bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΤΙΝΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΖΕΙΝ? ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!


Κάρυ: Mαμούνι μου, μετά την επίσκεψή μας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα σε παρακαλούσα πάρα πολύ, το βράδυ που θα βρεις χρόνο να κάτσεις ν'ακούσεις μία μεγάλη  Ελληνίδα Καθηγήτρια -Πρύτανη Πανεπιστημίου της Ευρώπης την  Ελένη-Γλύκατζη Αρβελέρ, η οποία στις 24/11 μίλησε στους "Διαλόγους των Αθηνών" που έλαβαν μέρος στο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό στο Ωνάσειο Ίδρυμα.

Είμαι σίγουρη πως αν καταφέρεις ν'ακούσεις τον λόγο της μέχρι το τέλος, που είναι απλός και κατανοητός (δεν θα σε κουράσει) θα καταλάβεις τι ανεκτίμητος θησαυρός είναι η σωστή γνώση της Ελληνικής μητρικής σου γλώσσας και  θα αγαπήσεις το  μάθημα της Ιστορίας που τόσο πολύ σε βασανίζει για να το διαβάσεις!
Μαμούνι: Kάρυ δεν μ'ενδιαφέρει ν'ασχολούμαι συνεχώς  με το τι έκαναν οι πρόγονοί μας , ποιοί και πότε σκότωσαν ποιους και γενικά τι κατάφεραν εκείνοι!
Τα διάβασα μια φορά-δυο φορές μου αρκεί!
Το παρόν  και το μέλλον μου μ'ενδιαφέρει!  Με προβληματίζει περισσότερο που αύριο μεθ'αυριο θα τελειώσω το σχολείο, το Πανεπιστήμιο και θάμαι ένας πτυχιούχος άνεργος!
Μ'ενδιαφέρουν οι θετικές επιστήμες που προχωρούν τον άνθρωπο μπροστά και όχι πίσω!
Κάρυ: Mαμούνι μου, αν δεν έχουμε την πείρα του παρελθόντος μας δεν θα αποκτήσουμε ποτέ την ικανότητα να στηρίξουμε και να προγραμματίσουμε το μέλλον!

Το βήμα στην ΑΛΗΘΕΙΑ θα γίνει με την υποστήριξη του παρελθόντος!
Η  συνέχεια του μέλλοντος έρχεται ΜΟΝΟ μέσα απο το παρελθόν!
Επιβάλλεται  να γνωρίζουμε  την πραγματική ιστορία. Όχι αυτή που συγγράφεται με  σκοπιμότητες επιχειρώντας ν' αλλάξει  πρόσωπα και  γεγονότα για κάθε είδους ίδια οφέλη!
 Χρειάζεται κριτική σκέψη και συνεχή  μελέτη!
Να μελετάς και ν'ακούς όλους τους επιστήμονες που κάτι έχουν να προσθέσουν στην προσωπική σου γνώση! Μόνο τότε θα είσαι ολοκληρωμένο και σκεπτόμενο Μαμούνι για ν'ανταπεξέλθεις σε συμπληγάδιες δυσκολίες όμοιες μ'αυτές που περνά σήμερα η Πατρίδα μας!
Ακου λοιπόν με προσοχή και υπομονή ότι έχει να σου πει η αξιοθαύμαστη αυτή κυρία!
http://www.athensdialogues.org/el/webcast-el
ΠΡΟΣΕΞΕ ΘΑ ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΑ ΠΑΣ:" ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ENAΡΚΤΗΡΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕΛΛΟΝ? ΕΛΕΝΗ -ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ
ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΚΟΥΣ ΓΑΛΛΙΚΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΡΒΕΛΕΡ ΝΑ ΣΟΥ ΜΙΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Υ.Γ. Ευχαριστώ το Ξωτικό και τον a-Kενταύρου για την τιμητική ανάθεση αυτής της ανάρτησης!

39 σχόλια:

roadartist είπε...

Aστο καλό σου!! Εχτές ένα ξωτικούλι μου έγραψε για αυτές τις διαλέξεις.. :) Πατάω στο σύνδεσμο και πάω τώρα να ακούσω την Αρβελέρ.. για να δούμε τι μας λέει.. :) Καλό σκ, ευχαριστούμε πολύ μαμουνο - καρυ :)

Ανώνυμος είπε...

Ένα το χελιδόνι
κι η άνοιξη ακριβή.

Σπουδαίος πίνακας να γίνει πράξη. Όμως την ακριβή άνοιξη πώς να την ζωγραφίσει κανείς;

θα μου πεις εγώ είμαι ο ζωγράφος. Πολυτάλαντη γυναίκα είπες. Πολυτάλαντη άραγε ή πολυπρόσωπη;
:-) :-)

CsLaKoNaS είπε...

"αν δεν έχουμε την πείρα του παρελθόντος μας δεν θα αποκτήσουμε ποτέ την ικανότητα να στηρίξουμε και να προγραμματίσουμε το μέλλον"

Μπορούμε να το ψηφίσουμε ως το απόλυτα λάθος επιχείρημα του νεο-ελληνισμού. Τέτοιες σοφιστείες μας έχουν στοιχείωσει από τότε που (ανα)γεννηθήκαμε (τρομάρα μας).

kariatida62 είπε...

@CsLaKoNaS:Μαμουνο-Λάκωνα άκου παιδί μου τι λένε οι δάσκαλοι! Μην προτρέχεις...πρώτα άκουσε σκέψου-επεξεργάσου και μη φανατίζεσαι!!!!
Επιτέλους!

kariatida62 είπε...

@roadartist: Roadartist για τα λεγόμενα της Αρβελέρ στους Διαλόγους των Αθηνών, άφησα πίσω όλες τις Σαββατιάτικες δουλειές μου, προκειμένου να κάνω την σχετική ανάρτηση που θα δώσει την ευκαιρία σ'όλους μας να την ακούσουμε!
Ν'ακούσουμε αυτούς και τους συναδέλφους της.
Έχουμε ανάγκη΄αυτό τον καιρό τον λόγο των πνευματικών ανθρώπων! Πρέπει επιτέλους να βγούν και να χαράξουν εκείνοι τον δρόμο που έχουμε όλοι χάσει!

kariatida62 είπε...

@Μάγια: Όπως και να το πεις το ίδιο είναι αφού το κάθε πρόσωπο έχει το δικό του ταλέντο!
Σε παρακαλώ δες την διάλεξη!
Θα πάρεις κουράγιο...

CsLaKoNaS είπε...

Μα το επιχείρημα αυτό είναι άσχετο με την ομιλία.

Ελένη Μπέη είπε...

Ο επίλογος ήταν σκέτο χρυσάφι.

Αλλά και κάτι πολύ επιτυχημένες σφήνες στα ενδιάμεσα.

Είχες δίκιο πως θα μου άρεσε. Να 'σαι καλά. Δεν το 'χα πάρει είδηση πως είχαν ανέβει στο διαδίκτυο.

aoratos είπε...

ΕΓΙΝΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΟΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ.diolkos.blogspot.com

ξωτικό είπε...

Ωραία το παρουσίασες Καρυατιδάκι !!Μπράβο για το χρόνο που αφιέρωσες!!!
Ας ακούμε και ας σκεφτόμαστε ψύχραιμα επιτέλους
ίσως αυτό θα είναι το καλό που θα βγεί απ'το ζόρι που τραβάμε!!
Νομίζω πως το χρέος του καθενός μας σήμερα είναι να σοβαρευτούμε και να μελετάμε χωρίς να κραυγάζουμε ...

(και ο Ξυδάκης παρακάτω μου άρεσε και η Διαμαντοπούλου)

kariatida62 είπε...

@CsLaKoNaS: E τότε άλλα Ελληνικά καταλαβαίνω εγώ και άλλα εσύ! Τι να πώ? Δεν επικοινωνούμε προφανώς οι δυο μας ούτε στην Ελληνική! :(

kariatida62 είπε...

@Nερένια: Ούτε εγώ! Ευτυχώς μου τόστειλαν γρήγορα και είχα την ευχαρίστηση να τους ακούσω...αμέσως θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας!

ღ oneiremataღ είπε...

Κάρυ ήρθα να πάρω το μαμούνι να το πάω βόλτα στην παραλία, μιας και σταμάτησε η βροχή και βγήκε λίγος αχνοήλιος, να πάρει λίγο αέρα το καημενάκι, γιατί κάτι μου λέει ότι έχει φρικάρει εντελώς μ' αυτά που το βάζεις να διαβάσει...αλήθεια, φτερά έχει δεν έχει ή του τα τσαλαπατήσανε κι εκείνου και δε μπορεί να πετάξει?...

ღ oneiremataღ είπε...

ελευθερία? ελευθερία λόγου? δημοκρατία? δικαιώματα? δικαιοσύνη? διδάγματα? ........

kariatida62 είπε...

@Aόρατος:Ευχαριστώ! Δες την διάλεξη σε παρακαλώ!

kariatida62 είπε...

@ Νερένια: Σ'ευχαριστώ που μου την εμπιστεύτηκες!!! Καλό είναι να την δούμε μέχρι τέλος και τον διάλογο που γίνεται αναμεταξύ τους!
Υπε΄ροχος διάλογος που φοβούμαι δεν τον άκουσαν όλοι ούτε ο Λάκωνας που βιάζεται....βιάζεται!!!!!
Και με τρελαίνει...

kariatida62 είπε...

@ONEIREMATA: Σε παρακαλώ κι'εσένα και όλα τα μαμούνια μας να κάτσετε να την ακούσετε όλη την διάλεξη και μετά σας υπόσχομαι βόλτες και διασκέδαση μέχρι τελικής πτώσεως!!!
Σε παρακαλω, θα βρεις πολλες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματά σου ....Δες το μέχρι τέλος όλη την συζήτηση, με υπομονή και προσοχή!

CsLaKoNaS είπε...

Έλα βρε Καρυάτιδα δε βαρέθηκες πια; Τις απόψεις μου τις ξέρεις, δεν είναι καινούριες. Επιμένω ότι δεν έχει σχέση αυτό που λες με τις διαλέξεις. Είδα μόνο την τοποθέτηση της Αρβελέρ δεν έχω τώρα χρόνο για άλλο. Αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν με αντικρούουν.

Η στήριξη και ο προγραμματισμός του μέλλοντος με βάση το ιστορικό παρελθόν είναι έκφραση προγονοπληξίας.

Άλλο πράγμα λένε οι διαλέξεις και δε θες να το καταλάβεις. Οι διαλέξεις είναι μια ακαδημαϊκή συζήτηση για ρόλο της ιστορίας στο παρόν και εν προκειμένω πως συνδέεται ο ελληνικός πολιτισμός με τον παγκόσμιο.

kariatida62 είπε...

@CsLaKoNaS:Όχι δεν βαρέθηκα!!!! Και ότι αφορά εσένα και όλους τους φίλους μου δεν θα βαρεθώ ποτέ! Βρες χρόνο και κάτσε σε παρακαλώ πάρα πολύ να ακούσεις όλη την συζήτηση. Η αντιπαραθεση η δική μας ακούγεται και εκεί...σε παρακαλώ κάτσε καιάκουσέ την μέχρι τέλους! Αξίζει!!!
Σ'ευχαριστώ!

IonnKorr είπε...

Δεν μπόρεσα να ακούσω την ομιλία της Αρβελέρ. Μιλούν κάποιοι άλλοι. Λένε γενικολογίες.

kariatida62 είπε...

@ ΙοnnKorr: Δεν θέλω Ιοnna να με κοροιδεύεις!
Προτιμώ να μου πεις ότι δεν θέλω κυρά μου να την ακούσω και δεν μ'ενδιαφέρει τι λένε όλοι αυτοί οι κύριοι! Εγώ είμαι Ο ΙοnnKorr και ακούω μόνο τον εαυτό μου!!! ή πονάει η κοιλιά μου τώρα και δεν έχω καμμία μα καμμία όρεξη να την ακούσω! Έτσι μάλιστα να σε κατανοήσω!
Μόνο μη λες ότι δεν την άκουσες γιατί μιλούν κάποιοι άλλοι! Αν ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες μου επάνω θα ακούσεις και την Αρβελέρ αλλά και την όλη συζήτηση που έγινε μετά στα πλαίσια του διαλόγου!

CsLaKoNaS είπε...

Kariatida62

Ο Ιονας σνομπάρει την εκδήλωση, γιατί τσατίστηκε που δεν τον κάλεσαν ! :)

kariatida62 είπε...

@CS:Έχεις δίκιο για τον ΙΟΝΝΑ και προσθέτω ότι και συ σνομπάρεις εμένα και δεν κάθεσαι να την ακούσεις ψύχραιμα όλη την διάλεξη και τον διάλογο που ακολουθεί μετά!
Ξέρω όμως πως όταν βρεις χρόνο θα μου κάνεις την χάρη και θα την ακούσεις...για σένα παιδί μου!
Για σένα όχι για μένα...

CsLaKoNaS είπε...

@kariatida62

Αλήθεια σου λέω δε προλαβαίνω καθόλου τώρα. Θα την ακούσω όμως.

Πάντως η Αρβελέρ αυτό που προσπαθεί διαρκώς είναι να συγκεράσει τον αρχαίο πολιτισμό με το βυζαντινό και να καταδείξει τη συνέχεια του ενός μέσα από τον άλλο. Αυτό νομίζω είναι και το επίκεντρο της έρευνάς της. Νομίζω όμως, χωρίς να ξέρω κιόλας, ότι φιλοσοφικά αυτοί οι δύο πολιτισμοί έχουν περισσότερες διαφορές παρά ομοιότητες. Δεν ξέρω αλλά πάντα με απωθούσε αυτή η συσχέτιση.

kariatida62 είπε...

@CS:΄Ξέρω ότι δεν έχεις χρόνο απλαιτο εσύ...και σε καταλαβαίνω!
Ναι έχεις δίκιο για την έρευνα και προσέγγιση της Αρβελέρ θίγεται και αυτό το σημείο παράκατω.
Όταν βρεις χρόνο λοιπόν δες την είμαι σίγουρη πως ο διάλογος που ακολουθεί μετά τις τοποθετήσεις και των άλλων,θάναι πολύ ενδιαφέρων για σένα!
Φιλιά

a-kentavrou είπε...

Φίλε Λάκωνα ίσως παρεξήγησες τα λόγια της ΑΡΒΕΛΕΡ
…. έχεις μορφή μόνο όταν έχεις τις αξίες που σε προσδιορίζουν και μπορείς να μεταδόσεις,ποιες είναι αυτές οι αξίες, η μόρφωση που σου δίνει το χαρακτήρα .
Δεν μιλάμε για νεοελληνικές εθνικιστικές κορώνες του τύπου Χρυσή αυγή- Καραντζαφέρης.
Λέει απλά σε σε κάθε νεαρό επιστήμονα που πάει Αμερική ότι έχει ταυτότητα , η ταυτότητα του γράφει αξίες όπως δημοκρατία, ελευθερία,ισονομία,ισοπολιτεία,διάλογο βάση κάθε επιστήμης σήμερα,theater,economy,ecology ,electronics, κλπ δηλαδή αξίες του ελληνικού πνεύματος .Η Αμερική θα σου δώσει γνώση, τις αξίες τις κουβαλάς .
Αυτή η μεγάλη χώρα που ασπάστηκε αυτό το πνεύμα στο σύνταγμα της ,δημιούργησε το Αμερικάνικο όνειρο που είναι η λατρεία του χρήματος και τον ιμπεριαλισμό.Δεν νομίζω ότι είναι αυτές αξίες για την ανθρωπότητα.
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΓΟΝΟΠΛΗΞΙΑ?

IonnKorr είπε...

Λοιπόν Κάρυ (και Λάκωνα)

Σαφώς και δεν σνομπάρω.

Απλά όταν πρωτομπήκα έπεσα σε άλλες ομιλίες.
Τώρα το έψαξα λίγο και την άκουσα την Αρβελέρ.

----------------
Την έχω ξανακούσει. Ξέρω αρκετά καλά το σκεπτικό της. Στηρίζεται στην λαογραφία και μιλάει "ακαδημαϊκά". Μια ξύλινη γλώσσα (για μένα).
Προσπαθεί πάντα να παρουσιάσει ότι η Αρχαία Ελλάδα, η Βυζαντινή και η νέα είναι συνεχής. Βάζει και τον χριστιανισμό μαζί και τα κάνει όλα "ίσιωμα". Βέβαια αυτό βολεύει την εθνικιστική γραμμή των Νεοελλήνων αλλά εγώ θα το χαρακτήριζα καθαρή προπαγάνδα.


Αντιπαθώ πολύ αυτά τα "Πολιτισμικά" Συνέδρια.
Όλοι αυτοί που συμμετέχουν, αμείβονται πλουσιοπάροχα, και ουσιαστικά λένε μόνον "κενολογίες". Λόγια χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρυσμα.

IonnKorr είπε...

Κένταυρε (1)

"Η Αρβελέρ λέει απλά σε σε κάθε νεαρό επιστήμονα που πάει Αμερική ότι έχει ταυτότητα, η ταυτότητα του γράφει αξίες όπως δημοκρατία, ελευθερία, ισονομία, ισοπολιτεία, διάλογο βάση κάθε επιστήμης σήμερα, theater, economy, ecology, electronics κλπ δηλαδή αξίες του ελληνικού πνεύματος. Η Αμερική θα σου δώσει γνώση, τις αξίες τις κουβαλάς."

Ξέρεις τι συμβαίνει με σένα.
Ενώ σε εκτιμώ υπερβολικά σαν άνθρωπο διαφωνώ κάθετα σε πολλά από αυτά που πιστεύεις.
Από που ως που η δημοκρατία, η ελευθερία, η ισονομία, η οικολογία και η ηλεκτρονική(!) αποτελούν αξίες του Ελληνικού πνεύματος?????

Κάθε άνθρωπος σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης θέλει να είναι ελεύθερος.

Χιλιάδες πόλεμοι εκατοντάδων λαών έχουν καταγραφεί στην Ιστορία που αγωνίστηκαν και σφάχτηκαν μέχρι ενός για να μην είναι υπόδουλοι Σουμεριακών, Ασσυριακών, Βαβυλωνιακών, Αιγυπτιακών, Μιταννικών κ.α Αυτοκρατοριών (και μιλάμε για πολύ πριν το 1500 π.Χ.

.....

IonnKorr είπε...

Κένταυρε (2)

Συνεχίζω...

Η δημοκρατία τώρα. Γιατί είναι Ελληνική υπόθεση???

Είναι ταξική.
- Όσο κυβερνούσαν οι γαιοκτήμονες-αριστοκράτες που έμεναν στα κτήματά τους μακριά από τις πόλεις, ήθελαν βασιλεία.
- Όταν οι έμποροι έγιναν πλουσιότεροι και κατέλαβαν την εξουσία ήθελαν ολιγαρχία γιατί ταξίδευαν και δεν μπορούσαν να παρίστανται στην αγορά.
- Όταν η εξουσία πέρασε στην αστική τάξη (βιοτέχνες, επαγγελματίες κ.α) που διέμεναν στην πόλη προκρίθηκε η δημοκρατία.

Καμία σχέση με λαούς. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας ανέτρεπε τον συσχετισμό των τάξεων που με την σειρά τους καθόριζαν το είδος του καθεστώτος.

Ιστορικά, ο κάθε λαός ανάλογα με το τεχνολογικό στάδιο της αναάπτυξής του καθιερώνει και το αντίστοιχο πολίτευμα.
π.χ.
Σε μερικές Συριακές πόλεις πριν το 1000 π.Χ. υπάρχουν ενδείξεις ότι είχε καταργηθεί η βασιλεία και διοικούνταν από ολιγαρχίες/δημοκρατίες ενώ στην Ελλάδα δεν είχε γίνει αυτό ακόμα.

....

IonnKorr είπε...

Κένταυρε (3)

συνεχίζω ...

Ε τώρα ότι η Οικολογία, η Οικονομία και η Ηλεκτρονική έχουν ελληνικές ρίζες μου φαίνεται ότι είσαι ο μόνος που το υποστηρίζεις.

Η Επιστήμη/Τεχνολογία δεν έχει πατρίδα. Είναι η αναζήτηση της Γνώσης όχι μόνον από τον άνθρωπο αλλά και από οποιοδήποτε βιολογικό ον (στα πλαίσια των δυνατοτήτων του).
Να δεις ντοκιμαντέρ με χιμπατζήδες που χρησιμοποιούν εργαλεία που τους βοηθούν στην σύλληψη τροφής και θα καταλάβεις.

Τώρα που σου ήρθε η Ηλεκτρονική, που πέραν της ονομασίας "ήλεκτρο", δεν έχει καμία ρίζα στην Αρχαία Εποχή αποτελεί μυστήριο.

IonnKorr είπε...

Κένταυρε (4)

Τέλος, τι τις χρειάζεται τις "ελληνικές" αξίες ένας επιστήμονας που σπουδάζει Θετικές Επιστήμες στην Αμερική, δεν το κατανοώ.

Αν είμαι π.χ. φυσικός ή μαθηματικός ή βιολόγος και βρω δουλειά σε ένα Αμερικανικό Ερευνητικό Κέντρο, τι μου χρειάζεται όλη η Ελληνική αμπελοφιλοσοφία του Πλάτωνα και της Αρβελέρ??

Αν είμαι καλός άνθρωπος, ήπιος, δημοκράτης, κουλτουριάρης είναι προσωπική μου υπόθεση και δεν χρειάζεται να έχω καμία "ελληνική ανατροφή" για να το πετύχω.

Όλα βέβαια αλλάζουν αν με ενδιαφέρει να επιστρέψω (όπως ο Σαμαράς, ο Παπανδρέου, ο Αλογοσκούφης, ο Παπακωνσταντίνου) και να ασχοληθώ με την Πολιτική στην Ελλάδα. Τότε ναι. Πρέπει να έχω μια "Ελληνοπρεπή κουλτούρα" ώστε να μην με κατηγορούν για "εξαμερικανισμό".

iamaticus είπε...

ΚΑΡΥ ΜΟΥ ΧΑΙΡΕ!!!!

Θα κατσω να την ακουσω ΚΑΙ ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ...


Αλλα ΣΟΥ ΕΧΩ ΚΑΙ ΓΩ ΔΟΥΛΕΙΕΣ.
Αν θες και προλαβαινεις πηγαινε στο bloggi μου ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ:"ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ".

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

matthaios είπε...

Καλησπέρα Κάρυ..Εγώ πήγα προχθές και γραφτηκα για το συνέδριο αλλα λογω φόρτου εργασίας δεν προλαβα!!!Θα ακούσω την κα Αρβερέλ...

kariatida62 είπε...

@ΙοnnKorr: AΠΌΨΕ ΙΟΝΝ γλεντάω, σαν Ελληνίδα!
Θα σου απαντήσει μουσικώς το μαμουνι μου!
Στην υγειά σου Ιοννα!!!
Η συζήτηση βέβαια συνεχίζεται....

kariatida62 είπε...

@Ματτhaios,iamaticus: Στην υγειά μας αγόρια!!!
ΟΠΑ!!!!!

a-kentavrou είπε...

@Ιονα
Ξέρεις τι συμβαίνει με σένα.
Ενώ σε εκτιμώ υπερβολικά σαν άνθρωπο διαφωνώ κάθετα σε πολλά από αυτά που πιστεύεις.
Δηλαδή υπήρχε περίπτωση να μην με εκτιμάς επειδή δεν έχουμε την ίδια άποψη?Εγώ ΙΟΝΑ σε εκτιμώ είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς μαζί μου.Μάλιστα όχι μόνο σε εκτιμώ, απολαμβάνω τη διαφωνία σου γιατί έχει στέρεες βάσεις τον ορθολογισμό.

Μιλάω ότι όλοι οι Λαοί από τη Μογγολία μέχρι το Τσιμπουτή έχουν μια πολιτιστική ταυτότητα που αποκτήθηκε στην ιστορική τους πορεία.Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος στο κόσμο που δεν πιστεύει ότι σε αυτό το χώρο από τους Αρχαίους Ελληνες δημιουργήθηκαν έννοιες πρωτόγνωρες στο λεκτικό της ανθρωπότητας που διατηρούνται μέχρι σήμερα.Χαρακτηριστικό αυτού του πολιτισμού η διαχρονικότητα.Η Αρβελέρ λέει και το ασπάζομαι.....Οπότε από τη στιγμή που βάζουμε το πρόβλημα της εμβέλιας της γεωγραφικής ενός παρελθόντος και της διαχρονικής ακριβώς διάστασης αυτού του παρελθόντος εκεί σταματάμε στις πραγματικές αξίες.Και θα θυμίσω αυτό που είπε (αναφέρει μια Γαλλίδα ιστορικό) ότι το πρώτο λέει παγκόσμιο γεγονός είναι η γέννηση του Αρχαίου Ελληνικού πνεύματος.
Θα σε παρακαλέσω μη με συνδέσεις με προγονοληψίες ,με εθνικισμούς κλπ.Αυτή είναι η εκτίμηση μου για το λεγόμενο Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα,ανάλογη εκτίμηση έχω αποκτήσει για τη Γαλλική,Γερμανική ,Ρωσική ,Κινεζική ταυτότητα.

IonnKorr είπε...

Κένταυρε

"Μιλάω ότι όλοι οι Λαοί από τη Μογγολία μέχρι το Τσιμπουτή έχουν μια πολιτιστική ταυτότητα που αποκτήθηκε στην ιστορική τους πορεία"
- Καμία αντίρρηση.

-------------------
"μη με συνδέσεις με προγονοληψίες, με εθνικισμούς κλπ. Αυτή είναι η εκτίμηση μου για το λεγόμενο Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα, ανάλογη εκτίμηση έχω αποκτήσει για τη Γαλλική, Γερμανική, Ρωσική, Κινεζική ταυτότητα."
- Καμία αντίρρηση.

-----------------------
"Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος στο κόσμο που δεν πιστεύει ότι σε αυτό το χώρο από τους Αρχαίους Ελληνες δημιουργήθηκαν έννοιες πρωτόγνωρες στο λεκτικό της ανθρωπότητας που διατηρούνται μέχρι σήμερα."
- Αοριστολογία. Κοίταξε, το κάρο με ρόδες που ήταν ξύλινοι "κυκλικοί ομογενείς δίσκοι" το ανακάλυψαν οι Σουμέριοι (ή οι προγενέστεροί τους). Οι Έλληνες χρησιμοποίησαν δίσκους όχι ομογενείς αλλά με ακτίνες.
Τι δείχνει αυτό? Ότι η τεχνολογία εξελισσόταν. Ο έπόμενος, χρονολογικά, λαός έπαιρνε την σκυτάλη της τεχνολογίας από τον προηγούμενο και την προχωρούσε μερικά βήματα.
Αλλά στις εποχές πριν το 700 π.Χ. "η τεχνολογία γραφής" δεν είχε αναπτυχθεί ακόμα και η χρήση της περιοριζόταν στο βασιλικό ανάκτορο.
Έτσι τα ονόματα των μαθηματικών, των φιλοσόφων, των διανοητών, των προηγούμενων εποχών χάθηκαν.
Όταν η διαδικασία της γραφής έγινε προσιτή στο ευρύ κοινό (δηλαδή μετά το 500 π.Χ.) στην Διεθνή Πολιτική Σκηνή κυριαρχούσαν οι Έλληνες οπότε το σύνολο της προϋπάρχουσας γνώσης και διανόησης αποδόθηκε σε αυτούς.

Τόσο απλό.

IonnKorr είπε...

Κένταυρε και Κάρυ

Για να καταλάβετε πόσο λάθος έχουν οι "θαυμαστές του Ελληνικού πνεύματος" δείτε αυτό για το περίφημο "Πυθαγόρειο Θεώρημα".

Όλοι πιστεύουν ότι είναι του Πυθαγόρα γιατί αυτός το πρωτόγραψε στα Ελληνικά.

Όμως (από Βικιπαίδεια):
Αν και το θεώρημα σήμερα φέρει το όνομα του Έλληνα μαθηματικού Πυθαγόρα, από ιστορικές έρευνες φαίνεται ότι είχε διατυπωθεί και νωρίτερα, γύρω στο 800 π.Χ., στην Ινδία από τον Baudhayana,
Αυτός στο βιβλίο "Baudhayana Sulba Sutra" (οδηγίες για κατασκευή ναών) αναφέρει:
"Το σχοινί που εκτείνεται κατά μήκος της διαγωνίου ενός ορθογωνίου, παράγει επιφάνεια ίδια με αυτή της κάθετης και της οριζόντιας πλευράς"!!!!.
Επίσης, από τα Αιγυπτιακά μνημεία (3η και 2η χιλιετία π.Χ.) των οποίων οι πλευρές είναι ακέραια πολλαπλάσια, φαίνεται ότι οι ιδιότητες των ορθογωνίων τριγώνων και οι σχέσεις των πλευρών τους, ήταν γνωστές από πολύ παλαιότερα!!!!

Βλέπουμε λοιπόν ότι η Ανθρώπινη Γνώση ήταν μια συνεχής διαδικασία που διοχετευόταν από λαό σε λαό, ανάλογα με τις ιστορικές συγκυρίες, και δεν έχει κανένα νόημα να θεωρούμε ότι κάποιος λαός "γέννησε" μια Επιστήμη.

--------------
Τώρα ετυμολογικά ότι κάποιοι όροι έχουν "Ελληνική ετυμολογία" αυτό πόση σημασία μπορεί να έχει?

Δηλαδή, εσύ Κένταυρε, αισθάνεσαι υπερηφάνεια, σαν φυσικός, που η "Φυσική" είναι ελληνική λέξη αλλά ....

κανένας Έλληνας επιστήμονας δεν έχει λάβει βραβείο Nobel σε Φυσική-Χημεία σε αντίθεση με Αμερικανούς, Άγγλους, Ρώσους, Ιάπωνες, Αυστριακούς, Γερμανούς, Ολλανδούς, Βέλγους κ.α.???

kariatida62 είπε...

@ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ:ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤHΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΤ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟΤΕΡΟ:ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...