bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ο Πλάτων μιλά στους σημερινούς ΄Ελληνες!



Ο Πλάτων στους σημερινούς Έλληνες: «Όχι στη μετανάστευση, κάντε Επανάσταση!!!»

Ο Πλάτων στους σημερινούς Έλληνες: «Όχι στη μετανάστευση, κάντε Επανάσταση»
Τα λόγια των αρχαίων μας σοφών είναι διαχρονικά. Οι συμβουλές και οι παροτρύνσεις τους αντηχούν στην αιωνιότητα για να καθοδηγούν εμάς, τους απογόνους τους, όπως και τους Έλληνες που θα διαδεχθούν τη δική μας γενιά, στην οδό της Πολιτικής Αρετής, τηςΕλευθερίας και του Μεγαλείου.
Δυστυχώς, το σάπιο και κατοχικό εκπαιδευτικό μας σύστημα φρόντισε να μη διδαχθούμε ποτέ τους φιλοσόφους μας, από το φόβο μην εμπνευστούμε από τα λόγια τους και ξεσηκωθούμε απέναντι στους τυράννους μας. Το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα που αναλώνει τις ώρες διδασκαλίας σε γνώσεις σχολαστικές, θεοκρατικές, στείρες και αποβλακωτικές και το οποίο τώρα, με τις μεταρρυθμίσεις της Διαμαντοπούλου, ολοκληρώνεται ως σκοταδιστικός μηχανισμός. (Αλλά αυτά είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση). Στο θέμα μας:
Ξεφυλλίζοντας τους «Νόμους» του Πλάτωνα, έπεσα επάνω στο ακόλουθο απόσπασμα που είναι σαν να γράφτηκε σήμερα. Το παραθέτω:
«Ακόμα κι όταν η πατρίδα κινδυνεύει να σκλαβωθεί ή να πέσει στα χέρια ανάξιων κυβερνητών, είναι προτιμότερο να επαναστατήσεις παρά να την εγκαταλείψεις και να καταφύγεις στην εξορία.
» Είναι προτιμότερο να υποφέρουμε όλες αυτές τις ταλαιπωρίες παρά να δεχτούμε αλλαγή του πολιτεύματός μας με κάποιο άλλο που θα κάνει τους ανθρώπους χειρότερους»
(Πλάτων, «Νόμοι», ΣΤ΄, 770e)

17 σχόλια:

Ange Alexiou είπε...

Αν κάνουμε την αρχή να μιλήσουμε για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, πούμε καθένας τα βιώματά του, μιλήσουμε για τις άχρηστες γνώσεις που στραβωθήκαμε να απομνημονεύσουμε, θρηνήσουμε για τα ιδιαίτερα ταλέντα μας που έθαψε η ακαμψία του... θα πρέπει να γράψουμε μυθιστόρημα κι όχι σχόλιο.
Για του Πλάτωνα την επανάσταση, θα πω απλά, και με μεγάλη μου θλίψη, ότι την επανάσταση, την κάνουν οι κοιλιές των πεινασμένων πλέον κι όχι η αξιοπρέπεια. Κι όταν δεν εισακούονται- βλέπεις οι χορτάτοι δεν υποψιάζονται ότι έρχεται η σειρά τους- καταφεύγουν στη μετανάστευση.

kariatida62 είπε...

@misoagnosti: Μα αυτό ακριβώς μας προτρέπει να αποφύγουμε την εύκολη όπως νομίζουμε λύση της μετανάστευσης!
Είναι προτιμότερο να παραμείνεις στην χώρα σου, να μην την εγκαταλείψεις στα χέρια ανάξιων διοικούντων και να παλέψεις για τις ιδέες και αρχές σου!
Επαναστατείστε μη μεταναστεύετε!
Μην εγκαταλείπετε την πατρίδα σας, μη γίνεστε πιόνια στα χέρια των παγκόσμιων ρυθμιστών!

Ανώνυμος είπε...

Πλάτων... με τα σημερινα δεδομένα και παρά την αδιαμφισβήτητη τεράστια αξία του... στους ολιγαρχικούς θα τον κατέτασα. "Λαικός" δεν υπήρξε ποτέ.

Με δυό λόγια... να μας κυβερνούν οι "άριστοι" ήθελε. Αριστοκρατία = κυβερνούν οι άριστοι. Όχι οι πλούσιοι όπως επεκράτησε και είναι ΛΑΘΟΣ, αλλά οι καλύτεροι σε κάθε τομέα.
Ακούγεται σωστό, αλλά άντε να τους βρεις..

Και Βέβαια εκείνη την εποχή, την γνώση και την δυνατότητα να εξελιχθούν σε "αρίστους" δεν την είχαν οι πολλοί. Οι λίγοι την είχαν.

Άλλα άμα το πιάσουμε, δεν τελειώνει, δίκιο έχεις...

kariatida62 είπε...

@Gip:Κάποτε άκουσα σε μια παρέα «αριστερών» ότι ο Πλάτων ήταν… «ολιγαρχικός».
Προφανώς εκείνοι οι «αριστεροί» δεν είχαν διαβάσει ποτέ Πλάτωνα…
-----
Και βέβαια έχω δίκιο!
Την πατρίδα μας δεν την εγκαταλείπουμε στα δύσκολα...

Ανώνυμος είπε...

Σοφότατα λόγια και πράγματι, αν είχαμε διδαχτεί τους Αρχαίος φιλοσόφους θα είμασταν πιο ολοκληρωμένοι άνθρωποι...
Αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

Καλημέρα Κάρυ μου!

kariatida62 είπε...

@Περήφανη μανιάτισσα: Ποτέ δεν είναι αργά! Γηράσκω αεί διδασκόμενος....
Περήφανή μου.
Με συγχωρείς που τον τελευταίο καιρό σ'έχω παραμελήσει και σένα και πολλούς φίλους μου και δεν σας επισκέπτομαι όσο συχνά θα ήθελα...
Ανειλημμένες υποχρεώσεις βλέπεις!
Φιλιά πολλά

teleytaios είπε...

Κάρυ μου, μυρίζω στην ατμόσφαιρα μπαρούτι... Γι' αυτό και θα είμαι σύντομος!

Θα συμφωνήσω με το Γιώργο (GiP) πιο πάνω. Ο Πλάτωνας Κάρυ μου λαϊκός δεν ήταν ποτέ, ούτε ποτέ νομίζω νοιάστηκε για τους ανθρώπους. Όταν λέει "Είναι προτιμότερο να υποφέρουμε όλες αυτές τις ταλαιπωρίες παρά να δεχτούμε αλλαγή του πολιτεύματός μας με κάποιο άλλο που θα κάνει τους ανθρώπους χειρότερους", για ποιο ακριβώς πολίτευμα που δε θέλει να αλλαχτεί μιλάει;

Όπως είπα και στην αρχή, δε θα μιλήσω πολύ. Ο Πλάτωνας κάπως μου κάθεται βαρύς...

Την καλημέρα μου σου στέλνω μαζί με πολλά, πολλά, πολλά φιλιά (είδες σε καλοπιάνω για να μην αντιδράσεις έντονα, σου το είπα άλλωστε, μυρίζει μπαρούτι, χα, χα, χα...)

Καλό βόλι την Κυριακή ;)

Ανώνυμος είπε...

Φιλενάδα, για την ιστορία, θα μου επιτρέψεις να επιμεινω στο σχόλιο μου, όπως το έγραψα πιο πριν.

Εχεις δίκιο να μην αφήνουμε στα δύσκολα την πατρίδα μας. Γενικώς, γιατί ο Ελληνισμός της διασποράς ήταν, είναι και θα είναι ΠΟΛΥ χρησιμο όπλο.

Αλλά στον Πλάτωνα... επιμένω στο σχολιο μου. Ολιγαρχικός ήταν, δίκιο είχαν όσοι το έλεγαν και το λενε. Με την έννοια που λέω στο σχόλιο μου, μη τα ξαναγράφω.

Τώρα, θες να τον έχεις πρότυπο δημοκρατικού πολίτη, έχε τον.

Δεν τσακώνομαι για αυτό ! :))

kariatida62 είπε...

@Τeleytaios:To μπαρούτι που μυρίζεις Τελευταίε μου προφανώς έχει μείνει στα ρουθούνια σου απο την πλατεία Λαοκρατίας, η οποία κατελήφθη όπως διάβασα προ ημερών απο Χρυσαυγίτικα παλληκάρια! ;)
Eδώ μέσα δεν πρόκειται να μυρίσεις μπαρούτι, γιατί θάχω ήδη φύγει για τα βουνά με τα καρυοφίλλια μου..οπότε μη φοβάσαι!
---
Λοιπόν όσον αφορά τον Πλάτωνα(που δεν ήταν για μένα η κεντρική ιδέα της ανάρτησης)έχω να σου πω:
Ο Πλάτων γεννήθηκε σε παλιά αθηναϊκή οικογένεια με ολιγαρχικά αισθήματα. Στο σπίτι του γίνονταν διαβούλια για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος της Αθήνας και από εκεί ξεκίνησαν ο θείος του Κριτίας και ο Χαρμίδης, εμπαθείς αντιδημοκρατικοί και οι δύο.
Σε μεγάλη όμως ηλικία γράφει ο Πλάτων και συγκεκριμένα στην 7η επιστολή, ότι πίστεψε στα νιάτα του πως, αν έπεφτε η δημοκρατία και έπαιρναν την εξουσία οι ολιγαρχικοί, θα σχηματιζόταν μια πολιτεία με ιδανικό πολίτευμα.
Η υποταγμένη δημοκρατία αποδείχθηκε όμως χρυσάφι, καταλήγει ο μεγάλος φιλόσοφος, μπροστά σ' αυτά που έκανε ο Κριτίας με την παρέα του!
Kατά την πλατωνική διδασκαλία(ΠΟΛΙΤΕΙΑ-ΝΟΜΟΙ) το μέτρο των πραγμάτων δεν είναι οι έννοιες και οι σκέψεις, αλλά η ουσία των πραγμάτων που υπάρχει στις Ιδέες!
Οι Ιδέες αποτελούν έναν ξεχωριστό κόσμο, το νοητό που τον θεωρούσε τέλειο και στην κορυφή αυτού του τέλειου κόσμου των Ιδεών, για τον Πλάτωνα υπήρχε η ιδέα του Αγαθού!
Ξεχώριζε τον πληθυσμό στην αριστοκρατία και τον όχλο,(μία πραγματικότητα που δεν έχει αλλάξει μέχρι τις μέρες μας-δεν πιστεύω να έχεις αντίρρηση)επεξεργαζόταν και προπαγάνδιζε συχνά το θεμελιώδες μοντέλο του ολοκληρωτικού κράτους,αλλά διαδίδει επίσης τη «θεωρία της παρακμής», η οποία υιοθετήθηκε κατά καιρούς και μέχρι των ημερών μας από όλα τα αυταρχικά καθεστώτα.
Σύμφωνα μ' αυτήν, αρχικά λειτουργούσε μια καλή και αποδοτική κοινωνία των πρωτόγονων ανθρώπων με σταθερά ήθη και έθιμα, αλλά στην πορεία προέκυψε άνοιγμα προς νέα ήθη, μια φιλελευθεροποίηση και απελευθέρωση, η οποία οδήγησε στην παρακμή αυτή ακριβώς που αντιλαμβάνεται ο Πλάτων ως «παρακμή»
Μιλά επίσης για τους άριστους( οχι υποχρεωτικά για τους ολιγαρχικούς αλλά για τους πλέον ικανούς ότι θα πρέπει να ηγούνται των μετρίων και του όχλου! Πού το παράλογο σ'αυτό?
Και μεις τώρα δεν ψάχνουμε για τους καλύτερους και ικανότερους πολιτικούς? Εμείς δεν γυρεύουμε τον ηγέτη?
Δεν είναι τόσο εύκολο λοιπόν Φίλε μου Τελευταίε να βάζουμε ένα ταμπελάκι στους αρχαίους μας φιλοσόφους,εμείς οι νεώτεροι κρίνοντάς τους με τα σημερινά πολιτικοοικονομικά κριτήρια!.
Αλλά όπως είπα, το κύριο θέμα της ανάρτησης δεν είναι οι πολιτικές θεωρίες του Πλάτωνα αλλά τι προτρέπει τους Έλληνες να κάνουν για το καλό της πόλης τους.
Να μη την εγκαταλείψουν ακόμα και κάτω απο συνθήκες κατοχής αλλά να παλέψουν για τις ιδέες τους! Το χειρότερο υποστηρίζει πως είναι να επιλέξουν την εξορία(σήμερα θα μπορούσαμε να την ερμηνεύσουμε με την λέξη μετανάστευση).
Αυτά τα ολίγα!
Επίσης και σε σένα καλό βόλι, και κοίταξε ωρέ να μη μου τα ντροπιάσεις...!(τ'άρματα)

kariatida62 είπε...

@GIP: Με σένα πάλι τι να κάνω? Που συμφωνώ διαφωνώντας, και μ'αρέσει να σ'οδηγώ σε κόντρες?
Διάβασε πιο πάνω τι γράφω στον φίλο μας τον Τελευταίο και έλα μετά πίσω για ένα ματς!
Οχι τώρα, όμως γιατί έχω πολύ δουλειά και κάθομαι και σας γράφω για τον Πλάτωνα, αργότερα...κατά το βραδάκι!
Χαχαχαχαχχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!

teleytaios είπε...

Μωρέ, μύρισε μπαρούτι, το είπα εγώ!

Δε διαφωνούμε καλή μου Κάρυ, απλώς ο Πλάτωνας, όπως είπες κι εσύ η ίδια, δεν είναι και το πρότυπο του δημοκράτη και ως εκ τούτου πως να δεχτούμε τα λόγια του ως σωστά για το συγκεκριμένο θέμα; Είναι σαν να λέμε ότι ο Παυλόπουλος θα μας μιλήσει για σκυταλοδρομία 4 Χ 100 όπου θα τρέξει και τις τέσσερις διαδρομές ο ίδιος, αχαχαχαχαχα.... Ο αεικίνητος ακίνητος Πάκης, χα, χα, χα....

Δε συνεχίζω με τον Πλάτωνα, θα την κάνουμε την κουβέντα άλλη στιγμή, ΟΚ;

kariatida62 είπε...

@Τελευταίος: Bρε Τελευταίε μου,είπα εγώ ότι ήταν ο οπαδός του δημοκρατικού πολιτεύματος?
Εγώ μίλησα για την φιλοσοφική θεωρία του κόσμου των Ιδεών και τον ρόλο των αρίστων τους οποίους είχες περισσότερες πιθανότητες να τους συναντήσεις στην τάξη των αριστοκρατών(που ασχολούνταν με την παιδεία, την πολιτική και τις τέχνες) και όχι ανάμεσα στον όχλο που η ζωή τους, περνούσε με τις βιοποριστικές ασχολίες τους και δεν είχαν καμμία οικονομική δυνατότητα και κουράγιο να μορφωθούν και να ενημερωθούν.
Ελεγε σχετικά...τον όχλο δεν τον ενδιαφέρει ν'ακούσει τις λεπτομέρειες, τον ενδιαφέρει το σήμερα και οι ανάγκες του...
Μήπως σήμερα τι συμβαίνει? Για πες μου πόσοι απ'εμάς ευχάριστα καθόμαστε να διαβάσουμε και να αναλύσουμε το οικονομικό πρόγραμμα ας πούμε του Τζήμερου, του Μάνου ή του Συριζα, ή του ΚΚΕ.?
Ο Τζήμερος κόντεψε να βγει στην Βουλή γιατί κατάφερε να πάρει ένα κύμα του όχλου που ψήφιζε κάποιον χωρίς να γνωρίζει ακριβώς τι υποστήριζε ο ίδιος αλλά μόνο και μόνο για να καταψηφίσει τους ανίκανους!
Εδώ ένα ολόκληρο μνημόνιο δεν τον διάβασαν οι 300 μας !!!
Αρα ο Πλάτωνας οδηγείτο στο συμπέρασμα πως μόνο ο Άριστος δηλαδή ο καλύτερος, θα μπορούσε να ηγηθεί του όχλου!
Και συνήθως ο άριστος ήταν απο οικογένειες ευκατάστατες -όπως και τα σημερινά τζάκια των οποίων οι γόνοι, τελειώνουν τα μεγάλα και φημισμένα Πανεπιστήμια, έχουν καλύτερη ενημέρωση και αντίληψη της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης σ'αντίθεση μ'εμάς που μας ενδιαφέρειη καθημερινότητα μας.
Τι λέγαμε χθες για τους σούβλακους?.
Και με διαβεβαίωνες ότι η απαγόρευσή τους θα ήταν σοβαρότατος λόγος για να ξεκινήσεις επανάσταση?
Ολες οι σοβαρές αλήθειες, υπό τύπου αστειότητας διατυπώνονται αλλά δεν παύουν να είναι οι αλήθειες...

Κατά τ'άλλα να μιλήσουμε όποτε θέλεις για Πλάτωνα και Αριστοτέλη όχι κατ'ανάγκη μπαρουτοκαπνισμένοι!
Δεν θα το χαλάσουμε το μπαρούτι μας για τους αρχαίους...έχουμε αρκετούς νεώτερους για να το ξοδέψουμε!

MelidonisM είπε...

Δεν μιλάει το κείμενο
για την πατρίδα που μας
γέννησε αλλά για αποικία

Ο Κλεινίας ζήτησε από τους συνομιλητές του να τον βοηθήσουν στη θέσπιση της νομοθεσίας της καινούριας αποικίας
που σκόπευαν να ιδρύσουν οι Κρήτες και τους κάλεσε να προχωρήσουν στη θεωρητική κατασκευή μιας νέας πόλης.
Έτσι, επέλεξαν ως τύπο πολιτεύματος αυτό στο οποίο κυρίαρχος θα ήταν ο νόμος και δήλωσαν
ότι σκοπός του νομοθέτη θα ήταν να κερδίσει την εύνοια και ευπείθεια των πολιτών απέναντι στους νόμους.

http://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/tools/corpora/anthology/content.html?t=520

Επίσης, η μεταφραστική έρευνα που έκανα εδώ,http://ergotelemata.blogspot.gr/2012/06/blog-post_15.html
δείχνει...ή να μεταναστεύσεις.... ο Νεοέλλην συγγραφέας άλλαξε από την μτφ του Κάκτου το ή σε παρά να

kariatida62 είπε...

michalis Melidonis: Πολύτιμες οι πληροφορίες σου και οι γνώσεις σου...
Θα ήθελα και άλλες λεπτομέρειες να μας πεις.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλια Κάρυ. Ότι και να ήταν ο Πλάτωνας, είτε ήταν ολιγαρχικός είτε λιγότερο δημοκρατικός,ωστόσο πίστευε στους Άριστους-τους καλύτερους για το καλό του λαού όπως λες- μην ξεχνάμε πως και τότε άνθρωποι υπήρχαν, δεν γνωρίζουμε ακριβώς την καθημερινότητά τους, οπότε δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε Ιδέες και σε φιλοσοφίες. Θέλω να πω πως και τα αποτελέσματα των εκλογών δεν κρίθηκαν απαραίτητα βάση ιδεολογίας αλλά λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης, της ανεργίας, της απογοήτευσης συνολικά απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Εξού και η άνοδος της αριστεράς και της ακροδεξιάς.. Ο λαός είναι αυτός που διαμορφώνεται,αλλάζει, δραστηριοποείται υπό καθεστώς όμως πίεσης και όχι μιας εξειδανικευμένης πολιτικής θεωρίας.
:)

kariatida62 είπε...

@ Κουφετάριε βαρύ αυτό που θα πω...αλλά θα το πω!
Ιδού τ'αποτελέσματα της πολιτικής επιλογής ενός λαού που ως φαίνεται δεν διαθέτει όχι άριστη πολιτική αντίληψη και εθνική συνείδηση αλλά δυστυχώς είναι κάτω του μετρίου....

Ανώνυμος είπε...

Βαρύ; Καθόλου. Η συνολική εικόνα αυτό έδειξε...