bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ... ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΘΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Στο Μουσείο της Ακρόπολης, και σε ύψος πέντε μέτρων πάνω στον ενεπίγραφο κίονά της, θα στηθεί σε λίγο καιρό, δίπλα απο μας τις Κόρες και τους Ιππείς, η περίφημη Νίκη του Καλλίμαχου!
Επιτρέψτε μου να σας διηγηθώ την ιστορία της:
Πρόκειται για ένα γυναικείο άγαλμα, σμιλευμένο σε Παριανό μάρμαρο που αφιερώθηκε στην θεά Αθηνά και στήθηκε δίπλα στον Παρθενώνα, για να τιμηθεί μετά θάνατον, ο πολέμαρχος Καλλίμαχος, που χάρη στην ψήφο του πάρθηκε η απόφαση να γίνει η Μάχη του Μαραθώνα το 490 Π.Χ. την συγκεκριμένη μέρα και ώρα στην πεδιάδα του Μαραθώνα, προσφέροντας έτσι μια ιστορική νίκη στους Έλληνες εναντίον των Περσών.
Το άγαλμα της Νίκης του Καλλίμαχου έχει βρεθεί στην Ακρόπολη σπασμένο στα δυό. Απο το γλυπτό λείπει το κεφάλι, μικρό τμήμα του βραχίονα και του κορμού. Έχει εμφανή τα σημάδια απο τη στερέωση του περιδέραιου και τα φτερά.  Στο παλιό μουσείο βρέθηκαν κι' άλλα κομμάτια του αγάλματος, τα οποία εμπλουτίστηκαν με θραύσματα απο τους λιθοσωρούς των διασπάρτων του βράχου. Τμήματα του ενεπίγραφου κίονα του μνημείου φυλάσσονταν και όλα αυτά συγκεντρώθηκαν, συγκολλώνται και συντηρούνται με σκοπό να ξαναγεννηθεί η τιμητική αφιέρωση στον Καλλίμαχο που τάχθηκε υπερ της άποψης του Μιλτιάδη στην αμφίρροπη ψηφοφορία των στρατηγών. Οι ψήφοι ήσαν πέντε υπερ και πέντε κατά για την έναρξη της μάχης στην πεδιάδα του Μαραθώνα.
Θέλω να σας θυμίσω  περιληπτικά, λίγα απ'οσα συνέβησαν πριν 2.500 χρόνια  σ'εκείνη την μάχη...
 ...Οι Αθηναίοι αντέδρασαν άμεσα στην είδηση της απόβασης των Περσών. Βάδισαν κατευθείαν στο Μαραθώνα με περίπου 10000 άντρες. Αφού οι Σπαρτιάτες δεν είχαν στείλει ακόμα βοήθεια, η μόνη ενίσχυση για τους Αθηναίους ήρθε από τους Πλαταιείς, με ολόκληρο το στρατό τους ο οποίος ανερχόταν σε περίπου 1000 στρατιώτες.
 Οι δέκα στρατηγοί που ήταν επικεφαλής του Αθηναϊκού στρατού ήταν διχασμένοι για το πώς έπρεπε να δράσουν. Πέντε υποστήριζαν ότι ήταν πολύ λίγοι για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες ενώ οι υπόλοιποι ανάμεσα τους και ο Μιλτιάδης ήταν υπέρ της μάχης. Επειδή βρίσκονταν σε αδιέξοδο αποφάσισαν μάλλον μετά από πρόταση του Μιλτιάδη να ψηφίσει και ο πολέμαρχος, ο Καλλίμαχος. Ο Μιλτιάδης κατάφερε να τον πείσει και οι Αθηναίοι ετοιμάστηκαν για τη μάχη.
Το σχέδιο του Μιλτιάδη ήταν να εμπλακεί σε μάχη με το περσικό πεζικό όσο πιο σύντομα γινόταν ώστε να αποφύγει τις απώλειες από τους εχθρικούς τοξότες. Κάθε βράδυ πριν τη μάχη οι Έλληνες μίκραιναν την απόσταση ανάμεσα στα δύο μέτωπα και τη μέρα της μάχης είχαν φτάσει σε απόσταση περίπου 8 σταδίων, δηλαδή 1480 μέτρα. Στο δεξιό άκρο είχε τοποθετηθεί επικεφαλής ο Καλλίμαχος και στη συνέχεια οι δέκα φυλές με τους Πλαταιείς να είναι στο αριστερό άκρο. Ο Μιλτιάδης είχε επιμηκύνει το μέτωπο του ώστε να είναι ίσο με το μέτωπο των Περσών έτσι ώστε το δεξιό και το αριστερό κέρας να είναι ισχυρά αποδυναμώνοντας το κέντρο.

Οι Έλληνες επιτέθηκαν εναντίον των Περσών γρήγορα, τρέχοντας στα τελευταία μέτρα, μάλλον αιφνιδιάζοντας έτσι τους Πέρσες. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης έδωσε πλεονέκτημα στα ισχυρά άκρα. Η νίκη ήταν αμφίρροπος για αρκετή ώρα μέχρις ότου οι δυο περσικές πτέρυγες κατέρρευσαν και τράπηκαν σε φυγή. Στο κέντρο όπου βρίσκονταν οι επίλεκτες δυνάμεις με τους Πέρσες και τους Σάκες ο ελληνικός σχηματισμός διασπάστηκε και υποχώρησε. Τα πλάγια τμήματα όμως γύρισαν πίσω και επιτέθηκαν στο περσικό κέντρο περικυκλώνοντας τους.
Ακολούθησε σκληρή μάχη και τελικά οι Πέρσες τράπηκαν σε φυγή, προς το Σχοινιά που βρίσκονταν τα πλοία τους. Πολλοί Πέρσες έπεσαν στα νερά του έλους και πνίγηκαν. Η μάχη συνεχίστηκε στο Σχοινιά καθώς οι Πέρσες προσπαθούσαν να διαφύγουν. Εκεί πέθαναν ο Καλλίμαχος, ο στρατηγός Στησίλαος και ο Κυναίγυρος, ο αδελφός του Αισχύλου.
Οι Αθηναίοι κατάφεραν να καταλάβουν επτά πλοία.
H μάχη είχε τελειώσει. Οι νεκροί Πέρσες υπολογίζονται από τον Ηρόδοτο γύρω στους 6400 ενώ οι Έλληνες είχαν χάσει μόνο 192. Μετά τη νίκη τους στάλθηκε αγγελιοφόρος για να την αναγγείλει στην Αθήνα, ο οποίος ξεψύχησε μόλις έφτασε από την κούραση.
Ο περσικός στόλος κατευθύνθηκε προς την Αθήνα ελπίζοντας να φτάσει πριν τον Αθηναϊκό στρατό.
Η Αθήνα όλο αυτόν τον καιρό φυλασσόταν από μια μικρή φρουρά. Οι Πέρσες ήλπιζαν ότι θα κατάφερναν να καταλάβουν την ανυπεράσπιστη Αθήνα.

Η αντίδραση του Μιλτιάδη ήταν άμεση. Άφησε τον Αριστείδη με τη φυλή του να φυλάει τα λάφυρα και κατευθύνθηκε με τον υπόλοιπο στρατό στην Αθήνα. Όταν τα πρώτα περσικά πλοία έφτασαν στο Φάληρο ο Αθηναικός στρατός είχε ήδη φτάσει. Οι Πέρσες δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν απόβαση και γύρισαν στην Ασία.
Την επομένη της μάχης έφτασαν οι ενισχύσεις από τη Σπάρτη. Αυτό σήμαινε ότι είχαν καταφέρει να καλύψουν όλη την απόσταση από τη Σπάρτη έως την Αθήνα μέσα σε τρεις μέρες μόνο. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Μαραθώνα και επιθεώρησαν το πεδίο της μάχης και τους νεκρούς Πέρσες, συνεχάρησαν τους Αθηναίους και γύρισαν πίσω στη Σπάρτη..

Ο  αρχιτέκτων Μανώλης Κορρές, αναστηλωτής της Ακρόπολης, έχει αναλάβει το έργο ανασύνθεσης του μνημείου και όπως ο ίδιος πιστεύει ως επικρατέστερη την άποψη ότι εξαίρεται ο Καλλίμαχος και η συμβολή του στη μάχη όπου έπεσε μαχόμενος.
Αναγνωρίζοντας οι Αθηναίοι την συμβολή σ'αυτή την μάχη ανάρτησαν το άγαλμα της Νίκης δίπλα στον Παρθενώνα.
Έχει εντοπιστεί και το σημείο στερέωσης του βάθρου, αγνοείται ωστόσο ο προσανατολισμός που είχε το άγαλμα.  Η Νίκη, όπως ο ίδιος δηλώνει, λογικά θα έπρεπε να έρχεται απο τον Μαραθώνα και να προσγειώνεται στον Παρθενώνα. Όχι σ'αυτόν που βλέπουμε σήμερα, αλλά στον παλαιότερο ναό, που καταστράφηκε απο τους Πέρσες, όταν δέκα χρόνια μετά την μάχη του Μαραθώνα εισέβαλαν στην Αττική, έκαψαν και λεηλάτησαν τα μνημεία της Ακρόπολης.
Προφανώς απο κείνη την λεηλασία έχουμε στα τμήματα του κίονα και του αγάλματος τα σημάδια κρούσης απο πολύ βαρύ αντικείμενο, κάτι που δείχνει μανία καταστροφής...
Η ταύτιση του αγάλματος ως ανάθημα με αναπαράσταση Νίκης έγινε με βάση την επιγραφή η οποία σώζεται αποσπασματικά. Έχουμε μόλις το 35% του κειμένου, γεγονός που επιτρέπει στους αρχαιολόγους να δίνουν διάφορες ερμηνείες...
Ο Κορρές βρήκε "υπεραρκετό" το υλικό που είχε στην διάθεσή του για την ανασύνθεση της Νίκης του Καλλίμαχου και σκοπεύει μάλιστα να τοποθετήσει στο άγαλμα και το μεταλλικό κηρύκειο που κρατούσε, παρ'όλο που λείπει τμήμα του βραχίονα.
Σε μια περίοδο σημαδιακή για τη χώρα μας, τώρα που χρειάζεται όσο ποτέ να νικήσει τις εξωτερικές επιθέσεις που δέχεται καθώς και τις δικές της αδυναμίες, η ανασύσταση του κατακερματισμένου αυτού γλυπτού έρχεται ως δώρο απο τους Ολύμπιους Θεούς για να συμπληρώσει και να  στολίσει την ψηλοτάβανη αίθουσα των Αρχαικών μαζί με τα γλυπτά αυστηρού ρυθμού που βλέπεις στο Μουσείο της Ακρόπολης και να γιορτάσει  με το καλύτερο ίσως τρόπο τα 2.500 χρόνια της Μάχης του Μαραθώνα.


44 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

να μην ξεχνάμε. και να μαθαίνουμε από την ιστορία μας. καθώς οι άνθρωποι ξεχνάμε εύκολα. ατυχώς.
πολύ καλό σου απόγευμα!

efhbos είπε...

Δεν περασαν πολλα χρονια απο τοτε που τα διδαχθηκα στο σχολειο...Αλλα....:/
Παντος ειναι ευχαριστο οτι θα προστεθει κατι τετοιο στο μουσειο!

kariatida62 είπε...

@Basnia: Aν ξεχνάμε λέει..! Αλτσχάιμερ ο Ελληνικός Λαός!

kariatida62 είπε...

@Efhvos: Αλλά??? Δεν θυμόμαστε καν τον Μιλτιάδη? Τον μπερδεύουμε μήπως με τον Θεμιστοκλή? Χαχαχαχα! Γειά σου μικρέ μου φίλε!

IonnKorr είπε...

Κάρυ

Άφησες την Νεότερη και έπιασες την Αρχαία.

Ωραιότατη η ανάρτηση.

Υ.Γ. Μόλις το χέρι συνήλθε άρχισες και πάλι την καταπόνηση.

kariatida62 είπε...

@IonnKorr: Aς είναι καλά τα αντιφλεγμονώδη..! Χαχαχα! Αφού ξέρεις, γουστάρω Ιστορία!!!

habilis είπε...

Ωραίος ιστορικός περίπατος !

kariatida62 είπε...

@habilis: Καλώς τον! Χάρηκα που τον ευχαριστήθηκες...

Θοδωρής Μπάρκας είπε...

Εξαιρετικό ταξιδάκι στο χρόνο Καρυάτιδα! Πάντως μιας και ανέφερες το θέμα των αναστηλώσεων αρχαίων μνημείων, θεωρώ ότι είναι τραγικό να πηγαίνει ένας τουρίστας σε ένα αρχαιολογικό χώρο περιμένοντας να δει ένα αρχαίο Ναό ή μια οικία και αντ' αυτού να βλέπει τρεις πέτρες πεταμένες στο χώμα. Αντί να αφιερώνεται άπειρος χρόνος και χρήμα για την αναστήλωση δυο κολώνων γιατί να μην δημιουργηθούν πιστά αντίγραφα που θα ζωντανεύουν το αρχαίο πνεύμα. Γιατί να μη γεμίσει η Αθήνα και μεγάλματα και σε κάθε αρχαιολογικό χώρο να βλέπει ο επισκέπτης τα κτήρια (έστω και σε αναπαράσταση) αντί για χαλάσματα?

kariatida62 είπε...

@Θοδωρής: Xαίρομαι που σ'άρεσε!
Όσον αφορά την σκέψη σου περί αντιγράφων, δεν είμαι αντίθετη για την ύπαρξή τους σε αρχαιολογικούς χώρους αλλά πιστεύω ότι με τίποτα δεν μπορουν ν'αντικαταστήσουν την αξία των πρωτότυπων! Είναι σαν να μου λες ότι θαυμάζεις ένα ρόλεξ το ίδιο με μία πολύ καλή απομίμησή του!
Το αντίγραφο έρχεται για να συμπληρώσει την εικόνα του επισκέπτη, δεν μπορεί ν'αντικαταστήσει!

Βάσσια είπε...

Μπράβο!

Η άλλη Ελλάδα μας. Η άλλη όψη μας. Η αιώνια ελπίδα μας.
Και κάποτε το άλλοθί μας.

Καλησπέρα Καρυάτιδα :-)

kariatida62 είπε...

@Βάσσια: Καλησπέρα Βάσσια, να τα γράφουμε κι'αυτά όχι μόνο τα άσχημα!

Θοδωρής Μπάρκας είπε...

Προτιμώ Vacheron Constantin αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία ;-)

Φυσικά και δε συγκρίνεται το πρωτότυπο! Αλλά πόσα χρόνια χρειάζεται για αναστηλωθεί ένας ναός; Και πάλι δεν θα έχει τα χρώματα του πρωτότυπου.. γιατί ως γνωστόν οι ναοί και τα αγάλματα είχαν χρώματα. Γιατί να μην ανατίθεται σε γλύπτες η δημιουργία αντιγράφων και όταν γίνεται (μετά από χόνια.. ;-) η αναστήλωση να αντικαθιστά ο αναστηλωμένος ναός το αντίγραφο;

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Εστω μια Νίκη από παλιά
για να μας ανεβάσει
σίγουρα η ομάδα μας
το θικό ΄χει χάσει.

Λίγο να ανασάνουμε
απ΄ τη πολλή μαυρίλα,
σφίξιμο νοιώθω στη καρδιά
και μια ανατριχίλα.


να είστα όλι καλά.

MINIMARKET είπε...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΑΥΤΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ?
ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΔΙΑΤΑΓΗ Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΓΩΝΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ?

ανεστης είπε...

Μου τη λες που με στεναχωρεί η σημερινή Ελλάδα αλλά βλέπω πως κι εσύ για να αντλήσεις αισιοδοξία φτάνεις πολύ βαθιά στο χρόνο...

Ελπίζω πάντως να συμπίπτουμε στην άποψη οτι δεν έχουμε κανένα κοινό με εκείνη την Ελλάδα.

kariatida62 είπε...

@Ξημεράκης Φάνης:Kαι συ νάσαι καλά Φάνη! Να μας τα λες τόσο περιεχτικά με τις ρίμες σου..!

kariatida62 είπε...

@Μινιμάρκετ: Τι να πεις για αυτές τις κυρίες που κατά καιρούς έχουν πει τα πιο απίθανα πράγματα! Να μη τα θυμηθώ πάλι και συγχυστώ..!

kariatida62 είπε...

@Ανέστης: Kαλώς τον φίλο μου! Σου την λέω όχι γιατί στεναχωριέσαι για τα κακώς κείμενα και ζητάς την αλλαγή αλλά γιατί δείχνεις ότι θέλεις ν'απαρνηθείς αυτό που είσαι και είμαστε! Έχει τεράστια διαφορά!
Και πάλι δεν συμπίπτουμε στις απόψεις μας, θεωρώ ότι όχι μόνο έχουν διατηρηθεί μέσα απ'τους αιώνες τα στοιχεία (προτερήματα και αδυναμίες)των προγόνων στους σύγχρονους Έλληνες αλλά και ότι διατηρούνται απίστευτα ζωντανά!
Οι εποχές ήταν διαφορετικές τότε οι συνθήκες άλλες και οι ικανότητες της φυλής διέπρεψαν και αναδείχθησαν! Θα μπορούσα να σου πω πολλά παραδείγματα σύγχρονων Ελλήνων που ξεχώρισαν-ξεχωρίζουν και διέπρεψαν-διαπρέπουν στον τομέα τους! Κοίτα τώρα τι έχω παρατηρήσει: Aυτή τη στιγμή όλος ο κόσμος στρέφεται προς την Ελλάδα και φοβάται ότι η οικονομία της μπορεί ν'ανατρέψει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα!( Ο Θεός και η Παναγία) Μια κουτσουλιά χώρα να φέρει τα πάνω κάτω! Θα μου πεις έχει σχέση με την Ε.Ε στην οποία είναι μέλος!Όμως δεν μπορώ να πιστέψω ότι άν βγάλει αποόστημα το δόντι μπορεί να ασθενήσει και να πεθάνει ένας άνθρωπος! Έτσι πιστεύω πως όλοι παρακολουθούν το πείραμα με την Ελλάδα γιατί ξέρουν πως αν τελικά πεθάνει οικονομικά ως κράτος ο ιος θα εξαπλωθεί και στις άλλες χώρες! Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική είναι πρώτα κοινωνική και ότι αναταράξεις που τυχόν θα έρθουν στην Ελλάδα θα ακολουθήσουν και τις υπόλοιπες χώρες! Τι θέλω να πω μ'όλα αυτά? Ότι δεν διαφέρουν και πολύ οι υπόλοιποι απο εμάς! Αυτοί το γνωρίζουν και παρακολουθούν για να διδάσκονται...

kariatida62 είπε...

"και όσες αναταράξεις τυχόν παρατηρηθούν στην Ελλάδα, θα συνεχιστούν και στις υπόλοιπες χώρες" ήθελα να γράψω αλλά βγήκε αλαμπουρνέζικο...

IonnKorr είπε...

Φίλε Θοδωρή

είναι τραγικό να πηγαίνει ένας τουρίστας σε ένα αρχαιολογικό χώρο περιμένοντας να δει ένα αρχαίο ναό και αντ' αυτού να βλέπει τρεις πέτρες πεταμένες στο χώμα. Αντί να αφιερώνεται άπειρος χρόνος και χρήμα για την αναστήλωση δυο κολώνων γιατί να μην δημιουργηθούν πιστά αντίγραφα που θα ζωντανεύουν το αρχαίο πνεύμα. Γιατί να μη γεμίσει η Αθήνα και με αγάλματα
Γιατί να μην ανατίθεται σε γλύπτες η δημιουργία αντιγράφων.


Την ίδια απορία είχα και εγώ παλιά!!!!

Αλλά, η αιτία για όλα αυτά, είναι η εκκλησία.
Ίσως, δεν θέλεις να το πιστέψεις αλλά παντού υπάρχουν χριστιανοκεντρικοί άνθρωποι που αντιτίθενται με κάθε μέσο στην "αρχαιολατρία".

Ο φόβος για την αναβίωση του Δωδεκάθεου έχει περάσει ουσιαστικά στο υποσυνείδητο των περισσοτέρων Νεο-Ελλήνων.

Όταν πρωτοπήγα στις διάφορες πόλεις της Ευρώπης έμεινα άναυδος από τα απειράριθμα, ελληνο-ρωμαϊκής τεχνοντροπίας, αγάλματα που κοσμούν πλατείες και άλση. Αντίθετα εδώ (που είναι η πηγή τους) δεν υπάρχει τίποτα.

Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.

ανεστης είπε...

Δεν θέλω να απαρνηθώ αυτό που είμαι, θέλω να αποδράσω απο το χάλι που βλέπω γύρω μου. Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χωματερή πολιτισμού, το σκυλεύουμε, το σοδομίζουμε αυτό το μέρος λες και θελουμε να εκδικηθούμε το γεγονός οτι γεννηθήκαμε εδώ.
Δες λίγο γύρω σου!

Και κάνεις τραγικό λάθος αν νομίζεις οτι έχουμε την παραμικρή σχέση με την αρχαία Ελλάδα, έχουμε μπασταρδευεί απο όλους όσους πέρασαν απο δω. Ρωμαίοι, Γότθοι, Γαλάτες, Βάνδαλοι, Ερούλοι, Βυζαντινοί, Σλάβοι, Βλάχοι, Τούρκοι, Βενετσιάνοι, Φράγκοι και πάει λέγοντας. Ε, δεν θάριξε και κανένα στα όρθια όλο αυτό το πλήθος;
Πως είναι δυνατόν να υπάρχει ακόμα η παραμικρή υποψία συγγένειας με τη φυλή που δημιούργησε όλο αυτό τον πολιτισμό;Είμαστε απλά φελλοί που έτυχε να κατοικούμε στο ίδιο οικόπεδο.

Καιρός να δούμε τους καιρούς κατάματα και να σταματήσουμε να πιστεύουμε οτι η ανθρωπότητα μας χρωστάει. Να αρχίσουμε να γινόμαστε άνθρωποι.

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

H καλύτερη μαθήτρια στην πιο καλή δασκάλα.
Σε ευχαριστώ για τις λεπτομέρειες που δεν γνωρίζω.
Σε θαυμάζω...

kariatida62 είπε...

@ΙοnnKorr: Δεν έχω τίποτα να προσθέσω σ'εσένα με τον Θοδωρή, τα βρήκατε τα συμφωνήσατε προφανώς και με τον Ανέστη θα τα βρείτε...

a-kentavrou είπε...

Kαλησπέρα αρχόντισσα
Έχεις δει τη Νίκη της Σαμοθράκης στηn Αρχαία Ολυμπία?
Μου κάνει εντύπωση όπως και στις Καρυάτιδες αλλά και στη Νίκη του Καλλικράτη,στην Αφροδίτη της Μήλου, η προβολή του μπούστου στα αγάλματα.
Όμορφη η ιστορία του αγάλματος.

kariatida62 είπε...

@Ανέστης:Bρε Ανέστη ποιος λαός ποια φυλή έχει μείνει ανεπηρέαστη απο επιμιξίες? Μη τρελαθούμε τώρα!
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι σημερινοί Έλληνες δεν είναι γνήσιοι απόγονοι των Αρχαίων. Αυτή είναι μια ανθελληνική θεωρία που έχει απορριφθεί τεκμηριωμένα απο τους επιστήμονες.
Βεβαίως και μας χρωστάνε όλοι τους!!! Και αν θέλεις ας πούμε για την πρόσφατη ιστορία. Οι Έλληνες πρώτοι αντιστάθηκαν στον Ναζισμό, όταν ολόκληρη η Ευρώπη έβαλε την ουρά στα σκέλια! Αυτό είχε μεγάλο αντίκτυπο για την πορεία των πραγμάτων στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο!
Δεν είμαστε χειρότεροι απο ότι όλοι οι υπόλοιποι!
Εγώ δεν θέλω να εκθεάσω την πατρίδα μου, ούτε να μην διαμαρτυρηθώ για τα κακώς κείμενα, όμως δεν θα την στήσω και στο απόσπασμα, ούτε θα την απαρνηθώ! Θα μείνω εδώ και θα προσπαθήσω για το καλύτερο! Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά στις θέσεις μας και εκεί διαφωνώ έντονα μαζί σου και μ'όσους ακολουθούν το ύφος σου...

kariatida62 είπε...

@Γιαγιά Αντιγόνη: Τιμή μου που με διαβάζεις! Φιλιά πολλά!

kariatida62 είπε...

@ α-Κentavrou:Έδιναν μεγάλη σημασία στο κάλλος του σώματος οι Αρχαίοι, φρόντιζαν το σώμα τους και το πρόβαλλαν!
Γι'αυτό και σ'όλα τα αγάλματα αναδείκνυαν με λεπτομέρεια και περισσή χάρη την τελειότητα του γυναικείου και αντρικού σώματος!
Kαληνύχτα φίλε μου!

ανεστης είπε...

Λίγες φυλές εχουν μείνει καθαρές πράγματι. Η διαφορά είναι οτι αλλού δεν δημιούργησαν σχολικούς μύθους για να πετύχουν την ομοιογένεια. Αυτ΄΄ο συνέβη μόνο όπου υπήρχε πράγματι θέμα φυλετικής ομοιογένειας (όπως εδώ).

Πόσω μάλλον να παραμυθιάζονται ακόμα με τους μύθους αυτούς και στην ενήλικη ζωή τους.

Αν πράγματι πιστεύεις οτι είναι ανθελληνικές θεωρίες οι σχετικές με τη συνέχιση του Ελληνικού dna έχουμε πρόβλημα...

kariatida62 είπε...

@Ανέστης: Aν πιστεύεις οτι εμείς έχουμε πρόβλημα φυλετικής ομοιογένειας τότε τι θα πρέπει να πούμε για άλλους λαούς..!
Ναι πιστεύω ότι αυτές οι θεωρίες έχουν διαδοθεί επι σκοπού..
Πρόβλημα εχουμε μεταξύ μας? Εγώ μπορώ να σ'ακούω και να σ'αντιμετωπίω εσύ???

Saq είπε...

Μπράβο ρε καρυάτιδα πολύ ωραία τα γράφεις. Μου θύμισες πάλι αυτό το βιβλίο "οι πύλες τις φωτιάς" δεν ξέρω αν το έχεις διαβάσει. Πάντως παρόλο που πορώνομαι κάθε φορά που διαβάζω τέτοια πράγματα, η άποψή μου μάλλον γέρνει περισσότερο με αυτήν του Ανέστη, στην παραπάνω συζήτησή σας!

kariatida62 είπε...

@Saq: Δεν τόχω διαβάσει, μου τόχεις νομίζω ξαναναφέρει. Θα φροντίσω να το πάρω.
Η άποψή σου γέρνει περισσότερο μ'αυτή του Ανέστη, ότι οι Νεοέλληνες είμαστε κράμα άλλων φυλών που πέρασαν ως κατακτητές; Και που το στηρίζετε αυτό βρε παιδιά;Στο γεγονός ότι οι πολιτικοί μας είναι λαμόγια ή στο γεγονός οτι οι κοινωνία μας έχει πιάσει πάτο;Λες κι'αυτό είναι φαινόμενο μόνο της χώρας μας και δεν συμβαίνει παγκοσμίως..!
Τι αλλο να πω κοιτάξτε τα πρόσωπά σας στον καθρέπτη και δείτε ομοιότητες με ανατομικά χαρακτηριστικά των αγαλμάτων.
Θυμηθείτε οτι οι Αρχαίοι φαρμάκωσαν τον Σωκράτη, κυνήγησαν και εξόρισαν τον Πυθαγόρα,δεν άντεξαν την διαφορετική άποψη του Αριστείδη και τον εξοστράκισαν,οργάνωσαν "ιερούς πολέμους" μέσω των αμφικτιονιών (κάτι σαν τον ΟΗΕ-ΝΑΤΟ), γέννησαν Εφιάλτες και ένα σωρό ακόμα που δεν είναι δυνατόν να σας αναφέρω απο εδώ!
Θα μπορούσες να σκεφτείς την περίπτωση Saq, αν λέμε μπορούσες να το κάνεις να ζητήσεις την "παραίτησή σου απο Έλληνας"?? Γιατί αυτό έγραψε ο φίλος μας στο μπλογκ του προ ημερών και πραγματικά με συγκλόνισε!

Saq είπε...

kariatida62
Δεν καταλαβαίνω γιατί να "παραιτηθώ" από Έλληνας. Δεν είπα ότι δεν είμαι Έλληνας, αλλά ότι απέχουμε πολύ από τους αρχαίους. Η αλήθεια είναι ότι η μακροχρόνια επαφή μας με τους τούρκους μας άλλαξε πολύ και πολιτισμικά και γενετικά. Πρέπει να σταματήσουμε να υμνούμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το παρόν. Να δημιουργήσουμε πολιτισμό με αυτά που έχουμε σήμερα και ίσως κάποτε καταφέρουμε να φθάσουμε στα επίπεδα των αρχαίων. Εγώ δεν είμαι ανθέλληνας απλά δεν αντέχω να βλέπω τα χάλια των σημερινών ελλήνων, όχι μονο των πολιτικών, και να υπερηφανευόμαστε μόνο για το ότι ΚΑΠΟΤΕ ήμασταν τρανοί.

Το βιβλίο μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ

http://rs454.rapidshare.com/files/179288152/Steven_Pressfield_-_Oi_Pyles_tis_Fotias__OCR_.pdf

αν θες το εκτυπώνεις για καλύτερη ανάγνωση!

kariatida62 είπε...

@Saq: Στόγραψα γιατί έχουμε... ένα ιστορικό στην κουβέντα με τον Ανέστη!
Σίγουρα έχουν γίνει επιμιξίες σ'όλους τους λαούς αυτό όμως δεν λέει τίποτα! Τα ελαττώματα της φυλής μας τα κουβαλάμε απο τότε Saq αυτό ήθελα να σου γράψω παραπάνω, δυστυχώς- ευτυχώς έχουμε παραμείνει ίδιοι!!!
Ευχαριστώ για την διεύθυνση που μου δείχνεις, μ'εξυπηρετείς πολύ!:)

evelina είπε...

Με πρόλαβε ο Saq είναι ακριβώς αυτά που ήθελα να σχολιάω και εγώ οπότε τα λόγια από μένα είναι περιτά...καλό σου βράδυ

kariatida62 είπε...

@evelina:Tότε να σου στείλω και σένα ένα μήνυμα σχετικό..!

a-kentavrou είπε...

Έλλην γιός του Δευκαλίωνος και της Πύρας.
Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι αμιγής λαός δεν υπάρχει.Όλοι οι λαοί έχουν υποστεί επιμιξία ,Ο Franz boas(Ανθρωπολόγος) υποστηρίζει ότι η επιμιξία των ανθρώπων είναι θετικό διότι τα λανθάνοντα γονίδια μειώνουν τις πιθανότητες εκδηλώσης τους και οι άνθρωποι είναι ποιο υγιής και έξυπνοι.
Ο Γερμανός ιστορικός Φαλμεράγιερ την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης υποστήριζε τα εξής:Έλληνες δεν υπάρχουν.Οι σημερινοί κάτοικοι της Ελλάδας είναι απόγονοι των σλάβων,αφορμή μια αναφορά του Βυζαντινού Ιστορικού Ευάγριου ότι κατήλθαν γύρω στο 1680 σλαβικά φύλα ως νομάδες και έφτασαν μέχρι τη Φολόη του Νομού Ηλίας. Ο Φαλμεράγιερ λέει στις φλεβες των σημερινών ελλήνων δεν ρέει ούτε σταγόνα γνησίου και ακράτου ελληνικού αίματος.Δείγματα της καθόδου των σλάβων σώζονται μέχρι σήμερα στα τοπωνύμια της κεντρικής Πελοποννήσου και κατάλοιπα λέξεων στη γλώσσα πχ το Αίγιο είναι η Βοστίτσα ,η Δάφνη Καλαβρύτων η Στρέζοβα ,λέξεις βελέντζα,στρούγκα,αγκλίτσα κλπ. .Λόγω της κοινής θρησκείας τα φύλλα αυτά αφομοιώθηκαν από τους ιθαγενής γνήσιους έλληνες.
Όμως ο Ιστορικός Κων/νος Παπαρηγόπουλος στηριζόμενος στη Ελληνική παράδοση απέδειξε τη συνέχεια της Ελληνικής φυλής από την Ομηρική Εποχή μέχρι σήμερα, με πληθώρα στοιχείων όπως η λαϊκή παράδοση,τα ήθη, τα έθιμα,κοινά στοιχεία με τα δημοτικά τραγούδια,οι αξίες και τα ιδανικά,ακόμη και στη χριστιανική λατρεία υπάρχουν στοιχεία του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού η Ελληνική γλώσσα χρησιμοποιήθηκε για τη διάδοση του χριστανισμού.
Όσοι ξένοι ήλθαν στο ελληνικό χώρο αφομοιώθηκαν από τη πλειοψηφία και απέκτησαν ελληνική συνείδηση.Ελλην εστί όστις της ελληνικής παιδείας μετέχει.
Ο λαός έχει εδραιωμένη τη πεποίθηση και είναι υπερήφανος για τη καταγωγή του και θεωρεί ότι είναι θεματοφύλακας αυτού του μοναδικού στην ανθρωπότητα πολιτισμού που έδωσε έννοιες ανύπαρκτες στο λεξιλόγιο των άλλων λαών όπως δημοκρατία,τραγωδία,κωμωδία,θέατρο,μαθηματικά,φυσική,αστρονομία,αρχιτεκτονική.
Έθεσε της βάσεις τις επιστήμης, της διαλεκτικής,της λογικής,του ορθολογισμού,της ρητορικής,του ανθρωπισμού.
Ο λαός των Αθηνών ατενίζει την Ακρόπολη σε καθημερινή βάση και αποκτά το μέτρο της αισθητικής όχι από διδασκαλία αλλά από ζωντανή εμπειρία!
Το αστέρι a-kentavrou στον αστερισμό του Κενταύρου είναι αστέρι που μελετήθηκε πριν 2500 χιλ. χρόνια από τους αρχαίους Έλληνες αστρονόμους ,σε όλες τις γλώσσες από την αγγλική μέχρι τη κινεζική προφέρεται άλφα κενταύρου ,γνήσια στη ΕΛΛΆΔΑ ΑΠΌ ΓΝΗΣΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΕΝΟΥΣ και με δυσκολία και με παραφθορά των λέξεων από τους υπόλοιπους λαούς.Οι δε Γερμανοί είναι οι μεγαλύτεροι μελετητές και θαυμαστές του Ελληνικού πολιτισμού και πολλοί από αυτούς απαγγέλουν τα ομηρικά έπη.
«Άνδρα μοι ένεπε μούσα πολύτροπον ος μάλα πόλα πλάχθη επί Τροίης Ιερόν πτολίεθρον έπερσεν ,πολλών δε ανθρώπων ίδεα αστεα και νόον έγνω…»
Στη συζήτηση αυτή συμμετείχε και η Δώρα.

kariatida62 είπε...

@α-Κενταύρου: Ευχαριστώ το αστέρι ΆΛΦΑ Κενταύρου όχι αυτό που μελετήθηκε πριν 2500 χρόνια, το άλλο των bloggers που μας φωτίζει με τις γνώσεις του! Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην αγαπητή 3α Δώρα που συμμετείχε στην συζήτησή μας και μας χάρισε όλα τα παραπάνω...:)

μαχαιρης είπε...

ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ
Διαβασα την καταπληκτικη αναρτηση σου μετα απο την παροτρυνση του φιλου θοδωρου και παρ οτι η ωρα ειναι περασμενη αποφασισα να απαντησω
η αποψη του γερμανου αρχαιολογου εχει απορριφθει ακομη και απο αλλους γερμανους αρχαιολογους και απο το διεθνες αρχαιολογικο
οργανο υπαρχει ακομη και μελετη για τις αιτιες που τον ωθησαν σ αυτα τα συμπερασματα
η ελληνικοτητα των σημερινων κατοικων του ελληνικου χωρου δεν αμφισβητειται με επισημες
αποφασεις ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Δεν ειναι παιδικοι μυθοιπου μας εμειναν και στην ενηλικη ζωη...ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ η αποψη οτι ειμαστε απογονοι σλαβων εξυπηρετει ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ
ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ φανατικες αποψεις και απο εκει γεννηθηκε..ΔΕΝ ειναι ουτε αριστερη ουτε προοδευτικη αποψη....
ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ
γιανα αφησουμε λιγο τα επιστημονικα και να πιασουμε λιγο και τα λαικα...
Ακομα και ετσι να ειναι οπως τα λεει ο Γερμανος εμεις που εχουμε ακομη και συχρονα δημοτικα τραγουδια με αρχαικους στιχους και
εχουμε την τυχη να συνανταμε ΣΗΜΕΡΑ κοινονικες και οικογενειακες δομες που περιγραφονται στον ομηρο...ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ και να πιστευουμε σ αυτο επειδη δεν το γραφει το
περιφημο ντι εν ει....????
Παρε γυρα την ελλαδα φιλε και δες τραγουδια εθιματα σπιτια γιοφυρια εργα διαφορα και θεσμους ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ να ζουν και να ακμαζουν ΤΩΡΑ φτιαγμενα απο αγραμματους ελληνες που ζουν σ αυτη τη χωρα
και εχουνε φαει και κατακεφαλα την αισχρη και τραγικη φασιστικη προπαγανδα των ΤΑΛΕΜΠΑΝ
παπαδων που ΑΦΟΡΙΖΑΝ κοσμο επειδη συμμετειχε στο καρναβαλι....

kariatida62 είπε...

@Μαχαίρης:Φίλε Μαχαίρη, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Σήμερα δημοσιεύω και τα αποτελέσματα πρόσφατων επιστημονικών ερευνών για όσους έχουν ερωτηματικά για να τους απαντήσουν οι επιστήμονες όχι εγώ ούτε η Κα Δραγώνα...

a-kentavrou είπε...

Τι σας έπιασε πατριώτες και πατριώτισσες αν είμαστε γνήσιοι ή όχι .
Αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε αυτοπεποίθηση για την ταυτότητα μας .
Βλέποντας τις δυσκολίες του παρόντος και άλλες παθογένειες της σύγχρονης Ελλάδας βγάζουμε το λαθεμένο συμπέρασμα ότι δεν μοιάζουμε με τους προγόνους μας.
Για να τονωθεί το ηθικό μας να δούμε μερικά επιτεύγματα της σύγχρονης Ελλάδας.
Το 1949 με το τέλος του εμφυλίου αντιμετωπίζαμε τη πείνα σε μια κατεστραμένη χώρα.
Μαθητής Δημοτικού θυμάμαι τη τροφή που μας έδιναν σαν βοήθεια στο σχολείο από τον ΟΗΕ.
1)Μόλις το 1960 ξεφύγαμε από το φάσμα της πείνας και της μετανάστευσης
2)Είμαστε από της ποιο ανεπτυγμένες χώρες των Βαλκανίων
3)Σαν ανεπτυγμένη οικονομία παρέχουμε εργασία σε 1.000.000 μετανάστες
4)Έχουμε ένα αρκετά καλό επίπεδο διαβίωσης.
5)Έχουμε ένα δωρέαν σύστημα Υγείας και Παιδείας.
5)Έχουμε ανεπτυγμένη γεωργία,κτηνοτροφία,ναυτιλία,τουρισμό.
6)Συμμετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι από τις ισχυρότερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου.
7)Έχουμε ένα ισχυρό νόμισμα
8)Έχουμε μια ικανοποιητική Δημοκρατία.
Έχουμε μια ανοικτή οικονομία που στις συνθήκες του παγκόσμιου ανταγωνισμού αντιμετωπίζει προβλήματα ,λαθεμένες πολιτικές και κατεστημένες νοοτροπίες μας έχουν οδηγήσει σε δυσκολίες που στο χέρι μας είναι να τις ξεπεράσουμε όπως περάσαμε και άλλες πολύ μεγαλύτερες.

kariatida62 είπε...

@a-Kentavrou: Ωραία μας τα λες αλλά έχουμε φύγει απο το καθιστικό και έχουμε περάσει στο σαλόνι...
Θα σε πάρω απ'εδώ να σε πάω μέσα!:))

evelina είπε...

Δεν ξέρω πως μπλεχτήκαμε έτσι ίσως το γεγονός ότι τελευταία βαδίζουμε και παραμιλάμε να μας επηρέασε κατά πολύ και σ αυτά που λέμε .Κατ αρχήν καμία έρευνα δεν είναι σε θέση να μου πει αυτό που νοιώθω εγώ μέσα μου και κανένα DNA. Γενετικά δεν αμφισβητώ καθόλου το DNA των Ελλήνων .Συμφώνησα με αυτό ,που κατ εμέ πολύ σωστά είπε ο Saq και αυτό εξέφρασα ….
«Πρέπει να σταματήσουμε να υμνούμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το παρόν. Να δημιουργήσουμε πολιτισμό με αυτά που έχουμε σήμερα και ίσως κάποτε καταφέρουμε να φθάσουμε στα επίπεδα των αρχαίων. Εγώ δεν είμαι ανθέλληνας απλά δεν αντέχω να βλέπω τα χάλια των σημερινών ελλήνων, όχι μονο των πολιτικών, και να υπερηφανευόμαστε μόνο για το ότι ΚΑΠΟΤΕ ήμασταν τρανοί.»
Το να εκφράσει κάποιος αυτό που πιστεύει , δεν τον κάνει να
αμφισβητεί και να αναρωτιέται για την Ελληνικότητά μας!

evelina είπε...

τελικα μαλλον κατάφερα να το στείλω