bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

 Ο χορός είναι για μένα έκφραση ζωής! Είναι τρόπος αντίστασης στα αδιέξοδα γύρω μας, ένα πέταγμα ψυχής και μια απόδραση απο την ρουτίνα της καθημερινότητας.
Και για τους περισσότερο πρακτικούς  μια έξυπνη μέθοδος  άσκησης του σώματος!
Η Άνοιξη πάντα φέρνει καλοκαιρινές προσμονές: θάλασσα, ήλιο, ξεγνοιασιά, αγάπη και  έρωτα!
Οι λάτιν χοροί θεωρούνται οι πλέον ερωτικοί χοροί, χοροί που ταιριάζουν σε Καλοκαιρινό περιβάλλον.
Ας μιλήσουμε για έναν απ'αυτούς που ξυπνά κοιμισμένες αισθήσεις:

RUMBA
Οι ρίζες της κίνησης του χορού της Ρούμπα λέγεται ότι προέρχoνται από το βάρος των σακιών, που κουβαλούσαν οι σκλάβοι στη Κούβα όλη μέρα στην πλάτη τους.  Ήταν η αιτία να δημιουργηθεί η έντονη κίνηση στους γοφούς . Έπειτα από εξαντλητική δουλειά στις φυτείες, οι σκλάβοι μαζεύονταν γύρω από την φωτιά και διασκέδαζαν χορεύοντας. Η Ρούμπα προέκυψε στην Αβάνα την δεκαετία του 1890 και συγκεκριμένα ως χορός της παντομίμας .
Η σημερινή του μορφή προέρχεται από την συγχώνευση 2 βασικών τύπων Ρούμπας (του Danzon και του Son Montuno).Η Ρούμπα είναι ιδιαίτερα ερωτικός και σεξουαλικός χορός, όχι επειδή αναδυκνύει με μοναδικό τρόπο τις γραμμές της γυναίκας αλλά και λόγω του ρυθμού,των εκφραστικών κινήσεων αλλά και των συναισθημάτων που πηγάζουν από τα σώματα των χορευτών. Απαγορευόταν συχνά και περιορίστηκε αρκετά επειδή αντιμετωπίστηκε ως επικίνδυνος και άσεμνος χορός. Για τους λιγότερο εξοικιωμένους η συγκεκριμένη μελωδία μοιάζει με πολλά μπλουζ της δεκατίας του 1980 και 1990 και δεν είναι τυχαίο που είναι τόσο δημοφιλής και αποτελεί έναν από τους πιο αγαπητούς χορούς. Υπάρχουν πολλά είδη και μορφές Ρούμπας και η πιο γνωστή είναι το Guaguanco. Επίσης αναφέρεται σε έναν από τους 5 βασικούς Λάτιν χορούς στο διεθνή ανταγωνισμό χορών (International).
Αποτελεί τον πιο αργό από τους υπόλοιπους 4 Λατιν χορούς (Samba. Chacha, jive, paso doble). Η παραπάνω έκδοση της Ρούμπας αποτελεί ένα πιο ήπιο είδος της κουβανέζικης ρούμπας και το οποίο λέγεται son. Η ονομασία Rumba έχει πολύ γενική έννοια και αναφέρεται και σε άλλα είδη με τον παρόμοιο ρυθμό ( πχ Danzon, Son, Naningo, Guagira, Guaracha) είδη που προέρχονται από το γρουπ των νησιών West Indian. Στο κάθε νησί οι έννοιες βέβαια διαφέρουν. Η καταγωγή της έχει 2 χώρες , η μία είναι η Αφρική και η άλλη η Ισπανική. Είναι βέβαια σημαντικό να πούμε πως ο ρυθμός κυρίως εξελίχθηκε στην Κούβα αλλά σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη της Ρούμπας έπαιξαν και η Καραϊβική και γενικότερα η Λατινική Αμερική. Η ρούμπα είναι μια αναπαράσταση σε όρθια θέση της σεξουαλικής πράξης μεταξύ των χορευτών με έντονη κίνηση στους γοφούς και την λεκάνη, με τον άνδρα σε θέση επίθεσης ενώ η ντάμα σε θέση άμυνας. Τα κυρίως όργανα που συοδεύουν το συγκεκριμένο ρυθμό αποτελούνται κυρίως από τα maracas, τα claves τα marimbola και τα τύμπανα.
Ένας σημαντικός διαχωρισμός μετάξύ των ειδών της Ρούμπας είναι ο εξής, το Son είναι χορός κυρίως της μεσαίας κοινωνικής τάξης, ενώ το Danzon χορευόταν από την πλούσια κοινωνία της Κούβας.
Επικρατούν τα πολύ μικρά βήματα, με τις γυναίκες να δίνουν έμφαση σε μια λεπτή κλίση των γοφών τους με διαδοχική κάμψη και τέντωμα των γονάτων. Τέλος, η αμερικάνικη σημερινή μορφή της Ρούμπας είναι η τροποποιημένη έκδοση του Son. Μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι πως θεωρείται ο χορός του έρωτα, λόγω των έντονων κινήσεων της λεκάνης και του έντονου ερωτισμού που εκπέμπει ο ρυθμός.

 

Χαρακτηριστικά της Rumba
Είδος χορού: Latin,Χώρα προέλευσης : Κούβα-Ισπανία-Αφρική,Περιγραφή: Ο χορός της αγάπης κ του έρωτα,Χαρακτηριστικα: Κουβανέζικη κίνηση, έντονη κίνηση λεκάνης και  γοφών, ήπιος και  μαγευτικός χορός ,Μουσικά μέτρα: Αργά, γρήγορα,γρήγορα,Ρυθμός: 4/4 ,Συγγενείς Χοροί: Mambo - chachacha.

34 σχόλια:

logia είπε...

είναι πολύ ενδιαφέρον να μαθαίνει κανείς για την προέλευση των χορών γιατί σίγουρα εκφράζουν την καθημερινότητα, την ιστορία, τις συνήθειες ενός τόπου

kariatida62 είπε...

@logia: Kαλησπέρα Νέλλυ! Ο χορός και το τραγούδι είναι η ψυχή των λαών...αυτό πιστεύω κι'εγώ για αυτό και μ'αρέσει πολύ να βλέπω και να μαθαίνω τους χορούς του κόσμου!:)

MINIMARKET είπε...

ΠΟΛΥ " ΕΡΩΤΙΚΗ" Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΡΙΑΤΙΔΑ!!
ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕΣ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΖΩΗΣ!

kariatida62 είπε...

@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ: Μ'έπιασε η Άνοιξη φαίνεται!:))lol

dimitris είπε...

Ειδες οι συντροφοι στην Κουβα? Ολο παθος.

kariatida62 είπε...

@DIMITRIS:;Eτσι πάθος σε όλα!!!

evelina είπε...

πραγματικά έκφραση ζωής και πέταγμα ψυχής ,ένα ερωτικό κάλεσμα...Πόσο υπέροχος είναι ο χορός!!!εκφράζεις όλα σου τα συναισθήματα ..καλό βράδυ

kariatida62 είπε...

@evelina:Καλημέρα Εβελίνα μου! Έχεις παρατηρήσει όμως ότι περισσότερο οι γυναίκες εκφράζονται καλύτερα μέσα απ'αυτόν;

b|a|s|n\i/a είπε...

τι θα ήταν η ζωή χωρίς την μουσική και η μουσική χωρίς τον χορό. γλάστρες χωρίς φυτά και άνθη.
καλημέρα σου! :)

kariatida62 είπε...

@basnia: Kαλημέρα! Πολύ μου άρεσε η μεταφορά σου..η ζωή χωρίς μουσική και η μουσική χωρίς χορό,γλάστρες χωρίς φυτά και άνθη!
Νάσαι καλά Βασίλη καλή Κυριακή νάχεις!

IonnKorr είπε...

Για τον χορό στο ταψί καμιά άποψη?

kariatida62 είπε...

@ΙοnnKorr: Α! γι'αυτόν είμαι σίγουρη ότι η άποψή σου μετράει πολύ! Θα πρέπει να τον γνωρίζεις μ'όλες του τις φιγούρες!!!:))

kariatida62 είπε...

@ΙΟΝΝΚΟRR:Όταν ανέβαζα το συγκεκριμένο ποστ,εσύ μου ήρθες στο μυαλό και αναρωτιόμουν τι θα βρείς πάλι να γκρινιάξεις και να πεις...δεν σκέφτηκα ότι θα θυμόσουν το γνωστό σ'όλους μας χορό...

ELvA είπε...

Για τον 'χορό στο ταψί', αγαπητε μας Ιοnn, ρωτησε τη κυβερνηση, ειναι εξπερ σε κατι τετοια! :))
Εδω παντως δηλωνω...ανεπιδεκτη της 'μαθησης' που μας ...προσφερουν! ;))

Γεια σου @Kαρυατιδα με τα χορευτικα σου, που δεν ειναι εμπνευσμενα απο την ..αρχαιροτητα! χεχε :))

kariatida62 είπε...

@Εlva:Πολύ σωστά Έλβα! Τείνει τελικά να γίνει ο Εθνικός μας χορός, θα το σβήσει το τσάμικο!
Καλά είπαμε μας αρέσει το Αρχαιοελληνικό πνεύμα, το αγαπάμε, το θαυμάζουμε ε δεν είμαστε και κολλημένοι!:)
Koίτα να δεις, που σήμερα με nickname την όμορφη Καρυάτιδα παρεξηγείσαι..! Θεοί του Ολύμπου!!!

efhbos είπε...

Θα βαλω την αδερφη μου να με μαθει..χαχα..:P

kariatida62 είπε...

@efhbos:Ναι;ξέρει;πάει σε σχολή;Mπράβο, εκμεταλλεύσου την ευκαιρία!

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Δυστυχώς δεν χορεύουμε πια. Με την έννοια βέβαια που το αναπτύσσεις. Δεν αγκαλιαζόμαστε. "Είμαστε γλάστρες χωρίς φυτά" που λες.
Πάρα πολύ όμορφη και εξαιρετικά ενημερωτική ανάρτηση. Επειδή δε, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αφρική στην Αιθιοπία συγκεκριμένα, ξέρω πόσο ο χορός και τα παραμύθια κρατούν ενωμένες κοινότητες και φυλές. Κόψε τους τον χορό και τις νυχτερινές αφηγήσεις για τα παλιά των γερόντων γύρω από την φωτιά και τους εκμηδένισες τους αφάνισες.

Καλό βράδυ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

kariatida62 είπε...

@CHRISTOBAL:Α!Τι όμρφες αναμνήσεις θα πρέπει νάχεις απο την χώρα αυτή! Να μας πεις περισσότερα για την Αφρική μέσα απο τα παραμύθια σου Christobal..

Βάσσια είπε...

Οι λάτιν χοροί είναι πραγματικά εντυπωσιακοί, αισθησιακοί και κουραστικοί.... καθόλου εύκολοι να χορευθούν.

Και η ιστορία που τους ακολουθεί, κάτι που δεν γνώριζα , αντίστοιχη.

Καλό βράδυ Καρυάτιδα
:-)

kariatida62 είπε...

@Βάσσια:Καλησπερίζω την ποιήτριά μας! Αν δεν περνά ο ρυθμός τους στο αίμα σου δεν είναι ποτέ δυνατόν να χορέψεις αυτούς τους λάτιν χορούς!Είναι σαν το ζειμπέκικο, πρέπει να καταλαβαίνεις την μουσική αλλιώς δεν...
Κάποτε στα 17 μου έτυχε στο εξωτερικό να χορέψω μ'έναν Αιτινό, ο οποίος ήταν ο πιο άσχημος μα ο καλύτερος χορευτής μιας αίθουσας με 1000 χορευτές! Δεν μπορείς να φανταστείς πώς όμορφα μ'οδηγούσε με τέτοιο τρόπο που χόρεψα όλους τους λάτιν χωρίς να τους ξέρω. Με παίνεψε για την ικανότητά μου και του απάντησα ότι αυτός και μόνο αυτός με οδηγούσε. Αρνήθηκε και μου απάντησε ότι οι χοροί τους δεν μπορούν να χορευτούν όσο καλό παρτενέρ και αν έχεις αν οι ρυθμοί δεν κυλούν μέσα σου και δεν γίνονται ένα με το αίμα σου! Πιστεύω ότι είχε μεγάλο δίκιο! Το διακρίνεις σ'όσους πηγαίνουν και μαθαίνουν μεν τα βήματα αλλά δεν...στο αποτέλεσμα..!
Καλό σου βράδυ Βάσσια μου, ευχαριστώ για το πέρασμα.

IonnKorr είπε...

Καρυάτιδα

Ο επόμενος χορός σου, μαζί μου.

Υ.Γ. Χορεύω μόνο μπλουζ, σφιχτοδεμένο. Χα..χα..

kariatida62 είπε...

@ΙοnnKorr:Ξέρω,ξέρω! Ο Λύκος κι'αν γέρασε το χούι του δεν άλλαξε!!! Χαχαχα!

α Κενταύρου είπε...

Άντε αρχόντισσα εφαρμόζεις το Αρχαίο Ελληνικό "Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος".
Ο χορός δεν μαθαίνεται με βήματα είναι εσωτερική παρόρμηση σε πάει το μέσα σου,είναι στο κύτταρο του κάθε λαού.
Και μια ο λόγος περί χορού.
Δεν είναι και ωραίο θέαμα το ζειμπέκικο να χορεύεται από γυναίκες, ενας καθαρά ανδρικός χορός,του μοναχικού άνδρα.Ο Κούρκουλος χόρευε ζειμπέκικο.Όπως στο τσάμικο και σε κρητικούς χορούς ο πρώτος χορευτής που σέρνει το χορό είναι άνδρας που κάνει τις χορευτικές φυγούρες.Μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς φαίνεται και η θέση της γυναίκας στις διάφορες κοινωνίες στο παρελθόν.Αν παρατηρήσει κανείς τη θέση στο χορό,στα Ιόνια,στο Αιγαίο,στη Πελοπόννησο ,στη Ηπειρο,στη Μικρά Ασία.
Η παραδοσιακή Ελληνική κουλτούρα δεν έχει αισθησιακούς χορούς τουλάχιστον στη Πελοπόννησο.Ο Ελληνας και η Ελληνιδα εχουν μεν τα χαρακτηριστικά των Μεσογειακών λαών,αλλά οι παραδοσιακοί χοροί τους έχουν σοβαρότητα και αυστηρότητα γιατί γίνονταν με αιτία σοβαρά γεγονότα της ζωής όπως ο γάμος κλπ.

kariatida62 είπε...

Πολύ σωστά Αστέρι μου! Γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γιορτές και χαρές;Δύσκολη και μακριά...δεν βγαίνει χωρίς σταθμούς!
Συμφωνώ και στο επόμενο που λες ότι οι χοροί ενός λαού αντιπροσωπεύουν και την ψυχοσύνθεσή τους! Το ζειμπέκικο είναι αντρικός χορός πράγματι και στο αφιέρωμά μου γι'αυτόν το τονίζω, μα τι να κάνουμε που πλέον οι γυναίκες σήκωσαν ανάστημα και τα βάρη πολλές φορές της οικογένειας μόνες τους τα σηκώνουν; Δικαιωματικά λοιπόν τo χορεύουν κι'αυτές πια χωρίς να χάνουν την θηλυκότητά τους δηλώνοντας ταυτόχρονα την μαγκιά τους στην ζωή..!:)

Saq είπε...

Τελικά έκανα σχόλιο ή όχι; γιατί με το μπλογκ σου έχω προβλήματα συνέχεια στη δημοσιευση σχολίων!

Saq είπε...

Μάλλον όχι, οπότε ξαναγράφω κάτι:(

Τελευταία πολύ για λάτιν χορούς και κούβες ακούω. Εντάξει εμένα μου αρέσει να βλέπω αλλά για να χορέψω με τίποτα! Δες τα βιντεάκια που τράβηξα πέρσι σε ένα λάτιν πάρτι που πήγα, το ένα αναπαριστά την εργασία που αναφέρεις στις φυτείες. Έχω μια φίλη που έφαγε τρελό κόλλημα με το χορό και τρέχει σε όλα τα λάτιν πάρτι. Το καλό είναι ότι έμαθα και μπόλικη ιστορία με όλα αυτά!

Αυτό http://www.youtube.com/watch#!v=pxDuDG_D3pk&feature=related και άλλα πέντε βιντεάκια δεξιά!

kariatida62 είπε...

@Saq:Όχι δεν έκανες φίλε μου, και είχα καιρό να σε δώ..! Είσαι ο μόνος που μου αναφέρεις το παραπάνω πρόβλημα

kariatida62 είπε...

@Saq:Eίναι πολύ ωραίοι χοροί, ευχαριστώ για την διεύθυνση θα το δώ το βιντεάκι!

kariatida62 είπε...

@Saq: No videos found στην παραπάνω διεύθυνση!

Saq είπε...

Κάτι πάτησες λάθος μια χαρά το βγάζει, πάτα εδώ
καταυθείαν...

kariatida62 είπε...

@Saq: Πολύ ωραία τα βιεντεάκια! Το HIP-HOP των νεαρών καταπληκτικό! Απο τους Κουβανούς βγήκε το hip-hop ή απο τους Αφροαμερικανούς; ξέρεις;

Saq είπε...

kariatida62
Από τους αφροαμέρικαν! αυτοί οι τύποι ήταν guest στο πάρτι, άσχετοι με την λάτιν.

Saq είπε...

A, να και η ανάρτησή μου http://thessalotipota.blogspot.com/2009/06/cuba-baila-latin-party.html