bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟ 2

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ

Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πως να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δεί ή γράψει.
Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε. Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί). Άπειρα παραδείγματα τέτοιου είδους υπάρχουν, σχεδόν ολόκληρο το λεξικό της Ελληνικής.
Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας. Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορικής πορείας της κάθε μίας λέξης.
Η ΣΟΦΙΑ
Στην γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε και εμπρός να είναι έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Για αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες.
Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» [7]
Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». [7] Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γή (άρα=γή + έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γή / δικό του σπίτι. Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω. Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).
Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για την σκέψη. Για παράδειγμα ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» - ελαττώνει σαν ανθρώπους – και μας φθίνει μέχρι και τη υγεία μας. Και φυσικά όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει πως το λέμε; Μα φυσικά «άφθονο».
Έχουμε την λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». Διότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έρθει και στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι ένα φρούτο ούτε άγουρο ούτε σαπισμένο, και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή δεν μπορούμε να το απολαύσουμε. Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το «Ετυμολογικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς όπου αγαπά [9]. Άρα βάσει της ίδιας της λέξης, ελεύθερος είσαι όταν έχεις την δυνατότητα να πάς όπου αγαπάς. Πόσο ενδιαφέρουσα ερμηνεία...
Το άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας αγάλλεται. Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση. Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση(=γιατρειά). Άρα για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και ιατρευόμαστε. Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με την σωματική μας υγεία. Παρένθεση: και μια και το έφερε η «κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγο...
Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη Λατινική λέξη για το άγαλμα (που άλλο από Λατινική δεν είναι). Οι Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε σαν λέξη, και το ονόμασαν έτσι επειδή στέκει ακίνητο. Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα.
Μια και αναφέραμε τα Λατινικά, ας κάνουμε άλλη μια σύγκριση. Ο «άνθρωπος στα Ελληνικά ετυμολογείται ώς το όν που κυττάει προς τα πάνω (άνω + θρώσκω). Πόσο σημαντική και συναρπαστική ετυμολογία που μπορεί να αποτελέσει βάση ατελείωτων φιλοσοφικών συζητήσεων. Αντίθετα στα Λατινικά ο άνθρωπος είναι «Homo» που ετυμολογείται από το χώμα. Το όν που κυττάει ψηλά στον ουρανό λοιπόν για τους Έλληνες, σκέτο χώμα για τους Λατίνους... Υπάρχουν και άλλα παρόμοια παραδείγματα που θα μπορούσαν να αναφερθούν εδώ. Είναι λογικό στο κάτω κάτω ότι μια γλώσσα που βασίστηκε στην Ελληνική αντιγράφοντάς την, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να έχει τα ίδια υψηλά νοήματα.
Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με την σκέψη του ανθρώπου. Όπως λέει και ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη. Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις. «Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση» έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων. [16] Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μιλάς σωστά σημαίνει να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.
Όπως σημειώνει και ο «δικός μας» Κωνσταντίνος Τσάτσος, πρώην Υπουργός, πρώην Πρόεδρος Δημοκρατίας και συγγραφέας, «Όσο πιό προηγμένος είναι ο πολιτισμός ενός έθνους, τόσο πιό πλούσιες σε προϊστορία, και συνεπώς και σε ουσία, είναι οι λέξεις της γλώσσας... Με την γλώσσα μεταδίδομε λογικούς συνειρμούς και διεγείρομε συναισθήματα... Κάθε λαός έχει την γλώσσα που του αξίζει. Στην γλώσσα, όπως και στα τραγούδια του, εναποθηκεύεται ο πολιτισμός του... είναι ο πιό αδιάψευστος μάρτυρας της ιστορικής του συνείδησης και της ιστορικής του συνέχειας.» [7]
Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ
Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία, προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ. Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος:
«Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς
θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα
ποταμάκι που μουρμουρίζει.
Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα
στους γαλάζιους διαδρόμους
συναντήσω αγγέλους, θα τους
μιλήσω Ελληνικά, επειδή
δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε
Μεταξύ τους με μουσική.» [8]
Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα «Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα – μητέρα των εννοιών μας – μου απεκάλυπτε έναν άγνωστο πρόγονο, που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο παρελθόν, μα οικεία και μόνο από τους ήχους της. Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πεί ένα βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει.» [4]
Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ιάνης Ξενάκης είχε πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής. Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων. [10] Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου.
«Οι τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους κανόνες προφυλάττουν απο την παραφωνία μια γλώσσα κατ’εξοχήν μουσική, όπως κάνει η αντίστιξη που διδάσκεται στα ωδεία, ή οι διέσεις και υφέσεις που διορθώνουν τις κακόηχες συγχορδίες» όπως σημειώνει η φιλόλογος και συγγραφεύς Α. Τζιροπούλου Ευσταθίου. [7]
Είναι γνωστό εξ’άλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να αποθαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες» [8]. Δυστυχώς κάπου στην πορεία της Ελληνικής φυλής, η μουσικότητα αυτή (την οποία οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν) χάθηκε, προφανώς στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Να τονίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι της επαρχίας του οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά από ότι εμείς οι άνθρωποι της πόλεως.
Η Ελληνική γλώσσα επεβλήθη αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της. Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα». Και δεν είναι τυχαίο που απομνημονεύουμε ευκολότερα ένα ποίημα παρά μια σελίδα πεζογραφήματος. [8] Και όπως ακριβώς έλεγαν και οι ίδιοι οι Ρωμαίοι, η Ελληνική γλώσσα θα παραμένει «η ευπρεπεστάτη των γλωσσών και η γλυκυτέρα είς μουσικότητα». [16]
Άλλος ξένος καθηγητής, ο Στέφεν Ντόιτς, διαπιστώνει έκθαμβος ότι μέσα από τους στίχους του Ομήρου αναδύεται μουσική «Είναι τόσο έντεχνα συντεθειμένοι, ώστε απολαμβάνοντας την ανάγνωση απολαμβάνεις και την μουσική.». Και ο Ζάκ Μπουσάρ, Καναδός καθηγητής γράφει ότι «Η απαγγελία σέβεται τα μακρά και τα βραχέα φωνήεντα, δηλαδή το καλούπι του εξαμέτρου», και αναλύει «πως η ψιλή και η δασεία, η περισπωμένη και η οξεία, η μακρόχρονη λήγουσα και τα βραχύχρονα φωνήεντα... γίνονται νότες.». [7]
ΑΥΤΟΦΩΤΗ ΓΛΩΣΣΑ
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι Ευρωπαϊκές γλώσσες έχουν τις ρίζες τους στα Λατινικά. Αυτό που ίσως μερικοί να αγνοούν είναι ότι τα ίδια τα Λατινικά έχουν βασιστεί πάνω στα Ελληνικά. Από το ίδιο το αλφάβητο (οι Ρωμαίοι πήραν αυτούσιο και απαράλλακτο το Χαλκιδικό αλφάβητο) μέχρι και την πλειοψηφία του λεξιλογίου.
Πρίν ο Κικέρων, ο δημιουργός ουσιαστικά της Λατινικής γλώσσας, έρθει στην Ελλάδα για να σπουδάσει, οι Ρωμαίοι είχαν μερικές εκατοντάδες μόνο λέξεις με αγροτικό, οικογενειακό και στρατιωτικό περιεχόμενο. Όταν επέστρεψε στην Ρώμη, πήρε μαζί του κάποιες χιλιάδες Ελληνικές λέξεις δηλωτικές πολιτισμού και ένα «κλειδί» με το οποίο πολλαπλασίασε την αξία και την σημασία τους. Το «κλειδί» αυτό ήταν οι προθέσεις. [10]
Για του λόγου το αληθές, να αναφέρουμε ότι το ιστορικό αυτό γεγονός το έχει τονίσει και ο διάσημος Γάλλος γλωσσολόγος Meillet «Τα Λατινικά ως λόγια γλώσσα, είναι ανάτυπο των Ελληνικών. Ο Κικέρων μεταφέρει στην Λατινική, την Ελληνική ρητορική και φιλοσοφία. Ο Χριστιανισμός ακολούθως συνετέλεσε και αυτός στην επίδραση των Ελληνικών επί των Λατινικών. Το Λατινικό λεξιλόγιο είναι μετάφραση του αντιστοίχου Ελληνικού, και για αυτό τα Λατινικά δεν παραμέρισαν τα Ελληνικά στην Ανατολή. Διότι η μίμηση δεν είχε αρκετό γόητρο ώστε να αντικαταστήσει το πρωτότυπο.». [10]
Μόνο και μόνο όσον αφορά τους επιστημονικούς όρους, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των λέξεων είναι Ελληνικές, οι ξένες γλώσσες στην κυριολεξία θα κατέρρεαν χωρίς την Ελληνική. Η Ελληνική είναι η μοναδική γλώσσα η οποία είναι πραγματικά αυτόφωτη χωρίς να εξαρτάται από καμία άλλη. Δύο εκ του πλήθους ξένων επιστημόνων που το έχουν διαπιστώσει αυτό είναι οι Jean Bouffartigue και Anne-Marie Delrieu. Στο βιβλίο τους «Οι Ελληνικές ρίζες στην Γαλλική γλώσσα» διαβάζουμε «Η κατανόηση της δικής μας γλώσσης, η εκ νέου ανακάλυψη της ουσίας της – να ποιά είναι η χρησιμότητα του να γνωρίζει κανείς τις Ελληνικές ρίζες. Οι Ελληνικές ρίζες δίνουν στην Γαλλική το πιο βαθύ στήριγμά της και συγχρόνως της παρέχουν την πιο υψηλή δυνατότητα για αφαίρεση. Μακρινή πηγή του πολιτισμού μας, η Ελλάδα βρίσκεται ζωντανή μέσα στις λέξεις που λέμε. Σχηματίζει κάθε μέρα την γλώσσα μας.». [10]
Υπάρχουν ακόμα σοβαρές απόψεις έγκριτων ξένων επιστημόνων, που υποστηρίζουν ότι μέχρι και τα Σανσκριτικά (αρχαία Ινδικά) προέρχονται από τα Ελληνικά. «Ο πρώτος ο οποίος παρετήρησε αυτήν την ομοιότητα των ριζών είναι ο Φ. Μπάγιερ (1690-1738), καθηγητής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αγ. Πετρουπόλεως, καταλήγοντας στα συμπέρασμα ότι τα σανσκριτικά προέρχονται από τα Ελληνικά.» [6] συμπέρασμα στο οποίο είχε καταλήξει στα τέλη του περασμένου αιώνος και ο Γερμανός Βορρ. Η συντακτική ομάδα του περιοδικού «Halcon – Ιέραξ» μας λέει «Συγκρίνοντας καλά την Σανσκριτική με την αρχαία Ελληνική, εύκολα αντιλαμβανόμεθα ότι η Ελληνική όχι μόνο είναι πιο αρχαία, αλλά και ότι επί πλέον όλοι οι συντακτικοί και γραμματικοί τύποι της είναι ανώτεροι και μεγαλυτέρας γλωσσικής αξίας. Η δε σύνταξις καθ’υπόταξιν είναι καθαρά Ελληνική.». [6] Ας μην ξεχνάμε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος προσπάθησε με την εκστρατεία του, εκτός όλων των άλλων, και να «συναγωνιστεί» τους Έλληνες που είχαν εκστρατεύσει στην Ανατολή πρίν από αυτόν, τον Ηρακλή και τον Διόνυσο δηλαδή. Τα «Διονυσιακά» του Νόννου, έπος το οποίο περιγράφει την εκστρατεία του Διονύσου στις Ινδίες (αντίστοιχο με αυτά του Ομήρου), σώζεται μέχρι σήμερα. Ακόμα και κατά την διάρκεια της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξανδρου στην Ινδία, διασώζονται απο του ιστορικούς της εποχής στοιχεία που επαληθεύουν την πανάρχαια παρουσία των Ελλήνων στις Ινδίες (Παράρτημα Ε).
Επειδή μπορεί κάποιος να σκεφτεί σε αυτό το σημείο ότι το Ελληνικό αλφάβητο είναι Φοινικικής προελεύσεως, να αναφέρουμε απλά ότι τέτοιες αντιεπιστημονικές θεωρίες είναι προ πολλού ξεπερασμένες καθώς η αξιοπιστία τους έχει κλονιστεί σοβαρά από διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα. Απορίας άξιον είναι το γεγονός ότι η ύπαρξη των ευρημάτων αυτών δεν αναφέρεται πουθενά στα Ελληνικά (;) σχολεία, όπου προβάλλεται ως δεδομένη και αδιαμφισβήτητη η θεωρία της Φοινικικής προελεύσεως. Ένα από τα καρφιά στο φέρετρο της θεωρίας αυτής είναι και το κεραμικό θραύσμα που βρέθηκε στην νησίδα «Γιούρα» των Βορείων Σποράδων από τον Αρχαιολόγο Α. Σαμψών. Χρονολογήθηκε το 5.500-6.000 π.Χ. και φέρει καθαρά πάνω του εγχάρακτα τα γράμματα Α, Δ και Υ. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι Φοίνικες προτοεμφανίστηκαν στην ιστορία το 1.300 π.Χ. Και αυτό το εύρημα δεν είναι «μόνο» του. Τα γράμματα Μ, Ν, Κ, Χ, Ξ, Π, Ο, και Ε διακρίνουμε σε πρωτοκυκλαδικά αγγεία της Μήλου τα οποία είναι της 3 π.Χ. χιλιετίας [2]. Επιπλέον υπάρχει και η λίθινη σφραγίδα των Γιαννιτσών που ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Π. Χρυσοστόμου η οποία χρονολογείται την 5 π.Χ. χιλιετία. Ακόμη η επιγραφή του Δισπηλιού που ανεσύρθη από τον καθηγητή Γ. Χουρμουζιάδη χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη γραφή του κόσμου, αφού χρονολογήθηκε από τον «Δημόκριτο» βάσει της μεθόδου του «άνθρακα 14» με απόλυτη ακρίβεια στο 5.250 π.Χ. Τέλος να αναφέρουμε τον δίσκο της Φαιστού ο οποίος χρονολογείται (με τις πιο συντηρητικές απόψεις) στο 1.700 π.Χ. και φέρει σύμβολα τα οποία όμως είναι τυπωμένα με κινητά στοιχεία (σφραγίδες), και για αυτόν τον λόγο το εύρημα αυτό αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα τυπογραφίας του κόσμου. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε πηλός εξαιρετικής ποιότητος είς τον οποίον αφού απετυπώθησαν οι χαρακτήρες ο δίσκος εψήθη. [3]
Το 1989, στο υπ αρίθμ. 16 τεύχος του αρχαιολογικού περιοδικού «NESTOR», το οποίο εκδίδει το πανεπιστήμιο της Ινδιάνας, ο καθηγητής Πώλ Φώρ ανακοινώνει ότι στην Ιθάκη του 2.700 π.Χ. μιλούσαν και έγραφαν Ελληνικά. Με την βοήθεια χαραγμένης εικόνας πλοίου επάνω στο όστρακο και σε σύγκριση με την ήδη αποκρυπτογραφημένη Γραμμική Γραφή Β’ ο καθηγητής Φώρ κατώρθωσε να διαβάσει «Νύμφη με έσωσε». Εδιάβασε ακόμα, αναγνωρίζοντας αριθμητικά και συλλαβές «Ιδού εγώ ο Αρεάδης δίδω είς την άνασσα Θεά Ρέα 100 αίγες, 10 πρόβατα...». [6] Σημειωτέον ότι ακόμα και σήμερα διδάσκεται στα Ελληνικά σχολεία η άποψη ότι τα χρόνια του Ομήρου δεν υπήρχε γραφή και συνεπώς τα δύο έπη (Ιλιάδα και Οδύσσεια) μεταφέρονταν από γενεά σε γενεά προφορικώς (κάτι το οποίο ούτως ή άλλως μόνο και μόνο βάσει της κοινής λογικής είναι αδύνατον).
Είς την Ελληνικήν γλώσσα τέλος παρατηρούνται όλα τα γλωσσολογικά φαινόμενα, πχ. αφομοίωση (είς φθόγγος γίνεται όμοιος με άλλον), εναλλαγή (χρησιμοποίηση άλλου φθόγγου αντ’άλλου), συγχώνευση (ενοποίηση πολλών φθόγγων), ανομοίωση (αποβολή του ενός εκ των δύο ομοίων φθόγγων της ιδίας λέξεως), ανταλλαγή (αμοιβαία αλλαγή φθόγγων) κλπ κλπ.  
Ορισμένοι μάλιστα ήχοι όπως το Γ το Δ το Θ το Χ και το Ψ αποτελούν πολύ μεταγενέστερη και αποκλειστικά Ελληνική επινόηση, αφού δεν τους συναντάμε σε άλλη γλώσσα έστω και αν περιέχονται στις δανεισμένες Ελληνικές λέξεις. [11]
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Τα Ελληνικά είναι η μόνη γλώσσα στον κόσμο που ομιλείται και γράφεται συνεχώς επί 4.000 τουλάχιστον συναπτά έτη, καθώς ο Arthur Evans διέκρινε τρείς φάσεις στην ιστορία της Μινωικής γραφής, εκ των οποίων η πρώτη απο το 2000 π.Χ. ώς το 1650 π.Χ. [13]. Μπορεί κάποιος να διαφωνήσει και να πεί ότι τα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά είναι διαφορετικές γλώσσες, αλλά κάτι τέτοιο φυσικά και είναι τελείως αναληθές.
Ο ίδιος ο Οδυσσέας Ελύτης είπε «Εγώ δεν ξέρω να υπάρχει παρά μία γλώσσα, η ενιαία Ελληνική γλώσσα. Το να λέει ο Έλληνας ποιητής, ακόμα και σήμερα, ο ουρανός, η θάλασσα, ο ήλιος, η σελήνη, ο άνεμος, όπως το έλεγαν η Σαπφώ και ο Αρχίλοχος, δεν είναι μικρό πράγμα. Είναι πολύ σπουδαίο. Επικοινωνούμε κάθε στιγμή μιλώντας με τις ρίζες που βρίσκονται εκεί. Στα Αρχαία.». Ο μεγάλος διδάσκαλος του γένους Αδαμάντιος Κοραής είχε πεί «Όποιος χωρίς την γνώση της Αρχαίας επιχειρεί να μελετήσει και να ερμηνεύση την Νέαν, ή απατάται ή απατά.». Ενώ ο Γιώργος Σεφέρης γράφει «Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε την ίδια γλώσσα.». [10]
Παρόλο που πέρασαν χιλιάδες χρόνια, όλες οι Ομηρικές λέξεις έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα. Μπορεί να μην διατηρήθηκαν ατόφιες, άλλα έχουν μείνει στην γλώσσα μας μέσω των παραγώγων τους. Μπορεί να λέμε νερό αντί για ύδωρ αλλά λέμε υδροφόρα, υδραγωγείο και αφυδάτωση. Μπορεί να μην χρησιμοποιούμε το ρήμα δέρκομαι (βλέπω) αλλά χρησιμοποιούμε την λέξη οξυδερκής. Μπορεί να μην χρησιμοποιούμε την λέξη αυδή (φωνή) αλλά παρόλα αυτά λέμε άναυδος και απήυδησα. Τα παραδείγματα που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε εδώ είναι πραγματικά αμέτρητα.
Η Γραμμική Β’ είναι και αυτή καθαρά Ελληνική, γνήσιος πρόγονος της Αρχαίας Ελληνικής. Ο Άγγλος αρχιτέκτονας Μάικλ Βέντρις αποκρυπτογράφησε βάση κάποιων ευρημάτων την γραφή αυτή και απέδειξε την Ελληνικότητά της. Μέχρι τότε φυσικά όλοι αγνοούσαν πεισματικά έστω και το ενδεχόμενο να ήταν Ελληνική... Το γεγονός αυτό έχει τεράστια σημασία καθώς πάει τα Ελληνικά αρκετούς αιώνες ακόμα πιο πίσω στα βάθη της ιστορίας. Αυτή η γραφή σίγουρα ξενίζει, καθώς τα σύμβολα που χρησιμοποιεί είναι πολύ διαφορετικά από το σημερινό Αλφάβητο. Παρόλα αυτά η προφορά είναι παραπλήσια, ακόμα και με τα Νέα Ελληνικά. Για παράδειγμα η λέξη «TOKOSOTA» σημαίνει «Τοξότα» (κλητική). Είναι γνωστό ότι «κ» και «σ» στα Ελληνικά μας κάνει «ξ» και με μια απλή επιμεριστική ιδιότητα όπως κάνουμε και στα μαθηματικά βλέπουμε ότι η λέξη αυτή εδώ και τόσες χιλιετίες δεν άλλαξε καθόλου. Ακόμα πιο κοντά στην Νεοελληνική, ο «άνεμος», που στην Γραμμική Β’ γράφεται «ANEMO», καθώς και «ράπτης», «έρημος» και «τέμενος» που είναι αντίστοιχα στην Γραμμική Β’ «RAPTE», «EREMO», «TEMENO», και πολλά άλλα παραδείγματα. [8]
Ένα μικρό πείραμα
Ο γνωστός τραγουδιστής Διονύσης Σαββόπουλος έχει διαπιστώσει ότι η προφορά των μακρών και των βραχέων φωνηέντων είναι εγγενής και αυθύπαρκτη στην Ελληνική γλώσσα, παρά την κακοποίηση που έχει υποστεί αυτή με την κατάργηση των τόνων και των πνευμάτων. Όπως περιγράφει και ο ίδιος:
«Έδωσα σε έναν ανύποπτο νέο που παρευρίσκετο στο στούντιο να διαβάσει λίγες φράσεις. Εκεί μέσα είχα βάλει σκοπίμως την ίδια λέξη ως επίθετο και ώς επίρρημα, διότι είχα πάντα την περιέργεια να διαπιστώσω αν προφέρουμε διαφορετικά το ωμέγα από το όμικρον. Μαγνητοφωνήσαμε τις φράσεις 1. Είναι ακριβός αυτός ο αναπτήρας και 2. Ναί, ακριβώς αυτό ήθελα να πώ. Ελάχιστη διαφορά στο αυτί, ο ηχολήπτης μόνο επέμενε ότι το δεύτερο ήταν κάπως πιο φαρδύ. Τότε συνδέσαμε τον παλμογράφο. Το διάγραμμα του επιρρήματος που γράφεται με ωμέγα είναι πολύ πλουσιότερο. Καταπληκτικό! Ο παλμογράφος μου φάνηκε σαν μια σκαπάνη που κάτω από το έδαφος της καθημερινής ομιλίας ανακαλύπτει αυτό που δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει, έστω μέσα σε χειμερία νάρκη, αυτό που συνειδητοποίησαν και προσπάθησαν να μνημειώσουν οι Αλεξανδρινοί 2.300 χρόνια πριν. Τίποτε δεν χάθηκε. Όλα υπάρχουν.» [7]
Άλλωστε η ίδια η γλώσσα είναι ξεκάθαρη. Το «όμικρον» είναι «ο» αλλά μικρό, ενώ το «ωμέγα» είναι και αυτό μεν «ο», είναι μέγα όμως, σαν δύο όμικρον μαζί, και ακόμα και το σύμβολό του είναι πραγματικά σαν δύο όμικρον κολλημένα. Μέγα και σε διάρκεια λοιπόν. Για αυτό όταν θέλουμε να γράψουμε το επιφώνημα θαυμασμού «πω πω» χρησιμοποιούμε ενστικτωδώς το ωμέγα και όχι το όμικρον. Γραμμένο με όμικρον φαίνεται γελοίο.
Πολλοί ίσως να μην καταλαβαίνουν την τεράστια σημασία του πειράματος αυτού. Είναι εκτός όλων των άλλων και μια τρανταχτή απόδειξη για την συνέχεια της Ελληνικής φυλής, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παραμείνει στην γλώσσα μόνο περνώντας την γλώσσα από τον γονέα στο παιδί, σε αντίθετη περίπτωση θα είχε χαθεί.
Υπολογίζοντας όμως έστω και με τις συμβατικές χρονολογίες, οι οποίες τοποθετούν τον Όμηρο γύρω στο 1.000 π.Χ., έχουμε το δικαίωμα να ρωτήσουμε: Πόσες χιλιετίες χρειάστηκε η γλώσσα μας από την εποχή που οι άνθρωποι των σπηλαίων του Ελληνικού χώρου την πρωτοάρθρωσαν με μονοσύλλαβους φθόγγους μέχρι να φτάσει στην εκπληκτική τελειότητα της Ομηρικής επικής διαλέκτου, με λέξεις όπως «ροδοδάκτυλος», «λευκώλενος», «ωκύμορος», κτλ; Ο Πλούταρχος στο «Περί Σωκράτους δαιμονίου» μας πληροφορεί ότι ο Αγησίλαος ανεκάλυψε στην Αλίαρτο τον τάφο της Αλκμήνης, της μητέρας του Ηρακλέους, ο οποίος τάφος είχε ως αφιέρωμα «πίνακα χαλκούν έχοντα γράμματα πολλά θαυμαστά, παμπάλαια...». [7] Φανταστείτε περί πόσο παλαιάς γραφής πρόκειται, αφού οι ίδιοι οι αρχαίοι Έλληνες την χαρακτηρίζουν «αρχαία»...
Φυσικά δεν γίνεται ξαφνικά, «από το πουθενά» να εμφανιστεί ένας Όμηρος και να γράψει δύο λογοτεχνικά αριστουργήματα, είναι προφανές ότι από πολύ πιο πρίν πρέπει να υπήρχε γλώσσα (και γραφή) υψηλού επιπέδου. Πράγματι, απο την αρχαία Ελληνική Γραμματεία γνωρίζουμε ότι ο Όμηρος δεν υπήρξε ο πρώτος, αλλά ο τελευταίος και διασημότερος μιάς μεγάλης σειράς επικών ποιητών, των οποίων τα ονόματα έχουν διασωθεί (Κρεώφυλος, Πρόδικος, Αρκτίνος, Αντίμαχος, Κιναίθων, Καλλίμαχος) καθώς και τα ονόματα των έργων τους (Φορωνίς, Φωκαϊς, Δαναϊς, Αιθιοπίς, Επίγονοι, Οιδιπόδεια, Θήβαις...) δεν έχουν όμως διασωθεί τα ίδια τα έργα τους. [6] ......συνεχίζεται....

Αφιερωμένο  το "Νο 2" στον Ακατανόμαστο...

ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ  Η ΔΗΜΗΤΡΑ(ΦΥΣΙΚΕΝΙΑ) συμπληρώνουν αυτό εδώ το ποστ γι'αυτό και τa προσθέτω στην ίδια την ανάρτηση:
Ο/Η Δήμητρα ♥♥♥ quarks είπε...


Καρυάτιδα,
πρώτα απ' όλα θέλω να τονίσω την εξαιρετική δουλειά που έχεις κάνει σε αυτήν την ανάρτηση. Δεν είναι σύνηθες να βρίσκει κάποιος κάτι τόσο καλοδουλεμένο και καλογραμμένο στα πλαίσια ενός ιστολογίου.
Θα συμφωνήσω σε πάρα πολλά από αυτά που γράφεις για τη σοφία, τη μουσικότητα, τον εννοιολογικό πλούτο, την ιστορική συνέχεια της Ελληνικής γλώσσας.
Θα συμφωνήσω επίσης πως οι γνώσεις μας πάνω στην προέλευση και τον πλούτο της γλώσσας μας είναι ελλιπείς, κάτι που ισχύει για όλα τα γνωστικά αντικείμενα που αφορούν στο σύνολο των επιστημών.
Θεωρώ πολύ σημαντικό να σημειώσω το εξής:
Πολλά από αυτά που γράφεις εδώ, τα διδάχτηκα σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Από μια χαρισματική καθηγήτρια η οποία λάτρευε την Ελλάδα και την Ιστορία της, σε μια σχολή η οποία είχε τοποθετημένο τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σε πολύ υψηλό σημείο και προσπαθούσε να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη για τον πολιτισμό αυτό, για τα γράμματα, τις τέχνες, τη μουσική της χώρας μας στους φοιτητές της.
Πολλοί από τους φοιτητές εκείνους, θέλησαν να επισκεφτούν την Ελλάδα και να γίνουν κοινωνοί του "Ελληνικού θαύματος", του ελληνικού πνεύματος, του ελληνικού μεγαλείου.
Κι εκείνο φυσικά που εισέπραξαν ερχόμενοι, ήταν από τη μια ο θαυμασμός για τα αρχαιολογικά μας ευρήματα και την ιστορία που αυτά καταδεικνύουν και από την άλλη η απογοήτευση για τη νεοελληνική μας κατάντια και για την εχθρότητα που τους επεδείκνυαν οι συμπατριώτες μας.
Η καθηγήτρια εκείνη που με δίδαξε όλα όσα προαναφέρω στα πλαίσια του μαθήματος της "γλωσσολογίας" (η ελληνική γλώσσα ήταν ένα μέρος της και δεν αφορούσε σε όλο το μάθημα) είναι Εβραία. Και η χώρα στην οποία έλαβαν χώρα οι σπουδές μου είναι το Ισραήλ.
Και σου τα γράφω αυτά στον αντίποδα των θεωριών συνωμοσίας που θέλουν τους Εβραίους να μισούν τους Έλληνες...
Πέρα από αυτή την παρένθεση υπάρχει ένα μεγάλο ΑΛΛΑ...
----
Πράγματι λοιπόν το μακρινό παρελθόν της χώρας μας είναι λαμπρό κι ένδοξο κι έχει παράγει πολιτισμό δυσανάλογα μεγάλο με το μέγεθός της.
ΑΛΛΑ...
δεν παύει να είναι μακρινό παρελθόν. Πράγμα που σημαίνει ότι έστω κι αν η γλώσσα μας έχει μια ιστορική συνέχεια, έστω κι αν οι αρχαίοι πρόγονοί μας μεταλαμπάδευσαν ένα κομμάτι της φιλοσοφίας τους μέσα από τον εννοιολογικό πλούτο των λεκτικών τους κατασκευασμάτων, η παραγωγή τεχνολογικών, πνευματικών κι εν γένει πολιτισμικών επιτευγμάτων στη χώρα μας, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.
(Σε παραπέμπω στο βίντεο του καθηγητή φυσικής Δ. Νανόμπουλου με το οποίο συμφώνησες στην Roadartist και το οποίο άφησα στον Ίονν).
Η γνώση η οποία έχει συσσωρεύσει η ανθρωπότητα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τεράστια. Είναι αδύνατον λοιπόν στα πλαίσια του οποιοδήποτε σχολικού προγράμματος να μεταφερθεί στους μαθητές οποιουδήποτε σχολείου στην Υφήλιο.
Θεωρώ πως ναι, το μάθημα των Αρχαίων είναι χρήσιμο για πολλούς λόγους. Το άνοιγμα του ανθρώπινου μυαλού στον εννοιολογικό πλούτο της γλώσσας του, διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες.
-----
Όμως ο ανθρώπινος πολιτισμός μετά την τεράστια επιστημονική επανάσταση στις αρχές του αιώνα, έχει πάρει μια διαφορετική μορφή από αυτήν που υπήρχε στην αρχαιότητα.
Έτσι, το να παραμένουμε με εμμονή κολλημένοι στα επιτεύγματα των αρχαίων προγόνων μας, απαξιώνοντας τη σύγχρονη επιστημονική γνώση (διότι αυτό ισχύει στην Ελλάδα και διαφαίνεται από την παντελή έλλειψη τεχνογνωσίας κι έρευνας στα Ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά μας ιδρύματα) είναι πλέον επικίνδυνο τόσο για την ιστορική μας συνέχεια, όσο και για την ίδια την ύπαρξή μας στον Παγκόσμιο Χάρτη των λαών.
Σε όλα αυτά προθέτω και τη φυσική κλίση σε κάποιους τομείς της ανθρώπινης γνώσης που έχει ο καθένας από εμάς και που οφείλεται στο γονιδίωμά του. Έτσι άλλοι έχουν κλίση στα γλωσσικά μαθήματα, άλλοι στα θετικά.
Καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα, πως οι σπουδές στα σχολειά μας θα πρέπει να είναι ένα ισότιμο συγκέρασμα γλωσσικών και θετικών μαθημάτων στα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης το οποίο αργότερα θα πρέπει να αντικαθίσταται από κατευθύνσεις σπουδών με βάση τη φυσική κλίση και το ενδιαφέρον του κάθε μαθητή. Αυτό ισχύει σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα χωρών με αναγνωρισμένο ποιοτικό επίπεδο σπουδών.
Κανένα κόλλημα σε κανέναν κλάδο γνώσης δεν αποδίδει τα δέοντα. Εκείνο που χρειάζεται σωστός μακροχρόνιος σχεδιασμός και αν δεν απευθύνεται σε συνειδητοποιημένους ανθρώπους.
Οι παρ' ελπίδα αριστεύσαντες μαθητές σε θετικά μαθήματα (που αναφέρεις σε σχόλιο της προηγούμενης ανάρτησης) δε μου λένε τίποτα. Η γλώσσα είναι το εργαλείο της σκέψης και ως τέτοιο είναι απαραίτητο στην οποιαδήποτε επιστήμη. Από την άλλη καμία επιστήμη δεν προοδεύει με απλή παπαγαλία εννοιών και απουσία σωστής πρακτικής και ερευνητικού αντικειμένου.
Συνεπώς πέρα από την προγονο-λαγνεία που μας διέπει ως έθνος, πρέπει κάποτε να κοιτάξουμε μπροστά.
Και μια μικρή διόρθωση:
Ο Βέρνερ Χάισενπεργκ ήταν διακεκριμένος θεωρητικός φυσικός ο οποίος τιμήθηκε το 1932 με το Νόμπελ φυσικής για τις εργασίες του στην κβαντική φυσική και την τεράστια συμβολή του στην επιστήμη αυτή.
Σε ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεις να γράψω όλα αυτά.
8 Ιανουαρίου 2011 2:59 μ.μ.


ΠΗΓΕΣ:
http://www.krassanakis.gr/chinese.htm
[2]
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΔΑΥΛΟΣ» τεύχος 204 (Δεκέμβριος 1999)
[3]
«ΠΡΟΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΓΡΑΦΑΙ» του Γ. Πετρόπουλου
[4]
«ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑΣ – Τι είπαν και έγραψαν οι ξένοι για την Ελλάδα, τους Έλληνες και την γλώσσα τους» του Μ. Παγουλάτου
[5]
«Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΟΜΙΛΕΙ Η ΦΥΣΗ» του Γ. Πρινιγιανάκη
[6]
«ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ – ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΟΓΟ» της Α. Τζιροπούλου – Ευσταθίου
[7]
«Ο ΕΝ ΤΗ ΛΕΞΕΙ ΛΟΓΟΣ» της Α. Τζιροπούλου – Ευσταθίου
[8]
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ» της Α. Τζιροπούλου – Ευσταθίου
[9]
«ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ» του Α. Τζαφερόπουλου
[10]
«ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ, ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΓΛΩΣΣΗΣ» του Α. Αντωνάκου
[11]
«Η ΜΑΓΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ – ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ» του Γ. Μπαλή[12]
«ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ» - http://www.lexicon.gr/
[13]
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» Τεύχος 5 (Δεκέμβριος 2003)
[14]
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» Τεύχος 25 (Ιούλιος 2006)
[15]
«ΓΛΩΣΣΑ ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ» του Ν. Σαραντάκου (Εκδόσεις «του Εικοστού Πρώτου»)
[16]
«ΜΟΝΟΤΟΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ» της Χ. Τσικοπούλου
[17]
«ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ» του Α. Τζαρτζάνου
[18]
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «SCIENTIFIC AMERICAN» (18/10/2004) (http://www.sciam.com/article.cfm;articleID=00075241-741B-1150-B36283414B7F0000)
[19]
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (28/10/2005) (http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_1752976_28/10/2005_161700)
[20]
«ΑΝΟΙΚΤΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΑΘΗΝΩΝ»
http://www.opc.gr/gr/article.asp?in=5&sub=60&id=626
[21]
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ» του Αρριανού (Εκδόσεις «Κάκτος»)



81 σχόλια:

ღ oneiremataღ είπε...

Καλημέρα σου Κάρυ, διάβασα και τις δυο αναρτήσεις σου και κυρίως τα σχόλια, για να μπορέσω να μπω στο κλίμα...πάντως εκείνο που θέλω να επισημάνω, τελικά και μετά από τούτον τον τεράστιο χείμαρρο λέξεων κι απόψεων είναι πως ίσως πολλά είναι τα λάθη μας όταν χρησιμοποιούμε τη γλώσσα μας κυρίως γιατί είναι λάθη που προκύπτουν από μια συνειδητή επιλογή για πιο ποιητική ή λογοτεχνική έκφραση κι είναι αναπόφευκτα, αν δεχτούμε πως αρχαία δεν γνωρίζουμε, επειδή αρχαία δεν μάθαμε στο σχολείο και επειδή τα αρχαία δεν μαθαίνονται μέσα από πέντε λέξεις αλλά με ειδικότατες, αποκλειστικές σπουδές, κι έπειτα ούτε νέα γνωρίζουμε, γιατί αυτά δεν θέλουμε να τα μάθουμε, και όσα πάλι γνωρίζουμε δεν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε... ειδικά στη σημερινή εποχή που απλοποιούμε όλο και περισσότερο τη γραφή της ελληνικής γλώσσας κι αλλοτριώνεται κι εκείνη μαζί με την αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου, ξεχνιέται και χάνεται κυρίως κι απ' την επέλαση των απαράδεκτων γκρίκλις ...
ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας μοναδικός, τεράστιος κι αξιοθαύμαστος και η ανάρτησή σου Κάρυ είναι υπέροχη!!!

kariatida62 είπε...

@οneiremeta:Οι απόψεις μας ταυτίζονται απόλυτα.
Η Αρχαιοελληνική γλώσσα βεβαίως και χρειάζεται σπουδές ιδαίτερες για να την μάθεις, όμως εμείς που την διδαχτήκαμε στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο με μια σειρά και με την Γραμματική και την Συντακτική της δομή και όχι άναρχα όπως διδάσκεται σήμερα, μιλούμε και καταννοούμε καλύτερα την Νεολληνική γλώσσα απ'ότι οι νεότερες γενιές που δεν την διδάχτηκαν!Απο το 1981 που στην ουσία καταργήθηκαν τα Αρχαία(μέγα λάθος) βγήκαν στρατιές αγραμμάτων!
Η έπέλαση των απαράδεκτων γκρικλις, όπως σωστά σημειώνεις θα αποτελειώσει και θα εξαφανίσει αυτή την πλουσιότατη γλώσσα!

Συμπέρασμα αντισταθείτε στα γκρικλις και υπερασπιστείτε την γλώσσα μας! Είναι ό,τι μας έχει απομείνει...

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Καρυάτιδα,

πρώτα απ' όλα θέλω να τονίσω την εξαιρετική δουλειά που έχεις κάνει σε αυτήν την ανάρτηση. Δεν είναι σύνηθες να βρίσκει κάποιος κάτι τόσο καλοδουλεμένο και καλογραμμένο στα πλαίσια ενός ιστολογίου.

Θα συμφωνήσω σε πάρα πολλά από αυτά που γράφεις για τη σοφία, τη μουσικότητα, τον εννοιολογικό πλούτο, την ιστορική συνέχεια της Ελληνικής γλώσσας.
Θα συμφωνήσω επίσης πως οι γνώσεις μας πάνω στην προέλευση και τον πλούτο της γλώσσας μας είναι ελλιπείς, κάτι που ισχύει για όλα τα γνωστικά αντικείμενα που αφορούν στο σύνολο των επιστημών.

Θεωρώ πολύ σημαντικό να σημειώσω το εξής:

Πολλά από αυτά που γράφεις εδώ, τα διδάχτηκα σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Από μια χαρισματική καθηγήτρια η οποία λάτρευε την Ελλάδα και την Ιστορία της, σε μια σχολή η οποία είχε τοποθετημένο τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σε πολύ υψηλό σημείο και προσπαθούσε να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη για τον πολιτισμό αυτό, για τα γράμματα, τις τέχνες, τη μουσική της χώρας μας στους φοιτητές της.
Πολλοί από τους φοιτητές εκείνους, θέλησαν να επισκεφτούν την Ελλάδα και να γίνουν κοινωνοί του "Ελληνικού θαύματος", του ελληνικού πνεύματος, του ελληνικού μεγαλείου.
Κι εκείνο φυσικά που εισέπραξαν ερχόμενοι, ήταν από τη μια ο θαυμασμός για τα αρχαιολογικά μας ευρήματα και την ιστορία που αυτά καταδεικνύουν και από την άλλη η απογοήτευση για τη νεοελληνική μας κατάντια και για την εχθρότητα που τους επεδείκνυαν οι συμπατριώτες μας.

Η καθηγήτρια εκείνη που με δίδαξε όλα όσα προαναφέρω στα πλαίσια του μαθήματος της "γλωσσολογίας" (η ελληνική γλώσσα ήταν ένα μέρος της και δεν αφορούσε σε όλο το μάθημα) είναι Εβραία. Και η χώρα στην οποία έλαβαν χώρα οι σπουδές μου είναι το Ισραήλ.

Και σου τα γράφω αυτά στον αντίποδα των θεωριών συνωμοσίας που θέλουν τους Εβραίους να μισούν τους Έλληνες...

Πέρα από αυτή την παρένθεση υπάρχει ένα μεγάλο ΑΛΛΑ...

Συνεχεια...

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Πράγματι λοιπόν το μακρινό παρελθόν της χώρας μας είναι λαμπρό κι ένδοξο κι έχει παράγει πολιτισμό δυσανάλογα μεγάλο με το μέγεθός της.

ΑΛΛΑ...

δεν παύει να είναι μακρινό παρελθόν. Πράγμα που σημαίνει ότι έστω κι αν η γλώσσα μας έχει μια ιστορική συνέχεια, έστω κι αν οι αρχαίοι πρόγονοί μας μεταλαμπάδευσαν ένα κομμάτι της φιλοσοφίας τους μέσα από τον εννοιολογικό πλούτο των λεκτικών τους κατασκευασμάτων, η παραγωγή τεχνολογικών, πνευματικών κι εν γένει πολιτισμικών επιτευγμάτων στη χώρα μας, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.
(Σε παραπέμπω στο βίντεο του καθηγητή φυσικής Δ. Νανόμπουλου με το οποίο συμφώνησες στην Roadartist και το οποίο άφησα στον Ίονν).

Η γνώση η οποία έχει συσσωρεύσει η ανθρωπότητα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τεράστια. Είναι αδύνατον λοιπόν στα πλαίσια του οποιοδήποτε σχολικού προγράμματος να μεταφερθεί στους μαθητές οποιουδήποτε σχολείου στην Υφήλιο.
Θεωρώ πως ναι, το μάθημα των Αρχαίων είναι χρήσιμο για πολλούς λόγους. Το άνοιγμα του ανθρώπινου μυαλού στον εννοιολογικό πλούτο της γλώσσας του, διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες.

Συνεχίζεται...

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Όμως ο ανθρώπινος πολιτισμός μετά την τεράστια επιστημονική επανάσταση στις αρχές του αιώνα, έχει πάρει μια διαφορετική μορφή από αυτήν που υπήρχε στην αρχαιότητα.

Έτσι, το να παραμένουμε με εμμονή κολλημένοι στα επιτεύγματα των αρχαίων προγόνων μας, απαξιώνοντας τη σύγχρονη επιστημονική γνώση (διότι αυτό ισχύει στην Ελλάδα και διαφαίνεται από την παντελή έλλειψη τεχνογνωσίας κι έρευνας στα Ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά μας ιδρύματα) είναι πλέον επικίνδυνο τόσο για την ιστορική μας συνέχεια, όσο και για την ίδια την ύπαρξή μας στον Παγκόσμιο Χάρτη των λαών.

Σε όλα αυτά προθέτω και τη φυσική κλίση σε κάποιους τομείς της ανθρώπινης γνώσης που έχει ο καθένας από εμάς και που οφείλεται στο γονιδίωμά του. Έτσι άλλοι έχουν κλίση στα γλωσσικά μαθήματα, άλλοι στα θετικά.

Καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα, πως οι σπουδές στα σχολειά μας θα πρέπει να είναι ένα ισότιμο συγκέρασμα γλωσσικών και θετικών μαθημάτων στα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης το οποίο αργότερα θα πρέπει να αντικαθίσταται από κατευθύνσεις σπουδών με βάση τη φυσική κλίση και το ενδιαφέρον του κάθε μαθητή. Αυτό ισχύει σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα χωρών με αναγνωρισμένο ποιοτικό επίπεδο σπουδών.

Κανένα κόλλημα σε κανέναν κλάδο γνώσης δεν αποδίδει τα δέοντα. Εκείνο που χρειάζεται σωστός μακροχρόνιος σχεδιασμός και αν δεν απευθύνεται σε συνειδητοποιημένους ανθρώπους.

Οι παρ' ελπίδα αριστεύσαντες μαθητές σε θετικά μαθήματα (που αναφέρεις σε σχόλιο της προηγούμενης ανάρτησης) δε μου λένε τίποτα. Η γλώσσα είναι το εργαλείο της σκέψης και ως τέτοιο είναι απαραίτητο στην οποιαδήποτε επιστήμη. Από την άλλη καμία επιστήμη δεν προοδεύει με απλή παπαγαλία εννοιών και απουσία σωστής πρακτικής και ερευνητικού αντικειμένου.

Συνεπώς πέρα από την προγονο-λαγνεία που μας διέπει ως έθνος, πρέπει κάποτε να κοιτάξουμε μπροστά.

Και μια μικρή διόρθωση:

Ο Βέρνερ Χάισενπεργκ ήταν διακεκριμένος θεωρητικός φυσικός ο οποίος τιμήθηκε το 1932 με το Νόμπελ φυσικής για τις εργασίες του στην κβαντική φυσική και την τεράστια συμβολή του στην επιστήμη αυτή.

Σε ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεις να γράψω όλα αυτά.

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Νομίζω πως με τα προηγούμενα σχόλια εξηγώ το γιατί πιστεύω πως χρήσιμο μπορεί να είναι το να μαθαίνει κανείς τη μουσικότητα που χαρίζουν στη γλώσσα οι τόνοι και τα πνεύματα, αλλά διόλου χρησιμότερο από το να μαθαίνει φυσική και μαθηματικά.

Όπως βλέπεις δεν αποκλείω τίποτα. Απλά θα πρέπει να υπάρχει μια ιεράρχηση στη γνώση αλλιώς η εκπαίδευση καταντάει σε μια ατελέσφορη πελαγοδρομία.

:)))))

kariatida62 είπε...

@Δήμητρα:Η συμπλήρωση του ποστ Νο2, με τα σχόλιά σου,δηλώνουν την πλήρη ταύτιση των απόψεων μας σ'όλα τα σημεία που έθιξες!!!
Υμνώ και προσκυνώ όλους τους Θεούς του Κόσμου που βοήθησαν να συμφωνήσουμε μπροστά στην αξία της γλωσσολαλιάς μας!!!
Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ που βοήθησες τόσο πολύ σ'αυτή την προσπάθειά μου!
Υ.Γ. Θα προτιμούσα βέβαια τα σχόλια σου να βρίσκοταν στον επίλογο της ανάρτησης που θα ολοκληρωθεί με τον Νο3, αλλά η χαρά μου ήταν τόσο μεγάλη που δεν έδειξα την απαιτούμενη υπομονή! :)

kariatida62 είπε...

@Δήμητρα: Θέλω ακόμα να προσθέσω, πως δυστυχώς οι γνώσεις μου δεν βοηθούν καθόλου σε τέτοιου είδους επιχειρήματα.
Προσπαθούσα καιρό τώρα, να βρώ σχετικά άρθρα και πηγές για μια ανάρτηση που θα πρόβαλλε όλες τις παραπάνω ενδιαφέρουσες πληροφορίες και τελικώς τα ανακάλυψα σ'ένα γκρουπ του facebook!(Bλέπεις ακόμα και μια ιστοσελίδα του facebοok, μπορεί να κρύβει αληθινό πλούτο!)

Υ.Γ. Έτσι εξηγείται η πολύ καλή γνώση που έχεις αποκτήσει στον σωστό χειρισμό της γλώσσας μας.(οι σπουδές σου στο εξωτερικό)
Και πάλι σ'ευχαριστώ πολύ!

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Να αυτοδιορθωθώ:

Κανένα κόλλημα σε κανέναν κλάδο γνώσης δεν αποδίδει τα δέοντα. Εκείνο που χρειάζεται σωστός μακροχρόνιος σχεδιασμός, που θα απευθύνεται σε συνειδητοποιημένους ανθρώπους.

Και να απαντήσω:
Μου άρεσε πολύ η παράθεση των πηγών.

Οι όποιες ενστάσεις έχω, αφορούν στο αυτόφωτο της ελληνικής γλώσσας. Δε θέλω όμως να γράψω κάτι παραπάνω, γιατί είναι κάτι που ακόμη το ερευνώ και δεν έχω καταλήξει. Έτσι φοβάμαι πως η διαφωνία θα γίνεται για τη διαφωνία και όχι για την ουσία. Αναμένω και τα ποστ για την Ινδοευρωπαϊκή φυλή και τα επόμενα δικά σου.

Γλωσσολογία έκανα ένα εξάμηνο. Το πρόγραμμα σπουδών στα πανεπιστήμια του Ισραήλ είναι αρκετά "ανοικτό", πράγμα που σημαίνει ότι είσαι ελεύθερος να επιλέξεις να παρακολουθήσεις κάποια μαθήματα που δεν είναι απολύτως σχετικά με το βασικό αντικείμενο σπουδών σου, αν σε ενδιαφέρουν.

Η "καλή γνώση του χειρισμού της γλώσσας" όπως μου γράφεις, περισσότερο οφείλεται στις "βουτιές" μου στις σελίδες του Μπαμπινιώτη και στο προσωπικό μου βίτσιο. Βοήθησε βέβαια και το συγκεκριμένο μάθημα το οποίο διδάχτηκα στα 30 μου.

Σε εκείνο που βοήθησε πάρα πολύ ήταν στην ευκολότερη εκμάθηση της Εβραϊκής, διότι πάρα πολλές λέξεις της έχουν ρίζα ελληνική ή λατινική που προέρχεται από τα ελληνικά !!!! :))))))

IonnKorr είπε...

Ego pantos nomizo oti ta griglis ine to melon ths ellhnikis glossas.

Kalo olous na arhisoun na grafoun griglis.

Zito ta ellinika me latinikous xaraxtheres!

Griglis simenei eleyueria sthn glosa mas.

Eyhi!! Makari kapote oloi na grafoyn griglis.

φτερό στον άνεμο... είπε...

Καρυ-δάκι?!!

Αυτή δεν είναι ανάρτηση, είναι σκέτος θησαυρός. Μια πρώτη ματιά έριξα αλλά θα κάτσω να τη μελετήσω και θα την έχω ως αναφορά αν χρειαστώ πληροφορίες.
Αλλά και η μουσική...
Πολύ πολύ σε ευχαριστώ
Με έκανες να νιώσω πολύ όμορφα και περήφανα που μπορώ (όπως μπορώ) να γράφω σε αυτή τη γλώσσα :):)

Υγ σε ευχαριστώ και από εδώ για τον ηλιάτορα!!

kariatida62 είπε...

@ΙΟΝΝΚΟRR:Α!ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!
Α!ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑ!
Α! Στο καλό σου!χαχαχαχαχαχαχαχα!

Εσκασες, απο την ζήλια σου!!!!χαχαχαχαχαχαχαχα!

Drmakspy είπε...

Νοιώθω μεγάλη συγκίνηση να βρίσκω στην ανάρτησή σου συγκεντρωμένα όλα τα πειστήρια που αναδεικνύουν τον Έλληνα Λόγο την κορυφαία στον κόσμο γλώσσα... Δεν είναι από εθνική υπερηφάνεια αλλά από αγάπη στην πολύτιμη γλώσσα μας... Αυτό που σου έγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση έγινε όταν δίδασκα Ελληνικά σε Ιταλό... Τότε αγάπησα κι εκτίμησα πολύ περισσότερο την γλώσσα μας... Εμβάθυνε λίγο στον κώδικα της Ελληνικής γλώσσας... Θα θαμπωθείς... Κάθε σύμφωνο έχει την σημασία του και το φωνήεν που ακολουθεί σαν φωτιστικό στρέφει την σημασία σε καθορισμένη κατεύθυνση... Έτσι ο ΈΛΛΗΝ είναι ο (Ε=ενέργεια ηλιακή Λ=φως ηλιακό Η=που φανερώνεται Ν=νους)ΔΙΠΛΆ (δύο Λ) ΠΕΦΩΤΙΣΜΈΝΟΣ ΝΟΥΣ!ξηγεί την κάθε λέξη από τα γράμματα που την συνθέτουν και όλους τους μύθους από τις ίδιες λέξεις που τους συνθέτουν δίνοντας μέσα από αυτές το ηθικό δίδαγμα.... Τρελαίνεσαι...

kariatida62 είπε...

@φτερό στον άνεμο: Χαίρομαι που βοήθησα να αισθάνεσαι περήφανη...
Χίλιοι ηλιάτορες το χαρούμενο προσωπάκι σου!

MINIMARKET είπε...

Κανονικά ως .....πού έχω σπουδάσει , θα έπρεπε να σχολιάσω " επί του θέματος " αλλά προτιμώ να εκφέρω μία γνώμη εις την λαική διάλεκτο !!
Δεν μπά να λέτε ότι θέλετε για την Ελληνική γλώσαα .
Σε λίγα χρόνια δεύτερη επίσημη γλώσσα θα είναι τα τούρκικα ( σύμφωνα με νόμο πού πέρασε η κ. διαμαντοπούλου ).
Αυτό φάνηκε και από τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού στο πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία .
Είδατε πως χαιρέτησε το ακροατηριό του στα Τούρκικα ?
Εξάσκηση κάνει ο άνθρωπος , σαν πρωθυπούργος κάτι παραπάνω θα ξέρει !!
Συγνώμη πού σας χάλασα τον ερμό των σχολίων με την μικρή μου παρένθηση .
Μπορείτε να συνεχίσετε....
Καλησπέρες Κάρυ !
Εδώ είμαι εγώ , έξω από την αυλόπορτα σου !

kariatida62 είπε...

@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ:Μίνι μου?!?! Γιατί στέκεσαι έξω απο την αυλόπορτα και δεν μπαίνεις μέσα να χαρείς μαζί μας?
Σήμερα που επετεύχθη το θαύμα, εσύ νάσαι έξω? Γιατί?
----
Τι νόμο πέρασε η Φίλτατη Υπουργός μας?
Ιδέαν δεν έχω...για ενημέρωσέ μας!
----
Να σας βράσω όλους με τα διπλώματα και τα παπλώματά σας..!
Τόσοι φιλόλογοι εδώ μέσα και αφήνετε την φτωχή Κάρυ να καταπιάνεται με θέματα που δεν έχει σπουδάσει.
Τι να πώ???

kariatida62 είπε...

DrMakspy: Πατρίδα,μεγαλώνοντας καταλαβαινουμε τι έχουμε κληρονομήσει...γι'αυτό και θεωρώ ότι πρέπει να τα διαφυλλάξουμε ως κόρη οφθαλμού! Αυτά θα μας κρατήσουν ζωντανούς και θα μας δώσουν δύναμη για καινούργιες προσπάθειες!
Σ'ευχαριστώ ιδιαίτερα και για το προηγούμενο σχόλιο με την εκπληκτική πληροφορία και για τούτο εδώ!

MINIMARKET είπε...

1) Η φίλτατη υπουργός πέρασε έναν νόμο ( πού δημοσιευτηκε και στην εφημερίδα τηε κυβέρνησης ) , πως η εκμάθηση της τούρκικης γλώσσας θα είναι υποχρεωτική στις τάξεις του γυμνασίου .
2)Φιλόλογοι ? Ποιοί φιλόλογοι ? Εγώ ένας απλός μπακάλης είμαι , όπως λέει και το ονομά μου !!!
3) Στέκομαι από έξω , γιατί έχω πολλά νεύρα και αν μπώ κάποιος θα την πληρώσει !
Διότι όπως λέει και η σοφή λαική ρήση " εδώ βαρκούλες χάνονται , καράβια αρμενίζουν "
Καλησπέρες δις !

MINIMARKET είπε...

Α!!!!!!!! Να μην ξεχάσω Κάρυ .
Ελα βρε συ και στο φόρουμ πού κάναμε .
Κάνε κλίκ αριστερά στο μπλογκ μου , εκεί πού λέει φόρουμ , κάνε εγγραφή και διάβασε τα θεματά μας !
Αντε ....σε περιμένω !
Εχουμε πολύ ωραία θέματα !
Φαντάσου ότι εγώ εκεί κάνω τις καλύτερες αναρτησείς μου , παρά στα μπλογκ μου .!
Καλησπέρες τρίς .

ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ είπε...

Με μια λέξη θα χαρακτήριζα αυτή την ανάρτηση ως Επική!
Μπορώ να καταλάβω το πάθος την ψυχή μα και της ώρες που χρειάστηκαν για να γίνει ,γιαυτό θα ήθελα να σε
ευχαριστήσω βαθιά...
Επίτρεψέ μου μόνο ,μια ισχυρή ένσταση
όσον αφορά την ετυμολογία της λέξης
"άνθρωπος"!
Και κάπου διάβασα πως ετοιμάζεις κάτι για την λεγόμενη "ινδοευρωπαϊκή φυλή".
Θα το περιμένω με πολύ ενδιαφέρον!!
Την αγάπη μας

kariatida62 είπε...

@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ:1)Για την φίλτατη Υπουργό έχω να πω μόνο:"Mνήσθητί μου Κύριε,όταν έλθης εν τη βασιλεία σου!" Βρε είσαι σίγουρος, ή μας δουλεύεις? Επιμένω έχεις αποδεικτικά στοιχεία γι'αυτά που μας λες? Δεν μπορώ να το πιστέψω ούτε ως Πρωτο-Απριλιάτικο Ψέμα! Είναι δυνατόν? Και δεν θάχε ακουστεί έστω κάτι?
2)Τότε τι σπουδές αναφέρεις ότι έχεις κάνει? Της Ανωτάτης Μπακαλικής? Βέβαια κι'αυτή επιστήμη είναι, και ίσως να έχει περισσότερο μέλλον απ'ότι άλλες θεωρητικές και θετικές επιστήμες...
3)Ε!!! Ας την πληρώσει ο...κερατάς!
Απο το να μου κρυολογήσεις έξω που στέκεσαι ας την πληρώσει βρε Αδελφέ...χαχαχαχα!

kariatida62 είπε...

@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ:Νάρθω Μίνι μου, νάρθω η γυναίκα να σας διαβάζω...γιατί για να γράφω, τι να γράφω? Για κατσαρόλες και νεροχύτες? Μ'αυτά κυρίως καταπιάνομαι τελευταίως... Τα υπόλοιπα που σας γράφω εδώ τα διαβάζω αλλού!:)

kariatida62 είπε...

@Kαπετάνιος:Kαπετάνιε μου!
Σ'ευχαριστώ για τα κολακευτικά σου λόγια αλλά νομίζω πως ενθουσιάστηκες αδικαιολόγητα μαζί μου!
Δεν είναι χρυσέ μου δικές μου μελέτες αυτές!Αν μπορούσα να βρω εγώ εύκολα αυτές τις πληροφορίες σε διαβεβαιώ πως δεν θα ήμουν εδώ! Θα ήμουν κολλητή της Αρβελερ και ας μην είχα κανένα πτυχίο...
Αυτά όπως τονίζω και στην Νο1 ανάρτηση τα βρήκα σ'αρθρο του Αλέξανδρου Αγγελή που δημοσιεύτηκε στο Αντίβαρο το 2007¨"Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ"
Οι μόνες ώρες που ξόδεψα ήταν στο ψάξιμο για ένα τεκμηριωμένο άρθρο όπως το παραπάνω που αποκαλύπτει το μεγαλειώδες της γλώσσας μας και βέβαια το πάθος και την αγάπη μου για την Ελληνική γλώσσα.
Δεν ετοιμάζω καμμία ανάρτηση για τον Ινδοευρωπαισμό, ότι βρήκα τα άφησα ως ένσταση-σχόλιο σε σχετική ανάρτηση του Ακατανόμαστου...θα ψάξω να βρω το λινκ σε λίγο γιατί αυτός τα κουκουλώνει επιμελώς, ότι ψάχνω και του γράφω.... :) Δεν τον χαρακτηρίζω ακατανόμαστο αδικαιολόγητα....χαχαχα!
Εχετε και την δική μου αγάπη...

kariatida62 είπε...

@Καπετάνιος: Ξέχασα! Γιατί δεν μας λες την ένστασή σου ως προς την ετυμολογία της λέξεως Άνθρωπος? Δεν είναι απο το Ανω+θρώσκω=βλέπω?

ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ είπε...

Κάρυ μου θα μπορούσα να παραθέσω από τα πιο έγκυρα λεξικά μα νομίζω
πως θα ήταν χρήσιμο να ακουστεί από το στόμα του καθηγητή Λιαντίνη
γιαυτό παραθέτω ένα ένα σχετικό βίντεο

kariatida62 είπε...

@καπετάνιος: Tα σχόλια μου-ένσταση θα τα βρεις εδώ:https://www.blogger.com/comment.g?blogID=8317212980440489555&postID=1468117678051707453
O Ακατανόμαστος έχει κάνει νομίζω 4-5 αναρτήσεις για τον Ινδοευρωπαισμό...έχω σχολιάσει σε μερικές απ'αυτές...τις οποίες φρόντιζε αμέσως να τις κουκουλώσει μ'αλλες αδιάφορες....

ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ είπε...

Σε ευχαριστώ ξανά.
Μια διευκρίνιση...αυτά που έγραψα πριν ,σχετικά με την ψυχή και το πάθος δεν είχαν να κάνουν με τη συγγραφή ,αλλά με την σκέψη μα και την επιθυμία σου να κάνεις μια τέτοια ανάρτηση.
Και ξέρω πολύ καλά από προσωπική εμπειρία ,πως είναι αρκετά χρονοβόρο
και πολύπλοκο να βρεις και να συλλέξεις διάφορα άρθρα και να δώσεις μια ολοκληρωμένη εικόνα μέσα από αυτά....
Την καλησπέρα μας

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Για τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας έχω να πω τα εξής, γιατί δεν είναι σωστό να δημιουργούνται εντυπώσεις για διάφορα θέματα τα οποία δεν ισχύουν.
Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να φιλτράρουμε και να ερευνούμε τις πληροφορίες που μας έρχονται γιατί τότε δεν ενημερώνουμε αλλά προπαγανδίζουμε.

Η τουρκική γλώσσα διδάσκεται στα Γυμνάσια της Θράκης και μόνο εκεί.

Σε γενικές γραμμές, στα πλαίσια του ωρολογίου προγράμματος των σχολείων διδάσκονται διάφορες γλώσσες, όπως αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά κλπ.

Για καθένα από αυτά τα μαθήματα, ο νόμος προβλέπει πως το υπουργείο παιδείας πρέπει να δημοσιεύσει στην εφημερίδα της Κυβέρνησης το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.

Αυτό τονίζω γίνεται για ΟΛΑ τα μαθήματα που διδάσκονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (νέα και αρχαία ελληνικά, ιστορία, μαθηματικά, φυσική, χημεία, ξένες γλώσσες κλπ.), σε ΟΛΗ την ελληνική επικράτεια, και προφανώς δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση η Θράκη.

Έτσι λοιπόν, το αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας της Τουρκικής γλώσσας σε όσα σχολεία αυτή διδάσκεται, είναι δημοσιευμένο στο ΦΕΚ 867, τεύχος δεύτερο, 10/07/2006.

Άρα λοιπόν δεν πρόκειται για υποχρεωτική διδασκαλία της τουρκικής στα ελληνικά σχολεία που ψήφισε η κυρία Διαμαντοπούλου, αλλά για το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της τουρκικής για τα σχολεία της θράκης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το 2006!!!!

Βάζω τα πράγματα στη θέση τους, κι ελπιζω να επικρατήσει ψυχραιμία.

Για τον καρντάση τον ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ, αφιερωμένο εξαιρετικά:

μες του Βοσπόρου τα στενά

Mη σεκλετίζεσαι τζιέρι μου!!!

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Yπουργός παιδείας το 2006, ήταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Το πρόγραμμα διδασκαλίας της τουρκικής εφαρμόστηκε πιλοτικά σε τρία σχολεία της Κομοτηνής και ένα της Θράκης.
Όταν τότε ερωτήθηκε σχετικά από τον Βορίδη για την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας σε ελληνικά γυμνάσια απάντησε:

"Ο Υπουργός κατέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η τουρκική γλώσσα διδάσκεται πιλοτικά σε τρία σχολεία της Κομοτηνής και σε ένα σχολείο της Θράκης, την παρακολουθούν δε ελάχιστα παιδιά, θεωρεί δε ότι η διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας αξιολογείται ως θετική στα εν γένει πλαίσια της γλωσσομάθειας".

MINIMARKET είπε...

Καλά βρε Κάρυ , εσύ δεν διαβάζεις άλλα μεγάλα μπλογκς / Μόνο από το χαζοκούτι ενημερώνεσαι ?
Θα με βάλεις τώρα να ψάξω να βρώ τις αναρτήσεις !!
Οσο για τις σπουδές έχω κάνει αλλά είπαμε πως αυτά δεν λέγονται δημόσια , μην μας με περάσουν και για μορφωμένους ! χαχαχα!!!!!
Αφού μού δίνεις το δικαίωμα , την επόμενη φορά θα μπουκάρω και όποιον πάρει ο χάρος! χαχαχα!!!
Καλησπ....άστο πολλές είπα για απόψε !

iamaticus είπε...

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ????


"Αυτο δεν ειναι συγκεντρωση....
αυτο ειναι πανηγυρι του λαου"....

που ελεγε ΚΙ Ο Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!!!ΧΑΧΑΑΑΑ!!!

Ασε δεν προλαβαινω ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ...ΚΑΙ ΕΧΩ ΣΚΑΣΕΙ!!!

επιστρεφω αμεσως...

(Ο ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ)ΧΑΧΑΧΑΑΑΑΑ!!!!


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

kariatida62 είπε...

@προς όλους: BOHΘΕΙΑ!!!!!!ΜΕ ΠΝΙΞΑΤΕ!!!! Δεν αντέχω άλλο!!! ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΙΟΝΝΑ,ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΕΔΑΦΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ,(ΚΑΤΑΡΑ-ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ)ΚΑΙ ΕΡΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΜΕ ΣΧΟΛΙΑ!!!!
ΡΕ ΜΙΝΙ, ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ Η ΚΑΨΕΡΗ? ΟΥΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΣΩ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ....ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΠΑΝΤΩ ΜΕ ΒΛΑΚΕΙΕΣ!Ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΛΗΣΤΕ ΑΝΑΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ...ΚΑΝΤΕ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΘΑ ΣΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΩ!

kariatida62 είπε...

ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΡΕΝΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΝΟ 1 ΑΝΑΡΤΗΣΗ,ΚΑΘΕΙΣΤΕ ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΙΛΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ...ΧΑΧΑΧΑΧΑ!

kariatida62 είπε...

@Καπετάνιε: Eχεις δίκιο! Τόχα δει και γω το βιντεάκι με τον Λιαντίνη, και εδώ πρέπει νάχουμε μία σύγκρουση απόψεων...ο Λιαντίνης την εξηγεί πολύ τεκμηριωμένα και παραλληλίζει την ετυμολογία της λέξης με την ερμηνεία που δίνει η Καινή Διαθήκη για τον άνθρωπο. Τι να σου πω τώρα εγώ,δεν γνωρίζω για να τοποθετηθώ και οι δύο απόψεις μου φαίνονται πιστευτές! Μ'αρέσει περισσότερο η ερμηνεία του άνω+θρώσκω,(ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ-βλέπεις) παρ'όλο που εκτιμώ απεριόριστα τον συγχωρεμένο Λιαντίνη...
Σ'ευχαριστώ πολύ για την ουσιαστική αυτή παρέμβαση!

MINIMARKET είπε...

ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 867, 10 Ιουλίου 2006
Το διάβασα πολύ προσεκτικά. Πουθενά δεν αναφέρεται η εφαρμογή της αποφάσεως αυτής σε κάποια περιοχή ή νομό. Είναι Πανελλαδική, και ισχύει από τον προηγούμενο χρόνο (!!!) Από της δημοσιεύσεως στην Εφημερίδα. της Κυβερνήσεως.
Ούτε αναφέρεται ότι η εκμάθηση της Τουρκικής θα είναι προαιρετική. (Παρακαλώ πάρτε και διαβάστε το πλήρες ΦΕΚ)
οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά .

kariatida62 είπε...

@Δήμητρα: Περιμένω τόση ώρα νάρθει ο Μίνι να σου απαντήσει για τα Τούρκικα στα σχολειά μας, αλλά αυτός φαίνεται έξω στην αυλή και κρύωσε και μαρμάρωσε...!
Λες:Η τουρκική γλώσσα διδάσκεται στα Γυμνάσια της Θράκης και μόνο εκεί.
H Θράκη τί είναι? Δεν είναι Ελλάδα? Εκτός κι'αν δεν είναι και γω δεν τόχω ακόμα καταλάβει...εσύ τι μαθαίνεις?
Και μη μου πεις για μειονότητες γιατί τότε θα ρίξω πολύ γέλιο! Απο πότε η μειονότητα επιβάλλει γλώσσα επίσημη στην πλειονότητα???
Βρε θα τρελαθούμε εντελώς???
Ακου η διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας αξιολογείται ως θετική στα εν γένει πλαίσια της γλωσσομάθειας".
Γιατί δεν διαλεξαν την ΙΣΠΑΝΙΚΗ που μιλιέται απο περισσότερα εκατομμύρια ανθρώπους ανα τον κόσμο, στα πλαίσια πάντα της γλωσσομάθειας?
Ρε δεν πάμε καλάααααα! Καθόλου καλά σας λέωωωωωωω! Αρα έχει δίκιο ο Μίνι!!!

MINIMARKET είπε...

Διαβάστε προσεκτικα το ΦΕΚ .
Δεν αναφέρει ΠΟΥΘΕΝΑ μόνο στην Θράκη .
Αυτή είναι η λεπτομέρια .
Δήμητρα , ξαναδιαβασε το πολύ προσεκτικά .

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Mε την ίδια λογική Κάρυ, πρέπει να απαγορευτεί στους Ομογενείς της Αυστραλίας να διδάσκονται τα Ελληνικά!!

Δε μιλάμε για επίσημη γλώσσα. Η Τουρκική διδάσκεται ως επιλεγόμενη δεύτερη ξένη γλώσσα σε κάποια Γυμνάσια όπως τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ισπανικά, τα Ιταλικά κλπ. Την επιλέγει όποιος θέλει!!

Ξαναγράφω: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ!!!!

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Και καθόλου δίκιο δεν έχει ο ΜΙΝΙ!!!

Γράφει πως η διδασκαλία της τουρκικής είναι υποχρεωτική (που δεν είναι)
και πως την ψήφισε η Διαμαντοπούλου (που δεν την ψήφισε)!!!

Πού είναι το δίκιο???

MINIMARKET είπε...

ΚΑΡΥ , τώρα διάβασα το σχόλιο σου .
Φυσικά και έχω δίκιο.
Διαβαστε προσεκτικά βρε .....αντε μην τα παρω βραδιατικα !!!!!
ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΑΛΛΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!
Μην με τρελαίνετε .

kariatida62 είπε...

@Δήμητρα: Oι ομογενείς στην Αυστραλία έχουν δικά τους ελληνικά σχολεία που στέλνουν τα παιδιά τους. Δεν κάνουν ελληνικά οι Αυστραλοί!!! Θα μας τρελάνεις απόψε...

δήμητρα♥♥♥q είπε...

@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ,

το διάβασα πάρα πολύ προσεκτικά.

Τυπικά αφορά σε όλη την Ελλάδα.

Πρακτικά εφαρμοζεται σε Ξάνθη και Κομοτηνή.

Ξαναγράφω, δεν πρόκειται για Υποχρεωτική ξένη γλώσσα, αλλά για επιλεγόμενη δεύτερη ξένη γλώσσα.

Όποιος θέλει την επιλέγει όπως και τα Γερμανικά και τα Ιταλικά!!

Μήπως να απαγορεύσουμε και τα Γερμανικά λόγω Κατοχής και τα Ιταλικά λόγω ελληνοιταλικού πολέμου????

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που γνωρίζουν τουρκικά και δουλεύουν σε Πρεσβείες, μεταφράσεις, Υπουργείο Εξωτερικών κλπ. Πού είναι το κακό???

kariatida62 είπε...

@Δημητρα: Βρε Δήμητρα τώρα δεν έλεγες ότι αφορά μόνο την Θράκη? Τι τυπικά και πρακτικά μας λες τώρα???
Μίνιιιιιιιι δίκιο έχεις φουκαρά μου, σωστά τα λες ως φαίνεται!!!!

Ρε εεεεεεε δεν το πιστεύωωωωωω!!!!

kariatida62 είπε...

ΡΕ ΔΕΝ ΤΟ ΧΩΡΑ Ο ΝΟΥΣ ΜΟΥ ΣΑΣ ΛΕΩΩΩΩΩΩΩ!!!!!!
ΠΑΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΩ ΑΠΟΨΕ!

kariatida62 είπε...

ΠΑΩ ΝΑ ΤΟ ΒΡΩ ΚΑΙ ΓΩ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ!!!! ΡΕΕΕΕΕΕ!!!! ΔΕΝ ΤΟ ΧΩΡΑ Ο ΝΟΥΣ ΜΟΥ!!!!!

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Ρε Κάρυ??

Μιλάω Ελληνικά ή μιλάω τούρκικα και δε με καταλαβαίνεις???

Πού είναι το δίκιο του ΜΙΝΙ μου λες??
Διαβάζεις τι γράφω καθόλου??

Τα τούρκικα τα ΕΠΙΛΕΓΕΙ ως ΔΕΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ.

Δεν είναι υποχρεωτική η διδασκαλία τους!!!
Είναι ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΟ μάθημα!!!

Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβεις τη διαφορά???

Αν φερ' ειπείν εσύ αντί για Γαλλικά θες να μάθεις τούρκικα, πού είναι το κακό??

Εδώ έχει πήξει ο κόσμος στα τούρκικα σίριαλ, κι έχει όλη η Ελλάδα αποβλακωθεί να τα κοιτάει, εσύ δε θα κοιμηθείς γιατί σε 4 σχολεία, κάποιοι μαθητές επιλέγουν ως ΔΕΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ τα τούρκικα??

Είμαστε σοβαροί??

Δεν σας αντέχω λέμε!!!

Πού είναι κι αυτός ο Ίονν να βοηθήσει την κατάσταση, να πετάξει κανένα greeklish να ευφρανθούμε όλοι εδώ μέσα!!

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Tι δε χωρά ο νους σου βρε Κάρυ??

Πως 40 παιδιά στην Ελλάδα μαθαίνουν σαν δεύτερη-επιλεγόμενη ξένη γλώσσα τα τούρκικα εδώ και 5 χρόνια αντί να μάθουν γαλλικά, γερμανικά ή ιταλικά??

Αν μάθαιναν Αλβανικά ή Βουλγάρικα θα το χωρούσε ευκολότερα??
Επίσης σε άλλα σχολεία μαθαίνουν Ρώσικα, σε άλλα Πολωνικά, σε άλλα Αραβικά. Με ποιο κριτήριο θα αποκλειστούν τα τούρκικα??

kariatida62 είπε...

Δήμητρα μη ζητάς βοήθειες και μάλιστα απο τον Ακατονόμαστο και μου τον φέρεις άγρια μεσάνυχτα εδώ γιατί θα ξυπνήσει λέμε η Μπουμπουλίνα μέσα μου και αλοίμονο σ'όλους σας!!!!
Ρε εγώ διαβάζω ελληνικά ακόμα...και δες παρακάτω τι γράφει!
Δείτε, όλοι σας τι γράφει....
που μου θυμήθηκες τώρα τον Ονούρ και μου λες ότι έτσι θα τον καταλαβαίνουμε καλύτερα....

kariatida62 είπε...

Γ2
Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για τη διδασκαλία της Τουρ−
κικής Γλώσσας στην Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξη του Γυμνασίου .
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
΄Εχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του εδαφ. γ. της παραγράφου 11 του
άρθρου 5 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α΄/23.9.1985, όπως
τροποποιήθηκε και ισχύει με τις διατάξεις 1 και 2 του
άρθρου 7 του ν. 2525/1997 «Ενιαίο Λύκειο, πρόσβαση των
αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αξιολόγηση
του εκπαιδευτικού έργου και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ
188 Α΄/23.9.1997).
2. Του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την
Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» που κυρώθηκε
με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (ΦΕΚ Α΄ 98), και το
γεγονός ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται
δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
3. Την υπ’ αριθμ. 37876/ΣΤ5 (ΦΕΚ 608 τ.Β΄/26.4.2004)
απόφαση με θέμα «Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υφυ−
πουργών του Υ.ΠΕ.Π.Θ.».
4. Την εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, όπως
αυτή διατυπώθηκε στην υπ’ αριθμ. 7/2006 πράξη του Τμή−
ματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αποφασίζουμε:
Καθορίζουμε το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για
τη διδασκαλία Τουρκικής Γλώσσας στην Α΄, Β΄ και Γ΄
τάξη του Γυμνασίου ως εξής:
ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΑΡΙΩΝ
1. Ειδικοί Σκοποί
Με τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στο Γυμνά−
σιο επιδιώκεται οι μαθητές να αναπτύξουν την επικοι−
νωνιακή ικανότητα προκειμένου να έρθουν σε επαφή
με την επίσημη γλώσσα μιας γειτονικής χώρας, της
Τουρκίας. Συγκεκριμένα:
• Να κατανοούν και να παράγουν προφορικό και γρα−
πτό λόγο.
• Να αναπτύσσουν γλωσσολογική και κοινωνιογλωσσική
ικανότητα. Η εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας θα συμ−
βάλλει στην ενεργό συμμετοχή σε μια πολυπολιτισμική
κοινωνία και την κατανόηση της διαφορετικότητας.
• Να εξοικειώνονται με διαφορετικά επίπεδα και είδη
λόγου.
• Να αναπτύσσουν πραγματολογική ικανότητα, δηλα−
δή να αναπτύσσουν λειτουργικές δεξιότητες λόγου.
• Να χρησιμοποιούν την τουρκική γλώσσα ως μέσο
απόκτησης νέων γνώσεων και πολιτισμικών εμπειριών.
2. Στόχοι, Θεματικές ενότητες, Ενδεικτικές δραστη−
ριότητες
Ορίζονται μόνο θεματικές περιοχές μέσα από τις
οποίες πραγματώνονται οι γλωσσικές πράξεις και η
κοινωνιογλωσσική διάσταση της γλώσσας

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Και εξηγώ τι σημαίνει ΔΕΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ.

Λοιπόν, επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους είναι η ελληνική η οποία διδάσκεται υποχρεωτικά σε όλα τα σχολεία.

Πρώτη ξένη γλώσσα είναι η αγγλική η οποία επίσης διδάσκεται υποχρεωτικά στα δημόσια σχολεία.

Η δεύτερη ξένη γλώσσα επιλέγεται από μία σειρά γλωσσών που περιλαμβάνει:

Γαλλικά, γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά και σε 4 σχολεία τα τούρκικα!!!

Αυτά που γράφει το ΦΕΚ για τους σκοπούς διδασκαλίας της Τουρκικής γράφονται ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ!!! Κάθε μάθημα έχει κάποιους γνωστικούς στόχους που πρέπει να επιτύχει. Προφανώς όποιος διδάσκεται τουρκικά το κάνει για να αποκτήσει τις αντίστοιχες δεξιότητες στην Τουρκική γλώσσα.
Πάω να σου φέρω ένα αναλυτικό πρόγραμμα άλλης ξένης γλώσσας να δεις τι γράφει!!!

kariatida62 είπε...

Αντε ΓΚΙΟΥΖΕΛ ΔΗΜΗΤΡΑ καληνύχτα πως την λεν την καληνύχτα Τούρκικα εσύ που τις σπρεχάρεις τις γλώσσες????

kariatida62 είπε...

Εχουμε σχολεία που διδάσκονται Ιταλικά και Ισπανικά ως δεύτερη γλώσσα? Εγώ μόνο ξέρω το ιδιωτικό του Ζηρίδη πως έχει εκτός απο τα Αγγλικά τα υποχρεωτικά , γαλλικά και γερμανικά.
γερμανικά σε δημόσιο σχολείο δεν ξέρω κανένα στην Αθήνα τουλάχιστον!
Εσείς τι κάνετε εκεί?

kariatida62 είπε...

Καλά τα λέμε τα υπόλοιπα αύριο...τώρα πάω να ονειρευτώ τον Ονούρ!!!!
Χίλιες και μια νύχτες μαζί του θα περάσω!!! Εσύ κράτα τον Άλι..:p

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Κάρυ,απ' ότι φαίνεται πολλά είναι αυτά που δεν ξέρεις!

Ως δεύτερη ξένη γλώσσα σε ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (και στη ε' και στ' του Δημοτικού) διδάσκονται Γαλλικά ή Γερμανικά.
Ξαναγράφω ως ΔΕΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ!!!
Πρωτη είναι παντού τα Αγγλικά.

Σε κάποια σχολεία έχουν εισαχθεί πιλοτικά ως ΔΕΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ τα ιταλικά, τα ισπανικά και νομίζω και τα Ρώσικα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα τούρκικα.

Ορίστε σου βάζω το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών για τα ισπανικά!!!!!!!!

Για να μη λες πάλι ότι αυτά γίνονται μόνο στο δικό μας σχολείο!

http://www.pi-schools.gr/lessons/spanish/APS_Spanish_gymn.pdf

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Kάρυ θα με τρελάνεις σήμερα!!

Ορίστε, σου βάζω και το λινκ του παιδαγωγικού ινστιτούτου όπου θα βρεις το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών των γερμανικών!!

http://www.pi-schools.gr/lessons/german/

Σε ΟΛΑ τα σχολεία της Αθήνας υπάρχει ως επιλεγόμενη δεύτερη γλώσσα η Γερμανική!! Πήγαινε αύριο και ρώτα σε όποιο Γυμνάσιο θες!

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Και από το αναλυτικό πρόγραμμα των ισπανικών αντιγράφω:

Το μάθημα της Ισπανικής Γλώσσας υπηρετεί το γε−
νικότερο σκοπό της διδασκαλίας των Ξένων Γλωσσών,
όπως αυτός διατυπώνεται στο ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ
ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
(ΔΕΠΠΣ), που είναι η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότη−
τας των μαθητών ώστε να μπορούν να επικοινωνούν σε
διαφορετικά γλωσσικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα.
Κατά τον τρόπο αυτόν προάγονται οι έννοιες του εγ−
γραμματισμού, της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτι−
σμικότητας, συμβάλλοντας στην ολόπλευρη καλλιέργεια
της προσωπικότητας των μαθητών.
1. Ειδικοί Σκοποί
Η διδασκαλία της Ισπανικής, όπως και η διδασκαλία
όλων των ζωντανών γλωσσών διέπεται, σύμφωνα με
το ΔΕΠΠΣ, από ένα πλαίσιο αρχών, των οποίων τα
βασικά συστατικά είναι ο εγγραμματισμός, η πολυ−
γλωσσία και η πολυπολιτισμική διάσταση. Έχοντας
ως πλαίσιο αναφοράς το ΔΕΠΠΣ Ξένων Γλωσσών, οι
ειδικοί σκοποί της Ισπανικής γλώσσας εξειδικεύονται
ως εξής:
α) Εγγραμματισμός: Ο βασικός αυτός άξονας αφο−
ρά στην απόκτηση γνώσεων της μορφής, της δομής
και των λειτουργιών της Ισπανικής γλώσσας, αλλά και
στην απόκτηση δεξιοτήτων ώστε οι μαθητές να είναι
σε θέση να αναπτύσσουν επικοινωνιακές ικανότητες και
να χειρίζονται πληροφορίες και γνώσεις.
β) Πολυγλωσσία: με την ανάπτυξη δεξιοτήτων παράλ−
ληλης χρήσης της μητρικής και της ξένης γλώσσας οι
μαθητές οδηγούνται στην ανακάλυψη ομοιοτήτων και
διαφορών μεταξύ των γλωσσών, καλλιεργώντας πα−
ράλληλα τη δεξιότητα για τη δια βίου εκμάθηση των
γλωσσών.
γ) Πολυπολιτισμικότητα: με τη διαμόρφωση πολυ−
πολιτισμικής συνείδησης επιτυγχάνεται ο στόχος της
γνωριμίας με άλλους πολιτισμούς, η κατανόηση και ο
σεβασμός τους. Η Ισπανική γλώσσα, ως γλώσσα επι−
κοινωνίας με φυσικούς ομιλητές αλλά και με άτομα
άλλων εθνικοτήτων, θα φέρει τους Έλληνες μαθητές σε
επαφή με τον πλούσιο και πολυποίκιλο πολιτισμό των
ισπανόφωνων χωρών.

Φεύγω!! Μιλάμε με έβγαλες off!!!!!!!

δήμητρα♥♥♥q είπε...

[..]Αντε ΓΚΙΟΥΖΕΛ ΔΗΜΗΤΡΑ καληνύχτα πως την λεν την καληνύχτα Τούρκικα εσύ που τις σπρεχάρεις τις γλώσσες????[..]
΄
Tι να σου πω βρε Κάρυ,

δυστυχώς δεν ξέρω Τούρκικα...

Κάτι μικρασιάτικα μου έμαθε η προγιαγιά μου...
Και μου έμαθε και κάτι άλλα
που οι απανταχού ελληναράδες τα ξέχασαν...

Πως τότε που ήρθε πρόσφυγας από τη Μικρασία, κουρελού και ξυπόλητη, με την καρδιά κομμάτια και χωρίς μοίρα στον ήλιο, δεν έβρισκε τρόπο να σταθεί στη "Μητέρα Ελλάδα"! Την έδιωχναν από παντού και την έλεγαν "παστρικιά" και "τουρκόσπορο"!!

Κι εκεί που νόμιζε πως μόνο οι Τούρκοι ήταν εχθροί της, γνώρισε τι θα πει να σε ταπεινώνει ο αδελφός...

Θα τα'χεις δει κι εσύ τα προσφυγικά χαμόσπιτα... δεν μπορεί!!!

Magia da Inês είπε...

Acredite, amiga!
Escrever ou falar grego para mim ainda é um grande mistério...
Bom domingo!
Bj♥s
Brasil ♥

kariatida62 είπε...

Δήμητρααααααα καλημέρα!
Πούσαι ακόμα να ξυπνήσεις εσύ? Εμ βλέπεις εσύ κοιμήθηκες με τον Άλι οπότε γαλήνια κοιμάσαι ακόμα! Ενώ εγώ που κοιμήθηκα με τον Ονουρ είχα εφιάλτες!
Ακου τι έβλεπα στον ύπνο μου!
Ήμουν λέει, πάλι μαθήτρια και υποχρεωτικά χαχα(όχι ως μάθημα επιλογης)μάθαινα Τούρκικα.Για καθηγητή μας είχαν φέρει τον Ονούρ...και ενώ όλες ήμασταν χαρούμενες για τον καθηγητή που θα μας έφερναν, σκάει μύτη τελικώς ένας Ονούρ με την μορφή του Ακατανόμαστου!!!χαχαχαχαχαχα
Και αυτός αντί για Τούρκικα μας πλάκωσε στις ασκήσεις Φυσικής!!! χαχαχαχαχαχαχαχα!Καταλαβαίνεις πώς ξύπνησα!! Με είχε λούσει κρύος ιδρώτας...
Αντε καλά δεν ανησυχώ..σαν δεύτερη γλώσσα που είναι δεν θα διδαχθεί πουθενά!Θα μείνει μόνο στα ΦΕΚ γραμμένη μαζί με τα Ιταλικά τα Ισπανικά και τα Ρώσικα
Για τα Γερμανικά είχες δίκιο . Εγώ δεν θυμόμουν καλά!

kariatida62 είπε...

Βρε Δημητρούλα μου αντιτάσσεις το προσφυγικό ως απάντηση στην ερώτησή μου αν ξέρεις πώς την λεν την καληνύχτα Τούρκικα?
Αφού ο Νανόπουλος σου εξήγησε τι σκατοχαρακτήρα έχουμε ως φυλή...
Την ίδια αντιμετώπιση δεν έχουμε οι περισσότεροι για τους ΒορειοΗπειρώτες ή τους Ρωσο-Πόντιους?
Αλλά αυτό μπορεί να σταθεί αιτία να με υποχρεώνει να μάθω Τούρκικα?
Αλλά είπαμε δεν με υποχρεώνει,είναι μάθημα επιλογής όπως άλλες ξένες γλώσσες ...
Πάντως προσωπικά αν μπορούσα να αυτή την στιγμή να δώσω το μηχανογραφικό μου για εισαγωγή στα ΑΕΙ θα δήλωνα και το Τμήμα Τούρκικων Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών για άλλους σκοπούς....;)

kariatida62 είπε...

@Μαgia da Ines:
Bom Amigo
Para aprender espanhol ou brasileiro, parece-me uma idéia maravilhosa!
Eu amo as línguas hispânicas!
Nassau bom!
Beijos

kariatida62 είπε...

@Magia da Ines:
Correção: a maioria amiga???

MINIMARKET είπε...

Σας έβαλα φωτια έτσι ?
Εγώ ότι και να λές Δήμητρα , θα μείνω μόνο σε αυτό : τυπικά και όχι πρακτικά !!!!
Σήμερα το τυπικά δεν εφαρμόζεται , αύριο ποιός ξέρει ......
Από την στιγμή πού είναι περασμένο στο ΦΕΚ , όλα γίνονται !!!
Και μην μου συγκρίνεις σε παρακαλώ τις άλλες γλώσσες με τα τούρκικα .
Μην μού λές και εσύ αυτό το παραμύθι των ψευτοαριστερών περί ισονομίας και μπλα, μπλα,.....
Ξέρεις βρε τι εστί τουρκία ?
Από την ημέρα πού βρεθηκαν δίπλα μας , δεν σταματήσαμε ούτε λεπτό να πολεμάμε , ακόμη και σε καιρό ειρήνης .
Για πές μου , πότε σε σεβάστηκαν αυτοί σαν λαό και σαν έθνος , για να κάνεις ( ΠΟΎ ΤΕΛΙΚΆ ΜΌΝΟ ΕΣΎ ΤΟ ΚΆΝΕΙς ) το ίδιο ?
Μήπως ξεχνάμε πολύ εύκολα την ιστορία μας ?
Και καλά η ιστορία , ας πάει στα κομμάτια ....
Μήπως θα έπρεπε να σεβαστούμε λίγο παραπάνω την μνήμη των σφιαγιασθέντων προγόνων μας ?
Εκτός και είσαι και εσύ από αυτούς πού πιστεύουν πως το 1920 -22 ήταν ένας επιθετικός πόλεμος και μία Ελληνική εισβολή ενάντια σε ξένα εδάφη !

MINIMARKET είπε...

Και να μην ξεχάσω ....
Πρακτικά με τους Τούρκους είμαστε φίλοι και γείτονες , τυπικά όμως διεκδικούν την Θράκη και το μισό Αιγαίο .
Αν και έχω σπουδάσει την Ανωτάτη Μπακαλική , όπως λέει και η Κάρυ , νομίζω πως μεταξύ των δύο υπάρχει μία ψιλοδιαφορά .
Και κορίτσια εσείς πού βλέπετε τα τούρκικα τα σήριαλ , μην ξεχνάτε πως ο Κυριακού έχει τις μισές επιχειρήσεις του στην Τουρκία .
Πολύ θα του άρεσε αυτού του κυρίου να υπάρχει " ειρήνη " μεταξύ των δύο χωρών , ακόμη και εάν αυτό ήταν σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας !
Κάποιοι έχουν πατρίδα μόνο το χρήμα και τίποτα παραπάνω .
Καλημέρες δις !

δήμητρα♥♥♥q είπε...

MINIMARKET,

Διάβασε προσεκτικά όλα τα μηνύματα που έστειλα. Στο ΦΕΚ αναγράφονται τα προγράμματα σπουδών ΟΛΩΝ των μαθημάτων που διδάσκονται.

Η δεύτερη ξένη γλώσσα μπαίνει από την ε' Δημοτικού στα σχολεία.

Θα σου πω κάτι τελευταίο.
Οι Εβραίοι του Ισραήλ μαθαίνουν υποχρεωτικά Αραβικά, τη γλώσσα δηλ. των Παλαιστινίων με τους οποίους βρίσκονται σε πόλεμο!!

Για λόγους άμυνας!! Γιατί γνωρίζοντας τη γλώσσα του εχθρού τον πολεμάς αποτελεσματικότερα!!

Απλή κοινή λογική που απουσιάζει παντελώς από την Ελλάδα!!

Ότι είχα να πω το είπα. Αν θέλετε μπορείτε να συνεχισετε τη συζήτησή σας. Δεν έχω να προσφέρω κάτι περισσότερο επ' αυτού.

Καλημέρα άπαξ!!!!

kariatida62 είπε...

@Δήμητρα: A!!!ρε Δημητρόνι!!! Τώρα είπες την σωστή πονηρή κουβέντα! Είδες πιο πάνω που σου είπα ότι εγω θα πήγαινα στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών για άλλους λόγους και σου έκλεισα το μάτι???
Το πιασες βρε γατόνι, τόπιασες!!!

dimitris είπε...

Kariatida62 χαιρεται, ειδες το ''ψητο'' και ορμησες, γιατι οι Ελληνες ''επιχειρηματιες'' να κανουν ''επενδυσεις'' στην γειτονα?
Να η ευκαιρια, ''εισαγωγη'' Kariatidas, σκεφτηκες, καλες ''δουλειες'' γιαβριμ'!!!

δήμητρα♥♥♥q είπε...

@Καρυ,

αυτά που έγραψα για τους Μικρασιάτες, τα έγραψα για να υπενθυμίσω στους φίλους μας πως οι χειρότεροι εχθροί της Ελλάδας είναι οι Έλληνες.
(συμφωνώ βέβαια σε πάρα πολλά με τον λατρευτό μου Νανόπουλο!!!)

Και να συμπληρώσω ΚΑΙ πως εκτός των Παλαιστινίων του Ισραήλ που για προφανείς λόγους μαθαίνουν Εβραϊκά, το ίδιο πράττουν και πολλοί από τους Παλαιστίνιους των Κατεχομένων εδαφών...

Είπαμε... απλή, καθαρή, κοινή λογική!

Που ξαναείπαμε απουσιάζει από την Ελλάδα στην οποία κάποιοι κύκλοι, 5 χρόνια μετά το 2006, "ανακάλυψαν" ξαφνικά ότι η τούρκικη γλώσσα μπορεί να επιλεγεί ως ΔΕΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ!!!
Διαστρεβλώνοντας επιπλέον την αλήθεια και γράφοντας ότι θα διδάσκονται τα τούρκικα υποχρεωτικά στα σχολεία ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του Ελληνικού Κράτους!!

Το έψαξα πολύ χτες το βράδυ διαπιστώνοντας ότι η ιστορία έχει ξεκινήσει από ακροδεξιούς κι εκκλησιαστικούς κύκλους.

Ψάξε το κι εσύ αν θες!!
Θα έλεγα κι άλλα, μα... θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου!!!

kariatida62 είπε...

@dimitris: Τι υπενίσσεσαι κατά την προσφιλή σου συνήθεια Δημητράκη?!?!
Νομίζεις ότι την κοινωνικότητα και την διάθεσή μου να μαζεύω στο σπίτι μου φίλους για να περνώ καλά,να τους ταίζω, να τους ποτίζω να συνομιλώ και να γελώ μαζί τους αγαπημένη, θα την εμπορευθώ???
Δημητράκη αυτά σε κάποιους άλλους... όχι σε μένα!
Και απο δώ και πέρα σε παρακαλώ να με φωνάζεις: benim güzellik!!!
Aντε αγράμματε ούτε μία ξένη γλώσσα δεν μιλάς...χαχα!

kariatida62 είπε...

@Δήμητρα: Guzel hanoum Δήμητρα,ναι, ναι φύλαξε το χαριτωμένο σου γιατί δεν μας βλέπω καλά και σενα και μένα...χαχαχαχαχαχαχα! Θα μας την πέσουν και στις δύο και θα αισθανθούμε σαν την Μυρτώ εσύ σαν την κυρά Φροσύνη εγώ!χαχαχαχαχαχα!
Καλέ έχω πάει σπίτι σου έφαγα ήπια και περιμένω το επιδόρπιο και συ σούρτα φέρτα μου είσαι...άντε καλέ περιμένουν οι καλεσμένοι σου, γιατί δεν τους απαντάς?
Seni seviyorum hanoum!
ΡΕ ΠΩΣ ΤΟ ΜΙΛΑΩ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ, ΟΠΩΣ Ο ΠΑΠΑΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ!!!ΧΑΧΑΧΑΧΑ

kariatida62 είπε...

@Δημητρόοοοοοοοοοοονι!!!!
Βρε πως λέγεται στα Τούρκικα ο ακατανόμαστος? Μπουνταλάς,Μπεζεβέκης ή Χαιβάνι?????χαχαχαχαχαχαχχαχαχα!

Πρόσεξες βρε, την ακατανόμαστη σιωπή του? Σχεδόν απαξιωτική....
Τι εχέμυθος άνθρωπος είναι..!
Τουρκιστί:sessiz bir arkadaş!!!
Πάει, πάω για PHD στα Τούρκικα...χαχα!

dimitris είπε...

Kariatida62 iyi akşamlar, Ἓν οἶδα ὅτι ουδὲν οἶδα!!!

kariatida62 είπε...

Bre Δημητρακη!!!
Μπρε σου πάει το Τουρκικο....για να σε δω καλύτερα, μπρε... κάτι ανάμεσα στου Τοργκουτ Οζάλ και Αχμέτ Νταούντογλου μου φέρνεις μπίρο μ'!!! χαχαχαχαχαχαχα!

Άκου εκεί "εν οίδα ότι ουδέν οίδα" να λέει για την Καρυάτιδά του...Αχ καυμένε!!!

dimitris είπε...

Kariatida62, μπρε ο οζαλ ητανε πολλα βαρυς, το αλλο το γερακι το τουρκικο, ειναι οτι ΤΟ δριτσας στο Ελληνικο, πως με ''συνταιριαξες'' με ΑΥΤΟΥΣ, χανουμ καρυ???

kariatida62 είπε...

@dimitris: Δημητράκη, σε ποια γλώσσα ομιλούμε αυτή την στιγμή? Γιατί δεν σε καταλαβαίνω μεταφράζοντάς σε, ούτε εις την Ελληνική μα ούτε και στην εις την Τουρκική!
Πάμε πάλι, μπας και βγάλω νόημα...
Αφεριμ' αφεντημ'!

zoyzoy είπε...

Κάρυ μου ολόκληρη διατριβή έχεις κάνει πάνω στην Ελληνική γλώσσα και μπράβο σου!
Είναι λυπηρό σήμερα οι νέοι ν'αγνοούν την μητρική Ελληνική τους γλώσσα και να γράφουν με grceeklish!
Ελπίζω στον μέλλον να καταλάβουν την αξία της και να μη βρίσκουμε σωστά ελληνικά μόνο στα βιβλία!

Τα θαλασσινά μου φιλιά!

kariatida62 είπε...

@Zoyzoy: Kλεμμένα είναι Ζουζού μου, κλεμμένα είναι!
----
Τι ήταν κι'αυτό που έπαθες με τον ΑΥΤΙΑ!!! Ακόμα να ηρεμήσω μ'αυτό που μου είπες...
Φιλιά καλή μου και απο μένα

MINIMARKET είπε...

" Αυτές τις απόψεις τις διακινούν κάποια ακροδεξιά μπλογκ " .
Αντε πάλι τα ίδια ....
Δεν σχολιάζω .......
Πάω έξω να καθήσω στον αυλόγυρο , πιό ήσυχα είναι εκεί .

kariatida62 είπε...

@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ:Κάτσε καλέ, περίμενέ με!
Θάρθω μαζί σου να πάμε στον Νάσο....

δήμητρα♥♥♥q είπε...

MINIMΑΡΚΕΤ

Γράφω:

"Το έψαξα πολύ χτες το βράδυ διαπιστώνοντας ότι η ιστορία έχει ξεκινήσει από ακροδεξιούς κι εκκλησιαστικούς κύκλους."

Και γράφεις:

"Αυτές τις απόψεις τις διακινούν κάποια ακροδεξιά μπλογκ"

Αυτές οι δυο προτάσεις σου φαίνονται ίδιες????
Αν ναι, τότε δεν εκπλήσσομαι για την έκβαση της συζήτησης!!

Eν πάσει περιπτώσει δεν έχω βάλει σκοπό της ζωής μου να διαλύω τις φαντασιώσεις του καθενός...

MINIMARKET είπε...

Ολοιδιες !!!!
Απλά παραλείπω τους " εκκλησιαστικούς " . Την λέξη κύκλους μπορώ να την ερμηνεύσω όπως θέλω , δηλαδή , μπορεί να σημαίνει από ομάδες , κοινωνικά στρώματα , παρέες , μπλογκς κ.τ.λ.
Εσύ πού την βλεπεις την διαφορά ?
Μήπως το νόημα της πρότασης δεν είναι το ίδιο ?
Από την φαντασία πολλές φορές δημιουργειται η πραγματικότητα και από το παραμύθι η ιστορία .
Ασε λοιπόν εμένα στην φαντασία μου......
Εξάλου τι μπορεί να ξέρει ένας αγράμματος μπακάλης μπροστά στην σοφία τόσων έξυπνων ανθρώπων εδώ μέσα ?
Α ν σκοπεύεις να απαντήσεις ( πού δεν το νομίζω , διότι από ότι κατάλαβα δεν ασχολήσαι με φαντασιόπληκτους ανθρώπους ) , σχολίασε στην παραπάνω ανάρτηση παρακαλώ , για να μην κατεβαίνουμε και τις σκάλες γέροι άνθρωποι....