bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Επιχειρείται ...τερατογέννηση!


 ΄Οταν έκανα δειλά-δειλά τα πρώτα μου βήματα στο διαδίκτυο βαφτίστηκα με την εγγραφή μου στο μπαγκόσμιο φατσοβιβλίο (FACEBOOK) όταν το 2006 η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν γνώριζε τίποτα γι'αυτό.

Η πλειονότητα των Ελλήνων συνδρομητών ανήκαν στην ηλικία του Μαμουνιού μου και οι πρώτοι Έλληνες  φίλοι μου ήταν νέοι και νέες που μπορούσαν να το χειριστούν.
Ο τρόπος επικοινωνίας μας απο την αρχή γινόταν με λατινικούς χαρακτήρες (τα γνωστά greeklish) και αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα, να συλλαμβάνω τον εαυτό μου, συχνά  να ξεχνά την ελληνική γραφή και την ορθογραφία της.
Συνειδητοποιώντας τον κίνδυνο, ξεκίνησα μία "¨εκστρατεία..." με τους "μιουτσουαλ" -τρομάρα μου, -φίλους να γυρίσουμε το πληκτρολόγιο στην μητρική μας γλώσσα και να γράφουμε τα όμορφα Ελληνικά μας που ασυγκρίτως καλύτερα  μας εξέφραζαν  απο τα γκρίκλις!
Είχα καταντήσει κουραστική, σε πολλούς ίσως γραφική ν'απαιτώ να μου γράφουν στα Ελληνικά.
Το φαινόμενο αυτό δυστυχώς συνεχιζόταν και έπαιρνε μεγαλύτερες διαστάσεις με την αύξηση των Ελλήνων συνδρομητών, που στο όνομα της γρήγορης και εύκολης γραφής συνέχιζαν να γράφουν μ'αυτό τον τρόπο.
Οι νέοι ήδη είχαν αρχίσει τον τρόπο αυτό γραφής απο την αποστολή μηνυμάτων στα κινητά τους τηλέφωνα.
Σήμερα διαπιστώνω ότι πρόβλημα έχει εξαπλωθεί και πλέον οι Ελληνες επικοινωνούν διαδικτυακά με την μεταλλαγμένη τερατική αυτή γραφή!
Μόλις χθες μου ήρθε το παρακάτω e-mail με επισύναψη το παρακάτω απόσπασμα απο ένα ιστολόγιο:
"Aναρωτιέμαι αν και πόσοι από εμάς έχουν αντιληφθεί τί ακριβώς γίνεται στην ελληνική γλώσσα και γραφή. 
Θα μου πείτε με όλα τα υπόλοιπα, που να καταλάβουμε πως εκδόθηκε από το National Geographic η Οδύσσεια του Όμηρου στα Ελληνικά! Θα έλεγε κανείς περήφανος: πόσο μας εκτιμούν οι Ευρωπαίοι και πόσο σημαντικά πράγματα έκαναν οι πρόγονοί μας, κλπ, κλπ….”. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι.
Η Οδύσσεια αυτή τη φορά εκδόθηκε σε ένα έκτρωμα, που μόνο ελληνική γλώσσα δεν είναι. Αποτελείται από μόλις 21 γράμματα, όπως είχε ζητήσει ο Υφυπουργός Παιδείας της Κύπρου τον περασμένο χρόνο, αλλά εμείς ασχολούμασταν με τις φωτιές που μας έχουν ανάψει εδώ και καιρό, τις άλλες ύπουλες επιθέσεις, και δεν το προσέξαμε μάλλον! Από αυτήν λοιπόν τη διήγηση του Ομήρου, λείπουν τα η,υ,ει,οι,ω,αι,αυ,ευ. Υπάρχουν μόνο τα ι,ο,ε και ου, ως μόν δίφθογγος. Ναι!
Πώς θα σας φαινόταν να διαβάζατε την τελευταία πρόταση που μόλις διαβάσατε, ως εξής: Από αφτίν λιπον τι διίγισι του Ομίρου λίπουν….. ή για παράδειγμα:
Αφτί ι γινέκα φορούσε στο δεξί αφτί τις ένα αρκετά εντιποσιακό σκουλαρίκι φτιαγμένο από φύλλα εφκαλίπτου και αβγά χελιδονιόν, κλπ.
Όπως θα μπορούσε κανείς να καταλάβει, η επίθεση γίνεται σε όλα τα επίπεδα. Αν αφήσουμε να δολοφονηθεί έτσι γλώσσα μας, τότε έχουμε χάσει όλα τα παιχνίδια του μέλλοντός μας. Εκτός των άλλων, το αγαπητό και έγκριτο περιοδικό, εκδίδει το έργο σε αρκετούς τόμους, νομίζω 8, πράγμα που σημαίνει  ότι καταθέτουμε κάποιοι από μας, την εβδομαδιαία συνδρομή των 9,95 ευρώ. Δηλαδή και μας δολοφονούν και τους πληρώνουμε. Δεν με ενδιαφέρει να το αναρτήσετε το κείμενό μου! (Αναρτήθηκε, όπως βλέπετε και από μας και από άλλους). Με ενδιαφέρει όμως να το ερευνήσετε και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Ιδιαίτερα δε όλοι όσοι έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση. Ξέρω πως η δολοφονία της γλώσσας μας έχει αρχίσει εδώ και αρκετές δεκαετίες και ξεκινάει από πολύ νωρίς (Δημοτικό). Αλλά πιστεύω πως όλες οι παραχωρήσεις έχουν και κάποιο όριο. Καλά είναι να μην πληγώνουμε τους μικρούς μαθητές με τα κόκκινα σημάδια στην ορθογραφία, αλλά γιατί να πληγώνουμε τη συνείδηση και την ψυχή ενός λαού, καταστρέφοντας και φτωχαίνοντας τη γλώσσα του;»

Η γλώσσα για έναν λαό είναι παράγοντας και φορέας του πολιτισμού του!
Μ'αυτή μεταφέρεται ένας ολόκληρος πολιτισμός στις επόμενες γενιές!
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης έχει δηλώσει:
"To μέλλον της γλώσσας ενός λαού είναι το ίδιο με το μέλλον του ίδιου του λαού!"

66 σχόλια:

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Επιντί ντεν με νιάzει γκια τιν οποια γκλοσσα παρα μονο το πος 8α με καταλαμπαίνουν οι Γκερμανοι το μονο σxoλιο που τηα κανο ειναι γκια έναν κα8ιγκιτι.. Roufa to ΑΒΓΟ σου ντασκαλε !!!

kariatida62 είπε...

@ελίτσα:Δεν ξέρω γαβ, αν γαβ, το σχόλιό σου, γαβ , αναφέρεται γαβ στον Μπαμπινιώτη, γαβ,αλλά λίγο μ'ενδιαφέρει γαβ, αν ο καθηγητής γαβ,είναι σκύλος γαβ! Μ'ενδιαφέρει ότι μου μαθαίνει, γαβ την γλώσσα ΜΟΥ γαβ-γαβ, να την μιλώ και να την γράφω σωστά! ΓΑΒ-ΓΑΒ-ΓΑΒ!!!!
Και όποιος επιχειρήσει γαβ-γαβ, να μου την φτωχύνει γαβ-γαβ-γαβ θα μεταλλαχθώ εγώ και θα τον ΔΑΓΚΩΣΩ!!!! Γαβ-γαβ-γαβ-γαβ-γαααααααβββββββββ!!!!!(Φαίνονται και οι σουβλεροί κυνόδοντες μου!)

sofia είπε...

Καλή μου Καρυάτιδα καλησπέρα,
Καθημερινά προσπαθώ να καλλιεργήσω την αγάπη για τη γλώσσα και την έκφραση της. Διαβάζοντας κείμενα, προτείνοντας βιβλία, δανείζοντας βιβλία, χρησιμοποιώντας όσο γίνεται πιο πλούσιο λεξιλόγιο, διορθώνοντας τα λάθη.Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η διόρθωση πληγώνει τους μαθητές.Όχι μόνο πρέπει να σημειώνονται τα λάθη αλλά να προτείνεται η σωστή σύνταξη και να γράφεται η σωστή ορθογραφία. Μία απλή κόκκινη υπογράμμιση δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Επίσης ο διδάσκων πρέπει να δίνει και εναλλακτικές προτάσεις στη χρήση λέξεων για να αποφεύγεται η επανάληψη. Να δείχνει πόσο φτωχή γίνεται η έκφραση του συναισθηματικού μας κόσμου, των ιδεών μας , των σκέψεων μας όταν περιορίζεται η γλώσσα σε λίγα σύμβολα μόνο. Όσο λιγότερη ευχέρεια έχει κανείς να γράψει επιλέγοντας τις κατάλληλες λέξεις τόσο λιγότερο μπορεί να σκεφτεί. Και όσο λιγότερο σκέφτεται τόσο λιγότερο επικίνδυνος γίνεται. Όσο δεν διαβάζει τόσο δεν διευρύνει τη σκέψη του και όσο δεν διευρύνει τη σκέψη του τόσο δεν μπορεί να διαβάσει.
Δυστυχώς το εκπαιδευτικό σύστημα όπως έχει διαμορφωθεί δημιουργεί αναλφάβητους. Και αυτό σε συνδυασμό με την ομοιομορφία που τείνει να επικρατήσει χάριν της ταχύτητας της επικοινωνίας.

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Κάρυ

Καταλαβαίνω την γλώσσα των δίποδων ..

Μιλάς απαίσια τη δική μου ...μπέρδεψες τα Γαβ με τα Νιάου..

Και τι να σου κάνουν οι κυνόδοντες όταν υπάρχουν μόνο για να μασάνε ψημένα κοψίδια..... :Ρ:Ρ

Unknown είπε...

Περαστικά μας...

ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ είπε...

Εσύ βάλθηκες να μην με αφήσεις να ηρεμήσω τούτο Σαββατοκύριακο ναι;
Μία με τις Μέρκελ, μία με το περιοδικό τούτο του πισινού!!!
Αγκρρρρρρρρρρ

kariatida62 είπε...

@sofi: Kαλησπέρα Σόφη!
Απο το σχόλιό σου καταλαβαίνω πως ανήκεις στους εκπαιδευτικούς και ειδικότερα ό,τι είσαι φιλόλογος!
Λες:Το εκπαιδευτικό σύστημα όπως έχει διαμορφωθεί... και ποιος το έχει διαμορφώσει καλή μου Σόφη?
Το Υπουργείο Παιδείας μόνο ή και οι συνάδελφοί σου που δεν αγαπουν την δουλειά τους όσο έπρεπε να την αγαπούν και να αφιερώνονται σ'αυτήν?
Ποιοι συντηρούν και προωθούν τα συστήματα αν όχι πρώτα οι λειτουργοί τους?
Χαίρομαι που είσαι μία απο τις εξαιρέσεις και καταβάλλεις κάθε προσπάθεια στον χώρο σου!
Αλλά όπως διαπιστώνουμε εδώ υπάρχει τελικώς συντονισμένο σχέδιο!
National geographic=παγκόσμιο περιοδικό γεωγραφικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος!Με έδρα του την Αμερική βεβαίως-βεβαίως!
Τίποτα τυχαίο τίποτα το συμπτωματικό!!!

kariatida62 είπε...

@Ελίτσα: Eλίτσα παιδί μου...
Το χάρισμα της πολυγλωσσίας καυχιέμαι πως τόχω! Με τις γάτες νιαουρίζω και με τις σκύλες γαυγίζω! :P :P
Ντοκτορά και στις δύο γλώσσες έχω!
----
Αν και δεν στο συνιστώ, πλησίασε λίγο να δεις πόσο κοφτερούς τους διατηρώ...! ;)

kariatida62 είπε...

@koueen:Αν ακολουθήσουμε σωστά την αγωγή θα γειάνουμε αλλιώς... ξεγραμμένοι απο χέρι!

kariatida62 είπε...

@Καπετάνιος: Σας κρατώ στην τσίτα..χαχαχαχα! Θα χρειαστεί η ετοιμότητα όλων μας...!

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Τελευταία επιστολή :Ρ:Ρ

Κάρυ

Επειδή είσαι θαυμάστρια του Μπαμπινιώτη θα έπρεπε να γνωρίζεις πως η λέξη "σκύλα "σήμερα έχει και άλλη έννοια απ αυτή που ξέρουμε..

Όπως π.χ. Βούλγαρος: (κατά τον Μπαμπινιώτη)

1) αυτός που γεννήθηκε στη Βουλγαρία ή κατάγεται από εκεί,
2) (κατχρ. υβρισ.) ο οπαδός ή παίκτης ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρίως του ΠΑΟΚ
Αλλά τι κάθομαι και σου γράφω ! Εσύ τίποτα δεν πετάς τυχαία!!!!!
Καλό σου βράδυ ..φιλενάδα! :)))))))

Magia da Inês είπε...

Olá, amiga!
Isso não acontece apenas com a língua grega, a língua portuguesa também está sendo assassinada...
Boa semana!
Beijinhos.
Brasil
✿⊱╮
¸.•°`♥✿⊱╮

kariatida62 είπε...

@ελίτσα:Eλίτσα, μου φαίνεται βγήκες εκτός θέματος! Μα εντελώς..!
Απο όλο το ποστ αυτό που κατάλαβες είναι ότι εγώ είμαι θαυμάστρια του Μπαμπινιώτη!!!
Τον καθηγητή ουτε καν τον έχω συναντήσει στην ζωή μου! Θαυμάζω κάθε επιστημονική προσπάθεια γίνεται για την γλώσσα.
Τώρα όσο για την δεύτερη ερμηνεία που δίνει ο Μπαμπινιώτης στο Βούλγαρος(εφ'όσον επιμένεις και θέλεις μ'αυτό τον τρόπο να υποβιβάσεις την ποιότητα του έργου του), θα πρέπει να σου πω πως είναι ένα Νεοεληννικό λεξικό που προσπαθεί να είναι όσο το δυνατόν ενημερωμένο και προσαρμοσμένο στην εποχή...και στις έννοιες που αποδίδονται μέσω των λέξεων σήμερα! Βλέπεις το λεξικό αυτό απευθύνεται και σε μη Έλληνες, που δεν γνωρίζουν τα νοήματα που αποδίδονται στις λέξεις του σήμερα.
Τώρα για την προσωπικότητα και την ιστορία του κυρίου Καθηγητή λίγο μ'ενδιαφέρει...προσωπικώς μου είναι άκρως αντιπαθής αν αυτό σε ικανοποιεί και δεν θυμώσεις ώστε να μου στείλεις την τελευταία σου επιστολή!
Εμένα άλλη είναι η έγνοια μου τώρα και όχι το κατεστημένο στο οποίο βρίσκεται και λειτουργεί ο εν λόγω καθηγητής...
Κάτι που όπως μου δήλωσες(ειλικρινά δεν ξέρω πότε αστειεύεσαι και πότε όχι)εσένα αφήνει αδιάφορη!

kariatida62 είπε...

Olá Maya
Eu não sei!
Em última análise, mostrado para matar todas as línguas apenas inglês prevalecerá!
Os jovens no Brasil escrever o idioma Português com palavras em inglês;

Un par de neuronas... είπε...

Όταν δούλεψα στο πανεπιστήμιο, θα ήθελα να δείς τι μου γράψανε τα παιδιά όταν κάναμε εξετάσεις...

Φιλιά!

α Κενταύρου είπε...

Αρχαία Ελληνική

οἶον τὸ γλυκύμαλον ἐρεύθεται ἄκρωι ἐπ΄ ὔσδωι͵
ἄκρον ἐπ΄ ἀκροτάτωι͵ λελάθοντο δὲ μαλοδρόπηες͵
οὐ μὰν ἐκλελάθοντ΄͵ ἀλλ΄ οὐκ ἐδύναντ΄ ἐπίκεσθαι

Νέα Ελληνική

Καθώς το γλυκόμηλο κοκκινίζει στην άκρη του κλαδιού,
στην άκρη του πιο ακρινού κλαδιού· οι μαζώχτρες το
ξέχασαν ― όχι, δεν το ξέχασαν ακριβώς,
δεν μπορούσαν να το φτάσουν.
ΣΑΜΦΩ

ΜΗ ΦΟΒΟΥ ΜΑΡΙΑΜ
12 ώρες στην Α λυκείου
12 ώρες στη Β λυκείου
5 ώρες στη Γ λυκείου
Σύνολο 29 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα της Ελληνικής γλώσσας μόνο στο λύκειο.
Φιλοσοφικές σχολές 5 αν δεν κάνω λάθος .
Το facebook,twitter μόδα της εποχής που θα περάσει.
Μη μου αναφέρεις επιχειρήματα για το Έλληνα εκπαιδευτικό τα διάβασα παραπάνω και στενοχωρούμε, ιδιαίτερα για το κλάδο των φιλολόγων ,άφησε με να ξέρω κάτι περισσότερο.Η κρίση σου για αυτούς είναι επιδερμική.Όλο αυτό το επιστημονικό δυναμικό της χώρας από τα χέρια του πέρασε,και συ βέβαια και μιλάς άριστα και γράφεις τη γλώσσα.

kariatida62 είπε...

@VERONICA MARSA: Θα μ'ενδιέφερε πολύ να μάθω...που θα τα βρώ? Στο μπλογκ σου?

Θα περάσω Σπανιόλα μου να σε διαβάσω αργότερα...
Φιλιά πολλά-πολλά!

Unknown είπε...

πολύ σωστή και επίκαιρη η ανάρτηση σου....χθες ειδα σε μαι εκπομπή ότι τα αρχαία ελληνικά δεν διδάσκονται στις σχολές θεάτρου....τι κρίμα...και πόσο πίσω μας πάνε....

να σαι καλά

kariatida62 είπε...

@Α-Κενταύρου:Kαλώς τον μου κι'ας άργησες μέχρι ανησυχίας....;)
----
29 ώρες διδασκαλίας και αποτέλεσμα? Ο????
Κάνε μια περατζάδα στα φειςμπούκια και τουίτερ, ακόμα και στα μπλογκς των νέων μπλόγκερς (εκεί που συγκεντρώνονται οι νέοι)μίλησε μαζί τους και θα με θυμηθείς...
Πώς θα μπορούσε να είναι η εκτίμησή μου επιδερμική όταν έχω μεγαλώσει δύο παιδιά δικά μου και έχω μελετήσει μαζί μ'άλλα τέσσερα ακόμη? Και μιλώ για ηλικίες μαθητών απο το 1982 έως χθες!
------
Ξεχνάς φαίνεται Αγαπημένε μου Κένταυρε πως εγώ ανήκω σε μια άλλη γενιά. Μισό αιώνα κουβαλώ, κάνε τις προσθαφαιρέσεις και θα βρεις σε τίνων χέρια δασκάλων,μελέτησα!
Κένταυρε...οι καιροί αλλάζουν και με τρομάζουν! Δεν μπορώ να τα ρίχνω όλα στο "έχει ο Θεός για μας.." και να κοιμάμαι μακαρίως!

kariatida62 είπε...

@Α-Κενταύρου:Kαλώς τον μου κι'ας άργησες μέχρι ανησυχίας....;)
----
29 ώρες διδασκαλίας και αποτέλεσμα? Ο????
Κάνε μια περατζάδα στα φειςμπούκια και τουίτερ, ακόμα και στα μπλογκς των νέων μπλόγκερς (εκεί που συγκεντρώνονται οι νέοι)μίλησε μαζί τους και θα με θυμηθείς...
Πώς θα μπορούσε να είναι η εκτίμησή μου επιδερμική όταν έχω μεγαλώσει δύο παιδιά δικά μου και έχω μελετήσει μαζί μ'άλλα τέσσερα ακόμη? Και μιλώ για ηλικίες μαθητών απο το 1982 έως χθες!
------
Ξεχνάς φαίνεται Αγαπημένε μου Κένταυρε πως εγώ ανήκω σε μια άλλη γενιά. Μισό αιώνα κουβαλώ, κάνε τις προσθαφαιρέσεις και θα βρεις σε τίνων χέρια δασκάλων,μελέτησα!
Κένταυρε...οι καιροί αλλάζουν και με τρομάζουν! Δεν μπορώ να τα ρίχνω όλα στο "έχει ο Θεός για μας.." και να κοιμάμαι μακαρίως!

kariatida62 είπε...

@homemade: Γατόνι μου, μη τα λες αυτά σε μένα...στον Κένταυρο να τα πεις απο πάνω που είναι ήσυχος με τις 29 διδακτικές ώρες του Λυκείου και τις 5 Φιλοσοφικές Σχολές...!

sofia είπε...

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου εξαίρεση. Οι περισσότεροι συνάδελφοι μου καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις. Σαφώς υπάρχουν και οι αρνητικές εξαιρέσεις. Άλλωστε όλοι μέρος του συστήματος είμαστε και όλοι έχουν τις ευθύνες τους για το κατάντημα της εκπαίδευσης. Το θέμα είναι η εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθείται στη διδασκαλία της γλώσσας , οι ελάχιστες ώρες των Νέων Ελληνικών, η απαξίωση γενικώς του σχολείου και του ρόλου του εκπαιδευτικού. Ποιοι άραγε και ποιους λόγους απαξιώνουν το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς; Δύο ώρες τη βδομάδα νεοελληνική γλώσσα. Τι να πρωτοδιδάξει κανείς; Και μη μου πεις για τα αρχαία ελληνικά. Διότι έτσι που διδάσκονται μόνο σύγχυση προκαλούν. Άσε που σηκώνει και πολλή κουβέντα το θέμα και δεν είναι κατάλληλος ο χώρος.
Το δε περιοδικό τη δουλειά του κάνει ας κοιτάξουμε τι κάνουμε εμείς .

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που προωθούν την ανορθογραφία.

Σε όσα λες πρόσθεσε τα ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ λάθη που γίνονται στον υποτιτλισμό ταινιών.
Στις καταλήξεις των ρημάτων ; Μέγα δράμα !Έχω βαρεθεί να βλέπω τα "αι" να γράφονται "ε" και αντιθέτως.

Τον υποτιτλισμό βλέπεις τον κάνουν συχνά νεαρά παιδιά που έμαθαν Αγγλικά αλλά δεν μιλούν σωστά την γλώσσα τους.

Οι Γάλλοι απαγόρεψαν τα Franglai (αντίστοιχα των Greeklish).

Πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι αν χάσουμε την γλώσσα μας σιγά σιγά με αυτόν τον ύπουλο τρόπο, χάριν της ταχύτητας επικοινωνίας, τελειώσαμε !

Αρκετοί δεν έχουν συναισθανθεί τον κίνδυνο. Το θεωρούν δευτερεύον.

Άλλοι πάλι το θεωρούν υποτημητικό/οπισθοδρομικό - να μη πω κάτι χειρότερο - να ασχολούμαστε με τέτοια θέματα.

kariatida62 είπε...

@Sofia:Tότε τι να πω? Φαίνεται πως εγώ και όλοι οι γνωστοί μου που έχουν ή είχαν παιδιά μαθητές πέσαμε στις αρνητικές εξαιρέσεις!
Για τις διδακτικές ώρες έρχεσαι σε αντίθεση με τον σύναδελφό σου τον Κένταυρο, οποίος εκπαιδευτικός κι'αυτός αλλά θετικής επιστήμης!
Το περιοδικό και αυτοί που το ελέγχουν την δουλειά τους κάνουν και ως φαίνεται αυτοί την κάνουν πολύ καλά γιατί έχουν μέθοδο στην δουλειά τους!
Μέθοδος που εκλείπει παντελώς απο την δική μας δουλειά...

kariatida62 είπε...

@GIP:Αχ Τζιπάκο μου, αυτό το ε και το αι των καταλήξεων των ρημάτων με σκοτώνει!!!
Νομίζω πως θα πρέπει να κάνω μια ανάρτηση που να εξηγώ πότε μπαίνει στις καταλήξεις των ρημάτων το ε και πότε το αι! Σκεφτομαι μάλιστα απο κάτω να βάλω και τεστ ώστε στα σχόλια να μου το συμπληρώνουν(ως εξάσκηση) εφ'όσον πρώτα θα έχουν διαβάσει τους απλούς απλούστατους κανόνες!
Οι Γάλλοι παλεύουν για την διατήρηση της γλώσσας τους και πολύ καλά κάνουν!
Μετέφρασε τι μου έγραψε η Βραζιλιάνα απο πάνω...ως φαίνεται θέλουν να θάψουν όλες τις γλώσσες του κόσμου ώστε όλοι να μιλούμε στην Αγγλικη!
Αυτοί που θεωρούν οπισθοδρομικό ν'ασχολούμαστε μ'αυτά τα θέματα τους συναντώ συχνά ...είναι οι ίδιοι οι ωχαδελφιστές, οι κακώς εννοούμενοι διεθνιστές που έφεραν και την κατάσταση της χώρας μας εκεί που την έχουν φέρει σήμερα!

kariatida62 είπε...

@GIP:Αχ Τζιπάκο μου, αυτό το ε και το αι των καταλήξεων των ρημάτων με σκοτώνει!!!
Νομίζω πως θα πρέπει να κάνω μια ανάρτηση που να εξηγώ πότε μπαίνει στις καταλήξεις των ρημάτων το ε και πότε το αι! Σκεφτομαι μάλιστα απο κάτω να βάλω και τεστ ώστε στα σχόλια να μου το συμπληρώνουν(ως εξάσκηση) εφ'όσον πρώτα θα έχουν διαβάσει τους απλούς απλούστατους κανόνες!
Οι Γάλλοι παλεύουν για την διατήρηση της γλώσσας τους και πολύ καλά κάνουν!
Μετέφρασε τι μου έγραψε η Βραζιλιάνα απο πάνω...ως φαίνεται θέλουν να θάψουν όλες τις γλώσσες του κόσμου ώστε όλοι να μιλούμε στην Αγγλικη!
Αυτοί που θεωρούν οπισθοδρομικό ν'ασχολούμαστε μ'αυτά τα θέματα τους συναντώ συχνά ...είναι οι ίδιοι οι ωχαδελφιστές, οι κακώς εννοούμενοι διεθνιστές που έφεραν και την κατάσταση της χώρας μας εκεί που την έχουν φέρει σήμερα!

α Κενταύρου είπε...

Ο διάλογος γίνεται αδιέξοδος και χωρίς νόημα όταν το μερικό γίνεται γενικό.
Καμιά επίδραση δεν μπορεί να έχει στη γλώσσα ένα μεμονωμένο φαινόμενο της εποχής μας .Είναι το ίδιο όπως έλεγαν παλιότερα ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι της πιάτσας ,οι μάγκες,οι ρεμπέτες θα επηρεάσει το γλώσσα.
Ο ισχυρισμός της ανάρτησης είναι υπερβολικός.
Ο ισχυρισμός σου ότι γνωρίζεις το χώρο της εκπαίδευσης από την ενασχόληση σου με δυο δικά σου παιδιά και από άλλα που μετριούνται στα δάκτυλα του χεριού σου δεν είναι επιχείρημα .
Κάρυ ας αφήσουμε να κρίνουν οι επαΐοντες ,αυτοί που ανάλωσαν τη ζωή τους στους διάφορους χώρους.
Η γλώσσα έχει γερά θεμέλια στη ποίηση,τη λογοτεχνία ,στο θέατρο,στην επίσημη γλώσσα του Ελληνικού κράτους.
........ που είναι ήσυχος...ειρωνικό το βλέπω αυτό αλλά το παραβλέπω. Διδάσκεται η Αγγλική πολύ λιγότερο χρόνο,δεν είναι μητρική, σε φροντιστήριο και μαθαίνεις και να γράφεις και να μιλάς.

MINIMARKET είπε...

Εγώ λόγω της δεύτερης ιδιότητας πού έχω , θα έπρεπε κανονικά να πώ κάτι για το θέμα .
Αλλά έριξε 60 πόντους χιόνι και είμαι απο την φύση μου κρυουλιάρης ( ! ), κέρδισε η ομάδα μου το ντέρμπυ με πολύ κακή διαιτησία και επεισόδια στα οποία ως πρόεδρος πρωτοστάτησα ( λογικό ) και είμαι φοβερά κουρασμένος !
Οπότε την αγάπη μου και καλή μου ξεκούραση !
Καλά τα λές , συμφωνώ απόλυτα .

dimitris είπε...

kariatida62 καλησπερα, Schiller (Γερμανός ποιητής, ιστορικός και φιλόσοφος): Καταραμένε Έλληνα, τα βρήκες όλα, φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική, αστρονομία’ τίποτε δεν άφησες για μας.

«Εκτιμάμε τους Έλληνες (...) όταν εμφανίζονται λογικοί», δήλωσε αστειευόμενη σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μερικές ώρες πριν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

«Καταλαβαίνω απόλυτα τον θυμό των Γερμανών. Όταν κάποιος δανείζεται συνέχεια και δεν τα επιστρέφει, ο άλλος είναι λογικό να εκνευρίζεται. Έχωμάθειναεργάζομαιέντιμα. Τίποτα δεν χαρίζεται… Συμφωνώ απόλυτα με την στάση της Άγκελα Μέρκελ» Νάνα Μούσχουρη.

«Εξυπνότερο θα ήταν να μην βρίζει τους Ελληνες, να μην τσουβαλιάζει δέκα εκατομμύρια ανθρώπους μαζί με τις παλιότερες κυβερνήσεις τους και στη συνέχεια να τους μαστιγώνει. Είναι υπερβολικά εύκολο ο χοντρός Γερμανός με πληθυσμό 80 εκατομμύρια να στριμώχνει τον ανίσχυρο Έλληνα», δήλωσε ο Σμιτ κατά την ομιλία του στο Γερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Αμβούργο.

Αυτός είναι ο εναλλακτικός ρόλος της στη διάσωση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, δοκιμασμένος από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό το ρόλο παίζει με τη μάσκα της «δικαιότερης κατανομής» και του «σοσιαλισμού με δημοκρα­τία», που είχε εγκαταλείψει και στα λόγια τη τελευταία 20ετία. Τώρα επα­νέρχεται το σύνθημα του «δημοκρατικού σοσιαλισμού» για να συσκοτί­σει τις πραγματικές σοσιαλιστικές σχέσεις: Την κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και τον κεντρικό σχεδιασμό. Δεν είναι τυχαίο αυτό το γύρισμα. Γίνεται σε μια περίοδο που αποκαλύπτεται η καπιταλιστική αναρ­χία, η αναγκαιότητα του κεντρικού σχεδιασμού. Από τα είδη διατροφής μέχρι τα φάρμακα, από τις κατασκευές μέχρι τα μέσα μεταφοράς, αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν πλέον να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινω­νικής ευημερίας οι επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις, ο άν­θρωπος ως παραγωγική δύναμη, η έρευνα κλπ. χωρίς να καταργηθεί η σύγ­χρονη καπιταλιστική ιδιοκτησία, το μονοπώλιο. Ερχεται, λοιπόν, η σοσιαλδημοκρατία να προσφέρει ένα εναλλακτικό ιδεολογικό και πολιτικό στήριγμα στο καπιταλιστικό σύστημα. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει λοιπόν να εξαπατηθούν για μια ακόμα φορά. Πρέπει να κινηθούν στον αντίποδα αυτών των θέσεων, προς τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό, τη μόνη ρεα­λιστική διέξοδο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ριζοσπαστης.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΓΛΩΣΣΑ.

Η γλωσσα κοκκαλα δεν εχει και κοκκαλα τσακιζει.

Η γλωσσα ειναι εργαλειο, που βοηθα να βρισκονται λυσεις σε προβληματα και να κατανοουνται καταστασεις.

Η Ελιτσα πηγε πολλα βηματα μπροστα και δεν σταθηκε στο ''χωλ'' του FACEBOOK, η στις οψιμες αιτιασεις του κυριου καθηγητη, τωρα που δεν εχει το μαχαιρι και το πεπονι.

Σαν δασκαλος σπουδαιος, σαν ανθρωπος και σαν ΠΟΛΙΤΗΣ...

ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ είπε...

Επειδή διάβασα αυτό:Κάρυ ας αφήσουμε να κρίνουν οι επαΐοντες ,αυτοί που ανάλωσαν τη ζωή τους στους διάφορους χώρους....
Θυμήθηκα αυτό:

Διακήρυξη για την ελληνική γλώσσα. Σήμα κινδύνου από σαράντα ακαδημαϊκούς
"Τον τε­λευ­ταί­ο και­ρό έ­χει αρ­χί­σει να εκ­δη­λώ­νε­ται μια τά­ση να α­ντι­κα­τα­στα­θεί το ελ­λη­νι­κό αλ­φά­βη­το α­πό το λα­τι­νι­κό. Η τά­ση αυ­τή γί­νε­ται φα­νε­ρή κυ­ρί­ως σε κεί­με­να πα­ρα­γό­με­να α­πό η­λε­κτρο­νι­κούς υ­πο­λο­γι­στές -με χρή­στες κρα­τι­κές υ­πη­ρε­σί­ες και Α­ΕΙ- σε κεί­με­να προ­βαλ­λό­με­να α­πό την τη­λε­ό­ρα­ση και α­πό σχε­τι­κές προ­τρο­πές ξέ­νων ρα­διο­φω­νι­κών σταθ­μών. Εί­ναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ό­τι η προ­σπά­θεια αυ­τή, η ο­ποί­α θα κα­τα­φέ­ρει καί­ριο πλήγ­μα κα­τά της ελ­λη­νι­κής σκέ­ψης και ό­λων των πτυ­χών του ελ­λη­νι­κού πο­λι­τι­σμού που εκ­φρά­ζο­νται με γρα­πτά κεί­με­να, αλ­λά και των εν γέ­νει αν­θρω­πι­στι­κών σπου­δών, έ­φτα­σε μέ­χρι να α­πα­σχο­λή­σει τον Τύ­πο και να α­πο­τε­λέ­σει α­ντι­κεί­με­νο ε­ρω­τή­σε­ων βου­λευ­τών προς τον υ­πουρ­γό Ε­θνι­κής Παι­δεί­ας και Θρη­σκευ­μά­των.

Αρ­χαιό­τα­τη και σύγ­χρο­νη
Η γλώσ­σα μας, η αρ­χαιό­τα­τη αλ­λά πά­ντα σύγ­χρο­νη και ζώ­σα, αυ­τή η γλώσ­σα που ε­μπλού­τι­σε ό­χι μό­νο τη λα­τι­νι­κή, αλ­λά και τις κυ­ριό­τε­ρες ευ­ρω­πα­ϊ­κές γλώσ­σες, που έ­χει και ο­πτι­κά συν­δε­θεί άρ­ρη­κτα με το αλ­φά­βη­τό μας, δεν εί­ναι δυ­να­τόν να υ­πο­στεί μεί­ω­ση με την κα­τάρ­γη­σή του α­πό ε­μάς τους ί­διους. Εί­ναι α­δια­νό­η­το να δε­χθού­με ως Έλ­λη­νες τη με­ταμ­φί­ε­ση της γρα­φής μας με την κα­τάρ­γη­ση πολ­λών γραμ­μά­των της που δεν πέ­ρα­σαν στο λα­τι­νι­κό αλ­φά­βη­το, και με την α­ντι­κα­τά­στα­σή τους α­πό άλ­λα υ­πο­τί­θε­ται η­χη­τι­κώς πα­ρα­πλή­σια γράμ­μα­τά του.

Ό­ταν άλ­λοι λα­οί, ό­πως π.χ. Γάλ­λοι και Ι­σπα­νοί, μά­χο­νται έ­ως σή­με­ρα να δια­τη­ρή­σουν μέ­χρι την τε­λευ­ταί­α τους λε­πτο­μέ­ρεια τον τρό­πο γρα­φής των κει­μέ­νων τους με το δι­κό τους αλ­φά­βη­το, ε­δώ, με τη δι­καιο­λο­γί­α της δή­θεν διευ­κό­λυν­σής μας στην πα­γκό­σμια ε­πι­κοι­νω­νί­α, ε­πι­χει­ρεί­ται η α­ντι­κα­τά­στα­ση του ελ­λη­νι­κού αλ­φα­βή­του των 2.500 και πλέ­ον χρό­νων με το λα­τι­νι­κό.

Θε­ω­ρού­με α­νό­σια αλ­λά και α­νό­η­τη κά­θε προ­σπά­θεια να α­ντι­κα­τα­στα­θή η ελ­λη­νι­κή γρα­φή στο λί­κνο της, εφ' ό­σον μά­λι­στα, σε άλ­λες χώ­ρες, α­νά­λο­γες α­πό­πει­ρες με­τα­βο­λής του τρό­που γρα­φής –σε με­ρι­κές πε­ρι­πτώ­σεις πο­λύ δυ­σχε­ρέ­στε­ρης της ελ­λη­νι­κής– προ­σέ­κρου­σαν στην κα­θο­λι­κή και ορ­γι­σμέ­νη α­ντί­δρα­ση των λα­ών των χω­ρών αυ­τών. Ό­πως και ε­πί Ε­νε­τών, ό­ταν αυ­τοί στα μέ­ρη που κυ­ριαρ­χού­σαν προ­σπά­θη­σαν ν' α­ντι­κα­τα­στή­σουν στα ελ­λη­νι­κά κεί­με­να τους ελ­λη­νι­κούς χα­ρα­κτή­ρες με λα­τι­νι­κούς, έ­τσι και τώ­ρα θα α­ντι­στα­θού­με, κα­λώ­ντας ό­λους τους συ­νέλ­λη­νες ν' α­ντι­δρά­σουν για την πρόρ­ρι­ζα ε­ξα­φά­νι­ση των α­νί­ε­ρων αυ­τών σχε­δί­ων".

Οι υ­πο­γρά­φο­ντες:
Τ. Α­θα­να­σιά­δης, Κ. Α­λε­ξό­που­λος, Ν. Αρ­τε­μιά­δης, Αγγ. Βλά­χος, Παν. Βο­κο­τό­που­λος, Απ. Γε­ωρ­γιά­δης, Κων. Γρόλ­λιος, Κων. Δε­σπο­τό­που­λος, Κων. Δρα­κά­τος, Ζη­ζιού­λας Ιω­άν­νης, Μη­τρο­πο­λί­της Περ­γά­μου, Σπ. Ια­κω­βί­δης, Ιακ. Κα­μπα­νέλ­λης, Αλ. Κα­μπί­το­γλου, Αθ. Κα­μπύ­λης, Νικ. Κο­νο­μής, Γ. Κο­ντό­που­λος, Αν. Κου­νά­δης, Αγ­γ. Λα­ΐ­ου, Π. Λι­γο­με­νί­δης, Μ. Μα­νού­σα­κας, Ν. Μα­τσα­νιώ­της, Γ. Μη­τσό­που­λος, Ευ. Μου­τσό­που­λος, Π. Μυ­λω­νάς, Δημ. Να­νό­που­λος, Μ. Παλ­λά­ντιος, Ιω. Παπ­πάς, Γ. Πα­ρι­σά­κης, Ιω. Πε­σμα­ζό­γλου, Β. Πε­τρά­κος, Εμ. Ρού­κου­νας, Μ. Σα­κελ­λα­ρί­ου, Γ. Σα­ρά­ντη, Γρ. Σκαλ­κέ­ας, Κων. Στε­φα­νής, Παν. Τέ­τσης, Κων. Τού­ντας, Δημ. Τρι­χό­που­λος, Θεμ. Χα­τζη­ιω­άν­νου, Χρ. Χρή­στου.

kariatida62 είπε...

@α-Κενταύρου: Kανείς διάλογος δεν γίνεται χωρίς νόημα όταν δεν επικρατεί η ισχυρογνωμοσύνη και ο εγωισμός απο τις αντικρουόμενες πλευρές Κένταυρε!
Εσύ μου τόχεις πει αυτό Δάσκαλε...
----
Δεν χρειάζεται να είμαι επαίων για να εκφράσω την άποψή μου η οποία έχει διαμορφωθεί όχι άδικα αλλά απο την προσωπική μου εμπειρία!
Αλλά και τους επαίοντες αν ρωτήσουμε πολύ φοβούμαι ότι τα ίδια με μένα θα σου πουν και δεν θα με θεωρήσουν καθόλου υπερβολική!
"Η γλώσσα έχει γερά θεμέλια στη ποίηση,τη λογοτεχνία ,στο θέατρο,στην επίσημη γλώσσα του Ελληνικού κράτους".
Συμπληρώνω σε μια ποίηση και λογοτεχνία που ελάχιστοι νέοι διαβάζουν, σ'ενα θέατρο που επίσης ελάχιστοι παρακολουθούν και σε μια επίσημη γλώσσα που κατακρεουργείται καθημερινώς απο τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που μας βομβαρδίζουν με μαργαριτάρια!!! Και σε μια επίσημη επίσης γλώσσα του κράτους που πριν μερικά χρόνια προτάθηκε να συμπληρωθεί με την Αγγλική απο την νυν υπουργό Παιδείας!!! Το ξεχνάς????
Μα δεν μπορώ να καταλαβω τόσα χρόνια κοντά στα παιδιά δεν διέκρινες την πενία στην γλώσσα και στην έκφρασή τους? Μόνο εγώ το διαπιστώνω?
----
Να μη παίρνεις ειρωνικο το "κοιμάμαι ήσυχος-μακάριος τόπα (δεν βλέπω να το προσπέρασες και τόσο αν κρίνω απο το αγριωπό βλέμμα που με κοιτάζεις..)
να το παίρνεις κυριολεκτικά! Δεν είναι κακό κάποιος να είναι εφησυχασμένος!

kariatida62 είπε...

@Καπετάνιος:Σ'Ευχαριστώ για την υπογραφή των επαιόντων Καπετάνιε μου , μ'εβγαλες απο τον κόπο να ψάξω!

kariatida62 είπε...

@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ:Θάπρεπε με την δεύτερη ιδιότητά σου να ήσουν περισσότερο αναλυτικός στην αποψινή μας συζήτηση!
Τι σόι διαιτητής είσαι?
Καλή ξεκούραση Μίνι!

kariatida62 είπε...

@dimitris:Δημητράκη νομίζω πως επειδή δεν σου έχω καταθέσει την κομματική ταυτότητά μου, που επιμένω να μη κρατώ δεν διαβάζεις τι γράφω και τι απαντώ!
Η Ελίτσα δεν το πήγε παραπέρα το πήγε αλλού γι'αλλού....και θα χάναμε το δρόμο!
Συμφωνώ μαζί σου αυτό της έγραψα κι'εγώ!
Σαν δασκαλος σπουδαιος, σαν ανθρωπος και σαν ΠΟΛΙΤΗΣ......
Εγώ μπορώ και τα ξεχωρίζω! Οπως βλέπω κι'εσύ! Η Ελίτσα όμως????Αδιαφορεί για το επιστημονικό του έργο γιατί αδιαφορεί για την γλώσσα και για όποια γλώσσα!!!(εκτός κι'αν αστειευόταν-αλλά το θέμα δεν προσφέρεται για αστεία)

dimitris είπε...

kariatida62 θες το μαλλωμα σου, δεν υπαρχει πουθενα οριο στην σατηρα---αν εκανε η Ελιτσα---το ειπε και ο Αριστοφανης, οκ???

kariatida62 είπε...

@dimitris: Πολύ ένταση υπάρχει στην ατμόσφαιρα και ίσως γι'αυτό ν' ευθύνομαι εγώ! Ως οικοδέσποινα ώφειλα να ήμουν πιο ήπια στις εκφράσεις μου αλλά το θέμα το αποψινό της ανάρτησης Δημητράκη ειλικρινά με πονά και ανησυχώ!
Και όταν ανησυχώ αγριεύω!

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα.
Δεν είμαι ειδικός και δεν μπορώ να πω πολλά για το σοβαρό αυτό θέμα. Λίγα και επιγραμματικά. Στο Γυμνάσιο είχα δασκάλους "δημοσίους υπαλλήλους", δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον πως προσπάθησε ιδιαίτερα μαζί μας. Στο Λύκειο το ίδιο σε γενικές γραμμές, αλλά μια καθηγήτριά μου, έμεινε στις θύμησες όλων των μαθητών της. Έκανε παραπάνω από τα "πάντα" για να μας πάει ένα βήμα μπροστά, δεν επαναπαυόταν στα "διαδικαστικά". Δεν μπορώ να γράψω περισσότερα τώρα, θέλω μια ανάρτηση ολόκληρη για να γράψω γι' αυτήν. Στην ορθογραφία ήμουν σχεδόν άριστος, σίγουρα οι δάσκαλοι έβαλαν το χεράκι τους γι' αυτό. Όμως έκανα και κάτι άλλο χωρίς να με πιέζει κάποιος καθηγητής μου. Διάβαζα πολύ λογοτεχνία κυρίως, που εκτός όλων των άλλων με βοηθούσε και στην ορθογραφία. Τα παιδιά σήμερα δεν διαβάζουν και γνωρίζουν ορθογραφία. Μεγάλο λάθος η κατάργηση του μονοτονικού, μας πήγε πίσω. Ήταν κατεύθυνση μάλλον και όχι ένα …απλό λάθος. Οι απόψεις της Σοφίας με αγγίζουν. Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τους εκπαιδευτικούς, είναι άνθρωποι σαν εμάς, με προβλήματα σαν τα δικά μας και με ελλιπή κατάρτιση όπως οι περισσότεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα. Το κράτος αφήνει αυτούς σήμερα να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, και όποιος είναι πραγματικά ευσυνείδητος το παλεύει. Για ποιο πράγμα έχει νοιαστεί το κράτος μας για να προσέξει την παιδεία του άρα και τη γλώσσα; Ειδικά την περίοδο του ...πράσινου …σοσιαλισμού, όταν διαπράχτηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα «εγκλήματα» στην κοινωνία; Διάφοροι ...κλικάνθρωποι διαμόρφωσαν εκτός από γενιές συνειδήσεων και μια γλώσσα τέρας. Θα μου πεις πως το πάω πολιτικά ή κομματικά, δεν πάει από μόνο του; Οι ευθύνες δεν είναι αόριστες όπως πολλές φορές βολεύει να λέμε. Έχουν ονοματεπώνυμο. Το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό. Πράγματι, ο χώρος είναι μικρός και στο ζήτημα εμπλέκονται κι άλλα ζητήματα, ίσως να αδικούμε εν μέρει με τα γραφόμενά μας, τον …ίδιο μας σχολιασμό.
Καλή δύναμη!

kariatida62 είπε...

@oikodomos: Kαλησπέρα!
Δηλαδή Οικοδόμε για να καταλάβω ...εγώ επειδή δεν είμαι οικοδόμος, εργολάβος, μηχανικός, αρχιτέκτονας, δεν δικαιούμαι νάχω άποψη για το σπίτι στο οποίο μένω και διακρίνω ότι υπάρχουν επικίνδυνες κακοτεχνίες που μπορούν να φτάσουν μέχρι και την κατάρρευση της στέγης του?
Αφού βλέπω μέρα με την μέρα η ρωγμή της στέγης ν'ανοίγει θα πω, όχι ο ειδικός μου λεει πως είμαι ασφαλής?
Μα στο δικό μου κεφάλι θα πέσει και το βλέπω πως ήδη μου πέφτουν σοφάδες! Τι να κλείνω τα μάτια?
Τώρα αν συγκρίνουμε τους εκπαιδευτικούς της δικής μας γενιάς με τους τωρινούς υπάρχουν διαφορές,όπως μεγάλες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στα δύο εκπαιδευτικά συστήματα. Το δικό μας βασιζόταν στην αυστηρότητα και την πειθαρχία(που ήταν ακραίο και δεν βοηθούσε καθόλου-παρά πίεζε μέσω του φόβου)αλλά και σε μια μέθοδο που είχε αρχή-μέση και τέλος! Τώρα ούτε αρχή υπάρχει ούτε μέση πολύ περισσότερο δεν υπάρχει τέλος!
Συμφωνώ απόλυτα απο το 1981 και εντεύθεν απεφοίτησαν στρατιές αγραμμάτων!
Οι άριστοι βαθμοί πέφτουν σωρηδόν σαν μαρουλόφυλλα, οι οποίοι βέβαια δεν μπορεί να αντικατοπτρίζουν την παραγματικότητα. Κανείς δεν επαναλαμβάνει την ίδια τάξη! Θυμάσαι αγωνία που είχαμε Οικοδόμε όταν τρέχαμε να δούμε τα αποτελέσματα και αν περάσαμε την τάξη? Σήμερα ποιος μαθητής του Δημοτικού ή του Γυμνασίου αγωνιά για τον προβιβασμό του? Ολοι κουτσοί στραβοί περνούν την τάξη...και φτάνουν στον Λύκειο για να διαγωνιστούν επι πανελληνίου επιπέδου! Μία τρέλλα! Ολοι να μπούμε και να τελειώσουμε το σχολείο όπως-όπως!
Ολα σχετίζονται με την πολιτική που δυστυχώς εμείς στην Ελλάδα την έχουμε μετατρέψει αυστηρά σε κομματική!!!
Γι'αυτό και μας έχει πάρει και μας έχει σηκώσει...
Εδώ δεν αδικούμε κανένα και πολύ περισσότερο τον σχολιασμό μας...συζήτηση κάνουμε όπως ενδεχομένως θα την κάναμε σε μια φιλική μας συνάντηση!
Δεν χρειάζεται να είμαστε λέκτορες ούτε πανεπιστημιακοί καθηγητές για να πούμε παιδιά κάτι στραβό μεθοδεύεται γιατί αλλιώς δεν εξηγείται!!!

Οικοδόμος είπε...

kariatida62: Δεν μπορώ να εξηγήσω την επιθετικότητά σου. Ειλικρινά. Είπα τη γνώμη μου και με πιάνεις απ' τα μούτρα. Σου είπα εγώ πως δεν δικαιούσαι να έχεις άποψη; Από που βγάζεις τέτοιο συμπέρασμα; Θα έπρεπε να συμφωνήσω απολύτως μαζί σου; Δεν κατάλαβα την επίθεση. ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ να έχεις άποψη, και βέβαια δικαιούσαι, όπως όλοι μας.
Μια διευκρίνηση τώρα. Όταν γράφω: " ίσως να αδικούμε εν μέρει με τα γραφόμενά μας, τον …ίδιο μας σχολιασμό." εννοώ πως δεν μπορούμε μέσω των γραπτών σχολίων να εκφράσουμε απολύτως όλα όσα θα μπορούσαμε να εκφράσουμε συζητώντας. Όσο για τις μεθοδεύσεις που λες, ξέρεις πολύ καλά νομίζω πως οι κερκόπορτες ανοίγουν από μέσα, να μη μας φταίνε πάντα οι "άλλοι".
Καλή δύναμη!

kariatida62 είπε...

@Oikodomos:Kατ'αρχάς δεν καταλαβαίνω πώς διέκρινες επιθετικότητα απο μέρους μου.
Ξεκινάς το σχόλιό σου, τονίζοντας πως δεν είσαι ειδικός επι του σοβαρού αυτού θέματος, σαν να αποδέχεσαι ότι για τα σοβαρά αυτά θέματα μόνο οι ειδικοί εχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Εκεί πάνω λοιπόν ήρθε η ερώτησή μου. Με ξαναρωτάς αν θα έπρεπε να συμφωνήσεις απολύτως μαζί μου. Σε ποιο σημείο διαφωνήσαμε ακριβώς Οικοδόμε και δεν το κατάλαβα?
Μα αυτές τις κερκόπορτες και εγω επεσήμανα στα σχόλια, περισσότερο, που όπως μου εξηγείς τώρα τελικώς εσύ δεν συμφώνησες μαζί μου.
Κάπου χάνει ο ένας τον άλλον...και δεν συντονιζόμαστε!
Αυτά δυστυχώς έχει ο διαδικτυακός τρόπος επικοινωνίας, συμβαίνει συχνά μην ανησυχείς...

Οικοδόμος είπε...

kariatida62: Θα είχε κάποιο νόημα τώρα αν σου έλεγα τι εννοούσα όταν είπα "ειδικός"; Αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν εκπαιδευτικοί μέσα σε αυτούς που σχολίασαν. Αυτοί νομίζω πως είναι πιο ειδικοί από μένα στο θέμα της γλώσσας. Αν θεωρούσα πως "για τα σοβαρά αυτά θέματα μόνο οι ειδικοί εχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο.", δεν θα συμμετείχα στο διάλογο. Επειδή όμως πιστεύω πως όλοι όσοι αναπνέουν, δικαιούνται να έχουν άποψη για όσα τους αφορούν, εκφράζω τη δική μου. Αποσύρω τα περί επιθετικότητας. Ίσως να χανόμαστε λίγο, δεν πειράζει, ξαναβρισκόμαστε νομίζω. Από μέρους μου κανένα πρόβλημα, καμιά ανησυχία. Καλή δύναμη!

teleytaios είπε...

Κάρυ μου καλησπέρα.

Διάβασα την ανάρτησή σου κι έμεινα με το στόμα ανοιχτό! ... για πολί όρα!

Δεν ήθελα να πιστέψω ότι έχει γίνει τέτοια ιεροσυλία κι άρχισα να ψάχνω στο ίντερνετ για την έκδοση αυτή του National Geographic αλλά δε βρήκα τίποτα. Θα μπορούσες να μου δώσεις κάποιο λινκ; Ειλικρινά, δεν μπορώ να το πιστέψω.

Θα επανέλθω και με άλλο σχόλιο μόλις το ψάξω λίγο καλύτερα.

Margo είπε...

Πάνω που είπα να ηρεμήσω να ξεχαστώ βρε αδελφέ, διάβασα ετούτο και λαμπάδιασα.
Ελπίζω να μην χαθούν όλα, μόνο αυτό.. κάπου θα γυρίσει γιατί υπάρχουν άνθρωποι που αντιστέκονται.

Καλή βδομάδα εύχομαι!

kariatida62 είπε...

@Οικοδόμος:Nαι φίλε Οικοδόμε στους
σχολιαστές υπάρχουν οι ¨ειδικοί" εκπαιδευτικοί.
Αλλά σε παρακαλώ πολύ θα ήθελα να με συμπεριλάβεις εσύ τουλάχιστον στην ομάδα των ανθρώπων που μπορεί να μην ανήκουν στους εκπαιδευτικούς αλλά ανήκουν στους γονείς που έχουν σταθεί πολύ μα παρα πολύ κοντά στην μελέτη των παιδιών τους και συνεργάστηκαν πάρα πολλά χρόνια μαζί τους προκειμένου να αποφοιτήσουν.
Επομένως θεωρώ ότι είμαι πολύ ενήμερη για την κατάσταση στα σχολειά μας.
Και πλέον έχω διαμορφώσει αντικειμενική γνώμη!
Ξέρεις δυστυχώς την συνεργασία των εκπαιδευτικών των παιδιών μου καθώς και των παιδιών που είχα αναλάβει την μελέτη τους, δεν μπόρεσα να την εξασφαλίσω και τόχω μεγάλο παράπονο!
Στις ενστάσεις και διαφωνίες που τολμούσα να έχω και να τους τις εκθέτω, έκλειναν τον διάλογο με τον ίδιο πάντα τρόπο!
Κυρία Κάρυ μας συγχωρείτε αλλά δεν είστε ειδική για να προτείνετε...
Βέβαια σε πολλες περιπτώσεις στο τέλος ήρθαν και μου ζήτησαν συγγνώμη για την αδιαλλαξία τους και παραδέχτηκαν ότι ο δικός μου τρόπος ήταν αποτελεσματικότερος για τους συγκεκριμένους μαθητές.
Γιατί βλέπεις εγώ δεν ακολούθησα τους ειδικούς και επέμενα στον δικό μου τρόπο που μπορεί να μη ήταν συμβατός με τις εντολές του Υπουργείου αλλά τελικώς ήταν αποτελεσματικός!
Αλλά βλέπεις εγώ νοιαζόμουν περισσότερο για το αποτέλεσμα και λιγότερο για τις υποδείξεις του Υπουργείου, γιατί ήταν τα δικά μου παιδιά!
Για να ολοκληρώσω θέλω να τονίσω πως δυστυχώς η αδιαφορία και έπαρση, η άρνηση για κάθε συνεργασία που εκλαμβάνεται ως έλεγχος είναι τόσο μεγάλη που εμποδίζει κάθε επικοινωνία εκπαιδευτικού και γονιου που αν μη τι άλλο προσφέρεται να βοηθήσει εφ'όσον οι συνθήκες έχουν δυσκολέψει. Βέβαια δεν είμαι τόσο σίγουρη πως οι συνθήκες του εκπαιδευτικού έχουν δυσκολέψει σε σχέση με εκείνες των παλαιότερων εκπαιδευτικών...αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα και δεν θάθελα να το ανοίξω!

Οικοδόμος είπε...

kariatida62: Να σε συμπεριλάβω. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω όσα λες. Δεν εκπροσωπώ ούτε υπερασπίζομαι τους εκπαιδευτικούς γενικά κι αόριστα. Επισημαίνω μόνο πως όπως όλοι οι εργαζόμενοι, έχουν κι αυτοί προβλήματα. Έχω κι εγώ δυο κόρες ξέρεις. Και κάποια εμπειρία από τους δασκάλους τους. Δεν μπορώ να πω πως είμαστε ευχαριστημένοι από όλους, δεν εννοώ βαθμούς, εννοώ συνεργασία με εμάς τους γονείς. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά σ' αυτό το θέμα. Όταν καλούν τους γονείς για κάποιο σημαντικό θέμα των παιδιών ή για να μας ενημερώσουν για την πρόοδό τους, ελάχιστοι πηγαίνουμε. Και αν είσαι από μια πλευρά ν' ακούσεις γονείς τι λένε μόλις ανοίξουν το στόμα τους, καταλαβαίνεις πόσο και γιατί είναι κακομαθημένα τα παιδιά τους. Τι σου είπα σε προηγούμενο σχόλιο; Το θέμα "γλώσσα" εμπλέκεται με πολλά άλλα θέματα. Ένα από αυτά τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί μας, η παιδεία μας. Ο ανθρώπινος παράγοντας σημαντικότερος και πιο καθοριστικός όλων, και εδώ, στο θέμα μας. Καλό ξημέρωμα.

kariatida62 είπε...

@Μargo:Λαμπάδιασες έ? Ετσι λαμπάδιασα κι'εγώ...και πολλοί με μάλωσαν! :(

kariatida62 είπε...

@teleytaios: Στρατηγέ μου, την έκδοση δεν την είδα και νομίζω πως δεν είναι τόσο εύκολο να την βρεις στο διαδίκτυο.
Πωλείται...φαντάζομαι πως δεν θα υπάρχει ελεύθερη στο διαδίκτυο.
Ολα τα λινκ που έχω είναι απο μπλογκς που παραπέμπουν σ'αλλα μπλογκς και εκείνα μιλούν για κάποιο αναγνώστη που τους τόστειλε!

kariatida62 είπε...

@οικοδόμος: Δεν διαφωνώ Οικοδόμε μου...η πλειοψηφία των γονιών δεν ξέρουν τι γίνεται με τα παιδιά και την μελετη τους.
Απλά πληρώνουν φροντιστήρια, ιδιαίτερα και ησυχάζουν...Α! ξέχασα να πω πως ενίοτε απαιτούν χωρίς να ξέρουν!
Αλλά κιάυτές οι συναντήσεις που γίνονται μη νομίζεις, καταναλώνονται για διάφορα θέματα και όταν φτάνουμε στο δια ταύτα εκεί σηκώνεται τοίχος!
Βέβαια όλα έχουν σχέση, όπως σωστά επισημαίνεις με την γενικότερη παιδεία ενός λαού.
Επίσης καλό ξημέρωμα!

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Σου είπε κάποιος απ τους σχολιαστές σου - νομίζω ο Δημήτρης - ότι το πήγα αλλού.. ή κάτι τέτοιο

Βέβαια εσύ έτρεξες να διευκρινήσεις ότι κάνει λάθος.. Δεκτό.. τι μπορώ να κάνω γι αυτό..

Όμως ναι...αλλού το πήγα .. Είχα την εντύπωση ότι θα το καταλάβαινες με τα άθλια ελληνογκρίκλις που σου έγραψα..αλλά και τι σου έλεγα ..

Ευτυχώς που κανά δυο από εδώ μέσα με ξέρουν και μπόρεσαν νομίζω να καταλάβουν ότι λέγοντας : το μόνο που μ ενδιαφέρει, είναι να με καταλαβαίνουν και να καταλαβαίνω τους δυνάστες μου Γερμανούς, ήταν πικρό χιούμορ.. Δεν θέλω βέβαια μ αυτό να πώ πως μου φταίνε οι Γερμανοί..

Σήμερα ήταν μια ακόμα δύσκολη μέρα ( όπως σχεδόν όλες τον τελευταίο καιρό)

Και σκέφτηκα πικρά ( η ανόητη) ότι στενεύει ο κλοιός τόσο, που η γλώσσα μας δεν κινδυνεύει πια μόνο απ τα κακώς κείμενα στην παιδεία μέχρι τώρα..

Δεν ξέρω ποια ήταν η θέση (μας) πρίν χρόνια όταν η Διαμαντοπούλου σαν επίτροπος νομίζω στην Ευρώπη έκανε την πρόταση τα αγγλικά να είναι η επίσημη γλώσσα μας..Την ίδια περίπου εποχή - αν δεν κάνω λάθος- η Ρεπούση αλλοίωνε την ιστορία και όλοι μαζί βίαζαν για ακόμα μια φορά την παιδεία έστω και με κορώνες διαμαρτυρίας που βέβαια δεν κράτησαν και πολύ γιατί πάντα κάτι άλλο προκύπτει και...ξεχνιόμαστε..

Και πάλι περιστασιακά φωνάζουμε για τη γλώσσα ξεκινώντας μάλιστα από που??? Απ το facebook !!!

Και όχι απ το "κατάντημα " που έχουν φέρει τους "δασκάλους" έχοντάς τους μετατρέψει από λειτουργούς σε εκπαιδευτές κάτω απ τις εντολές και τις επιδιώξεις της κάθε κυβέρνησης..Δεν μας ενοχλεί καθόλου που τους αφαίρεσαν το κύρος που πρέπει να έχει ένας " δάσκαλος" και εννοείται πώς δεν μας νοιάζει αν η κάθε κυράτσα μπορεί να εξευτελίσει αυτόν τον δάσκαλο γιατί της μάλωσε το παιδί της με αποτέλεσμα να το τρέχει σε γιατρούς να μην του μείνουν ψυχολογικά τραύματα..

Είχα την τύχη να έχω έναν δάσκαλο που με μάλωσε, με χτύπησε, με δίδαξε... με πρόσβαλε .. με καθοδήγησε.. Τον σκέπτομαι με αγάπη αν και δεν πρόλαβα να του τη δείξω..

Και ξαναγυρίζω παραπάνω εκεί που σκέφτηκα πικρά ( η δυο φορές ανόητη) ότι η Ελλάδα τούτη την ώρα που μιλάμε ξεπουλιέται και ο αγώνας για τη γλώσσα έρχεται δεύτερος εδώ που έφτασαν τα πράγματα ...εκτός αν έχουμε πάρει απόφαση ότι όλα τελείωσαν και τώρα φροντίζουμε τουλάχιστον να σώσουμε τα ελληνικά μας..

ΥΓ. Για τον κομματικοποιημένο δάσκαλο δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να πώ κάτι παρ όλο που έχει μεγάλες ευθύνες

Βέβαια ποτέ δεν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή να ξανασυζητήσουμε εμείς οι δυο γιατί δεν είναι πρώτη φορά που φέρεσαι έτσι..

Να είστε καλά ..καλό σας βράδυ..

kariatida62 είπε...

@Ελίτσα: "Σου είπε κάποιος απ τους σχολιαστές σου - νομίζω ο Δημήτρης - ότι το πήγα αλλού.. ή κάτι τέτοιο
Βέβαια εσύ έτρεξες να διευκρινήσεις ότι κάνει λάθος.. Δεκτό.. τι μπορώ να κάνω γι αυτό.." Διάβασε ξανά με ηρεμία τι μου είπε ο Δημήτρης και τι ακριβώς του απάντησα και τότε θα βγάλεις το σωστό συμπέρασμα.
"Όμως ναι...αλλού το πήγα .. Είχα την εντύπωση ότι θα το καταλάβαινες με τα άθλια ελληνογκρίκλις που σου έγραψα..αλλά και τι σου έλεγα .." Τα άθλια γκρικλις δεν πείραξαν καθόλου, φανέρωσαν αμέσως την διάθεσή σου.
Αυτά που έγραφες ομως περί αδιαφορίας και για το το αυγό του δάσκαλου δεν έβγαζαν με τίποτα το νόημα που τώρα μας εξηγείς!
"Σήμερα ήταν μια ακόμα δύσκολη μέρα ( όπως σχεδόν όλες τον τελευταίο καιρό)"
Δεν είσαι η μόνη που περνάς δύσκολες μέρες πίστεψέ το...
"Και σκέφτηκα πικρά ( η ανόητη) ότι στενεύει ο κλοιός τόσο, που η γλώσσα μας δεν κινδυνεύει πια μόνο απ τα κακώς κείμενα στην παιδεία μέχρι τώρα.."
Αν με παρακολουθούσες και δεν ερχόσουν αποσπασματικά να πετάξεις ειρωνικές κορώνες θα διέκρινες ότι το ιστολόγιο αυτό δεν κάνει τίποτα άλλο απο το να ασχολείται με τα κακώς κείμενα...που μας έχουν στενέψει σαν θηλιά στον λαιμό! (πάντα με τον δικό μου τρόπο)
Για την Διαμαντοπούλου το ανέφερα ήδη!
Ψάξε τα σχόλια και το θα το βρεις..
Αλλά θα το βρεις και σε παλαιότερα ποστ! Πολλές φορές γραμμένο εδώ μέσα!
"Και πάλι περιστασιακά φωνάζουμε για τη γλώσσα ξεκινώντας μάλιστα από που??? Απ το facebook !!!"
Με συγχωρείς δεν θα απολογηθώ απο πού θεωρησα καταλληλότερο να ξεκινήσω!
Το facebook αν τόχεις καταλάβει-που τόχεις-έχει γίνει τρόπος επικοινωνίας όχι μόνο στους νέους αλλά και στους μεγαλύτερους που αυξάνονται ως συνδρομητές του!
Είπαμε ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να εκφράσει τις σκέψεις του!
Δεν είναι λόγος νομίζω αυτός να τον στήνεις στον τοίχο και να του την λες...!
Τώρα όσο για τους καθηγητές και τις κυράτσες που έχεις παραδείγματα συμφωνώ έχω και γω άλλα τόσα, όπως επίσης άλλα τόσα έχω για απαράδεκτες συμπεριφορές καθηγητών και δασκάλων που μόνοι τους απαξιώνουν τον ρόλο τους! Και εκείνες βαραίνουν περισσότερο στην ζυγαριά γιατί υποτίθεται ότι επέλεξαν και σπούδασαν να είναι λειτουργοί πρώτα και πάνω απ'όλα! Αλλά μόνο αυτό δεν είναι!
Κακώς αξιολογείς την γλώσσα ως θέμα δευτερεύον! Είναι ένα απο τα όπλα που μας έχουν απομείνει! Ομως σου εξήγησα αν με παρακολουθούσες δεν θάλεγες αυτά που λες τώρα...
Τέλος Ελίτσα, δεν φταίω εγω που χρησιμοποιείς αυτό τον τρόπο που χρησιμοποιείς και δεν σε καταλαβαίνει κανείς! Τώρα βλέπω πως άλλα ήθελες να πεις και με τον αυγό του Μπαμπινιώτη καταναλώθηκες στα αρχικά σου σχόλια!
Ειλικρινά πλέον η ατμόσφαιρα εχει βαρύνει τόσο πολύ που δεν ψάχνω πια για λεξικά να ερμηνεύω τον καθένα για το τί ήθελε να πει αλλά δεν τόπε και είπε κάτι άλλο!
Ο Δημητράκης ίσως να σε καταλαβαίνει καλύτερα απο μένα γιατί κανείς αλλος δεν φάνηκε να σε κατάλαβε...
Αν δεν σε πειράζει υπενθύμισέ μου πώς φέρθηκα, πότε παραφέρθηκα και κάτω απο ποιες συνθήκες αντέδρασα όπως έχω αντιδράσει εδώ και αλλού!
Εύκολο είναι κανείς να πετά ένα πυροτέχνημα-μια κροτίδα λάμψης - και να την κάνει! Αλλά ειλικρινά εμένα οι κροτίδες λάμψης δεν με φοβίζουν!
Λυπάμαι που πήρες την απόφαση να μη ξανασυζητήσουμε εμείς οι δύο!
Δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι'αυτό...ξερεις έχω κουραστεί εξίσου κι'εγώ!
Καλή σου μέρα!

ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ είπε...

Χμ...καλημέρα Κάρυ...δηλαδή δεν εννοώ καλημέρα αλλά και καλή εβδομάδα..
αλλά τι καλή βδομάδα που μας την έχουν πέσει οι Γερμανοί...κι εγώ τους μισώ τους μισώ,οπότε μην ασχοληθείς με την καλημέρα μου που έχει έναν υπαινιγμό για όλη την εβδομάδα,αλλά αυτό είναι δευτερεύον.Το βασικό είναι
πως στραβοκοιμήθηκα αν με πιάνεις!!!
Και κάτι τελευταίο...δεν το περίμενα ποτέ αυτό από σένα...μη με ρωτήσεις ποιο όμως γιατί το ξέχασα!!!!
χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

Άντε καλή χρονιά να έχουμε και Χριστός Ανέστη...

kariatida62 είπε...

@Καπετάνιος: Aστα Καπετάνιε...μαύρη είν'η νύχτα στα βουνά μαύρη σαν καλιακούδα για την εβδομάδα που έρχεται!
Νάσαι καλά Καπετάνιε μου...κουράγιο σ'όλους μας για αυτά που μας περιμένουν!

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Χάθηκα ε; Τι να σου λέω τώρα! Τέλος πάντων!
Όταν πρωτάκουσα το θέμα με το οποίο ασχολείσα στο ραδιόφωνο και μάλιστα από άτομο που εκτιμώ πολύ (όχι δημοσιογράφο, όχι πολιτικό αλλά άνθρωπο που αγαπάει την γλώσσα μας) έγινα έξω φρενών. Δεν το έψαξα το θέμα τότε αλλά μίλησα γι αυτό με φίλους μου. Στα νέα παιδιά δεν έκανε δυστυχώς καμιά εντύπωση. Αντιθέτως το βρήκαν και εξυπηρετικό.
Όμως σήμερα που μίλησα με τον φίλο μου, έψαξα κι εγώ να βρω το κείμενο στην πηγή του δεν μπόρεσα να βρω τίποτα. Θα γράψω στον σταθμό και θα ρωτήσω τον άνθρωπο από τον οποίον το άκουσα αν εκείνος έχει βρει την γνήσια πηγή.
Πάντως ας μη γελιόμαστε κάποια στιγμή θα συμβεί. Ελπίζω να μην το δω!

Υ.Γ Όταν αργώ να σε επισκεφτώ το κάνω για να... με επιθυμήσεις περισσότερο! χα χα χα

kariatida62 είπε...

@Χριστόφορος:Kαλημέρα καλέ μου Χριστόφορε...καταννοώ όλοι με τις υποχρεώσεις μας που ποτέ δεν μας αφήνουν...
Ναι την στάση των νέων παιδιών την έχω και γω προ πολλού αντιληφθεί. Είναι αυτή ακριβώς που περιγράφεις.
Αυτό φοβάμαι κι'εγώ ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Τα τελευταία όπλα μας...ιστορία και γλώσσα!
Υ.γ. Την παρεούλα σου δεν την χορταίνω καλέ μου Χριστόφορε, όσες φορές και να μου έρθεις!
Φιλιά πολλά σε σένα και στα μαμουνάκια τ'εγγονάκια σου.

Άιναφετς είπε...

Κατ΄αρχάς δεν είμαι στο facebook, παρόλο που εκεί θα μπορούσα να προωθήσω τα βιβλία μου, το αντιπαθώ σφόδρα!
Για μια φορά, θα σχολιάσω το κείμενο σου χωρίς να διαβάσω τα σχόλια των φίλων, (γιατί από διαίσθηση αισθάνομαι ότι θα εκνευριστώ!)
Όλα από τον καθένα μας προσωπικά ξεκινούν, αν εμείς χρησιμοποιούμε στη καθημερινότητα σωστά τη γλώσσα μας και τα παιδιά μας θα μάθουν να μιλούν σωστά, (προσωπικά επειδή τα Γαλλικά είναι η μητρική μου γλώσσα, είμαι διπλάσια προσεχτική).
Αν συμπεριφερόμαστε ως ανεύθυνοι πολίτες, αν δεν ξέρουμε ν' αντιμετωπίζουμε το φόβο, αν σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτούλι μας...τότε ας συνειδητοποιήσουμε επιτέλους πως είμαστε άξιοι της τύχης μας...!
Και η λέξη την "πατήσαμε", την "κάτσαμε" "τα έχω πάρει στο κρανίο", την "πουτσίσαμε", δείχνει το επίπεδο μας!
Φιλάκια καρδιάς! :))

kariatida62 είπε...

@Αιναφετς:Γειά σου Αιναφετς με το συνοπτικό και ολοκληρωμένο σχόλιό σου.
Επιστρέφω και τα δικά μου φιλιά πάντα με εκτίμηση στην αισιόδοξη και αγωνιστική σου στάση!

zoyzoy είπε...

Κάρυ μου αυτοί προσπαθούν να μας ξεβρακώσουν τελείως από γλώσσα αξίες,πολιτισμό τα πάντα!
Ας επιμένουμε εμείς με την γλώσσα που μάθαμε να γράφουμε σε στο νετ και να επικρίνουμε και όσους γράφουν με greeklish!

Προσωπικά μου είναι δύσκολο να καταλάβω τι γράφουν μ'αυτούς τους χαρακτήρες!

Καλή εβδομάδα με φιλιά θαλασσινά!

kariatida62 είπε...

@Zoyzoy:¨Συμφωνώ Ζουζούκα μου, εκστρατεία ας ξεκινήσει ο καθένας στον χώρο του, στην οικογένεια στα παιδιά και συγγενείς του!
Ολοι για την προάσπιση όσων μας απέμειναν και τα οποία είναι περισσότερο σημαντικά απο κάθε τι άλλο!
Καλή εβδομάδα νάχετε και σεις...

nikiplos είπε...

πραγματική φρίκη... δεν μπορώ να πω περισσότερα.. όχι ότι είμαι ο πρώτος ορθογράφος, όμως προσπαθώ και επιμένοντας μαθαίνω...

θυμάμαι πόσο άσχημη εντύπωση μου είχαν κάνει η "μπίρα", το "αβγό", το "αφτί"... σε λίγο θα μας πουν να λέμε και "οδείο"... εκείνοι που δεν ορρωδούν να ξεπουλάν τα πάντα...

μην πω περισσότερα μέρες που είναι ...
φιλιά

kariatida62 είπε...

@nikiplos:Δεν έχει σημασία αν κάνουμε και κανένα λαθάκι Νikiplos...σημασία είναι να προσπαθούμε...η ορθογραφία της γλώσσας μας είναι η καλύτερη εξάσκηση του μυαλού!

Μέρες που είναι...τι άλλο να πούμε!
Νάσαι καλά επίσης!

Αστοριανή είπε...

..θου κύριε φυλακή τω στόματί μου!!!

Εδώ να δεις!
Εδώ, όμως, υπάρχουν άπειρες δικαιολογίες...
: δεν ήρθαν οι μορφωμένοι...
δεν ήρθαν οι ...δίγλωσσοι...
δεν ήρθαν
παρά οι εργάτες... και πάλι καλά!!!!!!

Μονοτονικό: σφαγή κι αίσχος της γλώσσας μας!
αλλά...

Όσο για τα γκρίκλις!
Στην αρχή, το αντιμετώπισαν αστεία...
ΟΜΩΣ:
Πως θα σου γράψω ΑΝ ΔΕΝ δουλεύει το έρμο, το υιοθετημένο ελληνικό πρόγραμμα (που ακόμη αγωνίζομαι γαι τα σημεία...στίξεως!)... ή αν δεν είμαι κοντά στο δικό μου κομπιούτερ...
Τι λες; δεν θ¨αναγκαστώ να αντικαθιστώ τους ήχους λατινιστί!!!!!!!!!!!

και,
ας μη ξεχνάμε ότι εκεί, υπάρχει μια ...δόση ξενομανίας!
Το ίδιο κάνουν και μερικές (πολλές) ...κυρίες έξω στα προαύλια των σχολείων για να τις ακούν εκείνες... που ΔΕΝ ξέρουν Αγγλικά
...διαλαλώντας ξερόλες!!!!!!!

Μοιάζει να είμαι...λίγο μεγαλύτερη από σένα,
Κάρυ μου,
και η πίκρα μου είναι μεγάλη.
Αισθάνομαι τελικά, ότι δεν γνωρίζω... μάλλον δεν αναγνωρίζω την Ελληνική όπως την έχουν καταντήσει!!!!

Υγ.:
Το προηγούμενο σχόλιό μου, !!! δεν το καταχώρησε το ιντερνετ...
έστι, απλά, το αναφέρω...
Πάντα με την αγάπη
κι εκτίμηση στο χρόνο που αφιερώνεις για σοβαρά θέματα.
Σε φιλώ,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

kariatida62 είπε...

@Astoriani: Γιωτούλα καλημέρα!
Εσείς εκεί που έχετε χιλιες δικαιολογίες προσπαθείτε να γράφετε ελληνικά.
Εδώ είναι διαφορετικά. Τα παιδιά στο όνομα της ταχύτητας για να στέλνουν γρήγορα μηνύματα στα κινητά τους και στα f/b και twitter γράφουν μόνο έτσι!
Μετά απο λίγο καιρό, χρησιμοποιώντας αυτή την γραφή ξεχνάς κάθε άλλη! Το δοκίμασα και ξέρω...
Βέβαια έχω δει και τα παιδιά εκεί τι κάνουν. Πολλές φορές δεν καταλαβαίνω την συγκοπτόμενη γραφή των αγγλικών, που χρησιμοποιούν...
----
Είσαι λίγο μεγαλύτερη απο μένα?
Είναι δυνατόν να είσαι μεγαλύτερη ηλικιακά και απο μια Καρυάτιδα? χαχαχαχχχαχαχαχα!
------
Δεν το καταχώρησε ε? Και γω αντιμετώπισα δυσκολίες!
Δεν πειράζει, ξέρω ότι έρχεσαι κάθε τόσο για να μας διαβάσεις και να βρεθείς μαζί μας!
Φιλιά πολλά

teleytaios είπε...

Κάρυ μου καλησπέρα.

Έφαγα τον τόπο αλλά δεν κατάφερα να βρω τίποτα για την έκδοση που συζητάμε. Μήπως, λέω μήπως, τα πράγματα δεν είναι έτσι; Μήπως πρέπει να κρατήσουμε κάποιες επιφυλάξεις; Είναι δυνατόν να υπάρχει μια τέτοια έκδοση και να μην έχει βουίξει το σύμπαν;

Δεν ξέρω τι να υποθέσω, οπότε αν δεν το πιάσω αυτό το βιβλίο στα χέρια μου δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη.

Kata ta alla, exeis thn kalimera moy! Α, να δόσις τα χερετίσματά μου κε στο Μαμούνι.

Κόστας.

kariatida62 είπε...

@Teleytaios: Tόψαξα κι'εγώ! Ακου λοιπόν τι βρήκα:
Ο πρώτος που τόπε ήταν ο Καλαμίτσης ο δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο!
Τώρα για το αν θα βούιζε το σύμπαν τέτοιες εποχές για παρόμοια εκδοση μην αναρωτιέσαι...
Πολλά πάρα πολλά μπλογκς το αναδημοσίευσαν!
Το Μαμούνι δίνει εξεταστική...και διαβάζει!
Καλό μεσημέρι

Thalassenia είπε...

«Ολοκλήρου τινός έθνους ο χαρακτήρ από την γλώσσαν του γνωρίζεται»

Με θλίψη για τα γεγονότα.

kariatida62 είπε...

@Thalassenia: Bρε Θαλασσένια μου, λες και μου έστειλες συλληπητήριο τηλεγράφημα ήταν το σχόλιό σου!
Οχι ωρέ δεν πρέπει να τους περάσει...
Στο χέρι μας είναι!
Τι καθόμαστε και τους καμαρώνουμε άπραγοι και δεν καταβαίνει κάτω ο λαός να τους στείλει ολους στον αγύριστο?