bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Ο Ρωμαίος, η Ευρυδίκη και το Αρχοντικό των Γιαννιτσών.

Ο Μακεδονικός τάφος  "του Ρωμαίου"

H πρόσοψη του τάφου του Ρωμαίου, με τους ιωνικούς ημικίονες(περί το 300 Π.Χ)

Καθώς ανηφορίζεις προς το ανάκτορο, ένα άλλο ταφικό μνημείο συναντάς.
Εναν ακόμα κομψό μακεδονικό τάφο που ανακάλυψε και μελέτησε ο καθηγητής Κ.Ρωμαίος δάσκαλος του Μ.Ανδρόνικου.
Είναι ένα διθάλαμο υπόγειο οικοδόμημα με επίσης εντυπωσιακή πρόσοψη.

Το εσωτερικό του θαλάμου του τάφου του Ρωμαίου. Ο λίθινος θρόνος και το θρανίο
Ο μαρμάρινος θρόνος είναι το σπουδαιότερο στοιχείο που βρέθηκε στο εσωτερικό του τάφου, όπως και ένα μαρμάρινο υποπόδιο. Σώζεται ακόμα ένα λίθινο θρανίο που θα χρησίμευε ίσως ως βάση για την νεκρική κλίνη. Ο τάφος είχε συληθεί στους προηγούμενους αιώνες.
Σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές μορφές χρονολογείται περί το 300 Π.Χ.

Ο Τάφος "της Ευριδίκης"


Το εσωτερικό του τάφου της Ευρυδίκης, που διατηρεί ακέραιη τη λαμπρή χρωματική του διακόσμηση
προβάλλεται ο μαρμάρινος χρυσοποίκιλτος ζωγραφισμένος θρόνος ύψους 2 μέτρων.
Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά απο τον τάφο του Ρωμαίου, ήρθε στο φως το 1987, ένα απροσδόκητα μεγάλο ταφικό μνημείο με ξεχωριστά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερη σημασία αφού αποδείχτηκε απο τα ευρήματά του ότι ήταν ο παλαιότερος Μακεδονικός τάφος απο όσους είναι σήμερα γνωστοί.

Λεπτομέρεια απο την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική διαμόρφωση του πίσω τοίχους στο θαλαμο
του τάφου της Ευρυδίκης. Ανάγλυφα και χρωματισμένα πάνω στο λευκό μαρμαροκονίαμα
Παρ'ότι βρέθηκε συλημένος, τα λείψανα και τα ευρήματα-θραύσματα των αγγείων, έδειξαν ότι  χρονολογείται απο το 340 Π.Χ. ο νεκρός υπήρξε κάποια σπουδαία γυναίκα, ίσως μια βασίλισσα(η Ευρυδίκη;) H Eυρυδίκη ήταν η μητέρα του Φιλίππου Β΄ και γιαγιά του Αλέξανδρου  Γ΄

Ο ζωγραφιστός πίνακας που βρίσκεται στην πλάτη του θρόνου και εικονίζει τους Θεούς του Κάτω Κόσμου,
τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη πάνω σε άρμα με όλη του την θεική μεγαλοπρέπεια.
Τα χρώματα τα κονιάματα, οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες σώζονται πλήρως σ'αυτόν τον τάφο.
Ενας μαρμάρινος καταστόλιστος θρόνος ύψους 2 μέτρων,στολισμένος με ανάγλυφα και επιχρυσωμένα λουλούδια και ζώα σ'όλα τα ορατά μέρη του δεσπόζει στο εσωτερικό του.
Στην πλάτη του ένας πίνακας παριστάνει ένα ζευγάρι  πάνω σε μια άμαξα με καφέ και λευκά άλογα
Ο άνδρας κρατά βούκεντρο και η γυναίκα στο πλάι του κρατά σκήπτρο.
Αναπαραστά μάλλον τους βασιλείς του κάτω Κόσμου τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη, μια θεική υπόσταση για την λατρεία των Μακεδόνων.
 Οι Μακεδονικοί τάφοι του αγροκτήματος Μπέλλα

Τάφος του αγροκτήματος Μπέλλα.  Τάφος με τοιχογραφία στην πρόσοψη.
Στο εσωτερικο διακρίνεται ο μαρμάρινος θρόνος.(α΄μισό του 3ου αιώνα Π.Χ.)
Το 1981-1982 σε μικρή απόσταση νοτιοδυτικά του μακεδονικού τάφου που είχε αποκαλύψει στα μέσα του 19 ου αιώνα ο L.Ηeuzey,έφερε στο φως κάτω απο μία πολύ χαμηλή τούμπα τρεις συλημένους μακεδονικούς τάφους και ένα κιβωτιόσχημο ασύλητο με μοναδικό κτέρισμα ένα χρυσό στεφάνι.
'Οι τάφοι αυτοί πήραν το όνομά τους απο τον ιδιοκτήτη του αγροκτήματος, μέσα στο οποίο εντοπίστηκε η τούμπα.(αγρόκτημα Μπέλλα) Ολοι οι τάφοι της Τούμπας αυτής χρονολογούνται τον 3ο αιώνα ΠΧ.

Ο μαρμάρινος Θρόνος απο το μοοθάλαμο μακεδονικό τάφο.
Το ερεισίνωτο αποδίδεται ζωγραφιστό πάνω στον τοίχο.
Συναντούμε πάλι τον μαρμάρινο θρόνο με το υποπόδιο και τοιχογραφίες με υπέρυθρο χρώμα, και με παράσταση, που δείχνει την μορφή ενός θωρακοφόρου πολεμιστή, που στηρίζεται στο δόρυ του και ατενίζει μακριά.

Ο νέος άνδρας, προσωποποίηση ίσως του Άρη εικονίζεται στα αριστερά του θεατή, καθισμένος πάνω σε σωρό απο ασπίδες
Προφανώς ταυτίζεται με τον νεκρό, ενώ δεξιά του μια γυναικεία μορφή τον στεφανώνει και αριστερά του ένας άνδρας (πιθανώς ο Άρης) τους επιβλέπει.

Η ψιλόλιγνη γυναικεία μορφή στο δεξί τμήμα της παράστασης, προσωποποίηση
ίσως της Αρετής(ανδρείας)του νεκρού προσφέρει στεφάνι στον πολεμιστή.
Ο νεκρός στο κέντρο της παράστασης, με πλήρη σχεδόν πολεμική ένδυση, στηρίζεται
θριαμβευτικά στο δόρυ του.
Λίθινη κλίνη, σαρκοφάγος απο τονθάλαμο του διθάλαμου μακεδονικού τάφου στο αγρόκτημα Μπέλλα
Η κλίνη φέρει ζωγραφική και ανάγλυφη διακόσμηση.(β΄μισό του 3ου αιώνα Π.Χ.)
Λίγο πριν αναχωρήσουμε απο τα δοξασμένα χώματα της Βεργίνας μια είδηση ήρθε να μας κόψει την ανάσα απο το δέος και μόνο στο άκουσμα μιας συγκλονιστικής ανακάλυψης στις ανασκαφές του προιστορικού οικισμού του Αρχοντικου Πέλλας

Η  θέα λίγο πιο κάτω απο το Ανάκτορο.

Τα Πιέρια όρη
Βρέθηκε προιστορική πέτρινη στήλη με εγχάρακτα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται σε χρονολογία γύρω στο 4000 Π.Χ. δηλαδή πολύ πριν απο την ανακάλυψη της σφηνοειδούς γραφής απο τους Σουμέριους(περίπου 3.500ΠΧ).
Δείγματα της Στήλης του Αρχοντικού(όπως πλέον αποκαλείται το εύρημα) έχουν σταλεί στο εργαστήριο της  Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ώστε να προσδιοριστεί επακριβώς η σύσταση του πετρώματος, γεγονός που θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της περιοχής προέλευσής του , η οποία
πρέπει να βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση, μια και το πέτρωμα υπάρχει σε τοποθεσίες της περιοχής και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Στην συνέχεια η στήλη, αφού συντηρηθεί, θα υποβληθεί σε εξέταση με ακτίνες Χ ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα γράμματα, που μετά από τόσες χιλιετίες, είναι δύσκολη η ανάγνωσή τους, λόγω φθοράς της επιφάνειας.

Οι υπεύθυνοι της ανασκαφής αρχαιολόγοι αποφεύγουν να δηλώσουν οτιδήποτε και όπως πληροφορηθήκαμε από έγκυρη πηγή που μας μετέδωσε και την αρχική είδηση, είναι καταφανώς αμήχανοι και «μουδιασμένοι», γεγονός απόλυτα φυσικό αν αναλογισθεί κάποιος τις τεράστιες ανατροπές δεδομένων που θα φέρει αυτή η συγκλονιστική πράγματι ανακάλυψη. Αν μάλιστα προκύψουν και άλλες τέτοιες στήλες, όπως πιθανολογείται, τότε οι εξελίξεις στην επιστήμη της επιγραφικής θα είναι κατακλυσμικές.
Ελληνικά γράμματα
Το πλέον εντυπωσιακό γεγονός που προκύπτει από την προσεκτική εξέταση της στήλης είναι η σαφής καταγραφή γραμμάτων του αρχαϊκού ελληνικού αλφαβήτου, όπως το αρχαϊκό Ζ που είχε περίπου την μορφή του Ι, αλλά με μεγαλύτερες την επάνω και κάτω γραμμή (βλ. φωτ.). Διακρίνεται ξεκάθαρα το Α και σειρά άλλων γραμμάτων. Παρά την φθορά της στήλης, ορισμένα γράμματα διακρίνονται σαφέστατα, σε αντίθεση με παλαιότερα ευρήματα π.χ. την πολυσυζητημένη πινακίδα του Δισπηλιού, όπου μόνον με άφθονη δόση φαντασίας μπορούν να ανακαλυφθούν «γράμματα».

Η τοποθεσία της ανασκαφής
Ο προϊστορικός οικισμός του Αρχοντικού Γιαννιτσών βρίσκεται κοντά στο σύγχρονο ομώνυμο οικισμό, ανάμεσα στην αρχαία Πέλλα και την πόλη των Γιαννιτσών. Έχει τη μορφή τούμπας-τράπεζας, ύψους περίπου 20μ. και έκταση περίπου 128 στρεμμάτων. Η ανασκαφική έρευνα στην «τούμπα» του Αρχοντικού άρχισε από το 1991 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το Αρχοντικό αποτελεί μια προνομιακή οικιστική θέση καθώς δεσπόζει στην εύφορη πεδιάδα των Γιαννιτσών. Επιπλέον ο οικισμός βρισκόταν κοντά στην ακτογραμμή του Θερμαϊκού, όπως επιβεβαιώνεται και από γεωλογικές έρευνες ειδικών επιστημόνων του Α.Π.Θ.
Οι έρευνες αυτές έδειξαν ότι η ακτογραμμή πρέπει να περνούσε 6 περίπου χιλιόμετρα νότια του οικισμού. Η σπουδαιότητα της θέσης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ανιχνεύεται συνεχής κατοίκηση από τη Νεολιθική Εποχή (6η χιλιετία) μέχρι την υστεροβυζαντινή περίοδο (14ος αι.).
Αλήθεια τι ακόμα πρόκειται σ'αυτά τα χώματα του μικρού κομματιού της Γης να  ξεπηδήσουν για να μαρτυρήσουν την πορεία της παγκόσμιας Ιστορίας της Ανθρωπότητας?



  Αποχαιρετούμε την Μακεδονική Γη και την γενέτειρα του βασιλικού οίκου των Αργεαδών που αρχίζει με τον  με τον Περδίκκα τον Α΄ και τελειώνει στον μικρό πρίγκιππα γιο του Μέγα Αλέξανδρου, Αλέξανδρο Δ΄ παίρνοντας  τον δρόμο της επιστροφής.
Μια μικρή στάση στην μαγευτική κοιλάδα των Τεμπών










και η επιχείρηση Κεραυνός έλαβε με επιτυχία τέλος, ρίχνοντας μία τελευταία βουτιά στα νερά του Παγασητικού αποχαιρετώντας έτσι το καλοκαίρι του 2011.
Παραθαλάσσιο χωριό του Πηλίου

Παραλία "Συκιά" Κάτω Γατζέας Πηλίου

Συκιά Κάτω Γατζέας Πηλίου
Τίμιος  Σταυρός Κάτω Γατζέας

Η Γατζέα είναι το πανέμορφο χωριουδάκι που άφησε όλα τα παιδικά και  εφηβικά
Καλοκαίρια της η Κάρυ... 

Τ Ε Λ Ο Σ

38 σχόλια:

habilis είπε...

Τι ταξίδι!!!

kariatida62 είπε...

@habilis: Tαξιδέψτε, γνωρίστε, μάθετε για την πατρίδα μας!
Κάθε κομμάτι της ένας μικρός παράδεισος, ένα παγκόσμιο κεφάλαιο για την Ιστορία της Ανθρωπότητας...

μαχαιρης είπε...

Κρυβεις μεσα σου εναν Οδυσσεα;;
Δεν τον κρυβεις καλα...!!
Το ταξιδι λοιπον...!!
Το ταξιδι ειναι η ομορφια, οχι ο προορισμος...
Και μαλιστα, οταν ο ταξιδιωτης...
Διαβασε και εμαθε..Και δινει στους συνταξιδιωτες του...
ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ...!!

α Κενταύρου είπε...

Ενημερωτικές και πολύ κατατοπιστικές οι αναρτήσεις σου,αλλά μας έχεις πολύ διάβασμα και μερικοί από μας σαν τους μαθητές στα σχολεία προσπαθούμε να πιάσουμε αδιάβαστη τη δασκάλα να διασταυρώσουμε τις πληροφορίες .
Πχ μια άποψη είναι ,η επικρατούσα, ότι στη Βεργίνα βρέθηκε ο τάφος του Φίλλιπου του Β΄,ακόμη και η απλοϊκή απορία το πώς έμεινε τόσους αιώνες ασύλητος αυτός ο τάφος είναι ένα επιχείρημα που θέλει απάντηση.Γιατί αν αξίζει να ανοίξεις κάποιο τάφο Βασιλικό τάφο θα άνοιγες.
Σαν την επιστήμη της φυσικής και σύμφωνα με τους θεωρητικούς της φιλοσοφίας των επιστημών,μια θεωρία πρέπει να υφίσταται το έλεγχο της διαψευσιμότητας.

kariatida62 είπε...

@Μαχαίρης: Toν Οδυσσέα τον κουβαλάμε όλοι οι Έλληνες! Δεν κρύβεται..!
Νάσαι καλά Μαχαίρη μου!

Αγγελική είπε...

Και το μουσικό και το φωτογραφικό οδοιπορικό με αφήνει έκθαμβη!
Να σαι καλά βρέ κορίτσι μου..

kariatida62 είπε...

@a-kενταύρου: Eπικρατούσα! Σύμφωνα μ'όλα τα στοιχεία που παραθέτει απαντά στις απλοικές ερωτήσεις, του τύπου, πώς παρέμεινε ασύλητος ο τάφος του Φιλίππου, ο ίδιος ο Μανώλης Ανδρόνικος!
Είναι αστείο να ρωτά κάποιος κάποιον σημερινό παππού Αθηναίο πώς επέζησε απο την πείνα της ναζιστικής Κατοχής στην Αθήνα! Τι απάντηση νομίζεις πως θα έδινε???
Η μοίρα, η τύχη το καντηλάκι της ζωής του τον βοήθησε να επιζήσει!
Οι τυμβωρύχοι δεν είναι απαραίτητο να δραστηροποιήθηκαν την ίδια εποχή που έζησε και πέθανε ο βασιλιάς. Ακολούθησαν αιώνες αργότερα οι διάφορες ταφικές συλλήσεις, μ'ότι δυσκολία αυτό προυπέθετε για την ανεύρεση των βασιλικών τάφων και θησαυρών! Ε...προφανώς εκείνος του Φιλίππου στάθηκε τυχερός!
Ξέρουμε πολλούς Μακεδόνες βασιλιάδες χωλούς στην Ιστορία?
Ε λοιπόν δίπλα απο την κλίνη του βρέθηκαν ανισομερείς κνημίδες, στοιχείο αντράταχτο για την ταυτότητα του νεκρού...
Και άλλα πολλά που μόνο οι συνεργάτες-μελετητές των εκθεμάτων του Ανδρόνικου
μπορούν να παραθέσουν...
Αλλά βλέπεις στα σχετικά συνέδρια που διοργανώνουν αμερικανοσκοπιανοί κύκλοι, φροντίζουν να μη τους καλέσουν και να σπείρουν ανακρίβειες που τις διαβάζεις εσύ και αμέσως αρχίζεις τις αμφισβητήσεις!

Κένταυρε...διάβασε παιδί μου το μάθημά σου, μάθετο καλά να το λες απ'έξω και σταμάτα να αμφισβητείς την Δασκάλα!
Θα σε εξετάσει έτσι κι'αλλιώς!
Δεν θα γλυτώσεις το καταλογάκι της με τέτοιου είδους αποπροσανατολικές ερωτήσεις....χαχαχαχχαχαχχαχαχαχαχαχα!

kariatida62 είπε...

@a-Kενταύρου: Πού είναι τώρα ο συμμαθητής σου να μας πει για την νέα συγκλονιστική ανακάλυψη του Αρχοντικού των Γιαννιτσών????
Ετσι για να καταλάβετε πώς μεθοδεύονται οι "επίσημες-επικρατούσες" επιστημονικές θεωρίες...και επιβάλλονται!!!
Για να δουμε θα αφήσουν να βγει κάτι προς τα έξω????

kariatida62 είπε...

@Μαίρη: Eυχαριστώ Μαιρούλα μου!
Χαίρομαι που το ευχαριστήθηκες...

~reflection~ είπε...

αχ.....

Kαρυδάκι μου...

ΒΡΕ... καθετί έχει τον ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ του που λέει κι ο Ιονάκος....

Ήρθες φουριόζα στο τσαντίρι να με ρωτήσεις για μία αρχαιολογικη ανακάλυψη τη στιγμή που αναιρώ την Ύλη και καταπιάνομαι με την Ελπίδα που θρέφεται με ένα απλό χαμόγελο....

Συγνώμη που δεν εστιάζω στα μάρμαρα του παρθενώνα OTAN τόσοι γύρω ήδη έχουν αρχίσει να πεινάνε, να ζουν χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς θέρμανση σε λίγο καιρό....

είναι θεμα timing νομίζω.....

αυτή τη στιγμή ΔΕΝ με καίει μόνο το ΔΙΚΟ μου οικονομικό..
μα το θέμα επιβίωσης ΟΛΩΝ.....

ΤΙ νόημα έχουν τα ΑΡΧΑΙΑ αν ξεκληριστούν ΟΛΟΙ οι ΕΛΛΗΝΕΣ?...

ΠΟΙΟΣ θα βρεθεί να συνεχίσει τον Λαμπερό ΑΥΤΟΝ πολιτισμό?...

συγνώμη που ΠΟΤΕ δεν επένδυσα στους πολύτιμους λίθους, στα αγγεία και στα αγάλματα, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από όσο ΕΝΕΝΔΥΩ στο εμψυχο ΥΛΙΚΟ...... το πνεύμα του Σημερινού Ελληνα......

συγνωμη....

Δεν ξέρω ΑΝ θα ασχοληθώ με το Αρχοντικό που ανακαλύφθηκε είπαν στα Γιαννιτσά μας...
Η ιστορική εταιρεία ΦΙΛΙΠΠΟΣ που εχει έδρα την πόλη μας αχολείται δεόντως.....

Συγνώμη που είμαι σε άλλο μήκος κύματος.....

κάποια στιγμή ίσως συμπέσουμε χρονικά με ίδιες ανησυχίες...

ΦΙΛΑΚΙ... γλυκό...

Άιναφετς είπε...

Καιρό έχω να χορτάσει η ψυχή μου τέτοια ανάρτηση...με μάγεψε, με καθήλωσε, με συγκίνησε, με δίδαξε!!!
Ευχαριστώ τη αγαπημένη φίλη Καρυάτιδα Ακροπολίδου....

kariatida62 είπε...

@reflection: A!!! Mου τόστειλες κι'εδώ βλέπω...να μας διαβάσουν όλοι! Καλά λοιπόν ας σου απαντήσω κι'απο δω!!!
Mα τι σχέση έχει το ένα με το άλλο???
Δεν σου είπα να πας εσύ και σκάψεις αντί των αρχαιολόγων...ή να πάψεις να σ'απασχολεί το αύριο και η εθνική μας εξαθλίωση!

Και μιας και μου αναφέρεις για τους πεινασμένους Νεοέλληνες, να σου θυμίσω ότι κάποιοι παλαιότεροι ρακένδυτοι, πεινασμένοι και στερημένοι απο κάθε ανθρώπινο δικαίωμα κάτω απο την σκλαβιά του Οθωμανικού φεσιού, πολέμησαν και θυσιάστηκαν γι'αυτά τα μάρμαρα που τώρα εμείς ελεύθεροι υποτιμούμε!
Ο μούλος ρακένδυτος πεινασμένος και αγράμματος Καραισκάκης, έχοντας στο ασκέρι του τον τότε νέο αγωνιστή-και αργότερα πρώτο έφορο Αρχαιοτήτων-Κυριάκο Πιττάκη, διέκρινε τους Τούρκους στρατιώτες την στιγμή που ήταν έτοιμοι να σπάσουν τις κολώνες του Παρθενώνα, προκειμένου ν'αφαιρέσουν το μολύβι που τους έλειπε, αλλά που υπήρχε σε ικανές ποσότητες στα σφραγίσματα των κιονόκρανων.
Σιγκινημένος λοιπόν εξαγόρασε με το αίμα των παλληκαριών του τα πολύτιμα μάρμαρα χαρίζοντάς τους βολια!!!
Και είπε την πασίγνωστη φράση: Nα τα βόλια, φτάνει μοναχά να μην αγγίξετε τις κολώνες!!!!
Γι'αυτό οι παππούδες μας κατάφεραν ν'ελευθερωθούν απο κατοχικούς ζυγούς...
Είχαν εθνικά οράματα και τους κατήχαν αισθήματα φιλοπατρίας και δικαιοσύνης, ότι ακριβώς έχουν χάσει οι Νεοέλληνες που με μαθηματική ακρίβεια ξεπουλώντας τα πάντα θα πέσουν σε νέους ζυγούς!!!
Δυστυχώς είμαστε όλοι άμοιροι της τύχης μας....!

Οσο για τον Ιοννάκο θάθελα πολύ να ήξερα τι θα υποστηρίζει τώρα που ανακαλύφθηκε στα μέρη σας στήλη που απο την πρώτη εκτίμηση χρονολογείται 4.000-6000Π.Χ. με χαραγμένα ελληνικά γράμματα(πριν την εποχή της σφηνοειδούς γραφής-3.000 Π.Χ.)
Τι χωροχρονικές μπούρδες θα υποστηρίζει τώρα????
Συμπάθα με για το κακό timing φιλενάδα! :(

kariatida62 είπε...

@Aιναφετς: Eγώ ευχαριστώ όλους εσας που ανέχεστε τις "αρχαιολογικές..." και για πολλούς φίλους μου, οπως φαίνεται αδιάφορες,εκτός καλού timing και κουραστικές αναρτήσεις μου!

zoyzoy είπε...

Χαρά στο κουράγιο σου Κάρυ αυτήν την εποχή αν πήγαινα ταξίδι το τελευταίο που θα επισκεπτόμουν θα'ταν τάφοι και ταφικά μνημεία:))

Η εποχή με βγάζει στο ύπαιθρο και στη φύση για ανασυγκρότηση δυνάμεων έρχεται πολύ δύσκολος χειμώνας!

Να'σαι καλά να κάνεις τόσο επιμορφωτικά ταξίδια για μας τους αδαείς!

Φιλιά θαλασσινά!

kariatida62 είπε...

@ΖΟυζου: Δεν θα το πιστέψεις φιλενάδα μου!
Στα νεκροταφεία βρίσκω μια γαλήνη αλλιώτική απο άλλες!
Οι σκιές των ψυχών ίσως πάντα μ'αγκαλιάζουν προστατευτικά...
Το ίδιο αισθάνθηκα και στους βασιλικούς τάφους των αρχαίων προγόνων...
Μια γαλήνη που οδηγούσε στο ΔΕΟΣ!
Νάστε και σεις καλά νάρχεστε να τα λέμε...

Roadartist είπε...

Έχεις πρόσκληση και βραβείο λέμε, έλα :)Έχεις πρόσκληση και βραβείο λέμε, έλα :)

magda είπε...

Είναι σπουδαίο αυτό που μας αποκάλυψες με το τόσο εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ!
Σε συγχαίρω μέσα απ την καρδιά μου, γιατί αγαπάς τόσο την ιστορία της πατρίδας μας, που σε κάθε ευκαιρία μας την διδάσκεις.
Μόνο με την γνώση και την επίγνωση, του τι σημαίνει Ελλάδα, θα τα καταφέρουμε.
Να είσαι καλά, μπράβο σου!
Καρυάτιδα με τα όλα σου!

photoioannina είπε...

Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ. Τι άλλο να σου πω! Χρησιμότατες οι πληροφορίες σου. Να είσαι καλά.
Καλό βράδυ.

Frezia είπε...

Εδώ τελειώνει το ταξίδι σου Κάρυ!
Τα ωραία πράγματα δεν διαρκούν πολύ!
Αν κι έχω επισκεφτεί αυτά τα μέρη,μέσα από τις περιγραφές σου και τις φωτογραφίες τα ξανάζησα.
Μη νομίζεις όμως ότι τελείωσες,
ούτε τα μισά δεν είδες,γιαυτό από τώρα να προγραμματίσεις
ένα δεύτερο ταξίδι.
Θα σου θυμίσω μερικά,κάνοντας την ίδια διαδρομή που ακολούθησες εσύ.
Περνώντας από το νομό Γρεβενών θα επισκεφτείς το χωριό Μηλέα, στο μουσείο φυσικής ιστορίας θα
δεις το μεγαλύτερο χαυλιόδοντα του κόσμου που ανακαλύφτηκε εκεί, έχει μήκος πέντε μέτρα,δες
φωτογραφία στο μέηλ,έχει και πανέμορφα δάση μεταξύ των οποίον και ο εθνικός δρυμός "βάλια κάλντα"
επίσης με φωτογραφίες.
Μετά θα πας Φλώρινα,και φυσικά στις πρέσπες.
Θα συνεχίσεις προς Θεσσαλονίκη και θα πάμε Χαλκιδική.
Μέχρι τότε θα καταργηθεί το άβατο του Αγίου Ορους και
θα το επισκεφτούμε σίγουρα.
Μετά έχουμε Δίον Ολυμπο κ.τ.Λ.

MINIMARKET είπε...

Πέρασες δίπλα απο την πόλη μου και δεν ήρθες μέχρι εδώ ?

kariatida62 είπε...

@roadartist: Eυχαριστώ και για τα δύο Αρτιστούλα..

bilsot είπε...

Άντε και καλό χειμώνα !!!!
Μας ξεποδάριασες είναι η αλήθεια,
μα άξιζε το κόπο αφού.....
και που δε μας πήγες....

kariatida62 είπε...

@magda: Mόνο με την γνώση και με την επίγνωση....!
Νάσαι καλά Μάγδα, ευχαριστώ για τα καλά λόγια που μου αφήνεις.
Μεταφέρετε την αγάπη για την πατρίδα μας στα παιδιά σας, μιλήστε τους, δείξτε τους, παροτρύνετέ τα να μάθουν την Ιστορία της χώρας μας.

kariatida62 είπε...

@photoionnina: Eγώ σ'ευχαριστώ για τις επισκέψεις σου.
Καλό βράδυ Γιάννενα, καλό βράδυ!

kariatida62 είπε...

@Frezia:Μακάρι Λουλουδάκι μου να έχω την δυνατότητα και στο μέλλον να κάνω ταξίδια στην πατρίδα μου, που οι ομορφιές της δεν τελειώνουν ποτέ! Μακάρι...
Την Φλώρινα-τις Πρέσπες,την Κοζάνη,και τα δύο πόδια της Χαλκιδικής τάχω επισκεφθεί στο παρελθόν. Επίσης και τον Ολυμπο.
Σ'αυτό το ταξίδι ήταν αδύνατο να επισκεφθούμε όλα τούτα τα μέρη...
Δεν θα μας έφταναν δύο εβδομάδες και ούτε (κυρίως) ο προυπολογισμός του 2012! :))

~reflection~ είπε...

ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ για τα μαρμαραααααααα?????

ΚαρυΔακι μου θυμίζεις το κοάν με τη ΑΞΙΑ του Βούδα!!!!

Σε μια σπηλιά ο Δάσκαλος και δύο μαθητές. Ο Δάσκαλος είχε γράψει προηγουμένως το όνομα "ΒΟΥΔΑΣ" πάνω στο βραχάκι που χρησίμευε για καρέκλα.
Αφού εξαντλησαν όλες τις δυνάμεις τους να ανεβούν στο βράχο και να μπουν στη σπηλιά, ο Δάσκαλος πρότεινε στον πρώτο μαθητή να καθίσει, αφού ήταν τόσο κουρασμένος. Εκείνος μόλις είδε το όνομα του ΒΟΥΔΑ πάνω στο βραχάκι ΔΕΝ τόλμησε να καθίσει. Κι ευγενικά αρνήθηκε. Ο Δάσκαλος απευθύνθηκε στο δεύτερο μαθητή. Εκείνος κάθισε. Μπράβο του είπε. "Είδες?..." είπε απευθυνόμενος στον πρώτο μαθητή... "Είναι απλά δύο συλλαβές.. ΔΕΝ είναι ο Ίδιος ο Θεός... απλά δύο συλλαβες σκαλισμενες στο βράχο..."... Ο δεύτερος μαθητής είχε καλλιεργήσει περισσότερο την ΕΣΩμετάφρασή του απέναντι στην ΑΞΙΑ του ίδιου του Θεού....


ΔΕΝ επενδύω στα μάρμαρα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ απ'ότι επενδύω στο έμψυχο υλικό... το ξαναλέω....

Μπορώ να διαβάσω ατελείωτα για την ΨΥΧΗ των Ηρώων μας.... το Πνεύμα τους.... μα..... νιώθω πως πολέμησαν για την Μεγάλη ΙΔΕΑ της ΕΛΛΑΔΑΣ και όχι για το χώμα της αυτό καθ'αυτο....

ΕΛΛΑΔΑ είναι οι ΕΛΛΗΝΕΣ πρωτίστως κι ΕΠΕΙΤΑ τα ΕΡΓΑ τους!!!....

φιλάκι...

kariatida62 είπε...

@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ:Πέρασα απο την πόλη σας σφεράτη...μα σφεράτη!
Δεν οδηγούσα εγώ...και ο οδηγός τάχε πάρει με τις συναντήσεις που ζητούσα νάχω σε κάθε πόλη και μ'ενα μπλόγκερ! Οπότε δεν μίλησα καθόλου!
Τα Τρίκαλα θα φροντίσω, να τα επισκεφθώ μόνα τους! Κατά αποκλειστικότητα! χαχαχαχχαχαχαχααχα! Εύχομαι δηλαδή...

dimitris είπε...

kariatida62 καλησπερα, αναψες το κερακι σου στην αγ. παρασκευη και πηρες χαλβα φαρσαλων απο το υπαιθριο μαγαζακι?
Και του χρονου.
Οπως πανε τα πραγματα βλεπω να εχεις αφιερωμα, στους αγιους θεοδωρους, στα μεγαρα και στο αλεποχωρι και αν...

kariatida62 είπε...

@reflection:Δεν ξέρω βρε Aντανάκλαση, τι συμβολίζουν για σένα αυτά τα μάρμαρα...
Για μένα πάντως και φαντάζομαι το ίδιο και για εκείνους τους ρακένδυτους που ανέφερα ότι θυσίασαν τις ζωές τις δικές τους και των φαμελιών τους,
αυτά τα μάρμαρα συμβόλιζαν τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης που είχαν στερηθεί!
Εσύ δυστυχώς στέκεσαι στην Υλη που τόσο πολύ αποστρέφεσαι και αφήνεις να σου ξεφύγει η ψυχή των μαρμάρων που σφυρηλατήθηκαν με πόνο και αίμα, με ξενύχτια και εμπνεύσεις των καλλιτεχνών, να στέκονται αγέρωχα κόντρα στους Αιώνες και να θυμίζουν στην Ανθρωποτητα τους σκοπούς και τις αξίες πάνω στις οποίες οφείλει να προχωρά! Ξέρεις πολλούς Παρθενώνες στον κόσμο που συγκεντρώνουν το δέος και τον θαυμασμό των λαών της γης??? Γιατί άραγε λες πως δεν συγκρίνονται μ'ένα πύργο του Αιφελ ας πούμε, ή το ρολόι του Μπιγκ Μπεν, ή των ουρανοξυστών της Ν.Υόρκης ????

Προσπάθησε να καταλάβεις τι ακριβώς θέλω να σου πω...
Υποτιμάς μια ανακάλυψη τέτοιας σημασίας για την Παγκόσμια Ιστορία του Ανθρωπίνου Γένους, σαν αυτή που ακούστηκε ότι βρέθηκε στο Αρχοντικό των Γιαννιτσών?
Μα ακόμα κι'αν το εξετάσουμε απο την δική σου σκοπιά που έχει να κάνει με τα οικονομικά οφέλη...τέτοιου είδους ανακαλύψεις βοηθούν την περιοχή τουριστικά, οπότε και τους κατοίκους της!
Τι να πω άλλο??? Μπορεί να κάνω εγώ λάθος και ναχω μπερδέψει τα πράγματα...και δίνω ψυχή σε πράγματα σε σύμβολα που κράτησαν ζωντανή την φυλή μας μέσα στα χιλιάδες χρόνια υποδουλώσεων, δεινών, πολέμων και δυστυχιών.

kariatida62 είπε...

@dimitris: Aλεποχώρι? ΜΈέγαρα??? Τόσο Μακριά????
Κι'όμως ένα αφιερωματάκι για τα Μέγαρα δεν ξέρεις πόσο θα μας άρεσε...ξέρεις τι ιστορία κουβαλά???
Μη μου υποτιμάς τα Μέγαρα!

Το δε Αλεποχώρι υπέροχο για βουτιές... :))

kariatida62 είπε...

@dimitris:Δημητράκη, γιατί μου λεει ότι δεν έχω άδεια για να σχολιάσω στο σπίτι σου?
Εφαγα πόρτα καλέ απο σένα??!!!!

kariatida62 είπε...

@BILSOT:Καλό Χειμώνα Βασίλη..που όπως βλέπεις μας ήρθε αγριωπός νωρίς σχετικά!

Καλό βράδυ!

dimitris είπε...

kariatida62 καλημερα, πορτα δεν τρωει κανενας, στο ιστολογιο μου, μαλλον κανει μ..... ο ''γκουγκλης''...

kariatida62 είπε...

@dimitris: To φαντάστηκα Δημητράκη...
Σιγά μη σκεφτόμουν πως ο φίλος μου ο Δημητράκης μ'απέκλεισε! :))

Ανώνυμος είπε...

Ωραίες οι φωτογραφίες και χρήσιμος ο σχολιασμός.
Για την πλάκα περιμένω να δω τι θα βγει τελικά από τις έρευνες. ΜΑΚΑΡΙ!
Ωραίο το ταξίδι σου.Μας ταξίδεψες και εμας.

Καφές (γεννήθηκα στη Βραζιλία)

kariatida62 είπε...

@Kαφές:Κατά πως φαίνεται έχω επιτυχία στην Σάμπα!ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΧΑΧΑΧΑΧΑ!
Δεν εξηγείται αλλιώς! Να σου συστήσω αγαπητέ Καφέ την πατριώτισσα σου την Magia da Ines!!! Θα την βρεις πιο κάτω....xaxaxaxxaxaxaxxaxaxaxxa!
Να σε ρωτήσω κάτι? Επιτρέπεται?
Ετσι μελανούρι σαν την Μάγια είσαι???χαχαχαχαχχαχαχαχαχαχαχαχαχχα!
Να μας ξαναρθεις τότε...να μη χαθείς ε?

Ανώνυμος είπε...

Sou um homem nascido no Brasil, mas eu vivo na Grécia por muitos anos. Minha mãe é grega. Eu posso dançar Samba com você, se você gosta!
Ines la Maga é uma jornalista popular. Ela tem um belo par de seios e ela mostra-los em qualquer oportunidade dada. Agora ela está com longos cabelos castanhos, anos atrás ela era uma loira com os cabelos bastante curto.
Alguma vez você já conheceu?

Καφές

kariatida62 είπε...

@Καφές:Senhor BROWN


Sua mãe é grega;
E ENTÃO SUA MÃE ... o KOFIDOKOPANOS!!!