bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ο "ΠΕΝΤΟΖΑΛΗΣ" ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Ενας ήρωας, πολύ γνωστός για τους συμπατριώτες του , λιγότερο γνωστός για την υπόλοιπη Ελλάδα  ήταν ο  Ιωάννης Βλάχος ή  Δασκαλογιάννης όπως γράφτηκε  με χρυσά γράμματα, στο βιβλίο της Ιστορίας.
 "Κορυφή της Κρητικής θυσίας!" τον αποκάλεσε ο μεγάλος Παλαμάς.
Ο ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, δηλαδή ο Ιωάννης Δάσκαλος, ήταν μια από τις πλέον ηρωικές μορφές των αγώνων των Ελλήνων κατά των Τούρκων κατακτητών. Και ίσως ο καθαρότερος από όλους!
 Δεν είχε υπηρετήσει ποτέ στις αυλές των πασάδων, όπως άλλοι πρωτοκαπετάνιοι του 1821, ούτε στρατεύθηκε σαν αρματολός.
 Το ήθος, η καρτερία, η αυτοθυσία του τον τοποθετούν σε θέση περίοπτη στην κορυφή των αγώνων του Γένους.
Ήταν υπερήφανος, ονειροπόλος, γενναίος, πλούσιος και τολμηρός. Αλλά και εύπιστος! Δεν ανήκε στο είδος των ανθρώπων του πολέμου. Ήταν ναυτικός, με δικά του καράβια και ταξίδευε από τη Μασσαλία ως τα λιμάνια του Εύξεινου και από το βάθος του Αδρία, την Τεργέστη, ως τα αφρικανικά λιμάνια, την Αλεξάνδρεια και την Μπιγκάζα. Είχε, μαζί με τ’ αδέρφια του, ναυτικά «πρακτορεία» στα κυριότερα λιμάνια και σε πολλά ελεύθερα ελληνικά νησιά, όπως στα Κύθηρα.
 Υπήρξε  έμπορος μεγάλος, ταξιδευτής κατείχε την  πείρα του κόσμου και οι γνωριμίες  του με εξέχοντα πρόσωπα της εποχής, ήσαν πολλές! Γι' αυτό  ήταν ο μόνος Σφακιανός της εποχής που τολμούσε να κυκλοφορήσει στην επαρχία με ευρωπαϊκά ρούχα, χωρίς να τον αποκαλούν ψαλιδόκωλο!
Απέκτησε μόρφωση στο εξωτερικό, πιθανώς στην Ιταλία εφ'όσον μιλούσε άπταιστα τα Ιταλικά
Εκτός την Ιταλική μιλούσε άνετα και την Ρωσική.
Στην εμφάνιση ήταν άντρας μετρίου αναστήματος, ανδροπρεπής και εύχαρις σαν χαρακτήρας.
Είχε φυσική ευφράδεια και έπειθε εύκολα αφού είχε το χάρισμα της ρητορικής .
Κατά την διάρκεια των μεγάλων του ταξειδίων, δεν άργησε να βρεθεί στις συσκέψεις των Ελλήνων του εξωτερικού που γινόταν στην Τριέστη υπό την υποκίνηση του Ορλώφ για επαναστατικό κίνημα στην σκλαβωμένη Ελλάδα. Δέχτηκε  αμέσως την πρόταση για επανάσταση, δίνοντας βάση στα μεγάλα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις περί ρωσικής βοήθειας και συμπαράστασης.
  Γυρνά στα Σφακιά γεμάτος όνειρα και ενθουσιασμό για την απελευθέρωση του τόπου του και με τόσα χαρούμενα συναισθήματα δεν δυσκολεύεται καθόλου, μια κι έχει φυσικό ηγετικό χάρισμα, να εμψυχώσει τους συμπατριώτες του. Τους κάνει να πιστέψουν ότι ήρθε η ώρα να ελευθερωθεί το γένος των Ελλήνων από τους Αγαρηνούς με τη βοήθεια του ξανθού γένους, των Ρώσων δηλαδή, όπως προέλεγε ο χρησμός της «Οπτασίας» του Αγαθαγγέλου, ενός περίεργου βιβλίου που κυκλοφορούσε ευρύτατα τον 18ο αιώνα. Το βιβλίο αυτό, όποιος κι αν ήταν ο σκοπός εκείνου που το έγραψε κι ανεξάρτητα της προφητικής του αξίας, είναι γεγονός πως είχε μεγάλη επίδραση στο φρόνημα των Ελλήνων, αναπτέρωσε και ενίσχυσε αναμφισβήτητα τις ελπίδες για την απελευθέρωση και ανάσταση της εθνικής κληρονομιάς.
Ο Αλέξιος Ορλώφ, που βρισκόταν τότε στη Πάρο με το ρώσικο στόλο, στέλνει  επιστολή στον Δασκαλογιάννη και του υπόσχεται για άλλη μια φορά βοήθεια, αφού αρχίσει τον αγώνα.
Με τη γραπτή διαβεβαίωση του αρμόδιου εκπροσώπου της Ρωσίας, δεν ήταν δυνατόν να μη πιστέψει  οτι μια ομόδοξη αυτοκρατορία, με τόσες δυνατότητες, μπορούσε να τους εγκαταλείψει στα νύχια του αιμοβόρου θηρίου για να τους κατασπαράξει. Και την ημέρα του Ευαγγελισμού, στις 25 του Μάρτη του 1770, συγκεντρώνονται στην Ανώπολη και με αφάνταστο ενθουσιασμό υψώνουν την σημαία της επανάστασης. Όμως τελευταία στιγμή ο Αλέξιος Ορλώφ με το ρώσικο στόλο, αντί να πλεύσει προς τα Χανιά, όπως είχε υποσχεθεί με την επιστολή προς τον Δασκαλογιάννη, έπλευσε προς τον Τσεσμέ όπου και συμμάχησε με τον τούρκικο στόλο και του δόθηκε ο τίτλος Τσεσμενεσκη, δηλαδή νικητής του Τσεσμέ. Ο Δασκαλογιάννης βλέπει τα σχέδια του να καταρρέουν μετά την εγκατάλειψη των Ρώσων, εν τούτοις δεν εγκαταλείπει τον αγώνα. Δεν υποκύπτει. Συνεχίζει έστω κι αν αρχίζει να χάνεται κάθε ίχνος ελπίδας. Παρά την τεράστια αριθμητική υπεροχή του εχθρού, δίνει φονικότατη μάχη στα στενά της Νίμπρου που κρατά δύο ολόκληρες μέρες. Ο σκοπός του δεν είναι φυσικά να εμποδίσει τη προέλαση του εχθρού αλλά να την καθυστερήσει, για να δοθεί καιρός στα γυναικόπαιδα να επιβιβασθούν στα καράβια, μια και δεν υπήρχε πια άλλη σωτηρία. Από τους 800 άνδρες του έχουν σκοτωθεί οι 300 όμως και οι Τούρκοι πλήρωσαν με τίμημα 1000 νεκρούς τη μάχη της Νίμπρου. Οι Τούρκοι πληροφορούνται ότι τα γυναικόπαιδα έχουν σκοπό να επιβιβασθούν στα καράβια για να δραπετεύσουν κι αμέσως 6000 στρατός καταφθάνει στην Ανώπολη για να τα εμποδίσει. Εφτακόσιοι Σφακιανοί που βρίσκονται στην περιοχή τρέχουν για να τα προστατεύσουν. Πάνω από το Λουτρό γίνεται άγρια μάχη στήθος με στήθος, με το μαχαίρι, γιατί με τα όπλα υπήρχε κίνδυνος να κτυπήσουν τα γυναικόπαιδα. Από τους 700 Σφακιανούς οι 300 σκοτώθηκαν και οι Τούρκοι μπαίνουν στο τέλος στην Ανώπολη. Άρχισε άγρια σφαγή. Άνδρες και γυναίκες πολεμούν απεγνωσμένα ώσπου σκοτώθηκαν όλοι και όλες. Μόνο εκατό γυναικόπαιδα που αιχμαλώτισαν οι Τούρκοι επέζησαν από τούτο το άγριο μακελειό. Οι Τούρκοι απο εκεί και μετά συνέχιζαν το εξοντωτικό τους έργο, κόβοντας δέντρα, ξεριζώνοντας αμπέλια. Όσους άνδρες συλλάμβαναν τους έσφαζαν επί τόπου, ενώ τις άσχημες γυναίκες, τα παιδιά και τους γέρους τους έριχναν σε γκρεμούς για να διασκεδάσουν.

Ο Δακαλογιάννης εμαρτύρησε φρικτά  κάτω απο το μαχαίρι του δημίου του, που αφού τον έδεσε τον έγδαρε ζωντανό με κοπτερό μαχαίρι, κάτω από τους καγχασμούς του βάρβαρου πλήθους και του ίδιου του πασά.
Έπειτα έφεραν δεμένο τον αδερφό του Χατζή Σγουρομάλλη και όταν είδε ο ένας τον άλλο,"εμουγκαλίσθησαν ως βόες δις και τρις" κατά την έκφραση του ιστορικού. (Από τη στιγμή εκείνη ο Σγουρομάλλης τρελάθηκε)
 Μπροστά του έβαλαν ένα καθρέπτη για να μεγαλώσουν την οδύνη του!.Όλα τα αδιανόητα σκληρά μαρτύρια τα άντεξε, δίχως να εκστομίσει ούτε ύβρεις, ούτε ένα «ωχ»! έως ότου υπέκυψε...
 Ο μεγάλος αυτός αγωνιστής και ήρωας έσβησε στις 17 Ιουνίου του 1771.
Η επανάσταση του Δασκαλογιάννη υπήρξε το πρώτο σκίρτημα της Κρητικής ψυχής ενάντια στο φοβερό δυνάστη.
Ο θρύλος λέει ότι στάθηκε ο εμπνευστής του λεβέντικου κρητκού χορού ΠΕΝΤΟΖΑΛΙ και δείτε πώς οι Σφακιανοί διηγούνται την γέννησή του!

46 σχόλια:

dimitris είπε...

Καλα δεν ειπες οτι εκλεισες το ''σχολειο'' για σεπτεμβρη και το ''μαγαζι'' θα δουλεψει με λαιφ σταιλ? Το ονομα και την ιστορια την εχω ακουσει πριν πολλα χρονια απο απογονο του Δασκαλογιαννη, Κρητη το νησι των μεγαλων αντιθεσεων...

CsLaKoNaS είπε...

Ως κρητικός πρέπει να παρέμβω και να σε συγχαρώ για το καταπληκτικό σου άρθρο. Η αλήθεια είναι ότι η Ιστορία δεν έχει ρίξει το φως που αξίζει σε αυτά τα γεγονότα. Ο Δασκαλογιάννης υπήρξε μεγάλο κεφάλαιο στην Κρητική Ιστορία.

"Η επανάσταση του Δασκαλογιάννη υπήρξε το πρώτο σκίρτημα της Κρητικής ψυχής ενάντια στο φοβερό δυνάστη."

Είναι αλήθεια. Δυστυχώς η Κρητική ψυχή έχει εδώ και πολλές δεκαετίες καταντήσει μία καρικατούρα με τη 'Μάχη της Κρήτης' να είναι το τελευταίο έπος. Εκ τοτε όλοι αυτοί οι γελοίοι με φάτσες παρόμοιες με αυτές που βλέπουμε στα βιντεάκια περνιούνται για άντρακλες.

Τριτοκλασάτοι εγκληματίες που το παίζουν άντρακλες με το να αγοράζουν όπλα, να δέρνουν τις γυναίκες τους ή να βαράνε μπαλωθιές σε γάμους. Καραγκιόζηδες χωρίς μαγκιά και ήθος που αν τους πάρεις το όπλο τα κάνουν απάνω τους. Επί Χούντας το μόνο που κάνανε είναι να κατεβάζουν τα βρακιά τους στο ΕΣΑτζήδες. Τα τελευταία χρόνια επιδίδονται στην καλλιέργια κάναβης όπου και κονομάνε τρελά!

Αν είχαν το 1/10 της ανδρείας του Δασκαλογιάννη, οι άντρακλες νεο-Κρητικοί (!), θα είχαν προ πολού διώξει από τη Σούδα, τους Αμερικάνους (το δώρο του Μίκη, για να μην ξεχνιόμαστε!)

kariatida62 είπε...

@dimitris: To σχολείο πάντα έκλεινε με γυμναστικές επιδείξεις και χορούς ..! χαχαχαχα!
Όπως το λες το νησί των μεγάλων αντιθέσεων,ξεκινώντας απο τις φυσικές ομορφιές του μέχρι τους ανθρώπους του...
Καλημέρα Δημητράκη!

kariatida62 είπε...

@Cs: Kαλημέρα Λάκωνα! Είσαι και Κρητικός και Λάκωνας? Σήμερα δεν θα διαφωνήσω και πολύ μαζί σου! Έχεις δίκιο σχεδόν σ'όλα όσα αναφέρεις παραπάνω...μόνο που κάνεις πάλι ένα λάθος μεγάλο! Εχεις μια τάση όλους μα όλους να τους βάζεις στο ίδιο τσουβάλι! Όλα τα γενικεύεις...γιατί?

CsLaKoNaS είπε...

@kariatida62

Δεν είμαι Λάκωνας. Είμαι από την Κρήτη. Γεννήθηκαι και μεγάλωσα στο Ηράκλειο. Το LaKoNaS είναι ενα παρατσούκλι που κουβαλάω από το λύκειο.

Δε γενικεύω καθόλου. Δεν τους βάζω όλους τους Κρητικούς στο ίδιο τσουβάλι. Μόνο αυτούς τους μαυροπουκαμισάδες της φακής που το μόνο που ξέρουν είναι να μιλάνε για την κριτική λεβεντιά με την οποία όμως δεν έχουν την παραμικρή σχέση.

Δε σε κάνει λεβέντη το κρητικό μαχαίρι, το όπλο, το μούσι και τα στιβάνια. Αυτοί (και δυστυχώς είναι πάρα πολλοί) είναι θλιβερές καρικατούρες ενός ένδοξου παρελθόντος. Μικρογραφία της Ελλάδας γενικότερα που έχει υπερβολικά πολύ παρελθόν για να έχει μέλλον.

kariatida62 είπε...

@Cs:Σου είπα δεν διαφωνώ σήμερα μαζί σου! Τώρα το μαζεψες λιγάκι,εφ'όσον διευκρίνισες οτι μιλάς μόνο για τους μαυροπουκαμισάδες της φακής...
Μωρέ τι καλημέρες σου στέλνω? Νύχτα έχεις εκεί...καλήνύχτα Λάκωνα

a-kentavrou είπε...

H ανάγκη να προβάλουμε σαν πρότυπο τα Κρητικά χαρακτηριστικά ,τη λεβεντιά ,τη ντομπροσύνη,την αγάπη για την ελευθερία που εκφράζεται με τον αετό που αναφέρεται συχνά στη κρητική λαϊκή παράδοση είναι προφανής.
Μετά τις Γυμναστικές επιδείξεις βγαίνουν και τα αποτελέσματα και άκουσα ότι ένας μαθητής που διάβαζε μόνο τα αυστηρά μαθηματικά και αυθαδίαζε στη δασκάλα του!!!!!! παραπέμπεται για επανεξέταση το Σεπτέμβριο στη μουσική,στη θεατρολογία και στα εικαστικά!!!!!

kariatida62 είπε...

@a-kentavrou: Nόμιζα πως σου άρεσαν οι Κρητικοί χοροί. Πρέπει πού και πού να θυμόμαστε αυτά που πάμε να χάσουμε...
Διευκρίνισε αστέρι, ότι ο μαθητής δεν παραπέμφθη τον Σεπτέμβρη για επαναξέταση λόγω διαγωγής(η δασκάλα του έχει αδυναμία) αλλά για να επεκτείνει τα ενδιαφέροντά του...χαχαχαχαχα!

Saq είπε...

Μου αρέσουν πολύ οι κρητικοί χοροί και η λύρα τους, σε αντίθεση με την ποντιακή (και γενικότερα τα ποντιακά) που δεν την μπορώ καθόλου.

CsLaKoNaS
Έλα ρε φίλε ώρες ώρες δεν σε καταλαβαίνω. Ποιος να διώξει από τη Σούδα, τους Αμερικάνους; Γιατί δεν πήγες εσύ να το κάνεις αυτό; και κάτι άλλο, ο μίκης εδώ που κολλάει; (ειλικρινά δεν γνωρίζω)

kariatida62 είπε...

@Saq: Eίναι γιατί τους ακούς συνέχεια τους ποντιακούς και σε κούρασαν...
Για τον Μίκη ούτε εγώ ξέρω πού κολλάει!
Ας μας εξηγήσει ο φίλος ο Λάκωνας!

Τυπο-θραύστης είπε...

... συγχαρητήρια για την εγγραφή σου ...
... συμβαίνει να είμαι κι εγώ Ρεθεμνιώτης, αλλά όχι μαυροπουκαμισάς ...:)))
... έρρωσο ...

kariatida62 είπε...

@stavrosX1: Το Ρέθυμνο και τις εξοχές του τις ερωτεύθηκα! Διευκρίνισέτο μαυροπουκαμισάς της φακής όμως!!! χαχαχαχαχα!
Νάσαι καλά κι'εσύ Σταύρο

CsLaKoNaS είπε...

@Saq

"Ποιος να διώξει από τη Σούδα, τους Αμερικάνους;"

Οι 'άντρακλες' οι Κρητίκαροι ! Οι και καλά ανυπόταχτοι...αυτοί που αν θυμάσαι 2 χρόνια πριν δεν ανέχονταν να βλέπουν αστυνομικό τμήμα στο χωρίο τους (Ζωνιανά). Όλοι αυτοί λοιπόν αποτελούν δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι των νεο-κρητικών με το μούσι, τα στιβάνια το 4Χ4 αγροτικό από τις επιδοτήσεις και ένα παράνομο όπλο στο πορτάκι του συνοδηγού από το οποίο αντλούν όλη τη 'μαγκιά' και τη 'λεβεντιά'. Τους έχει σιχαθεί η ψυχή μου πραγματικά. Γιατί αν τους πάρεις το όπλο είναι χέστηδες του κερατά. Και πάντα έτσι ήταν εδώ και δεκαετίες. Επί Χούντας έκαμαν τις κότες κυριολεκτικά.

Αν πραγματικά πιστεύουν οι Κρητικοί στη λεβεντιά και την ανυποταξία των προπατώρων τους, εγώ ρωτάω το εξής. Γιατί να ξεσηκώνονται όταν βλέπουν Έλληνα αστυνομικό στα χωριά τους και δεν ξεσηκώνονται με τη νατοίκή βάση
που είναι κυριολεκτικά κράτος εν κράτει; Δεν κατάλαβα δλδ είμαι μάγκας και ανυπόταχτος και ελευθεριακός όπου με παίρνει; Η απλά δε θέλω μπάτσους στα πόδια μου για να ποτίζω τα καπνά με την υσηχία μου;;;;

Εγώ δεν πάω να διώξω τους Αμερικάνους όπως δε γυρνάω δεξιά κι αριστερά με το όπλο μου στην τσέπη να το παίζω μάγκας...

....

Η ιστορία της Σούδας.

Η βάση της Σούδας ήταν για δεκαετίες ένα ωκεανογραφικό κέντρο. Καμία σχέση με αυτό που είναι σήμερα μιας και η κεντρική βάση του ΝΑΤΟ ήταν στις Γούβες Ηρακλείου. Το '84 ο Ανδρέας υπογράφει μνημόνιο αποχώρησης των βάσεων με ορίζοντα 5ετίας. Ο Μητσοτάκης έρχεται και ανατρέπει αυτό το μνημόνιο. Οι περισσότερες βάσεις φεύγουν αλλά μένουν 2 (νομίζω) στρατηγικής σημασίας, μία εκ των οποίων είναι η Σούδα όπου πρόκειται για μετεγκατάσταση αυτής του Ηρακλείου. Η σύμβαση για τη βάση της Σούδας υπεγράφει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο Υπουργικό συμβούλιο υπουργός Πολιτισμού, ανευ χαρτοφυλακίου (δλδ ακόμα χειρότερα) ήταν ο Μίκης.

Η βάση της Σούδας αποτελεί το εφαλτήριο για τις πιο αιματοβαμμένες επιθέσεις των Αμερικανών και του Ισραηλινού λόμπυ στη Μέση Ανατολή.

Τα συμπεράσματα δικά σας....

kariatida62 είπε...

@Cs: Τώρα έγινες κατανοητός!! Για άλλη μια φορά σήμερα θα συμφωνήσω μαζί σου...

a-kentavrou είπε...

Oι κρητικοί χοροίμου αρέσουν,και τα ριζίτικα τραγούδια,αλλά αντε να τους χορέψεις.
Φυσικά η διαγωγή κοσμιωτάτη ,αλλά τουλάχιστον στα καλλιτεχνικο-κοσμικά πρέπει να τον παραπέμψεις στη κατά Σεπτέμβριο εξέταση.

kariatida62 είπε...

@α-kENTAVROU: Πάντως δεν μπορείς να πεις δείχνει ενδιαφέρον και φιλότιμο....γι'αυτό και μόνο θα τον περάσω!!! χαχαχαχαχα!

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Ενα ριζίτικο της εποχής.
Μολών Λαβέ" εφώναξε ο Δάσκαλος ο Γιάννης
στ' αποσταλμένους του Ραγιά απ' τση Σούδας το λιμάνι.
"Ελευθεριά ή θάνατος" λεν και τα παλικάρια
και κάνανε επανάσταση σαν άγρια λιοντάρια.
Οι βρύσες γύρω τρίγυρα μαυρίζουν σαν τα δάση
Απο τρεις τόπους ξεκινούν εις τα Σφακιά να πάσι.
Αρχίζει ο πρώτος πόλεμος εις το Βελι τση Κράπης
πέφτουσι Τούρκοι αρίθμητοι κι ο μέγας Τζιρατζάπης.
Πέφτουν και δέκα Σφακιανοί περίσσια λαβωμένοι,
Μα από τσι Τούρκους πούναι εκειά κιανείς δεν απομένει….

Σημαντική μορφή της Κρητικής ιστορίας.
Μια ιστορία που σιγά σιγά βυθίζεται στο βάραθρο της λησμονιάς αφού ελάχιστα πια διδάσκεται στα σχολεία μας. Να είσαι καλά που επαναφέρεις αυτά τα θέματα.

kariatida62 είπε...

@Ξημεράκης Φάνης: Νάσαι καλά Φάνη!!! Το σχόλιό σου περίμενα!

dimitris είπε...

KARIATIDA62 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΚΕΝΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΣΟΥ ''ΚΑΡΦΩΝΕΙ'' ΤΟΥς ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ? ΓΛΥΦΤΡΑΚΙ? ΣΠΑΣΙΚΛΑΣ? ΦΥΤΟΥΛΑΣ? ΚΑΙ ΕΣΥ ΩΡΑΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙΣ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΥ ''ΡΙΞΕΙΣ'' ΔΥΟ ΑΝΑΣΤΡΟΦΕΣ-ΤΟ ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ-''ΧΑΡΙΕΝΤΙΖΕΣΑΙ'' ΜΑΖΙ ΤΟΥ, ΩΡΑΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ.

MINIMARKET είπε...

Καλημέρα !!!
Διάβασα την αναρτησή σου και μού άρεσε πολύ !
Όπως επίσης διάβασα και τα σχόλια των επισκεπτων σου.
Θα συμφωνήσω απόλυτα με το laconos και με τον ξημεράκη !
Έχω όμως μία απορία !
Ο φάνης λέει ότι η ιστορία αυτή δεν διδάσκεται πλέον στα σχολεία .
Σωστή παρατήρηση !
Αλλά ερωτώ : Μόνη της δεν διδάσκεται ?
Ξύπνησε κάποιο πρωί η ιστορία και είπε ότι εγώ πλέον δεν θα διδάσκομαι στα σχολεία ?
Κάποιος λογικά αυτό το κομμάτι της ιστορίας το έχει απαγορέψει, προφανώς για δικούς του λόγους !
Αυτό το κομμάτι της διάλυσης της εθνικής μας κληρονομιάς θα το αγγίξουμε κάποτε ?
Ποιός και γιατί έχει δώσει τέτοιες οδηγίες ?
Και θα το πώ φίλη μου για εκατοστή φορά !
Όποιος το αγγίζει θεωρήται αυτόματα εθνικιστής ! Δυστυχώς εκεί φτάσαμε .....
Τελικά τόσο πολύ φοβόμαστε να πούμε την γνώμη σας γιατί τρέμουμε την ρετσινιά τού " εθνικιστή " ?
Και ξανά συγχαρητήρια στο σχόλιο τού laconos !
Είπε τα πράγματα με το όνομα τους !
Υ.Γ. Ζητώ την κατανοήση σου πού μερικές φορές τα σχόλια μου είναι άσχετα με τις αναρτήσεις σου !

kariatida62 είπε...

@Δημήτρης: XAXAXAXAXA! O Κος α-Kentavrou Δημητράκη μου, είναι συνάδελφος εκπαιδευτικός! Επι των θετικών επιστημών βέβαια αλλά εκπαιδευτικός... Όλα τα παραπάνω μου τάλεγε στο Συμβούλιο των Καθηγητών!
Εσύ όμως γιατί μου αρπάζεσαι??? Για σένα έλεγε?? Νιώθεις ότι για κάτι πρέπει ν'απολογηθείς? Αυθαδίασες ποτέ εσύ στην δασκάλα?? Και ξανάστροφες για να δώσει η Καρυάτιδα (γιατί δίνει κι'απ'αυτές)πρέπει να την φέρει κάποιος στο ΑΜΗΝ!!!
Εσύ μη φοβάσαι είσαι η αδυναμία όλων μας...

kariatida62 είπε...

@ΜΙΝΙΜΑRKET:Καλώς τον ευγενικό μου φίλο απο τα Τρίκαλα! Τα σχόλιά σου δεν είναι καθόλου άσχετα με την θεματογραφία του ποστ. Εξ'άλλου αναρτώνται για συζήτηση ν'αρχίσουν... ναι καιγω συνμφώνησα με τον φίλο Λάκωνα, σ'όλα όσα ανέφερε ! Και το ερώτημά σου πολύ εύστοχο... ας αναρωτηθεί λοιπόν ο καθένας και ας βγάλει τα συμπεράσματά του!

a-kentavrou είπε...

@Kυρία εγώ δεν θέλω να είμαι καθηγητής ,μαθητής θέλω να είμαι.
Κυρία με είπε φύτουλα,με είπε σπασίκλα,με είπε γλυφτράκι όλα αυτά να τα δεχθώ αλλά με είπε καρφί αφού κυρία το σχολείο το είπε μαγαζί δημοσίως και τα μαθήματα εφημερίδα espresso !!!!!!εμένα θα ρίξετε ανάστροφη ?Ισως κάνει παρέα με κάτι αναρχικούς στα Εξάρχεια και θέλει να κάψει το σχολείο!!!
Του έχετε και αδυναμία!!!!!

μαχαιρης είπε...

Συμφωνω και γω που δεν ειμαι Κρητικος με τους
προλαλησαντες,για τα οπλα τα πουκαμισα τα στιβαλια και για το ..δωρο του Μικη...
Και για τις επιδοτησεις...και για το χασισι βεβαια,και για τις δολοφονιες....
Ολα δυστυχως..ετσι ειναι οπως τα λετε...
Και για τους πολιτικους της περιοχης να πητε...Που καλυπτουν και ενισχυουν τα φαινομενα αυτα....

kariatida62 είπε...

@Καλώς τον Μαχαίρη μας!!! Πέρασε και πέστα και συ όπως ξέρεις και τα λες με τον δικό σου ξεχωριστό τρόπο!

iamaticus είπε...

Δε γνωριζω καλα ιστορια...ΑΛΛΑ ΠΟΝΤΙΟΙ ΚΑΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ....πολλα λογια ρε παιδι μου....πολυ ΛΕΒΕΝΤΙΑ!!!
....ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ!!!!

...Να σαν και τους γιατρους με τα βρωμολογα...(Φυκιωρης,ιαματικους,Ανευλαβης ...ΚΑΙ ΒΑΛΕ!!!).

βεβαια εγω ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ.....

δε ΕΝΝΟΩ βεβαια για τον..ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ!!!

kariatida62 είπε...

@Ιamaticus: Αγαπητέ κομπογιανίτη ευνουχισμένε γιατρέ, που με θράσος βάζεις το όνομά σου δίπλα στον Ανευλαβή και τον Φυκιώρη!!! Αυτοί μάγκα μου έχουν αυτά (που εσένα οι γυναίκες έχουν κόψει και κάθε τόσο τα μνημονεύεις και προβάλλεις)και τα λένε επώνυμα φάτσα κάρτα στην Τ.V. και όχι κρυμμένοι σαν κι'εσένα πίσω απο το P/C και στα φουστάνια της γυναίκας σου της ΜΑΥΡΗΣ!!!
Ευγενικη μ'αποκαλείς και είμαι, μα όχι για αντρικά απολυφάδια σαν και του λόγου σου...που μαύρη καρδιά έχουν δημιουργήσει...
Λοιπόν η Ευγενική Καρυάτιδα μάθε ότι σε βαρέθηκε και δεν γουστάρει πλέον να σε βλέπει μπροστά της γιατί έπαψε ακόμα και να γελά μαζί σου! Μάζεψε τα κουβαδάκια σου και τράβα σ'άλλη παραλία να παίξεις όχι εδώ!
Εδώ έρχονται μόνο Κύριοι και Κυρίες με Κ!
Και προ πάντων ΑΝΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ!!!
Και πούσαι μάγκα Ιαματικέ, μάθε πως την γόβα μου φορώ (που πολλοί θάθελαν να πιουν το κρασί τους απο εκεί μέσα) και πάω αμα λάχει και στον πόλεμο γιατί επάνω της έχω μάθει να ισσορροπώ!!! Θέλει μεγάλη τέχνη που εσύ δεν την κατέχεις! Αυτή είναι η ειδικότητά μου που καιρό ήθελες να μάθεις!!!

kariatida62 είπε...

Και για όσους δεν κατάλαβαν πώς έγινε το φονικό πηγαίνετε στο σπίτι του ΙΟΝΝΚΟRR στην συνάντηση των bloggers και θα δικαιώσετε την Καρυάτιδα!!!

IonnKorr είπε...

Ιαματικέ μη μασάς

Η Καρυάτιδα σ'αγαπάει. Είναι ερωτευμένη μαζί σου. Ένα "κάτι" χρειάζεται και θα πέσει γονατιστή.
Όλα αυτά τα λέει για να κινήσει το ενδιαφέρον σου. Συνέχισε να προσπαθείς!!!!!!!!!!

(IonnKorr, δόκτωρ-αναλυτής της Γυναικείας Συμπεριφοράς και Σεξουαλικότητας, με ειδίκευση στην Καρυάτιδα)

kariatida62 είπε...

@ΙΟΝΝΚΟRR:Μιλώ σοβαρά πια και αστειάκια άλλα δεν θέλω!

IonnKorr είπε...

Καρυάτιδα

Σοβαρά έχεις θυμώσει τόσο πολύ?

Εμ, ... αυτός ο Ιαματικός δεν παίζεται. Όλα έχουν ένα όριο. Δεν ξέρει που να σταματήσει.

kariatida62 είπε...

@ΙΟΝΝΚΟRR: Πάει τέλειωσε το θέμα!!! Εμείς εδώ στην παρεούλα μας να τα λέμε...όπως όμορφα ξέρουμε τόσο καιρό να το κάνουμε!

kanivallos είπε...

Την ιστορία που αναφέρεις δεν την ήξερα καν (και η σχέση της μαζί μου αν όχι ερωτική τουλάχιστον φιλική είναι)
Έχω να προσθέσω όμως ότι (όπως δείχνουν τα φαινόμενα) έγινε ήρωας εξ ανάγκης, δλδ ανέμενε ρωσική βοήθεια που δεν έφτασε ποτέ.
Για την ευπιστία του αυτή, που είχε ως αποτέλεσμα τη θανάτωση τόσων οικογενειών, λογικό επακόλουθο θα ήταν να προτιμήσει το θάνατο (κάτι μου θυμίζει αυτό...α ναι, τον Παπαφλέσσα)

kariatida62 είπε...

@Κanivallos: Ένα μεγάλο συγνώμη χρωστώ δημόσια να πω για τον καινούργιο φίλο Κανίβαλλο! Συγνώμη Κανίβαλλε σε πήρε μια μέρα η μπάλα ίσως άδικα για τις κακές παρέες που κάνεις...άθελά μου! Συγνώμη και πάλι!
Ευχαριστώ που ξανάρθες στο σπίτι μου το σχολιάκι σου ν'αφήσεις...είσαι καλοδεχούμενος!

Saq είπε...

Με όλο το σεβασμό που σου έχω κάρυ νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσεις να συνεχιστεί ο καβγάς τον τελευταίων σχολίων, μην δημοσιεύσεις άλλα σε παρακαλώ δεν υπάρχει λόγος. να μαλώνουμε για κάτι δημιουργικό το καταλαβαίνω αλλά για μα@@@@ς όχι.

kariatida62 είπε...

@SAQ: Το θέμα έληξε φίλε μου, σας ζητώ συγνώμη που έβαλα στην παρέα μας άτομα που δεν το άξιζαν! Σας ευχαριστώ που είστε ακόμα εδώ όλοι!

kanivallos είπε...

Kariatis
Δεν οφείλεις καμία συγνώμη, ίσως μάλιστα πριν τοποθετήσω το πρώτο μου σχόλιο στο μπλογκ σου, έπρεπε να "ανιχνεύσω" το χώρο προκειμένου να εισέλθω στο περιβάλλοντα κλίμα, ώστε το φρασεολόγιο μου να είναι συμβατό.
Καλώς σε βρήκα λοιπόν και δεν υπάρχουν κακές παρέες, υπάρχουν αλλόκοτες συμπεριφορές από μεμονωμένα άτομα, που αναλόγως των συνθηκών μπορεί να είμαστε και εμείς οι ίδιοι.

kariatida62 είπε...

@Κanivallos: Είσαι ήδη μέλος της παρέας μας!
Έχεις δίκιο ας μη γινόμαστε, απόλυτοι και αυστηροί όταν πάντα δεν είμαστε το ίδιο αυστηροί με τον εαυτό μας....

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Μπορώ ως επιμελής μαθήτρια να μπαίνω, να μαθαίνω να ευφραίνομαι;

kariatida62 είπε...

@Γιαγιά Αντιγόνη: Καλώς την Αντιγονίτσα μου!
Ήρθες και αμέσως ομόρφυνε ο χώρος μου!!!

to alataki είπε...

Στο σπίτι σου είμαι και αν θέλεις με φιλοξενείς, αλλά με το θάρρος της εκ των πρώτων αναγνωστριών του μπλογκ σου, θα ήθελα να σου πω ότι ο iamaticus έχει δύο πλευρές.
Είναι αθυρόστομος λόγω της ιδιότητας του (οι περισσότεροι γιατροί είναι έτσι και το λέω εκ πείρας), αλλά είναι και ποιητής...
και παρεξηγημένος, μάλλον άδικα λόγω του ασυνήθιστου χιούμορ του...
Λέω να αγαπηθούμε από την αρχή, με λίγο... alataki για νοστιμιά...

IonnKorr είπε...

Έρχομαι .. έρχομαι, να γράψω αργότερα. χα..χα..

kariatida62 είπε...

@to alataki: Καλό μου, εύγευστο αλατάκι!Καλώς μου ήρθες!
Αν και δεν θάθελα να μιλήσω για αυτή την υπόθεση που πραγματικά πολύ με στεναχωρεί,αφού όμως εσύ μου το ζητάς θα σου αποκριθώ! Τον Ιαματικό δεν τον παρεξήγησα! Τον ξεχώρισα! Του έδειξα ιδιαίτερη προσοχή, ίσως παραπάνω απ'όλους σας και αυτός το εκμεταλλεύτηκε! Δεν με πειράζει η αθυροστομία αφού πρώτη εγώ αθυρόστομη είμαι στην ζωή μου! Δεν αντέχω όμως την χυδαιότητα που χρησιμοποίησε επανειλημμένως για να ξεφτυλίσει τον συνομιλητή του...(εν προκειμένω εμένα)και άλλες δύο φορές σε φίλο μου που έρχεται συχνά εδώ!
Τους γιατρούς τυχαίνει και γω να τους ξέρω καλά...δεν είναι όμως το ίδιο! Δεν μ'ενδιαφέρει αν μιλώ με τον Γιακούμπ ή με τον σκουπιδιάρη της γειτονιάς μου, τους σέβομαι όσο δείχνουν ότι με σέβονται και κείνοι!
Τώρα όσο για τις αγάπες αλατάκι μου , εγώ όλους τους αγαπώ και αυτούς που είναι δίπλα μου κι'αυτούς που με πληγώνουν...το ελάττωμά μου: ξεχνώ εύκολα!
Ευχαριστώ που με θυμήθηκες...

kariatida62 είπε...

@ΙοnnKorr: Αργείς,αργείς...χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!

to alataki είπε...

Kariatis μου, δεν σε ξέχασα και πάντα σε διαβάζω, μόνο που δυο φορές δεν είχαν δημοσιευθεί τα σχόλιά μου- κάτι θα είχα κάνει λάθος- και άλλες φορές με κυνηγάει ο χρόνος.
Κατάλαβα πως είσαι καλό κορίτσι και σ' ευχαριστώ για την απάντηση...
Φιλάκια...

kariatida62 είπε...

@Αλατάκι: Eγώ δικά σου σχόλια, όπως και οποιουδήποτε άλλου ποτέ δεν θα απέρριπτα! Μόνο δύο φορές το έκανα , πρόσφατα, ένα για τον ΚΑΝΙΒΑΛΛΟ και τα άλλα δύο για τον Ιαματικό. Κάτι άλλο θα συνέβη, δεν πειράζει ξέρω ότι είσαι κοντά μας