bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Στην Ελβετία της Αρχαιότητας... Νο1

Μια ακόμη παράνομη ερωτική Θεική συνεύρεση του πατέρα των Θεών Δία με την την Τιτανίδα Λητώ   καρποφόρησε για να χαρίσει στους θνητούς τον Θεό του Φωτός και της Μουσικής 
                                              Απόλλωνα!
Η απατημένη ζηλιάρα σύζυγος Ήρα για μια ακόμη φορά ξέσπασε σε ένα ανελέητο κυνηγητό της αντιπάλου της ώστε να μη μπορεί να σταθεί κάπου για να φέρει στον κόσμο το παιδί της  και κείνη απεγνωσμένη και περιπλανώμενη  βρήκε ένα κομμάτι βράχου  για να ξαπλώσει ,που μόλις ξεχώριζε απο την επιφάνεια της θάλασσας και έπλεε συνέχεια στο πέλαγος , παραμένοντας πάντα  με τον φόβο στην ψυχή.

Υποσχέθηκε λοιπόν, ότι εάν την προστάτευε απο την μανία της Θεάς, το περιπλανώμενο σαν αυτή ξερονήσι, θα πάψει να πλανιέται και θα στεριώσει σ'ένα μέρος δεσμεύοντας το παιδί που θα γεννούσε να μην εγκαταλείψει ποτέ τον τόπο που θα δει το φως χαρίζοντας του δόξα μεγάλη και πλούτο!

Ετσι κι'έγινε...
Εννέα ολόκληρες μέρες υπέφερε η Λητώ τους πόνους της γέννας, γιατί η Ήρα κρατούσε μακριά της την θεική- μαμή Ειλείθυια που βοηθούσε όλες τις επίτοκες.
Τελικά οι άλλες Θεές που παρέστεκαν στο πλευρό της Λητούς, έστειλαν την Ίριδα, την αγγελιαφόρο των Θεών να φέρει την Ειλείθυια τάζοντάς της κρυφά ένα περιδέραιο για δώρο..
Η Λητώ στραμμένη προς τον Κύθνο, το βουνό του Δία, έφερε επιτέλους  στον κόσμο τον πιο όμορφο από τους αθάνατους κοντά στην τροχοειδή λίμνη.
Γέλασε η πελώρια Γη, όλα  γύρω πλημμύρησαν ΦΩΣ, γέμισαν άνθη και ο νεογέννητος Φοίβος με τα μακριά μαλλιά πετώντας τα σπάργανα αρχίζει να περιφέρεται με την αγαπημένη του κιθάρα και τα καμπύλα τόξα.

Έτσι η ως τότε ΄Α-δηλος βραχονησίδα απο την περιπλάνηση  έγινε  Δ Η Λ Ο Σ  δηλαδή φανερή και μάλιστα δέθηκε στο βυθό με αλυσίδες αδαμάντινες!
Δηλώσαμε και μεις πως θα επισκεφτούμε  το νησί-μουσείο  και παίρνοντας το καραβάκι από την νησί των Ανέμων βρεθήκαμε μέσα σε 20 λεπτά στις Δήλες όπως αναφέρονται από τους ντόπιους και αυτό γιατί απέναντι απο την Δήλο βρίσκεται η Ρήνεια, η οποία το 426 Π.Χ. γίνεται η νεκρόπολις των Δηλίων στους οποίους απαγορεύεται να γεννιούνται και να πεθαίνουν στο ιερό νησί τους  ώστε να μην αποκτούν δικαιώματα ως πολίτες!
Η Δήλος ήταν ιερός τόπος και έπρεπε να διαφυλαχτεί η νήσος  ως ουδέτερη γη!
Οι επίτοκες μεταφέρονταν στην Ρήνεια και αν γεννούσαν αρτιμελή παιδιά, επανέρχονταν στο νησί τους.
Από τους πλέον σημαντικούς και τιμημένους ιερούς τόπους  η Δήλος έγινε η "Ελβετία" της αρχαιότητας.

Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού εντοπίζονται στα μέσα της 3ης χιλιετηρίδας Π.Χ., προιστορικοί λαοί του Αιγαίου, τους οποίους ο Θουκυδίδης ονομάζει Κάρες.



Λείψανα απο τις κυκλικές κατοικίες -καλύβες τους συναντήσαμε στην κορυφή του  βουνού Κύθνος, στο ασφελέστερο σημείο του νησιού, εκεί που το μάτι απρόσκοπτα πετά και χάνεται στον γαλαζόχρυσο ορίζοντα των Κυκλάδων!


Στα μέσα της δεύτερης χιλιετίας (1580-1200 Π.Χ) η μυκηναική εποχή γνωρίζει στο ιερό νησί του Απόλλωνα την εμπορική και οικονομική ακμή
Χάρη στην ασφάλεια που εξασφάλιζε η θαλασσοκρατία του Μίνωα , χωρίς τον φόβο των πειρατών, η πόλη απλώθηκε χαμηλά στην σχετικά εύφορη πεδιάδα και γύρω απο το κεντρικό λιμάνι αναπτύσσεται  ένας συνοικισμός με σημαντικά για την εποχή κτίρια!

Ο μυκηναικός κόσμος δίνει στην συνέχεια της Ιστορίας  την θέση του στους Ίωνες που απο την Ηπειρωτική Ελλάδα ξεχύνονται να εγκατασταθούν στα νησιά και στις ακτές του Ανατολικού Αιγαίου.
Προσκυνητές που ταξίδευαν για να επισκεφτούν το ονομαστό ιερό κέντρο των Ιώνων έφερναν και εμπορεύματα με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του νησιού σε εμπορικό λιμάνι.
Πολλές πόλεις-κράτη αρχίζουν να διεκδικούν την πνευματική κυριαρχία του νησιού(Νάξιοι, Παριανοί,) αλλά οι Αθηναίοι όμως μέσω της Αμφικτιονίας επιβάλλει τα πρωτεία της.
Την Αθηναική επιρροή στην Δήλο έρχεται να εγκαινιάσει ο τύραννος Πεισίστρατος, οποίος αναγείρει ναό προς τιμή του Απόλλωνα και επιβάλλει την πρώτη " κάθαρση" του νησιού με την οποία απομακρύνθηκαν όλοι οι τάφοι.

Με τους Περσικούς πολέμους Ασιάτες εισβολείς έρχονται  στο νησί σεβόμενοι όμως την ιερότητά του συμβάλλουν στον ξεπεσμό των λαμπρών γιορτών καταλύοντας έτσι την Ιωνική συμμαχία και υποδουλώνοντας τους Ίωνες της Μ.Ασίας και των γειτονικών νησιών .




Μετά την νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών, που οφειλόταν κατά το μεγαλύτερο μέρος στους Αθηναίους, ιδρύεται η  πρώτη Αθηναική Συμμαχία με την συμμετοχή όλων σχεδόν των ελληνικών πόλεων του Αιγαίου.
Ο χώρος ανήκει  σ'ένα απο τα 3.000 καταστήματα  και το τραπέζι δηλώνει χασάπικο

΄Εδρα της ορίζεται η Δήλος όπου και φυλάσσεται το Ταμείο με τις κοινές εισφορές!
Κέντρο λοιπόν της Ιωνικής Αμφικτιονίας η Δήλος αλλά με την άμεση επιρροή των Αθηναίων(βλέπε Ε.Ε- Μέργκελ), αφού την διοίκηση του Ιερού έχουν αναλάβει οι Αθηναίοι Αμφικτίονες.


Η συμμαχία, όπως θα φαντάζεστε, βαθμιαία εξελίχθηκε σε ηγεμονία των Αθηναίων, που μεταφέρουν το συμμαχικό ταμείο στην Ακρόπολη των Αθηνών το 456 π.χ για "τάχα"...μεγαλύτερη ασφάλεια!
Ο λοιμός  των Πελοποννησιακών πολέμων αναγκάζει με τις οδηγίες χρησμού,  την δεύτερη "κάθαρση" του νησιού. Ετσι ξεκινά μια νέα περίοδος ακμής για την Δήλο.
Στο τέλος του 4ου αιώνα, η ναυτική δύναμη της Αθήνας έχει πλέον ξεπέσει και η ηγεσία των ελληνικών πόλεων πέρασε στα χέρια των Μακεδόνων, οι οποίοι σιγά-σιγά μετατρέπουν την Δήλο απο ιερό νησί σε εμπορικό κέντρο σημαντικής σπουδαιότητας.


Τράπεζες αναπτύσσονται, το λιμάνι ανοίγεται σε σταυροδρόμι μεγάλου εμπορικού κόμβου απο την Νουμιδία στην Χερρόνησο αλλά στην Μ.Ασία, Συρία, Αίγυπτο! Ολος ο  εμπορικός κόσμος της εποχής περνούσε απο το λιμάνι της Δήλου.

Ενας  κοσμοπολίτικος χαρακτήρας αγκαλιάζει την Δήλο, νέες θρησκείες, νέοι Θεοί κάνουν την εμφάνισή τους , τα σπίτια πληθαίνουν, όλο και περισσότεροι ξένοι έρχονται να εγκατασταθούν,
Μαρμάρινη είσοδος ξενοδοχείου της εποχής

 ευδοκιμεί το εμπόριο των δούλων οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα αιχμάλωτοι αλλά ελεύθεροι άνθρωποι που αναζητούν τροφή και στέγη!(Ως δούλοι εξασφάλιζαν τροφή, στέγη και ιματισμό)


Ψηφιδωτό με ζωντανά χρώματα στο αίθριο του σπιτιού


Όλες οι οικίες διέθεταν αίθριο και γύρω γύρω υπήρχαν μεγάλα μπαλκόνια που οδηγούσαν στους κοιτώνες . Στον πρώτο όροφο υπήρχαν μόνο οι ανδρώνες(τα δωμάτια των ανδρών) και στους ψηλότερους εκείνα των γυναικών

Τρεις χιλιάδες καταστήματα εποχής ανοίγουν, χτίζονται 3ώροφα και 4ώροφα κτίρια που φιλοξενούν στα τετραγωνικά τους 3-4 οικογένειες με όλο τους το υπηρετικό προσωπικό(σύνολο σε κάθε σπίτι 40-50 άτομα).


Ο φαλλός το σύμβολο του νησιού! Συναντάται σχεδόν σε κάθε σπίτι
Ακόμα και ως βέλος για υπόδειξη διαδρομών στα σοκάκια της πόλης

Ιταλοί, Αιγύπτιοι, Σύροι, Φοίνικες, Παλαιστίνιοι, Εβραίοι έρχονται και εγκαθίστανται στο νησί δημιουργώντας τις δικές τους συνοικίες!

Ο Ναός της Ίσιδος

Το ακέφαλο άγαλμα της Θεάς Ίσιδος στο εσωτερικό του Ναού
Οι Ρωμαίοι γίνονται οι πραγματικοί στην συνέχεια, κύριοι της Δήλου, ρυθμίζουν την Αθηναική
Η κεντρική αγορά

διοίκηση μέχρι το 88 Π.Χ.όταν ο βασιλιάς του Πόντου Μιθριδάτης,αποφασίζει να χτυπήσει τους μεγάλους του αντιπάλους τους Ρωμαίους, επιτίθεται στην Δήλο,η οποία είχε ταχθεί με το μέρος των Ρωμαίων. Η καταστροφή που ακολούθησε ήταν ολοκληρωτική!
Η Ιερά οδός που οδηγούσε στην στρογγύλη λίμνη όπου γεννήθηκε ο Φοίβος Απόλλωνας και  στεκόταν ο επιβλητικός ναός του φυλασσόμενος απο τα 9 λιοντάρια.

Η στοά του Φιλίππου βασιλιά των Μακεδόνων
Μεγάλος μαρμάρινος κουμπαράς έξω απο τον ναό του Απόλλωνα

Οι ιστορικοί Άππιος και Παυσανίας μιλούν για 20.000 σκοτωμένους.
Οι Ρωμαίοι τελικώς νίκησαν τον Μιθριδάτη και προσπάθησαν να αποκαταστήσουν το παλιό αθηναικό καθεστώς στην Δήλο, όμως οι Μιθριδατικοί πόλεμοι που συνεχίστηκαν, οι πειρατές του Αθηνόδωρου, σύμμαχου του Μιθριδάτη κατέστρεψαν ότι είχε απομείνει και η Δήλος έπαψε οριστικά να θεωρείται εμπορικό ιερό κέντρο των λαών της Θάλασσας!
Πηγάδι μπροστά απο την είσοδο καταστήματος τροφίμων

Τα πηγάδια είχαν 8 μέτρα βάθος και μέσα σ'αυτά φυλάσσονταν τα τρόφιμα Χειμώνα-Καλοκαίρι σταθερά στους 18 περίπου βαθμούς Κελσίου. Τα πηγάδια είχαν τον ρόλο του ψυγείου.

 Από τον 6ον αιώνα Μ.Χ. πια  παύουν να σημειώνονται ίχνη ζωής στην Δήλο και τον 8ον αιώνα Μ.Χ το νησί του Φωτός δεν ανεφέρεται ούτε ονομαστικά στον κατάλογο των νησιών που υπάγονται στην νέα επισκοπή της Σύρου!
Χώρος εργαστηρίου

Τα ακέφαλα αγάλματα στην είσοδο της οικίας είναι οι τελευταίοι κάτοικοι αυτής
Η Κλεοπάτρα και ο Διοσκουρίδης

Εργαστήριο

Στέρνα 

Στην αυλή της οικίας των δελφινιών στέρνα που μαζεύει τα όμβρια και τα οδηγεί στο αποχετευτικό  δίκτυο
Οι οικίες είχαν τέλειο αποχετευτικό σύστημα που οδηγούσε τα λήμματα συγκεντρωμένα στο πίσω μέρος του νησιού και τα ελευθέρωνε στην θάλασσα

Στην συνέχεια λεηλατείται απο τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Λέοντα τον ΄Ισαυρο, απο τους Σλάβους, απο τους Σαρακηνούς που ήλθαν απο την Κρήτη.

Ο Ναός των Ναξίων
Το σπίτι του Ερμή
Τετραώροφα οικήματα. Οι πολυκατοικίες της εποχής

Ερημωμένη ,κατεστραμμένη, ρημαγμένη η Δήλος πέρασε στην κυριαρχία των Ενετών.
 Οι Ενετοί μη γνωρίζοντας τι να την κάνουν την χαρίζουν στον φεουδάρχη της Μυκόνου.
Η αποξηραμένη ιερή Λίμνη
Το 1323Μ.Χ. ένα τμήμα των Ιωαννιτών ιπποτών της Μάλτας έρχεται και  εγκαθίσταται  για λίγο, έως ότου όλα τα γειτονικά νησιά κατακτώνται απο τους  Τούρκους και ερημώνονται.
Η Δήλος τότε μεταβάλλεται σε μόνιμο σταθμό πειρατών για όλο το διάστημα της Τουρκοκρατίας, ενώ παράλληλα αποτελεί τον κυριότερο τόπο προμήθειας οικοδομικών υλικών και για κατασκευή ασβέστη απο το άφθονο μάρμαρο που ήταν διάσπαρτο στο νησί.
Οι χάλκινοι σύνδεσμοι των αρχαίων οικοδομών ήταν πολύ χρήσιμοι ως μέταλλο που σπάνιζε στα μεσαιωνικά χρόνια

Το αίθριο της οικίας των προσωπείων

Ο Ιππόδρομος


Η συνοικία του Θεάτρου

Μαζί με το γειτονικό νησί την Ρήνεια η Δήλος έγινε Δήλες (Μικρές Δήλες η Δήλος και Μεγάλες η Ρήνεια) και σήμερα ανήκουν στην κυριότητα του δήμου των Μυκονίων.
Η συστηματική ανασκαφή της  έγινε απο Γάλλους αρχαιολόγους που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν για 60 χρόνια στο νησί.
 ΄Εχει ανακαλυφθεί μόνο το 1/5 του νησιού,ενώ σήμερα υπάρχει ένας μόνο αρχαιολόγος, Έλληνας, που πασχίζει με την ομάδα του να φέρει στην επιφάνεια κι'άλλα μοναδικά παρόμοια συγκλονιστικά ευρήματα.
Ενας αρχαιολόγος λοιπόν με την ομάδα του και τρείς φύλακες έχουν απομείνει στον παγκόσμια  μοναδικό τούτο χώρο, για να τον περιφρουρούν και να τον αναδεικνύουν!
 ΄Ενας αρχαιολόγος και τρείς φύλακες πάνω σ'ενα νησί-μουσείο που συγκλονίζει με τους θησαυρούς του και εκτυφλώνει τον επισκέπτη με την δύναμη του φωτός του!!!

Ενα νησί-μουσείο στο μέσον του πελάγους, που ταράζεται μονίμως η γαληνότητά του απο τις αύρες του μπάτη έως τις δυνατές τραμουντάνες και χαρίζει αγέρα που εισπνέεται βαθιά κι αισιόδοξα προσφέροντας ταξίδι στον χρόνο  σε κάθε  βήμα σε κάθε άγγιγμα με το παρελθόν!

                                                                   ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....


Το mixpod αργεί...
Το Μαμούνι παρ'όλες τις τεχνικές δυσκολίες  επέλεξε για το ταξίδι σας στην Αρχαιότητα, την Ισόβια Στιγμή του Οδυσσέα Ελύτη.

44 σχόλια:

ElenaG είπε...

A! ρε Κάρυ μου...
κείμενο...φωτογραφίες... μουσική...τέλεια...αριστοτεχνικά δεμένα...τα πτυχία μου μέσα!
όταν με το καλο πάρεις σύνταξη(λέμε τώρα)να γίνεις ξεναγός!!!!! κάθε καλοκαίρι θα μας μαζεύεις και ...Bούρρρ!!!!!

καλά το είπα πολλές φορες φέτος...όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελά!!!ΧΑ!ΧΑ! το ποσο γέλασε μαζί μου αυτό το καλοκαίρι δε λέγεται!!!!!!

kariatida62 είπε...

@Elena G: A!χαχαχαχαχαχχαχααχαχα!
Τα πτυχία μου μέσα!χαχαχαχαχχαχαχαχα!
Λοιπόν άκου φιλενάδα...λέω να πάω να δανειστώ κανένα απο το φιλαράκι μου το Κουλιώ πούχει ψυχή περιβόλι και τάχει κάνει συλλογή! Δεν μπορεί κάποιο θα μου χαρίσει για να κάνω καμμιά ανάρτηση με σφραγίδα γνησιότητας!
Οσο για το Καλοκαίρι το ανάδρομο που μας έτυχε Ελενάκι μου μη μου σεκλετίζεσαι...πουλμανάκι θα ναυλώσω τα επόμενα που μας περιμένουν και θα σας πηγαίνω! Στην αρχή θα σας μοιράζω φυλλάδια για να μελετάτε και μετά θα κάνουμε και την πρακτική μας...στα ουζερί των περιοχών! :))

VAD είπε...

Ωραια ξεναγηση σ'έναν τόπο που δεν αξιώθηκα να δω απο κονυά και κατά τα φαινόμενα δεν θα αξιωθώ ούτε προσεχώς...

Καλωσόρισες...

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Υπέροχη ξενάγηση.Προτείνω μια δεύτερη επίσκεψη το Πάσχα με τις παπαρούνες και τα άλλα αγριολούλουλα να στολίζουν τα μνημεία.

μαχαιρης είπε...

Καλημερα Καρυ...
Εν τελει η παρουσια και η ζωη σου...Αποδικνυει,οτι τελικα ειμαστε...Οτι αγαπαμε...!!
Την "βαρετη" ξεναγηση στη Δηλο...Την εκανες..
Δημοφιλες αναγνωσμα...!!

Ο Θεος να σε εχει καλα...!!

Και φυλαξε μου μια θεση στο...Πουλμανακι..!!

Πισω..Γαλαρια..!!

Να ακουμε..Και να τρωγοπινουμε κρυφα...!!!
Χορτοπιττες..Τυρι Ναξου..Και ρακη...!!

maria είπε...

καλημέρα Κάρυ μου.
εχω πάει στη Δήλο δυό φορές, αλλά τέτοια ξενάγηση δεν την είχα καμιά φορά.
Στο μουσείο δεν πήγατε??
φιλάκια

kariatida62 είπε...

@Vad:Kαλώς σας βρήκα όλους!
Την Δήλο θάπρεπε όλοι οι Έλληνες να την επισκεφθούν κάποια στιγμή.
Συναντάς ζωντανά το παρελθόν σου και πραγματικά συγκλονίζεσαι!
Η αρχαιολογική της αξία είναι ισότιμη με αυτή του Παρθενώνα και των βασιλικών τάφων της Βεργίνας!
Η απογοήτευσή μου ήταν πως στην ουρά χιλιόμετρου που σχηματίστηκε στην είσοδο του νησιού, ζήτημα ήταν αν μέτρησα και διέκρινα δέκα Ελληνες!
Vad με το πουλμανάκι κι'εσύ...πιάσε θέση! χαχαχαχαχχαχαχαχαχχαχαχχα!

kariatida62 είπε...

@Ρουμπάκης Γιάννης: Πολύ καλή ιδέα, η επιλογή της εποχής!
Άνοιξη λοιπόν θα διοργανώσουμε την εκδρομή των μπλόγκερς!
Γιάννη εσύ προφανώς την επισκέφθηκες Πάσχα και γνώρισες την ομορφιά της...

kariatida62 είπε...

@Μαχαίρης:Kαλημέρα αγαπημένε μου Μαχαίρη!
Ενα πράγμα γνωρίζω...πως για ν'αγαπήσεις κάτι πρέπει πρώτα ν'εμπνευστείς! Τις περισσότερες φορές χρειάζεται κανείς έναν χαρισματικό δάσκαλο...που εγώ είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ώστε σήμερα να εκτιμώ τους θησαυρούς αυτής της χώρας!
Στο πουλμανάκι, δεν το συζητώ θα είσαι η ψυχή της παρέας! Την υγειά μας νάχουμε όλοι και να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε την ιδέα!

kariatida62 είπε...

@maria:Χαίρομαι πολύ Μαράκι μου που σε βοήθησα με το ποστ να ξαναθυμηθείς τους θησαυρούς του Νησιού-Μουσείου!
Το αφιέρωμα δεν ολοκληρώθηκε, συνεχίζεται στο Νο 2 με τα μοναδικά εκθέματα του Μουσείου.
Έχεις και τα δικά μου φιλιά, γεμάτα ακόμα απο αέρα αιγιοπελαγίτικο...

teleytaios είπε...

Μπράβο ρε Κάρυ, μου έφτιαξες τη μέρα. Ειλικρινά και κυριολεκτικά.

Ρούφηξα το κείμενο και τις εικόνες και χάθηκα μέσα στο χρόνο με την εξαιρετική περιγραφή σου. Είναι και ο Απόλλωνας που είναι η μεγάλη μου συμπάθεια, καταλαβαίνεις πως ήταν ότι έπρεπε η ανάρτησή σου.

Σε καλημερίζω από τη δροσερή σήμερα Λαμία.

kariatida62 είπε...

@teleytaios: Tελευταίε μου δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι όταν μου λες πως σου φτιάχνω την ημέρα...:)
H ανάρτηση έχει όπως ίσως πρόσεξες και συνέχεια...στο Νο2 θα δεις εκθέματα του Μουσείου μοναδικά! Μη το χάσεις...

Δρουσούλες ήρθαν και στην φουκαριάρα την Αθήνα μας...
Απο Πέμπτη πάλι...φέρτε ανεμιστήρες! χαχαχαχαχχαχα
Το καλοκαιράκι είναι ακόμα εδώ, ζεστό και δυνατό!!!

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική η επιλογή της μουσικής, ταιριάζει με το κείμενο πάρα πολύ.

Οι φωτό πολύ καλές αλλά την αδικούν. Το λέω επειδή έχω πάει. Το φως και ο ήλιος είναι σε τέτοια ένταση... δεν αποτυπωνεται σε φιλμ. Εσύ έκανες ότι το καλύτερο, φοβερές φωτό. Αλλά το φως και ο ήλιος δεν αιχμαλωτίζονται. Τα υπόλοιπα τα δειχνεις καταπληκτικά ! Ούτε επαγγελματίας !!

Και φτάνουμε στο κείμενο !! Από τα καλύτερα σου αν όχι το καλύτερο σου, στο είδος των ξεναγήσεων, περιηγήσεων.

Το ρούφαγα κι ας τα ήξερα, πρόσφατα είχα πάει και τα έχω διαβάσει.
Πληρέστατο, τρομερά γλαφυρό !!

Φύγαμε με το πουλμανάκι !! Λίγη προσοχή μόνο στην επιβίβαση... Μην ακούσω τίποτα περίεργες θεωρίες για τη Δήλο από πουθενά και γίνουμε μπίλιες ! Έχω πήξει εσχάτως στα Ρε-πούσ(*)ικα ... σαν καμένος λοιπόν φυσάω και το γιαούρτι !!




kariatida62 είπε...

@GIP: Εχεις δίκιο Τζιπάκο μου!
Αυτό το ΦΩΣ το εκτυφλωτικό, δεν αιχμαλωτίζεται!
Είναι άπιαστο, ελεύθερο, συντροφιά πάντα με τους αναζωογονητικούς αέρηδες!
Γνωρίζεις βέβαια, πως την ισχύ του την οφείλει στις κάθετες ακτίνες του ήλιου που βρίσκεται ακριβώς πάνω απ'το νησί τους Καλοκαιρινούς μήνες!
-----
Χαχαχα...στο πουλμανάκι θα επιβιβαστούν είπαμε μελετημένοι εκδρομείς από τα επιμελημένα φυλλάδια που θάχω προηγουμένως μοιράσει!
"Ρεπουσέικες θεωρίες" στο πουλμανάκι της Κάρυς δεν θα βρουν ούτε παράθυρο ανοικτό για να επιβιβαστούν!
Διότι θα έχουν κλειστεί ερμητικά απο τις αποδείξεις της μέσω των αρχαιολογικών ευρημάτων που είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της ιστορικής συνέχειάς μας...οπότε μην ανησυχείς!

leondokardos είπε...

Άπογη πειήγηση, αντάξια μιάς kariatida!!

kariatida62 είπε...

@leondokardos: Αχ βαρύς και μακρύς ο χιτώνας της...τρέμω η τρελή να μην τον λερώσω...:))

ξωτικό είπε...

Καλώωωωωως πολύ καλώωωωως όρισες !!

Απο τις άναμνήσεις που σημαδεύουν την ψυχή ,αν μάλιστα έχεις και την τεράστια τύχη να πάς χωρίς κόσμο στο ηλιοβασίλεμα ,δεν τολμάς να ξαναπάς (κι ας το λαχταράς τρελλά) μη χαθεί η μαγεία......

Ανυπομονώ για την συνέχεια .
φιλί δροσερούλι !!

MINIMARKET είπε...

Καλησπέρα ! Καλώς ήρθες . Βλέπω άρχισες τις αναρτήσεις σου απο τις διακοπές , εγώ ακόμη δεν αξιώθηκα να γράψω ούτε μία σειρά !

kariatida62 είπε...

@ξωτικό:Ξωτικούλι μου το ηλιοβασίλεμα εκεί θα πρέπει όντως να είναι μαγικό...θεικό θάλεγα!
Αλλά μας είπαν πως μέχρι τις 14.00 μμ είναι ανοικτό το νησί. Μετά κλειδώνει.Εμείς φτάσαμε εκεί με το μπουλούκι, τρία καραβάκια ξεκουβάλησαν ταυτόχρονα όλες τις φυλές του Ισραήλ εκτός απο Έλληνες!
Βρέθηκα μπροστά απο μια ουρά ενός χλμ(που λεέι ο λόγος) και μ'έπιασε το ελληνικό μου ταπεραμέντο!
Πάω λοιπόν η καλή σου μπροστά απο την κυρία που έπαιρνε τα εισιτήρια και της λεω...καλή μου κυρία είμαστε 7 Έλληνες όλοι και όλοι! Όταν θα φτάσουμε στο ταμείο η ώρα θα έχει πάει 12! Τι θα προλάβουμε να δούμε μέσα σε 2 ώρες? Δεν μας βάζεις τα πατριωτάκια σου απο την διπλανή πόρτα που μπαίνουν τα γκρουπ? Και τι γύρισε και μου είπε η άκαρδη? Είστε Έλληνες? Ωραία τι ρατσιστικό αυτό που ζητάτε να σας περάσουμε κατ'εξαίρεση απο την διπλανή πόρτα?
Ε τότε και μένα γύρισε το μάτι μου το τσαχπίνικο που είχε μπαιλντήσει απο τον ήλιο που το βάραγε στο δόξα πατρί και της απαντώ:
Mάθαμε τώρα ρε πατριώτισσα την λέξη ρατσιστής και την χρησιμοποιούμε όπου λάχει? Δεν ντρεπόμαστε λίγο? Επί Μελίνας, όχι μόνο δεν περίμενα στην ουρά γιατί ήμουν Ελληνίδα και θεωρούμην φυσική κληρονόμος, αλλά δεν πλήρωνα καν εισιτήριο! Και ήρθες εσύ να μου πεις ότι είμαι ρατσίστρια γιατί σε παρακάλεσα να μας βάλεις δίπλα εμάς τους επτά Έλληνες όλους κι'όλους? Ποιος ωρέ σε δίδαξε η Ρεπούση?
Αλλά δεν ίδρωσε το αυτί της! Ιδρωσε όμως το αυτί μιας ξέμπαρκης ξεναγού η οποία τσέπωσε το ταλληράκι απ'τον καθένα μας και μας έβγαλε τα εισιτήρια ώσπου να πεις κίμινο εντάσσοντας τους 7 Έλληνες σε ένα γκρουπ, που πέρασε απο την διπλανή πόρτα!!! Μας έκανε και μισάωρη ξενάγηση ζητώντας μας 10 ευρώ απο τον καθένα μας αλλά εμείς της δώσαμε 10 ευρώ το ζευγάρι και άλλα δέκα με τα χεράκια μας ως θερμή χειραψία και έτσι τακτοποιηθήκαμε όλοι αναίμακτα! χαχαχαχχαχαχχαχαχχαχαχα!
Οι γνωστές δηλαδή σωστές ελληνικές αθάνατες διαδικασίες....! χαχαχαχαχαχαχαχχαχαχαχχαα!
Μα πόσο τις ευχαριστιέμαι...!

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Δεν μπορείς, δεν είναι δυνατόν να φανταστείς την χαρά που μου έδωσε η επιστροφή σου με μια τέτοια ανάρτηση. Δεν θα γινόταν να κάνεις την επανεμφάνιση σου με καλύτερο τρόπο.
Οι φωτογραφίες -δεν ξέρω για το φως κλπ- υπέροχες. Η μουσική εξαίσια. Ειλικρινά σου λέω ότι έτσι μούρχεται τώρα να τα παρατήσω όλα και να τρέχω εκεί.
Την χαρά που μου έδωσες δεν μπορώ να στην περιγράψω αφού θέματα σαν αυτό είναι από τα αγαπημένα μου.

Υ.Γ
Πες μου τώρα με τον «ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗ »στον Αντένα θα το γλεντήσουμε ε;

kariatida62 είπε...

@Χριστόφορος:Aχ όταν έρχονται οι φίλοι μου χαρούμενοι να μου πουν πως τους ικανοποίησαν αναρτήσεις παρόμοιου περιεχομένου, χαίρομαι σαν μικρό παιδί! Και συ Χριστόφορε ξέρεις να με κάνεις χαρούμενη...
Είμαι σίγουρη πως και η συνέχεια θα σε ευχαριστήσει εξίσου.
------
Κάτι πρέπει να κάνουμε Χριστόφορε!
Τον Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή αυτοί?
Τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά εμείς πρέπει να γράψουμε και ας το πάρει όποιο κανάλι θέλει να το γυρίσει!
Mην απορήσεις αν δεις πως οι πρώτες προτάσεις έρθουν απο Τουρκικά κανάλια.
Πιθανότερο το βρίσκω...
Η ξεφτίλα των ιδιωτικών καναλιών μας δεν λέγεται!
Οποιο κανάλι και ν'ανοίξω,οποιαδήποτε ώρα ταμάμ θ'ακούσω!
Και το εξοργιστικό είναι πως η πλειονότητα των συνομηλίκων μου, γυναικών βεβαίως τα παρακολουθούν μανιωδώς! Και βλέποντάς τες γίνομαι κι'εγώ Χάμκω!!! Ξέρεις ποια ήταν η φοβερή και τρομερή Χάμκω? Η μάνα του Αλή Πασά...

dimitris είπε...

Χμκω καλησπερα, καλως ηρθες, εμ ΚΥΚΛΑΔΕΣ, αυτο τα λεει ολα, ταμαμ...

kariatida62 είπε...

@dimitris: Eι μπίρο μ' Δημητράκη! Καλώς σε βρήκα!
Κάτσε καλά...μιλώ και Τουρκοαρβανίτικα!
Τι νόμιζες μόνο η Λασκαρίνα μιλούσε?
Ακόμα και οι Καρυάτιδες τετρακόσια χρόνια που άκουγαν τους Τουρκαλβανούς έμαθαν...
Κυκλάδες φίλε μου και αέρα στα μυαλά μας...να διω που θα μας βγάλει!χαχα!
Καιρός είναι να πάω και απο Ιόνιο μεριά να ησυχάσει λίγο η κώμη μου που απο την πολύ σφιχτή κοτσίδα κάτσιασε το μαλλί και πώς θα το επαναφέρω!χαχαχαχαχχαχαχαχχαχαχα!
Θα περάσω τώρα το βραδάκι και απο τα λημέρια σου να διαβάσω λίγο Ριζοσπάστη γιατί έχω χάσει πολλές συνέχειες και έπαθα λίγο στέρηση....:P
Πόσο μ'αρέσει να σε πειράζω!

teleytaios είπε...

Ε, ψιτ, θέλω κι εγώ μια θέση στο πουλμανάκι ε; Όχι επειδή είμαι μακριά να με αφήνετε στην απέξω!

Καλό σου βράδυ Κάρυ. Απλώς πέρασα να διαβάσω ακόμα μια φορά την ανάρτηση... (Τόσο μου άρεσε!)

kariatida62 είπε...

@Τeleytaios: Eσένα αν και Τελευταίο, θα σ'έχω μπροστά δίπλα μου, να κρατάς μικρόφωνο για την ενημέρωση των εκδρομέων! χαχαχχα!
Τι μακριά είσαι? Εδώ θάρθει ο Vad που βρίσκεται ακόμα μακρύτερα...και συ τώρα ένα τσιγάρο δρόμο?
Καλό βράδυ Τελευταίε μου, φίλησέ μου τους μπόμπιρες που τρέχουν δίπλα σου!

Margo είπε...

Κάρυ μου Πάσχα είχα πάει και εγώ και ήταν όλα μέσα στις μαργαρίτες και στις παπαρούνες.
Η μητέρα μου που είχε πάει με το σχολείο μικρή, μου είπε πως πολλά έχουνε αλλάξει. Λείπουν πολλά πράγματα που ήταν διάσπαρτα μέσα στην πόλη κυρίως, που σου έδιναν την εντύπωση πως ακόμη κατοικείται. Δεν έχω διαβάσει ακόμη την ανάρτησή σου, θέλω να το κάνω με την ησυχία μου για να την απολαύσω. Και φυσικά αν θα έρθεις Άνοιξη θα έρθω και εγώ μαζί να μου τα πεις από πρώτο χέρι;-)
Θα τα ξαναπούμε :-)

kariatida62 είπε...

@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ: Βρε Μίνι, καλησπέρα!
Επεσες πάνω στο τηλέφωνο και σε ξέχασα..
Καλά δεν πειράζει φύλαξε καβάντζα αναρτήσεις για τις μέρες που δεν θάχεις τίποτα να πεις!
Αν και με το υλικό που υπάρχει τριγύρω μας όλο και κάτι θάχεις να μας ανακοινώσεις!
Καλό Φθινόπωρο Μίνι μου!

kariatida62 είπε...

@ΜΑRGO: Επ! Καλώς την! Πώς πήγε το πάτημα των σταφυλιών?
Δεν εκπλήσσομαι που λείπουν εκθέματα όπως θυμάται η μαμά σου...
Αντιθέτως απορώ πώς δεν την έχουν σηκώσει ακόμα ολάκερη!
Τι να σου κάνουν οι τρεις φύλακες? Τρεις φύλακες μοναχά για την φύλαξη ενός ολόκληρου νησιού? Αστεία πράγματα!
Βεβαίως και θα πάμε..θα φέρω κι'ολόκληρο πούλμαν μαζί μου με μπλόγκερς!
Μη τρομάζεις δεν θα τους φέρω απ'το σπίτι...χαχαχαχαχαχαχαχαχχαχαχα!

marimar είπε...

Έχω εκστασιαστεί από την περιήγηση στο νησί που είναι από μόνο του μια Ιστορία ολάκερη. Δεν το έχω επισκεφτεί, αλλά ήταν σαν να ήμουν μαζί σου/σας από την αποβίβαση και την ιστορία με τα εισιτήρια μέχρι.... περιμένω τη συνέχεια.
Ωραίες φωτογραφίες. Όσο για το φως που δεν αιχμαλωτίζεται, όπως λέει ο Gip, είναι γιατί δεν μπορείς να βρίσκεσαι πάντα στο σωστό σημείο σε σχέση με τον ήλιο, αφού έχεις πάει για περιήγηση και όχι για φωτογράφηση. Έχω εντοπίσει εν τούτοις κάποιες όπου το φως έχει αιχμαλωτιστεί και χωρίς τα σύνεργα των φωτογράφων.
Η πρόταση φίλων σου για επίσκεψη την άνοιξη όταν θα είναι "ανθισμένη" με βρίσκει σύμφωνη. Οπότε κράτα θέση και για μένα. Ένσταση: Με πουλμανάκι, που θα πάμε; Μήπως να κλείσεις καραβάκι, ή θα είναι στεριανό το ταξίδι;
Προς το παρόν αυτό το τραγούδι σαν ένα ευχαριστώ για την ανάρτηση σου.
https://www.youtube.com/watch?v=adeCErNbflg&feature=related

kariatida62 είπε...

@marimar: Xαχαχα! Σωστά με πουλμανάκι σκέτο δεν πας στην Δήλο, αλλά!
Αν δεν έχεις το πουλμανάκι δεν μαζεύεις τον κόσμο για να τον ξεκινήσεις απο τον Πειραιά και να τον οδηγήσεις πρώτα στο νησί των Ανέμων. Στο νησί των Ανέμων επιστρέφεις για να κάνεις το μπάνιο σου, να δεις τις εξοχές του και να καταλήξεις σε κάποιο ταβερνάκι για φαγητό...
Το τραγουδάκι σου αγαπημένο και ξεχασμένο! Δεν το θυμήθηκε το Μαμούνι να το βάλει! Ευχαριστώ!
εδώ ζωντανά!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Δασκάλα μου!!!!!!!!!!!!!
Πόσο χάρηκα που άρχισαν τα μαθήματα!!
Το θέμα εξαιρετικό, κατανοητό,και από τα μη διδακτέα τόσο εμπεριστατωμένα τόσο κατά την διδαχή της αιθούσης, όσο και κατά την επιτόπια επίσκεψη!

Από την αφηρημάδα της μαθήτριας αποστέλλεται σήμερα!
Με φιλιά της καλημέρας!

kariatida62 είπε...

@Γιαγιά Αντιγόνη: To καλό μου το κορίτσι! Η αγαπημένη μου!
Πες, πες θα το πιστέψω πως ανεβαίνω στην έδρα...δεν θέλει και πολύ η φαντασία μου! χαχαχαχαχαχαχα!
Καλή σου μέρα όοοοολη μέρα Αντιγονούλα Μου!

zoyzoy είπε...

Μπράβο βρε Κάρυ έδωσες με τον καλύτερο τρόπο τα ιστορικά στοιχεία του νησιού!
Εγώ θα δώσω τις πρακτικές πληροφορίες λες να με κυνηγούν οι Μυκονιάτες όλοι μαζί??
Ευτυχώς που αντέχω το ξύλο χα!χα!


Φιλια ψηλορείτικα!!

zoyzoy είπε...

Δεν σε πιστεύω έβαλες και τους φαλούς εγώ τους είχα ξεχάσει τελείως:))

kariatida62 είπε...

@Zoyzoy: Kαλώς την συντέκνισσα! Πρόσεξε κακομοίρα μου, τις πρακτικές συμβουλές σου, να είναι όντως συμβουλές και όχι αποτροπές....:))
Φρόντισε να μην ανοίξεις Συρο-Μυκονιάτικο πόλεμο γιατί δεν θ'αντέξουμε κι'άλλα!
----
Ωρέ το σύμβολο του νησιού ξέχασες?!?!
Είσαι επιεικώς απαράδεκτη! χαχαχα!
Φιλιά πολλά και προσοχή είπαμε στην κολώνα!!!

Ιωάννα Λουλάκη είπε...

Ταξίδεψα-περιηγήθηκα μαζί σου! Μπράβο σου!
Θυμήθηκα-νοστάλγησα τις επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους με δασκάλους-ξεναγούς τον Ανδρόνικο, τον Παντερμαλή και το Δεσποίνη... (τελείωσα αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης)
Να είσαι καλά Καρυάτιδά μας!

Άιναφετς είπε...

Άξια ξενάγηση...μιας πανέμορφης Κόρης!
Βαριέμαι απεριόριστα τις ξεναγήσεις...μου αρέσει να βρίσκομαι μόνη στον αρχαιολογικό χώρο και απλά να αφήνω τις αισθήσεις μου να με διδάσκουν (γι αυτό αν πάω, πάω χειμώνα)... ΑΛΛΑ, η δική σου ξενάγηση μοναδική, διδακτική και καθόλου βαρετή, να σαι καλά και τώρα περιμένουμε και συνέχεια!

ΑΦιλάκια! :)))

kariatida62 είπε...

@Iωάννα Λουλάκη: Tι τυχερή Ιωάννα μου που συνάντησες αυτούς τους δασκάλους!
Τελείωσες μια σχολή πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα που δυστυχώς σήμερα προετοιμάζει μόνο υποψήφιους άνεργους με εγγύηση!
Σε μια χώρα γεμάτη απο αρχαιολογικούς θησαυρούς που θάπρεπε να εισάγουμε απο το εξωτερικό αρχαιολόγους, δεν μπορούμε ούτε το 1/3 απο τους αποφοιτούντες να απασχολήσουμε!
Ανέφερα πως σε μία Δήλο υπάρχει μόνο Ενας αρχαιολόγος! Ένας!!!
Τι άλλο να πει κανείς περισσότερο?

kariatida62 είπε...

@Αιναφετς: Μάγισσά μου δεν είναι όλοι οι γιατροί καλοί, ούτε όλοι ηθοποιοί άριστοι, ούτε όλοι οι τεχνίτες σωστοί!
Το ίδιο συμβαίνει και με τους ξεναγούς!
Πόσο να σε διδάξουν πια κι'αυτές οι έρμες οι αισθήσεις? Χρειάζονται λίγες πληροφορίες για να αφεθούν...αλλιώς πέτρες και κολώνες μόνο θα τις δουν!
Η συνέχεια λίαν συντόμως!
Φιλάκια!

karfoma είπε...

Καλησπερίζω την ξεναγώ της Αρχαιότητας για να της υπενθυμίσω ότι είμαι ακόμα εδώ!
Πάντα υπέροχη!
Φιλιά πολλά!!!!

Margo είπε...

Μπράβο Καρυάτιδα, συγκλονιστικός ο τρόπος που μετέφερες τα ιστορικά στοιχεία για τη Δήλο. Επειδή την έχω επισκεφθεί, νοερά βρέθηκα εκεί ξανά μέσα από το αφιέρωμα που έκανες αλλά και από τις εικόνες σου. Όταν πήγα ήταν προ ψηφιακής εποχής και οι φωτογραφίες έχουν μείνει στον Πειραιά όπου έμενα μέχρι πρότινος.
Θα ξαναπάω και θα τα δω όλα αλλιώς και θα ξαναπάμε και μαζί και μαζί με όλη την παρέα.

υ.γ. Το σπίτι μου να ξέρεις δεν το κλείνω σε κανέναν μόνο προειδοποιώ, μακριά από φόβους και πάθη, δεν τα σηκώνει ο οργανισμός μου..

Περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το δεύτερο μέρος...

Δεν σκέφτηκα να σου έδινα ένα εφημεριδάκι που πήρα από την βιβλιοθήκη της Μυκόνου (ναι τα Σόδομα και τα Γόμορα έχουν και βιβλιοθήκη;-) με τίτλο Albert Gabriel ένας Γάλλος αρχιτέκτονας στη Δήλο την εποχή της μεγάλης ανασκαφής 1908 - 1911. Αν σε ενδιαφέρει στείλε μου διεύθυνση να σου στείλω ένα έντυπο.

Φιλιά πολλά πολλά!

Margo είπε...

Ξέχασα.. τέλεια επιλογή το βίντεο, μπράβο και στο μαμούνι. Τελικά το μήλο κάτω από τη μηλιά πέφτει :-)

kariatida62 είπε...

@Karfoma: Τι χαρούμενη έκπληξη!!! Καρφωματάκι μου!!!! Τι κάνεις???
Εδώ είσαι ψυχή της ψυχής μου? χαχαχα!
Σ'ευχαριστώ γλυκέ μου, σ'ευχαριστώ πολύ την αγάπη και τα φιλιά μου!

kariatida62 είπε...

@Μargo: Bεβαίως και μ'ενδιαφέρει, αλλά δεν θα ήθελα να σε βάλω σ'άλλο κόπο! Ειλικρινά αισθάνομαι υποχρεωμένη απεναντί σου, μας άνοιξες το σπίτι σου, και την ψυχή σου ολόκληρη!
Την άλλη φορά που θα ξανάρθω ελπίζω μ'όλη την παρέα θα συναντηθούμε και θα μου το δώσεις!
Το μέιλ μου (επειδή καιρό θέλεις να μου γράψεις όπως είπες)είναι kariatida62@gmail.com το δικό σου δεν μπορώ να το δω!
Μαργκώ μου, σε παρακαλώ δεν θέλω άλλο να συνεχιστεί αυτή η παρεξήγηση,εγώ σας αγαπώ πολύ και τις δύο, είστε οι Κυκλαδίτισσες φιλενάδες μου και πολύ χαίρομαι που σας γνώρισα!
Το Μαμούνι το καυμένο σήμερα έφυγε ...πάει για μελέτη έχει κάτι χρωστούμενα μαθηματάκια να δώσει..:))