
Το όνομά του:ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΕΝΑΚΗΣ
Ο Εμμανουήλ Μπενάκης ήταν Έλληνας πολιτικός που ψηφίστηκε βουλευτής και έγινε υπουργός.
Γεννήθηκε το 1843 στην Ερμούπολη της Σύρου, όπου ο πατέρας του Αντώνιος Μπενάκης (1800-1867) είχε καταφύγει από τη Χίο ύστερα από τις σφαγές και την καταστροφή της.
Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο της Ερμουπολέως, σπούδασε εμπορικά στην Αγγλία.
Το 1866 πήγε στην Αλεξάνδρεια και εργάσθηκε στην αρχή ως υπάλληλος και αργότερα ως διευθυντής των επιχειρήσεων εξαγωγής βάμβακος του Οίκου Χωρέμη.
![]() |
Η οικογένεια Εμμανουήλ Μπενάκη στην Αλεξάνδρεια, στις αρχές του 20ού αι. Στο κέντρο, καθιστοί, η Βιργινία και ο Εμμανουήλ. Μπροστά τους ο Αντώνης και η Πηνελόπη Δέλτα (καθιστοί). Oρθιος αριστερά, ο Αλέξανδρος και καθιστή δεξιά η Ελένη Κωνσταντινίδη, δεύτερη σύζυγος του Αντώνη Μπενάκη. Πίσω, σκυφτός, ο Μικές Σαλβάγος και όρθιοι οι Κώστας και Στέφανος Δέλτα (φωτ.: Συλλογή Aλέξανδρου K. Σαμαρά). |
Το 1870 νυμφεύθηκε τη Βιργινία, αδελφή του Ιωάννου Κ. Χωρέμη, και έγινε συνέταιρος στον Οίκο Χωρέμη - Μπενάκη. Απόκτησαν πέντε παιδιά: τον Αντώνιο, τον Αλέξανδρο, την Αλεξάνδρα, την Πηνελόπη (αργότερα Στεφάνου Δέλτα), και την Αργίνη.
Η μόνιμη εγκατάστασή του στο Στροφύλι της Κηφισιάς συμπίπτει χρονικά με την ανάληψη της διακυβερνήσεως της Ελλάδος από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, του οποίου στάθηκε αφοσιωμένος φίλος και πολύτιμος συνεργάτης.
Το 1910 εξελέγη βουλευτής Αττικοβοιωτίας. ΄Ηταν ο πρώτος υπουργός του νεοσύστατου Υπουργείου Γεωργίας, Εμπορίου, και Βιομηχανίας.
Το 1914 οι Αθηναίοι τον εξέλεξαν Δήμαρχό τους.
Το 1916, μέσα στη λαίλαπα των πολιτικών παθών, καταδιώχθηκε, κακοποιήθηκε, και φυλακίσθηκε από τους αντιβενιζελικούς.
Το 1920 ακολούθησε το Βενιζέλο στην εξορία και εγκαταστάθηκε στη Νίκαια και, αργότερα, στο Παρίσι. Γύρισε στην Ελλάδα το 1924.
Το εθνικό, κοινωνικό, και φιλανθρωπικό του έργο είναι τεράστιο. Ο πλούτος του στάθηκε ευλογία για το ΄Εθνος και το συνάνθρωπο. Οι δωρεές του υπήρξαν πραγματικά ηγεμονικές και διατέθηκαν για ποικίλους σκοπούς, εθνικούς και κοινωνικούς.
Ο άδικος χαμός δύο παιδιών στάθηκε αφορμή να ιδρύσει το 1926 το Μπενάκειο Παιδικό Άσυλο Κηφισιάς, όπως λεγόταν τότε.
Σήμερα ονομάζεταιΜπενάκειο Παιδικό Ίδρυμα Κηφισιάς. Το ένα παιδί το κτύπησε αυτοκίνητο, το άλλο κατάπιε δηλητήριο. Οι γονείς τους εργάζονταν για να τα ζήσουν και κανείς δεν ήταν «εκεί» για να τα προσέχει. Όταν ο Μπενάκης πληροφορήθηκε τα τραγικά συμβάντα πρόσφερε ένα τμήμα του κτήματός του, κατέβαλε ένα ποσό και έκτισε στη Λεωφόρο Μαραθώνος (τη γωστή μας Λεωφόρο Κηφισίας) ένα ίδρυμα για τα παιδιά των εργαζομένων μητέρων. Από τότε το Μπενάκειο θα συνδεόταν άρρηκτα με την Κηφισιά.
Το Δεκέμβριο του 1926 ο Εμμανουήλ Μπενάκης ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης Κηφισιάς.
Στις 8 Απριλίου 1927, με αφορμή τη θεμελίωση του Κολλεγίου Αθηνών και της Σχολής Νοσοκόμων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ανεκήρυξε Εθνικόν Ευεργέτην.
Πέθανε στις 20 Ιουνίου 1929 και κηδεύθηκε δημοσία δαπάνη.
2012 Αθήνα
Μέσα στις πολλές δωρεές του ευεργέτη συμπεριλαμβάνεται και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.(Τόχετε ξανακούσει?)
Αντικείμενό του, οι ασθένειες των φυτών. Πήρε επιδότηση-μαμούθ για κτίρια. (12.1 Εκατ. Ευρώ απο το πρόγραμμα ΕΣΠΑ όπως ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του και απασχολεί σχεδόν 100 άτομα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, απολαμβάνοντας την πολυτέλεια ενός ετήσιου προυπολογισμού που αγγίζει τα 6 εκατομ. ευρώ!!!)
Την ζητούσε πέντε χρόνια και την απέκτησε μόλις ο Σαμαρά έγινε πρωθυπουργός...
Γιατί θα με ρωτήσετε: Eίναι πολύ απλό...αν σας εξηγήσω την συνέχεια της ιστορίας του Ινστιτούτου που προχωρά παράλληλα με την οικογενειακή παράδοση του δωρητή.
Ήταν το 1923 όταν ο πρώην υπουργός Γεωργίας-Εμμανουήλ Μπενάκης ανέλαβε να ανεγείρει με δικές του δαπάνες ένα ερευνητικό Ινστιτούτο παροχής φυτοπαθολογικών υπηρεσιών. Το 1924 έγινε η θεμελίωση, το 1929 η ίδρυση και το 1931 τα εγκαίνια απο τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Ενα χρόνο νωρίτερα και λόγω του θανάτου του Εμμαν. Μπενάκη(1929) οι εκ της διαθήκες κληρονόμοι του αποφάσισαν να το δωρίσουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Βεβαίως η οικογένεια παρέμεινε κυρίαρχη στην διαχείριση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, όπως αποδεικνύεται και απο τα ονόματα της Διοικητικής του Επιτροπής.
Ο σημερινός πρόεδρος του ΜΦΙ, Αλέξανδρος Σαμαράς, με τον αδελφό του Αντώνη, είναι δισέγγονα του Εμμανουήλ Μπενάκη απο την κόρη του Πηνελόπη Δέλτα.(Εγγόνια της Πηνελόπης Δέλτα)
Τρίτος εξάδελφος των Αντώνη και Αλέξανδρου είναι και ο Παύλος Γερουλάνος, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, πρωτοπαλλίκαρο του Γιωργάκη και αναπληρωματικό μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του ΜΦΙ.
Το Ινστιτούτο λειτουργεί ως άμεσος συνεργάτης, όπως επισήμως τονίζεται, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στον ιστότοπό του η ερευνητική του δραστηριότητα προσδιορίζεται απο τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας και τα προς αντιμετώπιση προβλήματά της.
Δεν ξέρουμε πόσο ικανοποιημένοι απο το έργο τους είναι το ΜΦΙ, αλλά θα απλά θα πρέπει να επισημάνω ότι τα προβλήματα της γεωργίας στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχουν λυθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά μάλλον έχουν επιδυνωθεί...
Μερικές ακόμα πληροφορίες για τον άγνωστο, στο πλατύ κοινό, αδελφό του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Σαμαρά.
Ο κ. Σαμαράς αποφοίτησε απο το Κολλέγιο Αθηνών(της οικογενείας Μπενάκη, όπως αναφέραμε και στην αρχή)το 1967 και συνέχισε τις σπουδές του στο AMHERST COLLEGE(όπως και ο Γιωργάκης και ο Αντωνάκης) και στο HARVARD UNIVERSITY GRADUATE SCHOLL OF DESIGN. Στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα συνεργάστηκε με αρχιτεκτονικά γραφεία στις ΗΠΑ, στην Βρετανία και στην Ελλάδα στις αρχές του '70.
Το 1976 ίδρυσε το δικό του γραφείο και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ειδικεύεται στο σχεδιασμό μεζονετών, πισινών και επιβλητικών κτιρίων...για έχοντες και κατέχοντες βεβαίως-βεβαίως! (Δημητράκη...μην ετοιμάζεσαι να τον φωνάξεις στην Άνδρο να σου χτίσει την πισίνα)
Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλ. Σαμαράς υπήρξε ειδικός σύμβουλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ κατά την Α ΄Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Οικισμών και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας . Σε όλα μέσα δηλαδή...
Στους σημαντικούς σταθμούς της καριέρας του περιλαμβάνεται η συμμετοχή του στο Δ.Σ. του Σωματείου " Ελληνοαμερικανικόν Εκπαιδευτικόν Ιδρυμα"(Κολέγια Αθηνών και Ψυχικού), όπου διετέλεσε πρόεδρος απο τον Ιανουάριο του 2006 ως πρόσφατα. Βέβαια κατά την διάρκεια της εκεί θητείας του είχε ξεσπάσει ένας ιδιότυπος πόλεμος μεταξύ των γονιών των σπουδαστών και της Διοίκησης. Αφορμή αποτέλεσαν οι κατηγορίες ορισμένων για κατρακύλα του Κολεγίου Αθηνών και διαρκή υποβάθμιση των σπουδών που προσφέρει.
Στα γκρίζα σημεία εκείνης της περιόδου συγκαταλέγεται βεβαίως το Μεγάλο ΣΚΑΝΔΑΛΟ με τα θέματα των εξετάσεων για τα αμερικανικά πανεπιστήμια(το γνωστό ΙB-Μπακαλορεά) που περιέργως διεέρρευσαν σε συγκεκριμένη ομάδα γόνων βαθύπλουτων οικογενειών!!!