bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Στα άδυτα του ...Χρυσού!





Ο Χρυσός φέρνει πιο κοντά Μπόμπολα και GOLDMAN SACHS


O Χρυσός της Χαλκιδικής έχει το ιστορικό της...


Η υπόθεση ξεκινά με τους όρους εκμετάλλευσης και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, που έδωσαν σκληρούς αγώνες στο παρελθόν με το πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα τις μεγάλες απεργίες του 1957 και του 1977 και τις κινητοποιήσεις της δεκαετίας του 1990, με επίκεντρο την Ολυμπιάδα.
Οι εγκαταστάσεις και τα δικαιώματα μεταλλειοκτησίας αλλάζουν διαδοχικά χέρια: το 1986, απο τον Μποδοσάκη στο ελληνικό δημόσιο και απο το ελληνικό δημόσιο στην καναδική TVXgold, το 1995, η οποία φέρνει και το πρώτο σχέδιο εξόρυξης χρυσού στην Ολυμπιάδα.
Επειτα απο πολλές συγκρούσεις, η ΤVX-gold εγκαταλείπει την επένδυση στις αρχές του 2003, αφήνοντας πίσω της 420 απολυμένους μεταλλωρύχους.
Στο τέλος του 2003, με μια σκανδαλώδη ρύθμιση και τον περίφημο νόμο 3220/2004, που έχει μείνει στην ιστορία, το ελληνικό δημόσιο μεταβιβάζει τα δικαιώματα έναντι "πινακίου φακής"στο σχήμα της 
"Ελληνικός Χρυσός" με ισχυρή παρουσία του ομίλου Μπόμπολα.
Σ'αυτήν όπως και σ'άλλες κραυγαλές περιπτώσεις ξεπουλήματος των συμφερόντων του δημοσίου, τα νούμερα μιλούν απο μόνα τους.
Περί τα 11.000.000 € κατέβαλε η Ηellas Gold, για ν'αποκτήσει το δικαίωμα κυριότητας και χρήσης περί των 317.000 στρεμμάτων στην βόρεια Χαλκιδική με σύμβαση που υπέγραψε με το ελληνικό δημόσιο, κατόπιν μεσολάβησης του Πάχτα, τότε υφυπουργού Οικονομίας και σημερινού δημάρχου Αριστοτέλη.
Η σύμβαση έγινε χωρίς διαγωνισμό, μ'απευθείας ανάθεση, σε μια εταιρεία που είχε δημιουργηθεί λίγες μέρες πριν (με μετοχικό κεφάλαιο 60.000€!) και με απαλλαγή της απο οποιαδήποτε ευθύνη αποκατάστασης των περιβαλλοντικών ζημιών οι οποίες είχαν γίνει απο την καναδική TVX Gold, που έφυγε νύχτα απο τα μεταλλεία Κασσάνδρας.
Ακολούθησε η τμηματική πώληση της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" στην μητρική πολυεθνική EUROPEAN GOLDFIELDS(μέτοχοι της οποίας είναι η GOLDMAN SACHS, η MERRILL LYNCH  και άλλα καλά παιδιά των αγορών)απο την οποία το κέρδος για τους μετόχους της "Ελληνικός Χρυσός"ξεπερνά τα 95 εκατομ.ευρώ!
Η "Ελληνικός Χρυσός"έμελλε να εξασφαλίσει και δεύτερο ακόμη μεγαλύτερο" ντιλ" για την εξόρυξη κοιτασμάτων χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων.
Η Καναδική εταιρεία Eldorado Gold Corporation εξαγοράζει την European Goldfields μέσω συμφωνίας ανταλλαγής μετοχών και προσφοράς σε μετρητά συνολικού ύψους 1,8 δις ευρώ. 
Απο την συγχώνευση θα προκύψει μία απο τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης στον κόσμο!
Δεδομένου ότι η Ελλάκτωρ ελέγχει διψήφιο ποσοστό στην εξαγοραζόμενη European Goldfields, η συμμετοχή της στο νέο σχήμα θα παραμείνει υψηλή καθιστώντας τον όμιλο Μπόμπολα έναν απο τους μεγαλομετόχους της κοινής καναδικής εταιρείας με ποσοστό κοντά στο 5%.
Εν τω μεταξύ, η τελευταία πράξη υλοποίησης του σχεδίου έχει ήδη παιχτεί το 2009, όταν το νέο επενδυτικό σχέδιο της "Ελληνικός Χρυσός" εξασφαλίζει απο το ΥΠΕΚΑ (2/10/2009), θετική γνωμοδότηση στην προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση (ΠΠΕΑ), ενώ στις 26/7/2011 εκδίδεται η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.
Το ΥΠΕΚΑ βάζει την υπογραφή του για την εξάπλωση των δραστηριοτήτων σε νέες παρθένες περιοχές, στην πλειοψηφία τους δασικές εκτάσεις. Κεντρικό σημείο το όρος Κάκαβος, που αποτελεί τον υδροδότη μέρους των χωριών της περιοχής.
Εν τω μεταξύ με έγγραφό του Δασαρχείου Αρναίας στις 24/4/2012, γνωστοποιείται ότι με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης παραχωρήθηκε στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός"για μεταλλευτικές δραστηριότητες οι περιοχές των Σκουριών, της Μ.Παναγιάς και του Μαντέμ Λάκκος. Πλέον και με την απόφαση αυτή του Δασαρχείου, περισσότερα απο 2.000 στρέμματα στις Σκουριές παραχωρούνται κατά κυριότητα στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός"

ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ... ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Η Μπιρμπίλη, όσο ήταν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αρνιόταν πεισματικά να υπογράψει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τις μεταλλουργικές δραστηριότητες στην Χαλκιδική. 
Ετσι η Μπιρμπίλη εκδιώχθηκε και ανέλαβε το συγκεκριμένο υπουργείο ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο Παπακωνσταντίνου υπέγραψε αμέσως την έγκριση στις 26 Ιουλίου 2011, μαζί φυσικά με τους συναρμόδιους συναδέλφους του.
Ο Μπόμπολας και η έμμεσος συνέταιρός του GOLDMAN SACHS πλέον δεν έχουν κανένα πρόβλημα και μπορούν να ξεκινήσουν την εξόρυξη του χρυσού.
(Για όποιον δεν έχει διαβάσει την καταγωγή του  Γ. Παπακωνσταντίνου θα την βρείτε εδώ!)
 Τώρα μπορείτε να καταλάβετε ότι ο πετυχημένος υπουργός Οικονομικών που "έσωσε" την Ελλάδα με το μνημόνιο,δεν υποβαθμίστηκε αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος  Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αλλά γιατί είχε διατεταγμένη αποστολή! Επρεπε να υπογράψει την την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που δεν υπέγραφε με τίποτα η προκάτοχός του Μπιρμπίλη.
Η εν λόγω μελέτη κατατέθη απο την "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ"Α.Ε. και αφορούσε την μεταλλευτική περιοχή των 317.000 στρεμμάτων της Β. Χαλκιδικής.
Η παραπάνω εταιρεία έδωσε 11.000.000 € για να την εξαγοράσει όχι στο δημόσιο αλλά στην TVX, ενώ το Ελληνικό δημόσιο δεν φρόντισε να κατοχυρώσει κανένα δικαίωμα επί του εξορυσσόμενου μεταλλεύματος! Ολα λοιπόν δικά τους! Όλα! Και το επιχειρήμά τους?  Το καλύτερο ανέκδοτο που έχετε ακούσει ποτέ! Θα κερδίσει το Ελληνικό Δημόσιο απο την φορολόγηση των κερδών!!!
Εδώ παιδιά μπορείτε να γελάσετε με την καρδιά σας.....

Και τώρα ? Εξόρυξη???

Ένας απο τους επιστημονικούς φορείς που αντιδρούν σθεναρά στην εξόρυξη του χρυσού στην Χαλκιδική  είναι το ΤΕΕ/ΤΚΜ που αποτελεί -βάσει του καταστατικού του θεσμοθετημένο τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας. Στο πόρισμα του λοιπόν αναφέρεται ότι το έργο δεν αποτελεί μία μεμονωμένη τεχνική παρέμβαση, αλλά ένα ευρύτατο εγχείρημα για την φέρουσα ικανότητα της περιοχής, του οποίου η συνολική επίδραση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως άθροισμα των επιμέρους εκτιμώμενων δυσμενών συνεπειών κάθε επέμβασης!
Δηλαδή με απλά λόγια για να το καταλάβουμε όλοι μας, λέει πως  για την Χαλκιδική έναν πλούσιο σε φυσικό κάλος νομό με ονειρικές παραλίες και τόπους αναψυχής, ο σημαντικότερος προορισμός τουριστών της Β.Ελλάδας, μετά απο μια τέτοια βαρειά για το οικοσύστημα διαδικασία εξόρυξης, πρέπει να σταθμιστεί το προσδοκώμενο όφελος απο την εξόρυξη σε σχέση με τις υπάρχουσες τουριστικές δραστηριότητες και υποδομές.
Ο καθηγητής ηλεκτρολογίας και μηχανικής Ξενοφών Ζήσης εξέφτασε την άποψη ότι για την αποκατάσταση του εδάφους της χερσονήσου , έπειτα απο μια τόση μεγάλη επιχείρηση εξόρυξης, χρειάζονται περίπου 100.000 χρόνια!
Η εξορυκτική δραστηριότητα αποτελεί πληγή για το περιβάλλον! Τεράστιες εκσκαφές απαιτούνται που κυριολεκτικά αλλάζουν τα χαρακτηριστικά μιας ολόκληρης περιοχής , μετατρέποντας την σε κρανίου τόπο, εξαφανίζουν κάθε είδος χλωρίδας και πανίδας και επηρεάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα.


Από τον Χωνί που κρατούσε ο Μάνος Κακλαμάνος

5 σχόλια:

dimitris είπε...

kariatida62 καλημερα, ο ''θειο'' γιωργο, ουτε ταινεια αμερικανικου κινηματογραφου, δον κορλεονε, ποτε με το ''θειο βρεφος'' ανοιγει αττικες οδους, ποτε φτιαχνει λεωφορους μαραθωνιους, ποτε ειναι μετοχος στο καζινο της παρνηθας, πεταγεται για να φτιαξει την ιονια οδο, βγαζει χρυσο ελεω παπακωνσταντινου στην Χαλκιδικη.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ πολλοι αλλα εχουν πολυ ''φορτο εργασιας'' απ'οτι φαινεται και ολο το αφηνουν γι'αυριο το φαινομενο του δον.
Αλλωστε αυτο το ''καλοπαιδο'' ο συνονοματος του δον, ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ, εχει προιστορια και διαπλοκη στο ξεπουλημα του οτε στους γερμανους, με προεδρο τοτε του οργανισμου---ο οποιος ενω επρεπε να ειναι στην ψειρου κανει βολτες στις ευρωπες---τον μασονο βουρλουμη.
Ανεξαρτητη δικαιοσυνη, ''φυλακας'' της περιουσιας του λαου και αλλα τετοια......ευπεπτα.
ΔΟΝ ΚΟΡΛΕΟΝΕ...

kariatida62 είπε...

@dimitris:Εύπεπτα...δεν βλέπεις, Δημητράκη τα δύσπεπτα όπως αυτή η ανάρτηση δεν τυχαίνει της προσοχής
των πολλών.
Αχ καυμένε Δημητράκη ...τίποτα τυχαίο σ'αυτή την ρημάδα την ζωή μας!

Άρης Άλμπης είπε...

Μπροστά σ’ ένα χρυσό μέλλον δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε:

Θα έχουμε χρυσωρυχεία
και μετανάστες για εργασία,
εμείς αντί για ανεργία,
θε να χορτάσουμε αεργία.

Στ’ ανάκλιντρά μας αραγμένοι,
θα ’μαστε χρόνια βολεμένοι,
σαν το Σωκράτη θα μιλούμε,
ωραία θα φιλοσοφούμε.

Η εταιρία θα μοιράζει
σ’ όλους οχτώ κιλά χρυσάφι,
φτάνουν για όλα μας τ’ αμπάρια,
θα τρώμε με χρυσά κουτάλια.

Κι αν κάποια δάση ξεραθούνε
και τα νερά μας μολυνθούνε,
γιατί να στεναχωρηθούμε;
μες στο χρυσό θα κολυμπούμε.

kariatida62 είπε...

@Αρης Αλμπης:Eίσαι απίστευτος! Εξελίσσεσαι σ'ενα μικρό Σουρή....:)

Ανώνυμος είπε...

Είμαι κάτοικος της περιοχής όπου ο κύριος Μπόμπολας προσπαθεί να καταστρέψει. Σας ευχαριστώ για το ποίημα είναι ενθαρρυντικό να ξέρουμε ότι σε αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας.