bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

"EYTYΧΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ"



ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΑΤΡΟΦΙΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ

Το θέατρο ΧΩΡΑ παρουσιάζει από την 1η Οκτωβρίου 2009 και για 20 μόνο παραστάσεις, το αριστούργημα του Σάμουελ Μπέκετ «ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ», σε σκηνοθεσία του Έκτορα Λυγίζου και σε καινούρια μετάφραση του Διονύση Καψάλη. Η Μίνα Αδαμάκη συναντά στη σκηνή της Νέας Χώρας τη Γουίνυ, την ηρωίδα του Μπέκετ, σε μια παράσταση που προσεγγίζει το κλασικό μπεκετικό έργο μέσα από μια νέα, σύγχρονη σκοπιά. Πλάι της, ο Ερρίκος Λίτσης θα ερμηνεύσει τον Γουίλυ, τον σύζυγο της Γουίνυ. Η σκηνογραφία της Μαγιούς Τρικεριώτη και η σκηνοθεσία επιχειρούν μια πρωτότυπη εκδοχή του έργου. Στην καινούρια αυτή ανάγνωση οι «ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ» αντιμετωπίζονται ως...


Ένα πείραμα.
Μεσήλικη γυναίκα κλεισμένη σε δωμάτιο παρακολούθησης με μοναδική συντροφιά τον σχεδόν αμίλητο σύζυγό της. Όλα είναι εναντίον της: παγιδευμένη ως τη μέση• τα λιγοστά της αντικείμενα φθίνουν• οι λέξεις στερεύουν• ο σύζυγός της, παρά τις επίμονες παρακλήσεις της, αρνείται να επικοινωνήσει. Η γυναίκα, όμως, επιμένει να ονομάζει την κόλαση που ζούνε «παράδεισο» και τις ατελείωτες μέρες ρουτίνας «ευτυχισμένες».
Η ιδιαίτερη σκηνοθεσία και σκηνογραφία τοποθετεί τον θεατή στη θέση του παρατηρητή ενός ιδιότυπου reality show. Το μπεκετικό ζευγάρι είναι κλεισμένο σε ένα στούντιο-κουτί που το μπροστινό του μέρος καλύπτεται από μια μεγάλη τζαμαρία. Οι φωνές τους μεταφέρονται στον έξω χώρο μέσω μικροφώνων. Τέσσερις κάμερες τους παρακολουθούν διαρκώς και οι εικόνες τους με ζωντανό μοντάζ προβάλλονται σε οθόνες.
Το εμβληματικό έργο του Μπέκετ, ιδωμένο σαν τον επώδυνο σωφρονισμό μιας γυναίκας που –από ευπρέπεια, από συνήθεια, από ενοχή– αδυνατεί να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Πόσες δοκιμασίες θα χρειαστούν, ώσπου να πάψει να συγκαλύπτει την πραγματικότητα φλυαρώντας και να ζητήσει ειλικρινά βοήθεια;
ΔΙΑΝΟΜΗ :
Γουίνυ: Μίνα Αδαμάκη
Γουίλυ: Ερρίκος Λίτσης


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :


Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος
Σκηνικό - Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη


Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου


Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Ψυχογυιού
Βοηθός σκηνογράφου: Δήμητρα Χίου

Τις τελευταίες ημέρες η  θεά τύχη μου χαμογελά ....Μόλις κέρδισα  απο ραδιοφωνικό σταθμό, μία πρόσκληση για την πρεμιέρα του παραπάνω  έργου που θα γίνει αύριο!

5 σχόλια:

roadartist είπε...

Λατρεύω τον Μπέκετ! Να περάσεις όμορφα!
Εγώ αντίθεται τις τελευταίες μέρες έχω μια ίωση που με ταλαιπωρεί και με εξανθένησε.
Περιμένουμε πως πέρασες στο έργο, αναλόγως το βάζουμε στα υπόψην~ :)

jacki είπε...

Δεν είμαι πολύ του θεάτρου..
Αλλά το τραγούδι που έβαλες το αγαπώ πολύ..
Μάλιστα παίζει πρώτο στο μαντήλι του..
Καλό βραδάκι.

kariatida62 είπε...

Καλώς την roadartist! Περαστικά σου,έτσι εξηγείται η μακρόχρονη σιωπή σου στην αυλή μου! Είπα και γώ!
Θα σου γράψω εντυπώσεις!

kariatida62 είπε...

Καλησπέρα jacki μου.
Το τραγούδι είναι καταπληκτικό και σ'εμένα αρέσει πολύ.
Ξέρω ότι το τραγουδά η Γιώτα Νέγκα και τόχει γράψει ο Κώστας Λειβαδάς. Το διάλεξα γιατί πιστεύω ότι ταιριάζει με την πλοκή του έργου!
"Έχω άνθρωπο σκιά μου ...τόσο δίπλα καιμακρυά μου..." ένα τραγούδι που εκτός απο το παραπάνω έργο του Μπέκετ ταιριάζει ίσως σε τόσους απο όλους εμάς!!!
Αυτό που γράφεις:"μάλιστα παίζει πρώτο στο μαντήλι του.." συγνώμη δεν το κατάλαβα.
Φιλάκια

jacki είπε...

Το μαντήλι σου είναι ένα blog κλειστό που έχω.
Που να το καταλάβεις.. αφού δεν το εξήγησα.
Φιλιά σου.