bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ-ΠΙΟ ΨΗΛΑ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ!!!


Οι 30οι Ολυμπιακοί αγώνες πλέον άρχισαν χθες βράδυ στις 11.00 μμ. με μια ανιαρή, βαρετή τελετή έναρξης που στιγματίστηκε απο το κουφετί συνολάκι της ξινής Βασίλισσάς τους...

Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να σας αφήσω μόνο με την ξινίλα της και τον ύπνο που έπιασε τον υπέροχο Μr Bean(η μοναδική ευχάριστη νότα της τελετής). Ομολογώ πως και εμένα μ'αγκάλιασε ο Μορφέας για κανένα δεκάλεπτο παρακολουθώντας το πανδαιμόνιο που γινόταν μέσα στο στάδιο από το πλήθος των εθελοντών ηθοποιών που έμπαιναν και έβγαιναν και  άκρη δεν έβρισκες!!!
Εγώ σήμερα, επ'αφορμή των ΟλυμπιακώνΑγώνων στο Λονδίνο, θα σας μιλήσω για τους Αρχαίους Αγώνες  στην Ολυμπία και για πράγματα που ίσως να μην έχετε ακούσει ποτέ άλλοτε.

Κάθε τέταρτο Καλοκαίρι , λοιπόν, και πάντα την ίδια ημερομηνία στις 11 Ιουλίου, τελείωνε μια Ολυμπιάδα και άρχιζε η καινούργια... Λίγους μήνες πριν άρχιζε ο πυρετός της προετοιμασίας των Ολυμπιακών αγώνων. Οι Σπονδοφόροι, δηλαδή οι κήρυκες που έστελνε η Ηλεία σε κάθε Ελληνική γωνιά, για να κυρήξουν την εκεχειρία, ξεκινούσαν. Ειδοποιούσαν τους Έλληνες ότι πλησίαζε η καινούργια Ολυμπιάδα και απο την στιγμή εκείνη άρχιζε η εκεχειρία! Οι πόλεμοι σταματούσαν αμέσως.
Οι αθλητές, οι θεατές των αγώνων και οι επίσημοι απεσταλμένοι κάθε χώρας, οι ονομάζονταν ΘΕΩΡΟΙ, έπρεπε να ταξιδέψουν με ασφάλεια για να φθάσουν στην Ολυμπία και για να γυρίσουν πάλι στην χώρα τους. Δεν τους ενοχλούσε κανείς σ'αυτό το ιερό ταξίδι έστω κι'αν περνούσαν μέσα απο μια εχθρική χώρα. Επίσης στις μέρς της μεγάλης γιορτής απαγορεύονταν να πατήσει κάποιος το έδαφος της Ηλείας οπλισμένος.
Με το πέρασμα λοιπόν των Σπονδοφόρων απο κάθε χώρα, άρχιζε ο πυρετός της ετοιμασίας και της προσμονής των αγώνων! Πρώτοι-πρώτοι ξεκινούσαν για την Ολυμπία οι αθλητές, οι γυμναστές τους και οι γονείς τους!
Οι αθλητές έπρεπε απαραίτητα να βρίσκονται ένα μήνα πριν στην Ολυμπία για να προσαρμοστούν στο κλίμα και να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες προπονήσεις.
Τον πρώτο καιρό έπαιρναν μέρος μόνο οι κάτοικοι της Πίσας και της Ηλείας. Αργότερα επιτρεπόταν σε κάθε Έλληνα αθλητή να παίρνει μέρος και απαγορεύονταν στους ξένους και ιδιαίτερα στους βαρβάρους και τους δούλους. Οι αθλητές έπρεπε να έχουν γονείς Έλληνες και να μην έχουν καταδικαστεί ποτέ για οποιαδήποτε πράξη! Συνήθως οι αθλητές ήταν παιδιά πλουσίων και ονομαστών οικογενειών, γιατί αυτοί είχαν τον τρόπο να πληρώνουν γυμναστές και να γυμνάζονται!
΄Οταν όμως οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ελλάδα, άλλαξαν οι κανονισμοί.
Επιτρεπόταν και σε αυτούς να παίρνουν μέρος , γιατί είχαν κοινή καταγωγή με τους Έλληνες...
Ο ίδιος ο Νέρωνας έλαβε μέρος στους αγώνες, κερδίζοντας μάλιστα πολλές νίκες, αφού βέβαια προηγουμένως πλήρωσε τους αντιπάλους του να χάσουν!!!(χαχαχα σας θυμίζει τίποτα αυτό?)
 Για να κερδίσει μάλιστα περισσότερες νίκες, περιέλαβε στους αγώνες και διαγωνισμούς τραγωδών και μουσικών τους οποίους φυσικά με τον ίδιο τρόπο κέρδισε κι'αυτούς!
΄Οπως σας είπα και παραπάνω οι αθλητές όφειλαν να βρίσκονται οπωσδήποτε στην Ολυμπία ένα μήνα πριν. Αν αργούσαν να έλθουν, δεν τους επιτρεπόταν να πάρουν μέρος στους αγώνες...
Σε μια Ολυμπιάδα λοιπόν, άργησαν να έρθουν οι πυγμάχοι και αποκλείστηκαν όλοι τους.

 Ένας απ'αυτούς ήταν και κάποιος Απολλώνιος απο την Αίγυπτο, που είχε το παρατσούκλι Ράντης.
Αυτός ο Ράντης λοιπόν, δικαιολογήθηκε στους Ελλανοδίκες πως άργησε να έλθει γιατί καθυστέρησαν το πλοίο του οι αντίθετοι άνεμοι των Κυκλάδων...(γνωστά τα μελτέμια στις Κυκλάδες απο τόοοοοοτε!) Οι Ελλανοδίκες ήταν έτοιμοι να του επιτρέψουν ν'αγωνιστεί με τον μοναδικό αντίπαλο του τον Ηρακλείδη που καταγόταν και αυτός απο την Αίγυπτο.
 Ο Ηρακλείδης όμως απέδειξε ότι ο Ράντης έλεγε ψέμματα,και τότε οι Ελλανοδίκες απέκλεισαν τον Ράντη για το ψέμμα του και όχι για τον "ρατσισμό" του  όπως κάνουν τάχα μου σήμερα, και ανεκήρυξαν Ολυμπιονίκη χωρίς αγώνα τον Ηρακλείδη.
 Ο Ράντης εξαγριωμένος, πέρασε τους ιμάντες της πυγμαχίας στα χέρια του(κάτι σαν τα σημερινά πυγμαχικά γάντια) και όρμησε να χτυπήσει τον αντίπαλό του. Οπως μας είπε όμως ο Παυσανίας, αυτή του η βλακεία του στοίχισε πολύ ακριβά. Τον περιποιήθηκαν καταλλήλως οι ραβδούχοι!!!
Οι Ελλανοδίκες ήταν οι άρχοντες των αγώνων. Παρακολουθούσαν με προσοχή την διεξαγωγή τους ώστε να γίνονται με όλους τους κανόνες και στο τέλος ανακήρυσσαν τους νικητές. Στην αρχή υπήρχε μόνο ένας Ελλανοδίκης, ο Βασιλιάς της Πίσας ή της Ηλείας. Αργότερα έγιναν δύο, μετά εννέα. ένα διάστημα 12 και απο την 103η Ολυμπιάδα ως το τέλος δέκα! Ησαν ισόβιοι  ανήκαν στην τάξη των ευγενών και αργότερα τους διάλεγαν με κλήρο, ανάμεσα στους πολίτες της Ηλείας.
Είχαν βοηθούς τους αφέτες, τους αλυτάρχες , τους κριτές και τους ραβδούχους.
Αυτοί οι τελευταίοι κρατούσαν μαστίγια ή ραβδιά για να επιβάλλουν πολλές φορές την τάξη και την πειθαρχία στους θεατές που ατακτούσαν αλλά και στους αθλητές.
Αν οι Ελλανοδίκες έκαναν λάθη, μπορούσαν οι αθλητές να τους αναφέρουν στην Ολυμπιακή επιτροπή, όπου τους δίκαζαν. Αν είχαν πράγματι κάνει λάθος, τους καταδίκαζαν , αλλά δεν επαναλαμβανόταν ο αγώνας, ούτε ακυρωνόταν ο νικητής! Δηλαδή η απόφαση των Ελλανοδικών ήταν τελεσίδικη.
Η πρώτη μέρα άρχιζε με θυσίες απο τους αθλητές , τους γονείς τους και τους γυμναστές τους.Ήταν σαν την σύγχρονη  τελετή έναρξης.  Οι πιο πολλές θυσίες γίνονταν απο τους αθλητές των αρματοδρομιών γιατί τα αγωνίσματα αυτά ήταν δύσκολα και πολύ επικίνδυνα.
Μετά τις θυσίες στο στάδιο άρχιζε ο διαγωνισμός των κηρύκων και σαλπιγκτών.
Πριν αρχίσει κάθε αγώνισμα , ένας σαλπιγκτής έδινε το σύνθημα με την σάλπιγγα. Ακολουθούσε ο κήρυκας , ο οποίος φώναζε τα ονόματα των αθλητών και στο τέλος των αγώνων διαλαλούσε το όνομα του νικητή, το όνομα του πατέρα του, και εκείνο της πόλης του. Έπρεπε λοιπόν, να διαλέγουν τον πιο ικανό σαλπιγκτή και κήρυκα, ώστε ν'ακούγονται δυνατά και μακριά τα σαλπίσματα και οι φωνές. Οι δύο κερδισμένοι του διαγωνισμού , ονομάζονταν Ολυμπιονίκες. Κέρδιζαν δηλαδή Ολυμπιακή νίκη , όπως οι αθλητές. Ονομαστός ΄για τις πολλές νίκες του στην σάλπιγγα ήταν ο Ηρόδωρος απο τα Μέγαρα!

Η δεύτερη μέρα των Ολυμπιακών αγώνων ήταν η πιο μεγάλη, η πιο όμορφη για τους επισκέπτες της Ολυμπίας, γιατί γινόταν ο κλασσικός δρόμος του σταδίου απο τον νικήτή του οποίου θα έπαιρνε το όνομά της η Ολυμπιάδα καθώς και οι υπόλοιποι αγώνες δρόμου των ανδρών.
Απο την Κρυπτή, άρχιζαν με την ανατολή του ήλιου, να μπαίνουν πρώτοι οι Ελλανοδίκες, στην σειρά, με αργό επίσημο βήμα φορώντας μακρείς πορφυρούς χιτώνες και κρατώντας κλαδιά απο φοίνικες.
Ακολουθούσαν οι αθλητές ολόγυμνοι και έκλειναν την πομπή οι κριτές, οι αλυτάρχες και οι ραβδούχοι. Ο κόσμος χειροκροτούσε έξαλλος...!

Την τρίτη μέρα ακολουθούσε ένα σύνθετο και πολύ θεαματικό και γεμάτο συγκινήσεις αγώνισμα το πένταθλον! Κάθε αθλητής έπρεπε να κάνει πέντε αγωνίσματα και κείνος που θα είχε την καλύτερη επίδοση ήταν και ο νικητής! Τα αγωνίσματα του πεντάθλου ήταν:o δρόμος τους σταδίου, το άλμα, το ακόντιο, ο δίσκος και η πάλη. Ο μύθος λέει πως το πένταθλο το ανακάλυψε ο Ιάσωνας κατά το διάστημα της Αργοναυτικής εκστρατείας.

Την τέταρτη μέρα των αγώνων είχαν την σειρά τους τα αγωνίσματα της πάλης της πυγμαχίας και του παγκράτιου. Το παγκράτιο ήταν συνδυασμός πάλης-πυγμαχίας στο οποίο επιτρεπόταν όλες οι λαβές και όλα τα χτυπήματα, σε οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκονταν οι αντίπαλοι, είτε όρθιοι, είτε στο έδαφος. Απαγορεύονταν μόνο να χρησιμοποιούν τα δόντια και τα νύχια τους και προπαντός δεν επιτρεπόταν να πειράζουν τα μάτια των αντιπάλων τους. Ολα τα υπόλοιπα επιτρέπονταν. Ήταν ένα σκληρό και άγριο άθλημα και λένε πως το εφηύρε ο Θησέας, γιατί με το παγκράτιο νίκησε τον Μινώταυρο.
Ονομαστός έχει μείνει στην ιστορία ο Αρριχίωνας απο την Φυγαλεία. Ο αντίπαλός του του είχε κάνει μια επικίνδυνη λαβή στον λαιμό και κόντευε να τον πνίξει. Συγκεντρώνοντας τις τελευταίες του δυνάμεις , έστριψε το πέλμα του αντιπάλου του και το εξάρθρωσε. Μέσα σε φοβερούς πόνους ο αντίπαλος του τέντωσε το δείκτη του χεριού του για να δείξει ότι δεχόταν την ήττα του. Την ίδια στιγμή ξεψυχούσε και ο Αρριχίωνας. Αλλά έστω και νεκρό, οι Ελλανοδίκες τον ανακήρυξαν Ολυμπιονίκη μια και ο αντίπαλός του είχε υποχωρήσει...
Την Πέμπτη μέρα το στάδιο γέμιζε απο παιδιά ορισμένης βέβαια ηλικίας, τα οποία έπαιρναν μέρος στο τρέξιμο ενός σταδίου, την πάλη και την πυγμαχία.
Οταν τελείωναν τα παιδιά ακολουθούσε το αγώνισμα του οπλίτη , στο οποίο οι αθλητές έτρεχαν φορώντας το κράνος και κρατώντας ασπίδα όπως ο Ευκλής που έτρεξε απο τον Μαραθώνα στην Αθήνα για να αναγγείλει την νίκη τους εναντίον των Περσών και αφού είπε το Νενικήκαμεν έπεσε κάτω νεκρός.

Η έκτη ήταν η μεγάλη μέρα για τους θεατές! Γίνονταν οι ιππικοί αγώνες, που προσέφεραν συναρπαστικό θέαμα και πολλές συγκινήσεις. Ήταν αγώνες δύσκολοι αλλά και δραματικοί.
Προστάτης των ιππικών αγώνων ήταν ο Ποσειδώνας. Χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες: Στους ιππικούς όπου τα άλογα έτρεχαν με τους αναβάτες τους και στις αρματοδρομίες, οι οποίες προκαλούσαν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.  Στις αρματοδρομίες υπήρχαν τα παρακάτω αγωνίσματα: To Tέθριππο, δηλαδή άρμα που το έσερναν τέσσερα άλογα, η Συνωρίδα αλόγων, άρμα που το έσερναν δύο αλογα, το Τέθριππο πόλων, άρμα που το έσερναν 4 νεαρά άλογα, η Συνωρίδα πόλων, άρμα που το έσερναν δύο νεαρά άλογα και για λίγο διάστημα υπήρχε και το αγώνισμα της Απήνης, άρμα που το έσερναν δύο μουλάρια.
Την έβδομη και τελευταία μέρα δεν γίνονταν πια αγώνες.( Είχαν την τελετή λήξης των αγώνων)
 Οι νικητές των αγωνισμάτων , οι Ελλανοδίκες με τους βοηθούς τους, οι επίσημοι της Ηλείας, και οι Θεωροί, σχημάτιζαν μια επιβλητική πομπή και έμπαιναν στο ιερό Άλσος, ανάμεσα στις επευφημίες του κόσμου.
Σταματούσαν μπροστά  στο μεγάλο βωμό του Δία και προσέφεραν θυσίες για να τον ευχαριστήσουν.
Οι Ολυμπιονίκες ήταν στεφανωμένοι με τους κότινους και κρατούσαν κλαδιά απο φοίνικες.
Το βράδυ στο Πρυτανείο παρακάθονταν σε μεγάλο τιμητικό συμπόσιο και την όγδοη μέρα ενώ οι Ελλανοδίκες έγραφαν τα ονόματά τους στο βιβλίο των Ολυμπιακών Αγώνων, έφευγαν για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους....


 Και για να θυμηθούμε λίγο την δική μας τελετή έναρξης.
΄Οταν οι Ολυμπιακοί αγώνες επέστρεψαν στην πατρίδα τους το 2004

32 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λες Κάρυ ! Καλύτεροι στην Αθήνα και στο Πεκίνο. Μου άρεσε μόνο ο Ατκινσον. Χρώμα, βαβούρα κατά τα άλλα. Καμία ουσιαστική αναφορά στην ιστορία τους.

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ έκανες και έβαλες για τους αρχαίους Ολυμπιακούς. Πολύτιμες πληροφορίες. Έτσι για να θυμόμαστε πως ήταν οι Ολυμπιακοί σαν ΙΔΕΑ και πως κατάντησαν show, σπόνσορες και αναβολικά.

Μπράβο !!!

kariatida62 είπε...

@GIP: Τζιπάκο μου συμφωνούμε. Οι Εγγλέζοι και ο σκηνοθέτης τους δεν θυμάμαι πως τον είπαν, έκαναν ένα μεγάλο σφάλμα θεωρώ! Προσπάθησαν να επαναλάβουν το δικό μας πρόγραμμα αλλά δεν σκέφτηκαν πως δεν θα μπορούσαν 2 ώρες να τις εξαντλήσουν με ιστορία μόνο σχεδόν δύο αιώνων. Θάπρεπε να στηριχτούν στην μουσική τους(όχι με το ποτπουρί που έκαναν και δεν καταλάβαμε σχεδόν τίποτα)στους χορούς τους παραδοσιακούς, στην κλασσική λογοτεχνία τους, κάνοντας σκετσάκια εποχής κλασσικών έργων του Σεξπηρ ας πούμε, και νάφηναν για ξινό κερασάκι στην τουρτα την παλιόγρια που δεν αποχωρίζονται ποτέ να ανοίξει την γιορτή.
Δεν μου άρεσε...βαρέθηκα,ξεχύλωσε το στόμα μου απο το χασμουρητό και τέλος κοιμήθηκα....σαν τον ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ επαναλαμβάνω Mr Bean...
Xαίρομαι που ευχαριστήθηκες τις ιστορικές μου πληροφορίες για τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Αλλά μη νομίζεις...ποιος κάθεται ν'ασχοληθεί τώρα με την Αρχαία Ελλάδα, τον Ευκλή και τον Φειδιππίδη...ακόμα ακόμα και με το Σπάρταθλο που διοργανώνεται κάθε χρόνο απο την Ακρόπολη μέχρι την Σπάρτη προς τιμή του Φειδιππίδη?
Ποιος γνωρίζει για τους υπερμαραθωνοδρόμους μας τον ΜΕΓΑΛΟ Γιάννη Κούρο και Κώστα Ρέππο που κέρδισαν την πρωτιά σε διαδρομή 245 χλμ 4-5 φορές????

teleytaios είπε...

Κάρυ μου, για το Λονδίνο συμφωνούμε, τα είπα κι εγώ στο ιστολόγιό μου. Δε χρειάζεται νομίζω να πούμε κάτι παραπάνω.

Το υπόλοιπο άρθρο σου είναι εξαιρετικό και οι πληροφορίες που παραθέτεις είναι ακριβείς και κατατοπιστικές. Μπράβο σου.

Την καλησπέρα μου.

bilsot είπε...

Μετά τα 10 (δέκα ολόκληρα !!!) κιλά που άφησα στο ΟΑΚΑ και τους πέριξ χώρους κατα τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 , ΔΕΝ θα ξαναπάρω μέρος σε άλλη Ολυμπιάδα ...
Η μνήμη μου είναι κολλημένη σε εκείνες τις μέρες στις καλές και κακές στιγμές που πέρασα.
Κρίμα που τότε δεν είχα το ψώνιο της φωτογραφίας.

bilsot είπε...

Το αφιέρωμά σου πολύ καλό!!!!
Και τότε θα ήθελα με μια κάμερα να ήμουν κι εγώ παρών !!!!

kariatida62 είπε...

@teleytaios: Nαι,ναι...οι περισσότεροι συμφωνούμε! Χωρίς καμμία προκατάληψη και εμπάθεια, αντικειμενικά ήταν η φιέστα σκέτο χασμουρητό!
Αλλοίμονο που δεν θα ήσαν ακριβείς οι πληροφορίες μου τόσο αιώνων κόρη να μη σας έδινα ακριβείς πληροφορίες...:P
Τώρα σε λίγο θα περάσω για ανάγνωση...τα βιβλία που πήρα στις διακοπές ήταν σαν την Λονδρέζικη φιέστα...χαχαχαχαχαχα,ελπίζω να ευχαριστηθώ με τα δικά σου.

kariatida62 είπε...

@bilsot: Ήσουν και συ εκεί??? Εγώ ήμουν στην αίθουσα των δημοσιογράφων στο κολυμβητήριο.
Είχα βλέπεις "προυπηρεσία" στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ και γνώριζα τα κατατόπια...
Ήταν μέρες υπέροχες, μέρες ανάτασης!
Ακόμα και τις κακές στιγμές τις θυμάμαι ευχάριστα και τις αναπολώ!
Εγώ έχω βγάλει αρκετές φωτό...
Εχω φυλάξει την στολή μου, την διαπιστευτική μου, τις σαγιονάρες μου, το καπελλάκι, το ρολόι που μας χάρισαν και βεβαίως το συγχαρητήριο ευχαριστήριο της Ελλάδας για τον εθελοντισμό μου.
Τα φυλάω για να τα δείξω στα εγγόνια μου.
Ήταν μια μεγάλη γιορτή και μεις οι εθελοντές την ζήσαμε και την χαρήκαμε με το πιο όμορφο τρόπο!!!
Δεν μετάνιωσα στιγμή που δήλωσα συμμετοχή.

Margo είπε...

Δεν είδα την τελετή αλλά φαντάζομαι από όσα έχω διαβάσει.. οι περισσότεροι κοιμήθηκαν :-)

Δεν έχω διαβάσει ακόμη όλο το άρθρο, αλλά θα το κάνω αύριο πιο ξεκούραστη... με ενδιαφέρει πολύ.

Καλή σου νύχτα Κάρυ μου..

μαχαιρης είπε...

Eκει..
Που βγαλανε τις νοσοκομες του ΕΣΥ τους..
Λεω..
Τωρα θα βγαλουνε και τα Ιστορικα τους ανδραγαθηματα στη φορα..!!
Θα πας ειπουνε στο περασμα των αιωνων της Ιστορικης τους διαδρομης,,
Ο "ενδοξος" στρατος τους..Ποσους λαους εχει σφαξει..
Εξανδραποδισει, δουλωσει..Ανατιναξει
Σκοτωσει..Κρεμασει..Πυροβολισει..
Δηλητηριασει...
Και ποσους εχει στειλει..Τροφη στα κανονια..Για τη δοξα της Γηραιας Αλβιωνος...!!
Απο τους Σκωτσεζους Και τους Ιρλανδους Διπλα τους..Μεχρι τους Κινεζους περα στην Ασια...

Απο τους Γαλλους..Παραδιπλα..Μεχρι τους Ζουλου της Αφρικης..Τους Αραβες..Τους Ινδους..Τους Βιρμανεζους, τους Κυπριους..Και τοσους αλλους..Που ενοιωσαν την σπαθα τους...
Στον τρυφερο λαιμο παιδιων και γυναικων...
Εκατομμυρια σφαγμενοι..Πεθαμενοι απο πεινα..Αρρωστιες και σφαιρες...!!
Εθισμενοι στα ναρκωτικα που αυτοι πρωτοι μοιραζαν δωρεαν...
Ακρωτηριασμενοι..Τυφλοι..Αναπηροι στα κολαστηρια των παντοδυναμων εταιρειων τους...
Και στις θαλασσες..Πνιγμενοι..Απο τα χερια των πειρατων...Που στο τελος τους εκαναν...Ναυαρχους...!!

Οι.."ελευθερωτες των Σκλαβων.."
Η Αυτοκρατορια του Σκοτους...Που ρημαξε την υφηλιο ολη...

Για να μη δουλεψουν ΠΟΤΕ...Οι ευγενεις..Και οι γονοι...Των Βασιλικων τους οικων...!!

Τα.."ενδοξα στρατα τους"...
Αποτελεσματικα μονο εναντιον δουλων, και γυναικων...

Που τα ξεφτιλισε ο Ρομμελ στην Αφρικη...Και...Εγινε ο Ναζι αρχιστρατηγος...Δημοφιλης...!!

Ασε με..!!

Οργιστηκα...!!

Ο Βοναπαρτης ειχε πει...
"Οργιζομαι..Οταν πολεμω με τους Αγγλους...Αφου ο τι θελω απ αυτους..Ακομα και την μαννα, η την αδερφη τους...Μπορω να την..Αγορασω...!!"

kariatida62 είπε...

@Μαχαίρης: Καλέεεεε μη συγχύζεσαι τόσο πολύ για δαύτους..! Ασε που κινδυνεύεις να σε πουν ρατσιστή και φιλοναζί! Τι τον ήθελες τον Ρόμελ! Εδω ο Ζακ μέχρι την γενέτειρα των Ολυμπιακών άρπαξε να την χαρίσει στην βασίλισσα (τον είδες με τι θαυμασμό και ευλάβεια στεκόταν μπροστά στην μπαμπόγρια και την χειροκροτούσε?)και συ τα βάζεις με τους Εγγλέζους?
Μαχαίρη ντροπή!

ΦΟΥΛΗ είπε...

Ξέρεις ότι με τα αρχαία δεν τα εχω καλά, προτιμώ τα νέα, σεντονιιιιιιι!!!!
μολις μάζεψα το πλυντήριο, δεν αντέχω να σιδερώνω άλλα σεντόνια φιλενάδα...
Τώρα απουσία θα πάρω, η αποβολή;ότι και νάνε μαθημένη είμαι θα το αντέξω!!
Φιλιά καλημέρας

VAD είπε...

Kάποτε γελούσα με το Μίστερ Μπιν,οταν όμκά ομοιους,δουλοπρεπής ως τον ξαναεβλεπα σε επαναλήψεις,ειχα καταληξειστο συμπέρασμα ότι ο Μπιν ειναι ενας ψιλοαπατεωνισκος,ρατσιστάκος,που κοροιδεευει και εξαπατά τους διπλανούς του,τους κοινωνικά ομοιους,δουλοπρεπής,τύπος χατζηαβατη,δε μου άρεσε...
-Αυτο το παγκρατιο εκφραζει το δηθεν ολυμπιακο πνευμα,ακυρον:)
-Η τελετή των εγγλέζων,άσε καλύτερα,ούτε μια αναφορά στον Κρομβελ,Ρομπεν των Δασών,πάλι καλά που θυμηθηκαν ολίγον Σεξπιρ!Θα μου πεις τι να εδειχναν,Ριχάρδο Λεοντόκαρδο,αποικιοκρατία και...και...και...
Γενικώς μάπα το καρπούζι...

Ιωάννα Λουλάκη είπε...

Το 2004 ήμουν λαμπαδηδρόμος στο χωριό μου Επταχώρι Καστοριάς... ένιωσα πολύ ωραία, αυτή την ανάταση που λες... (δεν είχα δηλώσει συμμετοχή, όμως, 2 μέρες πριν, διαπίστωσαν πως χρειάζονται ένα ακόμα άτομο και ο πρόεδρος του χωριού μου, ως συμμαθητής μου, θυμήθηκε πως ήμουν αθλήτρια στο σχολείο και με πρότεινε... κρατάω κι εγώ τη στολή...)

kariatida62 είπε...

@Φουλη: Ξέρεις ότι δεν μιλώ Αρχαία! Νέα μιλώ και φωτό σου έχω να μη σου πέσει βαρύ!
Αλλά βλέπεις δεν διαβάζουμε και τίποτα, οπότε όταν μας λέει ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής πως οι Ολυμπιακοί αγώνες γύρισαν στην πατρίδα τους το Λονδίνο,δεν θα ξέρουμε και τι να του απαντήσουμε...
Μη φοβάσαι Φουλάκι, εγώ δεν θα σ'αποβάλλω, οι άλλοι θα αποβάλλουν την χώρα σου και μεις θα κάτσουμε στο πιο αιχμηρό σημείο! Αλλά εγώ να μου πεις τι φταίω???

kariatida62 είπε...

@Vad: Eίσαι αυστηρός κριτής δάσκαλε.
Ο Mr Bean δεν είναι απατεωνίσκος, ενσαρκώνει την ψυχοσύνθεση του μέσου Εγγλέζου! Σαν τον δικό μας τον Καραγκιόζη...
Το παγκράτιο ήταν ένα αρχαίο άθλημα.
Η μυική ρώμη τότε εξυμνήτο...
Μη το κρίνεις με τα σημερινά δεδομένα.
Μάπα το καρπούζι δεν λες τίποτα...

kariatida62 είπε...

@Ιωάννα Λουλάκη: Πώ,πω! Λαμπαδηδρόμος!!! Κράτησες την φλόγα! Τι αξέχαστες στιγμές θα πρέπει να ήσαν αυτές για σένα!!!
Μπράβο Ιωάννα μου!

VAD είπε...

Οχι,δεν ειμαι αυστηρός κριτής,ο Mr Bean είναι αντιγραφο του παγαπόντη και δουλοπρεπούς Χατζηαβάτη,ο Καραγκιόζης ειναι παλικάρι...,δε θα κορόιδευε ποτέ εναν τυφλό!

bilsot είπε...

Μόλις διάβασα που ήσουν στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και κόντεψα να ...λιποθυμήσω από την έκπληξη.....
Στην αίθουσα τύπου του κολυμβητηρίου ήμουν ο υπεύθυνος για τις επικοινωνίες του ΟΤΕ ...!!!!

VAD είπε...

Αλλο η μυική δυναμη,αλλο η εξυπναδα,μόνο ενας χαζός σαν το Μίλωνα τον Κροτωνιάτη θα προσπαθούσε να σχισει τον κορμο ενός δεντρου με τα δάχτυλα του:))Αποτελεσμα;Σφήνωσαν τα δάχτυλα του στον κορμό και τον εφαγαν οι λύκοι!!!
Μυική δύναμη χωρις εξυπναδα επιβεβαιώνει αυτο πουλενε στο χωριό μου,"οι χαζοί ειναι και γεροί":)))

kariatida62 είπε...

@VAD:Μπορεί και νάχεις δίκιο! Οσο το σκέφτομαι τόσο βρίσκω αλήθεια στις παρατηρήσεις σου...
Ομως μην ξεχνάς! Πρώτον ότι ο υπέροχος ηθοποιός ενσαρκώνει και σατυρίζει τον μέσο Εγγλέζο πολίτη και αυτή είναι η μεγάλη του επιτυχία, δεύτερον ότι ο Χατζηαβάτης και ο Καραγκιόζης ήσαν και οι δύο Έλληνες!
Οσο και ν'αποστρεφόμαστε τον χαρακτήρα του Χατζηαβάτη είναι αδελφός μας.
Στο παγκράτιο εκτός απο μυική δύναμη για να αναδειχτείς χρειαζόσουν και εξυπνάδα! Οπως άλλωστε και σ'όλες τις πολεμικές τέχνες.

kariatida62 είπε...

@bilsot: Χαχαχαχα! Βρε γνωριζόμαστε, έχουμε συναντηθεί και δεν το ξέραμε????!!!!!
Με θυμάσαι φωτογράφε μου, γιατί εγώ δεν σε θυμάμαι...και δεν μπορεί τόσες μέρες εκεί μέσα θα είχε πέσει ο ένας πάνω στον άλλον!
Τις περισσότερες μέρες είχα πρωινή βάρδια, αλλά πάρα πολλές μέρες καθόμουν μέχρι αργά το απόγευμα, ή έφευγα και επανερχόμουν!

kariatida62 είπε...

@Μargo: Mια χαρά έκανες και δεν το είδες! Οπωσδήποτε κάτι καλυτερο θα είχες να κάνεις!
Δες πιο κάτω κάτι φωτό που έβγαλα προ ημερών κοντά στα νερά σου...

Effie's Sweet Home Designs είπε...

Κάρι μου,
όσο είδα δεν μου άρεσε καθόλου...
Το άλλαξα και είδα μία ταινία.....
Ακόμα και τα πρόσφατα special olympics ήταν σκάλες ανώτερα τα δικά μας!!!!!!!!!
Καλή εβδομάδα!
Πολλά φιλάκια!!!!!!!!!

kariatida62 είπε...

@Effie's Sweet Home Designs: Kαι μετά λενε πως δεν έχουμε καμμία σχέση με τους προγόνους μας...
Γιορτές μόνο οι Έλληνες ξέρουν να διοργανώνουν! :))

VAD είπε...

O Mr Bean μέσος Αγγλος πολίτης;;;
Αυτον τον Ευρωπαιο πολίτη ζηλευουν οι υπό του Ζουράρι ευστοχως αποκληθεντες ευρωλιγούρηδες;;;
Α,όλα κι όλα,προτιμω να ειμαι ανατολίτης κι ας με οικτιρουν οι ευρωλιγούρηδες!!!:))

kariatida62 είπε...

@Vad: ΄Ετερον εκάτερον! Καλά κάνεις και σνομπάρεις τον Άγγλο ευρωπαίο πολίτη, αλλά ο Ρόουαν Άτκινσον είναι πετυχημένος στο ρόλο αυτό και όταν τον βλέπουμε να σαρκάζει τον Εγγλέζο γελούμε.

ElenaG είπε...

Καλά...σιγά και που θα το άφηνες έτσι...ΧΑ!ΧΑ!!!!
(δηλαδή να μην κλαίω που δεν είδα;)
Πέρασα να πω καλημέρα και καλή βδομάδα Κάρυ μου
το "μάθημα" θα το διαβάσω μόλις μπορέσω

kariatida62 είπε...

@Elena G: Ελα βρε Έλενα δεν είναι μεγάλο το κεφάλαιο. Εύκολο είναι, με φωτογραφίες...τι τεμπελιά πια είναι αυτή που σας έχει χτυπήσει όλες?

dimitris είπε...

kariatida62 καλημερα, ''ξεχασες'' τα ''παραπολιτικα'' των αρχαιων αγωνων, οπως την αποκοτια της κορης του Διαγορα, που ενω απογορευοτανε στους θεατες να βρισκονται γυναικες, μαλλον επειδη σε καποια αθληματα, οι αθλητες αγωνιζονταν γυμνοι, αυτη η τυπισσα, η Καλλιπατειρα, ντυθηκε αντρικα για να καμαρωσει τους γιους της, την γλυτωσε την ποινη του θανατου, λογω οτι η οικογενεια της ηταν................πιγμενη στους ολυμπιονικες.
Και το αλλο ''παραδοξο'' στους ιππικους αγωνες, δεν επαιρνε το κλαδι της ελιας, ο αναβατης, αλλα ο ιδιοκτητης των αλογων, ετσι ''αναγκαστηκαν'' να βραβευσουν και μια Σπαρτιατισσα την Κυνισκα.
Σιγα μην αφιερωνα χρονο να φαω στην μαπα την ελισαβουλα και τους γλυφτοχειροκροτητες, οπως αυτον τον γλιτση ορθοπεδικο τον ρογκ.
Εισαι σε διακοπες και κανεις αναρτηση?
Α ναι, δεν πας.....................

kariatida62 είπε...

@DIMITRIS: Σωστά Δημητράκη μου! Ολα όσα ωραία μας είπες...αλλά τι να πρωτογράψει κανείς? Μήπως κάθονται και να διαβάσουν? Δεν βλέπεις? Βαριούνται....να διαβάσουν δυο αράδες!
Οχι καλέ μου, γύρισα...σιγά μην ήμουν στο Αιγαίο και έκανα αναρτήσεις!
Μόνο φωτό θα μπορούσα να σας στείλω...για να δείτε τις ομορφιές.
Τον είδες τον Άγιο Στέφανο που έχω βάλει πιο κάτω?

Αστοριανή είπε...

...
Καρυ μου!!!!!!!
Μετά από την περίλαμπρη ομορφιά της πατρίδας μας...
(φούσκωσα κι εδώ που ...κατοικο-εδρεύω... από πατρίδα!!! να ...μετράμε λαλάρια, με το Δημήτρη... να του λέω για τις γάμπες σου και τα ...ξεφτισμένα νύχια από το πολύ περπάτημα στην ζεστή αμμο...)
να είσαι καλά, γλυκειά μου...
και
για τις λεπτομέρειες των αρχαίων αγώνων...
μα πιο πολύ,
τα σχόλια των εδωμέσα φίλων μας, που τα απολαμβάνω δεόντως...
Να είσαι καλά, Κάρυ μου...
Πάντα με αγάπη,
Υιώτα,
αστοριανή, ΝΥ

kariatida62 είπε...

@Astoriani: Αχ ρε Γιώτα...σε νιώθω, σας καταλαβαίνω...και ειλικρινά δακρύζω όταν στους λόγους σου διακρίνω έντονα τον νόστο!
Και σεις νάστε καλά πάντα γεροί και δυνατοί.