bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

O ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ


``Ο Άρθρουρ Μίλλερ έγραψε ένα υπέροχο δράμα το 1949 και ο Ελίας Καζάν το σκηνοθέτησε "τον Θάνατο του Εμποράκου"(Death of Salesman), σημειώνοντας τεράστια επιτυχία, κάνοντας έναν κύκλο 742 παραστάσεων.
``Το 1952 γυριζεται σε κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστή τον Φρέντερικ Μάρτς. Το 1985 γυρίζεται σε δεύτερη κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστή αυτήν την φορά τον μεγάλο Ντάστιν Χόφμαν. "Ο θάνατος του εμποράκου" εμπνευσμένο απο την εποχή του οικονομικού κραχ του 1929, παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.
``Στο  Ελληνικό θέατρο πρωτοσκηνοθετείται απο τον Κάρολο Κουν στο θέατρο Τέχνης (θέατρο Κοτοπούλη), πολύ γρήγορα μετά την αμερικάνικη πρεμιέρα, την θεατρική περίοδο 1949-1950, με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και συμπρωταγωνιστές του την Μελίνα Μερκούρη, τον Λυκούργο Καλλέργη και άλλους.


``Στη συνέχεια το έργο ανέβηκε απο την Νέα Ελληνική Σκηνή του Θύμιου Καρακατσάνη το 1985 στο θέατρο Αλάμπρα, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.
``Το 1994 σε σκηνοθεσία του Ζυλ-Ντασσέν, ο Κώστας Καζάκος με τον θίασό του στο θέατρο Τζένη Καρέζη ανεβάζει το παραπάνω έργο, το οποίο και είχα παρακολουθήσει.

``Ομολογώ όμως ότι τότε, δεν κατάφερε να με κερδίσει η παράσταση  όπως προχθές που την παρακολούθησα απο τον θίασο του Θ. Καρακατσάνη και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη!

Η ερμηνεία του μεγάλου μας ηθοποιού, όπως επίσης και της Αφροδίτης Γρηγοριάδου, η οποία  με εξέπληξε με την ζωντάνια που ακόμα την χαρακτηρίζει (παρ'όλο την ηλικία της), του νέου και πολλά υποσχόμενου Μιχάλη Μαρκάτη, (γνωστού  απο σήριαλ στην Τ.V. που μάλλον έχουν αδικήσει  το νταλέντο του) και γενικώς όλων των υπολοίπων συντελεστών ηθοποιών Χάρη Εμμανουήλ, Στάθη Κακκαβά, Κωνσταντίνου Καρβέλη, Γιώργου Ρούφα, Ελευθερίας Ρήγου, Γρηγόρη Σταμούλη και Ελευθερίας Ευθυμιάτου είναι άξιες συγχαρητηρίων!







Η υπόθεση του έργου στηρίζεται πάνω στο Αμερικάνικο όνειρο για την  "μεγάλη  επιτυχία" του ανθρώπου που "πρέπει" να κυνηγήσει την κορυφή μέχρι τέλους της ζωής του!


``Θίγει την σχέση μεταξύ πατέρα και γυιού, στον οποίο μεταφέρει το απωθημένο της επιτυχίας που δεν ήρθε ποτέ για τον πατέρα και  ο οποίος επενδύει όλες τις ελπίδες στον πρωτότοκο, φουσκώνοντάς του τα μυαλά για τις ιδιαίτερες ικανότητες που διαθέτει και απο την άλλη  αδικώντας τον δεύτερο γυιό που οι ικανότητες του δεν γεμίζουν τον πατέρα με αισιοδοξία...


``Προειδοποιεί, πως το οικονομικό σύστημα μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή, και πως κάποιοι άνθρωποι, αρκετά τυχεροί, δεν ζούν ποτέ με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας.
``Στέλνει μηνύματα κοινωνικά:( την φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζεται ο καθένας απο την οικογένειά του και δή απο τον σύντροφό του)-ακόμα και πολιτικά:( άνθρωποι που αφιέρωσαν την ζωή τους σε μια επιχείρηση ή ακόμα και στην πολιτεία, όταν δεν είναι πια χρήσιμοι, βρίσκονται στο περιθώριο.)



``Στο τέλος της παράστασης και μετά το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού  ο Θ. Καρακατσάνης, ως "άλλος δάσκαλος" ευχαριστεί το κοινό και λέει λίγα λόγια για το έργο...τονίζοντας  την επικαιρότητά του!




    Αναρωτιέται με νόημα, για τον μικρό αριθμό εισητηρίων θεατών, που σημειώνουν οι παραστάσεις φέτος σε σύγκριση με την περσινή χρονιά που σημείωσε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και μας βεβαιώνει ότι φέτος δεν είναι αυτοί που διώχνουν τον κόσμο λόγω πληρότητας, όπως πέρυσι...
``Καταλήγει  μ'ένα σύνθημα του τοίχου που είδε και θαύμασε προ ημερών ...." Mη σκοτώνετε τα κουνούπια! 'Αλλοι πίνουν το αίμα σας!!!"

``Φύγαμε εγώ και η νεανική παρέα μου ( ο γυιός και η ανηψιά μου ), απο το θέατρο ΖΙΝΑ
(Λ. Αλεξάνδρας 74), χωρίς να μιλάμε, βυθισμένος ο καθένας μας σε σκηνές και χαρακτηριστικούς διαλόγους του έργου!
``Η ανάλυση και η αναμενόμενη συζήτηση ξεκίνησε αρκετά λεπτά αργότερα όταν τα σημεία που ο καθένας μας ήθελε να αναφέρει είχαν επιβληθεί στην προσοχή και στο μυαλό του!

Ήταν μια βόλτα τόσο όμορφη... ! συνοδεύτηκε με το "καθιερωμένο γεύμα" που ολοκληρώνει όλες τις καλές θεατρικές παραστάσεις...

Η βραδυά της Παρασκευής δεν είχε τελειώσει  ακόμα!
Συμπληρώθηκε με μουσική επένδυση και χορό, σ'ένα ρέγκε κλαμπ της Αθήνας, για το οποίο  θα σας μιλήσω  στην επόμενη ανάρτηση...

21 σχόλια:

Roadartist είπε...

Είχα πάει πέρσι!! Αν δεν κάνω λάθος..στην πρεμιέρα!!

δες :
http://roadartist.blogspot.com/2008/12/blog-post_18.html

Μου άρεσε πολύ πραγματικά! Ωραία παράσταση!

b|a|s|n\i/a είπε...

μερικά έργα και τα μηνύματά τους μοιάζουν τόσο διαχρονικά. σαν να μην αλλάζουν οι εποχές. ή απλά οι άνθρωποι δεν αλλάζουν τελικά;
πάντα όμορφα και δημιουργικά να περνάς.
http://www.youtube.com/watch?v=xfmdONn-fm0
;)) καλό σου μήνα!!

kariatida62 είπε...

Roadartist... σ'ακολούθησα ένα χρόνο αργότερα! Διάβασα την σχετική ανάρτησή σου, που ήταν κοντά στα Δεκεμβριανά. Για σκέψου πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος ! Όλα όμως παραμένουν, αλοίμονο, σχεδόν ίδια... και το θέατρο ΖΙΝΑ, κατά τα λεγόμενα του Καρακατσάνη, με λιγότερους θεατές...απο πέρυσι!

kariatida62 είπε...

Basnia, απλά τα έργα παραμένουν διαχρονικά γιατί τα προβλήματα του κόσμου παραμένουν ίδια και απαράλλαχτα απο καταβολής ΄κόσμου...
Το παραπάνω θεατρικό έργο θα μπορούσε κάλιστα να ήταν μια αρχαία ελληνική τραγωδία, καταπιάνεται με θέματα που και ελληνικές τραγωδίες έχουν ασχοληθεί όπως π.χ.σχέση πατέρα-γυιού (οιδίππους)

Καλά το κομμάτι της Τάνιας με τρελλαίνει!
Ευχαριστώ...φιλιά

Roadartist είπε...

O Καρακατσάνης πάντα στο τέλος όλων των παραστάσεων του, βγάζει τον ίδιο λόγο..για επιχορηγήσεις, ότι δεν πάνε στο καλό θέατρο πλέον ο κόσμος κλπ
:)
Ο συγκεκριμένος ρόλος πάντως του ταίριαζε πολύ! Φιλιά!

kariatida62 είπε...

Roadartist, είναι ένας αριστερός...γκρινιάρης! Προχθές όμως υποννοούσε ότι πλέον ο κόσμος είναι οικονομικά στριμωγμένος και δεν αντέχει τα...θεάματα.Ένα θα σου πώ: ότι 70€ πλήρωσα για να παρακολουθήσουμε την παράσταση 3 άτομα.Πώς ν'αποφασίσει κάποιος να πάρει την οικογένειά του και να πάνε ένα θέατρο? Στην Αρχαία Ελλάδα επιδοτούνταν οι φτωχοί μέσω των πλουσίων για να παρακολουθούν θέατρο που ήταν "σχολειό" για το λαό...
Ο Καρακατσάνης είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός απο τους τελευταίους της παλαιάς γεννιάς που μας έχει απομείνει! Πόσο καιρό ακόμα θα τον έχουμε να τον απολαμβάνουμε!!!
Να πας να δείς το γάλα με την Βαγενά άν το παίζουν φέτος...είναι καταπληκτικό έργο!
Καλημέρες και φιλάκια κι'απο μένα!

Saq είπε...

Γνωστό το έργο και πραγματικά λυπάμαι που δεν το έχω δει! Νομίζω ότι αν μάθαινα ότι παίζεται στη Θεσ\νίκη θα πήγαινα. Πάντως είναι κρίμα ο κόσμος να μην πηγαίνει σε τέτοιες παραστάσεις και να προτημάει της άθλιες επιθεωρήσεις.

Roadartist είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.. Η αλήθεια είναι πως και εγώ αν δώσω χρήματα στο θέατρο θα είναι για μια παράσταση που θα θέλω σαν τρελή να δω..
Ευτυχώς παίζουν κατά καιρούς προσκλήσεις οπότε το χαίρομαι συχνά και δωρεάν χιχι :)

kariatida62 είπε...

Newton,η αλήθεια είναι ότι οι χαζοεπιθεωρήσεις πάντοτε μάζευαν περισσότερο κόσμο! Η επιθεώρηση είναι παρεξηγημένος τύπος θεατρικού λόγου στις μέρες μας! Υπάρχει και η καλή επιθεώρηση,σπάνια αλλά υπάρχει! Ο Λαζόπουλος ας πούμε την υπηρετεί άξια!
Έχω διαπιστώσει όμως ότι ενώ οι "ελαφρές θεατρικές παραστάσεις μοιράζουν παντού εκπτωτικά εισιτήρια (ξέρεις στα μανάβικα, προπατζίδικα κλπ) στις καλές παραστάσεις δεν συναντάς παρόμοιες κινήσεις!
Επάνω στην Θεσσαλονίκη εκτός απο το θέατρο Βορείου Ελλάδος,νομίζω ότι σπανίζουν οι θεατρικές σκηνές...έτσι δεν είναι?

kariatida62 είπε...

Ε τι σόι,artist είσαι αν δεν εξασφαλίζεις εσύ δωρεάν θεατρικές προσκλήσεις!!!lol
θυμήσου κι'εμάς τους πληβείους καμμιά φορά και πάρε καμμιά παραπάνω....να μας την δώσεις!:)

AlexMil είπε...

Δυστυχώς έχω δει μόνο τη ταινία με τον Ντάστιν Χόφμαν και μου άρεσε πολύ. Είναι ένα αριστούργημα, που δείχνει τα όρια, τις ανοχές και ενοχές του κυρίαρχου συστήματος.

Εξαιρετική η κάλυψη του θέματος

καλό βράδυ

roadartist είπε...

Τι λες καλέ? Να είναι καλά οι φίλοι!
Άλλωστε εγώ τι? Του "δρόμου" είπαμε :)
να είσαι καλά, καληνύχτα!

kariatida62 είπε...

AlexMil, ευχαριστώ για το πέρασμα...
Το έργο για μένα χαρακτηρίζεται ως μία "Αμερικάνικη τραγωδία" που έχει αντίκρυσμα στην εποχή μας όσο ποτέ άλλοτε!

kariatida62 είπε...

Ακόμα πιο "πλούσια" είσαι όταν έχεις τέτοιους φίλους! Είναι κι'αυτοί του δρόμου???
χαχαχαχα!

logia είπε...

Εχω δει την ταινία με τον Χαφμαν και έχω διαβάσει το βιβλίο...
ομολογώ οτι και τα δυο με είχαν συγκλονίσει...

καλημέρα

kariatida62 είπε...

logia, θα πρέπει νάχει μεγάλο ενδιαφέρον η ανάγνωση του βιβλίου...άλλη ομορφιά! Θα το βάλω στα υπ'όψιν...
Την καλημέρα κι'απο μένα.

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχος ο τρόπος που μας ενημέρωσες για το έργο.
Μπράβο σου.
Καλημέρα.

kariatida62 είπε...

Nάσαι καλά Πειρατή μου! Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου...

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Καλημέρα!
Εξαιρετική η ανάρτηση και ο Μίλλερ!!
Ευχαριστούμε ξανά για την αποδοχή.

Μάγισσα Κίρκη είπε...

Δεν είμαι θεατρόφιλη αλλά έτσι όπως το περιγράφεις φαίνεται ενδιαφέρον.
Και ειδικά ο τίτλος είναι πολύ επίκαιρος σήμερα...αρκεί να πας μια βόλτα στην Ερμού!

kariatida62 είπε...

Aστρο-Συμμορίτες, ευχαριστώ για την επιβράβευσή...