bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Η περιπετειώδης ιστορία ...ενός ονόματος! Νο 2

ΣΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ...
ΚΟΜΙΝΤΕΡΝ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Μετά τις διεθνείς συνθήκες που υπογράφτηκαν μεταξύ νικητών και ηττημένων του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου και περιελάμβαναν συνοριακές αλλαγές, στρατιωτικές δεσμεύσεις και οικονομικούς όρους, άρχισαν οι αμφισβητήσεις και οι τάσεις αναθεωρητισμού και ρεβανσισμού.
Η Ευρώπη χωρίστηκε σε χώρες υποστηρικτές του μεταπολεμικού status quo και σε χώρες που επεδίωκαν την αναθεώρηση των συνθηκών.
Ηγέτες και αξιωματούχοι όλων των κρατών - μεταξύ τους ο Ελευθέριος Βενιζέλος, δεύτερος από αριστερά στη δεξιά πλευρά του τραπεζιού - διαπραγματεύονται τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας
Εξι μήνες διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ των Συμμάχων- οι οποίοι διαπληκτίζονταν μεταξύ τους για τους όρους που έπρεπε να επιβληθούν στην ηττημένη Γερμανία και για το τι θα αποκόμιζε η καθεμία- κατέληξαν σε ένα ιστορικό κείμενο το οποίο συνέταξαν ουσιαστικά οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας και της Αγγλίας, ο (εκδικητικός) Ζορζ Κλεμανσό και ο (ισορροπιστής) Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ, αντιστοίχως, με τη σύμπραξη του (ιδεαλιστή) αμερικανού προέδρου Γούντρο Γουίλσον. Ο ιταλός πρωθυπουργός Βιτόριο Ορλάντο διαφώνησε για το μικρό μερτικό που πίστευε ότι έπαιρνε η χώρα του και αποχώρησε, ακολουθούμενος από τον ρουμάνο ομόλογό του Ιον Μπρετιάνου. Η Ρωσία, όπου το κομμουνιστικό καθεστώς δεν είχε ακόμη σταθεροποιηθεί, δεν εκλήθη στη διάσκεψη.
Η Συνθήκη (ειρήνης) των Βερσαλλιών τιμωρούσε τη Γερμανία- την κατονόμαζε ως «απολύτως υπεύθυνη» (Αρθρο 231) του πολέμου 1914-1918- και την υποχρέωνε να εγκαταλείψει εδάφη της στη Γαλλία και στην Πολωνία, «να παραχωρήσει» τις αποικίες της στην Αφρική
Η πρώτη αναθεωρητική φωνή ερχόταν απο την Βουλγαρία, ενώ υπερ του status quo ήταν η Γιουγκοσλαβία, η Ελλάδα και η Ρουμανία.
Απο τις μεγάλες δυνάμεις που είχαν ιδιαίτερα συμφέροντα στην βαλκανική χερσόνησο , η Αγγλία και η Γαλλία στήριζαν την μεταπολεμική τάξη πραγματων, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία επεδίωκαν την αναθεώρησή τους.
Η Μάχη του Σκρα θεωρείται μια από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού στη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου
Συγκεκριμένα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η περιοχή του Σκρά της ομώνυμης σήμερα περιοχής στο Νομό Κιλκίς είχε οργανωθεί αμυντικά από τους Βουλγάρους οι οποίοι και παρενοχλούσαν τα Συμμαχικά στρατεύματα ιδίως στην δυτικά του Αξιού ποταμού περιοχή. Έτσι αποφασίσθηκε από τον Γάλλο επικεφαλής, αρχιστράτηγο Γκυγιωμά η κατάληψη της περιοχής από μονάδες του ελληνικού Σώματος Στρατού Εθνικής Αμύνης, διοικητής των οποίων ήταν ο αντιστράτηγος Εμμανουήλ Ζυμβρακάκης. Η επίθεση διεξάχθηκε από πέντε συνολικά συντάγματα πεζικού
Η "Νίκη του Σκρα" όπως αναφέρεται στην ελληνική στρατιωτική ιστορία εξέπληξε τόσο τους συμμάχους όσο και τους εχθρούς. Με δεδομένο τη πολύ καλή οχύρωση των βουλγαρικών δυνάμεων που υποστηριζόταν με πολυάριθμο πυροβολικό, η θέση τους θεωρούταν απρόσβλητη και ύστερα μάλιστα από την αποτυχία που είχε σημειώσει ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 1917, η 122α γαλλική Μεραρχία στη προσπάθειά της να την εξουδετερώσει. Κανείς από τους συμμάχους δεν περίμενε να δει να διασπάται από την ορμή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων μια τέτοια οχύρωση σ΄ ένα μέτωπο μήκους 12 χλμ και βάθους 1-2 χλμ με συνέπεια την πλήρη κυριαρχία. Η Βουλγαρική διοίκηση παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες επανακατάληψης και τις σφοδρές αντεπιθέσεις της δεν κατάφερε να επανακτήσει τις θέσεις της.
Η Σοβιετική Ένωση τηρούσε μια ιδιαίτερη στάση. Επιδιώκοντας να σπάσει την διεθνή της απομόνωση, καταδίκαζε την συμφωνία των Βερσαλλιών(απο την οποία είχε αποκλειστεί) ως ιμπεριαλιστική και ληστρική σε βάρος των λαών.
Επεδίωκε λοιπόν την ανατροπή των συμφωνιών με την επαναστατική δράση των λαικών μαζών.
Η διάλυση των μεγάλων αυτοκρατοριών, όπως αυτή της Αυστροουγγαρίας ,της Οθωμανικής και της Ρωσικής και η δημιουργία νέων κρατιδίων, η διευθέτηση των συνόρων των ηττημένων χωρών σύμφωνα με τα συμφέροντα των νικητών  δημιούργησαν πολλές εστίες συγκρούσεων.
Στα  Βαλκάνια, οι διεθνείς συνθήκες έφεραν το εξής σκηνικό.
Η Βουλγαρία έχασε την Δυτική Θράκη προς όφελος της Ελλάδας και περιοχές στα δυτικά σύνορά της προς όφελος του Βασιλείου  Σέρβων-Κροατών-Σλοβένων.(απο το 1929 έγινε Γιουγκοσλαβία)
Η Ρουμανία εξασφάλισε απο την πρώην Αυστροουγγαρία την Τρανσυλβανία και το ανατολικό Βανάτο, ενώ απο την Ρωσία την Βεσσαραβία και κατοχύρωσε την περιοχή της Δροβουτσάς που διεκδικούσε η Βουλγαρία.
Η Ελλάδα μετά την μικρασιατική περιπέτεια εξασφάλισε την Δυτική Θράκη.
Το μακεδονικό ζήτημα, όπως καταλαβαίνεις είναι άρρηκτο συνδεδεμένο με τα αποτελέσματα του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, εφ'όσον εδάφη της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας απελευθερώθηκαν και μοιράστηκαν ξανά μετά τους δύο Βαλκανικούς πολέμους.
Οι μετακινήσεις πληθυσμών κατά την διάρκεια των πολέμων, που έγιναν σύμφωνα με συμβάσεις περί "ανταλλαγής πληθυσμών" άφησαν εκκρεμότητες . Μία απ'αυτές ήταν οι σλάβικοι πληθυσμοί της Μακεδονίας.
Γύρω απο το Μακεδονικό θέμα ήσαν αρκετοί οι παράγοντες που λάμβαναν μέρος.
 Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Μακεδονία
 Πρώτα και κύρια ήσαν οι αυτόχθονες κάτοικοι της περιοχής, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην ελληνική Μακεδονία, οι Σέρβοι έποικοι της σερβικής Μακεδονίας, οι Βούλγαροι πρόσφυγες του μετακινήθηκαν απο την Ελλάδα και την Γιουγκοσλαβία και τέλος οι ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν  με πρώτη την Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση(ΕΜΕΟ) που δρούσε κυρίως στην Βουλγαρία και την Γιουγκοσλαβία και διεκδικούσε μία αυτόνομη- ανεξάρτητη Μακεδονία.
Η Βουλγαρία προσπαθούσε να ελέγξει τη δράση των ενόπλων της ΕΜΕΟ, που χρησιμοποιούσε την χώρα ως βαση εξορμήσεων στη γιουγκοσλαβική και σε μικρότερο βαθμό στην ελληνική Μακεδονία.
Οι συγκρούσεις των ανταρτών της ΕΜΕΟ με τον γιουγκοσλαβικό στρατό οδήγησαν πολλές φορές τις δύο χώρες στο χείλος της σύγκρουσης, γεγονός που η ηττημένη και αδύναμη Βουλγαρία ήθελε να αποφύγει.
Απο την άλλη  χρειαζόταν την ΕΜΕΟ και τις άλλες ένοπλες οργανώσεις στο βαθμό που μπορούσε να τις ελέγξει, ως μέσο πίεσης στη διεθνή κοινότητα για την ειρηνική αναθεώρηση της συνθήκης του Νειγύ με την οποία έχασε την επαρχία της Δοβρουτσάς(πήγε στην Ρουμανία), την περιοχή που περιλαμβάνεται ανάμεσα στο Δούναβη και τη Στρώμνιτσα(πήγε στην Γιουγκοσλαβία)και παραιτήθηκε απο κάθε αξίωση επι της δυτικής Θράκης (που ήρθε στην Ελλάδα).
Ετσι η έξοδος των Βουλγάρων στο Αιγαίο πέλαγος έκλεινε.
Η Γιουγκοσλαβία αντιμετώπιζε απο την ίδρυσή της σοβαρά εθνικά προβλήματα.
Οι Κροάτες και οι Σλοβένοι διεκδικούσαν απο την σερβική κυρίαρχη ελίτ, εθνικά δικαιώματα που σε ορισμένες περιπτώσεις έφταναν μέχρι και το αίτημα της αποχώρησης απο το ενιαίο κράτος.
Το μακεδονικό πρόβλημα στο νότο της χώρας αποτελούσε αγκάθι στις σχέσεις με την Βουλγαρία.
Η Γιουγκοσλαβική πολιτική έναντι των πληθυσμών της γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας ήταν βίαιη.
Η "Νότια Σερβία" όπως την αποκαλούσαν στο Βελιγράδι ήταν απαραίτητη στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση για λόγους γεωπολιτικούς. Ο στόχος της ήταν η κάθοδος προς την Θεσσαλονίκη !
Η Ελλάδα, επεδίωκε την κατοχύρωση των νέων  συνόρων της και φυσικά τον εξελληνισμό των Σλαβόφωνων που παρέμειναν στην χώρα ή τον εξαναγκασμό τους σε μετανάστευση.
Η Κομμουνιστική Διεθνής (Κομιντέρν) ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1919 με πρωτοβουλία του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) με σκοπό την συνένωση των κομμουνιστικών κομμάτων όλου του κόσμου σε μια ενιαία παγκόσμια κομμουνιστική επαναστατική οργάνωση.
 Τον Νοέμβριο του 1918 στην Ελλάδα ιδρύεται το "Σοσιαλιστικό  Εργατικό Κόμμα Ελλάδος"(ΣΕΚΕ) και τον Απρίλιο του 1920 αποφασίζει την οργανική ένταξή του στην Κομιντέρν, ενώ τον Δεκέμβριο του 1924 μετανομάζεται σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ) .
 Τον Ιανουάριο του 1920 δημιουργείται η Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία(ΒΚΟ), στην οποία μέλη της γίνονται τα κομμουνιστικά κόμματα της Ελλάδας, Γιουγκοσλαβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
Ο περιβόητος όρος Σλαβομακεδόνες, που προέκυψε ως συνέπεια των αποφάσεων της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας (ΒΚΟ) στις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, οι οποίες επικυρώθηκαν οριστικά από το 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (17-6 έως 8-7-1924), που δέχθηκε ως ορθό και επαναστατικό το σύνθημα της ΒΚΟ για "ενιαία και ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη".Η θέση αυτή υιοθετήθηκε πλήρως στο Τρίτο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Κ) που διεξήχθη από 26-11 έως 3-12-1924, με την επικράτηση της γραμμής Πουλιόπουλου, ο οποίος κατέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα και το ΣΕΚΕ(Κ)   Ο όρος ανασύρεται κατά περίπτωση για να περιγράψει μια φαντασιακή εθνότητα, την οποία Σκοπιανοί και σκοπιανολάγνοι κάθε αποχρώσεως και προελεύσεως χρησιμοποιούν κατά κόρον ως βάση της επιχειρηματολογίας τους.
Σύνθημα της ήταν η ένταξη μιάς ενιαίας και ανεξάρτητης Μακεδονίας μέσα σ'αυτήν.Μ'αυτό τον τρόπο θεωρήθηκε ότι αποκαθίστατο ο λενισμός.

Τα εθνικά θέματα που ήσαν οξυμμένα, απασχόλησαν την Κομιντέρν, η οποία μοναδικό σκοπό είχε την  προσέγγιση των προλετάριων και των εργαζομένων όλων των εθνών και χωρών στην κοινή επαναστατική πάλη για την ανατροπή των τσιφλικάδων και της μπουρζουαρίας που θα οδηγούσε στην εξαφάνιση της εθνικής καταπίεσης και ανισότητας.
Προυπόθεση όμως των παραπάνω θεωριών ήταν η απαλλαγή των εργατών απο εθνικές αυταπάτες...όπως τις χαρακτήριζαν.
Η εργατιά θάπρεπε να προχωρήσει σε πελώριες "εθνικές θυσίες" χάριν της ανατροπής του παγκόσμιου κεφαλαίου.
Η πολιτική της Κομιντέρν ως προς το Μακεδονικό ζήτημα σχηματικά χωρίζεται σε τρεις περιόδους:
 Η πρώτη καλύπτει το διάστημα  1912-1922, η δεύτερη το 1923-1934 και η τρίτη 1934-1939.
Mέχρι το 1923 ο εθνικισμός και τα εθνικά κινήματα αντιμετωπίζονται ως εμπόδια της ταξικής συνειδητοποίησης των εργατών.
Στην δεύτερη περίοδο κυριάρχησε η αντίληψη ότι τα εθνικά κινήματα μπουρούν να γίνουν σύμμαχοι του εργατικού κινήματος και στην τρίτη περίοδο με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, τα εθνικά κινήματα εντάχθηκαν στην λογική του λαικού μετώπου ενάντια στον φασισμό και το ρεβανσισμό, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ειρήνης.
Η ιδέα της ενιαίας και ανεξάρτητης Μακεδονίας  κάτω απο τις διαμορφωμένες τότε συνθήκες έγινε δεκτή απο τα βαλκανικά Κομμουνιστικά Κόμματα.
 ΤΙ ΗΤΑΝ Η ΕΜΕΟ(ενωμένη)
Το 1925 υπο την αιγίδα της Κομιντέρν ιδρύθηκε στην Βιέννη απο παράγοντες της αριστερής τάσης στο μακεδονικό κίνημα, η ΕΜΕΟ(εν.) η οποία στην ιδρυτική διακήρυξη δήλωνε πως η ένωση του επαναστατικού μακεδονικού κινήματος σε μια ενιαία επαναστατική οργάνωση σημαίνει προπάντων ότι παίρνουν τέλος οι αγώνες μεταξύ των διαφόρων μακεδονικών οργανώσεων και ομάδων.
Οι αντιπρόσωποι των οργανώσεων αυτών γνωστοποιούσαν πως η ένωση των διασκορπισμένων δυνάμεων του μακεδονικού επαναστατικού κινήματος και το ενιαίο μακεδονικό επαναστατικό μέτωπο ήταν τετελεσμένο γεγονός.
Η ΕΜΕΟ(εν) απέκτησε επαφές με εθνικές οργανώσεις των Βαλκανίων και με τα βαλκανικά κομμουνιστικά κόμματα. Η δράση της ήταν κυρίως προπαγανδιστική.
Το 1937 έγινε ξεκάθαρο ότι η χιτλερική Γερμανία επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί το μακεδονικό κίνημα  για να το μετατρέψει σε όργανό της και η Κομιντέρν προειδοποίησε τους βαλκάνιους κομμουνιστές για τον κίνδυνο.
Για να γίνει μάλιστα πιο αποτελεσματική η δουλειά αποφασίστηκε η αποκέντρωση της ΕΜΕΟ(εν). Ιδιαίτερα για την Ελληνική Μακεδονία αποφασίστηκε η παύση της δράσης της οργάνωσης.
Συμπερασματικά λοιπόν η εμπλοκή της Κομιντέρν και των κομμουνιστικών κομμάτων στο Μακεδονικό αποτελεί μια ιστορία αποφάσεων διαφόρων οργάνων χωρίς όμως πρακτικό πολιτικό αποτέλεσμα.
Οι ερευνητές της Ιστορίας του μεσοπολέμου κατέληξαν πως οι αστικές κυβερνήσεις λόγω του φόβου της πολιτικής της Σοβιετικής Ενωσης  και της δράσης του Κομμουνιστικού κόμματος  για ανατροπή του κοινωνικού καθεστώτος, χρησιμοποίησαν την ανάμιξη της Κομιντέρν στο μακεδονικό ζήτημα για να πλήξουν το κομμουνιστικό κίνημα.
Η μακεδονική πολιτική των κομμουνιστικών κομμάτων απέκτησε ουσιαστικά πολιτική υπόσταση κατά την δεκαετία του '40 όταν αναπτύχθηκαν τα κινήματα αντίστασης και μετά τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο και εφ'όσον αυτά επικράτησαν στην Βουλγαρία και την Γιουγκοσλαβία.
Οι διαφωνίες που προέκυψαν ανάμεσα στα κομμουνιστικά κόμματα περί της Μακεδονικής πολιτικής, ξεκινούσαν μέσω των νέων δεδομένων που διαμορφώθηκαν στον βαλκανικό χώρο με την λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

                                                                  συνεχίζεται...


 Βασισμένο στα αποσπάσματα της μελέτης του Γιώργου Λεοντίδη
Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ
Χρησιμοποιήθηκε βιβλιογραφία και πηγές:
Ν.D. Smirnova: Η πολιτική της Ιταλίας στα Βαλκάνια
G.E.Zinov'ev: Οι προοπτικές της παγκόσμιας επανάστασης-Κομμουνιστική Διεθνής-Μάιος 1919 σ41-42
Ιδρυση καταστατικό και αποφάσεις της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας σ21-22
 Το ΚΚΒ,  η Κομιντερν και το Μακεδονικό Ζήτημα 1917-1946τόμος 1 Glavno Upravliene na ARHIVITE,Σόφια1998,σ.87
Απόφαση της 5ης Βαλκανικής Συνδιασκεψης
Εισήγηση του μέλους της ΕΕΚΔ στην 7ηΒαλκανική Κομμουνιστική Συνδιάσκεψη
ΤΟ ΚΚΒ , η Κομιντερν και το Μακεδονικό ζήτημα σ.151
Βιέννη 20 Οκτωβρίου 1924 Επιστολή του αντιπροσώπου της ΕΕΚΔ Μιχαήλοφ προς το προεδρείο της ΕΕΚΔ
Μόσχα Μάιος 1925 Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΒΚΟ για το ενιαίο επαναστατικό μέτωπο στα Βαλκάνια
Μόσχα 28 Αυγούστου 1926 Απόσπασμα απο τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΕΚΔ και ΚΕ του ΠΚΚ
Επιστολή της ΒΚΟ προς ΚΕ του ΚΚΕ, Βιέννη,28 Μαίου 1927 τόμος Α΄ σ.183-187
Η Κομμουνιστική Διεθνής μέσα απο ντοκουμέντα 1919-1932
Σχέδιο απόφασης για την δουλειά των  κομμουνιστών στο μακεδονικό εθνικοαπελευθερωτικο κίνημα, Δεκέμβριος 1929 σ.726
Πληροφοριακό υλικό για την ΕΜΕΟ προς την ολομέλεια της ΕΕΚΔ
Επιστολή του Βλαντιμίρ Ποπτόμοφ προς το Βαλκανικό Επαναστατικό Κέντρο 23 Οκτωβρίου 1933
Πρακτικά του Πέμπτου Συνεδρίου της Κομιντερν
Πρακτικά απ'το VIIσυνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς και ο αγώνας ενάντια στον Φασισμό και τον πόλεμο σ.375-376
Σχέδιο απόφασης της ΕΕΚΔ για τα καθήκοντα του μακεδονικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Μόσχα 20 Μαρτίου 1937 σ.1008-1011

35 σχόλια:

Magia da Inês είπε...

Olá, amiga,
Passei para uma visitinha.
Beijinhos.
Brasil °º♫
°º✿
º° ✿♥ ♫° ·.

kariatida62 είπε...

@Magia da Ines: Kαλημέρα Μάγια!
Εμ' βέβαια πρωί-πρωί μόνο εσύ θα μπορούσες να περάσεις να μου κάνεις επίσκεψη...γιατί εσύ δεν καταλαβαίνεις οπότε και δεν θα με διάβαζες...χαχα
Να είσαι καλά Μάγγια, ευχαριστώ που δεν μας ξεχνάς

a-kentavrou είπε...

Επειδή η ιστορία γράφεται από ανθρώπους και το ζητούμενο για την ιστορική γραφή είναι πάντα η αντικειμενικότητα ,είναι χρήσιμο να γνωρίζω τις πηγές πληροφοριών.
Ανεξάρτητα από αυτό βλέπω στοιχεία αντικειμενικότητας κατά τη δική μου κρίση.πχ Η Ελλάδα, επεδίωκε την κατοχύρωση των νέων συνόρων της και φυσικά τον εξελληνισμό των Σλαβόφωνων που παρέμειναν στην χώρα ή τον εξαναγκασμό τους σε μετανάστευση.Η ύπαρξη σλαβομακεδόνων στην σημερινή ελληνική επικράτεια είναι ένα ζήτημα που το αρνείται η σημερινή Ελλάδα.Είναι το ίδιο ζήτημα με το αν υπάρχει Τουρκική μειονότητα που εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει αλλά υπάρχει μόνο Μουσουλμανική.
Εδώ κάνω ένα σημαντικό ερώτημα που είναι κυρίαρχο και η ιστορική αναφορά σου ίσως δώσει απάντηση.
Καλλιεργούνται Εθνικά ψέματα στη σημερινή Ελλάδα?

Frezia είπε...

A, πα,πα...Αν γινόταν ανεξάρτητο κράτος η Μακεδονία, τώρα δεν θα μιλούσαμε εμείς...

Frezia είπε...

Συγνώμη λάθος, το Ιντερνέτ δεν
έχει σύνορα...θα μιλούσαμε.
Χα.χα...

kariatida62 είπε...

@α-Κενταύρου: Kένταυρε,
Σκοπίμως δεν αναφέρω ακόμη τις πηγές γιατί δεν θέλω να προκαταλάβω τους τυχόν αναγνώστες του αφιερώματος, ώστε να το εκτιμήσουν με προκαταλείψεις κάτω απο κομματικά κριτήρια!
Μου λες:"Η Ελλάδα, επεδίωκε την κατοχύρωση των νέων συνόρων της και φυσικά τον εξελληνισμό των Σλαβόφωνων που παρέμειναν στην χώρα ή τον εξαναγκασμό τους σε μετανάστευση.Η ύπαρξη σλαβομακεδόνων στην σημερινή ελληνική επικράτεια είναι ένα ζήτημα που το αρνείται η σημερινή Ελλάδα.Είναι το ίδιο ζήτημα με το αν υπάρχει Τουρκική μειονότητα που εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει αλλά υπάρχει μόνο Μουσουλμανική."
Στο Νο1 του αφιερώματος αναλύω πώς ακριβώς είχε το εθνολογικό χαλί στην περιοχή της Μακεδονίας. Ελληνες, Αρβανίτες,Σλάβοι, Βλάχοι,Τούρκοι κλπ.
Παρόμοια εικόνα υπήρχε σ'όλη την ελληνική επικράτεια πριν την απελευθέρωσή της σε ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.
Θα πρέπει ακόμα να σου αναφέρω πως σε πολλές περιοχές συναντούσαμε πληθυσμούς που ομιλούσαν τοπικές διαλέκτους που είχαν γλωσσικά στοιχεία της Βουλγαρικής, Γουγκοσλαβικής χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι αυτοί οι πληθυσμοί ανήκαν σ'αυτές τις εθνότητες και δεν είχαν ελληνική συνείδηση!π.χ. Καπετάν Κόττας(για αυτό παροτρύνω το Μαμούνι να βλέπει και τις φωτό με τις πηγές)
Η ανταλλαγή πληθυσμών που έγιναν με διεθνείς συμβάσεις είναι ένα ιστορικό γεγονός που κανείς δεν αμφισβητεί! Όμως άφησαν πολλές εκκρεμότητες που αργότερα δημιούργησαν προβλήματα κυρίως κατά την δεκαετία του '40 και μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο με την επικράτηση του κομμουνισμού σε πολλές Βαλκανικές χώρες. Αυτά όμως θα τα δούμε αναλυτικά στα επόμενα επεισόδια...λίγο υπομονή!

kariatida62 είπε...

@Ελισάβετ:Θα μιλούσαμε με μεγάλη δυσκολία(μέσω google)γιατί εσύ θα γνώριζες την Σερβική ή Βουλγαρική και γω την Ελληνική...

IonnKorr είπε...

Α ρε Κάρυ

"να σου αναφέρω πως σε πολλές περιοχές συναντούσαμε πληθυσμούς που ομιλούσαν τοπικές διαλέκτους που είχαν γλωσσικά στοιχεία της Βουλγαρικής, Γουγκοσλαβικής χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι αυτοί οι πληθυσμοί ανήκαν σ'αυτές τις εθνότητες και δεν είχαν ελληνική συνείδηση!"

Και εγώ να σου αναφέρω ότι τα ίδια λένε και οι Βούλγαροι και οι Σκοπιανοί.

"σε πολλές περιοχές συναντούμε πληθυσμούς που ομιλούν Ελληνική διάλεκτο που χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι αυτοί οι πληθυσμοί δεν έχουν Βουλγαρική/Μακεδονική ελληνική συνείδηση!"
Αυτή η προπαγάνδα πως μοιάζει, ρε παιδί μου, στους λαούς?????

Μόνο οι ονομασίες αλλάζουν.

Κάτι σαν Κυβέρνηση, αντιπολίτευση ένα πράγμα. Ο ένας παίρνει τους λόγους του άλλου, μόλις αλλάξουν πόστα.

kariatida62 είπε...

@Ιonnkorr: Βρε Ιοnna, εγώ ποτέ δεν σου έχω ζητήσει κάτι! Θα στο ζητήσω τώρα.
Σε παρακαλώ πριν μου σχολιάζεις κάνε το κόπο φίλε μου να διαβαζεις όσα γράφω,αρχίζοντας απο το Νο1.
Αρκείσαι στα σχόλια και στις απαντήσεις που δίνω, φυλάς καραούλι και αποσπασματικά πιάνεσαι με μια κουβέντα και το κάνεις παντιέρα μετά!
Εσύ δεν βαριέσαι να διαβάζεις,σ'αρέσει...
Όταν όμως έρχεσαι εδώ μέσα γιατί το αποφεύγεις?
Γιατί ερχόμενος εδώ είσαι προκατειλλημμένος απέναντί μου και έρχεσαι για να διαφωνήσεις, χωρίς καν να εξετάσεις αυτά που γράφω και να θέσεις επι συγκεκριμένου τις τυχόν ενστάσεις σου?
Αυτό που κάνεις συνεχώς μαζί μου, ξέρεις δεν το κάνεις μόνο εσύ!
Το κάνει η πλειονότητα των Ελλήνων μεταξύ τους.Το διακρίνουμε κατά κόρον στους πολιτικούς και γι'αυτό μεταξύ μας σαν λαός δεν μπορούμε ποτέ να συμφωνήσουμε, έστω να συννενοηθούμε!

Για ποια προπαγάνδα μου μιλάς? Εχω ξεδιπλώσει την ιστορία απο το 1830 και γράφω-γράφω,αναλύω(επιγραμματικά βέβαια)δείχνω φωτογραφίες και παραπέμπω σε μικρές πηγές, που αν κάτσεις και τα διαβάσεις προσεχτικά θα διαπιστώσεις πως τουλάχιστον προσπαθώ να μην πέσω σε προπαγανδιστικές κορώνες αλλά να τεκμηριώνω με ιστορικά ντοκουμέντα!
Οταν σου αναφέρω το παράδειγμα του Καπετάν Κώττα(θα μπορούσα ν'αναφέρω κι'άλλους 10)ο οποίος ήταν Σλαβόφωνος αλλά την ώρα που απαγχονιζόταν απο Βούλγαρους κομιτατζήδες φώναζε ζήτω η Ελλαδα,και έρχεσαι μετά εσύ και μου λες ότι μιλώ με τον ίδιο προπαγανδιστικό τρόπο που μιλούν οι Σκοπιανοί και οι Βούλγαροι που έκαναν τον Κύριλλο και Μεθόδιο δικό τους, ε τώρα τι να κάτσω να σου απαντήσω?
Δεν θα μπορέσουμε να συννενοηθούμε στο ότιδήποτε! Δεν θέλεις να μ'ακούσεις, θέλεις απλά να καβγαδίσουμε...
Αλλά ξέρεις συνέχεια ο καβγάς κουράζει...
Είδες πως κλείνεις την Τ.V. όταν βλέπεις στα τηλεπαράθυρα τους πολιτικούς να τσακώνονται χωρίς να ακούει ο ένας τον άλλον, απλά λέει ο καθένας τα δικά του προσπαθώντας να επιβληθεί στον άλλον με την φωνή?
Την κλείνεις γιατί κουράζεσαι μαζί τους...
Ετσι θα μας κλείσουν και οι φίλοι μας στο τέλος! Τους έχουμε κουράσει...

kariatida62 είπε...

@ΙΟΝΝΚΟRR&KENTAYRE: Λοιπόν θα σας πω μια προσωπική μου εμπειρία.
Ο πατέρας ενός οικογενειακού μου φίλου, ήταν απο την Κοζάνη και Ελληνας αξιωματικός.
Οταν έβριζε την γυναίκα του,που η καταγωγή της ήταν απο την Φλώρινα την έβριζε στην ντόπια διάλεκτο και του απαντούσε εκείνη...για να μη καταλαβαινουμε εμείς και γίνουν ρόμπες στα μάτια μας. Όταν μικρούλα εγώ, τον ρωτούσα τι γλώσσα είναι αυτή που μιλάτε κυρ-Παντελή με την κυρά Δέσποινα μου απαντούσε: Eίναι Κοζανίτικη,δικιά μας Μακεδονική...
Η κυρά Δέσποινα πεταγόταν τότε και έλεγε όχι Φλωρινιώτικη είναι και μας την πήρατε εσείς...και μετά συνέχιζαν το βρισίδι άνετα και στα Ελληνικά!
Μ'αυτό το παράδειγμα τι θέλω να σας πω?
Πώς όταν λαοί που έχουν συγχρωτιστεί δεν είναι δυνατόν να μην επηρρεαστούν γλωσικά και πολιτιστικά!
Δεν πάει να πει πως η κυρά Δέσποινα και ο κυρ-Παντελής ήσαν Σλάβοι! Αν του τούλεγες ότι είσαι Σλάβος του κυρ-Παντελή θα σ'εσφαζε στο γόνυ εκείνη την στιγμή!
Καταλάβατε τώρα τι θέλω να σας πω?

leondokardos είπε...

Και σήμερα το πρωί μιλούσα με ένα φίλο μου για την ιστορία της χώρας μας. Και έλεγα ότι εμείς οι Έλληνες δε τιμούμε την ιστορία μας όπως πρέπει. Γράφεται συχνά απο άτομα που επιρεάζονται απο τις κομματικές τους πεποιθήσεις και διαστρεβλώνεται. Αρνούμαστε να αποδεχθούμε τις κακές μας στιγμές, γεγονότα που κάνουμε οτι ποτέ δεν υπήρξαν.
Κρίμα!

kariatida62 είπε...

Kαλά ποιός μου άλλαξε την ταυτότητα εμένα Καρυάτιδα 62 με λένε!
Ελα Χριστέ και 12 Απόστολοι!!!

kariatida62 είπε...

@leondokardos:Eλπίζω φίλε μου,αυτό να μη το λες για μένα!
Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα και οι πηγές μου είναι συγκεντρωτικές.(θα τις αναφέρω στο τέλος)

iamaticus είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΡΥ ΜΟΥ...

Για να δουμε ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ...
Με τους Πακιστανους τους Αλγερινους...τους Αραπαδες...τους Κινεζους ....ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΝΙΞΑΝΕ...

Ευτυχως που ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ και θα μας βαλουν ταξη.

Θιγεις ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ...αλλα απο τα πραγματα ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ πια...κατα τη γνωμη μου....

ευχαριστιες

Αγγελική είπε...

Συμφωνώ ότι οι ιστορικοί που είναι αντικειμενικοί και ρεαλιστές δεν είναι και πολλοί.
Ιδιαίτερα οι καινούργιοι είναι καθ΄υπαγόρευσιν ιστοριογράφοι.
Σημασία έχει ότι και τώρα επιχειρείται ένας καινούργιος αλληλοσπαραγμός για τον διαμελισμό της υπάρχουσας Ελλάδας κι εμείς καθόμαστε και τους κοιτάμε.
Τα σχέδια για τον καινούργιο διαμελισμό χρόνια τώρα είναι γνωστά σε ΝΑΤΟϊκούς κύκλους.
Καινούργιες μάχες του Σκρά, δεν θα χουμε την ευκαιρία να κάνουμε,φοβάμαι πως θα μας βάλουν να σκοτωθούμε μεταξύ μας.

kariatida62 είπε...

@ΙΑΜΑΤΙCUS:Καλώς μου ήρθες αγαπημένε μου!
Θίγω, Ιαμε, θίγω για τούτο και βλέπεις άπλα εδώ μέσα... Στα σοβαρά την κάνουμε ή σιωπούμε!
Η Ιστορία Ιαμε είναι Ιστορία και πρέπει να την γνωρίζουμε για να πορευόμαστε όσο το δυνατόν σωστά. Για να μην πέφτουμε σε μοιραία λάθη...
Και οι Έλληνες δεν γνωρίζουν την Ιστορία τους!
Μου λες τώρα οι Γερμανοί θα μας βάλουν σε τάξη...μου θύμισες όσους το '40 πίστευαν στο Γερμανικό μοντέλο του Χίτλερ και στην οργανωτικότητα του λαού του...είδαν όμως τ'αποτελέσματα..
Οι συμπτώσεις πάντως είναι εντυπωσιακότατες! Πάγκαλο είχαμε τότε Πάγκαλο έχουμε και τώρα!
Είδες τι σου είναι η Ιστορία?

kariatida62 είπε...

@Μαίρη: Σε τι να διαφωνήσω μαζί σου?
Σ'όλες τις παρατηρήσεις σου ευστοχία!
Σ'όλες τις παρατηρήσεις σου η πραγματικότητα, δυστυχώς!

dimitris είπε...

Kariatida62 καλησπερα, δυο ''μικρες'' επισημανσεις, 1] τ’ όνομα Μακεδονία, στη νότια περιοχή του Σερβικού Βασιλείου, το αποδέχτηκε ο Βενιζέλος, για να διαχωρίσει το τμήμα αυτό, από τις βλέψεις των εθνικιστών Βουλγάρων. Ανατρέξατε στην ιστορία, για να μάθετε, πως ενεπλάκη η Ελλάδα του Πάγκαλου (1925), σε πόλεμο με τη Βουλγαρία, με αφορμή ένα …σκύλο.
Πως οι Σέρβοι βοήθησαν τους Έλληνες και σε αντάλλαγμα πήραν τ’ όνομα «Μακεδονία», για μια περιοχή τους και το δικαίωμα χρήσης, στην ελεύθερη ζώνη, του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΡΑΠΟΡΤΟ.

2] Εχει υποστηριχτεί, ακόμη, ότι η θέση της 5ης Ολομέλειας για το Μακεδονικό ήταν στην πραγματικότητα επαναφορά της θέσης του 3ου έκτακτου Συνεδρίου του Κόμματος (1924), που μιλούσε για ανεξάρτητη Μακεδονία - Θράκη στα πλαίσια μιας Βαλκανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας. Ο ισχυρισμός, όμως, αυτός δεν είναι σωστός. Πέρα από τις αρκετές και σημαντικές αλλαγές, που έχουν στο μεταξύ μεσολαβήσει, η θέση του '49 αφορούσε τους Σλαβομακεδόνες και καμιά αναφορά δε γινόταν στη Θράκη, αλλά ούτε καν στη δημιουργία μακεδονικού κράτους στο έδαφος της γεωγραφικής Μακεδονίας. Η θέση του '24 αναφερόταν σ' ένα ευρύ φάσμα εθνοτήτων - μειονοτήτων (Ελληνες, Βούλγαρους, Τούρκους, Εβραίους, Σλαβομακεδόνες, Βλάχους και άλλους), που ζούσαν στο έδαφος της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας και που με τους βαλκανικούς πολέμους, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη συνεχή εθνικιστική βία και τις ανταλλαγές των πληθυσμών, στο όνομα της "εθνικής καθαρότητας" των εδαφών, είχαν γίνει μπαλάκι του εθνικισμού και του σοβινισμού των αστικών τάξεων των Βαλκανίων.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 18-1-1997.

Περιμενοντας την συνεχεια...

Frezia είπε...

Nα μας λείπουν,τα Σέρβικα και
τα Βουλγάρικα.
Πιο Ελληνες από μας τους Μακεδόνες
δεν υπάρχουν.
Εσύ όμως αν και Αθηναία γράφεις αυτή την υπέροχη ανάρτηση,για τη Μακεδονική
Ιστορία...Εύγε σου Kariatida 62.
----------------------
To 62 τι συμαίνει?

kariatida62 είπε...

Πούσαι βρε Δημητράκη και χάθηκες? Ούτε εσύ ούτε ο Μαχαίρης! Τελος πάντων κάλλιο αγρότερα που ήρθες παρά ποτέ!
----
Ναι κάτι είχα διαβάσει για πρόταση του Βενιζέλου να προσφέρει την Καβάλα αντί...δεν θυμάμαι καλώς θα το ψάξω και θα το βρω.
Όμως το θέμα μακεδονικό ετέθη για πρώτη φορά στην 5η συνδιάσκεψη στην οποία απόφαση έθετε καθήκον στα βαλκανικά Κομμουνιστικά Κόμματα να αποκαλύπτουν τους πραγματικούς κατακτητικούς στόχουςτης εθνικιστικής πολιτικής των αστικών τάξεων της Σερβίας,Βουλγαρίας και Ελλάδας, ενάντια στους λαούς που κατοικούν στην Μακεδονία...συνέχιζε να στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις την πάλη αυτών των λαών για εθνική ανεξαρτησία και αυτονομία...να παλεύουν για την απαλλαγή του εθνικού κινήματος στη Μακεδονία απο την επιρροή της αστικής τάξης των γειτονικών χωρών και να το κατευθύνουν στο δρόμο της αστικής πάλης για την δημιουργία της Μακεδονικής Σοβιετικής Δημοκρατίας, ως συστατικό μέλος της Βαλκανικής Ομόσπονδης Σοβιετικής Δημοκρατίας.
Όλα αυτά στην 5η Βαλκανική συνδιάσκεψη Σόφια 3/1/1923

Κοίτα μην ξαναχαθείς πάλι....

kariatida62 είπε...

@Frezia: Eγώ αν και Αθηναία?
Ε και λοιπόν? Πάνω απο όλα είμαι Ελληνίδα, και αγαπώ την πατρίδα μου απο την μία της άκρη ως την άλλη!
Γι'αυτό φροντίζω να μάθω καλά και την Ιστορία της...:)
----
Το 62 δείχνει πόσο αρχαία είμαι...χαχαχα!

a-kentavrou είπε...

Θεωρώ την ιστορία επιστήμη.
Η επιστήμη δεν έχει Εθνικό χρώμα υπηρετεί την αλήθεια .
Στην χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες η Ιστορία δεινοπάθησε για Εθνικούς λόγους,υπάρχει η αριστερή άποψη της ιστορίας ,υπάρχει η ιστορία των ξένων ιστορικών κλπ...Σημαντική θέση στη διαμόρφωση της ιστορικής αντίληψης έχει το ΚΚΕ που ερμηνεύει με τη μαρξιστική ανάλυση τα ιστορικά γεγονότα ακόμη και της Ελληνικής επανάστασης όχι μόνο της νεώτερης ιστορίας.

kariatida62 είπε...

@a-kentavrou: A! δεν συμφωνούν ολοι μαζί σου...μαλιστα κάποιοι προτείνουν την ιστορία να την διδάσκουν οι καθηγητές θετικών επιστημών...βέβαια! καινούργια πρόταση αυτή! Εδώ της γειτονιάς μας! Τι άλλο θα ακούσουν τ'αμοιρα αυτάκια μου και θα διαβάσουν τα ματάκια μου!!!
----
Η μεγαλύτερη δυσκολία του Ιστορικού απο τα χρόνια του Ηρόδοτου και του Θουκιδίδη είναι η αντικειμενικότητα. Η υποκειμενικότητα που μοιραία υπάρχει είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του έργου του. Τα ιστορικά γεγονότα μπορεί ο καθένας να τα ερμηνεύσει κατά το δοκούν και κατά πως τον συμφέρει...τα γεγονότα όμως δεν μπορούν ν'αμφισβητηθούν όταν υπάρχουν ντοκουμέντα που τ'αποδεικνύουν!
Αναφέρω λοιπόν τα γεγονότα όπως τάχω διαβάσει και σεις βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
----
Μήπως θέλεις να μας πεις κάτι άλλο και μας το γυροφέρνεις? Ψυχανεμίζομαι πως κάτι θέλεις να πεις και δεν μας το ξεκαθαρίζεις! Μπορεί βέβαια και να μη κατάλαβα κι'εγώ καλά τα λόγια σου..χαχα!

a-kentavrou είπε...

.....μαλιστα κάποιοι προτείνουν την ιστορία να την διδάσκουν οι καθηγητές θετικών επιστημών...
Πιστεύω μέσα στη φιλική συζήτηση που κάνουμε επιτρέπουμε και μια πλάκα που γίνεται μεταξύ μας.
Οχι δεν θέλω να πω κάτι άλλο ,το ρώτησα και επανέρχομαι σε ένα αίτημα ΠΗΓΕΣ.
Άλλο είναι να μου πεις ότι πηγή σου είναι το ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΩΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και άλλο να μου πεις η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ και άλλο το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ και άλλο το αρχείο του ΚΚΕ.
Να το πω διαφορετικά πόσο αξιόπιστες θεωρείς τις πηγές σου?

kariatida62 είπε...

@Α-Κενταύρου:Όλα τα σοβαρά λέγονται υπο τύπου αστειότητος Κένταυρε...!
Για τις πηγές τώρα! Πόσο αξιόπιστες θα μπορούσες να τις κρίνεις εσύ ότι είναι αν σου έλεγα πως είναι μελέτες 5 διαφορετικών καθηγητών Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας,Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Βαλκανικών Σπουδών,πανεπιστημίων της ημεδαπής και αλλοδαπής?
Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι αυτούσιες ολόκληρες οι μελέτες τους γιατί τότε θαπρεπε να γράφω ακόμα και στα δικά σας μπλογκς! Κάνω επιλογές προσπαθώντας να τα συνοψίσω...
---
Υ.Γ. Αλήθεια είσαι τόσο απαιτητικός και με τις αναρτήσεις που διαβάζεις στους άλλους μπλόγκερς? Τους ζητάς τις πηγές τους εδώ και τώρα? :P

kariatida62 είπε...

Εδώ υπήρχαν 20 σχόλια, που ο κ.GOOGLE κάνοντας την συντήρησή του τάφαγε! χαχαχαχαχαχαχα
Μικρό το κακό γιατί θα μπορούσε να μου φάει όλη την ανάρτηση, όπως έκανε με αναρτήσεις άλλων φίλων!

IonnKorr είπε...

Και σου λέω μην βάζεις θέμα Μακεδονίας. Ο Google παρακολουθεί και επεμβαίνει.

Μα τι θέλεις τώρα? Να καταργήσει τελείως τα blogs?????

Αφού το ξέρεις τώρα πόσο εκεί στην Εσπερία φοβούνται την αφύπνιση των Ελλήνων.

kariatida62 είπε...

Για να το λες εσύ ο πράκτοράς τους κάτι θα ξέρεις παραπάνω..!:P :P

IonnKorr είπε...

Γιατί άδικο έχω.

Δεν παρακολουθούν νομίζεις τις κινήσεις μας?

Δεν βλέπουν τι γράφεις και τι πας να κάνεις?

(Και στο κάτω-κάτω εγώ γιατί είμαι εδώ. Με το νι και με το σίγμα τους πληροφορώ για τον κίνδυνο που διατρέχει ο Διεθνής Καπιταλισμός και Ιμπεριαλισμός από την δράση σου. χα..χα..)

Για κουτούς, ρε, τους έχεις τους Εσπέριους??

Θα σε αφήσουν να αφυπνίσεις τους Έλληνες και να απειλήσουν την παγκόσμια κυριαρχία των τεχνοκρατών??

Παρακολουθούν και στέλνουν μήνυματα.

Αυτό ήταν το πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα.

Ή σταματάς να γράφεις περί της Μακεδονίας ή κλείνουν την Bloggόσφαιρα!

Αμ τι νόμιζες???

kariatida62 είπε...

Iοnn,
Kαι τι κοστίζει να θυσιάσω μια μπλογκόσφαιρα,αν είναι να σταματήσω εσένα με την προπαγάνδα τους? χαχαχα!
Το αίμα των μπλόγκερς θα γίνει ποτάμι και θα τους πνίξει!
Μετά θ'ανοίξουμε καινούργια δική μας, ελληνική!!! χαχαχαχαχαχαχαχα!
Καλημέρα, βρε δεν είπαμε!
Με την τσίμπλα στο μάτι αρχίσαμε τον καβγά...:))

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΕς!!
αμ εγώ που είπα κάπου θα σταματήσω το bloging και τσουπ χάθηκε από προσωπου γης."βρε γ@@@ο λέω τι έγινε;(η άσχετη)πλάκα έκανα για χάριν της συζήτησης..που να ξέρω ότι είναι δαχτυλος του bigbrotherιονκορos-soros αχχαχαχαχα
Φιλια και στους δυο σας από Μακεδονία!!

kariatida62 είπε...

@ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Το νου σου εσύ...οι καιροί είναι πονηροί, που σκέφτεσαι να μου σταματήσεις το blogging!
Δεν βλέπεις εδώ τι γίνεται? Απο τα μαύρα χαράματα ξυπνά ο Ιοnn για ν'αρχίσει την παρακολούθησή μου....χαχαχαχα!
Τόπε και ο Πάγκαλος εδώ! xaxaxa!

μαχαιρης είπε...

Kαι γω σε διαβαζω με ενδιαφερον...
Εχει κι αλλο..;;
Για να σχολιασω...

kariatida62 είπε...

@Mαχαίρης: A! Ωραία! Γιατί είχα ανησυχήσει ότι τα αγοράκια της παρέας, που αρέσκονται στα ιστορικά θέματα, μου την είχαν κάνει...κι'εμεινα μόνο με λίγα κοριτσάκια!
Όχι στην μέση είμαστε Μαχαίρη μου!
Κράτα τα όλα για το τέλος τα σχόλια και τις σφαλιάρες που θα μου δώσεις...χαχαχαχα!
Μόνο πού και πού ενδιάμεσα να μου αναφέρετε τις τυχόν ενστάσεις σας ή συμπληρώσεις σας και να μου δείχνετε βρε αδελφέ ότι είστε εδω και με διαβάζετε...να μην νομίζω πως τα λέω και τ'ακούει μόνο το Μαμούνι! χαχαχαχαχαχα!

kariatida62 είπε...

Μαχαίρη, το ακριβώς επόμενο μέρος που θα αναρτηθεί σε λίγο είναι πολύ ουσιαστικό κομμάτι της Ιστορίας και θέλω όλοι σας να το διαβάσετε όσο μπορείτε προσεχτικά και αντικειμενικά! Όλοι σας! Εκκληση αυτό στην προσπάθεια που κάνω να επιλέξω συνοπτικά και όσο μπορώ αντικειμενικά τις αναφορές απο τις μελέτες που βρήκα.