bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Στην ταράτσα της Αθήνας!!!

 Κάρυ: Μαμούνι, ετοιμάσου...ντύσου πλύσου και βάλε την φόρμα σου. Ξημέρωσε ωραία μέρα σήμερα θα κάνουμε ανάβαση στα Τουρκοβούνια.

Επ'ευκαιρία, θα πεταχτούμε και μέχρι το σπίτι της γιαγιάς, να την δούμε!

Μαμούνι: Oφού κακό που με βρήκε Κυριακάτικο! Είσαι με τα καλά σου βρε Κάρυ?

Θα ανέβουμε τα Τουρκοβούνια με τα πόδια?

Κάρυ:Γιατί, τι θα πάθουμε? Εχει τόσο όμορφη μέρα σήμερα!

Μαμούνι: Απο δω και πέρα όλο όμορφες μέρες και όμορφες Κυριακές θάχουμε...πρέπει δηλαδή να μου βγούν εμένα τα πόδια?

Κάρυ: ΄Aιντε να χαθείς πληκτροσυφοριασμένο! Ολη μέρα με το Λαπ-τοπ...κοντεύεις να πάθεις αγκύλωση, νέο παιδί που θάπρεπε να βράζει τώρα εσένα το αίμα σου!

Μαμούνι: Ποιος σου είπε ότι δεν βράζει...αλλά εσύ θέλεις να μου το παραβράσεις!

Κάρυ: Eλα τελείωνε ετοιμάσου και θα σου διηγηθώ στο δρόμο την ιστορία του λόφου μας! 

 

.....Στα χρόνια τα δικά μου, που λες Μαμούνι μου, ο λόφος των Τουρκοβουνίων ήταν ντυμένος στο πράσινο! Δάσος πυκνό! Στην αγκαλιά του, κρατούσε το άγαλμα του Αγχέσμιου Δία!

Γι'αυτό και το όνομα του λόφου στην Αρχαιότητα ήταν Αγχεσμός. Ξέρεις απο πού προέρχεται η λέξη Αγχεσμός?

 Μαμούνι: Γκρρρρ! Οχι! Δεν ξέρω!!! Το μόνο που ξέρω είναι ότι αρχίζω ν'ανεβαίνω την Πρωτοπαπαδάκη δηλαδή έναν δεύτερο Γολγοθά και τα ποδαράκια μου τα ντελικάτα απο τώρα άρχισαν να τρέμουν...

 Κάρυ: Συνεχίζω και σταμάτα την γκρίνια, ανέπνεε σταθερά απο την μύτη και να ξεφυσάς ελαφριά απο το στόμα να μη φουσκώσεις...το Αγχεσμός προέρχεται απο την λέξη "άγχη" που θα πει πλησίον και "εσμός" που σημαίνει εξόρμηση δυνατή!(αυτός που εξορμά) καλή-ώρα όπως εμείς σήμερα!

 Τούτο λοιπόν το μικρό βουναλάκι, που κατά τον Στράβωνα διαιρεί την Αττική πεδιάδα στα δύο, έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, ανακατεμένη με την παράδοση και τους θρύλους.

  Ο Αγχεσμός πολύ-πολύ παλιά, ξεκινούσε απο την Πεντέλη και κατέληγε στην Ακρόπολη.

Γεωλογικές όμως αναστατώσεις  τούφεραν τις συμφορές και τον διαμέλισαν σε τρία μέρη: Tα Τουρκοβούνια, τον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη.

 Αυτό το φαινόμενο η μυθολογία μας το πήρε και το διηγήθηκε ως εξής:

H Αθηνά, στην πάλη της με τον Ποσειδώνα, (τότε που μονομάχησαν για την προστασία της Αθήνας-θυμάσαι), προσπάθησε να την οχυρώσει. Ανέβαινε λοιπόν, στα Τουρκοβούνια, έκοβε τεράστιους βράχους για να φτιάξει τα  κυκλώπεια τείχη.(υπολείμματα αυτών βρίσκονται και φαίνονται ακόμα και σήμερα)

 ΄Ενα πρωινό, ενώ κουβαλούσε έναν τεράααστιο βράχο, την προλαβαίνει αγγελιαφόρος και της φέρνει το κακό μαντάτο. 

 Η ΄Ερση και η ΄Αγλαυρος, που είχαν οριστεί να φυλάνε το πιθάρι, μέσα στο οποίο η Αθηνά είχε κλείσει τον Εριχθόνιο(το ριζικό της πόλης) τον ελευθέρωσαν.

 Η Αθηνά σάστισε, ο βράχος της ξέφυγε απο τα χέρια κι έπεσε μπροστά της σχηματίζοντας τον Λυκαβηττό

 Στα Τουρκοβούνια όμως  είχε το στέκι του ο Βοριάς, που είχε το βασίλειό του στη Θράκη και πού και πού, ζητούσε ν'αλλάξει λίγο τον αέρα του και  έρχονταν εδώ για ν’ αναπαυθεί...

 Μια ηλιόλουστη μέρα, σαν την σημερινή, βλέπει στον Ιλισσό την κόρη του Κέκροπα, την Ωριθίενα, που έκανε το μπάνιο της. Του “γυάλισε το μάτι”, όπως θα λέγαμε σήμερα, την άρπαξε, την έφερε στα Τουρκοβούνια, την παντρεύτηκε κι έφυγαν για τη Θράκη.

Μαμούνι: A!!! Απο τον Βοριά φαίνεται κόλλησαν τα σύγχρονα ζευγαράκια και έρχονται εδώ τα βράδυα να ρεμβάσουν!

 Κάρυ: Έτσι, ο Βοριάς λατρεύτηκε ως Θεός στην Αθήνα και μια που τον θεωρούσαν γαμβρό τους, του έστησαν βωμό.

Όταν η ναυτική δύναμη των συμμάχων συγκεντρώθηκε στην Αυλίδα και περίμεναν να φυσήξει για να σαλπάρουν για την Τροία, πήγαν στο μαντείο να ρωτήσουν.

“Ρωτήστε το γαμπρό σας” τους απάντησε το μαντείο. Έκαναν θυσίες, ο βοριάς φύσηξε και τα πλοία σάλπαραν.

Πώς την άκουσες την μυθιστορία μου, Μαμούνι σου άρεσε? Πούσαι βρε συφοριασμένο...πάρε λίγο τα πόδια σου!

 Μαμούνι: Φτάνουμε καλέ ? Εχουμε δρόμο ακόμη? Περίμενε λίγο να πάρω μια ανάσα...

 Κάρυ: Aυτή η ελκυστική ομορφιά των Τουρκοβουνίων εντυπωσίασε ακόμα και το Γάλλο περιηγητή Guilletier.

 Γράφει, λοιπόν, ο Γκιγετιέ: “Ο Αγχεσμός είναι όρος δρυμώδες και μέσα σ’ αυτό ζουν πολλά άγρια ζώα και πουλιά. Για την πλούσια πανίδα τους έγιναν αντικείμενο λόγου στην Πόλη, με σκοπό να βγει απ’ την αφάνεια στην οποία το έριξαν οι αρχαίοι, απ’ τους οποίους αναφέρεται μόνο για το πέτρινο άγαλμα του Δία.

Έγραψαν, λοιπόν, στο Σουλτάνο να πραγματοποιήσει το ετήσιο κυνήγι του στα Τουρκοβούνια”. Όπως μας λέει παρακάτω, εκείνη τη χρονιά ο Σουλτάνος είχε προγραμματίσει το ετήσιο κυνήγι του στην Όσσα.

΄Ελα κουράγιο, Μαμούνι, φτάνουμε στην κορυφή...βλέπεις ψηλά στην βουνοκορφή τον  Προφήτη Ηλία?

Εκεί θα γινόταν και το περιβόητο τάμα. 

Στην κορυφή του είχε προγραμματιστεί επί δικτατορίας των Συνταγματαρχών (1967-1974) η ανέγερση του "Τάματος του Έθνους", δηλαδή ενός μεγαλοπρεπούς ναού του Σωτήρος, που όμως ποτέ δεν κατασκευάσθηκε.

΄Ημουν παιδάκι και θυμόμουν πως συζητούσαν γι'αυτό το τάμα  και μάζευαν χρήματα... έως ότου τα χρήματα φαγώθηκαν ...και για το τάμα... δεν έγινε πράμα! (που λεν και οι σύντεκνοι!)

Όμως και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στ'απομνημονεύματα των Αγωνιστών του '21 αναφέρονται συχνά τα Τουρκοβούνια.  Σ'εκείνα τα χρόνια η λοφοσειρά ονομαζόταν  Λυκοβούνια, γιατί τότε υπήρχαν πολύ λύκοι στο πυκνό δάσος του Λόφου.

 Το σημερινό όνομά του, δόθηκε κατ' άλλους μεν επειδή εκεί υπήρχε τουρκικό νεκροταφείο και κατ' άλλους επειδή εκεί στρατοπέδευσαν για ενάμισυ χρόνο τα στρατεύματα του Τούρκου Πασά Ομάρ, πριν την απελευθέρωση της Αθήνας. 

Τι είναι αυτά τα σκαλοπάτια? Πού οδηγούν?

 Δεν τάχω ανέβει ποτέ...Κάποιοι μου είπαν πως οδηγούν στην σπηλιά του Κακαρά.

Στα νεότερα χρόνια ο φοβερός και ονομαστός για την  περιοχή λήσταρχος Κακαράς είχε κάνει τα Τουρκοβούνια λημέρι του!

Σήμερα στα λημέρια του  βρίσκονται το Αττικό άλσος, το Κέντρο Νεότητας του Γαλατσίου καθώς και η μονή με την εκκλησία του Προφήτη Ηλία.

 Όταν ιδρύθηκε το Ελληνικό κράτος, οι εδώ ξένοι Δούκες, Κόμητες, Βαρώνοι κ.λ.π. που κατείχαν τα σκήπτρα, οργάνωναν κυνήγι αλεπούς για την εκτόνωσή τους - κατά το πρότυπο που ισχύει και σήμερα στην Αγγλία.

Κύριοι και κυρίες της τότε αριστοκρατίας, καβάλα στα άλογά τους, είχαν ως σημείο συγκέντρωσης το σημερινό Πολύγωνο κι από εκεί εξορμούσαν στα Τουρκοβούνια.   Μπορείς να φανταστείς έτσι το σημερινό Πολύγωνο?

Μαμούνι: Kαι τι απέγινε αυτό το πυκνό δάσος? Γιατί ξεγυμνώθηκε τόσο?

Κάρυ: Μέχρι το 1941 τα Τουρκοβούνια διατηρούσαν  την πυκνή τους βλάστηση.

Ο βαρύς όμως Χειμώνας του '41, η Κατοχή και οι ανάγκες των Αθηναίων για καύσιμα που ήταν ανύπαρκτα, οδήγησαν το μεγαλύτερο μέρος του υπέροχου εκείνου δάσους σε καταστροφή.  

Το βουνό και στην διάρκεια του πολέμου, παρέμενε δύσβατο και λίγοι τολμηροί επιχειρούσαν να το πατήσουν.

 Την περίοδο αυτή  τα Τουρκοβούνια γίνονται το κρυσφήγετο  πολλών αντιστασιακών οργανώσεων

Προπολεμικά  έχουμε την   κατασκευή των λατομείων,  αργότερα μεγάλοι δρόμοι που ανοίγονται όπως η Λεωφόρος Βείκου, Πρωτοπαπαδάκη, σπίτια που αρχίζουν να χτίζονται στους πρόποδες του λόφου, αυθαίρετα τα περισσότερα,  όπως εντελώς αυθαίρετα κτίστηκε ολόκληρη η συνοικία Παπανδρέου, που βρίσκεται στην κορυφή,  αλλοιώνουν  την μορφή του λόφου.

Μέχρι της αρχές του 20ου αιώνα στα Τουρκοβούνια εκπαιδευόταν το Ιππικό, μέχρι το 1943 η Σχολή Ευελπίδων ενώ μέχρι το 1946 έκανε ασκήσεις σκοποβολής η Αστυνομία.

 Μέχρι και τέλος της δεκαετίας του '60 οι δόκιμοι Ευέλπιδες, που η σχολή τους στεγάζονταν στα σημερινά δικαστήρια, ανέβαιναν καθημερινώς στον λόφο για να κάνουν γυμνάσια!

Τους θυμάμαι να περνούν έξω απο το σπίτι μου, και γω παιδάκι μικρό, τους θαύμαζα, έπαιρνα επίσημο ύφος και κρατώντας το σκουπόξυλο της μάνας μου τάχα για όπλο,  παρίστανα τον στρατιώτη και  με βήμα στρατιωτικό όπως οι Ευέλπιδες, έπαιρνα την ανηφοριά του βουνού...

Μαμούνι: Mμμμ! τώρα εξηγούνται όλα!  Απο τότε έφαγες το βλήμα .! Εμ ' σ'αυτή την έρημη  παιδική ηλικία όλα  τα τραύματα που δημιουργούνται  δεν επουλώνονται  ποτέ..!

Κάρυ: Tι είπες???

 Μαμούνι: Tίποτα καλέ, συνέχισε.... Αχ! τι ομορφιά απο δω πάνω! Ολη  η Αθήνα στα πόδια μας!  Πω,πω ασφυξία εκεί κάτω..!

 Μαμούνι: Eπιτέλους άρχισε η κατηφοριά...! Καλά, τώρα άντε πιάσε με!

Κάρυ: Aπο δω ο Λυκαβηττός, στο βάθος η Ακρόπολη  και κάτω τα πόδια μας τα βρέχει η Γλυφάδα, το Φάληρο και δεξιότερα ο Πειραιάς ...

Κάρυ: Tι φωτογραφίζεις? Με το κινητό δεν μπορείς να κρατήσεις την ομορφιά της θέας...

Επρεπε να είχες πάρει μαζί σου την φωτογραφική. Θάβγαζες απο την ταράτσα της Αθήνας τις καλύτερες φωτογραφίες. Δεν το σκεφτήκαμε βρε Μαμούνι.

Τώρα φτάσαμε στο σημείο που δεξιά κατηφορίζουμε για Άνω Κυψέλη, ευθεία, συνεχίζουμε προς Νέα Κυψέλη και αριστερά για Πολύγωνο.

 Κάρυ: Τώρα θα συναντήσουμε και το" ιστορικό" για τις νεανικές αναμνήσεις μου, παρκάκι!
 Όποτε έκανα κοπάνα απο το σχολείο, εδώ γινόταν η αλλαγή της ποδιάς, Μαμούνι. 
Τόπος συνάντησης με την παρέα  το παρκάκι ...βγάζαμε την μαθητική ποδιά και αφήναμε απο κάτω την φούστα-μπλούζα που είχαμε φροντίσει απο την αρχή να φορούμε και... δρόμο!
 Πιο κάτω η μπασκέτα της γειτονιάς! Όλα αυτά τα παρκάκια και οι χώροι άθλησης έγιναν επι δημαρχείας Μπέη. Μέχρι τότε όλα αυτά δεν υπήρχαν...κατσάβραχα μόνο και αγρι-ελιές!
 Εδώ κάποτε, αυτή η μικρή καντίνα, του Δήμου Αθηναίων ήταν ανοικτή. 
Τα Καλοκαίρια, έβγαζαν τραπεζάκια, και  καθόσουν κάτω απο την δροσιά των δέντρων για να φας το σουβλάκι-καλαμάκι, να τσιμπήσεις ουζομεζέδες και να πιείς  την κρύα μπύρα...ήταν πολύ όμορφα!
Μα δυστυχώς, ο Δήμος ζητούσε μεγάλο ενοίκιο απ'αυτόν που  ενοικίαζε την καντίνα,  κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ανοίξει ξανά την επιχείρηση  και η γειτονιά έχασε το στέκι της...


΄Ελα να κάνουμε μια βόλτα μέσα στο πάρκο...τι ωραία που ακούγονται τα πουλιά!
Είναι απίστευτο όταν βρίσκεις ακόμα  γωνιές της  Αθήνας, που  μπορείς ν'ακούσεις τραγούδια πουλιών! Αντιστέκονται λες κι'αυτά με κάθε τρόπο!
Μαμούνι: Bρε Κάρυ, πραγματικά αυτό το παρκάκι δεν τόξερα...δεν είχα ξανάρθει!


Ξέρεις τι λουλούδι είναι αυτό Μαμούνι?
Αγριογιασεμιά...βλέπεις έχει κίτρινο χρώμα ο ανθός της και δυστυχώς δεν μυρίζει καθόλου!
Είναι όμως εντυπωσιακό!


Μαμούνι: Bρε Κάρυ, απεριποίητο όμως τόχουν το πάρκο!  Και παντού ακαθαρσίες σκυλιών!
Εντάξει ο δήμος δεν ενδιαφέρεται μα και οι περίοικοι δεν το φροντίζουν ...επιτρέπεται  τώρα να μη τα μαζεύουν οι ιδιοκτήτες των σκύλων, όταν τα βγάζουν βόλτα?
Κάρυ: Tώρα μάλιστα...κάτι μας είπες και συ Μαμούνι.


Αυτή εδώ είναι η δεξαμενή μας ! Απ'αυτόν εδώ τον σταθμό, υδρεύεται η μισή Αθήνα.
 Έχει μεγάλη έκταση.
Κάποτε, όταν ήταν ιδιωτική επιχείρηση (ΟΥΛΕΝ) όλος ο χώρος αυτός ήταν γεμάτος πολύχρωμα λουλούδια.
Ένας μικρός επίγειος παράδεισος!
Όταν κρατικοποιήθηκε, καταλαβαίνεις πως όλα έγιναν στάχτη και μπούρμπουρη.. έμειναν μόνο τα κυπαρίσσια!
Συχνά-πυκνά, αφήνουν και καμμιά βάνα ανοικτή και  στα θεμέλια των γύρω σπιτιών ξεφυτρώνουν ωραίες φυσικές πηγές...
Βέβαια! Οι περίοικοι εδώ έχουν χορτάσει υπόγειες γάργαρες πηγές!
Μαμούνι: Eεεεεπ' εδώ τι είναι? Φτάσαμε στα σύνορα?
Κάρυ: Όχι είναι ένα δεύτερο παρκάκι!
Μαμούνι: Mμμμ! μου μύρισε παιδάκι!
Κάρυ:Πείνασες βρε, περπάτησες και πείνασες?
Μαμούνι: Όχι,  κάποιοι ψήνουν,  δεν μπορεί...Νάτοι!
Κάρυ: Nαι πράγματι...μια οικογένεια μεταναστών!
Πήραν την ψησταριά τους,τα μπριζολικά τους και ήρθαν να τα ψήσουν στην ταράτσα της Αθήνας!
-Πώς σας λένε παιδιά?
-Είμαστε ο Νίκο και η Σάντρα απο την Πολωνία , εσείς?
-Εμείς είμαστε η Κάρυ και το Μαμούνι απο την Ελλάδα.


Μαμούνι πάμε και μεις στην ταράτσα της γιαγιάς μας να δούμε τι καλό μας έχει ετοιμάσει...μεσημέριασε πια!
Φύγαμεεεεεε!





55 σχόλια:

dimitris είπε...

Kariatida62 καλησπερα, λιγο ''ακομα'' και θα ερχομαστε, προσωπο με προσωπο, ηρθες 100 μετρα απο το σπιτι και δεν μας καταδεχτηκες για εναν Ελληνικο καφεδακι...........................................ακαταδεκτη...

kariatida62 είπε...

@dimitris: Nα σου πω,γείτονα!
Σκέφτηκα ν'αφήσω για λίγο την Κρέσνας και να πιάσω την Δοιράνης!
Να βάλω φωνή και να φωνάζω...Δημητράααααααακη, πες στην Κατίνα να βάλει το μπρίκι, έρχομαιιιιιι, αλλά αυτό το Μαμούνι, μου είπε ότι έτσι και τόκανα αυτό, θα φώναζε το ίδιο το ασθενοφόρο να με δέσουν....
Πού νάρθω βρε Δημητράκη? Να πιάσω ένα-ένα τα κουδούνια να ψάχνω για έναν Δημητράκη πούχει ένα Κατινάκι? χαχαχαχα!

Δεν θα σε πετύχω κάποτε, απο την άλλη άκρη θα σ'αναγνωρίσω!

dimitris είπε...

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΥΜΕ...

kariatida62 είπε...

@dimitris: AX!Την έχασα την ευκαιρία, δεν τόξερα...
Την επομένη...φύλαξέ μου ράντσο! :))

Αστοριανή είπε...

Κάρυ μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Φοβερή εργασία κι ας είπες ότι είχες το...κινητό για τις φωτογραφίες!
Πολλά, άγνωστα για μένα (!), μα τα αγριολούλουδα; κλικ και τα μεγένθυνα! θυμήθηκα το κάθε αγριόχορτο!'μαγεύτηκα με τις κίτρινες μαργαρίτες (εδώ ΔΕΝ υπάρχουν), τις παπαρούνες (ετήσια, τις σπέρνεις...) μα
εκείνο το δέντρο με τα μωβ λουλούδια, (έχει κι ένα τεράστιο στην εκκλησία των εξαρχείων) ΠΩςείναι τό όνομά του; μήπως είναι κι αυτό από τις ακακίες;;;

Χίλια ευχαριστώ για την διαδρομή, και για τη μυθολογία...

όσο για τους σκύλους;
θα μάζευε του κόσμου τα λεφτά ο Δήμαρχος, αν έβαζε πρόστιμο...

Σε φιλώ,
με αγάπη,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

kariatida62 είπε...

@Αστοριανη: To ξέρω Γιώτα μου, τι είναι για σένα αυτές οι φωτογραφίες.
Παίρνεις Αθηναικές ανάσες , που για έναν Έλληνα του εξωτερικού είναι ενέσεις ζωής...ξέρω!!!
Μμμμμ, για τα λουλουδια, θα σε στεναχωρήσω, δεν ξέρω και πολλά πράγματα! Νομίζω και γω πως Ακακία λέγεται...έχεις δίκιο υπάρχει και στα Εξάρχεια.
Φιλιά κορίτσι μου, νάστε όλοι καλά!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Μπορεί να λαχάνιασα σαν το Μαμούνι, αλλά άξιζε η πεζοπορία!
Το "τάμα" βρε πού το θυμήθηκες;
Καλημέρα και ένα ματσάκι φρέζιες για μυρωδιά!

kariatida62 είπε...

@ Γιαγιά Αντιγόνη:To Mαμούνι απο σήμερα θα το βάλω σε πρόγραμμα γυμναστικής που την έχει παρατήσει, και σε σκληρή δίαιτα!
Το παραξήλωσε με το p/c και την καθιστική ζωή του.
Ευχαριστώ για τις ανοιξιάτικες φρέζιες!
Φιλάκια

ღ oneiremataღ είπε...

μα καλά που το ξετρύπωσες τόσο πράσινο? τόση ομορφιά? υπάρχει τέτοιο πράγμα μέσα στους ασφυκτικά τσιμεντένιους πύργους και τείχη? υπέροχες και μαγευτικές εικόνες Κάρυ, μου μύρισε Άνοιξη, επιτέλους, με τ΄ανθισμένα της αγριολούλουδα, το δροσερό απόσκιο των δέντρων και τα κελαϊδίσματα των μικρών πουλιών!!
πως ξέρεις να μας ταξιδεύεις πιο πέρα από την άχρωμη και γκρίζα καθημερινότητά μας!!...φιλάκια πολλά

Frezia είπε...

Eξαιρετική η σημερινή σου ανάρτηση
Κάρυ!!!
Και αρχαιολογία έμαθα, και νεότερη
ιστορία,τοπογραφία κ.τ.λ.
Οταν έρχομαι στην Αθήνα,όλο ρωτάω,
που είναι αυτό, και που είναι εκείνο.
Τώρα όμως,θα είμαι κατατοπισμένη,
σε ότι αφορά...τουρκοβούνια και γύρω μέρη.
Ευχαριστώ..Καλή εβδομάδα...
Υ.Γ.Περιγραφή κι άλλων περιοχών
ευπρόσδεκτη.

Frezia είπε...

Το τάμα το θυμάμαι κι εγώ.
Δεν ήξερα, τη τοποθεσία
που θα το κτίζανε,ευτυχώς
γλυτώσαμε από αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Τι ωραία βόλτα!
Την καλύτερη δουλειά την έκαναν οι μετανάστες που πήγαν εκεί για πικνικ.
Φάε εσύ Αθηναίε το σούσι σου μες το καυσαέριο και άσε αυτόν που υποτιμάς να απολαμβάνει το πιάτο του με εσένα και άλλους πόσους να φαίνονται σα μυρμηγκάκια.
χιχιιχ
Φιλιά!

Ανώνυμος είπε...

0

kariatida62 είπε...

@ονειρεματα:Kαι όμως φίλη μου υπάρχει!
Και όπως διαπιστώσατε και σεις το χαίρονται περισσότερο οι μετανάστες.
Οι Έλληνες δεν καταδέχονται πικνικ στα Τουρκοβούνια...
Εκείνοι βέβαια που το καταευχαριστιούνται περισσότερο είναι οι σκύλοι! Αυτοί είναι άρχοντες...:))

kariatida62 είπε...

@Frezia:Χαίρομαι που το ευχαριστήθηκες Φρέζια.
Απο το τάμα γλυτώσαμε, αλλά τα χρήματα φαγώθηκαν..!

kariatida62 είπε...

@ΑND:Ακριβώς αυτό έλεγα και στην Ονειρεμάτα ΑΝD!
Εμείς πρέπει να πάμε στην ταβέρνα να τ'ακουμπήσουμε...για να βγούμε λίγο έξω!
Εχω την εντύπωση πως σε λίγο καιρό, θα αναγκαστούμε οι περισσότεροι ν'ανακαλύψουμε τέτοιες γωνιές-πνεύμονες της Αθήνας..με την πείνα που έχει να πέσει!
Καλό απόγευμα νάχεις

MINIMARKET είπε...

χαρά στο κουράγιο σου !
Δεν το μαζεύεις σιγά - σιγά με τα ποδιά προς Τρίκαλα μεριά να σε δούμε !
4 πακέτα τσιγάρα δρόμος είναι ....

bilsot είπε...

Τι μου θύμισες τώρα...
Όταν ερχόμουν για βλάβες στα καρτοτηλέφωνα του βουνού,
δεν έλεγα να κατέβω από κει πάνω!
Δυστυχώς αυτό ήταν σπάνια,
μιας κι η περιοχή μου ήταν ανατολικά.
Μια φορά λέω και στη γυναίκα μου
"να δεις που θα δε πάω για καφέ" !!!
Τρελλαθήκαμε πάνω στη καφετέρια...
Εμάς η βόλτες μας είναι παραλιακές και προς Σούνιο....

bilsot είπε...

Μια μέρα όμως θα πάρω τη φωτομηχανή και θα ανέβω ....

a-kentavrou είπε...

Kόρη των Αθηνών μεταφορικά και κυριολεκτικά στασιό δεν έχεις!!!!!!

leondokardos είπε...

Πολύ όμορφη η περιπλάνησή στα βουναλάκια της Αθήνας. Δυστυχώς έχουμε καταστρέψει πολλές παλιές γραφικές γειτονιές της πόλης μας για να κτιστούν εξαμβλώματα.

iamaticus είπε...

Eγω ΚΑΡΥ ΜΟΥ...
ΤΑ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΣΟΥ ΤΑ ΕΠΙΑΣΑ!!!ΧΑΧΑΑΑΑΑ!!!

Ωστε...
ΕΔΩ ΕΚΑΝΕΣ ΚΟΠΑΝΟΥΛΕΣ ΕΕΕΕ???

Αν θυμασαι ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΣΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΜΟΥ...
Παντως ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ ηταν ΑΡΚΕΤΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΕΙΣ ΑΠ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ...

Εμεις λοιπον...
(γυμνασιο Π.Φακηρου) ΕΙΧΑΜΕ ΒΡΕΙ ΤΟ ΚΟΛΠΟ...

ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΑΓΕ ΟΛΗ Η ΤΑΞΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ!!!!ΧΑΧΑΧΑΑΑΑΑ!!!

ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΠΑΘΑΙΝΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ...
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΠΕΡΝΑΜΕ!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

MAMOYNI είπε...

@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ: Kαλό μου Μίνι, μη της βάζεις ιδέες της τρελής...εγώ θα τα πληρώσω πάλι! :))

kariatida62 είπε...

@ΒILSOT: Πού πήγες, στο παλιό Ζeppelin και νυν Ζάφυρος? Η στις Υάδες απο την πίσω πλευρά?
Απο κει πίνεις τον καφέ σου και ταυτόχρονα έχεις την αίσθηση, ότι η Αθήνα σε προσκυνά...δεν είναι τέλεια? Να την πάρεις την μηχανή και να ξανάρθεις..θα βγάλεις Τις φωτογραφίες!!!
Αχ ρε Βασίλη απο παιδάκι, αγνάντευα την θάλασσα απο κει ψηλά και νόμιζα πως έτσι θα κάνω και θα την πιάσω...
Έβγαινα στο μπαλκόνι του σπιτιού μου, πήδαγα νοερά τα βουναλάκια, οοπ μία στο Λυκαβηττό, άλλη μία στην Ακρόπολη και ακόμα μία δυνατή και έπεφτα στο Φάληρο...
Τις δικές σου βόλτες ζηλεύω..γιατί για να τις κάνω εγω πρέπει να πάρω αυτοκίνητο!

kariatida62 είπε...

@a-Kentavrou: Α!ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!
Φιλιά

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Μα βρε κορίτσι μου τέτοια διαδρομή μαγευτική ούτε που φανατζόμουνα ότι υπάρχει πια σε αυτό το τσιμεντένιο τέρας. Εχεις δε μια ικανότητα να ζωνατανέυεις τιε φωτογραφίες σου με υπέροχα σχόλια γεμάτα χιούμορ αλλά και πληροφορίες. Λοιπόν εγώ δεν θα τα ξαναπώ Τουρκοβούνια, αλλά Λυκοβούνια.
Ακου Αγχεσμός (κάτι με "κοντινός" θα πρέπει να έχει σχέση η λέξη) και Γκιγετιέ. Και λήσταρχος Κακαράς.
Τρελλαίνομαι για τέτοια. Εστι δε όπως τα παρουσιάζεις είναι απίστευτα γοητευτικά.
Σε χάρηκα και σένα και το Μαμούνι.

kariatida62 είπε...

@LEONDOKARDOS: Πέστα χρυσέ μου άνθρωπε! Πέστα και ξαναπέστα...
Όταν ήρθα παντρεμένη, να μείνω Γαλάτσι το 1984 απο το μπαλκόνι μας βλέπαμε όλο το λόφο των Τουρκοβουνίων και τον περιφερειακό δρόμο. Τώρα μόνο ένα μικρό κομμάτι της κορυφής του βλέπω!
Μέχρι τότε απαγορευόταν δια νόμου, η ανέγερση κτιρίων που ξεπερνούσαν τους τρεις ορόφους.
Στην συνέχεια όμως επέτρεψαν να σηκώσουν 6ώροφες ακόμα και 8ωροφες πολυκατοικίες(αρχιτεκτονικά-εξαμβλώματα)όπως πολύ σωστά είπες και συ, επάνω στις βουνοκορφές, και τις ραχούλες!
Μία νεόδμητη σχετικά συνοικία καταστράφηκε εξ'αιτίας αυτής της πολιτικής του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά κυρίως του Δήμου που επέτρεψε να γίνει αυτό το έγκλημα!
Κατηγορώ τον μακροβιότερο δήμαρχο που έχει περάσει απο τον Δήμο μας τον Βασίλη Παπαδιονυσίου ότι φέρει προσωπική ευθύνη. Μπροστά στα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και μηχανικών συνεργατών του που τις περισσότερες φορές ήσαν και μέλη του Δημ.Συμβουλίου, υποχώρησε και επετράπη η μεταφορά του συντελεστή δόμηση δημιουργώντας έτσι το καταστροφικό,για την συνοικία, αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα!
Για μένα έχει καταντήσει ο πιο άχαρος δήμος της Αθήνας...ούτε μια κεντρική πλατεία δεν έχουμε!

kariatida62 είπε...

@Χριστόφορος: Mη μου πεις Χριστόφορε, πως δεν έχεις περάσει απο τα λημέρια του Κακαρά ...αλλά και τα δικά μου? Απλά δεν μπορείς να φανταστείς ότι κρύβουν τέτοια μυστικά (κάτω απο την μύτη μας)μονοπάτια. Η Αθήνα μας είναι πανέμορφη και ποοολύ μεγάλη! Ανεξάντλητη θάλεγα! Τόσα χρόνια, σχεδόν μισό αιώνα και κάθε φορά ανακαλύπτω ότι κάποια περιοχή δεν την ξέρω, δεν την επισκφθεί, δεν την θυμάμαι.
Δεν βαριέσαι ποτέ στην Αθήνα γιατί έτσι όπως την μεγαλώσαμε θαρρείς πως δεν τελειώνει ποτέ!

kariatida62 είπε...

@ΙΑΜΑΤΙCUS:Ιαμε, δεν είμαι και πολύ μικρότερή σου, ένα Δημοτικό μόνο με περνάς...χαχαχα!
Όταν έκανα κοπάνα είχα εξασφαλίσει και γω τα νώτα μου...τόξερε η μαμά!
Οπότε εφ'όσον είχα μαζί μου τον υπουργό Εξωτερικών δεν κινδύνευα σε τίποτα...χαχαχα!

Στο Παλαιό Φάληρο εσύ...στα Τουρκοβούνια εγώ, σ'έκοβα απο ψηλά αλλά μουρχόσουν κομματάκι μακριά τότε και μου ξέφυγες μπαγάσα! :))

zoyzoy είπε...

Να που'χετε και σεις κρυμμένες ομορφιές!
Αν θέλεις βρίσκεις λοιπόν τη φύση όπου και αν ζείς θέληση θέλει να ξεκολήσουμε λίγο απ'την τεχνολογία.

Γιαυτό πιάσε μολύβι και χαρτί και έλα για παιχνίδι έχεις πρόσκληση:))

Φιλιά θαλασσινά και καλή εβδομάδα!

magda είπε...

Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση!!!
Έχεις ένα πολύ ωραίο τρόπο μετάδοσης των γνώσεων σου, που δεν κουράζει, αντίθετα κρατάει το ενδιαφέρον τεταμένο ....
Έμαθα και είδα πολλά σήμερα, σ ευχαριστώ πάρα πολύ !!!
Εμένα βόλτες δίνε μου ....:))
Φιλάκια πολλά

kariatida62 είπε...

@ΖΟΥΖΟΥ: Εχουμε καλέ, ομορφιές και στην Αθήνα, ποιος είπε πως δεν έχουμε...απλα είνα απλωμένες και δεν ξερουμε πού ακριβώς να τις βρούμε και πώς να πάμε κοντά σ'αυτές!
Μολύβι και χαρτί πήρα αλλά πώς να στο στείλω? Όταν θαρθω θα σου γράψω έκθεση ολόκληρη...
φιλάκια

kariatida62 είπε...

@magda: Xαχαχα, της βόλτας και συ λοιπόν! Με λίγα λόγια σουρτούκω που λένε και οι Ναξιώτες...
Νάσαι καλά Μάγδα...εσύ πού θα με πας? Θα περάσω απο το σπίτι σου να δω αν μου έχεις ετοιμάσει ταξιδάκι

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Τόσο κοντά, απόμακρος
λόφος και ιστορία
αξίζει η επίσκεψη
και η πεζοπορία.

καλημέρα σε όλους.

ANTΩΝΗΣ είπε...

Eίναι ετεροχρονισμένο, που λέτε και σείς οι γραμματιζούμενοι, το σχόλιο και τελείως εκτός πνεύματος ανάρτησης, αλλά ένα απρόσμενα τρελό εργασιακό φορτίο με ξέκοψε από την ιστοπλοϊα. Ο λόγος για τους Αρβανίτες. Λοιπόν:
1. Όλα τα χωριά που περιβάλλουν την Αθήνα, στεριά, βουνό ή θάλασσα, είναι Αρβανίτες. Σκεφθείτε το.
2. Όλα τα χωριά της επαρχίας Θηβών, πλήν της Θήβας, είναι Αρβανίτες.
3. Οι εκατέρωθεν του Ισθμού (Στερεά-Πελοπόννησος) είναι Αρβανίτες.
4. Υδρα-Σπέτσες-Πόρος-Ερμιόνη κ.λ.π. κ.λ.π. Αρβανίτες.
5. Κάρυστος και Βορειότερα και Άνδρος από τη μέση και προς Εύβοια (εκατέρωθεν του κάβο ντ’ όρο δηλαδή), Αρβανίτες.
6. Μονεμβασιά όσοι μείνανε και όσοι μεταναστεύσανε στην κάτω Ιταλία, Αρβανίτες.
Άλλη φορά πιο πολλά μέρη.
Χαρακτηριστικότατα χαρακτηριστικά (με την άδειά σας):
--Το αγύριστο κεφάλι και όταν λέμε αγύριστο, εννοούμε αγύριστο.
--Η κρεατοφαγία (για αμνοερίφια μιλάμε και όχι βόδια) είναι τρόπος ζωής και όχι διατροφής!!! Σκεφθείτε στην Αθήνα ας πούμε, πού είναι οι καλές ταβέρνες.
--Άλλος τρόπος ζωής και όχι διατροφής, το καλό κρασί!!! (Μεσόγεια και βάλε).
Έχουμε πολλά να πούμε, αλλά δείξτε κατανόηση στην πίεση.
Υπογραφή: Εγώ, Βοιωτός Αρβανίτης (και μη κουνάτε το κεφάλι με συμπόνοια!!!)

Side21 είπε...

Ο Εριχθόνιος ακόμα και σήμερα κυκλοφοράει ελεύθερος !!!
Με τη μορφή των σημερινών εργολάβων, δημάρχων και πολιτικών έφεραν την Αθήνα στα σημερινά της χάλια ...
Πάντως απ' ότι βλέπω υπάρχουν μερικές ακόμη οάσεις Άνοιξης !!!
Εγώ πάντως αύριο σας αποχαιρετώ ...
βουρρρρ για το νησάκι μου !!!

Αγγελική είπε...

Ωραία η βόλτα κι ας την ξέρω την διαδρομή απέξω κι ανακατωτά.Δέκα χρόνια σε αυτά τα μέρη ζούσα και περπατούσα.Οταν έβρισκα ευκαιρία έπαιρνα τους δρόμους!!
Ωραιότατα είναι και τα καλοκαιρινά βραδάκια στο θεατράκι που λειτουργεί, στο Αττικό άλσος.

kariatida62 είπε...

@Αντώνης: Eδώ μέσα Αντώνη μου θα βρεις και πολλά "αναδρομικά" οπότε μην ανησυχείς για το ετεροχρονισμένο σχόλιό σου!
Βρε Αντώνη μου, πού θα συναντήσουμε Αρβανίτες, λίγο-πολύ όλοι ξέρουμε.
Την διαφορά απο τους σημερινούς Αλβανούς θέλω να ξεκαθαρίσεις...αν γνωρίζεις!
Γιατί οι Αλβανοί ισχυρίζονται πως οι Αρβανίτες δεν είναι άλλη γενιά παρά αυτής της δικής τους.
Π.Χ. Οι Σουλιώτες, μιλούσαν Αρβανίτικα, όπως και πολλοί ήρωες του 21. Αρα είναι Αλβανοί...αυτό λένε! Μπότσαρης,Καραισκάκης, Ανδρούτσος, Μπουμπουλίνα,νομίζω Κατσαντώνης,Μιαούλης κά που μου διαφεύγουν τώρα, όλοι Αλβανοί?
Κανένας Έλληνας ρε παιδιά δεν υπήρχε?

kariatida62 είπε...

@Side21: Tέλεια η ερμηνεία σου περί Εριχθόνιου...και γω συμφωνώ!!!
Η Αθήνα μας όσο και να την κακολογούμε, όσο και να μας κάνει την ζωή μας αφόρητη μέρα με την μέρα, για μένα είναι η πρωτεύουσα του Κόσμου όλου, και χωρίς αυτή δεν ζω!!!
Να πας με το καλό αύριο στο πανέμορφο νησάκι σου, στολίδι πραγματικό του Αιγαίου και να μου χαιρετίσεις τον Μαραθόκαμπο!!!
Φιλιά στον ΠΥΘΑΓΟΡΑ...:))

kariatida62 είπε...

@ΜΑΙΡΗ: Παναγιωταρά μου, και συ απο τα λημέρια μας πέρασες?
Υπέροχο και το θεατράκι του, και το σινεμαδάκι του και οι καφετέριες στις καυτές Καλοκαιρινές Αθηναικές νύχτες!

kariatida62 είπε...

@ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ: Σύντεκνε!!! Τι κάνεις? Καιρό είχα να σε συναντήσω και μου έλειψες...
Εσύ Κρητίκαρος-Ψηλορειτικοαναθρεμένος,εκτιμάς τα όρη και τις βουνοκορφές...ξέρεις τις ομορφιές τους! ;)

Ali @ علي είπε...

καλησπερα
πολυ ωραια διαδρομη ωραιες φωτογραφιες μενω εκει διπλα στην νεα φιλοθεη και οταν ερχομαι αθηνα κανω αυτη την διαδρομη περιπου καθε φορα που μετακινουμαι με το αμαξι .

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

εξαιρετικη η αναρτηση σου.Περπατησα και γω μαζι με σενα σε αυτες τις ομορφιες που ευτυχως υπαρχουν ακομα γυρω μας.
Εύχομαι σε όλους μας μια ευτυχισμενη και τυχερη εβδομάδα με τα λιγότερα προβλήματα

kariatida62 είπε...

@ΑΛΙ:Καλησπέρα Αλι...Περνάς ε?
Κάποια μέρα σταμάτα να πιεις και κανένα καφέ επάνω στο Αττικό Άλσος...έχεις πάει ποτέ εκεί?
Να πάρεις τα παιδιά και την Δήμητρα και να πάτε...

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

βρε καρυ τι όμορφες περιπλάνήσεις είναι αυτές;; μια η αρτίστα μας στα αναφιώτικα εσυ στα τουρκοβούνια..
ΌΝΕΙΡΟ η βόλτα που μας έκανες..
Βαθειές ανάσες να μας χαρίζεις πάντα!! Φιλια!!

kariatida62 είπε...

@JK o SKROUTZAKOS: Γειά σου Σκρουτζάκο μου. Ποτέ δεν ξεχνάς να περάσεις να μας ευχηθείς καλή εβδομάδα. Είσαι ο καλύτερος ταχυδρόμος!

kariatida62 είπε...

@ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Είδες Πέλα μου, και γω και το Αρτιστάκι πιάσαμε τα βουνά..! :))

Ευχαριστήθηκα που χάρηκες την βόλτα μας!
Φιλιά

μαχαιρης είπε...

Nα λοιπον που ηρθα κι εγω...
Εκδρομη εσυ...Εκδρομη κι εγω...
Εκει που λες...
Οτα ειμαστε παιδια...Επηγαιναμε για να...Κανουμε πατινια...[τεραστιες κατηφορες..Που τις καναμε με τα ΤΑΦ..
πατινια με..τρια ρουλμαν..]Μετα...
πηγαιναμε για το τσιγαρο..
Ηθελα να εκφρασω και μια απορια...
Δεν θα μπορουσαν οι μαθητες των γυμνασιων της περιοχης να καθαρισουν;;Τοσο βαρυ ειναι αυτο..;;

μαχαιρης είπε...

Για τους Αρβανιτες...Σου εχω ξαναγραψει παλια...Ειμαι γαμπρος σε σοι Αρβανιτικο...Η Μαχαιρενα μιλαει
αρβανιτικα..Οταν θυμωνει..!! Και ο πεθερος μου...Μιλουσε ΜΟΝΟ αρβανιτικα...Δεν ξερω αν υπαρχουν "διαβαθμισεις" και "σογια" μεταξυ των Αλβανων και των Αρβανιτων...Ομως...
ΚΑΙ Τα Λιοσα, οπως και ο Ασπροπυργος, η Ελευσινα και τα γυρω χωρια [Μαγουλα...Μαντρα...] ειναι Αρβανιτοχωρια..Οπως και η Φυλη, εξ αλλου...!!Ετσι, ειμαι σε θεση να σου πω..Με μεγαλη προσεγγιση...Οτι οι Αρβανιτες...ΠΟΤΕ δεν υπηρξαν Ελληνες, φυλετικα...Το συντακτικο τους..αλλαξε λιγο μετα την εισοδο τους στον ελληνικο χωρο, μια και...
περιεχονται στη διαλεκτο, πολλες ελληνικες λεξεις...Αλλα κατα βασιν ΔΕΝ ειναι ελληνικο...
Εχουν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ πολιτιστικες και
θρησκευτικες διαφορες..Απο μας...
[ΠΧ Δεν ειναι φιλοξενοι...Καθολου δεν καταλαβαινουν την εννοια της φιλοξενιας, και αντιθετως,αντιπαθουν ολους τους αλλους, που δεν ειναι Αρβανιτες...]
Ομως το πιστευουν ακραδαντα...
Οτι ειναι Ελληνες...!!
Ειναι,νομιζω, αυτος ο "λογικος αυτοπροσδιορισμος"..Που σου εχω ξαναπει...[ΠΧ οι Πακιστανοι...
Νομιζουν πως ειναι Αραβες...Οι Πολωνοι, νομιζουν πως ειναι..Ευρωπαιοι,ενω ειναι Καρασλαβοι,ξεγυρισμενοι κλπ]
Εχω και αλλα, πολλα στοιχεια...
Επισης..Υπαρχει στα Λιοσα και ο πολιτιστικος συλλογος"Η ΓΡΙΖΑ"..
Αλλα,δεν καταλαβαινω...!!
Γιατι να μας πειραζει, που καποιοι που ΔΕΝ ειναι Ελληνες..
ΘΕΛΟΥΝΕ ΜΕ ΟΛΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ να ειναι...
Και προσφερουν και τη ζωη τους ακομα, γι αυτο...;;

kariatida62 είπε...

@Μαχαίρης Νο 1: Καταλαβαίνω τι μου λες...ότι οι Αρβανίτες δεν ήσαν ποτέ, ένα ελληνικό φύλο αλλά απέκτησαν ελληνική συνείδηση.
Και δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί εμάς να μας ενοχλεί...
Μα δεν νομίζω ότι ενοχλεί εμάς, άλλους ενοχλεί και ισχυρίζονται πως όλοι αυτοί(οι παπούδες) δεν ήσαν Έλληνες. Μέσα δε απο αυτό τον ισχυρισμό διεκδικούν και ελληνικά εδάφη.Μήπως δεν έχεις ακούσει την Αλβανικη αυτή εθνικιστική θεωρία?

kariatida62 είπε...

@Μαχαίρης Νο2: Kαλά εσύ απο πού ερχόσουν στα Τουρκοβούνια με τα πατίνια? Ησυχος πολύ πρέπει να ήσουν πιτσιρικάς, δεν θάφευγες απο τα φουστάνια της μαμάς σου...:))
Συμφωνώ για τα σχολεία της περιοχής.
Αλλά αυτά θέλουν προτροπές απο τους δασκάλους, τι περιμένεις απο τα παιδιά μόνο?
Έχουν τόσα στο κεφάλι τους τα καυμένα, να καθαρίσουν τα πάρκα τώρα τους έμεινε να σκεφτούν.
Ας πάνε να τα καθαρίσουν και όλοι οι συνταξιούχοι που κάθονται ολημερίς και οληνυχτίς...να σκύψουν και λίγο να ασκηθούν!(Τα ΚΑΠΗ της Κυψέλης-Πολυγώνου)

Αγγελική είπε...

Καλησπέρα, εγώ δεν θα συμφωνήσω με τον φίλο Μαχαίρη σε ότι αφορά την καταγωγή των Αρβανιτών.
Είναι γνωστό σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, ότι οι Αρβανίτες είναι Eλληνες, με αρχαιοελληνικές καταβολές και είναι φύλλο των Πελασγών.
Καμμιά σχέση δεν έχουν με τους Αλβανούς που είναι μεταγενέστεροι των Αρβανιτών.Για περισσότερα στοιχεία πήγαινε στο blog του Θάνου Ευή koukfamily, που έχουν και σχετικό άρθρο.

kariatida62 είπε...

@Μαίρη: Απο τους Πελασγούς ή απο τους Ιλλυριούς? Πραγματικά έχω πολύ μπερδευτεί! Θα πάω στο μπλογκ που μου συστήνεις...
Σημασία όμως έχει ότι και νάναι πως οι άνθρωποι είχαν ελληνική συνείδηση, έζησαν, μεγάλωσαν σε ελληνική γη πολέμησαν γι'αυτήν και την υπεράσπισαν απ'όλους εμάς που την προδίδουμε κάθε μέρα!
Ευχαριστώ Μαίρη για την υπόδειξη...

μαχαιρης είπε...

Καρυ μας...Αυτες οι απαιτησεις των...Αλλων, που λες...Ειναι γελοιες και το ξερουν πρωτα απ ολα οι...Αλλοι...
Για την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ των Αρβανιτων...
Προκαλω εγω[που δεν ειμαι Αρβανιτης]
Τους...Αλλους...!!!
Να ερθουν να τα πουνε αυτα...Στην κεντρικη πλατεια του Ασπροπυργου...
Της Ελευσινας...
Της Μαγουλας...
Της Μαντρας...
Της Φυλης...
ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ Αρβανιτοχωριων που λεει ο Αντωνης πιο πανω...!!!

Να γνωρισουνε και οι...Αλλοι...!!
Την αρβανιτικη ευγενεια...
Τη φιλοξενια...
Τον πολιτισμο τους...
Τη διαλεκτικη και την...ευχερια διαλογου τους...!!!

ΧΑΧΑΧΑΧΑ...Μα θα εχει πλακα τεραστια...!!!

Θα γελουσε και ο Ιλλυριος...ΑΛΗ ΠΑΣΣΑΣ...Αν το εβλεπε αυτο...!!

kariatida62 είπε...

Μαχαίρη, εδώ οι υποδείξεις της Μαίρης:
Ο ΕΞΑΛΒΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΜΑΣ :

Το θέμα Αλβανοί και Αρβανίτες είναι ένα θέμα ιδιαίτερα λεπτό. Εδώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η σημερινή Αλβανία είναι ένα μόρφωμα που το έφτιαξαν οι Μεγάλες Δυνάμεις, με πρωταγωνίστρια της Ιταλία, η οποία ανέκαθεν την έβλεπε σαν προτεκτοράτο της, παρ’όλο που η περιοχή αυτή ήταν ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ, από τα αρχαία χρόνια. Αυτό το μαρτυρά η Ιστορία, οι Αρχαιότητες που υπάρχουν διάσπαρτες σε όλη την περιοχή αλλά και ο Ελληνισμός που ζει εκεί. Άλλωστε, το εθνικό όνομα του μορφώματος αυτού είναι Shqiperia, με τα ανάλογα παράγωγα

Στο κλασικό του βιβλίο του «ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ», ο (μακαρίτης πλέον) συγγραφέας Αριστείδης Π. Κόλλιας , Αρβανίτης και ο ίδιος, υποστηρίζει με σοβαρά επιχειρήματα, ότι οι Αρβανίτες είναι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων και το γλωσσικό τους ιδίωμα, τα λεγόμενα ‘Αρβανίτικα’, έχουν τις ρίζες τους στην γλώσσα των αρχαίων Πελασγών, η οποία δεν υπάρχει σε γραπτή μορφή. Ακόμα και το τόσο δημοφιλές από τους Αλβανούς όνομα Ιllyr προέρχεται από τον Έλληνα Ιλλυριό, γιο του Κάδμου και της Αρμονίας. Εν πάση περιπτώσει, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, Αρβανίτες. ονόμαζαν τους Χριστιανούς Έλληνες και σκληροτράχηλους πολεμιστές, ενώ ‘Τουρκαλβανούς’ ονόμαζαν τους Μουσουλμάνους Αλβανούς, όχι μόνο λόγω θρησκείας, αλλά και γιατί πολεμούσαν ενάντια στους Έλληνες, συνήθως μαζί με τους Τούρκους, αλλά και μόνοι τους, όπως ο Αλή Πασάς εναντίον των Σουλιωτών. Ένας μάλιστα από τους εθνομηδενιστές υπεστήριξε ότι ο πόλεμος μεταξύ του Αλή Πασά και των Σουλιωτών ήταν ….Αλβανικός εμφύλιος (μια βρεγμένη σανίδα, βρε παιδιά !!!)