bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ!


Ήμουν εξήμισυ ετών όταν ανήμερα σχεδόν του Αγίου Νικολάου του 1943 οι Γερμανοί πηγαίνανε για σκοτωμό τ’ αδέρφια του πατέρα μου. Η μάνα μου λέει πως με κρατούσε από το χέρι. Πέρασε το αυτοκίνητο με τους μελλοθάνατους από μπροστά μας, ο μικρός θείος μου που ήταν δεν ήταν 30 ετών, σήκωσε το χέρι και μας χαιρέτισε μ’ ένα πικρό χαμόγελο.
Και μετά το αυτοκίνητο χάθηκε σε κάποια στροφή. Τότε για πρώτη φορά άκουσα κι έμαθα τη λέξη εκτέλεση. Κι η λέξη έμεινε άσβηστη στη συνείδησή μου, γιατί έκτοτε είχαμε κι άλλες, κι άλλες πολλές ακόμη εκτελέσεις. Έφευγαν από κοντά μας αγαπημένα πρόσωπα κι ο κόσμος έλεγε: «Τα πήγαν για εκτέλεση»!
Κάποτε τα δεινά έληξαν και στον τόπο εγκαθιδρύθηκε μια κουτσή και στραβή τάξη.
Η οικογένειά μου περνούσε δύσκολες ώρες αφόρητης φτώχειας.
Η Κατοχή μάς είχε εξουθενώσει. Κάποιοι δικηγόροι ξεκίνησαν έναν αγώνα για αποζημιώσεις. Μάζευαν υπογραφές από συγγενείς θυμάτων. Υπόσχονταν -αν θυμάμαι καλά- δύο χιλιάδες το «κεφάλι».
Πήγαν και στον πατέρα μου να υπογράψει, μα ο φτωχούλης αρνήθηκε με βδελυγμία. «Δεν κοστολογούνται τα κεφάλια των αδελφών μου», είπε. Κι ένιωσε πως ανταπέδιδε με τη φράση αυτή την καλύτερη τιμωρία στην επηρμένη μεταπολεμική Γερμανία, τη Γερμανία του οικονομικού θαύματος, που στηρίχθηκε στην ξένη εργασία και στην αφειδώς παρεχόμενη αμερικανική βοήθεια.
Αν σ’ όλη αυτή τη μακρά διαδικασία με πληγώνει κάτι, είναι όχι αυτή καθαυτή η εκτέλεση, αλλά η ...
«νομιμότητα» αυτής της εκτέλεσης. Οι γερμανικές αρχές είχαν διακηρύξει πως για κάθε σκοτωμένο Γερμανό θα εκτελούνταν 40 άμαχοι Έλληνες. Ας το σκεφθούμε αυτό: 40 Έλληνες έναντι ενός Γερμανού! Έτσι μας κοστολόγισαν κι έτσι μας κοστολογούν. Ένας Έλληνας είναι υποπολλαπλάσιο του Γερμανού. Αυτό εκφράζει όχι απλώς τη ναζιστική θηριωδία αλλά τη γενικώτερη ευρωπαϊκή νοοτροπία. Γιατί, όπως πολύ σοφά έλεγε ο Ντισραέλι, «μπορεί μια αποικία ν’ απέκτησε ανεξαρτησία, αλλά δεν παύει γι’ αυτό το λόγο να είναι αποικία».
Αν σήμερα οι Γερμανοί δυστροπούν να πληρώσουν την επιδικασθείσα από τα Δικαστήρια αποζημίωση στους μαρτυρικούς κατοίκους του Διστόμου (και όχι μόνον του Διστόμου), δεν το κάνουν μόνο από τσιγκουνιά, το κάνουν για να μας ταπεινώσουν ακόμη μια φορά. αρνούνται υπόσταση στα δικαστήριά μας. Ουσιαστικά δεν αναγνωρίζουν σε μας υπόσταση κράτους. Παραπέμπουν το ζήτημα στον Υπουργό.
Αυτός είναι ένας περιδεής εκπρόσωπος της Νέας Τάξης που δεν λογοδοτεί στον ελληνικό λαό αλλά στα Διευθυντήρια των Νέων Καιρών.
Αυτό που όμως με θλίβει δεν είναι η ψυχική κακομοιριά των κυβερνώντων, είναι το ηθικό κατάντημα κάποιων δημοσιογράφων.
Άκουγα ένα μεσημέρι κάποιον ραδιοσχολιαστή που με άκρως περιφρονητική φωνή στιγμάτιζε τη συμπεριφορά των Διστομιτών, επειδή κατέφυγαν στα ασφαλιστικά μέτρα κατά των Γερμανών. Κι έλεγε: «Πού φθάσαμε…»! Έπρεπε να είχε ζήσει τη γερμανική φρίκη της Κατοχής, για να είχε δει το πού φθάνε το κτήνος όταν κυριεύει την ανθρώπινη ψυχή. Τι έκαναν οι κάτοικοι του Διστόμου από το να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη; Μήπως έπρεπε κι αυτοί – κι όχι μόνο αυτοί- να συμπεριφερθούν γερμανικά, δηλαδή να πιάσουν καμμιά πεντακοσαριά Γερμανούς τουρίστες και να τους κρατήσουν ομήρους ή να τους εκτελέσουν; Στα αντίποινα των Γερμανών εμείς δεν απαντήσαμε με αντίποινα. Οι Γερμανοί τιμωρήθηκαν ελάχιστα γι’ αυτά που διέπραξαν στον τόπο μας. Κάλυψαν ένα ελάχιστο μέρος των αποζημιώσεων που όφειλαν. Συνέχισαν τη ναζιστική πολιτική, όχι βέβαια στη γραμμή του Χίτλερ (δεν είναι ακόμη καιρός) αλλά στη γραμμή του Γκαίμπελς. Παραπλάνηση και εξαπάτηση. Και μετά αποθράσυνση. Θα ‘ρθει στιγμή που θα μας ζητήσουν αποζημίωση για τις σφαίρες που ξόδεψαν για να μας… σκοτώσουν.



Το κείμενο που προηγήθηκε είχε γραφτεί προ πολλών ετών για να δημοσιευθεί στην εφημερίδα όπου αρθρογραφούσα επαγγελματικώς. Δεν δημοσιεύθηκε· και σε λίγες ημέρες «εκτελέστηκα» και δημοσιογραφικώς. Μου τράβηξαν το χαλί επιτηδείως κάτω από τα πόδια μου. Τώρα που ήλθαν οι δύσκολοι καιροί και η Γερμανία μάς φόρεσε καπίστρι, πολλοί σταθμοί και πάμπολλα έντυπα μού ζητούν να μιλήσω και να γράψω για τις περιβόητες αποζημιώσεις. Μου ζητήθηκε να μιλήσω και για τις εκτελέσεις. Κι αντιμετώπισα τις λοιδορίες δύο «καναλοκύνων». Αναφερόμουν στην εκτέλεση των συγγενών μου και στην υπέροχη στάση της γιαγιάς μου. Ήμουν μπροστά, όταν ο πατέρας τής ανακοίνωσε την εκτέλεση των δύο παιδιών της, των δύο αδελφών του. Η γιαγιά -βαθιά χριστιανική ψυχή- κατέβασε το μαύρο τσεμπέρι ως τα μάτια και πριν τυλίξει με αυτό το στόμα για να μη βγει κραυγή οδύνης, κατόρθωσε να μουρμουρίσει:
– Ο θεός να τους συγχωρέσει για το κακό που μου έκαναν!…
Κι έπειτα κλείστηκε στη βαθιά σιωπή της. Που και που ένα σιγαλό – σαν αγεράκι απαλό- μοιρολόι.
Πέρασαν κάποια χρόνια. Ήμουν στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου, την λεγόμενη τότε «Ογδόη».
Ο πατέρας έφθασε ένα μεσημέρι ράκος στο σπίτι. Τον είχε επισκεφθεί στο κατάστημα του «Δραγώνα» (Αιόλου 89) ο άνθρωπος που είχε βάλει στη λίστα των μελλοθάνατων τα αδέρφια του. ήταν ετοιμοθάνατος· τον «κουράριζε» στον Άγιο Σάββα, εξάδελφός μου ογκολόγος. Του έμεναν λίγες ημέρες ζωής. Ζήτησε από τον εξάδελφό μου την άδεια να βγει για λίγες ώρες· έπρεπε κάποιον να δει. Και πήγε να βρει τον πατέρα μου. Δεν μπορούσε να ανέβει στον ημιώροφο. Τον ζήτησε και κατέβηκε ο πατέρας. Σαν τον είδε πάνιασε.
– Ήλθα να πάρω τη συγγνώμη σου, του είπε ο άλλος. Σε λίγες μέρες πεθαίνω…
Ο πατέρας, βαθιά συγκλονισμένος, μόλις κατόρθωσε να ψελλίσει μία φράση:
– Να ‘σαι συγχωρεμένος…
Ανέβηκε γρήγορα τις σκάλες και κλείστηκε στο γραφειάκι που ήταν το λογιστήριο. Δεν ήθελε να τον δει κανείς με δάκρυα στα μάτια. Ήταν ένας μικρόσωμος άνθρωπος με υψηλή περηφάνεια. Μας τα είπε στο σπίτι με αναφιλητά. Ήταν η πρώτη φορά που μάλωσα με τον πατέρα μου.
Με τη σκληρότητα της νεανικής ηλικίας πίστευα πως η συγγνώμη σ’ έναν εγκληματία συνιστά αδικία. Σήμερα το ίδιο θα έπραττα κι εγώ, Αυτό δεν σημαίνει πως έκοψα να είμαι Μανιάτης. Αλλά η πείρα μιας μακράς ζωής με εδίδαξε ότι η καλύτερη εκδίκηση είναι η συγγνώμη. Γι’ αυτό συγχωρώ και τον δημοσιογράφο – κάποτε φίλο- και τα παρασαρκώματα που τον περιστοιχίζουν, που, χωρίς να φορούν την στολή της «Βέρμαχτ», συνεχίζουν με άλλα μέσα το έργο τους.
Συγχωρώ ακόμη και τους Γερμανούς δημοσιογράφους, τραπεζίτες και πολιτικούς για όσα μας κάνουν. Κι όχι απλώς τους συγχωρώ, αλλά τους ευγνωμονώ. Από τη δική τους αγνώμονα στάση, θα ξεπηδήσει η δική μας ανάταση, η νέα εθνική μας επανάσταση. Όχι κατά των Γερμανών αλλά κατά των υπολειμμάτων του δωσιλογισμού που «κοπροκρατούν» (το ρήμα του Ελύτη) πολιτικά και οικονομικά τη δόλια πατρίδα μας.
Σαράντος Καργάκος
Ιστορικός – Συγγραφέας









38 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Συγκλονιστικό το γράμμα του Καργάκου!
Περιμέναμε δικαίωση από ένα δικαστήριο που υπερασπίζεται το κεφάλαιο?
τα κεφάλια μέσα λοιπόν να δούμε πως θ'απαλαγούμε απ'αυτόν το φασισμό που μας είχε υποτιμήσει από τότε και ακόμα να βρούμε τη τιμή και υπόληψη μας!

Δεν ξέρω αν θα'χα την ευσπλαχνία να δώσω συγχώρεση σ'ενα δοσίλογο όπως δεν μπορώ να συγχωρήσω και να ξεχάσω τους σημερινούς για το χάλια που κατάντησαν τη χώρα μου!

Καλό ΣΒΚ Κάρυ μου!

kariatida62 είπε...

@Zoyzoy: Eλα ντε! Το δικαστήριο της Χάγης! Το διεθνές δικαστήριο που δημιουργήθηκε απο τον Ο.Η.Ε.βλέπε Αμερική...

Ίσως για να αποκτήσει κανείς το κουράγιο να συγχωρέσει κάποιον πρέπει νάχει νιώσει μεγάλο πόνο!
Θυμάμαι και άλλα ονόματα Ελλήνων πατριωτών που έπεσαν θύματα και συγχώρεσαν ακόμα και τους ίδιους τους βασανιστές τους.

Οικοδόμος είπε...

Με συγκλόνισε. Νοιώθω τον πόνο και την οργή που δεν εκφράζουν μόνο τον Καργάκο. Εκφράζουν κάθε πατριώτη, κάθε Έλληνα που αγαπάει την πατρίδα του. Αυτό το ρημάδι ήταν πάντα βιλαέτι. Ποτέ δεν κυβερνήθηκε από πατριώτες. Σταματάω, έχω χάσει την ψυχραιμία μου...

kariatida62 είπε...

@οικοδομος: Aχ...γι'αυτό σας φέρνω τις φωνές τους! Μήπως και χάσετε επιτέλους την ψυχραιμία σας...

Οικοδόμος είπε...

kariatida62: Όταν κανείς χάνει την ψυχραιμία του δεν μπορεί να δει καθαρά το στόχο. Η οργή πρέπει να διοχετεύεται συνειδητά κι οργανωμένα για να έχει σωστά αποτελέσματα.
Καλή δύναμη!

kariatida62 είπε...

@οικοδομος: Δεν διαφωνώ Οικοδόμε...
Απλά τελειώνει ο χρόνος και σαν σκοπευτές που είστε σας τον υπενθυμίζω μήπως και περάσει ο στόχος και τον χάσετε!
(Δεν πρέπει να ψηφιστεί το κανούργιο μηνημόνιο!)

Αστοριανή είπε...

Γλυκιά μου
Κάρυ!

Δεν έχει περάσει πολύς ...καιρός από την επέτειο των Καλαβρυτινών, εδώ, -για τα γερμανικά ένστικτα...
το αίμα πάνω από 1500 πολίτες ακόμα βράζει...

Το Αίγιο είχε μικρότερες -σε σύγκριση- μα οι συγγενείς; το άδικο;
και το μετέπειτα αόρατο σφαγείο;
ΔΕΝ αλλάζουν! όπως δεν αλλάζουν και οι γείτονες μας, ...

Κάρυ μου,
έχω μια εβδομάδα κρύωμα
που ακόμη με ταλαιπωρεί...

Να είσαι καλά, αγνωνίστριά μου,
εγώ κουράστηκα να λέω ΅εντάξει, ας το ξεχάσουμε...΅
κατάφερα μόνο να μη θυμάμαι πολύ.
Πάντα με την αγάπη μου,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

kariatida62 είπε...

@Αστοριανή:To Αίμα των Καλαβρυτών βράζει, εμείς εδώ βράζουμε, εσείς εκεί βράζετε και τελικώς βράζουμε όλοι στο ζουμί μας!
Το επίσημο Ελληνικό κράτος δεν έχει ποτέ διεκδικήσει τις αποζημιώσεις, ούτε φαίνεται πως πρόκειται να κινηθεί εναντίον του Γερμανικού κράτους στο άμεσο μέλλον!
Μα θα μου πεις ποιος θέλεις να διεκδικήσει τώρα ο Παπαδήμος και η παρέα του? Ελα ντε...απαιτήσεις που τις έχω!

Περαστικά Γιωτουλα μου, να προσέχεις τα κρυολογήματα!
Φιλάκια πολλά

photoioannina είπε...

Ο μεστός λόγος και τα κείμενα του Καργάκου είναι πάντα άκρως ενδιαφέροντα και συγκλονιστικά!

kariatida62 είπε...

@Photoioannina: Καλημέρα Γιάννενα!
Ο Καργάκος και όλο του το επιστημονικό έργο πολύτιμο για την Ελλάδα.
Υπόδειγμα εκπαιδευτικού και επιστήμονα ιστορικού!
Τον σέβομαι και τον εκτιμώ αφάνταστα!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Ψάχνουμε στα "σκουπίδια" να βρούμε το χαρτί της δικαίωσης..
Ελπίζοντας...
Μα το χαρτί ήταν ήδη καμένο.. ψέμματα είπε "ψάξτε"..................

Ο λόγος και το έργο του Καργάκου συγκλονιστικά...

Τη συγνώμη δεν ξέρω αν μπορούσα να την δώσω......

thinks είπε...

Είναι πολύ σημαντική αυτή η ανάρτηση Καρυάτιδα γιατί μας θυμίζει να μην ξεχνάμε. Και το κάνει παραθέτοντας δύο κείμενα που μιλάνε κατ' ευθείαν στις πάντα επίκαιρες αλήθειες της αξίας της συγγνώμης, της ιστορικής κληρονομιάς και της ικανότητας του ανθρώπινου όντος να κατασπαράζει τ' αδέλφια του. Οι Γερμανοί με τον ρατσισμό τους απέδειξαν και αποδεικνύουν μόνο και απλά ότι είναι μια ράτσα από την οποία πρέπει οι υπόλοιποι να φυλαγόμαστε. Όμως, μην ξεχνάμε ότι και μόνο σκεφτόμενοι ότι οι Γερμανοί είναι επικίνδυνοι για τους υπόλοιπους πέφτουμε στην ίδια παγίδα του ρατσισμού από τον οποίο προσπαθούμε να φυλαχτούμε...

kariatida62 είπε...

@Γιαγιά Αντιγόνη:Kαλημέρα Αντιγόνη!
Ο πατέρας του Καργάκου, προσπάθησε μέσα απο την συγχώρηση να κλείσει το τραύμα.
Μα η έλλειψη των αγαπημένων αδελφών του, πώς μπορούσε να καλυφθεί?

Θάθελα πάρα πολύ να συναντήσω τον κύριο Καργάκο. Δεν στάθηκα τυχερή μέχρι σήμερα.

kariatida62 είπε...

@Τhinks:Πάντα Σκεπτόμενε, θα εξετάσεις πίσω απο τα μηνύματα των κειμένων τι υπάρχει και μέχρι πού μας οδηγεί!
Ειλικρινά εκτιμώ πολύ την σειρά των σκέψεων και των συνειρμών σου! :)

bilsot είπε...

Το πάνε να μας αναγκάσουν να λέμε "χαμένες υποθέσεις¨, όπως προσπάθησαν με το
"χαμένες πατρίδες".
Στα χέρια μας και
στους ηγέτες
που θα αναδείξουμε είναι,
να το μετατρέψουμε σε
¨αλησμόνητες υποθέσεις κατά το "αλησμόνητες πατρίδες" !
ΑΝΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ , ΞΥΠΝΗΣΤΕ!
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΕΓΓΥΣ,
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΦΤΑΣΕ !!!

Saq είπε...

Ότι και να λει κανείς για το δράμα αυτών των ανθρώπων είναι λίγο. Σκέφτομαι όμως ότι σήμερα είναι ίσως η πρώτη φορά που τους γερμανούς τους βάζουμε μόνοι μας στο σπίτι μας ή έστω μέσω της άθλιας πολιτικής "κάστας" που τόσα χρόνια ψηφίζουμε.

ΦΟΥΛΗ είπε...

Συγκινητικό το γραμμα του Καργάκου ..
Χθες περιμενα και εγώ να ακούσω την απόφαση..τι να λέμε,μας υπολογίζουν,αφού οι ίδιοι εκπρόσωποί μας μας πουλάνε οι άλλοι τι θα κάνουν..
Αηδία,αγανάκτηση και φτύσιμο

Thalassenia είπε...

To θέμα είναι αίτηση ή απαίτηση;
Επαιτεία ή διεκδίκηση;
Αλλά ποιός είχε τόσα χρόνια τα κότσια να κινηθεί δυναμικά για να τα έχει και τώρα.
Φοβάμαι ότι σκύβουμε όλο και περισσότερο.

Καλό απόγευμα.

kariatida62 είπε...

@bilsot:Xαμένες πατρίδες, χαμένες υποθεσεις,χαμένη ιστορία, χαμένη γλώσσα(θα καταλάβεις τι εννοώ στην επόμενη ανάρτηση)χαμένος λαός και-χαμένα κορμιά θα καταντήσουμε...με τα μυαλά που συνεχίζουμε νάχουμε!

kariatida62 είπε...

@Saq:O καρκίνος έχει προχωρήσει πολύ στο ελληνικό εκλογικό σώμα και δεν ξέρω αν τώρα μπορεί να υπάρξει ίαση,
Εβλεπα το βιντεάκι με το γιουχαρισμα που έκαναν οι κάτοικοι του Θερμαικού στην θρασύτατη και προκλητικότατη Ντόρα Μπακογιάννη,αλλά και την συμπαράσταση που είχε απο το Δημοτικό Συμβούλιο που ήθελε λέει να την ακούσει!!!
Ελεος!!! Να ακούσει την Ντόρα!!!

kariatida62 είπε...

@ΦΟΥΛΗ:OΙ Εκπρόσωποί μας Φούλη μου δηλαδή οι εκάστοτε κυβερνήσεις (το επίσημο ελληνικό κράτος) ποτέ δεν διεκδίκησαν για τους πολίτες αποζημειώσεις στο Δικαστήριο της Χαγης.
Εκεί μόνο τα κράτη απευθύνονται και όχι οι ιδιώτες. Ετσι ο Σταμούλης τότε πριν πεθάνει που είχε αναλάβει την υποθεση των Διστομιτών κατέφυγε στα Ιταλικά δικαστήρια γιατί εδώ τα δικά μας εμπόδιζαν να εκτελεστεί η απόφαση των ελληνικών που είχε βγει απο το 1997.
. Οι δικαστές με ψήφους 12-3, 14-1, 14-1 και 14-1 αποφάσισαν κατά των αποφάσεων των ιταλικών δικαστηρίων τα οποία, συντασσόμενα με την απόφαση ελληνικού Πρωτοδικείου το 1997, είχαν αποφανθεί ότι η Γερμανία δεν δικαιούτο να επικαλείται ασυλία και θα έπρεπε έτσι να καταβάλει αποζημιώσεις της τάξης των 28 εκατ. ευρώ στους απογόνους κατοίκων του Διστόμου που έπεσαν θύματα της γερμανικής Κατοχής. Η Χάγη απέρριψε έτσι τις ελληνικές θέσεις και κάλεσε την Ιταλία να παύσει την ισχύ των αποφάσεων των δικαστηρίων της, ενώ ομόφωνα απέρριψε και τις αξιώσεις της Γερμανίας για δική της αποζημίωση από το ιταλικό Δημόσιο.
«Το Δικαστήριο θεωρεί ότι η άρνηση των ιταλικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν την ασυλία συνιστά παράβαση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο γερμανικό κράτος», είπε και ελάλησε ο δικαστής Χισάσι Οουάντα και όλα μέλι-γάλα!
Οι δικοί μας εδώ τώρα αγωνιούν μόνο για την συμφωνία του PSI ώστε να πέσουν γρήγορα οι υπογραφές τους για το δεύτερο μνημόνιο που θα μας οδηγήσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό τώρα σε μια καινούργια σφαγή αλά Διστόμου...

kariatida62 είπε...

@Thalassenia: Aίτηση ή απαίτηση?
Ε...πώς αλλιώς θάπρεπε οι Διστομίτες να διεκδικήσουν μόνοι τους τις αποζημιώσεις?
Με δικαστικές αιτήσεις. Δεν υπάρχουν δικαστικές απαιτήσεις!
Υπάρχουν όμως απαιτήσεις του λαού στις κυβερνήσεις τους. Ιδού λοιπόν ας βγει στους δρόμους ο Ελληνικός λαός να απαιτήσει! Αλλά όπως είπε και ο Λαζόπουλος στην Αθήνα απο το Χαλάνδρι και πάνω η κρίση δεν αγγίζει κανένα!
Δεν ξέρω τι γίνεται στις άλλες πόλεις, στην επαρχία(αν και απο κει μου έρχονται μηνύματα ότι όλη η φύσις ησυχάζει μακαρίως...)πάντως στην Αθήνα όπως τα λέει ο Λαζόπουλος δείχνουν τα πράγματα. Προς το παρόν βέβαια...

ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ είπε...

Με έκανες να ανατριχιάσω με αυτή την ανάρτηση και σε ευχαριστώ γιαυτό..
Μα μ'έκανες να πεισμώσω κιόλας,να πεισμώσω ακόμα περισσότερο!
Και ήθελα να συμπληρώσω πως, η αλήθεια ,η πραγματικότητα και τα γεγονότα, δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ρατσισμός...

kariatida62 είπε...

@Καπετάνιος:Πεισμώστε ωρέ Ελληνες, πεισμώστε γιατί αλλιώς θα χαθούμε...
-----
Κανείς δεν είπε κατι τέτοιο Καπετάνιο μου, βεβαίως και η αλήθεια και τα γεγονότα δεν είναι ρατσισμός...
Με τον Σκεπτόμενο μιλήσαμε για την φάρα των Γερμανών που ο φίλος μας την έχει γνωρίσει για τα καλά και ξέρει πόσο εύκολα αυτός ο λαός μπορεί να σκληρύνει και να γίνει καθοδηγούμενος άβουλος, χωρίς κριτική σκέψη απο την πολιτική του ηγεσία.
Δυστυχώς έχουμε πάμπολα δείγματα της συμπεριφοράς τους στην Ιστορία τα οποία επιβεβαιώνονται και τώρα.
Ομως δεν είναι το σύνολο των Γερμανών πολιτών έτσι και αυτό επεσήμανε ο Σκεπτόμενος, ότι κινδυνεύουμε και μεις να γίνουμε ρατσιστές όταν δίνουμε γενικά πρότυπα και έχει δίκιο...
Βεβαια κι'αυτός και εγώ ξέρουμε πως αυτά τα πρότυπα δεν τα δίνουμε άδικα...χαχαχα!

Υ.Γ. Για την Μέρκελ που μένει στο διάμερισμα κάτω απο το δικό μου σου έχω μιλήσει ποτέ? Α!!!! Ψάξε όταν δεν βαριέσαι στις αναρτήσεις μου να βρεις εκείνες με τον τίτλο Κάρυ εναντίον Μέρκελ...θα ρίξεις γέλιο!
Αν το βρω με την μία θα σου βάλω το λινκ...

kariatida62 είπε...

@Καπετάνιος:
Eτσι για να περάσει η ώρα μας και να καταλάβεις τι εστί Γερμανός/ιδα. Υποτίθεται ότι αυτή η μορφωμένη γυναίκα είχε παντρευτεί και είχε ζήσει χρόνια πολλά με Ελληνα! Εναν αξέχαστος άνθρωπος, γιατρός επιστήμονας,γελαστός, φιλότιμος, απλός που συμπονούσε και κατανοούσε τον συνάνθρωπό του.Δυστυχώς μας άφησε χρόνους, όταν συνταξιοδοτήθηκε ο καυμένος και θα ερχόταν στην Ελλάδα για να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του.
Απολαυσε λοιπόνεδώ διαλόγους μας! με την χήρα Γερμανίδα γυναίκα του η οποία μας επισκέπτεται δύο φορές τον χρόνο σε συγκεκριμένες πάντα εποχές!

ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ είπε...

Ευχαριστώ Κάρυ και σπεύδω..
Απλά να πω στο θέμα του ρατσισμού πως, εγώ προσωπικά όταν μιλώ για Τούρκους,Γερμανούς ,Αλβανούς ή Κρητικούς και Ηπειρώτες δεν μιλώ ποτέ
για όλους αυτούς συλλήβδην, αλλά εννοώ το συνολικό γίγνεσθαι που προκύπτει από τα ιστορικά στοιχεία,τα γεγονότα και την σκληρή πραγματικότητα.
Επίσης έχω παρατηρήσει,και δεν αναφέρομαι στο Σκεπτόμενο που δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο,ότι οι περισσότεροι που μιλάνε για ρατσισμό και βάζουν τέτοιες ταμπέλες είναι οι ίδιοι που όταν αναφέρονται στους Έλληνες κάνουν λόγο για, εξυπνάκηδες για ωχαδερφιστές για κουτοπόνηρους για τεμπέληδες κλπ κλπ
Καλό Σαββατοκύριακο και συγνώμη για την ένταση

kariatida62 είπε...

@προς όλους: Παρακαλώ ακούστε τι λεει η Λιάνα για την πολιτική μας βαρυκοία:
Aσχετα με το αν συμφωνείτε ή όχι απολαύστε την:
Eδώ τι είπε σήμερα στο ΜΕΓΑ

kariatida62 είπε...

@Kαπετάνιος: Kαπετάνιε μου δεν διαφωνώ μαζί σου...έχουμε ταύτιση απόψεων!
Και σε παρακαλώ μη μου ζητάς συγγνώμη για τον υπέροχο τρόπο που εκφραζόμαστε όλοι οι Ελληνες! Με ένταση! Με χειρονομίες και πάθος..!
Καλό Σαββατόβραδο φίλησέ μου την Καπετάνισσα!
Αλλά τι λέω...εμένα περίμενες για να την γεμίσεις φιλιά...χαχαχαχα! Αστεία λέω...χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!
Παθιασμένε Καπετάνιε μου εσύ!:))

Μουσική προ-ΠΑΙΔΕΙΑ ''Η Ροδούλα και τα μουσικά της αστεράκια'' είπε...

Συγκλονιστική αυτή η ανάρτηση Κariadida62. Ανατρίχιασα!
Γι' αυτήν ακριβώς τη μεγαλοψυχία πολλών Ελλήνων, η Ελλάδα θα ΞΑΝΑΛΑΜΨΕΙ. Γιατί αυτό που γίνεται τώρα, είναι μια οργανωμένη προσπάθεια για αφανισμό του Ελληνικού ΕΘΝΟΥΣ, γιατί οι μεγάλοι μας ζηλεύουν, θέλουν να μας εξοντώσουν. ΜΑ ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ. Έχουμε μαζί μας το Θεό, για πολλούς λόγους.
Πρώτος καικυριότερος, γιατί αδικούμαστε σαν έθνος
Δεύτερος, γιατί εμείς δεν πειράζουμε κανέναν, ούτε ποτέ σαν έθνος αδικήσαμε κανέναν
Τρίτος γιατί εμείς οι Έλληνες είμαστε ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ και το δείχνουμε μεσα από τις πράξεις μας αυτό. Παράδειγμα ο πατέρας του Καργάκου.
Πάντως κι εγώ περιμένω με υπομονή την ώρα που θα επικρατήσει το δίκαιο. Γιατί θα επικρατήσει!
Καλό μήνα να έχεις

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο βρε Κάρυ, μπράβο και μπράβο!
to alataki

kariatida62 είπε...

@Ροδούλα:Kαλώς την Ροδούλα!
Νομίζω Ροδούλα αυτό που ζηλεύουν οι μεγάλοι είναι το γωνία οικόπεδο που έχουμε...και επειδή εμείς αποδεικνύεται ότι είμαστε άχρηστοι και δεν μπορούμε να περιφρουρίσουμε το σπίτι μας και αυτοι το γνωρίζουν κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν για να ωφεληθούν!
Ο Θεός ευτυχώς δεν ασχολείται με τις οικονομικές λαμογιές, ούτε με μνημόνια, ούτε με real estate που έστησαν τα παπαδαριά σε συνεργασία με πολιτικούς.
Γιατί αν ασχολιόταν θα ξανάστελνε τον γιό του να τους πιάσει με το μαστίγιο πρώτα τους εκπροσώπους της εκκλησίας του και μετά όλους τους υπόλοιπους!
Το δίκιο κανείς δεν πρόκειται να σου το δώσει, ούτε ακόμα ο Θεός ο ίδιος που επικαλείσαι! Το δίκιο πρέπει να το διεκδικήσουμε μόνοι μας όπως το διεκδίκησαν οι παππούδες μας δίνοντας την ζωή τους σε αγώνες!
Καλό μήνα και σένα καλή μου Ροδούλα!

kariatida62 είπε...

@alataki: Eυχαριστώ Αλατάκι μου αλλά νάξερα και γιατί ακριβώς μου δίνεις τα μπράβο σου...
Για την φωνή του δάσκαλου που φιλοξενώ στο σπίτι μου, ή για το ότι δεν κάνω στην ουσία τίποτα καθήμενη πίσω απο μια οθόνη?
Δώσε μου κάτι να πιαστώ Αλατάκι μου, τουλάχιστον μία νότα αισιοδοξίας για να ελπίζω σε κάτι...!

dimitris είπε...

kariatida62 kaλησπερα...

Αγγελική είπε...

Συγκλονιστική περιγραφή ομολογώ.Κι αυτή τη φορά τα υπολείμματα των δοσίλογων προσπαθούν χωρίς κουκούλα και χωρίς προσχήματα να σώσουν τις δικές τους απολαβές απ το ξεπούλημα.
Δυστυχώς για πολλά χρόνια τέτοιοι άνθρωποι μας εξουσίαζαν και τώρα επιβάλλεται να βρούμε τον τρόπο να τους τρέψουμε σε φυγή με όποιο κόστος..
Καλημέρα Κάρυ μου,φιλιά πολλά

kariatida62 είπε...

@dimitris:Kαλώς τον Δημητράκη μου!
Να μη ξεχάσω να σου πω πως Ο Μάστορας είναι καλά, επικοινώνησα μαζί του, κάνει ένα διαλειμματάκι και επανέρχεται δριμύτερος!

kariatida62 είπε...

@Μαίρη:Ηγγικεν η ώρα! Δεν πρέπει να πέσουν οι υπογραφές μόνο του δεύτερου μνημονίου! Δεν πρέπει να πέσουν..!

Thalassenia είπε...

Αχ πάλι δεν με κατάλαβες.
Στο λαό αναφέρομαι, να διεκδικεί ό,τι του αξίζει και όχι να επαιτεί.

Κι εδώ τα ίδια, ύπνος μακαρίων λες και δεν μας αγγίζει ο χαλασμός.

kariatida62 είπε...

@Τhalassenia: Συγγνώμη Θαλασσένια μου, δεν κατάλαβα τι ακριβώς ήθελες να τονίσεις!
Σκέψου ούτε με τα ελληνικά μας δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε...πόσο μάλλον με τα γκρικλις που σε λίγο καιρό έτσι όπως πάει θα γράφουμε...
Δες παραπάνω τι λέω...