bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

HELLENIC QUEST

Η  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ
Hellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους.
Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.
Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, o Πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για μιαν εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.
Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων.
Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες.
Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως ..
Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνιας να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της.. Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι.
Στον Η/Υ Ίμυκο αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους, δηλαδή σαν γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας. Στον Ίμυκο ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται.
Μιλώντας γι' αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε: Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ' αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας .
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής. Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν σημειολογικές .
Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το σημαίνον, δηλαδή η λέξη, και το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό, που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα, κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ σημειολογική είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το αμ πράγμα (σημαινόμενο) εννοείται με το αμ (σημαίνον).
Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμματικές, σημαίνουν, δηλαδή, κάτι, απλώς επειδή έτσι 'συμφωνήθηκε' μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν.
ΟΛΕΣ οι λέξεις στην Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, π.χ. η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ, γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο αρθρώνων λόγο).
Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα Ίμυκος , Γνώσεις και Νεύτων αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες.
Και τούτο επειδή η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση.

Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα ΟΠΩΣ : τηλέ , λάνδη =...LAND, ΓΕΩ...,νάνο, μίκρο, μέγα, σκοπό....ισμός, ΗΛΕΚΤΡΟ...., κυκλο...., ΦΩΝΟ...., ΜΑΚΡΟ...., ΜΙΚΡΟ...., ΔΙΣΚΟ...., ΓΡΑΦΟ..., ΓΡΑΜΜΑ..., ΣΥΝ..., ΣΥΜ..., κ.λπ..

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ C D = COMPACT DISK = ΣΥΜΠΑΚΤΩΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες.
Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.
Γι' αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ...

ΠΗΓΗ: Το κείμενο αυτό αποτελεί είδηση, που το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου 2003 έκανε τον γύρο του κόσμου με e-mail. Για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο, πριν περίπου ένα χρόνο και τώρα έγινε η αναπαραγωγή της είδησης με νέα στοιχεία.

59 σχόλια:

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Αυτά ας βλέπουμε και ας αντιληφθούμε την αληθινή αξία μας. Δεν είναι ο μιζαδορισμός η Ελληνική παιδεία. Ξένα ήθη που γιγαντώθηκαν από ανάξιες ηγεσίες για τις οποίες όμως είμαστε υπεύθυνοι όλοι μας.
Εξαιρετικό Καρυάτιδα. Μου αναπτέρωσες το ηθικό.

kariatida62 είπε...

@Xριστόφορος:Γειά σου Χριστόφορε, χαίρομαι που σ'εμψύχωσα!

IonnKorr είπε...

Κάρυ

Το θέμα υπέροχο.

Θα μπορούσα να γράψω ατέλειωτα κατεβατά με την ανάρτησή σου αυτή.

Μέχρι να πάθω καρπιαίο μιλάμε!!!!!!!!!

Το Hellenic Quest για Ελληνόγλωσσους πότε θα κυκλοφορήσει?

Η Ελληνική γλώσσα είναι ένα από τα πολυτιμότερα κειμήλια της Παγκόσμιας Πνευματικής Δημιουργίας.
Νομίζω ότι η μόνος λαός που δεν την σέβεται είναι οι Νεοέλληνες.

----

Αλλά όταν ακούω κουφά:

Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων!!!!!!! Αστικός μύθος. Εδώ, απλά χαμογελάμε.

διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες. !!!!!! Ποιοί ήταν αυτοί οι ειδικοί? Γελοιότητα

έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως
Καλά το γέλιο δεν κρύβεται πια.

Διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν σημειολογικές .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Έχω πέσει κάτω (από τα γέλια φυσικά).


Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες. Δεν αντέχω άλλο. Φέρτε μου τα χάπια μου.

Χωρίς τις νοητικές εκφράσεις της Ελληνικής Γλώσσας η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει. Θεέ μου πόσο να αντέξει κανείς ....

Γι' αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα. Έπεσα σε "κώμα γέλιου"

Ρε παιδιά η Ελληνική Γλώσσα δεν είναι θεϊκή.
Απλά μια διακλάδωση της παλαιότερης Ινδοευρωπαϊκής Γλώσσας είναι. Έλεος.

to alataki είπε...

Μπράβο για την ανάρτηση, το κακό είναι πως σύμφωνα με τον καθηγητή Μπαμποινιώτη η αρχαία ελληνική δεν διδάσκεται πλέον στα ξένα Πανεπιστήμια, πλην ενός ή δύο, όπως γινόταν παλαιότερα.
Καλημέρα σου...

kariatida62 είπε...

@ ΙοnnKorr:Όταν ήμουν μαθήτρια ήμουν πολύ σκράπας στα μαθηματικά!(Αντιθέτως έσκιζα στα Αρχαία) Είχα ένα μαθηματικό ο οποίος πάσχιζε να μου τα κάνει λιανά μήπως και τα καταλάβω..μου είπε λοιπον την ρήση "Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί..." για να θυμάμαι τα ψηφία του αριθμού π δηλαδή π=3,14159... . Αργότερα έμαθα ότι στον Πλάτωνα αποδίδεται η φράση «Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι» με βάση την οποία μπορεί κανείς να θυμάται τα πρώτα 23 δεκαδικά του αριθμού π. Αυτό γίνεται καθώς τα γράμματα κάθε λέξης της φράσης αυτής αντιστοιχούν σε ένα ψηφίο του αριθμού π.Δηλαδή:
ΑΕΙ = 3

Ο =1

ΘΕΟΣ = 4

Ο = 1

ΜΕΓΑΣ = 5

ΓΕΩΜΕΤΡΕΙ = 9

ΤΟ = 2

ΚΥΚΛΟΥ = 6

ΜΗΚΟΣ = 5

ΙΝΑ = 3

ΟΡΙΣΗ = 5

ΔΙΑΜΕΤΡΩ =8

ΠΑΡΗΓΑΓΕΝ=9

ΑΡΙΘΜΟΝ =7

ΑΠΕΡΑΝΤΟΝ =9

ΚΑΙ = 3

ΟΝ=2

ΦΕΥ=3

ΟΥΔΕΠΟΤΕ= 8

ΟΛΟΝ =4

ΘΝΗΤΟΙ =6

ΘΑ =2

ΕΥΡΩΣΙ =6

Δηλαδή από την φράση του Πλατωνα έχουμε τα 23 πρώτα ψηφία του αριθμού π=3,1415926535897932384626... .
Με το φτωχό μου το μυαλό σκέφτηκα το κρυφό νόημα της φράσης «Αεί ο Θεός ο Μέγας Γεωμετρεί» Ότι τα πάντα στη φύση βασίζονται σε συμμετρίες και μαθηματικές αναλογίες.
Για σκέψου όμως ότι με την πρόταση αυτή έχουμε αντιστοιχία των ψηφίων!!! Συμπτωματικό λες νάναι Φυσικέ μου?

kariatida62 είπε...

@ Αlataki: Εδω είχαν σταματήσει στα Ελληνικά σχολειά να διδάσκονται και έχουμε γενιές αγραμμάτων σήμερα, που αυτή την στιγμή υπηρετούν την εκπαίδευση...για τα ξένα Πανεπιστήμια μου μιλάς τώρα??

iamaticus είπε...

ΕΥΓΕΝΙΚΗ μου Καρυατιδα....

Το οτι μαζι σου συμφωνω ειναι:ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.
Οπως και με την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Η "ΒΕΒΗΛΗ" ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ IONNKORR..

Ας αρχισουμε απο το συμπερασμα:

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΚΗ.

1)προφανως εννοει "ΘΕΙΚΗ" υποψιαζομαι σαν ΘΕΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ.

2)ΑΝ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟ "ΘΕΙΚΟ"με την μεταφορικη εννοια της ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ- Η ΚΑΙ- ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ...

Υποθετω σεμνα οτι την "θεικη"καταγωγη των Μαθηματικων ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ φανταζομαι:

Απο Πυθαγορα μεχρι και την ..."ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΝΙΑ" (τηλεοπτικα εκφρασμενη και απο τον...Νανοπουλο για το ΠΕΙΡΑΜΑ CERN).

3)Επισης το οτι ΟΛΕΣ οι επιστημες ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΚΑΩΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ!!!

Με ποιο ομως ΟΡΓΑΝΟ οι επιστημες θα γινουν ΚΑΤΑΝΟΗΤΕΣ -ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΟ??

Αν υπαρχει "μαθηματικοτερη"ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ας μας την ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ, θα μεινω δε ικανοποιημενος και απο καποια ΙΣΟΤΙΜΗ (ακομα και με μονο.... ποσοτικα κριτηρια!!!).

4)Το γεγονος επισης το αν εχει ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗ προελευση...ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΕ ΠΝΕΥΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ δεν εμποδιζει να τη χρησιμοποιησει...ΑΦΟΥ "ΔΟΥΛΕΥΕΙ"...

Οπως δεν ενδιαφερει εναν ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟ να δεχτει ΑΡΑΠΗ ΠΡΟΕΔΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ.

5)ΓΛΩΣΣΑ ΕΓΩ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΑΓΩΓΙΚΗ ,ΛΟΓΙΚΗ,ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΗ,ΠΟΙΗΤΙΚΗ,ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ,ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ...ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΔΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ να διαθετουν :...Ταπεινα δεν γνωριζω.

Και μαλλον συμφωνουν μαζι μου οι περισσοτεροι (και δεν εννοω απ το blog)...

...Και για την αποφυγη παρεξηγησεων που στο κειμενο του καλου φιλου μας IONNKORR, υφερπουν (ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ):
...Ειμαι κοντος ,χοντρος, μαυριδερος οχι μελαχροινος,ΤΑΠΕΙΝΗΣ ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΥ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ, (μεσογειος...καταλαβατε τωρα...).
ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ "ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΟΥΣ(!!!)ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ" ΠΡΟΤΥΠΟΥ.(χα χα)...
ευχαριστιες.

Ανώνυμος είπε...

Το αρνητικό είναι ότι καμία Ελληνική εταιρεία δεν το είχε σκεφτεί...

kariatida62 είπε...

@ ΙAMATICUS: Το 5 σου:"ΓΛΩΣΣΑ ΕΓΩ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΑΓΩΓΙΚΗ ,ΛΟΓΙΚΗ,ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΗ,ΠΟΙΗΤΙΚΗ,ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ,ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ...ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΔΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ να διαθετουν :...Ταπεινα δεν γνωριζω." αφοπλίζει!
Υ.γ. Δηλαδή ένα κράμα Κολοκοτρώνη και Καραισκάκη είσαι!!!! χαχαχαχα!

kariatida62 είπε...

@ Καπιταλιστικό Κουμμούνι: Eν Ελλάδι επικρατούν οι ΙONNISTIKES θεωρίες...

IonnKorr είπε...

χα..χα..

Κάποτε μία φιλόλογος (αν κάποτε το δει θα γελάει) με ρώτησε το εξής:

Καλά, πως οι αρχαίοι "χρονοθέτες" ήξεραν, πότε θα γεννηθεί ο Χριστός, ώστε να βάλουν την χρονολογία γέννησης του στον αριθμό ένα ????!!!!! (π.χ. Μάχη Μαραθώνα 480 π.Χ.)

Κάτι παρόμοιο είναι κι αυτό που ρωτάς.
Θα σου απαντήσω τι συμβαίνει.

Λοιπόν, πρέπει να ξέρεις ότι οι Πυθαγόρειοι ήταν μανιώδεις λάτρες της Αριθμολογίας.
Αριθμολογία λέγεται η παρα-επιστήμη (ανάλογη της Αστρολογίας) που ασχολείται με ότι, ακριβώς, παρέθεσες. Να μετατρέπει λέξεις σε αριθμούς, αποκαλύπτοντας υποτιθέμενα υποβόσκοντα μηνύματα.

Οι Πυθαγόρειοι λοιπόν, επί δεκαετίες ασχολούμενοι, κατασκεύαζαν πάμπολλες τέτοιες φράσεις.

Ο Πλάτων απλά παρέλαβε και διέσωσε μία από αυτές που ήταν αρκετά επιτυχημένη.

Δηλαδή με απλά λόγια η φράση φτιάχτηκε έχοντας κατά νου το Αριθμολογικό μοντέλο.

Ελπίζω να σε διαφώτισα. χα..χα..

IonnKorr είπε...

Φίλε ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ

"Το αρνητικό είναι ότι καμία Ελληνική εταιρεία δεν το είχε σκεφτεί..."

Λάθος!

Το αρνητικό είναι ότι καμία Ελληνική εταιρεία δεν χρημοτοδοτείται για να κάνει κάτι τέτοιο.

Δεν θέμα σκέψης. Θέμα χρηματοδότησης είναι.

Κάποτε μίλαγα με τον εκδότη του "Κάκτου".
Μου έλεγε πόσο αγανακτισμένος είναι ότι για τόσες "Εκδόσεις Αρχαίων Κειμένων" που έχει κάνει δεν έχει πάρει ούτε φράγκο από το κράτος. Αντίθετα, χρηματοδοτούνται αφειδώς εκατοντάδες χιλιάδες σύλλογοι υποτιθέμενης ποροώθησης της λαϊκο-δημοτικής παράδοσης.

IonnKorr είπε...

Κάρυ

Όλα αυτά που αναφέρεις είναι ονομάζονται "αστικοί μύθοι" ή θρύλοι.

Η Βικιπαίδεια γράφει:

Οι αστικοί θρύλοι αποτελούν ιστορίες ή θρύλους (συνήθως φανταστικών) γεγονότων που διαδίδονται μαζικά. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ευρέως διαδεδομένες παραπληροφορίες. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα δημιουργήματα της φαντασίας, καθώς αρκετοί θρύλοι στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Κάποιοι αστικοί θρύλοι έχουν καταφέρει να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια με μικρές παραλλαγές. Για τη διάδοση τους είναι συνήθης η χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Παρά την ονομασία τους, οι θρύλοι αυτοί δεν συνδέονται απαραίτητα με ένα αστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαδραματίζονται. Ο όρος αστικός χρησιμοποιείται προκειμένου να διαχωριστούν από άλλου είδους και εισήχθη από τον καθηγητή Jan Harold Brunvand στο βιβλίο του The Vanishing Hitchhiker: American Urban Legends & Their Meanings. Στο βιβλίο αυτό, ο Brunvand δημιούργησε μια συλλογή από αστικούς θρύλους και φανταστικές ιστορίες με κύριο σκοπό να αποδείξει πως η μυθοπλασία αποτελεί διαχρονική πρακτική του ανθρώπου αλλά και για να υποστηρίξει πως ακόμα και θρύλοι αυτού του είδους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μελέτη της σύγχρονης κουλτούρας.


Ένα παράδειγμα είναι: Πώς η ελληνική δεν έγινε επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ

Το ότι η ελληνική δεν έγινε επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ για μία ψήφο ή οτι δεν έγινε παγκόσμια επίσημη γλώσσα για τον ίδιο λόγο είναι ένας αστικός μύθος. Στην επικρατέστερη εκδοχή του ο μύθος αναφέρει ότι τα ελληνικά παραλίγο να γίνουν η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ και πώς έχασαν σε σχετική ψηφοφορία για μία ψήφο (που κατά μία εκδοχή, η αρνητική αυτή ψήφος προήλθε από την εβραϊκή αντιπροσωπεία). Η ψηφοφορία αυτή (σύμφωνα πάντα με τον μύθο) έλαβε χώρα μετά την απελευθέρωση της Αμερικής από τους Αγγλους.
Ο ίδιος μύθος κυκλοφορεί και για άλλες γλώσσες εκτός της ελληνικής, όπως για την γερμανική, την ισπανική, την γαλλική και την εβραϊκή. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν έγινε τέτοια ψηφοφορία στις ΗΠΑ και οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ομοσπονδιακό επίπεδο δεν έχουν επίσημη γλώσσα αλλά η αγγλική χρησιμοποιείται de facto, δηλαδή συμβατικά και εκ των πραγμάτων χωρίς καμία συγκεκριμένη απόφαση. Μόνο ορισμένες πολιτείες έχουν θεσπίσει επίσημη γλώσσα. Άλλωστε είναι απλά αδύνατο οι πρώτοι Αμερικανοί που μιλούσαν στην πλειοψηφία τους αγγλικά και ήταν αρκετά πιστοί στον αγγλοσαξονικό πολιτισμό (φιλοσοφία, αρχιτεκτονική, νομοθεσία) να διάλεγαν άλλη γλώσσα για το κράτος τους. Ακόμα και αν το έκαναν, οι πολίτες των ΗΠΑ θα το ακύρωναν πολύ γρήγορα στην πράξη.
Το πιο πιθανό είναι ο μύθος να προήλθε από ένα περιστατικό το οποίο περιγράφεται στην Γλωσσική Εγκυκλοπαίδεια του Κέμπριτζ (Cambridge Encyclopedia of Language) του Ντέιβιντ Κρίσταλ: Μια ομάδα γερμανών από τη Βιρτζίνια είχαν ζητήσει να υπάρχουν κάποιοι νόμοι γραμμένοι όχι μόνο στα αγγλικά αλλά και στα γερμανικά, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό σε μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από την αρνητική ψήφο του γερμανόφωνου λουθηρανού ιερέα Φρέντερικ Μούλενμπεργκ (Frederick Muhlenberg).

iamaticus είπε...

ΚΑΤΣΕ ΤΩΡΑ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ ΜΟΥ....

Ο "ΕΧΘΡΟΣ"ΜΑΣ (ΙΟΝΝKORR) ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΤΑΤΡΟΠΩΣΙΜΟΣ!!!

Αλλα θα πρεπει να του αναγνωρισουμε την ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ που καθε "βεβηλο"χαρακτηριζει!!!

Ενω γνωριζε την πτωση στο πεδιο της μαχης ΕΠΗΓΕ...(..το Καβαφικο το πιασες...εεεε???και γαμω!!).

Προφανως ΕΝΑΝΤΙΑ στην προκαταληψη των ΑΔΑΩΝ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΩΝ μαχετε.....
...Που οτι ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙ ΑΡΧΑΙΟ...τελειο θαυμαστο ειναι....

iamaticus είπε...

....Δυστυχως η φυση που μητερα πολλοι την αποκαλουν ΔΙΠΛΑ ΜΕ ΑΔΙΚΗΣΕ:

Ειμαι κοντυτερος της ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑΣ ΠΟΥ ΦΟΡΩ!!
και ευρυτερος του ΙΠΠΟΥ ΠΟΥ ΙΠΠΕΥΩ!!!

....γαματα ΕΝΑ ΙΠΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΟ.....δραμα!!!!
χα χαχαααααααα!!!

ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ IONNKORR με τα ωραια σου!!!

...Α ξεχασα να πω οτι ειμαι και ΚΑΘΙΚΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟ ...ο πουστης...

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Κοίτα! Ο Ιονν μιλάει έχοντας σαφώς παιδεία ελληνική. Σέβεται την γλώσσα, χωρίς τους συναισθηματισμούς πολλών από μας. Σαν φυσικός επιστήμων που είναι δεν αρκείται σε θεωρητικές προσεγγίσεις μόνο, θέλει και απτές αποδείξεις. Πράγμα που σε τέτοιο αντικείμενο δεν νομίζω ότι μπορούν να παρασχεθούν. Εκτιμώ όμως την στάση αυτή γιατί είναι πολύ εποικοδομητική.
Γι αυτό ας συγχαρώ ξανά την Καρυάτιδα για την πρωτοβουλία της καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει ενδιαφέρουσα συζήτηση.

MINIMARKET είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ !
ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΩ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ !
ΗΔΗ ΕΙΠΕΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ !
ΑΠΛΑ...ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΚΟΡ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΩ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΟΥΣ !
ΕΑΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ , ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ !!!!
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ !
ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΑΛΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ !

iamaticus είπε...

Μη ΔΙΣΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ.

η ΑΝΔΡΕΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΘΕΩΡΕΙΤΟ.
η αγαπη ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΑΝ ΕΝΝΟΙΑ (λενε δεν γνωριζω σαφως).

...Ο ΔΕ "ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΤΗΡ ΠΑΝΤΩΝ ΕΘΕΩΡΕΙΤΟ".(ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ).
....στο κατω κατω εγω ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩ!!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΗΣΥΧΑ.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ.

bilsot είπε...

....και για περισσότερη πληροφόριση της οικοδέσποινας του blog και των φίλων της να σας πω πως το πρόγραμμα ΙΒΥΚΟΣ με την αποθυσαύριση των ελληνικών κειμένων - μέχρι το 2003- κυκλοφορεί και κατεβαίνει από το internet !!!
Λεπτομέρειες με e-mail ή αν θέλετε ψάξτε σαν TLG, silver TLG, Thesaurus Linguae Graecae....

bilsot είπε...

Για τη διαπίστωση του IonnKorr

"Ρε παιδιά η Ελληνική Γλώσσα δεν είναι θεϊκή.
Απλά μια διακλάδωση της παλαιότερης Ινδοευρωπαϊκής Γλώσσας είναι. Έλεος. "

έχω να τον παρακαλέσω να μου υποδείξει ΕΝΑ τουλάχιστον κείμενο σε Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα , κι αμέσως θα τον ασπαστώ σαν γνήσιος Ινδοευρωπαίος......

kariatida62 είπε...

@ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ: Xαίρομαι απερίγραπτα που άναψε η συζήτηση!!!
Θα σταθώ στη τελευταία ερώτηση του φίλου bilsot για τον κατασκευασμένο μύθο του Ινδοευρωπαίου....που πλεον έχει απορριφθεί , ας μας υποδείξει η θεωρία του ionn ένα τουλάχιστον κείμενο σε Ινδοευρωπαική γλώσσα! Χαχαχαχα!

iamaticus είπε...

ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΓΕΝΝΑΙΕ ΙΟΝΝΚΟΡRR........

Για γκελ μπουρντα....ΑΠΟ ΤΟ BLOGI MOY....
Εκει σας εχω......ΑΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΠΕΡΜΑΤΑ και ΓΕΛΙΑ ΑΜΑ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ....
...θα πατε σε μια τελευταια αναρτηση μου:"Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΙΣΤΗ"

...Εχω μεγαλους και διαχρονικους προβληματισμους.....

Θα αναψω και το ΚΑΖΑΝΙ γιατι ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΕΣ θα διαδραματισθουν......

ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΙΟΥΜΟΡ καθως και την απαραιτητη ΙΠΠΟΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ:

ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ!!!!
.....απεναντι ΑΠΟ ΤΟ {ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ}....
.....Θα παρουμε ΚΑΙ ΣΟΔΕΣ για τη βαρυστομαχια!!!

ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΥΓΕΝΗ (αν η φυση προβλεψε τετοιο ον να υφισταται!!!) {ΣΚΡΟΥΤΣΑΚΟ}(!!!) ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΕΝΖΙΝΕΣ...τωρα που ακριβηνανε!!!(ΧΑΧΑΑΑΑΑΑ!!!).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΤΟΝ ΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ({ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ} καλουμενο)....σκεφτητε το πριν μου τον φερετε!!!

Εγω παντως τον θελω :ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΤΟ ΧΑΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΚΥΨΕΙ!!!!
ευχαριστιες

iamaticus είπε...

bilsot δε σε ξεχασα για την ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ!!!!

....απλα ....ΚΟΝΤΕΥΑ να κατουρηθω....απ τα ΓΕΛΙΑ!!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ.

kariatida62 είπε...

@iamaticus: Έρχομαι φτιάχνω λίγο την κόμη μου και έρχομαι...είμαι αυτό που λένε "όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη!"

a-kentavrou είπε...

Eίτε συμφωνείτε είτε διαφωνείται με την οικοδέσποινα η ουσία είναι ότι καταφέρνει να βγαίνουν θέματα ,συζητήσεις ,διαμάχες ,διαφορές ,αντιθέσεις,θέσεις ,αντιπαραθέσεις.
Ο διάλογος διδάσκει.
Μερικοί όταν γράφουν έχουν πιεί λίγο ουισκάκι και πετάνε και κανένα περίεργο όμως ο διάλογος γίνεται και με αυτούς.Βέβαια προαπαιτούμενο για συμμετοχή στο διάλογο είναι ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη.
Για την Ελληνική γλώσσα δεν χρειάζομαι κανένα διεθνή οργανισμό ή οτιδήποτε άλλο να μου πει την αξία της και την υπεροχή της,γνωρίζω την αξία της γιατί υπάρχουν οφθαλμοφανή επιχειρήματα.
1)Είναι η γλώσσα της επιστημονικής ορολογίας που μεταφέρθηκε αυτούσια στις άλλες γλώσσες.Αν αναφέρω ορολογίες μόνο από το χώρο της φυσικής θα ήταν επαρκής λόγος για να καθιερωθεί η Ελληνική ως Διεθνής γλώσσα.
Ευκλείδιος Γεωμετρία γράφτηκε στην Ελληνική.
Αν διαβάσει κανείς ΑΡΙΣΤΟΤΈΛΗ,ΠΛΑΤΩΝΑ και λοιπούς θα θαυμάσει όχι μόνο τον Ελληνικό πολιτισμό αλλά και τον άνθρωπο.
2)Είναι οι γλώσσα που γράφτηκαν τα πρώτα σημαντικά θεατρικά έργα της ανθρωπότητας 3)Γράφτηκαν τα ευαγγέλια
4)Όταν κυριαρχούσε η ρωμαϊκή αυτοκρατορία ,στο ανατολικό της τμήμα η επίσημη γλώσσα ήταν οι Ελληνική.
5)Οι σλάβοι και οι ρώσοι πήραν σαν βάση την ελληνική μεγαλογράμματη γραφή για να δημιουργήσουν γραπτό λόγο.
Αυτά από μένα που δεν είμαι ειδικός ,περισσότερα από το Μπαμπινιώτη.

kariatida62 είπε...

@a-kentavrou: Θα σου κλείσω το μάτι για τους μερικούς που έχουν πιει τα ποτηράκια τους...χαχαχαχα αλλά δεν φταιν αυτοί εγώ φταίω που δώστου και όλο τους ποτίζω....χαχαχαχα!

Ελένη Μπέη είπε...

Πολύ ωραίο θέμα, Καρυάτιδα!

Κι εγώ δεν περιμένω από κανέναν να με πείσει για την αξία της ελληνικής γλώσσας. Κι αν αυτές οι έρευνες είναι φερέγγυες και τα αποτελέσματά τους αληθή, αυτό σημαίνει κάτι άλλο από το να κάτσουμε ακόμη μια φορά να καμαρώνουμε σαν τα γύφτικα σκερπάνια για τα περασμένα μεγαλεία μας (και διηγώντας τα να κλαις).

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα έπρεπε να κάνουμε, ιδιαίτερα εμείς που σπεύδουμε να εξυμνήσουμε τη γλώσσα μας (κι ας με συγχωρέσουν κάποιοι από τους φίλους παραπάνω γι' αυτό που θα πω) είναι τουλάχιστον να τη μιλάμε και να τη γράφουμε σωστά. Ιδιαίτερα όσοι κάνουμε αισθητή την παρουσία μας στο διαδίκτυο, όπου ένα λάθος μένει και μπορεί να οδηγήσει και άλλους στο να το διαιωνίσουν.

kariatida62 είπε...

@Νερένια: Μπράβο βρε Νερένια! Σωστά τα λες...να την μιλάμε και να την γράφουμε σωστά! Δεν κάνω πια την αλάνθαστη αλλά δεν αντέχω κάτι ορθογραφικά που μου κάνουν ΝΤΑΑΑΑΑΑΝ στο μάτι! Αν πεις εκείνα τα "ε" και τα "αι" στο τέλος του ρήματος τι να σου πω! Ετσι μούρχεται να κάνω σχετική ανάρτηση πότε μπαίνει "ε" και πότε "αι" !!!

iamaticus είπε...

EΥΓΕΝΗ ΚΩΦΑΛΙΔΑ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ....

ΟΟΟΟΟχι και ΒΑΣΙΛΩ χοντρη!!!!

Εγω τουλαχιστον ΟΔΑΛΙΣΚΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ σε αισθανθηκα....

...Και με αραχνουφαντο....που του ΚΟΡΜΙΟΥ ΣΟΥ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, Ο ΕΡΩΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ, ΣΜΙΛΕΨΕ!!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ για το ταξιδι που θα κανεις να με βρης με τα λεφτα αυτου του ΣΚΡΟΥΤΣΑΚΟΥ που συναγελαζεσε!!!


και:
Για αυτους που εχουν την ευκολη ερμηνεια του κρασιου....για την ΑΓΟΡΑΙΑ ΚΑΤΑΠΤΥΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΟΥ....

....Να γνωριζουν ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ, Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ:

.......ΟΙΣΤΡΟ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ακομα και ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΙΟΥΤΟ!!!!!

ευχαριστιες για την κατανοηση στον ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΟ!!!!

kariatida62 είπε...

@iamaticus:Έλα βρε ΓΙΑΤΡΟΎΛΗ, μη κάνεις έτσι όλοι παρεούλα είμαστε...θες ένα καφεδάκι να σου φτιάξω???
Κάτσε λίγο να ξενερώσεις, έχεις πιει πολύ και φοβάμαι ότι δεν θα τα καταφέρεις να γυρίσεις σώος στο σπίτι! Θα φωνάξω τον καλό μας Σκρουτζάκο να σε πετάξει σπίτι! Είναι πάντα εδώ για τα επείγοντα περιστατικά! Κάτι σαν την Μαρία Τερέζα, ένα πράγμα.

iamaticus είπε...

ΕΙΔΑΤΕ ΡΕ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΙ ΚΑΝΕΙ???

την ελευθερια του πνευματος και την βαθεια επικοινωνια προωθει με ταχυτητες απιστευτες.

ολους σας αγαπω!!!!
.....Πιασε τωρα τον γκαιφε.....
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

dimitris είπε...

Kariatida 62 καλημερα, θα κανω τον ντεντεκτιβ, για τον Ανεστη το ''εγραψες'', παει το αστυνομικο δαιμονιο, κανε μια αναρτηση για τα ε και τα αι ποτε ''μπαινουν'', μη ''πειραζεις'' τον ντοκτορ ειναι ο πιο κεφατος διανοουμενος μεχρι στιγμης, καλη σου εβδομαδα.

CsLaKoNaS είπε...

@kariatida62

Το στιχάκι "Αεί ο Θεός ο Μέγας κλπ κλπ" ανήκει στο μαθηματικό Νικόλαο Ι. Χατζηδάκη (1872 – 1942) ο οποίος το επινόησε απάνω στον αριθμό 'π' και όχι το αντίθετο. Το στιχάκι δεν ανήκει στον Πλάτωνα. Ειλικρινά δεν ξέρω που το διάβασες αυτό αλλά είναι πέρα για πέρα αναληθές.

Η γενικότερη θεωρία των Λεξάριθμων θεωρώ ότι είναι από τα πλέον αντιεπιστημονικά θέματα.

Κατά τα άλλα προσυπογράφω απόλυτα τα λεγόμενα του IonnKorr.

Καλημέρα...

kariatida62 είπε...

@Δημήτρης:Καλημέρα! Με τον Ανέστη ν'ασχολείσαι με τους περαστικούς απ'εκεί μη κάτσεις να πολυμιλήσεις...(αυτό δεν αφορά όλους βέβαια). Χθες που λες πήγα σ'ένα πάρτυ διαδικτυακό, που έλαβα πρόσκληση! Ντύθηκα σενιαρίστικα και ροβόλησα κατα κείθε...τι τόθελα??? Στη αρχή όλα καλά μετά όμως άρχισε να ρέει το ουίσκυ και το πάρτυ εξελίχθη σε αρχαιοελληνορωμαικό συμποσιακό όργιο!!! Δεν άφησα να φανεί το σοκ που πέρασα, αλλά όμως δεν μετάνιωσα γιατί πήρα το μάθημά μου...για να σου δώσω να καταλάβεις χτες τάπινα με τον Ελληνα Τσαρλς Μπουκόφσκι!!! Και απο την άλλη ξεμύτησε ο φίλος μας Μαχαίρης και αναθάρρησα! Μα ματαίως διότι αυτόν τον είχε πιάσει ένα γέλιο ασταμάτητο (μάλλον θα τάχε κοπανήσει κι'αυτός)και ευχαριστιόταν τα δρώμενα! Αυτά έπαθε χθες η φουρκαριάρα Καρυάτιδα που δεν καθόταν στ'αυγά της! Τι έτρωγε ο κ.....ς της να δει τα απαγορευμένα..! Καλά να πάθει!
Έρχομαι στο ε και αι! Είναι πανεύκολο! Σ'όλα τα πρόσωπα των ρημάτων που λήγουν σε -μαι γράφεται με αι! Σ'όλα! Εκτός απο το δεύτερο πληθυντικό. Ξέρεις όταν λέμε εσείς τρέχετε εσείς πίνετε, εσείς παρεκτρέπεστε!!!
Το απόγευμα σε θέλω έξω απο την Ισραηλινή πρεσβεία!

kariatida62 είπε...

@Cs: "To στιχάκι" αυτό εγω έχω διαβάσει ότι τόπε ο Πλάτων και όχι ο δημοδιδάσκαλος Νικόλαος Χατζηδάκης. Δεν νομίζω να μιλούσε την αρχαία ο Χατζηδάκης. Τώρα αν εννοείς την αντιστοιχία των αριθμών και των λέξεων ναι προφανώς δεν την έκανε ο Πλάτων.
Πάντως θα προτιμούσα να μου άφηνες τα σχόλιά σου για το κείμενο και όχι για τα σχόλια των σχολίων...

Ελένη Μπέη είπε...

Μικρή διόρθωση-προσθήκη στον κανόνα:

"Έρχομαι στο ε και αι! Είναι πανεύκολο! Σ'όλα τα πρόσωπα των ρημάτων που λήγουν σε -μαι γράφεται με αι! Σ'όλα! Εκτός απο το δεύτερο πληθυντικό. Ξέρεις όταν λέμε εσείς τρέχετε εσείς πίνετε, εσείς παρεκτρέπεστε!!!"

Σ' όλα εκτός από το πρώτο και δεύτερο πληθυντικό, δηλαδή στο εμείς και στο εσείς της παθητικής φωνής γράφουμε την κατάληξη με έψιλον, ενώ στα υπόλοιπα πρόσωπα και των δύο αριθμών γράφουμε άλφα γιώτα.[εγώ χαίρομαι/εσύ χαίρεσαι/αυτός χαίρεται/εμείς χαιρόμαστε/εσείς χαίρεστε/αυτοί χαίρονται].

Στην ενεργητική φωνή (ρήματα με κατάληξη -ω και -ώ) η κατάληξη ε βρίσκεται στο πρώτο και το δεύτερο πληθυντικό πρόσωπο (εμείς και εσείς) και είναι μόνο έψιλον.

kariatida62 είπε...

@Νερένια: Σωστα ξέχασα και το πρώτο πρόσωπο παθητικής φωνής....αυτά παθαίνει κανείς όταν ασχολείται ταυτόχρονα με πολλά πράγματα!
Γειά σου Νερένια μου!

Saq είπε...

Έχουμε σχηματίσει τριάδα στη συμφωνία απόψεων μου φαίνεται (CsLaKoNaS, IonnKorr, Saq). Δεν θέλω να κουράσω με τις διαφωνίες μου, άλλωστε τα είπε όλα ο IonnKorr καισυμφωνώ μαζί του. Απλά θα πω ότι είναι κρίμα μια τόσο πλούσια γλώσα να τη βλέπουμε να χάνεται σιγά σιγά. Και δυστυχώς φταίχτες είμαστε εμείς που αφήσαμε την άθλια παιδεία μας να την οδηγήσει εκεί.

kariatida62 είπε...

@Saq: Είδες δεν διαφωνούμε σ'όλα, που ξεκίνησες απ'εκεί...:)

Άθεος είπε...

Το είχα υπ’ όψιν μου το άρθρο αυτό όταν πρωτοδημοσιεύτηκε. Από τότε πολλά αντίστοιχα κυκλοφόρησαν, όπως και πολύ παλιότερα, όταν έκαναν λόγο για… ινδοευρωπαϊκή γλώσσα (IonnKorr, μην ξαναπείς τη γλώσσα μας… ινδοευρωπαϊκή. Θα τρίζουν τα κόκαλα των προγόνων μας).
Εύγε Kariatida για την ανάρτησή σου αυτή.
Εγώ θα σας πω ένα άλλο παράδειγμα χαμέρπειας και ρωμιοσύνης.
Όσες δασεινόμενες λέξεις δανείσαμε, οι ξένοι τις γράφανε με (h), αφού δεν είχαν δασεία, όπως hymne, Helen, Hellas. Έτσι όταν ξαναεισάγαμε την φράση Ελληνικά Ταχυδρομεία την γράφαμε EL.TA. Δηλαδή ξαναφέρνοντας την ελληνική λέξη πίσω, στην πατρίδα της, την γράφαμε λάθος, αντί HEL.TA. Έτσι σιγά σιγά την ξεχνάμε κι εμείς.
Στο blog μου κάνω ειδική μνεία στη γλώσσα μας, απαγορεύοντας ακόμα και τα greeklish. Και δεν ξεχνώ να υπενθυμίζω στον αναγνώστη με gadget τα πιο κάτω:
Μάλλον δεν έχουμε καταλάβει ότι η γλώσσα είναι το όργανο της σκέψης. Η εναλλαγή των λέξεων, η πυκνότητα του λόγου, η σαφήνεια και γενικά οι λεπτές εννοιολογικές αποχρώσεις της καλλιεργούν το νου και τέρπουν την φαντασία! Η μελωδία, ο ρυθμός, η μεταβολή, κι αυτό που λέμε ταιριαστό, είναι τα σπουδαιότερα πράγματα που κάνουν το λόγο ευχάριστο και ωραίο!
Η τραγική Φιλομήλα δεν θρηνεί που της έκοψαν την γλώσσα… δεν οδύρεται που θα μείνει βουβή…
Είναι απαρηγόρητη που δεν θα ξαναμιλήσει Ελληνικά!

IonnKorr είπε...

Φίλε Saq

"Έχουμε σχηματίσει τριάδα στη συμφωνία απόψεων μου φαίνεται (CsLaKoNaS, IonnKorr, Saq)."

xa..xa..xa...xa...xa...

- Δεν είμαστε μοναδικοί. Είναι και πέντ' έξι άλλοι που έχω συναντήσει σε άλλα blogs.

- Αρκετοί άλλοι κλείνουν τον διακόπτη της Λογικής μόλις τους μιλήσει το Συναίσθημα.

- Οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούν την Λογική (ούτε καν την κοινή), απλά τσαλαβουτάνε τυχαία στο πληκτρολόγιο όπως τους έρθει και ότι βγεί.

Πάντως, και μένα μερικές φορές, μου αρέσει να δραπετεύω από την Λογική, (γιατί όπως και να το κάνουμε, αυτή είναι ο "στυγνός δυνάστης" της χαράς και της ελπίδας των ανθρώπινων όντων), αλλά όχι και να είμαι "μόνιμος δραπέτης" της!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

CsLaKoNaS είπε...

@kariatida62

Έχω πάρα πολύ δουλειά αυτές τις μέρες κ δε μπορώ να διαβάζω τα blogs όπως το έκανα.

Σχετικά με το στιχάκι πράγματι αποδίδεται στον Πλάτωνα, αλλά με ένα τρόπο που όταν τον μάθεις θα καταλάβεις πόσο λάθος κάνεις σε αυτό που λες. Η πλήρης απάντησή μου θα έρθει ως πρώτη ανάρτηση του blog μου, σε μερικές μέρες.

Θα σε παρακαλούσα και εγώ σε ό,τι αφορά τη δουλειά μου να μου δίνεις λίγο περισσότερο προσοχή.

Sidepap21 είπε...

Αργοπορημένος έφτασα ...
Πέραν πάσης αμφιβολίας, η γλώσσα μας είναι σημαντική μιας και σ' αυτήν γράφτηκαν κι εξελίχτηκαν οι σημαντικότερες επιστήμες, ηφιλοσοφία κι η λογοτεχνία !!!
Έχοντας λοιπόν σήμερα στα χέρια μας τέτοιο εργελείο, ας το χρησιμοποιήσουμε για την έξοδο απ' τη δεινή κατάσταση που βρισκόμαστε σαν έθνος και σαν χώρα ...
Καλή βδομάδα ...

leondokardos είπε...

Η ανάρτησή σου με... μελαγχόλησε !! Έχουμε τέτοιο πλούτο ακόμα και στη γλώσσα μας, αλλά δυστυχώς μας κατατρέχουν τα ελλατώματά μας.

IonnKorr είπε...

Φίλε Λάκωνα

Όσο για το επίγραμμα που αναφέρθηκε:

Οι 6 πρώτες λέξεις του παραπάνω επιγράμματος αποδίδονται στον Πλάτωνα (που προφανώς παρέλαβε από τους Πυθαγόρειους), ενώ τις υπόλοιπες 17 συνέταξε, αριστοτεχνικά, ο Νικόλαος Ι. Χατζηδάκης (1872 – 1942). Ο Ν. Χατζηδάκης, γιός του διακεκριμένου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Χατζηδάκη, ήταν επίσης διακεκριμένος Καθηγητής Μαθηματικών του Π.Α. (κυρίως στον τομέα της Διαφορικής Γεωμετρίας), αλλά και λογοτέχνης.

Κατάλαβες Κάρυ. Είτε ο ένας είτε ο άλλος πλαστό το επιχείρημα. Ένας λεξάριθμος της Αριθμολογίας χωρίς καμία ιδιαίτερη σημασία πέραν της εντυπωσιολογίας.

kariatida62 είπε...

@AΘΕΟΣ: Ευχαριστώ πολύ που ήρθες!
Μα καλά δεν γνωρίζεστε με τον Ιonn? Ποιούς προγόνους, δεν έχουμε προγόνους, είμαστε Τούρκοι , Μογγόλοι, Σλάβοι, Βυζαντινοί και ότι άλλο θέλεις!
Κάτσε εδώ και θα ακούσεις πολλά που φαίνεται δεν ξέρεις και συ!

kariatida62 είπε...

@ΙοnnKorr: Ναι πείτε τε εσείς τάχετε βρει ο τέταρτος σας λείπει και για μια πρεφούλα...

CsLaKoNaS είπε...

@IonnKorr


Η ιστορία της φράσης αυτής είναι εντελώς διαφορετική.

Μάταια προσπαθείς να μπλοκάρεις την επερχόμενη ανάρτησή μου. :)))

kariatida62 είπε...

Cs: Σε προσέχω παιδάκι μου, σε προσέχω πολύ προσεχτικά μην ανησυχείς... Τώρα για ποια δουλειά μου μιλάς την διαδικτυακή ή την επαγγελματική? Γιατί αυτή πώς να την παρακολουθώ?
Συγνώμη δεν κατάλαβα ακριβώς τι μου ζητάς?

kariatida62 είπε...

@SIDEMAP21:Δεν άργησες καθόλου! Πάνω στην καρδιά της συζήτησης....

kariatida62 είπε...

@leodokardos: Tα ελαττώματα παραμένουν σταθερά...

iamaticus είπε...

ΑΠΟ IAMATICUS MIA ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ IONNKORR.


Α)Με ΑΛΓΕΙΝΗ ΕΚΠΛΗΞΗ (τωρα) διαπιστωσα οτι σε καποιο σχολιο μου που προηγηθηκε σε ανεφερα ως:
IONNKOPRR....

ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ!!!(προθεση ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ!!πιθανωτερη αιτια το καθυστερημενο γυρισμα σε Λατινικη του πληκτρολογιου).Θα ηταν ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΟ εκ μερους μου...και ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!

Β)Και εγω εχω και ειχα την υποψια του ΑΣΤΙΚΟΥ ΜΥΘΟΥ....αποδειξη οτι εναντια σ αυτην την θεωρηση ΣΤΟ.... "ΣΟΒΑΡΟ" ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΜΟΥ...
Δεν διαφωνησα...

ΟΜΩΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΟΤΗΣΑ ΣΑΦΩΣ,γιατι.....ΔΙΕΒΛΕΨΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ...(και εγινε ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΚΟ ΜΟΥ BLOGI.).

Θελω θερμα να ευχαριστησω τον ΑΞΙΟΛΟΓΟ IONNKORR
...με εκτιμηση iamaticus.

iamaticus είπε...

Kι ...ας με ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ...οπως ΤΟ ΛΙΒΑΝΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΛΙΒΑΝΩΤΟ...!!!

αρα ΜΠΟΡΕΙ ΚΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ!!!!

.....Ακουγεται ταχυς ΚΑΛΠΑΖΜΟΣ...απο ΕΝΤΡΟΜΟ ιπποκινουμενο (κοντο ,χοντρο, μαυριδερο) ΟΝ,που χανεται μες τη σκονη...
ευχαριστιες

kariatida62 είπε...

@iamaticus: Γιατρέ το ποστ άλλαξε, για πέρνα πάρα πάνω να το διαβάσεις...ίσως σου κάνει καλό!:)

Άθεος είπε...

Τα ξέρω kariatida, τα ξέρω, πόσο μπασταρδεμένοι είμαστε. Αλλά κάποιοι, μπορεί να κρατούν ακόμα, από τότε. Γι αυτούς τους λίγους μιλώ.

CsLaKoNaS είπε...

@kariatida62

Επιτέλους απάντησα. :) ...Έχεις αναφορά στο blog μου !

Καλημέρα !!!

Μανώλης είπε...

Μάλλον άργησα κάπως να έρθω σε αυτήν την ανάρτηση, αλλά νομίζω σας διαφεύγει ότι το "θα εύρωσι" δεν είναι της αρχαίας ελληνικής; Αποκλείεται να το είχε πει ο Πλάτων...

kariatida62 είπε...

@Μανώλης: E ναι Μανώλη, άργησες μερικούς μήνες απο τότε που συζητούσαμε με τα παιδιά.
Έχεις δίκιο θα εύρωσι είναι τύπος της Αρχαίζουσας γλώσσας και όχι της Αρχαίας ελληνικής!
Πώς ακριβώς λοιπόν τόπε ο Πλάτωνας?
Ελα πέστο...τόχεις! :))