bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ...ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ


`Mετά απο δύο αναρτήσεις για τον λόγο και την έκφραση του σώματός μας, πούναι ο χορός, θέλω να ασχοληθώ και με μιά δεύτερη έκφραση πούναι ο χαιρετισμός.
Όλοι οι μεσογειακοί λαοί και πολύ περισσότερο εμείς οι Ελληνες εκφραζόμαστε μέσα απο χειρονομίες και συχνά "αγγίσματα" που ανταλλάσσουμε ο ένας τον άλλον.
Το σώμα μας έρχεται να συμπληρώσει τον λόγο μας, να δώσει χρώμα στα λόγια και αισθήματά μας!
Είναι αυτό ακριβώς που λείπει απο την καθημερινή σχεδόν, διαδικτυακή επικοινωνία  όλων εμάς, φίλοι μου και την αφήνει ελλιπή και πολλές φορές αναπλήρωτη...
Τα χαριτωμένα emoticons και τα αντίστοιχα συμβολάκια τους δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το χάδι, την αγκαλιά,την μελαγχολική έκφραση, το χαμόγελο, το κλείσιμο του ματιού,τον εγκάρδιο χαιρετισμό!
 Σ΄ένα on line άρθρο, διάβασα  ένα πολύ ενδιαφέρον σχετικό περί της ιστορίας του χαιρετισμού και σας το αντιγράφω αυτούσιο για την δική σας ενημέρωση:
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ
Ο αρχαιότερος χαιρετισμός

Από τη μακρινή αρχαιότητα, όλες οι ανθρώπινες κοινωνίες συνήθιζαν να χρησιμοποιούν διάφορες χειραψίες και χαιρετισμούς, τόσο ως συμβολική ένδειξη αναγνώρισης, όσο και ως έκφραση αλληλοσεβασμού. Κάθε λαός έχει καθιερώσει στις παραδόσεις του συγκεκριμένες μορφές χαιρετισμών, οι οποίες με τη μεγάλη τους ποικιλία εμπλουτίζουν τον πολιτισμό.
Κατά κανόνα οι συμβολικές αυτές χειρονομίες, οι χειραψίες και οι χαιρετισμοί γίνονται με τη χρήση των χεριών. Άλλωστε, οι ίδιες αυτές λέξεις έχουν ως κύριο συνθετικό τους τη λέξη "χέρι". Συνήθως, κάποια προσφώνηση, όπως π.χ. το "χαίρε", συνοδεύει κάθε χαιρετισμό, θέλοντας να δηλώσει χαρά, υγεία, καλή διάθεση.

Σε σημαντικές στιγμές της κοινωνικής ζωής παρατηρούνται πολλοί και διαφορετικοί τρόποι χειραψιών και χαιρετισμών, όπως για παράδειγμα στις τελετές γάμου, τελετές αποδοχής των νέων και των εφήβων στις παραδοσιακές κοινωνίες, σε υποσχέσεις και ορκωμοσίες και σε ανάλογου τύπου εκδηλώσεις.
Είναι αξιοσημείωτο επίσης το ότι σε πολλές τέχνες και σε συστήματα ψυχοσωματικής άσκησης, έχουν καθιερωθεί συγκεκριμένοι χαιρετισμοί. Σαν παράδειγμα αναφέρουμε τους παραδοσιακούς χορούς, τις ασκήσεις Γιόγκα, τους χαιρετισμούς στο Ταϊ-Τσι ή στο Κουνγκ-Φου.
Είναι τεράστια η ποικιλομορφία χαιρετισμών και χειραψιών που εντοπίζονται στις ανθρώπινες κοινωνίες. Και δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του ανθρώπου. Επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι πολλά «κοινωνικά» ζώα χρησιμοποιούν χαιρετισμούς και χειρονομίες ως μέσο κοινωνικής αναγνώρισης και επικοινωνίας μεταξύ τους.

Σ΄ αυτή τη μεγάλη ποικιλία ανθρώπινων χαιρετισμών, υπάρχει ένας που φαίνεται ότι είναι ο αρχαιότερος από όλους, αλλά και ο πιο διαδεδομένος σε όλες τις κοινωνίες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Όλοι σχεδόν οι αρχαίοι πολιτισμοί τον χρησιμοποίησαν, όπως αποδεικνύουν οι αρχαιολογικές έρευνες και η ιστορική μελέτη. Πρόκειται για το χαιρετισμό που γίνεται με το δεξί χέρι υψωμένο και την παλάμη τεντωμένη.
Ακόμα και σήμερα, όποιο μέρος του κόσμου και να επισκεφτούμε, θα δούμε ότι, όταν ένας άνθρωπος βλέπει ένα φίλο από μακριά, σηκώνει το χέρι του για να του πει ένα «γεια», σε ένδειξη καλής διάθεσης, φιλίας και σεβασμού.
Ασφαλώς για αυτό το λόγο, το επιστημονικό επιτελείο της ΝΑSΑ στις ΗΠΑ, διάλεξε αυτόν το χαιρετισμό, όταν έψαχνε για μια εικόνα αρκετά αντιπροσωπευτική της ανθρωπότητας ώστε να την στείλει στο διάστημα, χαραγμένη σε μια πλάκα ταυτότητας, σύμφωνα με την πρόταση του αστρονόμου Carl Sagan. Η πλάκα αυτή τοποθετήθηκε στο Pioneer 10, του οποίου αποστολή είναι να ταξιδεύει σε μακρινά αστέρια, αναζητώντας πιθανά νοήμονα όντα σε κάποιο απομακρυσμένο πλανήτη για να τους μεταβιβάσει ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας.
Στην εικονογράφηση που συνοδεύει το άρθρο, παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες εικόνες από αρχαίες παραστάσεις που δείχνουν αυτόν τον πανάρχαιο χαιρετισμό του οποίου η προέλευση χάνεται στα βάθη της ιστορίας.
Οι Αιγύπτιοι, οι λαοί της Μεσοποταμίας, οι Ινδοί και οι Θιβετανοί, οι Κέλτες, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι πρώτοι Χριστιανοί, οι Ιππότες του Μεσαίωνα, ακόμα και οι Ινδιάνοι της αρχαίας Αμερικής χρησιμοποίησαν αυτόν το χαιρετισμό, σε ένδειξη σεβασμού προς κάτι ανώτερο, σε ένδειξη ειρήνης και φιλίας.
Η πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία, και κυρίως ο B' Παγκόσμιος Πόλεμος, δείχνουν πόσο εύκολο είναι να μολυνθεί και να χειραγωγηθεί κάτι που, από τη φύση και την ουσία του, είναι ειρηνικών και καθαρών προθέσεων.
Εντούτοις ο πανάρχαιος αυτός χαιρετισμός δεν μπορεί να ευθύνεται για τις πράξεις των ανθρώπων που τον χρησιμοποίησαν με άλλες σκοπιμότητες, για παράδειγμα των ναζί της Χιτλερικής Γερμανίας, που συνέδεσαν αυτόν τον χαιρετισμό με απάνθρωπες συμπεριφορές.
Ο χαιρετισμός με το δεξί χέρι είναι μια παγκόσμια πρακτική.
Ποιος όμως είναι ο λόγος αυτής της παγκόσμιας χρήσης ενός τόσου αρχαίου χαιρετισμού;
Γιατί τον χρησιμοποίησαν και τον χρησιμοποιούν ακόμα, έστω και ασυνείδητα, τόσοι λαοί; Την εξήγηση μπορεί να μας τη δώσει η σύγχρονη επιστήμη.
Σύμφωνα με τις θεωρίες της σύγχρονης ιατρικής, το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί σαν μια ηλεκτρική μπαταρία που παράγει ηλεκτρικό και μαγνητικό ρεύμα.
Ο Βελονισμός και άλλες εναλλακτικές ιατρικές βασίζονται σε αυτό το γεγονός για να πετύχουν αξιοθαύμαστες θεραπείες. Η ίδια η πολικότητα του εγκεφάλου μας καθορίζει μια αντίστοιχη βιο-ενεργειακή πολικότητα στον ηλεκτρομαγνητισμό του σώματος.
Έτσι, ο δεξί μέρος του σώματος είναι θετικής ενέργειας και το αριστερό είναι αρνητικής, θεωρώντας τα με την ίδια ακριβώς έννοια που αποδίδουμε τέτοιους χαρακτηρισμούς σε μία μπαταρία.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι τις ανθρώπινες πράξεις "θετικού τύπου", όπως το να προσφέρουμε κάτι σε κάποιον, να γράψουμε, να χειριστούμε εργαλεία, κλπ. Τις κάνουμε με το δεξί χέρι, το θετικά φορτισμένο. Από εκεί προέρχεται και η έννοια του δεξιοτέχνη και του επι-δέξιου.
Το δεξί χέρι λοιπόν, δίκαια καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον πιο αρχαίο και παγκόσμια διαδεδομένο ανθρώπινο χαιρετισμό.
Ένα χαιρετισμό που δηλώνει σεβασμό, ειρήνη και φιλία, με γενναιοδωρία και ειλικρίνεια απέναντι στο συνάνθρωπό μας.

Y.Γ.  Μέσα απ'αυτή την ανάρτηση θέλω να στείλω σ'όλους εσάς τους φίλους BLOGGERS με τους οποίους μοιράζομαι τις σκέψεις μου   αρκετές ώρες την ημέρα , σ'όλους εσάς που μου κρατάτε μια τόσο ωραία συντροφιά, τα φιλικά  μου αισθήματα  και τον πιο μα πιο ζεστό χαιρετισμό μου..!
Σας αφιερώνω και το κόκκινο γαρύφαλο  απο τον ερωτικό τραγουδιστή ΠΑΡΙΟ και την παγκόσμια...ΝΑΝΑ


16 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

γεια σου και σε σένα! με το δεξί με το αριστερό το χέρι με τα δύο μα κυρίως με βλέμμα και χαμόγελο αληθινό.
καλό σου ξημέρωμα και μία όμορφη κυριακή να έχεις!

kariatida62 είπε...

Καλέ μου basnia,το βλέμα της φωτό σου και το κρυμένο-αληθινό χαμόγελο μου φτάνει!
Καλό ξημέρωμα και σε σένα φίλε μου

Εφη είπε...

μολις γυρισα απο την δουλεια και πηρα τον ζεστο σου χαιρετισμο. σου τον ανταποδιδω και γω και σου ευχομαι να εχεις καλο ξημερωμα και καλη κυριακη. φιλια απο την ημαθια .

kariatida62 είπε...

Tα φιλιά μου στην Βέροια...κάνει κρύο επάνω?
Οι Μπούλες σας τι κάνουν?
Αξέχαστες έχουν μείνει οι Απόκρηες του 1994 που πέρασα κοντά σας! Απο τότε έχω να σας επισκεφθώ!

Roadartist είπε...

Τώρα με την αρρωστομανία του νέου ιού της γρίπης, δεν πολυχαιρετιούνται οι άνθρωποι..
Καλημερούδια σου, Κυριακάτικα σε χαιρετώ!!

Roadartist είπε...

Τώρα με την αρρωστομανία του ιού της νεάς γρίπης, δεν χαιρετιούνται κ πολύ οι άνθρωποι.
Καλημερούδια σου, Κυριακάτικα..σε χαιρετώ ..

kariatida62 είπε...

Δυό φορές μου έστειλες το σχόλιό σου δυο φορές το δημοσιεύω...εκπτώσεις στην roadartist εγώ δεν κάνω!
Την Αμερικάνικη θεωρία που προτείνει να αγκαλιαζόμαστε να φιλιόμαστε για να κολλήσουμε όλοι να πάρουμε αντισώματα και να νικηθεί ο ιός, την έχεις φαντάζομαι ακουστά...εγώ ακολουθώ αυτή την θεωρία!
Φιλάκια

Side21 είπε...

Μια ζεστή ματιά ...
μια ζεστή κουβέντα ...
μια ζεστή αγκαλιά ...
ένα θερμό φιλί !!!
Είναι ζωτική ανάγκη ...
σε όλους τους ανθρώπους !!!
Δεξιόχειρες και αριστερόχειρες ...
Μια χαρούμενη Κυριακή εύχομαι ...
και μια εξίσου δημιουργική βδομάδα !!!

kariatida62 είπε...

SIDE21, ευχαριστώ, εγώ τουλάχιστον τα εισπράττω απ'εσάς γενναιόδωρα!

roadartist είπε...

Μα μου έβγαλε μήνυμα ότι δεν το αποθήκευσε..
χαχαα πλάκα έχει που δε θυμάμαι ακριβώς ποτέ πως γράφω το σχόλιο..και μετά κάπως διαφοροποιείται, να είσαι καλά 3 φορές καλημέρα :)

jacki είπε...

Σε χαιρετώ εγκάρδια και πολύ ζεστά.
Έχω συναντήσει και γνωρίσει πολλούς bloggers.
Ήταν ένα σχόλιο μόνο στην αρχή (έτσι νομίζαμε) μα σαν βρήσκεσαι από κοντά γνωρίζεις ανθρώπους που νοιώθουν τόσο παρόμοια με εσένα.
Βέβαια γνωρίζεις ανθρώπους που δείχνουν άλλο από αυτό που είναι..
Εκεί λίγο σοκάρεσαι..
Αλλά οι περισσότεροι που γνώρισα είναι τόσο αληθινοί.
Καλημέρα και χαιρετισμός ο πιο γλυκός.

kariatida62 είπε...

Mακάρι κάποτε να συναντηθούμε και εμείς jacki,θάναι τόσο ευχάριστη για μένα η συνάντησή μας...

Saq είπε...

Τώρα πλέον, λοιπόν, έχουνε μπει στη ζωή μας και οι διαδικτυακοί χαιρατισμοί που σίγουρα μειονεκτούν μπρος στους άλλους αλλά έχουν κι αυτοί την αξία τους!
Την καλημέρα μου:)!

kariatida62 είπε...

H αλήθεια είναι ότι έχουν μπεί για τα καλά,:)!

ikor είπε...

Να είσαι καλά! Πολύ όμορφη ανάρτηση.

Σε blog-ο-χαιρετώ καλή μου Καρυάτιδα! Άραγε στο blogging θα επικρατήσει κάποιος κώδικας χαιρετισμού;

kariatida62 είπε...

;)το μάτι που κλείνει ...είναι ένας χαιρετισμός ikor!
Νάσαι καλά και σύ φίλε μου!