bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Θα φύγω... θα πάω να πολεμήσω με το όπλο στο χέρι!

ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΙΚΟΥ

Μαρία Μπέικου- Αντίσταση from TV Χωρίς Σύνορα on Vimeo.

Η Μαρία Μπέικου ήταν ακόμη ανήλικο κορίτσι όταν πήρε τη μεγάλη απόφαση, πλαστογραφώντας την υπογραφή των γονιών της, να φύγει με τον ΕΛΑΣ στο βουνό. Και να δώσει σκληρές μάχες, σαν παλικάρι.
Στη Λαμία, μετά την απελευθέρωση «Σημαδεύω και πυροβολώ. Φοβάμαι», θυμάται, σε ενεστώτα χρόνο σήμερα. Μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού και αφού παρέδωσε κλαίγοντας το όπλο της στη Βάρκιζα, διαφεύγει με συναγωνιστές της στο... άγνωστο. Θα βρεθεί στην Τασκένδη.
Από εκεί, χάρη στην καθαρή κοριτσίστικη χροιά της φωνής της, που ακόμη σήμερα, στα 85 χρόνια της, παραμένει αναλλοίωτη -απόδειξη η παράσταση «Μάουζερ» του θεάτρου «Αττις», όπου πρωταγωνιστεί-, η Μπέικου θα γίνει η περίφημη φωνή τού «Εδώ Μόσχα». Είκοσι επτά χρόνια έζησε «χωρίς ιθαγένεια» στην ΕΣΣΔ. Ως την οριστική επιστροφή, το 1976.
Την πυκνή, ηρωική βιογραφία της, από την οποία «παρελαύνουν» ο Αρης Βελουχιώτης, ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Ταρκόφσκι και ο Σοστακόβιτς, η Μαρία Μπέικου κατάφερε να μετασχηματίσει σε ένα πολύτιμο εγχειρίδιο σύγχρονου ιστορικού αναστοχασμού. Τη γλαφυρή αυτοβιογραφία «Αφού με ρωτάτε, θα θυμηθώ» («Καστανιώτης»).
Στις ζωντανές σελίδες της παρακολουθούμε πώς το Μαράκι από την Ιστιαία Ευβοίας, που καταβρόχθιζε μαζί με τον αδελφό της όλα τα βιβλία, μια μανιώδης σινεφίλ -εξ ου και σπούδασε στη Μόσχα σινεμά μαζί με τον Ταρκόφσκι-, ξεχώρισε στα 18 ως καπετάνισσα στην ΧΙΙ Μεραρχία του ΕΛΑΣ. Και μετά την ήττα του ΔΣΕ κατέληξε στη Σοβιετική Ενωση, έως την παλιννόστησή της στην Ελλάδα ως σύγχρονη Ηλέκτρα. Αγκαλιά με τη στάχτη του συζύγου της, Γεωργούλα Μπέικου.
Χωρίς τη μαρτυρία της δεν θα ξέραμε, μεταξύ άλλων, ότι η «πολιτιστική κίνηση της Αθήνα ακόμη και σήμερα ωχριά μπροστά στο Καρπενήσι του καιρού εκείνου», ότι το φλερτ ήταν απαγορευμένο στον ΕΛΑΣ και ότι σε αγώνα σκοποβολής κέρδισε τον Χαρίλαο Φλωράκη, με το όπλο που του παρέδωσε στην Τασκένδη.
Ανοίγει την πόρτα, μικρόσωμη, χαμογελαστή, με αγκαλιάζει και με καλωσορίζει στον προσωπικό της χώρο. Ενα μουσείο σύγχρονης Ιστορίας, στην καρδιά της Κυψέλης, γεμάτο φωτογραφίες από τον ΕΛΑΣ, το Δημοκρατικό Στρατό, τα γυρίσματα της ταινίας τους με τον συμφοιτητή της Αντρέι Ταρκόφσκι, το αυθεντικό περιστέρι του Πικάσο, που αφιέρωσε ο Ισπανός στον σύζυγό της Γεωργούλα, το βιβλιάριό της με την αφιέρωση του Πολ Ελιάρ...
Γιατί, κυρία Μπέικου, αργήσατε τόσο πολύ να γράψετε την αυτοβιογραφία σας;
«Η επίγνωση ότι μπορούσε να αποφευχθεί ο αλληλοσπαραγμός, με έκανε να θέλω να τα ξεχάσω όλα. Αλλά τα είχαν συμφωνήσει ο Στάλιν με τον Τσόρτσιλ. Ο πατέρας μου μού το έλεγε: "Μαράκι μου, μην παιδεύεσαι. Είναι 'γωνία' το μαγαζί"».
Σε όλο το βιβλίο επιμένετε στη διάκριση ΕΛΑΣ-Δημοκρατικού Στρατού.
«Μα ο ΕΛΑΣ ήταν επίθεση. Το λέω και το βροντοφωνάζω. Είχαμε την καλύτερη Αντίσταση. Είμαι περήφανη. Ο Δημοκρατικός Στρατός ήταν άμυνα. Πιάσανε τον άνδρα μου, τον αδελφό μου κι εμένα κάθε μέρα με κυνηγούσαν. Αν με έπιαναν, θα με σκότωναν. Γι' αυτόν το λόγο ο Δημοκρατικός Στρατός ήταν μια απελπισμένη έξοδος. Δεν είχαμε άλλη επιλογή».
Ο Δημοκρατικός Στρατός δρούσε αποκλειστικά αμυνόμενος; Δεν πάλευε για την ανάληψη της εξουσίας;
«Είχαμε ιδεώδη. Αν ποτέ νικούσαμε θα τα εφαρμόζαμε για το καλό της χώρας».
Γράφετε «έπρεπε να γίνει αποδεκτό ότι η γυναίκα μπορεί να πολεμήσει. Και εφ' όσον μπορεί να πολεμήσει, καθιερώνεται η ισότητα». Η δράση των γυναικών στον ΕΛΑΣ και στον ΔΣΕ είναι από τις πρώτες έμπρακτες εκδηλώσεις του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα;
«Ναι. Στην αρχή ο Αρης δεν ήθελε να κρατάμε όπλο. Επειδή τα καταφέρναμε, είδαν πρώτη φορά ότι είμαστε ίσες με τους άνδρες. Ηταν η εποχή που στα χωριά η γυναίκα πήγαινε πεζή και ο άνδρας μπροστά της καβάλα».
Είχατε εξοικειωθεί με το πιστόλι;
«Ακόμα και με το Μάουζερ, που μου έδωσε ο Γεωργούλας».
Πιστεύετε ότι σήμερα, με την κρίση, ζούμε ένα νέο πόλεμο;
«Ζούμε μια κατάρρευση του συστήματος, γενικότερα. Κι ενώ την τελευταία 50ετία μάς κυβερνούν οι ίδιες οικογένειες, μένουμε απαθείς».
Θα έπρεπε να κάνουμε επανάσταση;
«Η επανάσταση χρειάζεται άλλους παράγοντες για να γίνει».
Δεν είναι αρκετή η οικονομική χούντα που ζούμε;
«Οι απεργίες είναι μια μορφή αντίστασης, γιατί χούντα ζούμε. Αλλά όταν δεν έχεις να ζήσεις, υποχωρείς. Με τρεις απεργίες δεν τα βγάζουμε πέρα. Αν είχα δυνάμεις θα ξεσήκωνα κατ' αρχάς τη γειτονιά. Αλλά είμαι 85 χρόνων!».
Ακόμη πιστεύετε ότι ο μαρξισμός είναι το μέλλον της ανθρωπότητας;
«Παραμένω μαρξίστρια. Οι νέοι θα βρουν τη διέξοδο αν σκύψουν στο Μαρξ».
* Η Μαρία Μπέικου πρωταγωνιστεί μαζί με τον Θ. Τερζόπουλο στην παράσταση «Μάουζερ» του Χ. Μίλερ, που παρουσιάζεται στο «Αττις».
Συνέντευξη στην ΙΩΑΝΝΑ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ (Εφημ.Ελευθεροτυπία)

24 σχόλια:

Αστοριανή είπε...

...όσο ζω, τόσο μαθαίνω!!!!!!!!
(στο... δικό σου)

κι όσο ζω, τόσα ...παθαίνω!!!
(στο δικό μου...)

Κάρυ μου,
μόνο αν διαβάσεις τα "σχόλια-απαντήσεις μου" εκεί, ... θα δεις και τα δικά μας...

Σε χαιρετώ με "λευκές" σημαίες,
Υιώτα
αστοριανή
από την ολόλευκα ντυμένη ΝΥ

MINIMARKET είπε...

Χωρίς σχόλια γιατί θα έχουμε αιματοχυσίες .
Πως το λέει η κυρία : Οι νέοι θα βρούν τη διέξοδο αν σκύψουν στο Μάρξ .
Μεδίασα ελαφρώς !!!!
Και πές στους συντρόφους του ΠΑΜΕ , όποτε κινδυνεύει η βουλή και το υπάρχον πολιτικό σύστημα , να περιφρορούνε την βουλή από τους υπόλοιπους ακομμάτιστους διαδηλωτές !

μαχαιρης είπε...

ΚΑΡΥ Τα ιστορικα δεδομενα,τελικα σου κολλανε ταμπελλα...Προσεχε...
Το ξερω οτι δεν φοβασαι..

μαχαιρης είπε...

Οι "ακομματιστοι" ελευθερα μπορουν, αμα το ΠΑΜΕ λειπει..Να καταλαβουν τα ανακτορα τοτε...!!
Οταν το ΠΑΜΕ ειναι εκει..
Στην πρεφα σας...!!

kariatida62 είπε...

@Αστοριανή: Θάχει πλάκα Γιώτα μου, η η κατάρρευση του συστήματος να ξεκινήσει απο την Αμερική!
Χαρείτε το χιονάκι σας! Καλό Χειμώνα πια!

kariatida62 είπε...

@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ:Xωρίς σχόλια λες, αλλά σχολιάζεις καυστικά και ειρωνικά Μίνι!
Σεβασμός στην κυρία Μαρία Μπέικου γιατί αυτή πολέμησε για αυτή την πατρίδα! Ευτυχώς που υπήρξαν τέτοιες Μαρίες!
Τα ειρωνικά μειδιάματα χάρισέτα σ'εκείνους που επικαλούνται την ανύπαρκτη αντιστασή τους!

Και επειδή ναι ήμουν με τους ΠΑΜΙΤΕΣ τις προηγούμενες μέρες, πρέπει να σου πω, ότι περιφρουρούσαν την διαδήλωση για να μη διαλυθεί απο προβοκάτορες και μη! Φαντάσου η λαοθάλασσα αυτή να παρέμενε μέχρι αργά το βράδυ στο κέντρο της πλατείας... Δυστυχώς όμως κατάφεραν και την διέλυσαν.

MINIMARKET είπε...

Κάρυ , το ξέρεις οτι σε εκτιμώ πολύ και σε συμπαθώ ακόμη περισσότερο , για αυτό σταματώ εδώ !
Αν συνεχίσω , το θεωρώ σίγουρο οτι θα μαλώσουμε άσχημα και μπορεί να κόψουμε και την καλημέρα !!
Οπότε την αγάπη μου και πολλές καληνύχτες !

kariatida62 είπε...

@Μαχαίρης: Παρακαλώ όλους σας να σεβαστείτε την ανάρτηση και να αποδώσετε τιμή στους ήρωες και αγωνιστές της Πατρίδας μας!
Τουλάχιστον όταν επισκέπτεστε το σπίτι μου!

Διαφορετικά θα μ'αναγκάσετε σε λογοκρισία που την αποφεύγω όπως ο Διάολος το λιβάνι!

kariatida62 είπε...

@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ: Ευχαριστώ Μίνι,και γω σε συμπαθώ!
Την καλημέρα μου εγώ δεν την κόβω σε κανέναν! Γιατί είναι του Θεού....
Καλό βράδυ Μίνι!

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τη σκεπάζει.

kariatida62 είπε...

@Ρουμπάκης Γιάννης: Σωστά Γιάννη, ξέχασα να πω, πως στις 24 Μαρτίου πριν μερικούς μήνες, η αγνωνίστρια αντάρτισσα Μαρία Μπέικου, μας αποχαιρέτισε!
Δεν πρόλαβα ούτε αυτό να πω...

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Οι αγωνιστές εκείνης της εποχής, όλων των πλευρών είχαν μια αγνότητα, μια ανιδιοτέλεια, και περηφάνια. Αυτό αξίζει να τους το αναγνωρίσουμε σήμερα ιδίως!

kariatida62 είπε...

@Χριστόφορος: Πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε και να παραδειγματιστούμε απο τα λάθη τους Χριστόφορε! Για να μη τα επαναλάβουμε....εμφύλιοι σπαραγμοί δεν πρέπει να επαναληφθούν, ακόμα και όταν το πρόβλημα είναι πια ταξικό!

α Κενταύρου είπε...

Θα ήταν πιο σωστό η ατσαλάκωτη αγωνίστρια να χαρακτηριστεί αγωνίστρια του Μαρξισμού.

kariatida62 είπε...

@α Κενταύρου: H αγωνίστρια Μαρία ήταν πρώτα μία ΕΠΟΝΙΤΙΣΑ, ΕΑΜΙΤΙΣΑ, που πολέμησε και αντιστάθηκε στον Ναζισμό!
Αγωνίστηκε πρώτα για την λευτεριά της πατρίδας της. Αυτό θέλω να προβάλλω μέσω του αφιερώματός μου.

Τα μοιραία λάθη έγιναν και όλοι γνωρίζουμε τα καταστροφικά αποτέλεσματα του εμφύλιου σπαραγμού. Πολλές φορές εξ'άλλου μέσα απο αυτό ιστολόγιο αναφέρθηκαν σε διάφορα ιστορικά αφιερώματα. Εσύ είσαι παλιός εδώ μέσα και τα θυμάσαι.

Το να είναι κανείς "Μαρξιστής" δεν είναι κατακριτέο, το να είναι όμως άπατρις είναι!

μαχαιρης είπε...

Ζητω συγγνωμην..Παραφερθηκα...Κατα το δυνατον θα αποφυγω στο μελλον,παρομοιες εξαρσεις βλακειας απο μερους μου..!!

Αγγελική είπε...

Η αλήθεια είναι οτι δεν ήξερα την Μαρία και την δράση της.
Είμαι περήφανη που υπήρξαν τέτοιες γυναίκες της προσφοράς στην Πατρίδα.
Αν και οι καιροί είναι πονηροί και οι εχθροί της Ελλάδας έχουν πολλαπλασιαστεί, οφείλουμε να γίνουμε όλοι με τους αγώνες μας εκείνοι που θα ανατρέψουν την νέα εποχή.
Καλή βδομάδα Κάρυ χρυσό μου,
πολλά φιλιά

α Κενταύρου είπε...

Δεν απέφυγα να χαρακτηριστώ αντιμαρξιστής .
Ο μαρξισμός είναι φιλοσοφική θεωρία και πρέπει να έχει τη θέση του στη γνώση των νέων ,παράλληλα υπάρχουν και άλλες θεωρίες, απόψεις που θα πρέπει οι νέοι να γνωρίζουν.Η μονοπώληση μιας ιδεολογίας είναι χαρακτηριστικό αυταρχικών καθεστώτων.
Ακόμη και το άπατρις είναι μια άποψη καθόλα σεβαστή.

kariatida62 είπε...

@προς όλους: Kατ'αρχάς θέλω να σας πω, ότι όλους σας αγαπώ και σας εκτιμώ!
Δεν μ'ενδιαφέρουν οι πολιτικές πεποιθήσεις που έχει ο καθένας σας και κυρίως δύο χρόνια τώρα προσπάθησα αυτό το ιστολόγιο να είναι όσο το δυνατόν απαλλαγμένο απο κομματικές χροιές.
Δεν ξέρω αν το κατάφερα, με την θεματολογία μου που κυρίως είναι ιστορική και μοιραίως εμπλέκονται σ'αυτήν πολιτικές και κομματικές θεωρίες.
Θέλω όμως να διαβεβαιώσω όλους τους φίλους που έρχονται και με διαβάζουν, πως το κίνητρό μου για κάθε ιστορικό αφιέρωμα που κάνω είναι καθαρά η αντικειμενική ιστορική αλήθεια και η διατήρηση της Ιστορικής μνήμης!.

kariatida62 είπε...

@Μαχαίρης: Μαχαίρη μου, εμείς οι μεγαλύτεροι πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα στα παιδιά μας.
Σ'ευχαριστώ που κατανοείς την προσπάθειά μου και συντάσσεσαι μαζί μου.

kariatida62 είπε...

@Μαίρη: Σε σένα τι να πω? Πάντα μιλάς και εκφράζεις τις δικές μου θέσεις πριν απο μένα και για μένα! :))
Kαλή μας εβδομάδα Μαιρούλα!

kariatida62 είπε...

@a-Kενταύρου:
Συμφωνώ απόλυτα ότι οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν όλες τις κοσμοθεωρίες, και σε προσωπικό επίπεδο το εφαρμόζω με διάφορες παροτρύνσεις στο Μαμούνι.
Σεβαστές και αναγκαίο να μελετηθούν όλες οι θεωρίες, όχι μέσα απο προπαγανδιστικές τακτικές.
Για την άποψη του "άπατρις" για μένα είναι μία διαπίστωση θλιβερή για όποιον την έχει(Έλληνα ή ξένο)
Ο χωρίς ρίζες και πατρίδα δεν μπορεί παρά να αισθάνεται δυστυχής σε ισόβια μοναξιά !

zoyzoy είπε...

Κάρυ μου θησαυρός είσαι με τις ιστορίες και τα πρόσωπα που μας παρουσιάζεις!
Αυτοί οι χαρακτήρες στην εποχή μας σπανίζουν δυστυχώς.
Τουλάχιστον να παραδειγματιζόμαστε από την δράση και τη ζωή τους.

Φιλιά θαλασσινά για καλή εβδομάδα!

kariatida62 είπε...

@zoyzoy: Oταν εκλείψουν τα οράματα και οι ιδέες μπροστά στο πρόσωπο του χρήματος και της εξουσίας δυστυχώς εκλείπουν και οι άνθρωποι της αυταπάρνησης και γενναιότητας.