!

Margo είπε...

Ας κρατήσει η δική σου εκπομπή όσο σου δίνει χαρά. Και φυσικά αυτόν τον Χειμώνα μαζί και μέχρι να βγάλουμε τα δύσκολα. Μετά απλά....
θα το γλεντάμε και πάλι μαζί:-)

Όλη η αναφορά στην μυθολογία ήταν ότι έπρεπε για να θυμηθώ και να αναρωτηθώ... μετά από 1000 χρόνια τα σημερινά πολιτικά πρόσωπα θα γίνουν μυθικά πρόσωπα;-)

Αγαπώ την Αθήνα κι ας μεγάλωσα στον Πειραιά. Κάποτε την διέσχιζα σχεδόν καθημερινά. Πόσο θα ήθελα να την περπατήσω ξανά..

Και πάλι χρόνια πολλά σε σένα και στη διαμονή σου εδώ.
Φιλιά πολλά!

kariatida62 είπε...

@Margo:Nαι Μαργκώ μου! Για φέτος όλοι μαζί παρεούλα και απο του χρόνου...θα το ρίξουμε στο γλέντι!χαχαχαχαχχαχα!

Μυθικά πρόσωπα δεν νομίζω να γίνουν, εφ'όσον θα υπάρχουν ιστορικά ντοκουμέντα για την ύπαρξή τους, σίγουρα όμως θα μείνουν στην ιστορία ως εφιαλτικά πρόσωπα!

Για περπάτημα πλέον η Αθήνα δεν ενδείκνυται, ίσως τον Αύγουστο που λείπουν οι πολλοί, αλλά φέτος που έμεινα σχεδόν τον μισό Αύγουστο, αισθάνθηκα την πόλη μου,ως μια Ασιατική πρωτεύουσα. Μιλώ για το κέντρο της πόλης, που έχει αλλάξει δραματικά!

Ευχαριστώ γλυκειά μου Μαργκώ για τις ευχές σου και περισσότερο για την πάντα όμορφη παρέα που μου κρατάς!

Αστοριανή είπε...

...Κάρυ μου, τώρα σε...τέλειωσα! και το χάρηκα, ως συνήθως!
(μόνο που άφησες έξω τον...Ίωνα και τον Αχαιό...)
Ελπίζω να δεις το..."σχόλιό μου",
αν γυρίζεις πίσω!
Φιλάκια,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ