bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

O AΓΙΟΣ ΜΟΥ..! (συνέχεια Νο4)

ΔΥΣΚΟΛΟΙ  ΚΑΙΡΟΙ
Ύστερα απο τόσους θριάμβους του Θοδωράκη Κολοκοτρώνη η Διοίκηση(Κυβέρνηση) αποφάσισε να του δώσει το τίτλο του Αρχιστράτηγου. Αξίωμα που διακαιωματικά του ταίριαζε! Αυτό βέβαια πείρξε τους πολιτικούς και προσωπικούς του εχθρούς. Προσπαθούσαν νάβρουν ευκαιρία να τον συκοφαντήσουν...
Οταν τον Νοέμβριο έγινε ο αρχιστράτηγος κύριος του Αναπλιού, η δύναμή του μεγάλωσε πιο πολύ. Τον κατηγόρησαν λοιπόν τότε οι εχθροί του, ότι άρπαξε τα λάφυρα και τα διέθεσε στους συγγενείς και φίλους του.Η αλήθεια είναι πως αν πήρε ένα μεγάλο μέρος απ'τα λάφυρα, το έκανε για να έχει τα έξοδα που του χρειάζονταν για να ξακολουθήσει τον αγώνα του. Και το κακό ήταν πως ο αγώνας του αυτός δεν θα ήταν μονάχα κατά των Τούρκων, μα είχε να παλέψει και με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Γιατί αυτοί μαζί με μερικά μέλη απ'την Κυβέρνηση, δολερά αποζητούσαν να παραγκωνιστεί. Με καιρό καταργούν τη θέση του αρχιστράτηγου. Κι'ύστερα τον προστάζουν να παραδώσει τ' Ανάπλι. Αυτός πεισματωμένος αρνιέται. Οι φίλοι του Κολοκοτρώνη κάνουν συνέλευση στη Σελίμνα, με σκοπό να ρίξουν την Κυβέρνηση.Στο αναμεταξύ όμως στην Τριπολιτσά ανάβει αδελφοκτόνος πόλεμος! Ο Γέρος τρέχει να σταματήσει το μεγάλο κακό. Πριν φτάσει ο ίδιος στέλνει στους ξεσηκωμένους με πεζοδρόμους γραφή:" Οποιος ρίξει ντουγέκι είναι εχθρός κι'ας με καρτερεί..."
Αρχές Ιουλίου 1823, μπαίνει στην πολιτεία και ειρηνεύει τους επαναστατημένους Ελληνες.

Ο μεγάλος του γιος, ο Πάνος, τον Νοέμβρη του 1824 βρέθηκε με λίγους συντρόφους του στο χωριό Θάνα. Υστερα απο μια συμπλοκή που έκανε με τα κυβερνητικά στρατεύματα, ο Πάνος τράβηξε πίσω στην Σελίμνα που ήταν ο Γέρος με τους αντικυβερνητικούς. Πεντέξη κυβερνητικοί στρατιώτες ήταν κρυμμένοι στη θέση Κλεισούρα. Καβάλα ο Πάνος πήγαινε μπροστά και ξωπίσω οι σύντροφοί του...ένα βόλι βρίσκει τον Πάνο στο κεφάλι και το περνάει πέρα για πέρα. Μεμιάς σωριάζεται απο το άλογο νεκρός.Φοβισμένοι οι συντρόφοι του φεύγουν και παρατούν το κουφάρι του αφύλαχτο στους δολοφόνους του, που του αρπάζουν τ'άρματα και τα ρούχα του . Ενας απ'τους φονιάδες ήταν ο Γιάννης Γουρούνης απ'τα Φύλλα της Χαλκίδας.
....Είδε κάποιους κυβερνητικούς στρατιώτες να είναι στολισμένοι και να κρατάνε τ'άρματα του Πάνου. Τα γνώρισε. Γύρισε την άλλη μεριά το πρόσωπό του, δάκρυσε και μουρμούρισε: -"Θεέ μου, συχώρα τους φονιάδες του παιδιού μου..." Η μεγαλοψυχία αυτή του Κολοκοτρώνη φανερώθηκε κι'άλλη φορά με τον δολοφόνο του αδελφού του ,που του παρουσιάστηκε και του ζήτησε την βοήθειά του. Φορούσε τον ολόχρυσο ντουλαμά του σκοτωμένου. Έκανε όμως πως δεν θυμήθηκε τίποτα, και του υποσχέθηκε να τον βοηθήσει σ'αυτό που ζητούσε. Κι επειδή κείνη την στιγμή έτυχε να τρώει, τον κράτησε να φάνε
Η μάνα του η γριά Ζαμπιά δεν βαστούσε να βλέπει τον φονιά του παιδιού της να τον κρατάνε για φαγητό και παραπονέθηκε στον Θοδωράκη."Σώπα μάνα! της αποκρίθηκε ο γιός της αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο που κάνουμε του σκοτωμένου!" Αυτή ήταν η καρδιά του μεγάλου Θοδωράκη! Μ'όλο που έλεγε το γνωμικό "Ποτέ να μην αφήνετε το ραβδί απ'τα χέρια σας, γιατί θα σας φάνε τα σκυλιά", ήταν άνθρωπος που συγχωρούσε και λησμονούσε τους φταίχτες του!
Ψυχικό συντρίμι ο Κολοκοτρώνης απ'τον θάνατο του γιού του, πήρε την απόφαση να σταματήσει τον πόλεμο που είχε ανοίξει με την Κυβέρνηση και παραδόθηκε. Στ'Ανάπλι που πήγε για να παραδοθεί οι κυβερνητικοί φέρθηκαν άπρεπα στην συνοδεία του. Στις 4 Φεβρουαρίου φτάνει απ'την ύδρα στ'Ανάπλι ο Κουντουριώτης και προστάζει την μεταφορά όλων των αρχηγών επαναστατών στην Υδρα και την φυλάκισή τους στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.Οι κρατούντες ήσαν: Kολοκοτρώνης,Δεληγιανναίοι,Νοταράδες,ο Μητροπέτροβας,ο Θ.Γρίβας,Παπατσώνης.
Συνοδεία οι φρουροί πήγαιναν μέσα στους δρόμους τ'Αναπλιού ξερμάτωτο τον Γέρο. Έτυχε να περάσουν έξω απο ένα ψιλικατζίδικο. Είδε ο Κολοκοτρώνης σ'ένα ζεμπίλι κάμποσους ξύλινους φτηνούς σουγιάδες , που τους έλεγαν "κουβαρίστρες",άπλωσε ο Γέρος και πήρε έναν για να κόβει το ψωμί του, μα δεν είχε χρήματα να τον πληρώσει. Είπε τότε στον καταστηματάρχη να τον χρεώσει και απο τότε κείνοι ο σουγιάδες έμειναν με το'όνομα "Κολοκοτρώνης"
Όπως πήγαιναν τον Γέρο του Μωριά για το γιαλό, κάποιος τον έβρισε και τον έφτυσε. Γύρισε τότε ατάραχος ο δεσμώτης και λέει στους συνοδούς φρουρούς του: "Κρίνετε σεις αν μου πρέπει τέτοια ντροπή!.." Ολο το Ανάπλι είχε κατεβεί στο γιαλό να δουν τους κρατουμένους. Τους βάζανε σε βάρκες να τους μεταφέρουν. Ο Παπαφλέσσας που ήταν εκεί, τους φώναξε ειρωνικά: "Κατευόδιο!" Τότε ο Κανέλλος Δεληγιάννης του αποκρίθηκε δυνατά απ' την βάρκα.-"Και στα δικά σου, γιατί ήρθε η ώρα σου αρχιμανδρίτη!.." Τον Κολοκοτρώνη τον βάλανε σε ξεχωριστή βάρκα και όλοι στριμώχνονταν να τον δούν. Αυτός τότε απ'την βάρκα τους βροντοφωνάζει.-"Τι τηράτε ορέ Ελληνες; Εγώ είμαι ο Κολοκοτρώνης! Θάλασσα μένα δεν με τρώει, ούτε ψάρια!..."

....Οι φυλακισμένοι της Υδρας μάθανε τον ερχομό του Ιμπραήμ στο Μωριά και ό,τι άρχισε να προχωρεί. Ο Γέρος προθυμοποιείται να βοηθήσει:-"Ξέρω κατατόπια που δεν θα μπορέσει ούτε η επιστήμη τους ούτε η καβαλαρία τους να τα πάρει.Οι Αραπάδες νικούν γιατί οι Έλληνες είναι κομματιασμένοι και δεν έχουν έναν αρχηγό. ΄Ολοι θέλουν να προστάζουν, χωρίς να έχουν και πείρα που χρειάζονται σ'αυτό."  Αποφάσισαν τότε οι δεσμώτες να δραπετεύσουν χρησιμοποιώντας κάτι ψαρότρατες. Μα στο μεταξύ τους πρόλαβε η αμνηστεία που τους έδωσε η Κυβέρνηση.
....Η κατάσταση για τους Έλληνες ήταν δύσκολη.Όλοι οι καπεταναίοι αναστατώθηκαν και μονάχα ο αρχιστράτηγος ψύχραιμος αναμετρούσε την κατάσταση. Για λίγο απέφευγε να δώσει μάχες με τον πασά. Τόσο που έκανε εντύπωση στον Ιμπραήμ και έστειλε γράμμα στον Αρχηγό, γιατί δεν στεκόταν ν απολεμήσει. Ο Γέρος του απάντησε: "Πάρε όσους θέλεις συ, ν απάρω κι εγώ άλλους τόσους, ή αν αγαπάς, έλα μονάχος σουκι εγώ μονάχος μου κι όποιος πέσει..." Αργότερα έλεγε: "Αν χανόμουνα, ας πήγαινα! Αν τον χαλούσα, γλύτωνα το Έθνος!" Στους ανυπόμονους καπεταναίους αποκρινόταν: "Aν χάσω σ'ένα πόλεμο 4.000-5.000 Ελληνες, πού θα βρώ άλλη δύναμη να πολεμήσω τον εχθρό; Ο Μπραίμης όμως και 10000 άν χάσει βρίσκει άλλες..."
ΤΡΑΧΥΣ ΑΓΩΝΑΣ 
Ο Μωριάς προσωρινά ησύχασε απ'τον Ιμπραήμ γιατί είχε καταπιαστεί με την πολιορκία του Μεσολογγίου, όταν όμως αυτή η ηρωική πόλη έπεσε ο πασάς ξαναγύρισε στον Μωριά. Μεγάλος ο κίνδυνος. Ο Κολοκοτρώνης όμως δεν στέκει άπραγος. Κάνει γενική επιστράτευση απ'άκρη σ'άκρη!
Το μόνο που καταφέρνει τόετε είναι με κλεφτοπόλεμο να του φέρει εμπόδια στην τροφοδοσία . Σε 2 μήνες όμως η νικηφόρος μάχη της Βέργας στην Μάνη εμψυχώνει τους Έλληνες. Καινούργια νίκη θ'ακολουθήσει στην μάχη του Πολυάραβου.Κείνο τον καιρό ο Ζαίμης με τον Κολοκοτρώνη διαφωνούσαν σε διάφορα διοικητικά ζητήματα.Τότε άρχισαν να κουβεντιάζουν, να φέρουν απ'την Ρωσία τον Καποδίστρια. Αλλο ζήτημα ήταν όμως που απασχολούσε αρκετά τότε τον Γέρο. Ήταν η πολιορκία της Αθήνας απο τον Κιουταχή.
 Ηθελε με κάθε τρόπο να βοηθήσει με Μωραίτες πολεμιστές τον στρατάρχη της Ρούμελης Καραισκάκη, που όχι μόνο λάτρευε, μα θαύμαζε κιόλας! Το ίδιο και ο Ρουμελιώτης πολέμαρχος. Ο Γέρος στέλνει βοήθεια τον γιό του Γενναίο με 2000 πολεμιστές.
Ο Γενναίος φτάνοντας του έκανε εντύπωση με πόση απροσεξία ρίχνεται ο Καραισκάκης στις μάχες αψηφώντας τα εχθρικά βόλια.  Ο Γέρος του γράφει:"Μη λησμονείς ότι εσείς ειστε η ψυχή του στρατού.Φυλάτε ολίγον. Πρόσεχε τον Καραισκάκη, όχι για τον ίδιο αλλά για την πατρίδα εις την οποίαν ανήκει και εις την οποίαν είναι πολύ χρήσιμος!" Και σ'άλλο γράμμα, σε υστερόγραφο ο ίδιος ο Γέρος με το χέρι του γράφει αυτά: "Γύφτο, γύφτο έχει να κάμεις με σόι γύφτικο και στοχάσου...!"


Γύφτο έλεγαν τον Καραισκάκη για την μαυρίλα του δέρματός του. Μα και ο Καραισκάκης νοιαζόταν για τον Γέρο και σε κάποια συνάντηση που είχε με τον Γενναίο στην σκηνή του ζήτησε απο τον Γενναίο να μην ριψοκινδυνεύει στις μάχες. Του λέει: "Mη τηράς εμένα. Αν πας εσύ, πάει ο Γέρος, άν πάει ο Γέρος πάει η Ελλάδα, ενω σαν κι'εμένα έχει κι'άλλους το Εθνος και δεν παθαίνει τίποτα η Ελλάδα!" Οταν ο στρατάρχης του Μωριά έμαθε για τον  θάνατο του Καραισκάκη,(που χτυπήθηκε πισώπλατα  απο χέρι, μάλλον αδελφικό, πάνω στην μάχη)τον έκλαψε και τον μοιρολόγησε σα γυναίκα!
....Τρομοκρατία απλώνεται σ'όλες τις περιοχές απο τους γραμματικούς του αρχηγού, που στέλνουν παντού γράμματα για τους προσκυνημένους στον Ιμπραήμ:ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ!
Ο Δημήτρης Νενέκος, ένας καπετάνιος που απ'την αρχή του ξεσηκωμού έδειξε μεγάλη παληκαριά, προσκυνάει τον Ιμπραήμ, πηγαίνοντας μ'άλλους 30 πολεμιστές και μπαίνει στην προσωπική φρουρά του Πασά. Σιγά-σιγά προσκαλεί κι'άλλους καπεταναίους. Ο Γέρος για να τους σταματήσει χρησιμοποιεί αυστηρή γλώσσα. Τρείς μέρες τάζει προθεσμία στον Νενέκο, να φύγει απο τον Πασά. Κείνος όμως μένει....οι προσκυνημένοι μέρα με την μέρα λιγοστεύουν και πηγαίνουν μετανοιωμένοι να ζητήσουν συγχώρεση απ'τον αρχηγό. Ο Κολοκοτρώνης μ'αυτόν τον τρόπο της φοβέρας σώζει τον Μωριά απ' τον φοβερό αυτόν κίνδυνο, που δεν πρόκανε ν'απλωθεί. Του απομένει ο Νενέκος. Αποφασίζει να δώσει ο ίδιος γραφτή διαταγή για τον θάνατό του! Πριν βάλει την υπογραφή του μπαίνει σε μια εκκλησιά και ζητά συγχώρεση απο την Παναγία."-Δε σκοτώνω Χριστιανό, μα Τούρκο..." και υπογράφει την  διαταγή. 
Ο Κολοκοτρώνης κατάφερε να διατηρήσει ζωντανή την Επανάσταση και να μη θαφτεί κάτω απο τ'ασκέρια του Ιμπραήμ, υπόθεση σχεδόν χαμένη, μέχρι η ναυμαχία του Ναυαρίνου να σβήσει για πάντα το κακό του προσκυνήματος!
...Η φρεγάτα Ουάρσπιτ, στις αρχές του Γενάρη του 1828 ξεμπαρκάρει στην Ελλάδα τον Κυβερνήτη Καποδίστρια. Ο Κολοκοτρώνης πηγαίνει απ'τους πρώτους να τον χαιρετήσει, γιατί είναι παλιός του γνώριμος, πριν το '21 στα Εφτάνησα.
Ο Καποδίστριας δεχόταν τον Γερο μ'αγάπη και εκτίμηση, συχνά στους Ευρωπαίους τον σύστηνε ως εξής:-"Iδού ο Οδυσσεύς της νέας Ελλάδος!"
Ο Γέρος είναι ενθουσιασμένος μαζί του και τον στηρίζει μ'όλες του τις δυνάμεις. Συχνά δήλωνε:
" Aρχίζει να μπαίνει κάποια τάξη στο κράτος κι ασφάλεια!"
Στις συνεδριάσεις οι διάφοροι καπεταναίοι ζητούν απο τον Καποδίστρια να τους δοθούν αποζημιώσεις για τις υπηρεσίες τους στο έθνος. Μα το ταμείο είναι μείον.  Ο Κολοκοτρώνης αναγκάζεται να τους μιλήσει αυστηρά:
" Όταν ήρθα το Μάρτη του 1821 απ΄την Ζάκυνθο, δεν είχα στο κεμέρι μου παρά μια ξηντάρα. Ο πατέρας μου ούτε καλύβα δεν μ'άφησε κι εγώ δεν αγόρασα ούτε το κιβούρι μου...ότι έκαμα τόκαμα στην υπηρεσία της πατρίδος μου. Και σείς έχετε άλλος λίγο, άλλος πολύ, που όταν γενήκατε καπεταναίοι δεν είχατε στο κεφάλι σας μήτε 5 γρόσια. Τι να ειπούν εκείνοι που είχανε στην επανάσταση και τα χάσανε γι'αυτήν; Τι να ειπει ο λαός της Ελλάδας που πολέμησε όπως πολεμήσαμε κι εμείς και δεν είχε μήτε σκούφια στο κεφάλι; Kαι δεν μου λέτε, τι πράμα ήταν οι στρατιώτες που λέτε ότι πληρώσατε; Eίχα κι εγώ στρατιώτες μα θα με κολάσει ο Θεός αν πω ότι πλήρωσα κανένα. Οι κακομοιριασμένοι, έφερναν τις περισσότερες φορές το ψωμί στον τορβά απ'το σπίτι τους. Ειναι ντροπή μας να λέμε πια εδώ τέτοια λόγια. Τώρα έχουμε τακτική κυβέρνηση και πρέπει να την αφήσουμε να κλείσει τις πληγές που άνοιξε ο πόλεμος στην πατρίδα μας..."
Σαν τελείωσε όμως ο πόλεμος, ο Γέρος έστειλε τον Κολλίνο στο Παρίσι για σπουδές και ο Καποδίστριας έγραψε στον φιλέλληνα Ευνάρδο να τον προστατεύσει
 ....Σάστισε κι αναστατώθηκε ο στρατάρχης, σαν του έφεραν μήνυμα πως ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε! Άλλοι κατηγορούσαν τους φονιάδες Μαυρομιχαλαίους κι άλλοι ήταν χαρούμενοι που γλύτωσαν απ'τον τύραννο μπάρμπα Γιάννη, όπως λέγανε μερικοί τον Καποδίστρια!
 Ο Γέρος τότε τους είπε την ιστορία του σαμαρτζή με τα γαιδούρια πουξεσηκώθηκαν και τον σκότωσαν γιατί τα παραφόρτωνε. Οι άνθρωποι τότε φώναξαν τον παραγιό του σαμαρτζή να τους φτιάξει σαμάρια, μα εκείνος δεν τα κατάφερνε άξια και τα γαιδούρια όχι μόνο δούλευαν το ίδιο αλλά πληγώνονταν τώρα. Τον θυμήθηκαν τον σαμαρτζή μα ήταν πια αργά!....
Η Γερουσία σ'εκείνη την κρίσιμη στιγμή διορίζει μια τριμελή επιτροπή ν ακυβερνήσει την χώρα, έως ότου οι ξένες δυνάμεις έφερναν έναν βασιλιά για να κυβερνήσει την  Ελλάδα. Ηταν ο Αυγουστίνος αδελφός του Καποδίστρια, οποίος γρήγορα τα εγκατέλειψε, ο Κωλέττης και ο Κολοκοτρώνης.
....Οι εχθροί του Γέρου, στείλανε γράμμα στο Μόναχο πως ο στρατάρχης του Μωριά δεν ήθελε τάχα τον Οθωνα  κι ότι ετοίμαζε επανάσταση στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος Κουντουριώτης που δεν τον συμπαθούσε , τον άλλαξε με τον Πλαπούτα για να μην συνοδεύσει τον βασιλιά στο ταξείδι του για την Ελλάδα. Έτσι κατεβαίνοντας κάτω στην Ελλάδα οι Βαυαροί δε βλέπανε με καλό μάτι τον Κολοκοτρώνη  κι'όλο τον υποψιάζονταν . Η διαβολή είχε ριζώσει και δεν θα αργήσει να δώσει τους φαρμακερούς καρπούς της!
Τέλος του 4ου μέρους. Συνεχίζεται....




41 σχόλια:

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Είναι οι αναρτήσεις σου
πολύ σημαντικές
δεν πρέπει να ξεχάσουμε
τις ρίζες μας ποτές.

Πάντοτε δύσκολους καιρούς
περνούσε η πατρίδα
όμως δεν έσβησε ποτέ
Ανάστασης ελπίδα.

Χιλιάδες χρόνια ζωντανή
Φάρος στην οικουμένη,
στην τέχνη στον πολιτισμό,
μπαρουτοκαπνισμένη......

α Κενταύρου είπε...

Καλησπέρα σου
Έχεις διαβάσει Γιάννη Κορδάτο?
Η κοινωνική σημασία της Ελληνικής Επανάστασης,που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και προκαλεί ακόμη και σήμερα?
Ο τρόπος που παρουσιάζεις τα γεγονότα έχει τη μορφή ενός γλαφυρού μυθιστορήματος.Μια μέρα παρακολουθούσα ένα δημοσιογράφο και μου έκανε εντύπωση το εξής που είπε, όταν συνήθως γράφουμε τα απομνημονεύματα γράφουμε συνήθως μια Αγιογραφία.Πιστεύω ότι αυτό ισχύει και για τα ιστορικά πρόσωπα που έχουν καθορίσει τη πορεία του Εθνους.Για το Σωκράτη πχ ισχύει το ίδιο ,υπάρχουν κατά ορισμένους και σκοτεινά σημεία που επιμελώς αποσιωπούνται.Στη σχολική διδασκαλία ισχύει απόλυτα και πρέπει να γίνεται, διότι ο στόχος είναι να αναδείξεις τις αξίες που υπηρέτησαν τα ιστορικά πρόσωπα.Η Ιστορική αλήθεια αρκετές φορές αποκλίνει από αυτό που μας έχουν διδάξει σαν αλήθεια.

kariatida62 είπε...

@ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ:Σαν να συμπληρώνεις τον Εθνικό Υμνο,αυτόν μου θυμίζουν οι στίχοι σου!

kariatida62 είπε...

@a-Kentavrou: Τι σ'ενοχλεί ο γλαφυρός τρόπος της διήγησής μου ή έχεις ενστάσεις ως προς την καταγραφή των γεγονότων; Έχω διαβάσει Φωτιάδη και Καργάκο. Σ'αυτή την ανάρτηση χρησιμοποιώ αποσπάσματα απο το βιβλίο του Τάκη Λάππα.Δεν διαφωνεί σε κανένα σημείο απ'αυτά που αναφέρουν και οι παραπάνω..
Δεν αγιοποιώ κανέναν! όμως η αλήθεια δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί και να μην αναδειχθεί,αλοίμονο αν αναρωτιόμαστε και για αυτά τα πρόσωπα που έδωσαν το είναι τους ολόκληρο για να είμαστε εμείς σήμερα εδώ και να μιλάμε...για μένα αυοί στέκουν είδωλα και απ'αυτούς παίρνω κουράγιο!
Καληνύχτα Αρκάδα!

Unknown είπε...

ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ ΚΟΡΗ ΑΓΕΡΩΧΗ,καπου νομιζω πως εχει τα δικια του ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ [ ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ] ειναι αραγε κακο ν' αναρωτιομαστε;;;Αντιθετα μαθαινουμε,γινομαστε πλουσιοτεροι,και γιατι οχι να μη μπορουμε με την γνωση να σεβαμαστε και να τιμουμε αγωνες κανοντας ταυτοχρονα την κριτικη μας σε τυχον ατυχους χειρισμους;;; η ακομη και σκοπιμους εφ'οσον αυτοι δεν εγιναν απο προσωπικη ιδιοτελεια,με την εννοια της προδοσιας.
Μαλλον η κριτικη θα μας βοηθησει για την μετεπειτα πορεια μας.
Καλη Εβδομαδα

kariatida62 είπε...

@taspa: Καμμιά αντίρρηση στο να μαθαίνουμε και να κάνουμε την κριτική μας καλοπροαίρετα! Πείτε μου όμως πού διαφωνείτε με τα παραπάνω.
Καλή-νύχτα νάχουμε!

α Κενταύρου είπε...

Καλή μου Καρυάτιδα
Τίποτα δεν με ενοχλεί ,ο γλαφυρός τρόπος είναι το ζητούμενο.Η ιστορική αλήθεια είναι πάλι το ζητούμενο,είναι πρόβλημα της ιστορικής επιστήμης.
Στη καταγραφή του ιστορικού γεγονότος μπαίνουν πολλοί παράγοντες ,όπως σκοπιμότητες ,ιδεολογία κλπ.
πχ ο Κορδάτος βλέπει την ιστορία του 1821 κάτω από το βλέμα του Μαρξισμού,οπότε διαφοροποιείται ολοκληρωτικά ο τρόπος που έχουμε διδαχθεί την ιστορία στα σχολικά θρανία.Πχ η εκκλησία,και οι προύχοντες παρουσιάζονται σαν παράγοντας που δεν επιθυμούσαν την επανάσταση.Η taspa με καλύπτει.Η ανάρτηση σου είναι η αφορμή για να αρχίσει ο διάλογος.Μην μπαίνεις στη θέση της απολογούμενης.Πουθενά δεν διαφωνούμε και σε ευχαριστούμε που έκανες τόσο κόπο να ψάξεις,αν απορρίπταμε την εργασία σου δεν θα τη διαβάζαμε δεν θα σχολιάζαμε.

kariatida62 είπε...

@a-Kentavrou: Μ'αυτόν τον διάλογο επιδιώκω και δεν γίνεστε σαφείς, μου μιλάτε για γλαφυρότητες και με αποπροσανατολίζετε!΄Έτσι μπράβο τώρα αρχίζετε να μπαίνετε στο θέμα! Για ποια ιδεολογία μου μιλάτε, ο κόσμος τότε στέναζε κάτω απο τον ανελέητο κατακτητή! Πολλοί εξισλαμίσθηκαν,ασπάστηκαν καινούργιες θρησκείες πρόδωσαν και εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις και ανθρώπους! Ο Κολοκοτρώνης για ένα πάσχιζε να ελευθερώσει την Ελλάδα. Εκεί κινήθηκε και για όσα λάθη έπραξε τα ομολογεί και τιμωρήθηκε όσο κανένας άλλος! Πείτε μου λοιπόν με ποιούς συνωμότησε; Μήπως με τον κλήρο, που πρώτος αυτός, βίωσε τα προδοτικά τους σχέδια; Πείτε μου γιατί κατηγορήθηκε γιατί στήριξε τον Καποδίστρια; Μα για κεινη την εποχή αυτή έπρεπε να ήταν το πολίτευμα της χώρας συγκεντρωτικό! Είχε να κάνει με το χάος ο πρώτος Κυβερνήτης και ζητούσε την στήριξη όλων! Δυστυχώς όμως δεν την είχε και είναι αστείο σήμερα να τον κρίνουμε με τα σύγχρονα δεδομένα...

A.G.Selena είπε...

Μαθήματα ιστορίας και τα απολαμβάνω!!!
Πάντα μου άρεσε να διαβάζω ιστορία μόνο που ποτέ δε διάβαζα ότι μου επέβαλλαν στο σχολείο :)
Ανάποδο παιδί...πάντα!!!
http://www.youtube.com/watch?v=v6L8Dzahtls

Φιλιά πολλά φίλη μου!Καλό σου βράδυ!!!

dimitris είπε...

Γ.... συγνωμη και καλη σου ημερα,τιποτα δεν θυμομουν, χαρα στο κουραγιο σου, παντως τοπο πιανουν τα θεματα σου.

kariatida62 είπε...

@selena:Καλημέρα Selena!οτι μας επιβάλλουν και μας το δίνουν ξερό και άχρωμο το απορρίπτουμε! Γι'αυτό και τα Ελληνόπουλα έχουν μισήσει το μάθημα της Ιστορίας. Δεν είσαι η μόνη!

kariatida62 είπε...

@dimitris: Καλημέρα Δημήτρη! Ε, μη νομίζεις ούτε στα δικά μας χρόνια μας δίδασκαν τα γεγονότα της Επανάστασης μ'αυτές τις λεπτομέρειες ούτε εξετάζαμε τα θέματα βαθιά. Το μόνο που διαφέραμε ήταν ότι δεν ήσαν συκεγχυμένα όλα στο μυαλό μας, χρονολογικά τα τοποθετούσαμε σωστά και γνωρίζαμε πρόσωπα και μάχες που σήμερα οι νέοι δυστυχώς δεν γνωρίζουν... Εχω κουραστεί αρκετά και για να τα γράψω και για να τα συνδέσω σε μια περίληψη με σημεία της επιλογής μου, αλλά αξίζει τον κόπο δεν αξίζει Δημήτρη;

Greecelands. είπε...

Καλημερα στην Φιλη Καριατιδα!!!!!!!!!!!!!

dimitris είπε...

AΞIZEI ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ, ''ΑΥΤΟΙ'' ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΛΑΚΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ......ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΛΑΚΙ.

kariatida62 είπε...

@greeceland: Καλημέρα,greeceland ευχαριστώ για το πέρασμα!

kariatida62 είπε...

@dimitris: Χαχαχαχαχαχα, κάτω απο το αυλάκι!!!:))
Για τον μούλο, τον γιό της καλογριάς, τον γύφτο; Ω!εκεί να δείς μεγαλοσύνη!!! Εκεί να δεις μεγαλείο ανιδιοτελούς ψυχής! Όμως τελειώνοντας αύριο το τελευταίο επεισόδιο του Θοδωράκη, έχω την αίσθηση ότι θα ξαναγράψω και θα ανεβάσω ποστ μετά απο μία εβδομάδα! Πιάστηκαν τα δαχτυλάκια μου, Δημήτρη μου να γράφω να γράφω και τελειωμό να μην έχω, όχι ν'αρχίσω καπάκι για τον μεγάλο μας Καραισκάκη!!!;)

drosostalitsa είπε...

Κάρυ μου καλή σου μέρα! Ευχαριστούμε πολύ που αφιερώνεις χρόνο και για μας τους ανιστόρητους! Τις απολαμβάνω τις αναρτήσεις σου πραγματικά!
Πολλά φιλάκια ***

kariatida62 είπε...

@drosostalitsa:Kαλημέρα,Δροσοσταλίτσα μου, η χαρά μου, εμένα είναι μεγαλύτερη απο την κόπωση της γραφής των ποστ, όταν βλέπω μάλιστα το ενδιαφέρον των φίλων μου, μου δίνει δύναμη για συνέχεια! Αυτό εξ'άλλου είναι και το νόημα της διαδικτυακής επικοινωνίας!
Πιο πολλά φιλιά κι'απο μένα!******

Rose είπε...

kai meta aporoume giati exei ftasei i xwra mas se ayti ti katantia...
kai se keina ta xronia ypirxan oi apistoi-aplistoi alla oxi se ayton ton vathmo!!!

kariatida, synexise esti!!!

Rose είπε...

kariatida,
prospathw na diavasw to No 5 alla den to anoigei. rikse se parakalw mia matia mipws diorthwthei giati exw agwnia

IonnKorr είπε...

Καρυάτιδα

Θαυμάζω πάντα το πάθος σου για την Ελλάδα, την χώρα, που δυστυχώς πλέον, δεν της αξίζουν να έχει Καρυάτιδες (ούτε τις παλιές, ούτε σύγχρονες).

Της αρκούν η Τζούλια, η Μενεγάκη, η Λαμπίρη, η Σκορδά και οι άλλες ... αγωνίστριες.

α Κενταύρου είπε...

Δηλώνω πάλι παρόν στο διάλογο που άνοιξε
Προσπαθώ να σου πω ότι αυτό που περιγράφεις είναι η ιστορική αλήθεια που δημιούργησε το νεοσύστατο κράτος για να εδραιώσει την εθνική συνείδηση, δεν είναι η πραγματική ιστορία τόσο στα πρόσωπα και τα γεγονότα ,όσον αφορά τα κίνητρα των αγωνιστών δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις όπως περιγράφονται .
Στο θέμα των ρόλων της εκκλησίας,των προυχόντων ,του φαναριού,των φιλικών εδώ η ιστορική αλήθεια πολύ απέχει από τη πραγματικότητα.
Θα σου εκθέσω μια διαφορετική ιστορική ματιά.
Αμφισβητείται ακόμη και η ελληνικότητα των κατοίκων της σημερινής Ελλάδας.Στο χώρο αυτό κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας υπήρχε μια πανσπερμία εθνοτήτων,όπως αλβανοι,σλάβικα φίλα,βούλγαροι,τούρκοι κλπ Οι μεγάλες δυνάμεις Αγγλοι ,Γάλλοι,Ρώσοι αντιλήφθηκαν ότι η μειοψηφούσα εθνότητα που μιλούσε την ελληνική και είχε ορθόδοξη θρησκεία ήταν η πλέον δυναμική πάνω σε αυτήν επένδυσαν για να δημιουργήσουν ένα κράτος στη θέση της επαρχίας των Οθωμανών.Το κράτος αυτό για να έχει συνοχή έπρεπε να έχει κοινή γλώσσα ,θρησκεία και ένα ιστορικό παρελθόν το αρχαίο ελληνικό παρελθόν,ετσι πολιτική του νεοσύστατου κράτους ήταν ο εξελληνισμός με κάθε μέσο όλων των εθνοτήτων που βρίσκονταν στον ελλαδικό χώρο. Το σύγχρονο ελληνικό κράτος είναι ένα δημιούργημα των μεγάλων δυνάμεων στο οποίο συνετέλεσαν με τον αγώνα τους αυτοί που σήμερα τους αποκαλούμε ήρωες της επανάστασης.
Με την ίδια λογική οι Αμερικάνοι δημιούργησαν τα κρατίδια της FYROM,της Βοσνίας,του Μαυροβουνίου,της Κροατίας στη θέση της Γιουγκοσλαβίας.

kariatida62 είπε...

@Rose:Kαλώς ήρθες τριανταφυλλένια μου! Δυστυχώς το dna μας κουβαλά τα καλά και τα κακά της φυλής μας!
Το ΝΟ 5 κατά λάθος δημοσιεύτηκε χθές ο τίτλος του, αλλά θα αναρτηθεί κανονικά αύριο περίπου αυτήν την ώρα, με το οποίο θα ολοκληρωθεί και το αφιέρωμα. Τα προηγούμενα τα διάβασες;

kariatida62 είπε...

@IonnKorr: Αυτή η χώρα, όσο την λούζει ο ήλιος της και την βρέχει η θάλασσα της να είσαι σιγουρος ότι πάντα θα γεννά Καρυάτιδες μα και Κορίνθιες εταίρες, Λεωνίδες μα και Εφιάλτες,Θοδωράκηδες και Χατζηδάκηδες μα και Αλκαίους και Τερλέγκες, ποιητές μα και τραμπούκους,δημοκράτες μα και δικτάτορες!
Είμαστε τυχεροί φίλε μου που έτυχε να γεννηθούμε σ'αυτόν εδώ τον τόπο και ας μην το καταλαβαίνουμε!

kariatida62 είπε...

@a-Kentavrou: Aγαπημένο αστέρι!
Σ'αυτό το σημείο,δηλώνω αδυναμία να απαντήσω στην Δραγώνεια θεωρία( αυτής της κυρίας που είναι υπεύθυνη στο Υπ. Παιδείας για τον σχεδιασμό της μέσης εκπαίδευσης)και σε παραπέμπω στο γράμμα-απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη(googlarise το θα το βρείς), με το οποίο απαντά στην κάθε της παράγραφο!
Επικαλούμαι λοιπόν την απάντηση του Μίκη σε όσα μου γράφεις...
ΑΑΑΑΑΑΧΧΧΧΧ!(μέσα απο την ψυχή μου βγήκε!)

leondokardos είπε...

Θλίβομαι όταν διαωάζω την ιστορία μςα και βλέπω οτι πάντα "κομματιασμένοι" ήμασταν. όπως και σήμερα,χωρισμένοι, να πίνουμε καφέ σε διαφορετικά καφενεία!!
Έξοχο το ιστορικό σου.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Είμαστε τυχεροί που έτυχε να γεννηθούμε σ'αυτόν εδώ τον τόπο και ας μην το καταλαβαίνουμε!ΣΥΜΦΩΝΩ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ :)))

kariatida62 είπε...

@leondokardos: Αγαπητέ μου Λεοντόκαρδε, εγώ θλίβομαι περισσότερο με την καινούργια αρρώστια που έρχεται να μας κτυπήσει σαν φυλή. Εγώ την έχω ονομάσει Δραγώνειος αρρώστια και αυτή ξέρεις είναι περισσότερο θανατηφόρα απο την διχόνοια μας!

kariatida62 είπε...

@JK O SKROUTZAKOS: Ευχαριστώ πολύ Σκρουτζάκο μου,χαίρομαι που σ'αρέσει! Αύριο είναι το τέλος σου συνιστώ να μην το χάσεις!

α Κενταύρου είπε...

Aγαπημένη μου φίλη
15/3 9.53μμ η τελευταία μας επικοινωνία και σήμερα 16/3 4.41 μμ συνέχισα το διάλογο, αυτό το ΑΑΑΑΑΑΧΧΧΧ! το περίμενα γιαυτό είχα ένα δισταγμό αν θα πρεπε να μιλήσω για την άλλη άποψη,το Μίκη ΘΕΟΔΩΡΆΚΗ τον έχω διαβάσει στο πως αντικρούει τη Δραγώνεια άποψη.
Θα έχεις καταλάβει πόσο σεβασμό, σου έχω στις απόψεις σου,και στα έργα που δημοσιεύεις με πολύ κόπο.
Υπάρχει η Δραγώνα,ο Μεγάλος συνθέτης,εσύ,εγώ και φυσικά οι Ιστορικοί που είναι ποιό ειδικοί εκφράζουν απόψεις καθόλα σεβαστές και δέχονται κριτική.Αυτό είναι η Ακαδημαική ελευθερία!

Madame de la Luna είπε...

Ενώ τώρα, όλοι θέλουν να λαμβάνουν απ' το ταμείο μιας χώρας που δεν έχει μία, επειδή τάχα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο έθνος..

Αυτό μόνο θα σχολιάσω, γιατί στο ζωντανό σας διάλογο, είπατε τα υπόλοιπα :)

Φιλί.

kariatida62 είπε...

@aKentavrou:Γι'άλλη μια φορά θα σου δηλώσω εντίμως ότι ζητώ και δεν απομονώνω την άλλη άποψη! Μπορώ και συνυπάρχω μ΄όλους! Μ'αυτό το χρώμα εξ'άλλου εχω χρωματίσει το μπλογκ μου! Δεν θα ξαναδιστάσεις να καταθέσεις την άποψή σου όποια κι'άν είναι αυτή! Δεν θα επανέλθω σ'αυτό πιστεύω να το ξεκαθαρίσαμε μια για πάντα...όμως άσε με να αναστενάζω όταν αδυνατώ πια να υποστηρίξω σωστά και ολοκλρωμένα τις δικές μου ιδέες και πιστεύω. Όταν νιώθω ότι είναι μάταιη η κάθε προσπάθειά μου για να αλλάξεις την ματιά σου! Αυτός ο αναστεναγμός δεν πηγάζει απο εγωισμό αλλά απο πόνο!
Καληνύχτα αστέρι!

kariatida62 είπε...

@Μadame de la Luna: Ήρθες φεγγαροκυρά κιέδωσες πάσα για άλλη σέντρα! Καλώ τον σύντροφο Δημητράκη να απαντήσει στο σχόλιό σου...
Φιλί μεγάλο!

dimitris είπε...

kariatida62 καλησπερα, δεν μπορω να απαντησω ετσι ''ξερα'' αν δεν ''ξερω'' τι ''καπνο φουμαρει'' ο αλλος, εσενα σε διαβασα πολυ και αφου ''μπηκες''-θυμασαι?- στο παραγκακι μου, αρχισαμε τις επαφες το ιδιο και με τους αλλους φιλους, μονο με την φοραδα στ'αλωνι, ''μπηκα'' απροσκλητος και με την μια λογω των ''αγροτικων'', σ'ευχαριστω για την προσκληση παντως, τι να με κανεις εμενα , εχεις τον καπεταν-α κενταυρο, τον δασκαλο μας.

α Κενταύρου είπε...

Καλημέρα καλή μου φίλη
Να γελάσουμε και λίγο !!!!!Βλέπω όμως μετά το διάλογο από αγαπημένο αστέρι έγινα σκέτο αστέρι!!!!
Να σοβαρευτούμε πάλι.
Γράφεις.
Όταν νιώθω ότι είναι μάταιη η κάθε προσπάθειά μου για να αλλάξεις την ματιά σου!
Αυτό προσπαθώ να σου πω δεν είναι η δική μου ματιά μπορεί και να είναι ,είναι η άλλη άποψη που είναι καλό να ακούγεται στο χώρο σου.
Ευχαριστώ πολύ που είχαμε αυτό το διάλογο.

kariatida62 είπε...

@dimitris:Μη ρίχνεις τ'αρμάτα κι εσύ βρε Δημητράκη! Ξέρω έχεις σοκαριστεί αλλά τις ιδέες μας τις προβάλλουμε κα τις υποστηρίζουμε μέχρι τέλους, μέχρι κάποιος να μας αποδείξει ότι δεν είναι έτσι!

kariatida62 είπε...

@a-kentavrou:Kαλημέρα Κένταυρε! Σ'ένα παρόμοιο διάλογο δεν κολλάν αγάπες και λουλούδια! Αυτά θα μείνουν για άλλα ποστ! Χαχαχαχαχαχα!
Αυτή η άλλη άποψη που δειλά-δειλά εμφανίζεται και μάλιστα εκπροσωπούμενη απο σημερινό πολιτικό κόμμα, είναι η επιβεβαίωση του σχεδίου που λενε, και δεν ήθελα να το πιστέψω,ότι έχει καταστρωθεί, δηλαδή: πρέπει να βγούν γενιές ανιστόρητων Ελλήνων για να μπορέσει,αυτή η άλλη θεωρία να αποδώσει!
Ξέρεις είναι όπως είπε και ο Ελληνοαμερικάνος επιστήμονας Χριστάκης σαν τον υιό! Στα κοινωνικά δίκτυα μεταδίδονται και ανταλλάσσονται εκτός απο μικρόβια,συναισθήματα,ιδέες κ.ά με ταχύτατο ρυθμό! Γι'αυτό φοβάμαι και τρέμω και πονώ να βλέπω θεωρίες παρόμοιες να υποστηρίζονται και να διαδίδονται απο τους ίδιους τους Έλληνες !
Θα επαναλάβω και γω μαζί με τον Μίκη ότι αυτός είναι ένας μεγάλος εσωτερικός ¨"κίνδυνος" μια θανατηφόρα αρρώστια που με μαθηματική ακρίβεια θα εξαπλωθεί!
Εγώ ευχαροστώ για τον χρόνο σου και τον διάλογό μας!
Άντε, να σου στείλω κι'ένα φιλί...

IonnKorr είπε...

Γράφεις: Αυτή η χώρα, όσο την λούζει ο ήλιος της και την βρέχει η θάλασσα της να είσαι σιγουρος ότι πάντα θα γεννά Καρυάτιδες μα και Κορίνθιες εταίρες, Λεωνίδες μα και Εφιάλτες, Θοδωράκηδες και Χατζηδάκηδες μα και Αλκαίους και Τερλέγκες, ποιητές μα και τραμπούκους, δημοκράτες μα και δικτάτορες!

Μόνον η Ελλάδα γεννά ποιητές και τραμπούκους ταυτόχρονα καθώς και τα υπολοιπα που γράφεις?

Αυτά δεν συμβαίνουν σε κάθε χώρα του Κόσμου. Η Γερμανία π.χ. δεν γέννησε τον Μαρξ αλλά και τον Χίτλερ. Τι διαφορετικό συμβαίνει στην Ελλάδα?

Γράφεις: Είμαστε τυχεροί φίλε μου που έτυχε να γεννηθούμε σ'αυτόν εδώ τον τόπο και ας μην το καταλαβαίνουμε!

Σοβαρά Καρυάτιδα? Είμαστε τυχεροί?
- όταν στην βασιλεύει η Παραπαιδεία ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ανύπαρκτη?
- όταν στα νοσοκομεία βασιλεύει το φακελάκι ενώ στην άλλη Ευρώπη είναι άγνωστο?
- όταν όλες οι υπηρεσίες του κράτους αλλά και των ιδιωτών προς τον πολίτη είναι άθλιες?
- όταν ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι τρεις φορές μικρότερος των Δυτικοευρωπαϊκών ενώ οι τιμές εδώ είναι σχεδόν διπλάσιες?
- όταν πανεπιστήμια, επιστήμη και κάθε είδους έρευνα έχουν χάλια απίστευτα?
- όταν είμαστε η κύρια πύλη εισόδου του "μαύρου χρήματος" στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν γράφω άλλα, όλοι τα βιώνουμε και τα βλέπουμε γύρω μας.
Φαντάζομαι να έχεις επισκεφτεί κάποια δυτικοευρωπαϊκή χώρα ακόμα και ανατολικές (Τσεχία, Ουγγαρία, Βαλτικές χώρες) και ιδιαίτερα επαρχίες τους και να έχεις δει τι σημαίνει "ποιότητα ζωής" και "σεβασμός στον πολίτη και στο περιβάλλον"

Καρυάτιδα, ξέρεις ότι σε αγαπώ, σε εκτιμώ και ούτε θέλω να αλλάξεις απόψεις.
Θεωρώ, όμως, ότι της σύγχρονης Ελλάδας δεν της αξίζει να έχει τέτοιους ανθρώπους σαν και σένα!

kariatida62 είπε...

@IonnKorr: Καταλαβαίνω την αγανάκτησή σου φίλε καθώς και την βαθύτερη αγάπη για τον τόπο σου αλλά δεν πρέπει ν'απελπιζόμαστε και να εγκαταλείπουμε...ιδίως εσείς οι νεότεροι θα πρέπει με περισσότερη θέρμη να αγωνίζεσθε και να επιδιώκετε την βελτίωση,την πρόοδο την ποιότητα ζωής όπως σωστά αναφέρεις παραπάνω!
Σ'αυτό μπορεί ο κάθε ένας μας να συμβάλλει απο αποιοδήποτε μετερίζι βρίσκεται,σε κάθε έκφρασή του,με τον τρόπο ζωής του..!
Μην χάσεις το σημερινό τελευταίο επεισόδιο του αφιερώματός μου.:)

Ανώνυμος είπε...

Eμένα πάλι, μ΄αρέσει αυτός ο γλαφυρός τόνος, αν θέλω να διαβάσω ψυχρά τα γεγονότα, θα ανοίξω τους τόμους ενός ιστορικού.

Πολύ καλημέρα και χαρά στο κουράγιο σου...

Θα το πας μέχρι την πιο σύγχρονη ιστορία μας;;;; :)))))))

kariatida62 είπε...

@φοράδα στ'αλώνι: Εδώ δεν μπορούμε να βρούμε το ύφος που πρέπει να γράφουμε για το 1821 και θα τολμήσω την σύγχρονη ιστορία μας; :))))
Γειά σου Φοράδα μου