bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

ΙΔΙΟΦΥΙΑ Ή ΜΕΓΑΣ ΒΛΑΞ ???

Σε κάποιο μπλογκ διάβασα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη ενός γνωστού προσώπου που κινείται στον δημοσιογραφικό χώρο,  κάνει έντονη την παρουσία του είτε σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, είτε στον έντυπο τύπο αρθρογραφώντας και προσφέρoντας πλούσια την συγγραφική του δουλειά
Δεν θα σας αποκαλύψω το όνομά του για να μη επηρρεάσει θετικά ή αρνητικά την εκτίμηση που ζητώ να κάνετε γι'αυτόν, μέσα απο την συνέντευξη που του παίρνουν και την οποία αυτούσια αντιγράφω για εσάς.
Θα ήθελα λοιπόν αφού την διαβάσετε μέχρι τέλος, να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να μου σκιαγραφήσετε τον χαρακτήρα του. Να μου πείτε τι  γεύση σας αφήνουν τα λόγια  και το ύφος αυτού του ανθρώπου:


 1.Σας απασχολεί η εξωτερική σας εμφάνιση; Το ντύσιμό σας, ας πούμε;
Μπα… Πηγαίνω κάθε τρία χρόνια στο Marks & Spenser και αγοράζω δύο σακάκια, δύο παντελόνια, δύο πουλόβερ… Δε δίνω ποτέ λεφτά για ρούχα. Θα δώσω όμως πολλά ευρώ για ν’ αγοράσω το καλύτερο laptop. Αυτό που είναι μπροστά σας στοιχίζει 2.400. Θα πάρω το καλύτερο κινητό ή ένα καινούριο τεχνολογικό gadget. Αν μπορούσα, θα είχα και πολύ ακριβά αυτοκίνητα, αλλά εκεί το πράγμα ξεφεύγει. Μια Bugatti Veyron, ας πούμε, κάνει 1.000.000 ευρώ.
2..Αυτήν θα παίρνατε αν σας περίσσευαν 1.000.000 ευρώ;
Όχι, θα προτιμούσα κάτι φθηνότερο, μια Porsche Turbo 911, ας πούμε, που στοιχίζει 200.000 ευρώ. Την Bugatti δε θα μπορούσα να τη χαρώ καθημερινά γιατί είναι άγριο αυτοκίνητο και θέλει ανοιχτούς δρόμους. Η Porsche Turbo, όμως, είναι αυτοκίνητο πολιτισμένο και ευκολοδήγητο, το οδηγείς ακόμα και μέσα στην πόλη.
3.Εσείς την έχετε οδηγήσει;
Μία από τις πολλές δουλειές που έχω κάνει ήταν να δοκιμάζω αυτοκίνητα και να γράφω γι’ αυτά σε περιοδικά όπως οι «4Τροχοί» και το «Car».
4.Πώς σας ήρθε να κάνετε αυτή τη δουλειά;
Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο για τη σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία. Έχω την άποψη, που βεβαίως οι περισσότεροι πνευματικοί άνθρωποι τη θεωρούν αιρετική, ότι η τεχνολογία είναι ένα από τα κορυφαία δημιουργήματα του ανθρώπινου πνεύματος. Αν ρωτήσετε έναν ποιητή ή έναν φιλόσοφο θα σας πει ότι η τεχνολογία είναι βίδες και μπουλόνια, κάτι το απάνθρωπο... Είναι χαρακτηριστικό δε ότι σε μια έρευνα που έκανε το περιοδικό «Λέξη» είχε αποδειχθεί ότι το 90% των Ελλήνων ποιητών και συγγραφέων δεν οδηγούν αυτοκίνητο.
Το 90%! Επειδή λοιπόν αγαπούσα πάρα πολύ την τεχνολογία, θέλησα να γράψω μια σειρά από δοκίμια πάνω σ’ αυτήν. Έτσι βρέθηκα στους «4Τροχούς» να γράφω δοκίμια (αργότερα έγιναν βιβλίο με τίτλο «Η Τέλεια Διαδρομή»). Επιπλέον όμως να κάνω ρεπορτάζ για τα αυτοκίνητα που οδηγούσα. Κάθε φορά που μια εταιρεία έβγαζε ένα νέο μοντέλο, μας καλούσε να το δοκιμάσουμε στη χώρα παραγωγής. Πήγαινα, ας πούμε, στη Σουηδία για το νέο Volvo, στην Ισπανία για το νέο Seat και παράλληλα έκανα τις βόλτες μου, τις διακοπές
5.Πόσο καιρό το οδηγούσατε;

Δυο-τρεις βδομάδες, όσο ήθελα. Ήταν τα λεγόμενα press-cars.
6.Και σας κάλυπταν τα έξοδα;
Βεβαίως. Και επειδή είμαι και φωτογράφος, έκανα ταυτόχρονα ταξιδιωτικό και φωτογραφικό ρεπορτάζ για τη χώρα που επισκέφθηκα. Έτσι γνώρισα πολλές χώρες και πολλά αυτοκίνητα.
7.Και βγάζατε χρήματα από αυτό;
Απ’ όλα τα πράγματα βγάζω χρήματα. Κάτι για το οποίο είμαι πολύ περήφανος είναι ότι έχω καταφέρει να εφαρμόσω αυτόν που λέω «νόμο της ερωτευμένης πόρνης». (γέλια)
Δηλαδή;
Σκεφτείτε μια πόρνη η οποία είναι ερωτευμένη με κάποιον χωρίς να του το ‘χει πει κι αυτός την πληρώνει για να κάνει μαζί του αυτό που εκείνη θα ήθελε να κάνει έτσι κι αλλιώς. Λοιπόν, το ίδιο συμβαίνει με μένα. Με πληρώνουνε για να οδηγώ αυτοκίνητα, για να βγάζω φωτογραφίες, για να γράφω βιβλία, για να τεστάρω αυτοκίνητα, κομπιούτερ και gadgets … Όλα αυτά εγώ θα τα έκανα από χόμπι. Δεν τα ένιωσα ποτέ σαν επαγγελματική υποχρέωση.
8.Και για τα κείμενά σας στη LIFO πληρώνεστε;
Ε βέβαια! Και μάλιστα καλά. Καθότι είμαι μεν πόρνη, αλλά είμαι ακριβή πόρνη… (γέλια)
9.Σαν σκέτη πόρνη -όχι ερωτευμένη- αναγκαστήκατε ποτέ να δουλέψετε;
Ναι, στη διαφήμιση. Το έκανα για 18 χρόνια. Η διαφήμιση ήταν το μόνο πράγμα στη ζωή μου που το έκανα από καθαρά βιοποριστική ανάγκη.
10.Ήσασταν παιδί φτωχής οικογένειας;
Ούτε φτωχής ούτε εύπορης. Ο πατέρας μου ήταν δημόσιος υπάλληλος. Η μητέρα μου καταγόταν μεν από πλούσια οικογένεια, αλλά η προίκα της γρήγορα φαγώθηκε γιατί ο πατέρας μου ήταν πολύ σπάταλος. Το μόνο που κατάφερε η οικογένειά μου –κι αυτό ήταν πολύ σπουδαίο- ήταν να μου δώσει καλές σπουδές.
11.Να σας στείλει στο Κολέγιο
Ναι, στο Κολέγιο, όπου όμως ήμουν με υποτροφία λόγω επιδόσεων. Ήμουν πολύ καλός μαθητής. Στην αρχή πλήρωνα τα μισά δίδακτρα και μετά δεν πλήρωνα τίποτα.
12.Αυτό είναι μια πολιτική που την κρατάει ακόμα το Κολέγιο;
Ναι, αλλά πολύ λιγότερο πια. Τώρα οι περισσότερες υποτροφίες πάνε στα παιδιά των διδασκόντων και των εργαζομένων στο Κολέγιο, οπότε για τους τρίτους δε μένουν πολλά.
13.Κακώς κατά τη γνώμη σας;
Κάκιστα. Το Κολέγιο, την εποχή που φοίτησα εγώ, δεν ήταν σχολείο της οικονομικής ελίτ.
Αλλά της πνευματικής;
Ήταν σχολείο της ελίτ από πλευράς δυνατοτήτων. Μπαίνανε στο Κολέγιο 130 μαθητές και βγαίνανε 50. Οι υπόλοιποι έφευγαν, διότι δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν το επίπεδο των σπουδών. Είχαμε εκπληκτικούς καθηγητές απ’ τους οποίους, μάλιστα, πολλοί ήταν αριστεροί. Ήταν άνθρωποι με φοβερά προσόντα, οι οποίοι πηγαίνανε για καθηγητές Πανεπιστημίου, αλλά δεν μπορούσαν να σταδιοδρομήσουν επειδή ήταν αριστεροί. Αυτοί οι άνθρωποι έβρισκαν καταφύγιο στο Αμερικανικό (!) Κολέγιο. Το Κολέγιο είχε τότε την ελευθερία –τώρα δεν την έχει- να καθορίζει μόνο του το σχολικό πρόγραμμα, τα μαθήματα, τα βιβλία… Εμείς τα μισά μαθήματα τα κάναμε στα Αγγλικά με διδακτικά βιβλία από την Αμερική.
14.Ελευθερία σαν μαθητές είχατε;
Βεβαίως! Τις ελευθερίες που είχαμε εμείς τότε θα τις ζήλευαν ακόμα και τα παιδιά που κάνουν τώρα καταλήψεις. Είχαμε μαθητικό συμβούλιο όταν το 15μελές ήταν άγνωστη λέξη στα άλλα σχολεία. Λέγαμε στους καθηγητές «Δε μας βολεύει το πρόγραμμα, αλλάξτε το» και το αλλάζανε. Όλα αυτά ήταν τελείως πρωτοποριακά για την εποχή εκείνη. Και για τώρα! Και για τώρα, ναι.
15.Ένα σχολείο-ελίτ, όμως, δεν είναι και ένα σχολείο αποστειρωμένο;
Καθόλου αποστειρωμένο. Ίσα-ίσα επειδή είναι ελίτ, έχει φοβερή ζωντάνια. Θυμάμαι ολονύκτιες συζητήσεις με συμμαθητές μου υπέρ και κατά του μαρξισμού. Υπήρχε ένας πνευματικός οργασμός. Βγήκαν άνθρωποι-γίγαντες, όπως ο Μιχάλης Δερτούζος, που ήταν επί 30 χρόνια διευθυντής του Εργαστηρίου Πληροφορικής του ΜΙΤ. Ο υπ’ αριθμόν ένα computer genius της Αμερικής. Έχω όλα του τα βιβλία, στο τελευταίο μάλιστα μου είχε γράψει μια ωραία αφιέρωση: «Από τον Μιχάλη που ξεκίνησε κομπιουτεράς και προσπαθεί να γίνει φιλόσοφος στον Νίκο που ξεκίνησε φιλόσοφος και έχει γίνει καλός κομπιουτεράς».
16.Με παιδιά από λαϊκές οικογένειες κάνατε παρέα;
Μα με συγχωρείτε, τα μισά παιδιά στο Κολέγιο ήταν τότε από λαϊκές οικογένειες. Είχαμε φτωχά παιδιά από την επαρχία που είχαν έρθει με υποτροφίες και ήταν οικότροφοι, δηλαδή μένανε μέσα στο Κολέγιο.
17.Εσείς ήσασταν ο καλύτερος μαθητής του σχολείου;
Την τελευταία χρονιά όχι, γιατί με πέρασε κάποιος άλλος κατά 2/10. Αλλά ήμουν ο πρώτος σε διακρίσεις. Και ίσως να είμαι ακόμα! Μέχρι κάποιο χρονικό σημείο είχα πάρει τα περισσότερα βραβεία στην ιστορία του Κολεγίου.
18.Θυμάστε το όνομα του μαθητή που σας πέρασε κατά 2/10;
Ναι, Ζουπάνος. Θόδωρος Ζουπάνος.
19.Θυμάστε και άλλα ονόματα συμμαθητών σας;
Και βέβαια! Και όχι μόνο τους θυμάμαι, αλλά και συναντιέμαι μαζί τους.
20.Τι απέγινε ο Θόδωρος;
Ο Θόδωρος Ζουπάνος έκανε μια πολύ πετυχημένη καριέρα στα Ηνωμένα Έθνη. Το παιδί που καθόταν στο διπλανό θρανίο, ο Γιώργος Αναστασόπουλος, είναι τώρα πρεσβευτής μας στην Unesco. Από αριστερά μου ήταν ο Γιώργος Κατηφόρης – καθηγητής στο LSE και χρόνια Ευρωβουλευτής.
Κάποιον απ’ το Κολέγιο που απέτυχε ξέρετε; Γιατί ως τώρα μας λέτε όλους αυτούς που έχουν πετύχει. Κοιτάξτε να δείτε, εξαρτάται τι εννοεί κανείς αποτυχία.
Σωστά, όπως και τι εννοεί κανείς επιτυχία.
Υπάρχουν άνθρωποι που έκαναν μια καλή καριέρα ως δικηγόροι ή ως γιατροί χωρίς να γίνουν ούτε οι καλύτεροι ούτε να βγάλουν πάρα πολλά χρήματα. Σχεδόν όλοι όμως όσοι τελείωσαν το Κολέγιο τα πήγαν καλά.
21.Παρέα με παιδιά της γειτονιάς σας κάνατε;
Όχι, νομίζω ότι στην εφηβεία δεν γνώρισα παιδιά της γειτονιάς μου. Αλλά στην Μιχαήλ Βόδα, που ζούσα ως τα 13, είχα πολλές παρέες.
22.Πού μένατε τότε;
Στην Κυψέλη. Το Κολέγιο απορροφούσε ολοκληρωτικά τον χρόνο μας. Το πρόγραμμα ήταν πολύ πλούσιο και απαιτητικό και μέναμε εκεί μέχρι αργά το απόγευμα. Ζούσα μόνο για το Κολέγιο και για τα Γαλλικά –όπου είχα μία σπουδαία καθηγήτρια, στην οποία χρωστάω πολλά.
23.Στα 19 σας πήγατε για σπουδές στη Γερμανία. Πώς σας φάνηκε;
Στην αρχή ήταν ένα σοκ. Έφυγα από το Κολέγιο τόσο χορτάτος σε πνευματική τροφή, που εκεί χρειάστηκε να κάνω δίαιτα.
Δηλαδή;
Δηλαδή ένα από τα βασικά πράγματα που έμαθα στη Γερμανία ήταν να σκέφτομαι από το μηδέν. Οι καθηγητές της Φιλοσοφίας ήταν τόσο είρωνες απέναντι στην πολυμάθειά μου και στα τσιτάτα που είχα αποστηθίσει, που έβγαινα από τα σεμινάρια και είχα την αίσθηση ότι είχα φάει ξύλο! «Δεν μας ενδιαφέρει τι λέει πάνω στο θέμα ο Καντ ή ο Λάιμπνιτς» μου λέγανε. «Μας ενδιαφέρει τι λέτε εσείς, κύριε Δήμου!».
24.Δουλεύατε παράλληλα με τις σπουδές σας;
Ναι, μου είχαν συμβεί απίστευτα πράγματα. Μια ωραία πρωία, διαβάζοντας μια επιφυλλίδα στη Suddeutshe Zeitung, τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Γερμανίας, κάθισα κι έγραψα ένα κείμενο και το ’στειλα. Ήμουν φοιτητής, τελείως άγνωστος τότε. Μια βδομάδα μετά, μου ’ρχεται ένα γράμμα: «Σας ευχαριστούμε πολύ για το κείμενο. Το βρήκαμε αξιόλογο. Θα δημοσιευτεί την τάδε του μηνός. Πείτε μας ένα λογαριασμό τραπέζης για να καταθέσουμε την αμοιβή σας.»
Έτσι απλά;
Ναι. Από κει και πέρα, έγινα συνεργάτης της Suddeutshe. Παράλληλα έκανα ραδιόφωνο, θέατρο, σενάρια για ταινίες… Οι παρέες μου στη Γερμανία έγιναν διάσημοι και πλούσιοι χωρίς να χρειαστεί να εκπορνευτούν. Συγγραφείς, σκηνοθέτες, εικαστικοί δημιουργοί που τους ξέρει όλη η Ευρώπη.
25.Πόσο καιρό μείνατε στη Γερμανία;
Έξι χρόνια. Μετά έκανα το λάθος και επέστρεψα στην Ελλάδα. Είναι το μοναδικό πράγμα για το οποίο μετανιώνω στη ζωή μου. Εκεί βρισκόμουν σε ένα φοβερά απαιτητικό περιβάλλον που με ζόριζε και με βοηθούσε να προχωρήσω. Όταν έκανα την παρουσίαση της διδακτορικής μου διατριβής πάνω στον σκεπτικισμό, ήρθαν να μ’ ακούσουν πάρα πολλοί ακροατές. Μεταξύ τους ήταν και μια ομάδα από Ιησουίτες καλόγερους, οι οποίοι βλέπουν τον σκεπτικισμό σαν κόκκινο πανί.
26.Ήταν οπαδοί του «πίστευε και μη ερεύνα»;
Ακριβώς. Και ήρθαν να μου καταρρίψουν τη διατριβή! (γέλια) Έγινε μια μάχη πολύ υψηλού επιπέδου η οποία κράτησε 8 ώρες. Στο τέλος μας πέταξαν έξω απ’ το Πανεπιστήμιο!
27.Ποιος νίκησε;
Νομίζω ότι νίκησα ΕΓΩ, αλλά μπορεί αυτοί να πιστεύουν το αντίθετο. Ψάχνοντας πριν ένα χρόνο τις σημειώσεις που είχα κρατήσει τότε, βρήκα το όνομα ενός Ιησουίτη που μου είχε απευθύνει πολλές φορές τον λόγο. Το όνομα ήταν Ράτσινγκερ.
28.Ποιος είναι αυτός;
Ο Πάπας!
Ο σημερινός;
Ναι, ο σημερινός. Λέγεται Γιόζεφ Ράτσινγκερ και τότε ήταν καθηγητής Θεολογίας στη Γερμανία. Και είχε έρθει τότε με τους μαθητές του για να με ξεσκίσουν.
29.Τα βάλατε δηλαδή με τον Πάπα! Με το αλάθητο του Πάπα!
Σας το λέω για να σας δείξω τα ερεθίσματα που είχα στη Γερμανία.
30.Πιστεύετε ότι αν είχατε μείνει στη Γερμανία θα είχατε κι εσείς διεθνή αναγνώριση;
Είμαι απόλυτα βέβαιος, όσο υπερφίαλο κι αν ακούγεται αυτό.
31.Και στην Ελλάδα για ποιο λόγο επιστρέψατε;
Διότι υπέκυψα στο συναισθηματικό εκβιασμό της μάνας μου, η οποία ήταν γυναίκα πολύ βασανισμένη και άρρωστη. «Παιδάκι μου, θα πεθάνω και δε θα σε ξαναδώ».
32.Και σε ποια ηλικία έρχεστε;
Στα 25 μου. Στην αρχή έκανα τη θητεία μου. Τρία χρόνια τότε! Σ’ αυτά τα τρία χρόνια έγιναν φοβερά πράγματα. Ο πατέρας μου είχε από καιρό μια ερωμένη και κάποια στιγμή έφυγε από το σπίτι, η μητέρα μου ήταν άρρωστη, χρήματα δεν υπήρχαν πια… Άρχισα να κάνω ό,τι δουλειά έβρισκα μπροστά μου. Έτσι κατέληξα στη διαφήμιση. Βέβαια, η διαφήμιση, πέρα από τα χρήματα που μου άφησε, είναι μια φοβερή εκφραστική άσκηση. Είναι πιο εύκολο να γράψεις ένα μέτριο ποίημα, παρά ένα καλό διαφημιστικό κείμενο.
33.Μήπως υπερβάλλετε λίγο;
Καθόλου. Και θα σας πω γιατί: Πρέπει με 30 λέξεις να κερδίσεις την προσοχή κάποιου, και όχι μόνο αυτό, αλλά να τον πείσεις, και ενδεχομένως να τον σηκώσεις από την καρέκλα του για να πάει να αγοράσει κάτι. Εύκολο το ’χετε; Η διαφήμιση είναι η τέχνη του 20ου αιώνα.
34.Πιστεύετε ότι μια διαφήμιση μπορεί να αντέξει στο χρόνο, όπως ένα ποίημα;
Μα έχει δοθεί απάντηση σ’ αυτό. Αυτή τη στιγμή, διαφημιστικές αφίσες και σποτάκια έχουν μπει σε μεγάλα μουσεία. Όταν ξεχαστούν τα προϊόντα τα οποία διαφημίζουν, θα φαίνεται πια μόνο η τέχνη. Έχω γράψει ένα δοκίμιο που λέγεται: «Κι εσείς διαφημιστής, Γιόχαν Σεμπάστιαν;».
Ο Μπαχ;
Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ πληρωνότανε για να διαφημίζει τον Ύψιστο. Κάθε βδομάδα έπρεπε να πάει μία καντάτα στην εκκλησία όπου ήταν υπάλληλος και να υμνεί το Θεό. Άρα ουσιαστικά διαφήμιζε το Θεό!
35.Θα λέγατε ότι ένας ποιητής διαφημίζει τον εαυτό του;
Όχι ακριβώς. Γράφει από εσωτερικό δικό του κίνητρο.
36.Ναι, αλλά ο σκοπός δεν είναι να φέρεις πιο κοντά σου τον άλλον;
Αν εννοείτε ότι «ο σκοπός είναι να ρίξεις γκόμενες», έχετε απόλυτο δίκιο. Η μισή τέχνη έχει γραφτεί προκειμένου να ρίξεις κάποια γκόμενα. Εδώ ολόκληρη «Θεία Κωμωδία» γράφτηκε μπας και ρίξει ο Δάντης τη Βεατρίκη, και τελικά δεν την έριξε κιόλας! (γέλια)
37. Καποια  συνεργαστήκατε και  με το Χατζιδάκι;
Ναι, στο περιοδικό «Τέταρτο».
38.Τον θεωρείτε τον μεγαλύτερο Έλληνα συνθέτη;
Εκτός από τον μεγαλύτερο Έλληνα συνθέτη, τον θεωρώ τον μεγαλύτερο Έλληνα άνθρωπο του 20ου αιώνα.
39.Τον Θεοδωράκη;
Ο Θεοδωράκης σαν συνθέτης είναι καλός τραγουδοποιός. Δεν είμαι μουσικοκριτικός, αλλά τα «σοβαρά» έργα του -αυτά που εκείνος νομίζει ότι είναι τα σημαντικότερα- δεν τα αντέχω. Και νομίζω ότι δεν τα αντέχει πολύς κόσμος. Αλλά ταμη «σοβαρά» έργα του, τα τραγούδια του, τα θεωρώ πολύ καλά. Ως άνθρωπος, βέβαια, είναι τραγωδία.
Τώρα είναι ή ήταν πάντα;
Ήταν πάντα
Έχετε προσωπική εμπειρία ή απλώς τον παρακολουθείτε;
Και τον παρακολουθώ και έχω προσωπική εμπειρία... Έκανα κάποτε μια εκπομπή στην τηλεόραση που λεγόταν «Μια ταινία-μια συζήτηση». Είχα καταφέρει να πείσω τη διοίκηση της ΕΡΤ να κάνω μια συζήτηση για την ελληνική μουσική και να έχω καλεσμένο τον Θεοδωράκη. Μιλάμε για το 1980, ο Θεοδωράκης μόλις είχε επιστρέψει στο ΚΚΕ μετά από μια σύγκρουση που είχε με τους δογματικούς του κόμματος. Η εκπομπή ήταν ζωντανή.
Ξαφνικά ενώ είμαστε στο πάρα πέντε, έτοιμοι να ξεκινήσουμε, σβήνουν οι προβολείς στο στούντιο. «Τι τρέχει;» ρωτάω τον σκηνοθέτη ροής. «Πήρα εντολή να βάλω μια κασέτα με μια συζήτηση πανεπιστημιακών για θέματα παιδείας». Εγώ βάζω τις φωνές, γίνομαι έξαλλος, παίρνω τηλέφωνο τον διευθυντή της ΕΡΤ. «Κοίτα» μου λέει, «ήρθε εντολή απ’ τον Υπουργό να μην παίξει η εκπομπή σου τώρα, αλλά μετά την κασέτα αργά το βράδυ». Λέω στον Θεοδωράκη «Τι να κάνουμε; Να μείνουμε ή να φύγουμε;», «Να μείνουμε» μου λέει, «ό,τι ώρα και να παίξει η εκπομπή, τον Θεοδωράκη θα κάτσει όλη η Ελλάδα να τον δει». «Μίκη μου» του λέω, «δεν το ξέρει όλη η Ελλάδα ότι θα σε δει. Δεν το ‘χουν ανακοινώσει και οι άνθρωποι θα πάνε για ύπνο». «Όχι, να περιμένουμε» επιμένει αυτός. Εκεί λοιπόν που περιμένουμε, τον ρωτάω: «Ρε Μίκη, πώς και ξαναγύρισες στο ΚΚΕ;». «Δεν ξέρεις τι σημαίνει το Κόμμα για μένα!» μου λέει, «Το Κόμμα είναι μια αγκαλιά. Μπαίνεις μέσα και αισθάνεσαι ζεστασιά, θαλπωρή, ασφάλεια. Άσε που το Κόμμα σημαίνει και χιλιάδες κομμάτια από κάθε σου δίσκο!».
Το είπε έτσι;
Ακριβώς έτσι.
Εσείς τι του είπατε;
Τι να πω; Είχα ανατριχιάσει.
Τελικά έγινε η εκπομπή;
Έγινε. Εγώ, βέβαια, την άλλη μέρα έστειλα μια επιστολή παραίτησης και δεν συνέχισα. Έχω κάνει χόμπι τις παραιτήσεις από ΜΜΕ – 11 είναι συνολικά.
40.Σήμερα βλέπετε ειδήσεις στην τηλεόραση;
Σπάνια. Αν δω ειδήσεις, θα τις δω δορυφορικά από το BBC ή το γαλλικό TV5.
41.Και πώς ενημερώνεστε για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
.Από τις εφημερίδες. Διαβάζω τρεις κάθε μέρα: «Καθημερινή», «Ελευθεροτυπία» και «ΝΕΑ».
Γιατί τρεις κι όχι μία;
Γιατί όποιος διαβάζει μόνο μια εφημερίδα, μαθαίνει το 1/3 της αλήθειας.
42.Για τα λεγόμενα εθνικά θέματα, ανησυχείτε; Για τα Σκόπια, ας πούμε, που θέλουν να ονομάζονται «Μακεδονία»;
Αυτό είναι ένα ψευδοπρόβλημα, όπως λέμε στη φιλοσοφία. Ένα πρόβλημα που δεν υφίσταται.
Γιατί;
Για τον απλούστατο λόγο ότι η Μακεδονία είναι μια γεωγραφική περιοχή. Οι κάτοικοι αυτής περιοχής δικαιούνται να ονομάζονται από το όνομά της. Αν μένω στην Ύδρα, μπορώ να λέγομαι Υδραίος. Αν μένω στην Κρήτη, Κρητικός. Αυτοί γιατί να μη λέγονται Μακεδόνες;
Διότι έχουμε κι εμείς Μακεδονία!
Ένα κομμάτι! Όπως μάθαμε στο σχολείο, επισήμως δηλαδή, η Μακεδονία στους Βαλκανικούς πολέμους χωρίστηκε σε τρία κομμάτια. Ένα κομμάτι πήρε η Ελλάδα, ένα η Σερβία, ένα η Βουλγαρία. Γι’ αυτό εγώ το ’92 είχα προτείνει να ονομαστούν τα Σκόπια «Άνω Μακεδονία» ή «Νέα Μακεδονία». (Και θα είχε γίνει τότε αυτό, αν ο Αντώνης Σαμαράς δεν είχε απορρίψει το πακέτο Πινέιρο). Εθνικά πάντως, εμείς δεν είμαστε Μακεδόνες -είμαστε Έλληνες. Αυτοί πήραν τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Μακεδόνες» και θέλουν να τον αναγάγουν σε εθνικό!
43.Αληθεύει ότι σε μια συνάντηση διανοουμένων με την Ντόρα Μπακογιάννη, της προτείνατε να ονομαστούν τα Σκόπια σκέτο «Μακεδονία»;
Ναι, της είπα ότι πρέπει να τους χαρίσουμε το όνομα. Να φανούμε γενναιόδωροι και όχι μικρόψυχοι.
Τι σας απάντησε;
Επισήμως τίποτα. Φοβάται κι αυτή το περίφημο πολιτικό κόστος. Ξέρετε όμως πόσοι πολιτικοί μου λένε κατ’ ιδίαν «Εσύ καλά τα λες, αν όμως τα πω εγώ δε θα επανεκλεγώ ποτέ μου!»;
44.Δεν υπάρχει ο φόβος κάποια στιγμή να θέλουν να ενωθούν αυτοί με τη δικιά μας Μακεδονία;
Όχι. Καταρχάς αυτοί είναι 2.000.000 άνθρωποι. Είναι σχεδόν άοπλοι, ενώ εμείς είμαστε οπλισμένοι σαν αστακοί.
Τώρα! Αν στο μέλλον οπλιστούν και επιτεθούν;
Μα δεν μπορούμε να ζούμε συνέχεια με το φόβο του «αν». Είμαστε φοβερά ανασφαλής λαός. Διάβαζα μια δημοσκόπηση στο «Βήμα» που έβγαζε ότι είμαστε ο πιο φοβισμένος λαός της Ευρώπης. Βλέπουμε παντού παγίδες και συνομωσίες. Λες και όλοι οι ξένοι ξυπνούν και κοιμούνται με τη σκέψη «Τι θα κάνουμε σήμερα στους Έλληνες»…
45.Για σας τι είναι πατρίδα;
Πατρίδα για μένα είναι η παιδική σου ηλικία, ο χώρος που μεγάλωσες, η γλώσσα που μιλάς… Η γλώσσα για μένα είναι μεγάλη πατρίδα. Έχω γνωρίσει Κινέζους στο Σαν Φραντσίσκο που ενώ μεγάλωσαν εκεί, δεν ξέρουν λέξη Αγγλικά. Μιλάνε Κινέζικα, νιώθουν Κινέζοι και άρα μπορούν να λέγονται Κινέζοι. Κι ας είναι Αμερικανοί πολίτες.
46.Το ίδιο ισχύει και για τους Μουσουλμάνους της Θράκης;
Ναι. Αφού νιώθουν Τούρκοι, είναι Τούρκοι. Κανείς δεν μπορεί να τους το αμφισβητήσει αυτό. Ο αυτοπροσδιορισμός είναι από τους κανόνες της Συνθήκης του ΟΑΣΕ που έχει υπογράψει και η Ελλάδα. Κατά την ίδια λογική που οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου ή της Κωνσταντινούπολης δικαιούνται να λέγονται Έλληνες κι ας είναι Αλβανοί ή Τούρκοι πολίτες.
47.Εσείς έχετε δει στον εαυτό σας σημάδια ρατσισμού;
Ναι, βέβαια. Όλοι είμαστε ρατσιστές. Γεννιόμαστε ρατσιστές και καταφέρνουμε με πολλή άσκηση -αν τα καταφέρουμε- να το ξεπερνάμε. Εξάλλου τι είναι ο ρατσισμός; Ο φόβος του άλλου, του ξένου. Όταν είσαι ακόμα παιδί, ξέρεις ότι αυτοί είναι οι δικοί μου, η οικογένειά μου, οι φίλοι μου. Κι έρχονται οι γονείς, η εκκλησία, ο στρατός, το σχολείο και σου καλλιεργούν αυτό τον φόβο… Δεν ξέρω αν έχετε υπόψη σας μία μελέτη που έκαναν η Θάλεια Δραγώνα και η Άννα Φραγκουδάκη.
Τι λέει;
Έκαναν έρευνα με ερωτηματολόγιο πριν μερικά χρόνια σε χιλιάδες δασκάλους και καθηγητές των ελληνικών σχολείων. Ξέρετε τι βγήκε; Ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών είναι ρατσιστές, ξενόφοβοι και εθνικιστές. Αυτά πάνε μαζί άλλωστε. Ο εθνικισμός που πιστεύει στην ανωτερότητα του έθνους έναντι των άλλων εθνών είναι η πιο διαδεδομένη ιδεολογία στην Ελλάδα. Αυτή η μπαρούφα για το τρομερό DNA των Ελλήνων!
48.Εμείς δεν είμαστε συνέχεια των αρχαίων Ελλήνων;
Καμία σχέση! Από πού κι ως πού; Βιολογικά;
49.Εννοείτε ότι έχουν υπάρξει επιμειξίες;
Χιλιάδες επιμειξίες! Η Αττική, η καρδιά του ελληνικού πολιτισμού, ήταν από τον 11ο αιώνα έρημη. Δεν υπήρχε ψυχή. Είχαν προηγηθεί λιμοί, πειρατές, καταστροφές και οι άνθρωποι είχαν φύγει. Ξέρετε ποιοι ήρθαν να την κατοικήσουν τον 12ο και 13ο αιώνα;
Ποιοι;
Οι Αρβανίτες, οι Αλβανοί! Τα Σπάτα γιατί νομίζετε ότι ονομάζονται έτσι; Από τον Αλβανό πολέμαρχο Μπούα Σπάτα, αρχιστράτηγο της Βενετίας. Ήταν πολύ πλούσιος και είχε αγοράσει όλη αυτή την περιοχή. Πιο δίπλα είχε αγοράσει ο γαμπρός του, ο Λιόπεσης. Γι’ αυτό λεγόταν Λιόπεσι, πριν το μετονομάσουμε σε Παιανία. Ακόμα κι ο Παπαρρηγόπουλος, ο εθνικιστής ιστορικός μας, περιγράφει μια φοβερή σκηνή από την Ελληνική Επανάσταση: όταν ο Μαυροκορδάτος έγινε πρωθυπουργός ζήτησε από τον Κουντουριώτη να μαζέψει όλα τα πληρώματα του ελληνικού στόλου για να τους βγάλει λόγο. Βγάζει λόγο, λοιπόν, ο Μαυροκορδάτος και από κάτω δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Του λέει ο Κουντουριώτης: «Μινίστρο, να τα πω τώρα εγώ και στη γλώσσα μας;» και τα είπε στα αρβανίτικα. Τότε αυτοί άρχισαν τις ζητωκραυγές. Όλοι οι άντρες του ένδοξου ναυτικού της Ελληνικής Επανάστασης ήταν Αρβανίτες. Ο Μιαούλης ήταν Αρβανίτης. Η Μπουμπουλίνα Αρβανίτισσα. Ο Μπότσαρης, ο Τζιαβέλας Αρβανίτες. Οι Σουλιώτισσες που χορέψανε τον χορό του Ζαλόγγου Αρβανίτισσες.
Δενξέρανε ελληνικά;
Ναι, δεν ξέρανε ελληνικά. Αυτοί είναι οι φοβεροί μύθοι που ταΐζουνε τα παιδιά στα σχολεία! Αν πάτε μια βόλτα στο Πεδίο του Άρεως που έχει τα αγάλματα με τους ήρωες της Επανάστασης, οι μισοί απ’ αυτούς είναι Αρβανίτες.
50.Και όταν λέμε Αρβανίτες, ποιους εννοούμε;
Είναι η λέξη που χρησιμοποιούσαμε για τους Αλβανούς πριν τους πούμε Αλβανούς. Το κράτος «Αλβανία» έγινε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κοιτάξτε να δείτε, πριν το 1821 οι διακρίσεις δεν ήταν μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, αλλά μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Οι μισοί Αρβανίτες ήταν Χριστιανοί και πολεμούσαν μαζί με τους Έλληνες, ασχέτως αν δεν ήξεραν τη γλώσσα. Οι άλλοι μισοί ήταν Μωαμεθανοί (Τουρκαλβανοί) και πολεμούσαν με τους Τούρκους.
Εμείς δηλαδή είμαστε απόγονοι των Αρβανιτών;
Οι περισσότεροι ναι. Εμένα ο προπάππος μου κατέβηκε από την Ήπειρο, από τα Άγναντα. Όλη εκείνη η περιοχή ήταν ανακατεμένη: υπήρχαν Έλληνες, Αρβανίτες, Εβραίοι... Το ίδιο και η Μακεδονία. Ξέρετε πόσοι ήταν οι Έλληνες ορθόδοξοι που μιλούσαν ελληνικά στη Θεσσαλονίκη το 1911 όταν «απελευθερώθηκε»;
Πόσοι;
Μόνο το 11%. Το 50% ήταν Εβραίοι και οι υπόλοιποι Βούλγαροι, Τούρκοι, Σέρβοι… Άρα η Θεσσαλονίκη δεν απελευθερώθηκε. Κατελήφθη! Δεν μπορείς να λες ότι απελευθερώνεις μια πόλη, όταν απελευθερώνεις το 11%.
Αυτά δεν τα γράφει το βιβλίο της Ιστορίας, κύριε ......
Πολλά δεν γράφει! Η Μακεδονία γέμισε Έλληνες με την ανταλλαγή των πληθυσμών, αυτή τη διπλή εθνοκάθαρση, που έκαναν ο Βενιζέλος και ο Ατατούρκ. Νομίζω ότι είναι ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα στην ιστορία μας μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Πήραν τους Τούρκους που ήταν εγκατεστημένοι στην Ελλάδα και μιλούσαν ελληνικά και τους πήγαν στην Τουρκία. Και πήραν τους δικούς μας που ζούσαν στη Μ. Ασία, νιώθανε Έλληνες αλλά μιλούσαν τουρκικά και τους πήγαν στη Μακεδονία.
Με το ζόρι τους πήγαν;
Με το ζόρι! Ήταν κάτι το απάνθρωπο. Ξέρετε τι θα πει να πάρεις 1.000.000 Τούρκους και 1.500.000 Έλληνες, να τους ξεριζώσεις και να τους πετάξεις από δω κι από κει;
51.Λέτε, λοιπόν, ότι ήταν ένα διπλό έγκλημα και από τους Τούρκους και από τους Έλληνες;
Ακριβώς! Και συμφωνημένο! Άλλο έγκλημα ήταν όταν ο ελληνικός στρατός μπήκε στα ενδότερα της Μικράς Ασίας για να πάει μέχρι την Άγκυρα. Αυτό ήταν και έγκλημα και ηλιθιότητα. Ήταν ένας καθαρά επιθετικός πόλεμος. Ξαφνικά, δε μας έφτανε η Σμύρνη και τα παράλια, θέλαμε να πάρουμε όλη την Τουρκία. Έτσι χάσαμε τη Σμύρνη.
52.Την Πόλη λέτε να την πάρουμε ποτέ; (γέλια)
Εγώ έχω πει ότι ο μόνος τρόπος να πάρουμε πίσω την Πόλη και την Αγια-Σοφιά είναι να μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε θα μπορούμε να πηγαίνουμε κι εμείς στην Αγια-Σοφιά σαν στο σπίτι μας.
53.Για τις παραβιάσεις των Τούρκων στον εναέριο χώρο της Ελλάδας, τι έχετε να πείτε;
Μα δεν υπάρχουν παραβιάσεις.
Τι εννοείτε δεν υπάρχουν; Αφού στις ειδήσεις το λένε συνέχεια!
Ακούστε… Έχουμε κάνει κάτι παγκοσμίως πρωτότυπο. Ενώ έχουμε χωρικά ύδατα 6 μίλια, βγάλαμε κάποτε, στη δεκαετία του '30, ένα μπουγιουρντί και είπαμε ότι ορίζουμε εναέριο χώρο της Ελλάδας τα 10 μίλια. Το διεθνές δίκαιο λέει ότι στις θαλάσσιες περιοχές ο εναέριος χώρος είναι ίδιος με τον θαλάσσιο, δηλαδή 6 και 6. Δεν μπορείς να έχεις 6 μίλια θαλάσσιο και 10 μίλια εναέριο. Λοιπόν, οι Τούρκοι δεν το δέχονται αυτό. Και κανείς άλλος: ούτε οι Αμερικάνοι, ούτε οι Ρώσοι, ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η Ι.Α.Τ.Α που είναι ο διεθνής οργανισμός ο οποίος ρυθμίζει αυτά τα θέματα.
Δηλαδή οι Τούρκοι δεν είναι προκλητικοί;
Όχι, εμείς είμαστε προκλητικοί για την κοινή νοημοσύνη. Αυτοί πετάνε σε διεθνή εναέριο χώρο.
54.Και γιατί λέτε ότι μια τόσο απλή αλήθεια αποσιωπάται από τους πολιτικούς και από την τηλεόραση;
Αστειεύεστε; Μα πώς θα χτίσουν τον εχθρό για να δημιουργούν φόβο στον κόσμο;
Και σε τι χρησιμεύει αυτό;
Η κατασκευή εχθρών; Μεγάλη υπόθεση! Μας αποπροσανατολίζει απ’ όλα τα άλλα πράγματα. Μας ενώνει. Ο ορισμός του έθνους που έδωσε ο ιστορικός Karl Deutsch λέει: «Έθνος είναι μία ομάδα ανθρώπων που τους ενώνει μία εσφαλμένη άποψη για το παρελθόν και το μίσος ενάντια στους γείτονές τους».
Δηλαδή αυτά για τις παραβιάσεις τα ξέρουν καλά και ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί;
Όλοι τα ξέρουν. Υπάρχει ένα ρητό του Σολωμού, που είναι το πιο αναρχικό και ανατρεπτικό πράγμα που έχει γραφτεί: «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές». Λοιπόν, όλες αυτές οι αλήθειες που λέμε τόση ώρα, έπρεπε να είναι εθνικές. Στην Ελλάδα κάνουμε το ανάποδο: ό,τι θεωρούμε ότι είναι εθνικόν, το ονομάζουμε αληθές. Επειδή έτσι μας βολεύει!
55.Να τελειώσουμε με μερικές προσωπικές ερωτήσεις. Κλείσατε πρόσφατα το blog σας. Υπάρχει περίπτωση να το ξανανοίξετε;
Όχι, τα blog μου έκλεισαν τον κύκλο τους. Είναι έργο ζωής – σίγουρα το μεγαλύτερο και μάλλον το πιο σημαντικό μου βιβλίο. 450 δικά μουκείμενα, πάνω από χίλιες δικές μου φωτογραφίες και 90.000 σχόλια. Θα μείνουν εκεί όσο υπάρχει Internet. Και είναι ζωντανά: ακόμα έρχονται επισκέπτες και γράφουν σχόλια.
Τι είναι το πιο σημαντικό που κερδίσατε από το blog;
Την ηδονή της αμεσότητας. Ο συγγραφέας γράφει αλλά σπάνια γνωρίζει τις αντιδράσεις του αναγνώστη. Τα βιβλία είναι μποτίλιες στο πέλαγος. Ενώ στο blog το κοινό σου είναι μπροστά σου – όπως στο θέατρο.
56.Το πιο σημαντικό που χάσατε;
Τον ύπνο μου. Ήταν μία δουλειά τεράστια, να γράφεις κείμενα, να τα εμπλουτίζεις με φωτογραφικό υλικό, να διαβάζεις εκατοντάδες σχόλια κάθε μέρα και να απαντάς. Γι αυτό και τα έκλεισα – κάποια στιγμή διαλύθηκα.
57.Γιατί δεν κάνατε οικογένεια; Δε νιώσατε ποτέ την ανάγκη;
Οικογένεια έκανα – παντρεύτηκα τρεις φορές. Αλλά ακολούθησα το λατινικό ρητό aut liberi aut libri (ή παιδιά ή βιβλία). Έγραψα εξήντα βιβλία – άρα είμαι πολύτεκνος.
58.Οι γάτες υποκαθιστούν για εσάς τα παιδιά;
Όχι βέβαια. Σας παραπέμπω σε ένα δοκίμιο που υπάρχει στο site μου (www.ndimou.gr): «Υποκατάστατο ή αναντικατάστατο;». Τα ζώα είναι καθαρή φύση: σταθερή, έντιμη και αθώα. Δεν θα σε προδώσουν ποτέ. Η σχέση με τα ζώα είναι αναντικατάστατη.
59.Βιντεοπαιχνίδια παίζετε;
Φυσικά. Μετά τη συνέντευξη μπορούμε άμα θέλετε να παίξουμε και μαζί. Έχετε παίξει Wii;
Όχι, τι παιχνίδια έχει;
Είναι καταπληκτικό. Μπορείς να παίξεις πινγκ-πονγκ, μπόουλινγκ, ξιφομαχία, μποξ... Τελευταία με τη γυναίκα μου παίζουμε συνέχεια τένις.
60.Μποξ έχετε παίξει με τη γυναίκα σας;
Όχι ακόμα! (γέλια) Μια μέρα, όμως, μπορεί να πλακωθούμε.
61.Τι συμβουλή θα δίνετε σε ένα παιδί 16 χρονών;
Να μην δέχεται συμβουλές.
62.Σας έχει συλλάβει ποτέ η αστυνομία;
Ποτέ!
63.Έχετε δοκιμάσει ποτέ ναρκωτικά; Μαλακά ή σκληρά;
Λίγη φούντα πριν δεκάδες χρόνια.
64.Υπήρξατε ποτέ εθισμένος σε κάτι;
Σε φάρμακα και σε ανθρώπους – χωρίς αυτά δεν τα βγάζω πέρα.
65.Θα κάνατε ποτέ έρωτα με μια ωραία γυναίκα αν ήταν βλάκας;
Όχι
Σας έχει τύχει;
Ναι
.Και δεν κάνατε;
Έκανα, αλλά ήταν πολύ βαρετό. Διότι τελικά δεν κάνεις έρωτα με το σώμα ενός ανθρώπου. Εγώ ερωτεύομαι τις γυναίκες από το κεφάλι, από το μυαλό τους, και μετά κατεβαίνω…
66.Πιστεύετε ότι ο κόσμος θα σας θυμάται 100 χρόνια μετά το θάνατό σας;
Μου είναι εντελώς αδιάφορο – με ενδιαφέρει μόνο ό,τι συμβαίνει όσο μπορώ να το ζήσω.
67.Πώς θα θέλατε να πεθάνετε;
Θα ήθελα να πεθάνω στον ύπνο μου, σε μεγάλη ηλικία, χωρίς να καταλάβω τίποτα. Είναι ο μόνος τρόπος να πραγματοποιηθεί η άποψη του Γούντυ Άλλεν – που την συμμερίζομαι: «Δεν φοβάμαι τον θάνατο, αρκεί να μην είμαι εκεί όταν θα συμβεί».
68.Τι θα θέλατε να γράφει πάνω ο τάφος σας;
«Άντε και γαμηθείτε! Δεν ντρέπεστε να είστε ζωντανοί κι εγώ να μην υπάρχω;».

Αλαζονεία, υπεροψία, έπαρση...


Σύμφωνα με το λεξικό Πάπυρος - Larousse, αλαζόνας είναι ο υπερόπτης, αυτός ο οποίος θεωρει τον εαυτό του ανώτερο απο τους άλλους και συμπεριφέρεται ανάλογα.
Η Συνμπλόγκερ to Alataki σε μια κατ'ιδίαν συζήτηση που είχαμε περί του συνεντευξιαζόμενου, μου δήλωσε ότι τον παρακολουθούσε συχνά και παλαιότερα διάβαζε τα βιβλία του, στα οποία όμως, όπως εξ'άλλου και στην παραπάνω συνέντευξη, μεγάλη δόση έπαρσης του συγγραφέως  αποτυπωνόταν!
Η έπαρση συνέχισε είναι ιδίωμα που συναντάς σε διιοφυίες  ή σε ανόητους!
Εσείς πού θα τον κατατάσσατε???
Πυθαγόρας
-«Η Αγάπη που έχει κανείς για την πατρίδα του, προέρχεται από την Αγάπη που ένοιωσε για
την μητέρα του στην παιδική του ηλικία»
Ευριπίδης
Τα μεγάλα λόγια των υπερφίαλων γέννησαν μεγάλες συμφορές 
Ηρόδοτος
Ο Θεός αγαπά να ταπεινώνει τα υπερέχοντα 
Ηράκλειτος
Η έπαρση είναι εμπόδιο της προκοπής 

100 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Το παραπάνω ποστ το αφιερώνω στον φίλο μου Ανέστη (ξέρει για ποιον λόγο) και στο παιδί μου Λάκωνα (η αγάπη μου γι'αυτόν είναι αυτονόητη, εφ'όσον παιδί μου το αισθάνομαι)

ELvA είπε...

''Απ’ όλα τα πράγματα βγάζω χρήματα. Κάτι για το οποίο είμαι πολύ περήφανος είναι ότι έχω καταφέρει να εφαρμόσω αυτόν που λέω «νόμο της ερωτευμένης πόρνης''!

Aν και μεσα στο κειμενο σου φαινεται σε ενα σημειο για ποιον λες δε θα το αποκαλυψω, απλα δε μου κανει εντυπωση οτι ο συγκεκριμενος μιλαει ετσι, αφου τετοια και χειροτερη γνωμη ειχα σχηματισει γι αυτον ακουγοντας τον σε αλλες συνεντευξεις!

Καλημερα kariatida μας!

kariatida62 είπε...

@Εlva: Mη τον αποκαλύψεις,μάτια μου, γιατί θ'ακολουθήσουν πολλοί...και δεν θέλω να ξέρουν ποιος είναι!
Επέλεξες την απάντηση που τα λέει όλα!!!
Φιλια πολλά

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Τυχαίνει να γνωρίζω κι εγώ για ποιόν πρόκειται - κι είναι ασφαλώς ένας άνθρωπος, που έχει επηρεάσει πολλούς συνομήλικούς του και νεώτερους, που, μεταξύ πολλών άλλων, είναι υπεύθυνος και για το ότι πολλοί από μας (και ο υποφαινόμενος) ξεκίνησαν να "μπλογκάρουν".
Αν είναι πραγματικά ευφυής δεν το γνωρίζω και δεν με ενδιαφέρει και τόσο. Πολύ πιο ενδιαφέρον κοινωνικά και αποκαλυπτικό προσωπικά είναι το ότι είναι άνθρωπος, που έχει εργασθεί ελάχιστα χρόνια, που έχει, δηλαδή, ελάχιστα τριφτεί στον πραγματικό κόσμο της παραγωγής και της εργασίας, στο πραγματικό κοινωνικό χωνευτήρι... όχι στον τεχνητό κόσμο των media ή στον χρυσελεφάντινο πυργίσκο του διανοούμενου, που αφ' υψηλού βλέπει τον κόσμο και τον επεξεργάζεται μέσα του... μόνον!..
Τούτο ακριβώς αξηγεί και το γιατί, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα δεν μπορεί να επηρεάζει πια κανέναν - όσο ευφυής κι αν ίσως είναι... Αφ υψηλού και από απόσταση τοποθετήσεις, υποδείξεις, αξιώματα και θεωρήματα είναι απλώς (αμπελο)φιλοσοφίες!
Λυπάμαι για το ότι ο ίδιος, επειδή, όπως έχει δηλώσει, έβγαλε γρήγορα πολλά χρήματα από την
μετεωρική και άξια διαφημιστική του καριέρα, απομακρύνθηκε από το κοινωνικό γίγνεσθαι και την τριβή, που μόνον αυτό προσφέρει. Απώλεσε έτσι κάθε τεκμήριο εγκυρότητας, κατ' εμέ...
Μπορούμε, όμως, πάντα να χαμογελάμε με τις απόψεις του. Κάτι είναι κι αυτό στα χρόνια του!

kariatida62 είπε...

@Asteroid: Kαλώς μας ήρθες! Ευχαριστώ για το κατατοπιστικό σου σχόλιο...η κατακλείδα σου υπέροχη!

Я верю в Сталина είπε...

Καλημέρα! :)

Ξεκινώ με την παράκληση να σβήσεις το όνομα γιατί φαίνεται κι έτσι κι αλλιώς προϊδεάζει θετικά ή αρνητικά... :)

Δυστυχώς ή ευτυχώς έχει τύχει να έχω παρακολουθήσει τον άνθρωπο αυτόν, επιδερμικά βέβαια και ανεξάρτητα από το βάθος γνώσεων που έχει (αδιαμφισβήτητα) μου κάνει τόσο κενός, όσο κι ένα άδειο κουτί τσιγάρα...

Επίσης να σημειώσω ότι κι ο ίδιος εμπίπτει σε αυτό που λοιδωρεί, δλδ τη συνομωσιολογία (βλ. Τουρκικές παραβιάσεις). Το εξωφρενικό δε είναι πως έχει την εντύπωση πως ξέρει την απάντηση για όλα τα προβλήματα του κόσμου.. Ε, αφού βρήκαμε το Μεσία λοιπόν...

Κρίμα τα βιβλία που διάβασε και τα πανεπιστήμια που τον φιλοξένησαν... πεταμένα λεφτα, που λένε...

Τα σέβη μου

a-kentavrou είπε...

"Ή Δυστυχία του να είσαι Έλλην " είναι το βιβλίο που τον έκανε γνωστό.
Στο βιβλίο αυτό σε στυλ αποφθεγμάτων κάνει κρίσεις για τον ΈΛΛΗΝΑ.
Επειδή είναι διαφημιστής κατ επάγγελμα χρησιμοποιεί το στυλ του εντυπωσιασμού χρησιμοποιώντας την υπερβολή.
Λέει αλήθειες σκληρές για του Έλληνες όπως και στη συνέντευξη.
""Δεν θέλει μόνο αρετή και τόλμη η ελευθερία. Θέλει κυρίως γνώση και κρίση."""
Οι κρίσεις του ορισμένες είναι λάθος,διότι χρησιμοποιεί λογικά λάθη πχ από το μερικό ποτέ δεν συμπεραίνουμε το γενικό.
Άνθρωπος που τολμά να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα.Δεν μιλάει τη ξύλινη γλώσσα των πολιτικών.
Η φωνή του είναι απαραίτητη για τη Δημοκρατία.

ανεστης είπε...

Τι ακριβώς είναι αυτό που ενόχλησε στις απόψεις του; Ναι, ξέρω: Ο καθένας εδώ μέσα μπορεί να βρει και απο μια απάντηση που θα τον ενοχλεί.

Απο το οτι δούλεψε λίγο (και τι έγινε ο ύμνος στην τεμπελιά;), απο το οτι έβγαλε λεφτά (απο πότε είναι αμαρτία;) μέχρι το οτι τα χώνει στο Θεοδωράκη (όταν το κάνουμε εμείς με περισσή ευκολία και χωρίς δεύτερη σκέψη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα).

Καλά γλυκειά μου εσένα ξέρω τι σε ενόχλησε: που μετανοιώνει για το οτι γύρισε στην Ελλαδάρα μας...

Βάσσια είπε...

:-) Γνωρίζω για ποιον πρόκειται. Δεν είμαι θαυμάστριά του, αφού διάβασα βιβλία του και απόψεις του. Όσο για το/τα blogs του, δεν με ενδιαφέρουν.
Είναι συνέντευξη, αν θυμάμαι καλά, από κάποιο ένθετο εφημερίδας.

Να σου πω Καρυάτιδα, και να μην ήξερα ποιος είναι, διαβάζοντας το κείμενο το συμπέρασμά μου θα ήταν ότι είναι δεν είναι και τόσο αυθεντικός, όσο θέλει να παρουσιάζεται.

Και ειλικρινά το θέμα με τα gadjet, που προσπαθεί να τα ωραιοποιήσει σε σχέση με το συγγραφικό/πνευματικό του υπόβαθρο, το βρίσκω τουλάχιστον υποκριτικό.

Καλή σου εβδομάδα
:-)

MINIMARKET είπε...

Απαξιώ να ασχοληθώ με ανόητους και δη ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟΥΣ ανθρώπους !
Φυσικά η φωνή του είναι απαραίτητη για την σημερινή " δημοκρατία " ή αλλιώς ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ !
Και παραθέτω και την γνωστή φράση :
" Δυο πράγματα είναι άπειρα : το σύμπαν και η βλακεία , αν και για το δεύτερο δεν είμαι σίγουρος " !
Καλησπέρα φίλη μου...

kariatida62 είπε...

@marco,a-Kentavrou,Bάσια,minimarket:Σας καλησπερίζω...δεν ανταπαντώ αφήνω την μπάλα σε σας!
Υ.γ. Μου αρέσει που έκρυψα το όνομά του, δεν τόβαζα καλύτερα με bold γράμματα, τρομάρα μου και τρομάρα του!!!

kariatida62 είπε...

Αυτό το σχόλιο το άφησε ο φίλος μου ΙΟΝΝΚΟRR, που σήμερα μου έχει σπάσει τα νεύρα και παει φιρί- φιρί να του στείλω δυο ξεγυρισμένες μπούφλες!!! Δεν πειθαρχείται με τίποτα,μου αυθιαδιάζει,με κοροιδεύει και στο τέλος αποκαλύπτει το όνομα που σας κρύβω. Αντιγράφω λοιπόν το σχόλιό του αυτούσιο,σβήνοντας το όνομα του συνεντευξιαζόμενου,αφήνοντας όμως το υπόλοιπο...(όχι που θα σ'άφηνα να μου χαλάσεις εσύ το σχέδιό μου!) Εμ δεν την έμαθες ακόμα καλά την Καρυάτιδα....αγάπη μου!
ΙONNKORR:
"Είναι ο Νεο-Έλληνας Θεός, ο "................"

Αυτόν που έπρεπε να έχουν εικόνισμα όλοι οι νεο-Έλληνες.

Είναι επηρμένος??

Σοβαρά, εδώ έχει καβαλήσει καλάμι και ο κάθε πικραμένος και ο Θεός .....πρέπει να παραμένει σεμνός!

Είναι ο μόνος άνθρωπος, στα Ελληνικά ΜΜΕ, που θεωρώ σημαντικό. Μόνον αυτόν και κανένα άλλο.
- Ο ήρωας ανάμεσα στις μετριότητες.
- Ο σοφός ανάμεσα στους ηλίθιους
- Ο μόνος αξιοπρεπής ανάμεσα στους σκερβελέδες.

kariatida62 είπε...

@Ανέστης: Ενοχλεί ως κουνούπι και απομακρύνει ως βρωμούσα η υπερφιαλότητά του, ο κομπασμός του,και κυρίως το απίστευτο μίσος που εκφράζει με κάθε τρόπο για την πατρίδα του....
Αυτά χαριτωμένε μου, ενοχλούν εμένα προσωπικά και απ'ότι θα διαπιστώσεις και συ εδώ μέσα τους περισσότερους!(ένα στατιστικό μικρό δείγμα για την απήχηση που έχουν οι απόψεις του στο σύνολο)
Ρε την βουβουζέλα ακόμα να την φέρεις, θέλω να πάω στο σπίτι του ξινού Ιοnnkokora!!!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Γνωστός έγινε πρώτα από την διαφημιστική του εταιρεία και μετά τσεπώνοντας το χρήμα στρογγυλοκάθησε σε μαλακούς θρόνους και με επιμέλεια προμοτάρησε τον εαυτό του.
Εγινε μόδα, γιατί ήξερε πολύ καλά το σερβίρισμα.
Η πρόκληση και η φιλολογικοκουλτούρα πουλάει.
Ηταν και οι συγκυρίες της εποχής που έπεσαν λίπασμα στα ανόητα.
Εχοντας διαβάσει τα βιβλία του που άλλοι τα θεώρησαν σπουδαία, αλλά η ταπεινότητα μου τον αποδόμησε.
Γιατί δεν είναι "δυστυχία να είσαι Ελληνας".

Του αφιερώνω το "Εγχειρίδιο βλακείας" του
Χαριτόπουλου.
Τη συνέντευξη δεν είχα την τιμή να την διαβάσω. Είχε και την κλασσική φωτογραφία του;

Τα χάπια μου βρεεεε.

kariatida62 είπε...

@Γιαγιά Αντιγόνη:Έλα βρε Αντιγόνη, επιτέλους να βάλεις καμμιά φωνή εδώ μέσα!!!
Μαζί, μαζί, του το αφιερώνουμε...!!!
Γλυκειά μου εσύ Αντιγονούλα!

ανεστης είπε...

Είναι άνθρωπος με αντισυμβατική σκέψη που τολμάει να μιλάει αντίθετα απο το ρεύμα. Δεν έχουμε πολλούς που να τολμούν να αρθρώσουν λόγο αντίθετο απο τις κατεστημένες απόψεις και τα ιδεολογήματα.

Αυτό και μόνο φτάνει για είναι ιδιαίτερα χρήσιμος, για να τσιγκλάει το μυαλό μας και να σκεφτόμαστε ακόμα και το γιατί διαφωνούμε μαζί του (όσοι διαφωνούν).

Ας συγχωρεθούν λοιπόν τα όποια μειονεκτήματα, άλλοι περισσότερο φελλοί είναι στο απυρόβλητο χωρίς κανένα λόγο.

Πιο πάνω αναφέρθηκε απο μια φίλη ο Χαριτόπουλος που έγραψε και διατριβή περί βλακείας ο υπέρτατος! Αυτός δηλαδή ο τιμητής πόθεν έλκει την τόση διανοητική ανωτερότητα; Τι σημαντικό έχει πει; Μήπως είμαστε ακριβοί στα πιτουρα και φθηνοί στο αλεύρι;

kariatida62 είπε...

@Ανεστης: Βρε Ανέστη μου, αν λέω εγώ ότι είσαι όμορφος κούκλος, ενώ όλοι βλέπουν την ομολογουμένη ασχήμια σου και πάω κόντρα στο ρεύμα,σημαίνει ότι έχω αντισυμβατική σκέψη και είμαι ιδιαίτερα χρήσιμη???
Και εν πάσει περιπτώσει, απο σένα που πράγματι γνωρίζεις πέντε πράγματα παραπάνω, έχω άλλη απαίτηση απο το δικό σου φέρεσθαι και λέγειν απο ότι έχω για τους άλλους... φελλούς που πράγματι υπάρχουν και είναι στο απυρόβλητο, όπως λες!(καταλαβαίνεις βέβαια ότι απευθύνομαι όχι σε σένα αλλά στο κύριο αυτόν που θέλει να παρουσιάζεται ως διανοούμενος)

ανεστης είπε...

Φυσικά και είμαι όμορφος! Και είσαι χρήσιμη (για μένα σίγουρα!).

kariatida62 είπε...

@Ανέστης: Eίσαι πρώτος!!! Και για τις διτές απαντήσεις σου και για το επίπεδό σου!!!
Σ'ευχαριστώ που μου αφιέρωσες τόσο χρόνο...φιλί!

MINIMARKET είπε...

Σιγά μην ανοίξω διάλογο για αυτό το άτομο !!!!
Μπήκα μόνο για να πω ένα μεγάλο μπράβο στην αξιολάτρευτη και αξιοθαυμαστη γιαγιά αντιγόνη !!!!!!!!!!
Αξιολάτρευτη γιαγιά μας οι απόψεις σου και οι ιδέες σου είναι για μας ΘΗΣΑΥΡΟΣ !
Ας τις διαβάσουν κάποιοι μήπως και τους γιατρέψει την μαλάκηνση εγκεφάλου που έχουν πάθει !!!!
Ξανά καλησπέρες.....

ανεστης είπε...

Έλα τώρα στο blog να πάθεις ένα έμφραγμα :)

CsLaKoNaS είπε...

Τη συνέντευξη την είχα διαβάσει. Διάβασα μέχρι το σημείο που μιλάει για το laptop και τη θυμήθηκα αμέσως.

Πρόκειται για τον πιο μορφωμένο Έλληνα, εν ζωή.

Υποκλίνομαι μπροστά του.

~reflection~ είπε...

Το ομολόγησε ότι λειτουργεί σαν πόρνη είτε ερωτευμενη, είτε όχι...

Το δυσάρεστο είναι οτι απέκτησε πρόσβαση στο Βήμα και οι απόψεις του κάνουν το γύρω του κόσμου, ενώ άνθρωποι με βαρύτητα και περιεχόμενο μενουν στην αφανεια...


-α!... πηγα στο αλητακι....
σου χρωσταω εισιτήριο για τη διαδρομή αυτου του όμορφου προορισμού!....
πληρωνεσαι με φιλια?...-

CsLaKoNaS είπε...

Επίσης ευχαριστώ για την αφιέρωση ! :)

Μακάρι να φτάσω στο 1/10 της μόρφωσης και της διαύγειας αυτού του ανθρώπου.

kariatida62 είπε...

@Cs: Δεν είχα καμμία αμφιβολία ότι ο τύπος είναι το πρότυπό σου!!!
Κοίτα όμως αγόρι μου,εκτός την μόρφωσή του που εύχεσαι να πάρεις αν υιοθετήσεις μόνιμα και το ύφος του, κοίτα πώς θα σε βλέπουν οι υπόλοιποι και τι θα λένε για σένα!!!
Αν σου αρέσει χάρισμά σου, αν σ'αφήνει αδιάφορο, με τις γάτες σου θα μείνεις και συ όπως κι'αυτός!
Να θυμάσαι τα λόγια μου....

kariatida62 είπε...

@Κάκια:Σωστά ποιήτριά μου!!! Μια πόρνη!!! η οποία τώρα έχει γεράσει και έχει καταντήσει γριά-Τσατσά!!!
Πήγες στο Αλατάκι μας?? Είδες το ελαφάκι μας?? Δεν είναι τρυφερό, πλασματάκι ιδιαίτερο??
Ότι θέλεις θα βρεις κοκόνα μου εδω μέσα, απο ελαφάκια μέχρι βούβαλους!!! Όλα τα ζωντανά του Θεού όμως έχουν την χάρη τους...:)

Ανώνυμος είπε...

Ο ποιο μαλακας ελληνας,
μαλλον ανθελληνας.

Ο μονος που αυτοαποκαλειται "διανοουμενος".
ΨΩΝΑΡΑ

ΕΝΑΣ ΔΕΞΙΟΣ ΜΕ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑ

kariatida62 είπε...

@Ανώνυμος: Mε το να τον αποκαλείς μαλάκα, μη νομίζεις ότι τον βρίζεις! Είναι πλεον τίτλος τιμής για τους Έλληνες,όπως λένε sir οι Εγγλέζοι, φον οι Γερμανοί, ρας οι Αιθίοπες..!
Αλλά εσύ χρυσό μου γιατί δεν μας χαρίζεις το ονοματάκι σου και έρχεσαι χωρίς πρόσωπο...δεν είναι αντρίκιο αυτό!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Μιας και είμαι οπαδός της Προτεταντικής ηθικής είμαι ενάντια σε όσους έχουν ύφος "ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;", θέλω να πιστεύω ότι ακόμα και αν εμφανιστεί μπροστά μου ο Θεός με τέτοιο ύφος θα του απαντήσω: όχι αλλά καλό είναι οι άντρες να κατουράμε συχνά γιατί υπάρχει και ο προστάτης.

Δίδαγμα: Humans must be humble.

ΥΓ, πολλά ρητά μεγάλων ανθρώπων είναι πολύ σοφά αλλά καλό είναι εμείς οι απλοί άνθρωποι να τα εφορμόζουμε.

kariatida62 είπε...

Να σας συστήσω άλλον έναν Έλληνα του εξωτερικού που ήρθε δυστυχώς και έμεινε στην Ελλάδα! ΙΩΑΝΝΗ Κ(ΠΡΩΗΝ ΙΟΑΝΙΣΚ)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Για ποιο λόγο δυστυχώς;
Πουλάω μούρη επειδή μεγάλωσα στο εξωτερικό; Αν ναι συγνώμη αλλά είμαι humble και σε αυτόν τον τομέα.

Saq είπε...

Δεν κατάλαβα πραγμαικά τι ενόχλησε στην συνέντευξη. Δεν τον ξέρω τον τύπο αλλά θα μάθω. Νομίζω ότι ήταν σε όλα του ολόσωστος! Βγαίνει ένας άνθρωπος στην Ελλάδα και λέει τα πράγματα όπως τα σκέφτεται και αμέσως να τον φάμε. Αλλά έτσι είναι μας αρέσουν οι μουλοχτοί και οι σιγανοπαπαδιές.

kariatida62 είπε...

@ΙωάννηςΚ:Οχι Ιωάννη δεν είπαμε τίποτα για σένα!

iamaticus είπε...

ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ ΜΟΥ....
επιτηδες ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΣΤΩ....

Την συνεντευξη αυτη ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ πρεπει να την εχω ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕΙ.

Ειναι πολυ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙΣ ΗΘΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΗΝ "ΕΠΑΡΣΗ" ΤΟΥ....

και ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ....

ΟΜΩΣ ΟΙ "ΣΦΡΙΓΗΛΕΣ" ΚΑΙ "ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ" ΤΟΥ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ......παραμενουν!!!!
ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΦΥΣΗ..ΠΟΥΡΙΤΑΝΙΚΗ ευκολα καθαρισες και ΞΕΧΑΣΕΣ.
ΑΝ ΟΜΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ....θα σκεφθεις:

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΟΣ!!!!
.....υπαρχει Ο ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ!!!!!

.....εγω τον υποληπτομαι ΒΑΘΕΙΑ...και ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΖΩ......

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Μιας και μεγάλωσα στο εξωτερικό έτσι νόμισα :)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Εκτιμάω πολύ τον Νίκο Δήμου, αν μη τι άλλο έγινα μπλόγγερ για να σχολιάζω στα μπλογκς του.

kariatida62 είπε...

@Ιamaticus: Ιαματικέ μου ήρθες? Καλώς τον! Αν είναι να επηρρεαστείς να τα διαβάσεις καλέ μου τα σχόλια για να μάθεις και την δική μου άποψη.
Αυτά που μου γράφεις όμως θα τα σκεφτώ περισσότερο, γιατί ότι μου λες εσύ χρειάζονται δεύτερη σκέψη...

kariatida62 είπε...

SAQ: Βρε Σακ, 38 σχόλια κάτω απο την μακροσκελέστατη ανάρτηση και ακόμα να καταλάβεις εσύ τι μας ενόχλησε??? Αμαν πόσα θέλεις ακόμα για να καταλάβεις?

iamaticus είπε...

Τωρα που διαβασα τα σχολια ολα...
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ!!!

Ομως μεσα στη συνεντευξη ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΦΑΡΔΕΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ!!!
....μια ΝΙΚΟ....μια ΔΗΜΟΥ....
δεν το προσεξες.....
ευχαριστιες

kariatida62 είπε...

@iamaticus: Kαι που τόκρυψα, όσο μπόρεσα, τον κατάλαβαν όλοι! Τέτοια έπαρση, τέτοιος κομπασμός δεν υπάρχει σε πολλούς Ιαματικέ μου!
Αυτό δεν μπορώ να το ανεχτώ ούτε στον ίδιο τον Θεό που λένε...και επίσης άνθρωπος που δεν αγαπά την πατρίδα του δεν αγαπά την ίδια του την μάνα! Τόπε και Πυθαγόρας μ'άλλα λόγια...στάχω όλα γράψει Ιαματικέ μου, γιατί με βάζεις να επαναλαμβάνομαι??

α Κενταύρου είπε...

Καλή μου φίλη τι να κρίνω την έπαρση ,τον εγωισμό η το περιεχόμενο των ιδεών του?
Σαν προσωπικότητα απαράδεκτος αλλά αυτό δεν έχει μεγάλη αξία.
Αξία έχουν οι ιδέες του .
Δυστυχώς ορισμένες κρίσεις του για τους Νεοέλληνες είναι αληθινές πχ

Τον αιώνα που πέρασε, η ελληνική εκκλησία υπηρέτησε – πιστά και αφοσιωμένα – πολλούς κυρίους. Εκτός από τον Ένα.
--------------
Στατιστικές παράμετροι του μέσου έλληνα (1975): ζει στην ακριβότερη χώρα της Ευρώπης -σε σχέση με τις αμοιβές του- έχει τη χειρότερη κοινωνική ασφάλιση, τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα, το φτωχότερο εκπαιδευτικό σύστημα και τις μικρότερες κυκλοφορίες βιβλίων. (Ελπίζω να βρεθεί καμιά Πορτογαλία, να με διαψεύσει σε κάτι απ’ όλα αυτά).
-------------------------
Όλη τη μεθοδικότητα και το σύστημα, που μας λείπουν από την καθημερινή μας ζωή και εργασία, τις συγκεντρώνουμε στη μυστική αποστολή μας: να καταστρέψουμε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά αυτόν τον ωραίο τόπο μας έταξεν η μοίρα.
-------------------------------
Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει! (Μην απελπίζεστε: Ας προσπαθήσουμε λίγο ακόμα…)

μαχαιρης είπε...

Δεν τον γνωριζω τον ανθρωπακο...
Θα παρω βιβλια του για να τον μαθω και να καταλαβω που..την επαθε τη ζημια...
Εμενα αυτη ολη η αναιτια αντισυμβατικοτητα μου κανει περισσοτερο σαν...ΑΜΥΝΑ αν δεν ειναι διαφημιστικη πουτανια...
Εννοω δλδ οτι εντυπωσιαζοντας τον κοσμο με το ονομα της Μακεδονιας...πουλαει πιο ευκολα τα τσολιαδακια του...
Ας ειναι ελαφρυ το χωμα που θα τον σκεπασει..
αυτον και τα λεφτα του...
Ευχομαι να μην ξεχασει να γραψει αυτο που ειπε στον ταφο του...
Θα μας διδαξει πολλα...

kariatida62 είπε...

@α-ΚΕΝΤΑVROU:ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΟΨΙΣΩ ΤΟΝ ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΙΣ ΣΤΟ "ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ"??
ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΑ ΒΡΕ ΑΣΤΕΡΙ...Ο ΜΑΧΑΙΡΗΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΕΕΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΑΠΟ ΤΙ ΤΟ ΕΠΑΘΕ...ΕΓΙΝΕ ΣΑΦΗΣ!

kariatida62 είπε...

@ΜΑΧΑΙΡΗΣ:Τελικά μαζί σου, δεν μπερδεύομαι ποτέ!!!

to alataki είπε...

Νομίζω πως το θέμα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε δεν είναι το συγκεκριμένο άτομο αλλά το εξής.
Η έπαρση και η αλαζονεία είναι χαρακτηριστικό της εφυίας, της έλλειψης συναισθηματικής νοημοσύνης, της ανοησίας;
Θα μπορύσα να παραθέσω περισσότερα, αλλά αυτά αρκούν.
Θα έλεγα επιεικώς το δεύτερο. Μια ιδιοφυϊα δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει Σ/Ν και είναι γνωστό πως καταξιωμένος θεωρείται αυτός που διαθέτει
ΙQ και ΕQ άνω του μέσου όρου.
Ο Αισχύλος σε κάποια τραγωδία αναφέρει πως ο αλαζόνας δεν διαθέτει λογική σκέψη και η αλαζονεία είναι ασέβεια προς τους θεούς...

kariatida62 είπε...

@to alataki: Αλατάκι μου, συγνώμη που δεν σε περίμενα περισσότερο,αναγκάστηκα...τώρα θα πρέπει νάχεις καταλάβει τι παίχτηκε!

CsLaKoNaS είπε...

Το alataki είπε κάτι ενδιαφέρον. Μίλησε για EQ.

Υπάρχει EQ;

Το EQ είναι από μόνο του contradictio in terminis. Οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι μάλλον δεν υπάρχει αλλά μέχρι να το αποδείξουν τελεσίδικα οι επιστήμονοι αυτό, θα περάσει αρκετός χρόνος ώστε να βγάλουν καλά λεφτά οι ψυχολόγοι από εμάς εκμεταλευόμενοι την έμφυτη ανάγκη μας να ακούμε ωραία και ενθαρρυντικά λόγια (και φυσικά να πληρώνουμε γι αυτά)....

Α-ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ είπε...

Με ενδιαφέρει το αλλά.
ΛΈΕΙ ΑΛΉΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΛΗΣΕΙ ΠΑΛΙ ΜΟΥ ΕΊΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΛΕΕΙ.
ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

IonnKorr είπε...

Τώρα γύρισα. Είδα και τις αναρτήσεις των άλλων. Όλα γνωστά. Οι γνωστοί (εγώ, Λάκων, Saq) και ο Ανέστης δηλώνουμε ανεπιφύλακτα συνοδοιπόροι του.

Οι άλλοι, οι πολλοί δηλώνουν από αντίθεση έως μίσος. Πάντα έτσι ήταν. Οι πραγματικά μεγάλοι προκαλούν την απέχθεια των πολλών.
Κατ' αρχάς ο Δήμου δεν έχει καμία έπαρση. Κάνει απόλυτη πλάκα σε αυτή την συνέντευξη. Το να ονομάσουμε το χιούμορ "έπαρση" είναι γελοίο.

Αλλά και έπαρση να είχε πάλι θα έπρεπε να του συγχωρεθεί.

Βλέπω τον Μαραντόνα να πουλάει την απόλυτη μούρη, τον θυμάμαι να κατεβαίνει από το προσωπικό του ελικόπτερο μέσα στο γήπεδο, για να παίξει μπάλα όταν ήταν στην Ιταλία. Η απόλυτη έπαρση. Και τι είναι και ήταν ο Μαραντόνα. Ένας μεγαλέμπορος ναρκωτικών με ποδοσφαιρικό ταλέντο.

Κατηγορήθηκε ποτέ για έπαρση??? χα..χα.. ποτέ!
Χιλιάδες επηρμένοι πολιτικοί, τραγουδιστές, ζωγράφοι, ποιητές, συνθέτες, ποδοσφαιριστές, μοντέλα κυκλοφορούν στα κανάλια και δεν βλέπω να τους κατηγορούν πολλοί γι'αυτό.

Και ο Δήμου, ένας σεμνότατος άνθρωπος, με θάρρος να λέει την προσωπική του άποψη χωρίς να χαϊδεύει τα ώτα τα πλήθους βάλλεται γι αυτό.

Πόρνη ο Δήμου, επειδή έχει το θάρρος από τόλμη να κάνει πλάκα στην συνέντευξη του. Κατ' αρχάς είναι ανδροπρεπέστατος. Είχε πάντα όσες γκόμενες ήθελε και μάλιστα τις καλύτερες. Γι αυτό και δεν παντρεύτηκε.
Ήταν αντισυμβατικός. Δεν έφαγε από κανένα Δημόσιο, δεν πήρε μίζες, όλα τα λεφτά τα κέρδισε με την αξία του και μάλιστα σε ένα αντίξοο περιβάλλον για τις ιδέες του.

Τον θεωρώ μετενσάρκωση του Επίκουρου και του
krishnamurti. Μπορούσα να γράψω σελίδες γι' αυτόν αλλά εδώ μέσα θα πήγαιναν χαμένες.

kariatida62 είπε...

Cs:Πες και την μετάφραση, αντίφαση, να το καταλάβει ο κόσμος! Πρεπει να σε καταλαβαίνουν όλοι...αν θέλεις να επικοινωνείς με όλους...

CsLaKoNaS είπε...

@kariatida62

χαχαχαχα εχεις δικιο αλλα μου αρεσει να το λεω ετσι γιατι ετσι το λενε οι δικηγοροι. απο αυτους το εμαθα και το κυκλοφορω και εγω ως πολυ πιασαρικη και ιντελεκτουελ φραση...

υ.γ.
μετα απο 4 χρονια στη blogοσφαιρα αυτο ειναι το πρωτο σχολιο χωρις τονους και κεφαλαια....

CsLaKoNaS είπε...

@IonnKorr

Προσυπογράφω.

kariatida62 είπε...

@ΙΟΝΝΚΟRR:Καλώς τον! Βγήκες αργά όπως οι βεντέτες!!!
Εσύ, λοιπον, ο Σακ,ο Λάκωνας, ο Ανέστης, σαν να λεμε η γνωστή συμμορία!
Για άλλη μια φορά σήμερα δέχτηκα τα κολακευτικά σου λόγια! Τώρα μου την είπες και για τον κόσμο που μαζεύω,ευχαριστώ πολύ!!!

α-κενταυρου είπε...

Να εξηγηθεί γιατί θα πήγαιναν χαμένες?

kariatida62 είπε...

CS: Τι θέλεις να πεις ότι ύστερα απο 4 χρόνια blogging, σήμερα εξαντλήθηκες στης Καρυάτιδας??? Ας γελάσω!!!

Saq είπε...

kariatida62
Μου φαίνεται το έπιασες το νόημα, μας έχεις καταλάβει και βάζεις θέματα που ξέρεις ότι θα προκαλέσουν τζερτζελέ. Βρε μπας και μας δουλεύεις;

kariatida62 είπε...

@SAQ: ΑΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!Ωρες είναι να μου πείτε ότι βγάζω και χρήμα με κάθε σχόλιό σας...
Περιμένω τον Δημητράκη νάρθει να μου γράψει...
Πώς θα το ονομάσει σήμερα το μαγαζάκι μου!
Πού είσαι Δημητράκη???

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Κοίτα ο άνθρωπος είναι από τους ευφυέστερους ¨Ελληνες με διαυγή σκέψη. Αν τώρα συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί του, είναι άλλο θέμα.Πάντως αδιάφορος και γλοιώδης δεν είναι. Και η κουβέντα μαζί του έχει σπιρτάδα.
Πάλι Καρυάτιδα προκάλεσες συζητήσεις.
Γι αυτό αξίζει η επίσκεψη εδώ μέσα

kariatida62 είπε...

@Χριστόφορος: Αύριο δεν θα σας γράψω τίποτα! Θα σας βάλω μόνο μουσική για να ηρεμήσουμε όλοι....αλλά μετά θάρθει ο Λάκωνας και θα αρχίσει να μου λέει ότι δεν του αρέσει το κομμάτι γιατί είναι κλεμμένο.
Τι να κάνω η άμοιρη με σας όλους που έχω μπλέξει Χριστόφορε???
Τον Δημητράκη όμως δεν μου τον φέρνετε και θα αρχίσω να απογοητεύομαι....φέρτε μου τον Δημητράκη να κλείσουμε για απόψε!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με όσα είπε ο ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ,και η γιαγιά Αντιγόνη ,αυτή είναι η αίσθηση που έχω καιεγώ γι'αυτόν απο τη δεκαετία του 80,που ήταν και της μόδας.Και θα ρωτήσω τον Ανέστη και τον IonnKorr,γιατί είναι πολύ σπουδαίος όποιος μιλάει για τα αυτονόητα;τον εαυτό σας που τον κατατάσσετε;και για να τελειώνω,με ενοχλεί,όποιος χωρίς να δώσει τίποτα για την πατρίδα του,χωρίς να θυσιάσει ούτε την καλοπέρασή του,΄βγαίνει και δημόσια κακολογεί,τον Θεοδωράκη,και με τον χειρότερο τρόπο.Δεν είμαι υπέρ του Θεοδωράκη,αλλά τα δημόσια πρόσωπα χρειάζεται να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία-λέξεις όταν αναφέρονται σε προσωπικότητες,που θα πέθαιναν για την πατρίδα τους.(και με αυτό ακόμη δεν είμαι απόλυτα σύμφωνη,για άλλους λόγους)Πόσο μάλλον κάποιος που μερικές γραμμές πριν διαφημίζει τον εαυτό του σαν διανοούμενο.Και ναι η αλαζονεία είναι ασέβεια προς τους θεούς.
Σε αυτό το σημείο φαίνεται και η μικρότητά του,το κόμπλεξ του,για όσα δεν έχει ο ίδιος κάνει.Όλα τα διλλήματα που δήθεν τα βλέπει είναι τεχνητά στο βάθος τους.Αλλά έτσι είναι το σύστημα.Έχει προνοήσει θέση και ρόλο και γι'αυτούς.Σοφία

iamaticus είπε...

breeee IONNKORR.....

Eμενα ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΡΕΙΑ ΣΟΥ????

Αφου ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟΨΗ ΜΕ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΕΧΩ....μαλλον δεν το προσεξες.....

Η ΔΕ ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕ "ΝΕΟ-ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟ" ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ!!!!

Εγω επισης...ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΥΛΙΣΜΟ...που βεβαια ΔΙΑΦΕΡΕΙ (ποιοτικα) ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΑΡΞΙΣΤΩΝ....

Για τον συγχρονο ΚΕΝΤΡΟΕΥΡΩΠΑΙΟ ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ "ΒΛΑΣΦΗΜΕΣ"+"ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ"+"ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ"....
μαλλον ΚΟΙΝΟΤΥΠΕΣ ΕΙΝΑΙ...ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ!!!

Για την ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ....
ΤΟΥ "ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ"+ "ΜΕΓΑΛΟΙΔΕΑΤΙΣΜΟΥ"+ "ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ" "ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ"+"ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ" (πχ: Λιανα Κανελλη)...
και η φυσικη του παρουσια...Ως ΑΤΟΜΟΥ... ΣΥΝΤΕΛΕΙ ΣΤΟ:
...ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ "ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟΥ" ΠΛΗΘΟΥΣ!!!!
ευχαριστιες

kariatida62 είπε...

@Ανώνυμος:Θα προτιμούσα φίλε νάφηνες ένα όνομα,δεν σημαίνει ότι επειδή θα αφήσεις και το όνομά σου ότι σε γνωρίζουμε...είναι πιο αντρίκιο στο ξανάπα! Όσο και να θέλεις να μας δείξεις ότι είσαι γυναίκα, εγώ ξέρω...ότι δεν είσαι!

kariatida62 είπε...

Βρε Ιωνα πάρτε και τον Ιαματικό μας μαζί σας, τον αφήσατε μόνο του και δεν του αρέσει!

IonnKorr είπε...

Ιαματικέ

Ήταν η απόλυτη γκάφα μου.
Και, βέβαια, ανήκεις και συ στο "ελιτίστικο" σωματείο των Νεο-Επικούρειων οπαδών του Νίκου Δήμου, μαζί με τους άλλους τρείς που προανέφερα.

Στο είχα πει άλλωστε από την πρώτη φορά που επισκέφτηκα το blog σου, εντελώς κακοπροαίρετα (ένεκα της αθυρόστομης και βωμολόχου φύσης σου χα..χα..) ότι έμεινα έκπληκτος από την ταυτότητα θέσεων και απόψεων που έχουμε απέναντι στα κοινωνικά θέματα.

Γαμώτο, σε ξέχασα, όχι γιατί δεν θυμόμουν την ταύτιση απόψεων αλλά γιατί ρολάρισα γρήγορα τα σχόλια και δεν είδα ότι είχες γράψει εδώ.
Συνήθως γράφεις κατεβατά και αυτήν την φορά ήσουν πολύ λιτός.

CsLaKoNaS είπε...

Δε θα δίνει μόνο ο Δήμου συνεντέυξεις. Μέγας βλαξ είμαι και εγώ !

kariatida62 είπε...

@Cs:Mη μας θυμώνεις, καλό μου παιδί, εσύ δεν μπορεί ακόμα να έχεις γίνει μέγας βλαξ! Πρέπει να περάσουν απο πάνω σου ακόμα χρόνια!

CsLaKoNaS είπε...

δε με πιανεις...check my blog...και μετά κατέβα στην απεργία

Άναυδος είπε...

Στο είπαν δυό-τρείς αλλά ίσως δεν το κατάλαβες. Στην 23 ερώτηση είναι φαρδύ-πλατύ το όνομα του. Σβήστο επιτέλους, αλλιώς μην καμώνεσαι συνέχεια πως δεν ξέρουμε ποιος είναι.

Για μένα την καλύτερη σύνοψη, που ήθελα να γράψω αλλά με κάλυψε, την έκανε η
@Βάσσια: << διαβάζοντας το κείμενο το συμπέρασμά μου ήταν ότι δεν είναι και τόσο αυθεντικός, όσο θέλει να παρουσιάζεται >>.
Ακριβώς αυτή την αίσθηση μου αφήνει και μένα. Δεν ξέρω, ίσως γιατί μετά τα δεύτερα "-άντα" και την τύχη απο πολλές συναντήσεις με πολλούς "κάποιους" είμαι πιο υποψιασμένος απέναντι στα διάφορα "μπλαζέ" στυλάκια. Άλλωστε αυτό συμβαδίζει και με την 10ετια του 70 πέριξ της οποίας ο συγκεκριμένος ήταν στην πιο (κοινωνικά) παραγωγική του ηλικία, από όπου και έλκει την καταγωγή ο πυρήνας του κλισέ στυλ του.

Απο την άλλη.
Είμαι και εγώ ένας απο αυτούς που μεγάλωσαν διαβάζοντας άρθρα του στα περιοδικά. Βιβλία του ούτε ένα και δεν το έχω σκοπό, θα δείτε γιατί.
Μια μέρα, κάπου πριν 8-9(;) χρόνια, να’σου και πιάνει σαν επίκαιρη «σταυροφορία» κάτι με το οποίο έτυχε να ασχολούμαι και εγώ τότε αλλά στην αντίθετη διάσταση. Μέχρι τότε τον είχα ακόμη σε μεγάλη υπόληψη αν και, όπως και στους έρωτες που παραβλέπουμε «μικροπράγματα», δεν μου γέμιζαν το μάτι κάποιες συναλλαγές του από πιο παλιά, πχ με έναν άλλον του είδους τον Μάργαρη, τον οποίο δεν πήγαινα με τίποτα γιατί ήταν (δεν ξέρω τι κάνει τώρα) ο κλασσικός χλιμίντζουρας τύπου: «το παίζω προοδευτικός, βρίζω αυτούς που πρέπει, και ταξιδεύω βολικά». Τεσπα.

Του έγραψα, λοιπόν, ένα ωραιότατο μειλ, και λίγο ανεβασμένος (εγώ) που έγραφα προς το «μεγάλο πρόσωπο». Του εξήγησα την αντίθετη άποψη με ορθολογικά επιχειρήματα, τον παίνεψα και λιγάκι ως θαυμαστής τότε, και, περίμενα κατ’ελάχιστον συμπεριφορά ενός «ανοιχτού μυαλού», τίποτα παραπάνω.
Προσέξτε, το ξαναλέω, δεν περίμενα τίποτα παραπάνω από αυτό.

Η απάντηση του «πνευματικού ανδρός με το ανοιχτό μυαλό», ήταν ένα τέτοιο χαστούκι χάλια ύφους και ύψους από πλευράς πνευματικού αναστήματος που απετέλεσε από τότε, αυτός, τον κυριότερο λόγο για τον οποίο έβλεπα με μεγαλύτερη καχυποψία όλους τους «αναγνωρίσιμους φτασμένους του πνεύματος».

Ένα θα σας πω, μην στέκεστε στην αλαζονεία που βγαίνει από την συμπεριφορά του, ας πούμε ότι είναι αποτέλεσμα της ανόδου, είναι και κάποιας ηλικίας επίσης. Θα έλεγα ότι δεν μας αρέσει αυτό αλλά, άντε, ας πούμε ότι δείχνουμε και εμείς μια ανοχή σαν αυτή που απαιτούμε από αυτόν.
Το πρόβλημα είναι ότι ο άνθρωπος αυτός (μας είπες να μην αναφέρουμε το όνομα) έχει πολλά ακόμη να επιλύσει μέσα του, αν και 75αρης περίπου, και τα έχει φκιασιδώσει τόσο που δεν τα υποψιάζεται ούτε ο ίδιος πλέον.

Από εκεί και πέρα, το «χώσιμο» και η προώθηση που επιφυλάσσει ο «προοδευτικός» χώρος σε ανάλογα άτομα (μορφωμένα, δεν αντιλέγω), που φαίνονται χρήσιμα στους σκοπούς του χώρου, κάνουν την υπόλοιπη δουλειά στην προς τα έξω όψη του ατόμου.
Αυτά.

MINIMARKET είπε...

ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ :
ΓΙΑΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ,ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ , ΘΑΡΡΑΛΕΟΣ , ΣΕΜΝΟΣ ΚΑΙ Κ.Τ.Λ.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ , ΟΠΟΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΣ , ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΟΣ ?
ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΟΥ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΤΟ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ !!
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΒΓΑΛΕΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΣΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ ΜΟΥ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΔΕΙΟ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΤΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ !!!
ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΠΩΣ Η ΜΑΛΑΚΙΝΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΕΠΙΔΗΜΙΑ !!!

kariatida62 είπε...

@Αναυδος: Δεν καμώνομαι, τίποτα, η 23η ερώτηση ξέφυγε της προσοχής μου! Δεν έχει σημασία τώρα πια, το όνομά του αναφέρθηκε και στα πιο πάνω σχόλια είναι ο Ν.ΔΗΜΟΥ, τόπαμε!
Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα μας ανέφερες και η εμπειρία σου για την σύντομη ιντερνετική σας επικοινωνία! Επιβεβαιώνει την θέση που τον έχω εγώ προσωπικά κατατάξει!
Την καλημέρα μου και σε ευχαριστώ για την συμμετοχή σου στην συζήτησή μας!

kariatida62 είπε...

@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ:Άλλο πράγμα τα σχέδια των μεγάλων που θέλουν τους πολέμους και άλλο οι προσπάθειες του απλού κόσμου για συναδέλφωση και ειρήνη! Μην τα μπερδεύουμε τα δύο διαφορετικά Μίνι!
Εγώ εκτιμώ παρόμοιες προσπάθειες αλλά και δεν ξεχνώ το παρελθόν...ούτε λάθη που εμείς έχουμε πράξει και ως λαός και ως κυβερνήσεις του λαού αυτού.
Κανένας δεν έχει πάθει μαλάκινση όπως λες!
Ο καθένας έχει την άποψή του και την εκφράζει ελεύθερα στο σπίτι της Καρυάτιδας.
Όχι εκφράσεις που πρσβάλλουν τους φίλους μας Μίνι μου, σε παρακαλώ.
Εδώ μέσα θα προσπαθήσω για το ακατόρθωτο!!!
Θα συνυπάρξουμε όλοι....

MINIMARKET είπε...

KATAΡΧΑΣ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΟΥ , ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ , ΠΑΡΑΦΕΡΘΗΚΑ .
ΣΥΜΦΩΝΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ !
ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΦΙΛΟΥΣ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 3 ΦΟΡΕΣ , ΑΡΑ ΜΙΛΩ ΕΚ ΠΕΙΡΑΣ !
ΑΝ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΜΕ ΕΜΑΣ ( ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ) ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ !
ΑΠΟ ΤΟ 1921 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΥΤΟΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟ ΘΑΒΟΥΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΥΜΕ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΥΣ !
ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΙΔΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΘΑ ΗΜΟΥΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΤΕΙΝΑ ΧΕΙΡΑ ΦΙΛΙΑΣ !
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ !
ΑΝ ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΔΙΝΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ( ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ) ΠΩΣ ΘΑ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑΝ ΟΙ " ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ?

kariatida62 είπε...

@MINIMARKET:Δεν μπορώ πλέον, να φανταστώ ποιους περιλαμβάνει ο όρος Δημοκράτες-Προοδευτικούς? Διότι εγώ τον εαυτό μου τον θεωρώ και Δημοκράτη και με προοδευτικη σκέψη, οι άλλοι ίσως όχι. Οπότε δεν μπορώ να σου δώσω μια αντιπροσωπευτική απάντηση. Ρώτα λοιπόν τους φίλους εδώ μέσα να σου απαντήσουν πώς ακριβώς σε χαρακτηρίζουν...

MINIMARKET είπε...

Η ΦΡΑΣΗ " ΜΑΛΑΚΙΝΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ " ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝΕ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ !
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ " ΚΥΡΙΟ " ΜΙΛΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΟΥΣ ΤΟΥ , ΤΥΠΟΥ ΜΑΡΓΑΡΗ , ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΥΔΟΣ !
ΔΟΞΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΟΛΙΚΟΥΣ Μ@Κ@ΚΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ !

kariatida62 είπε...

@MINIMARKET:Δέχομαι την δημόσια συγνώμη σου και την διόρθωση προς αποφυγή κάθε παρεξηγήσεως!

MINIMARKET είπε...

OXI TETOIΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ !
ΤΕΤΟΙΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ !!!
ΕΝΝΟΩ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΩΣΑΝΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΝ .
ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ 46 ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΚΙΝΚ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ .
ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΟΥΝ ΣΕ ΣΟΥΙΤΕΣ ΤΩΝ 14ΟΟΟ ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΒΡΑΔΙΑ .
ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΟ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ " ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ " !
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΝΟΥΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ( ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ )!
ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΝΝΟΩ !
ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΠΑΜ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΑΣ ΠΑΡΙΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ !
ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ , ΟΠΩΣ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ !

Άναυδος είπε...

Πωπω, εσείς βαράτε εδώ μέσα να'ούμε. Βέβαια η Καρυάτιδα έχει την συνολική άποψη του thread ενώ εγώ διάβασα μόνο τα μισά περίπου.
Πάντως στα εδώ κάτω σχόλια του ΜΙΝΙ, προσωπικά, δεν είδα κάτι που παρεξηγείται. ΜΙΝΙ κάτι στραβό θα έχεις πει στα ακόμη πιο ψηλά σχόλια και σε πήρε η μπάλα έτοιμη, μολόγα.

Να πω κάτι ακόμη για τον Ν.Δ.
Περί Μ.Θεοδωράκη, που ανέφερε, οκ δεν έχω και την φοβερή άποψη, ειδικά αυτήν την κάπως γύφτικη νοοτροπία του Μ.Θ. στα "οικονομικά /πωλήσεις" και τα σχετικά την γνωρίζω και από αλλού. Αλλά.
Αλλά όταν ο εν θέματι θείος αναφέρεται στα στραβά του Θεοδωράκη σε δημόσια συνέντευξη, και μάλιστα τέτοια από κάποιον που θα διαβάσει πολύς κόσμος, τότε ο κύριος είναι σαφέστατα «προοδευτικό παιδί» για τα θελήματα (με ανταλλάγματα πάντα). Γιατί;

1) Ο Ν.Δ. περιλαμβάνεται στην ομάδα των λυσσαλέων «αναθεωρητών». Κάτι το οποίο κυριαρχεί (μόνο που δεν φτύνει κιόλας) και στην συνέντευξη. Παρένθεση, σε αυτό το ζήτημα είμαι στο αντίπαλο στρατόπεδο, αλλά, πράγματι τα συγκεκριμένα στοιχεία που παραθέτει είναι σωστά. Το τεράστιο ζήτημα, όμως, με τους αναθεωρητές είναι αλλού και για αυτό οι «από δώ» τους λέμε «εργολάβους». «Εργολάβους» του «προοδευτικού» κατεστημένου που εξυπηρετεί μια κατάσταση. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, παίρνουμε πάσα από τον ίδιο τον Ν.Δ., που αυτοκαρφώνει την εξαρτημένη σχέση του στο θέμα. Έτσι πάμε στο 2.
2) Τον είπα πριν «παιδί για τα θελήματα». Η συνέντευξη είναι την ίδια περίοδο που η «προοδευτική» παράταξη θέλει να χτυπήσει τον Μ.Θ. για τα γνωστά εθνικά θέματα (και όχι "εθνικιστικά"). Ο Ν.Δ. δεν παραλείπει να αναφερθεί στον Μ.Θ. και τον κάνει εντελώς ρόμπα, ενθυμούμενος μάλιστα, από την συνολική του μνήμη, ένα θέμα που έγινε ένα βράδυ πριν 30(!) χρόνια.

Το δικό μου συμπέρασμα στον πιο πάνω συλλογισμό.
Ο Ν.Δ. είναι ένας κανονικότατος λακές του συστήματος για αυτό και, ενώ αξιόπιστος ίσως σε κάποια αναφερόμενα, είναι εντελώς αναξιόπιστος στις προθέσεις. Προθέσεις που δεν έχουν καμία απολύτως πνευματική ανωτερότητα, ούτε δείχνουν έναν άνθρωπο όπως θα έπρεπε /όφειλε να είναι μετά από μια τέτοια, υποτίθεται, πορεία στα γράμματα και την, πάλι υποτίθεται, αυτοεξέλιξη που λογικά προκύπτει. Μια δυνητική εξέλιξη προσωπικότητας που θα έπρεπε να διδάσκει εμάς τους υπόλοιπους, πλην όμως εδώ, και αλλού, μας διδάσκει την ποταπότητα, το συμφέρον, την πελατειακή σχέση, και το αηδιαστικό κομμάτι του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Άρα, λοιπόν, η απάντηση στο «... ιδιοφυίες ή σε ανόητους! Εσείς πού θα τον κατατάσσατε???» είναι... τίποτα από τα δύο, είναι απλώς πολλά κιλά λαλάκας.
___________
Σημ. Καρυάτιδα για αυτό βάζω την λέξη «προοδευτικός» και παράγωγα σε εισαγωγικά. Είναι ταμπέλα αυτο-αναγόρευσης κάποιων χώρων και ανθρώπων όχι ιδιότητα, όπως πολύ θα ήθελαν οι ίδιοι.

kariatida62 είπε...

@Minimarket: Mίνι πήρες την πρώτη απάντηση απο τον Άναυδο...δεν είπες όμως τίποτα, όπως υποψιάζεται ο Άναυδος, μαζί μου μιλούσες!

kariatida62 είπε...

@Αναυδος: Eδώ δεν βαράμε, εδώ ανταλλάσσουμε φιλιά...θα το διαπιστώσεις στο μέλλον!
Ευχαριστώ, στην απάντησή σου ως προς το αρχικό ερώτημα του ποστ ήσουν σαφέστατος!

ανεστης είπε...

Ζητώ συγγνώμη που επανέρχομαι, δεν σκοπεύω να αφιερώσω άλλη ενέργεια για ένα τόσο υποκειμενικό θέμα.

Μου κάνει όμως εντύπωση το οτι ως άτομο (πρωτίστως) και ως άποψη απορρίπτεται απο συγκεκριμένα ιδεολογικά άκρα. Είτε είναι "λακες του συστήματος" (άρα μια χαρά πρέπει να είναι ο άνθρωπος αφού απορρίπτεται απο αυτούς που θέλουν να αποφασίζουν εν ονόματι του λαού - ερήμην του), είτε ως "δήθεν προοδευτικός" κλπ απο την απεναντι όχθη, τους πατριδοκάπηλους που ανεμίζουν πτώματα σα παντιέρες (η ιστορική συγκυρία αδιάφορη).

Άρα σαν καλά να στέκεται εκεί που είναι ο "αλλαζών" και "επηρμένος" αφου τα αμαρτήματα του είναι ελάχιστα σε σύγκριση...

Χαιρετώ.

CsLaKoNaS είπε...

Αγαπημένη kariatida62,

Ανέβασες αυτή τη συνέντευξη από τους schooligans θέλοντας να καταδείξεις το ύφος και τον τρόπο ενός πνευματικού ανθρώπου. Ήθελες να τονίσεις μία άλλη πλευρά - δευτερεύουσα που έχει να κάνει με τον τρόπο που λέει κάποιος κάτι και όχι με το τι λέει πιστεύοντας ότι καμιά φορά είναι εξίσου σημαντική παράμετρος.

Αυτό έκαναν και οι μέχρι τώρα φίλοι διαφωνούντες. Όλοι κρύφτηκαν πίσω από το πως τα λέει (με έπαρση, αδιαλλαξία κλπ κλπ) στα οποία θα συμφωνήσω κ εγώ. Από εκεί έκαναν όλοι ΟΛΟΙ όμως το λογικό άλμα και κατέληξαν στο ότι είναι κακοπροαίρετος διαπλεκόμενος άσχετος ανθέλληνας ψυχολογικά ασταθής και ό,τι άλλο ακούσαμε.

Ούτε έχω την καλύτερη άποψη για τον άνθρωπο Δήμου. Αν τον είχα γείτονα μπορεί και να έριχνα φώλες σε όλες τις γάτες του (πλάκα κάνω - λατρεύω της γάτες - έχω πάντα μία για συντροφιά).

Αλλά αυτά τα άσχημα εγώ απλώς τα βλέπω ως μειονεκτήματα που έχουμε όλοι οι άνθρωποι. Μπορεί να έχει κόμπλεξ προβολής ο άνθρωπος, ε και; Μπορεί να είναι ισχυρογνώμων! Εμένα με ενδιαφέρει πρωτίστως τι λέει και μετά ο τρόπος που τα λέει. Μάλλον ο τρόπος του μου είναι εντελώς αδιάφορος. Ο Δήμου έχει ενδιαφέρον επειδή έχει ενδιαφέρουσες απόψεις, όχι επειδή έχει κόμπλεξ αυτοπροβολής.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Έχει τραβήξει πολύ σε μάκρος αυτή η συζήτηση - και τόσο μάκρος δεν το αξίζει κάποιος που έχει πάψει εδώ και πολλά χρόνια να επηρεάζει τον περίγυρο, την Ελληνική πραγματικότητα, τον κόσμο τον μικρό και τον μέγα.
Ας μου επιτραπεί να πω 2-3 πράγματα ακόμη, λοιπόν. Ο κ. Δήμου είναι ή ήταν στην ακμή του μάλλον ευφυής - αλλά με μιαν ευφυΐα συγκεκριμένης κατηγορίας και χρησιμότητας, που την έθεσε στηξν υπηρεσία του πνευματώδους, μάλλον, παρά του πνευματικού. Δικαίωμά του. Δεν είναι ούτε ανθέλλην, νομίζω, ούτε κακός ούτε λακές του ενός ή του άλλου -ισμού... Ένας από νωρίς επιτυχημένος επαγγελματίας ήταν, ο οποίος, αρκούμενος στον όποιο πλούτο είχε παραγάγει, επέλεξε να απομακρυνθεί από τον χώρο της της εργασίας, να αποστεί του κοινωνικού γίγνεσθαι και να "φιλοσοφήσει" πρόσωπα και καταστάσεις της Ελληνικής πραγματικότητας, μέσα και από τα όρια του και, βέβαια, βάσει των βιωμάτων και εμπειριών του όσο ακόμη κυκλοφορούσε στον κόσμο, για τον οποίο μολούσε. Γι' αυτό και περισσότερη αξία είχε ο λόγος του τότε, το '70 και το '80, παρά τώρα, που η πραγματικότητα έχει αλλάξει άρδην, από αυτήν, την οποία γνώριζε από πρώτο χέρι.

Από κει και πέρα, να ξεκαθαρίσουμε ότι σημασία δεν έχει μόνο το τι λέμε, αλλά ασφαλώς και το πώς - με ποιό τρόπο, ποιό ύφος, ποιό λεξιλόγιο - το λέμε, γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το δίκηο μας. Ασφαλώς και έχει σημασία, επίσης, ποιοί είμαστε αυτοί, που το λέμε, από πού ερχόμαστε, πού πάμε, ποιές είναι οι προθέσεις μας, πού απευθυνόμαστε και γιατί. Όλα παίζουν ρόλο, γιατί τίποτε δεν παράγεται εν κενώ κι από το πουθενά ή το τίποτε κι όλα όσα λέγονται ή γίνονται έχουν κάποιο σκοπό.
Δεν έχω τίποτε εναντίον του κ. Δήμου, αλλά ο πραγματικά, εσωτερικά, μορφωμένος και φιλοσοφημένος ουδέποτε μιλάει ο ίδιος για την ευρυμάθειά του και τον φιλοσοφημένο του τρόπο. Ας είναι ο τρόπος του, λοιπόν, ένα αντιπαράδειγμα για τους νέους, που τον ειδωλοποιούν. Οι φιλόσοφοι και φιλοσοφημένοι σε οδηγούν εντέχνως προς την αλήθεια (σου), δεν κηρύττουν αφ' υψηλού την δική τους ως μόνη ισχύουσα ούτε και διεκδικούν μόνοι τους ρόλο αυθεντίας.
Ο φίλος Λάκων έχει απόλυτο δίκηο να επισημαίνει ότι όλοι έχουμε μειονεκτήματα. Γι' αυτό και ως άτομο ευρισκόμενο εγγύτερα στην ηλικία του κ. Δήμου παρά των φίλων bloggers, που ως νέοι πρόσφατα τον ανακάλυψαν, έχω να συστήσω να μη ειδωλοποιούν με ευκολία, να μη έχουν καν ινδάλματα, γιατί και αυτά είναι άνθρωποι, με αδυναμίες και μειονεκτήματα, που, όσο μεγαλώνουν, μεγαλώνουν κι αυτά μαζί τους, και υποπίπτουν συχνά σε ολισθήματα ασυγχώρητα καθ' εαυτά... και απογοητεύουν μοιραία όσους δηλώνουν οπαδοί...
Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να είμαστε ούτε φανατικοί ούτε οπαδοί του ενός ή του άλλου. Ας παίρνουμε από τον καθένα ό,τι κρίνουμε καλό και ωφέλιμο, ας θυμόμαστε ότι το κάθε τι είναι τοποθετημένο πάντα σε συνθήκες, που το γέννησαν και το όρισαν (πλην ίσως των Αρχαίων κλασικών και όχι όλων...) κι ας μη κάνουμε τα στραβά μάτια σε ολισθήματα και τρόπους, γιατί κι αυτά έχουν το νόημά τους... αποκαλύπτουν πολύ περισσότερα από τον επεξεργασμένο λόγο, την μελετημένη στάση.

Saq είπε...

@CsLaKoNaS
Τι λες τώρα ρε φίλε με αφήνεις άναυδο.

Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω όλοι τη συζήτηση, για την ακρίβεια διάβασα ελάχιστα (λόγο εργασίας) σχόλια και μάλιστα όταν ρώτησα πού το πρόβλημα με τον τύπο η καρυάτιδα με ειρωνεύτηκε θεωρώντας το πιο σωστό από το να μου απαντήσει, αλλά δεν πειράζει, δεν θυμώνω με τις περίεργες συμπεριφορές των ανθρώπων.

Και μιας και είπα για συμπεριφορές, ναι θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου ότι πρώτα μετράει το τι λες και μετά το πως το λες. Βασικά το πως λες κάτι μετράει όχι γιατί θα είναι πιο σωστό το επιχείρημά σου, αλλά γιατί με τον σωστό τρόπο μπορείς πιο εύκολα να πείσεις τον καθένα, ακόμα και αυτόν που δεν καταλαβαίνει ή δεν θέλει. Πολλές φορές είναι πιο εύκολο να πείσεις κάποιον για κάτι τελείως λάθος με τον ωραίο σου τρόπο παρά για κάτι που είναι σίγουρα σωστό, φωνάζοντας, ας πούμε.

Εγώ μέσα στην μόρφωση και την εξυπνάδα, πλέον, μετράω και τον τρόπο που μιλάει κάποιος.

kariatida62 είπε...

Ο διάλογος προς το τέλος τείνει να βγάλει το οριστικό συμπέρασμα του ποστ! Σας ευχαριστώ πολύ, μου φαίνεται ότι όλοι στο τέλος θα καταλήξουμε και αυτό θα είναι το ομορφότερο πράγμα που έχει συμβεί μέσα σ'αυτό το σπίτι!
Υ.Γ. Αγαπημένε μου Σακ,δεν σε ειρωνεύτηκα, αν μπορούσες να δεις το πρόσωπό μου θα το καταλάβαινες...απλά ήθελα να προχωρήσουμε στο δια ταύτα και συ με καθυστερούσες...(είμαι βλέπεις και ανυπόμονη)συγνώμη αν σε στεναχώρησα.Φιλί!

kariatida62 είπε...

@Saq:Μόνο άφησε σε παρακαλώ ελεύθερο τον Λάκωνα να εκφραστεί όπως νομίζει αυτός καλύτερα...μη θέλεις να του τραβήξεις γκέμια...

Saq είπε...

Δεν τράβηξα κανένα γκέμι και δεν καταλαβαίνω πως σου ήρθε αυτή η φλασιά ξαφνικά, μετά από πέντε λεπτά αφού απάντησες.

Για να γίνομαι πιο σαφής τον Λάκωνα τον παραδέχομαι σε πολλά πράγματα (κάτι που σπάνια κάνω για κάποιον) και στο συγκεκριμένο θέμα τον επικροτώ -εξού και που έμεινα άναυδος- και επ αυξάνω.

kariatida62 είπε...

@Saq: Παραννόησα φίλε μου, βλέπεις μιλώ μ'άλλους δύο και ταυτόχρονα σιδερώνω...ε τι θέλεις να τα κάνω όλα σωστά???

Saq είπε...

Σύνδεσε το σίδερο με τον υπολογιστή και κάντο ποντίκι, μένα σμπάρο δυο τριγώνια :)

kariatida62 είπε...

@SAQ:Kάνε βρε σχετική ανάρτηση πώς το πετυχαίνει κανείς αυτό...δεν ξέρω έχω μεσάνυχτα!! χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!!!!
Κάνα μπεμπίνι ετοιμάζεις βρε, ή δύσκολοι καιροί για μωρά???;)

iamaticus είπε...

ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ ΜΟΥ....

Θα σου εγραφα τωρα ενα ολοκληρο κατεβατο...

Αλλα ειδα το τελευταιο ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ASTEROID...
ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΛΥΨΕ ΠΛΗΡΩΣ....
Θα σου ελεγα πως ΕΙΝΑΙ ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ Ο ASTEROID ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ!!!
ευχαριστιες

μαχαιρης είπε...

ΚΑΡΥ
Γιατι να μπερδευτης καλη μου,ενας απλο ι κος
ανθρωπος ειμαι,μαλλον εξ εμπειριας ξερω καποια πραγματα,και πορευομαι με γνωμονα καποιες αξιεςκαι τη φαντασια μου...
Καλα ειναι...Μ αρεσει,και βοηθουσης και της τυχης,της αγαθης,ειμαι μια χαρα...

kariatida62 είπε...

Iamaticus: Ίσως έτσι να καθόμουν να τον ακούσω για λίγο...
Εσύ Ιαματικέ μου ή είσαι αυτό τον καιρό πολύ κουρασμένος ή κάτι σ'απασχολεί ακόμα.
Δεν είσαι ο Ιαματικός που ξέραμε...ακόμα και ο Ίωνας το πρόσεξε!

kariatida62 είπε...

@Μαχαίρης: Γι'αυτό σε καταλαβαίνω καλύτερα απο όλους τους άλλους! Γιατί και εγώ απο τους/τις απλοικούς είμαι και με τον ίδιο τρόπο με σένα πορεύομαι...,συνοδοιπόροι λοιπόν, απο την ίδια αφετηρία..:)

MINIMARKET είπε...

Μία υπόκλιση στο σχόλιο του άναυδου και τέλος !

kariatida62 είπε...

'Εχω την εντύπωση ότι οι μισοί έχουμε καταλήξει με την τοποθέτηση του ASTEROID και οι άλλοι μισοί με την τοποθέτηση του Άναυδου.
Νομίζω ότι το ολοκληρώσαμε αισίως το ποστ, ευχαριστώ πολύ όλους, για μένα ήσασταν όλοι ΥΠΕΡΟΧΟΙ!

Υ.Γ. Μήπως κάποιος απο σας συνάντησε τον Δημητράκη???

Άναυδος είπε...

Δεν ξέρω (σαν καινούργιος εδώ) για ποιόν Δημητράκη λες, αλλά παρόλο που χτύπησες το σφυράκι λήξης να πω οτι θα σας διαβάζω πιο τακτικά. Μια και βρήκα επιτέλους μια ομήγυρη σχολιασμού όπου, ξεκινώντας από την οικοδέσποινα, όλοι αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις ασχέτως "στρατοπέδου", στην πράξη και όχι στα χαρτιά.
Φχαριστώ.

kariatida62 είπε...

Καλώς μας ήρθες Άναυδε και τιμή μου που θα γίνεις μέλος του club της παρέας μας! :)

Epicuros είπε...

Δεν κατάφερα να διαβάσω όλα τα σχόλια. Είναι τόσα πολλά! 'Ομως θα αντιπαρατεθώ με τις αρνητικές γνώμες για τον άνθρωπο-θέμα της ανάρτησης. 'Εχουμε μάθει να μην δεχόμαστε άλλες απόψεις από αυτές που μας έχουν καλλιεργήσει, εθνοκεντρικές, κομματοκεντρικές, κ.α. μας ξαφνιάζουν απόψεις που, αν και λογικές και αντικειμενικές, έρχονται σε αντίθεση με αυτό που μάθαμε και συνηθίσαμε να θεωρούμε σωστό. Αν είμαστε π.χ. Τούρκοι ή Σκοπιανοί θα είχαμε ακριβώς τις ιδέες που το τουρκικό ή το Σκοπιανό κράτος καλλιεργεί. Είμαστε 'Ελληνες και έχουμε τις ακριβώς αντίθετες απόψεις. 'Αρα το τι πιστεύουμε δεν εξαρτάται από την δική μας, εγγενή προσωπικότητα, αλλά από το πώς μας την διαμόρφωσαν ΑΛΛΟΙ! Ο Ν.Δ. δεν ήταν περαστικός από το επάγγελμα που έκανε. Το εξάσκησε για 20 χρόνια και πέτυχε σ' αυτό. Το ότι κέρδισε πολλά χρήματα δεν τον απαξιώνει, αλλά τον κάνει αξιέπαινο. 'Αλλωστε αυτό δεν προσπαθεί να κάνει (σχεδόν) κάθε άνθρωπος στη ζωή του; 'Οποιος το καταφέρνει είναι άξιος ψόγου; Τα κέρδισε, δεν τα έκλεψε. Ενώ πολλοί άλλοι, μαζί και "επώνυμοι" εθνοσωτήρες τα έκλεψαν. Μετά το επάγγελμα του διαφημιστή, εξασκεί το επάγγελμα του συγγραφέα. 'Η δεν είναι επάγγελμα αυτό; Και η τριβή του με το κοινωνικό γίγνεσθαι είναι καθημερινή. Εκτιμώ ιδιαίτερα τον άνθρωπο Ν.Δ. και το πνεύμα της λογικής που εκφράζει, σε κόντρα με τον άφατο παραλογισμό που κυριαρχεί στην μαλακισμένη χώρα μας. Γιατί μας ενοχλούν οι φρέσκιες ιδέες, αυτές που μοσκοβολούν αλήθεια και λογική; Ελαττώματα μπορεί να έχει και σίγουρα θα έχει, όπως έχουμε όλοι μας. Αλλά το να απαξιώνουμε ένα τέτοιον άνθρωπο (με "Α") γιατί μας αναγκάζει να δούμε την αλήθεια μήπως εκφράζει το βαθύτερο δικό μας πρόβλημα;

Ανώνυμος είπε...

Απ' τη συνέντευξη και μόνο είναι ιδιαίτερα αξιόλογος. Τολμάει και αμφισβητεί ό,τι κανείς δε σκέφτηκε ποτέ να αμφισβητήσει, παραθέτει άκρως εμπεριστατωμένα τη δική του αλήθεια, μιλάει στην ψυχή και στο μυαλό σου, σε βάζει να σκεφτείς και ίσως να αναθεωρήσεις πολλές απ' τις αντιλήψεις σου για τον κόσμο. Δικαίωμά του να είναι ανθέλληνας, αλαζόνας, προκλητικός κλπ. , δεν έχει σημασία.

Μπορείς να μην τον γουστάρεις. Αυτό όμως λέει κάτι για σένα.

kariatida62 είπε...

Δεν ήξερα πως όποιος αμφισβητεί ή δηλώνει με περηφάνεια και ανερυθρίαστα ότι υπήρξε "πόρνη" του χρήματος αυτόματα συγκαταλέγεται στους ιδιαίτερα αξιόλογους!
Και ναι... σίγουρα το ποστ λέει πολλά για μένα αλλά πολλά περισσότερα λέει για σένα το σχόλιο που άφησες με την υπογραφή της ανωνυμίας σου! ;)

Υ.γ.Η κυριλέ "πουτανιά σας έγινε βόθρος και βρώμισε ο κόσμος όλος!