bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

O ΑΓΙΟΣ ΜΟΥ! ...συνέχεια(Νο2)

ΚΛΕΦΤΟΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ
Ο Θόδωρος μόλις βγήκε στο κλαρί πήγε να συναντήσει το Ζαχαριά. Τον πρωτοκλέφτη κείνον, που ήταν καμάρι σ'όλο το Μωριά.
Μόλις τον αντίκρυσε ο Ζαχαριάς, απ'τα χαρακτηριστικά του κατάλαβε πως ήταν γιός του καπετάνιου του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη. Τόσο έμοιαζε του πατέρα του.
Του ανέθεσε ο Ζαχαριάς να κρατήσει με τους Κολοκοτρωναίους, όπως λέγαν τους κλέφτες του, το Λεοντάρι της Γορτυνίας. Ο καπετάν Θόδωρος δέχτηκε. Και σε λίγο καιρό άρχισε τις μικροσυμπλοκές με τους Τούρκους. Πάντοτε νικητής.!
Σαν πάτησε τα είκοσι, παντρεύτηκε την  τριτότοκη κόρη του προεστού Καρούτσου απ'το Άκοβο(ο οποίος κατηγορήθηκε για ληστοτρόφος,και απεγχονίστηκε στο Ναύπλιο) την Κατερίνη.
Έγινε σύγαμπρος με το Σταματόπουλο, τον πατέρα του Νικηταρά, ο οποίος στον Αγώνα ύστερα, θα γίνει το δεξί χέρι, ο ίσκιος του θείου του Κολοκοτρώνη.
Για το διάστημα αυτό, ο ίδιος θα ιστορήσει στον Τσερτσέτη να γράψει στ'απομνημονεύματά του:
"Έχτισα σπίτια, επήρα προικιό, ελιές, αμπέλι, μύλο, έγινα νοικοκύρης, εφύλαγα και το βιλαέτι. Εστεκόμαστε πάντοτε με το τουφέκι".
Το 1797 ήταν δίσεχτη χρονιά για την κλεφτουριά. Πάλι οι Τούρκοι θελήσανε να τα βάλουν μαζί τους και να ξεκαθαρίσουν τον τόπο απ'τους κλέφτες.....ο κατατρεγμός ξακολουθούσε. Σε μια συμπλοκή ο Γέρος του Μωριά λαβώνεται για καλά. Κι απο'τ'αδέλφια του τώρα μονάχα ο Γιάννης Ζορμπάς απόμεινε. Τ'άλλα σκοτώθηκαν! Η λαβωματιά άρχισε να πρήζεται και να τον πονάει. Υποφέρει πολύ. Αναγκάζεται τότε να τραβήξει κατά την Μάνη. Φέρνει την γυναίκα του και τα παιδιά του στην Στεμνίτσα. Μα κι'εδώ δεν τον αφήνουν οι Τούρκοι να ησυχάσει. Ο Θοδωρής βλέπει πως για να γλιτώσει πρέπει να ξεμακρύνει έστω προσωρινά απ'τον Μωριά. Στα Εφτάνησα, που ήταν στη ρώσικη κατοχή, ο στρατηγός Ανρέπ ζητούσε να κάνει πολεμικό σώμα απο Μωραίτες.
Θα μένανε στη Ζάκυνθο μ'αρχηγό το Ρώσο Αρσένιεφ και καπεταναίους Έλληνες. Αφήνει  την οικογένειά του και όλη την ακίνητη περιουσία του στον ξάδελφό του και γαμβρό του Ιωάννη Μεταξά, να την διαχειριστεί.Το 1805 μαζί με τον Νικηταρά τον ξάδελφό του Γιαννάκη Κολοκοτρώνη και μερικά παλληκάρια φτάνει στην Ζάκυνθο. Μίλησε με τον στρατηγό Ανρέπ, ο οποίος του πρότεινε να δημιουργήσει πολεμικό σώμα με το οποίο ήθελε να χτυπήσει το Ναπολέοντα στη Νεάπολη. Ο Κολοκοτρώνης αποκρίθηκε: " Όσο απο μέρους μου,δεν μπαίνω στη δούλεψη σας. Τί έχω να κάνω με το Ναπολέοντα; 'Αν θέλετε όμως στρατιώτες για να λευτερώσουμε την πατρίδα μας, σου υπόσχομαι και πέντε και δέκα χιλιάδες! Μια φορά βαφτιστήκαμε με το λάδι. Και βαφτιζόμαστε και μια με αίμα, κι άλλη για την λευτεριά της πατρίδας μας!"
Κάθησε 15 ημέρες στη Ζάκυνθο και ξαναγύρισε στο Μωριά. Μείνανε όμως στη Ζάκυνθο ο ξάδελφός του κι ο Νικηταράς.
Φτάνοντας στον τόπο του, μαθαίνει τα άσχημα νέα. Ο Ζαχαριάς το καμάρι του Μωριά  πέφτει δολερά χτυπημένος.
Αλλο ψυχικό χτύπημα βρίσκει τον Γέρο. Κι είναι απ'ατα πιο δυνατά της ζωής του.  Χάνει τον αδελφό του το Ζορμπά και τον ξάδελφό του Γιώργα. Κυνηγημένοι ο Γιάννης ο Ζορμπάς με το ξάδελφό του Γιώργα, φτάνουν στο μοναστήρι των Αιμυαλών στη Γορτυνία. Ελπίζανε να βρούν κει καταφυγή απο έναν καλόγερο και του ζήτησαν να τους κρύψει...
...Ο Κολοκοτρώνης με μερικούς συντρόφους του μπαρκάρανε και σαλπάρανε για το Τσιρίγο. Βγήκαν κει την Μεγάλη Πέμπτη κι ύστερα μπήκαν στο καράβι του Ραυτόπουλου και τράβηξαν για τη Ζάκυνθο.
Ήταν 36 ετών ο καπετάν Θοδωράκης όταν άφηνε το Μωριά για να ζήσει μερικά χρόνια σ'άλλα χώματα...
ΣΤΗ ΞΕΝΗΤΕΙΑ
Ζούσε φτωχικά κι ολομόναχος σ'ένα δωματιάκι πάνω στο κάστρο. Κυνηγημένη η οικογένειά του, αφανισμένο απ'τους Τούρκους το βιος της, έφτασε κι αυτή στο νησί κοντά του. Η γριά μάνα του καπετάνισσα Ζαμπιά, η γυναίκα του Κατερίνη και τα 4 παιδιά του: Πάνος, Γιάννης, Γιωργίτσα κι η Έλένη.  Ο τρίτος γιος του, ο Κολλίνος γεννήθηκε αργότερα στο νησί. Χωρίς καμμιά δουλειά, για να ζήσει τη φαμελιά του, αναγκάστηκε να κάνει τον ζωέμπορα, ακόμα και το χασάπη. Ετσι πέρασε κοντά ένας χρόνος...Μπαρκάρισε σ'ένα καίκι και τράβηξε για τη Σκιάθο. Εδώ έσμιξε με Ρουμελιώτες στεριανούς καπεταναίους, που με καράβια πολεμούσαν τους Τούρκους. Αποφάσισε να μείνει για λίγο καιρό κοντά τους. Η  ζωή του όμως στην θάλασσα ήταν σκληρή, άνθρωπος του βουνού αυτός δεν μπορούσε εύκολα να συνηθίσει το πέλαγος....έβαλε όλη του τη δύναμη για να υποτάξει το χαρακτήρα του κι ένα πάθος του. Ήταν φοβερός καπνιστής. Χωρίς το τσιμπούκι του δεν μπορούσε να κάνει ώρα.
Κάποτε σε μια κακοκαιρία αναγκάστηκε να μη έχει καπνό.Τότε έξυσε απ'το τσιμπούκι τη νικοτίνη και να τη μυρίσει. Σαν ήρθε στα σύγκαλά του κι ένιωσε το τι έκανε πεισματωμένος πετάει το τσιμπούκι στη θάλασσα, μονολογώντας: Για τήραξε άνθρωπος που θέλει να λευτερώσει το Γένος του κι ο ίδιος δε μπορεί να λευτερωθεί απ'ένα συνήθειο. Θέε μου συχώρα με. Κι' απο τότε δεν ξανακάπνισε σ'όλη του τη ζωή!
Ξαναγύρισε στα Εφτάνησα.
Ο Τσώρτς τον κατάταξε στο στρατό του με βαθμό λοχαγού.
Με τα πολεμικά αυτά σώματα που έκανε ο Τσώρτς θέλησε το 1811 να κάνει απόβαση και να πατήσει την Λευκάδα, που ήταν στην γαλλική κατοχή. Στον γαλλικό στρατό όμως υπηρετούσαν μισθοφόροι και κάμποσοι Έλληνες. Δύσκολη η θέση του Γέρου, πώς να χτυπήσει τους πατριώτες του;
Τη φορεσιά του δε την άλλαξε όμως. Μονάχα μερικά συμπληρώματα. Φόρεσε περικεφαλαία, που είχε μπροστά σταυρό κι έβαλε και του χάραξαν απο κάτω την ελληνική λέξη "ΕΙΘΕ" Εβαλε στους ώμους του εγγλέζικες επωμίδες και πολεμικό θώρακα. Αυτή την στολή τη φύλαξε σ'όλη του τη ζωή. Δεν την φορούσε όμως παρά σ'επίσημες στιγμές... Ο Κολοκοτρώνης τότε έδειξε την πολεμική του τέχνη μα και σύνεση. Οι Εγγλέζοι τον προβιβάσανε σε συνταγματάρχη, μαγιόρο. Απ'όλη τη στρατιωτική του υπηρεσία στους Φράγκους, έβλεπε πως για το μεγάλο πόθο, την απελευθέρωση του έθνους του, κείνοι δεν νοιάζονταν. Γι'αυτό και με παράπονο λέει: "Είδα τότε ότι κάνουμε θα το κάμουμε μονάχοι και δεν έχουμε ελπίδα καμμιά απο τους ξένους..." Στη Ζάκυνθο ένιωσε δυο οικογενειακές χαρές και μια τρανή λύπη. Στο νησί γεννήθηκε το στερνοππαίδι του ο Κωνσταντής που τον φώναζε Κολλίνο(Την προσωνυμία Κολίνος, του την κληροδότησαν κάποιοι αριστοκρατικοί κύκλοι του νησιού που συνήθως μιλούσαν Ιταλικά. Προφανώς, προέρχεται από την συγκοπή της γνωστής λέξης πικολίνο-μικρό)

 και πάντρεψε την κόρη του Ελένη με τον Νικήτα Δικαίο. Όμως έχασε την γυναίκα του Κατερίνη που υπεραγαπούσε! Στο μνημόσυνο που της έκανε στον Αι- Γιώργη των Λατίνων, έτσι έλεγαν την ζακυνθινή οικογένεια που ήταν ιδιοκτησία της η εκκλησία, το δίσκο με τα κόλυβα, απ'το σπίτι στην εκκλησία,τον πήγε ο ίδιος πάνω στο κεφάλι του για να δείξει πόσο αγαπούσε τη χαμένη συντρόφισσά του. Σ'αυτή την εκκλησία αργότερα θα βαφτίσει ο ίδιος νονός το στερνοπούλι του Κολλίνο. 
Στο  ίδιο εκκλησάκι του Αι-Γιώργη των Λατίνων, γονατιστός και με τρεμάμενη απο συγκίνηση φωνή έδωσε  και τον όρκο της Φιλικής μπροστά στον Πάγκαλο και στον παπά Άνθιμο Αργυρόπουλο.
Κάποια μέρα ο μικρός Κολλίνος περιεργαζόταν την περικεφαλαία του πατέρα του και τον ρώτησε τι σήμαινε η χαραγμένη λέξη ΕΙΘΕ πάνω σ'αυτήν. Ο Θοδωρής τότε του εξήγησε ότι σημαίνει μακάρι, άμποτες...είθε, είθε να φτάσει η μέρα που θ'αναγεννηθεί η Ελλάδα! Αφού σταμάτησε για λίγο συνέχισε: "Νομίζω  όμως παιδί μου πως έφτασε το είθε..." Την άλλη αυγή, όταν τα παιδιά ξύπνησαν είδαν πως ο πατέρας τους δεν ήταν πια σπίτι. Για τρανή δουλειά έφυγε τους είπε η λιγόλογη κι αυστηρή γιαγιά Ζαμπιά. Τα παιδιά όμως είδαν πως τ'άρματά του δεν ήταν κρεμασμένα στον τοίχο.
Ο καπετάν Θοδωράκης Κολοκοτρώνης, αρμένιζε πια για τ'ακρογιάλια της Μάνης, νάβγει κει να σπάσει τις αλυσίδες απ'τους ραγιάδες και να σκορπίσει στη χώρα του τη Λ Ε Υ Τ Ε Ρ Ι Α!
Tέλος Β΄ΜΈΡΟΥΣ Συνεχίζεται...

23 σχόλια:

MINIMARKET είπε...

ΦΟΒΕΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΡΙΑΤΙΔΑ!!!
ΑΛΛΑ ΕΙΔΕΣ ΑΥΤΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ!!
ΨΗΦΙΣΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΙ..... ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ.
ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΕΓΩ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΧΩ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΝ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ ΘΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ η ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΣΜΑΝ?
ΑΝΤΕ ΔΕΝ ΛΕΩ ΑΛΛΑ , ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΡΝΩ ΑΝΑΠΟΔΕΣ.
Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΑΓΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ!
ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΕΧΩ?
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΣΥ ΕΔΩ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ?
ΤΟΣΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ?
ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΓΜΤ. ΧΑΡΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ!!!
ΤΗΝ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΟΥ.

a-kentavrou είπε...

Έχεις πάει Δημητσάνα,μονή Αιμυαλών,Φιλοσόφου,Προδρόμου?Ολες κοντά στο Φαράγγι του Λούσιου ποταμού.Η ποιό προσβάσιμη από Δημητσάνα είναι η Μονή Φιλοσόφου,κτίσμα του 700μχ.
Θα σου δώσω μια άλλη διάσταση στο θέμα σου.
Η Τρίπολη όπως ξέρεις ήταν διοικητικό κέντρο των Τούρκων ,ήταν επόμενο να υπήρχαν μνημεία που να έδειχναν το πέρασμα τους από τη πόλη.Οπως το τοίχος που την περιέβαλε ,Τζαμιά,Μιναρέδες,Το Σεράι,Βρύσες,Δημόσια Λουτρά(Χαμάμ).Καταθέτω τη μαρτυρία μου δεν υπάρχει τίποτα.Υπάρχει εξήγηση.
1)Ηταν τόσο το μίσος των Ελλήνων κατά των κατακτητών ώστε κατέστρεψαν τα πάντα που θύμιζε τη παρουσία τους.
2)Αρκετές ήταν ξύλινες κατασκευές και καταστράφηκαν από φωτιά ή από το χρόνο όπως τα Σεράγια .Οι ντόπιοι γνωρίζουμε τη θέση τους και χρησιμοποιούμε ακόμη στη καθημερινότητα λέμε που μένεις?Στα Σεράγια?
3)Ο Κολοκοτρώνης περιγράφει όταν οι Ελληνες μπήκαν στη πόλη σκότωναν αδιακρίτως."από τη ντάπια του Αργους μέχρι τα Σεράγια ήταν γεματο πτώματα ώστε το άλογο μου δεν πάταγε στη Γη"
4)Μια άλλη εξήγηση είναι ότι τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο σπιτιών,σε ένα ανοργάνωτο κράτος ήταν επόμενο να γίνει πλιάτσικο.
Θα επανέλθω.

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Είναι πολύ σημαντικό
όλοι να προσπαθούμε
τις ρίζες και τα ήθη μας
ποτέ να μη ξεχνούμε.

dimitris είπε...

kariatida62 καλησπερα, ΕΙΘΕ....

kariatida62 είπε...

@MINIMARKET: ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ, ΟΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟ Νο1 ΗΤΑΝ Ο ΠΛΕΟΝ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ '21! Η ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΕΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΛΑΛΗ...ΘΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΨΩ! ΤΩΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕΓΑΛΟ, ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΝΑ ΣΤΕΡΓΙΩΣΟΥΝ!ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΟΜΙΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ,ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΘΑ ΓΕΝΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ! ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΝ ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ! ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΚΑΙ ΓΩ ΑΝΗΣΥΧΩ ΠΟΛΥ, ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΔΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΟΝΤΕΥΕΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!!ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
ΤΟ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΠΕΡΙ ΔΙΔΑΧΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΠΙΑ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΗ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΕΕΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ!
ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ...
ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΟΥ!

kariatida62 είπε...

@α-Κentavrou: Δημητσάνα έχω πάει δυστυχώς όμως την μοναδική φορά που την επισκέφθηκα είχε χιόνι και δεν μπόρεσα να κάνω εκδρομές ΄στις γύρω περιοχές οι οποίες έχουν μεγάλη φυσική ομορφιά. Προσπαθήσαμε να φτάσουμε στα χωριά των Κολοκοτροναίων, μα ο πάγος μας σταμάτησε. Τόχω όμως υποσχεθεί στον ευατό μου ότι θα ξαναπάω!
Για τις σφαγές των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων(400 χρόνια βλέπεις κάτω απο τον ζυγό τους) θα περιγραφούν στα επόμενα κομμάτια του αφιερώματος, λίγο υπομονή!

kariatida62 είπε...

@Ξημεράκης Φάνης:Λαός που δεν γνωρίζει την Ιστορία του είναι καταδικασμένος!
Γειά σου φίλε Φάνη.

kariatida62 είπε...

@dimitris: Είθε αδελφέ,είθε!!!
Την καληνύχτα μου...

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Σε ευχαριστώ για όσα μαθαίνω.
Το σχόλιο σου σε MINIMARKET με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.
Είθε να πετάξουν τα τσιμπούκια στη θάλασσα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

MINIMARKET είπε...

ΑΣ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΣΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!
ΜΕ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΙΣΡΟΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ 7000000 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!!
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ?
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΥ-ΚΑΘΑΥΤΟΥ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ " ΚΑΛΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ Η ΧΩΡΑ.
ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΣ?
ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ 400.000 ΑΛΒΑΝΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΓΕΤΑΙ " ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ" ΚΑΙ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ "ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΓΙΑΣ" ΤΟΤΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ?
ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ Κ.Λ.Π.
ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΣΤΙΣ Η.Π.Α ΟΛΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΞΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ.
ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑΤΙ?
ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΝΟΜΙΜΟΙ 7-8 ΕΚΑΤ. ΜΕΞΙΚΑΝΟΙ ΤΟΤΕ ΑΡΓΑ η ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΕΧΑΣ , ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ!
ΞΑΝΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!

kariatida62 είπε...

@Γιαγιά Αντιγόνη:Καλημέρα γιαγιά αρχόντισσα!
Εγώ σ'ευχαριστώ για την επίσκεψή σου!
Είθε γιαγιά μου, είθε! Ο Κολοκοτρώνης επιβλήθηκε στα πάθη του γιατί όχι και μείς!

kariatida62 είπε...

@ΜiniMarket: Συμφωνώ με τις ενστάσεις σου! Πραγματικά ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι για το μέλλον της χώρας μας και έπρεπε το νομοσχέδιο να μελετηθεί σε βάθος! Πράγματι έδειξαν μια βιασύνη και προχειρότητα (όπως συνήθως σ'όλα πράττουν). Επρεπε να τακτοποιηθούν οι ήδη μετανάστες που υπάρχουν και ζουν χρόνια στην πατρίδα μας και μετά να ολοκληρωνόταν ένα νομοσχέδιο που θα είχε προβλέψει και ασφαλίσει το μέλλον!
Σε καμμία περίπτωση όμως δεν αντέχω να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους χειρότερα και απο ζώα. Κλείνω τα σύνορα αυστηρά σημαίνει συνεχής περιφρούρηση των συνόρων μας (αυτό σημαίνει και εξασφάλιση χρηματικού κονδυλίου). Απο την άλλη το παράδειγμα των Ιταλών που έπνιξαν τους ανθρώπους δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του λαού μας. Θα χαιρόμουν πολύ νάβλεπα τον Πρωθυπουργό μας να έτρεχε και να συναντούσε τους ομολόγους του στην Ευρώπη και στην Τουρκία για την οργανωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος, να το έθετε διεθνώς το θέμα ως επείγον για άμεση λύση, όπως ακριβώς έπραξε για την Οικονομική κρίση.
Καλημέρες πολλές!!!

α Κενταύρου είπε...

Αγαπητή μου φίλη
Ελα στη θέση μου.Είμαι σε αίθουσα video και δείχνω γέφυρες από το Μανχάταν ,ακούγεται μουσική ,λέω τι είναι αυτό παιδιά μου λένε Τζάζ ποιοί την έφτιαξαν οι Μαύροι μου λένε στη Νέα Ορλεάνη.Ποιό μαύρο δολοφόνησαν ,δυσκολεύονται να απαντήσουν βρίσκουμε ότι είναι ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγ τους μιλάω για το ρατσισμό για το όνειρο του οι άνθρωποι να ξεχωρίζουν μόνο με τις ικανότητες τους και άλλα πολλά.Δίπλα μου είναι το Αλβανόπουλο και η μαθητριούλα από τη Μολδαβία γέννημα θρέμα Ελλάδα.Τι θα πω όχι σαν δάσκαλος, σαν άνθρωπος.Θα πω αυτό που πρέπει ότι η ελληνική κοινωνία δυσκολεύεται να δεχθεί ότι έγινε μια πολιτισμική κοινωνία,και άλλα πολλά αντιρατσιστικά.
Ποιό εκπαιδευτικό σύστημα μιας πολιτισμένης χώρας θα επιτρέψει να καλλιεργηθεί η ξενοφοβία?
Είναι τόσο αυτονόητο ώστε το Υπ. Παιδείας δεν έχει στείλει ποτέ εγκύκλιο που να αναφέρεται στα ζητήματα αυτά.Το σχολείο έχει απέναντι του μόνο μαθητές.

habilis είπε...

Ενδιαφέρον !

Unknown είπε...

KARYATIDA Καλησπερα.
Δεν θα ειμαι τοσο απολυτη οσο το ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ,το θεμα δεν καθολου μα καθολου απλο.
Πιστευω πως επρεπε να γινει μεγαλη συζητηση με τους πολιτες.
Καποτε το ΠΑΣΟΚ ,ιδιαιτερα στην περιφερεια ειχε θεσπισει τον θεσμο των λαικων συνελευσεων.
Στην Νομαρχια που εργαζομουν ειχε εξαιρετικα αποτελεσματα οσο κρατησε.
Προισταμενοι Υπηρεσιων μαζι με τον Νομαρχη καθε που επρεπε να γινει κατανομη πιστωσεων βρισκομασταν στον μεγαλυτερο Δημο της καθε περιοχης και ενωπιον ακροατηριου γινοταν διεξωδικη συζητηση και ιεραρχηση των εργων.
Ταυτοχρονα οι πολιτες που ειχαν παραπονα απο τις υπηρεσιες τα κατεθεταν.
Δυστυχως ηταν πολυ καλο για να διαρκεσει πολυ.
Σημερα λοιπον για ενα θεμα τεραστιας σημασιας με χιλιους δυο κινδυνους -ας μη επεκταθω περισσοτερο-η βεβιασμενη και αψυχολογιτη αυτη σταση φοβαμαι πως ειναι και ανιστορητη.
Θα μπορουσαν κατ΄αρχη να προσφερουν ανθρωπινες συνθηκες παραμονης στους εισερχομενους λαθραια στην χωρα,και παραλληλα θα ειχαν τον χρονο για μια λυση του προβληματος σε συνεργασια με τους υπολοιπους της Ευρωπης.
Και μη ξανακουσω τα 'στερεοτυπα' των δικων μας[ δικων μου] πως δεν υπαρχουν 'λαθραιοι ανθρωποι'' και τετοια. δηλ. οταν καποιος μπει σ΄ενα καραβι για Αμερικη χωρις χαρτια πως θα τον ονομασουμε;;;
Οσο για πολιπολιτισμο!!!! δεν μιλαμε σημερα για τους Αραβες των μαθηματικων μητε των Αραβουργηματων.
Η Τουρκικη μειονοτητα στην Γερμανια κατα 85% δεν στελνει τα κοριτσια στο σχολειο!!!
Οι Μουσουλμανοι[ φανιτικοι του Ισλαμ] ταξιδευουν ομαδικα προκειμενου μια συγκεκριμενη εποχη να μεταβουν τα κοριτσια τους στις πατριδες τους για την 'κλειτοριδεκτομη].
Δεν εχω τιποτε μαζι τους,απλως ειναι πολυ νωρις για τετοιους χειρισμους.
Προσωπικα στα φοιτητικα μου χρονια ειχα εξαιρετικους φιλους Παλαιστηνιους ,Ιορδανους και Αιθιοπες. Οταν παντρευθηκα πηρα τα ωραιοτερα δωρα μαζι με την αγαπη τους.
Ελπιζω να μη χρειασθει να πουμε εμεις τα λεγαμε!!!!

Unknown είπε...

καποια ορνιθοσκαλισματα που πιθανως θα βρεις ειναι δικα μου εκανα ενα τεστ καθως ειχα προβλημα με την συνδεση

kariatida62 είπε...

@a-kentavrou:Kαλέ μου δάσκαλε έχεις δίκιο! Αλλά δεν είναι τελικώς τόσο απλό το θέμα, οι Έλληνες δεν είναι ούτε ρατσιστές ούτε άπονοι μπρος στην ανθρώπινη δυστυχία! Το πρόβλημα είναι η θέση της και οι ορέξεις των γειτόνων μας όπως και οι ορέξεις των μεγάλων που φροντίζουν να χρησιμοποιούν τους γειτόνους για να πουλούν το πολεμικό τους υλικό και την "προστασία" σαν τους κοινούς νταβατζήδες... Οπότε θα πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον μας να προβλέψουμε και ν'ασφαλιστούμε όσο δυνατόν περισσότερο!
Δυστυχώς η ζωή είναι σκληρή και άδικη!

kariatida62 είπε...

@habilis: Καλησπέρα! χαίρομαι για το ενδιαφέρον σου...

kariatida62 είπε...

@taspτa:Ναι το ίδιο πιστεύω και γώ taspa, και το είπα παραπάνω! Το θέμα είναι πολύπλοκο και δεν θάπρεπε με βιασύνη να αποφασίσουν! Ας τακτοποιούσαν πρώτα τους μέχρι τώρα διαμένοντας στην χώρα μας που δεν γνωρίζουμε καν τον αριθμό τους.
Όσον αφορά τις ΄λαικές συνελεύσεις δεν θυμάμαι ποτέ παρόμοιες να λάμβαναν μέρος εδώ στην Αθήνα. Μπορεί στην περιφέρεια να δούλεψε λίγο αλλά εδώ ποτέ!
Σιγά μην το συνέχιζαν...
Ορνιθοσκαλίσματα δεν βγήκαν!
Καληνύχτα καλό Σαββατόβραδο!

evelina είπε...

Kαλημέρα...αυτές οι αναρτήσεις πρέπει να γίνονται πιο συχνά...να θυμόμαστε εμείς που στα σχολεία κάποτε μαθαίναμε έστω τα στοιχειώδη από την ιστορία μας...και να μαθαίνουν και οι νέοι που έχουν πλήρη άγνοια για όλα αυτά τα γεγονότα ,που δεν ξέρουν ούτε τι είναι αυτό που γιορτάζουμε σε εθνικές επετείους...Αυτό πρέπει να δούμε πρώτα και μετά να καταλήξουμε στο θέμα μετανάστες...γιατί έτσι όπως πάμε σε λίγα χρόνια θα γνωρίζουν την ιστορία του Πακιστανού ,του Αλβανού, και δεν ξέρω ποιου άλλου και τν δική μας όχι…Θλίβομαι όταν σε εθνικές επετείους παίρνουν συνεντεύξεις από νέα παιδιά ,και δεν γνωρίζουν τι γιορτάζουμε…Δεν είμαι ρατσίστρια…είμαι Ελληνίδα…και θέλω να γνωρίζω την ιστορία της χώρας μου...

kariatida62 είπε...

@evelina: Καλημέρα σου! Αυτος είναι ο σκοπός των αναρτήσεών μου με ετικέττα Ιστορικά.
Να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα που σημάδεψαν τον τόπο αυτό, αλλά και για να μαθαίνουν οι νεότεροι που δυστυχώς οι γνώσεις του σε Ιστορικά θέματα είναι ελλιπείς και συκεγχυμένες!
Καλή Κυριακή νάχεις

Βάσσια είπε...

Έκανες φοβερή δουλειά Καρυάτιδα!

Πάντα να μας μαθαίνεις :-)
Καλή εβδομάδα

kariatida62 είπε...

@Βάσσια:Μην χάσεις το τελευταίο επεισόδιο που θα είναι αύριο! Τα υπόλοιπα 3 και 4 τα διάβασες; Ρωτάω γιατί μου σχολίασες στο Νο 2.