bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

 Διάβασα:


Με τίτλο "Αρχαίοι σύμμαχοι" και υπότιτλο "Το Πεντάγωνο ζητεί τις συμβουλές του Σοφοκλή" η Ελβετική εφημερίδα "Νeue Ζurcher Ζeitung" δημοσιεύει σήμερα εκτενές άρθρο της Andrea Kohler για την πρωτοβουλία του αμερικανικού Πενταγώνου να χρησιμοποιήσει τους αρχαίους Έλληνες τραγικούς για να βοηθήσει τους στρατιώτες του που επιστρέφουν από τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, με συμπτώματα που ήταν γνωστά στους αρχαίους Έλληνες.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας χορήγησε 3,7 εκατ. δολάρια στο θεατρικό όμιλο της Νέας Υόρκης "Θέατρο του Πολέμου" για την ανάγνωση σε ακροατήριο βετεράνων και των οικογενειών τους, των τραγωδιών του Σοφοκλή "Αίας" και "Φιλοκτήτης".
Οι αναγνώσεις αυτές, που γίνονται σε στρατιωτικές βάσεις σε όλη την Αμερική, αποσκοπούν να βοηθήσουν τους στρατιώτες και τις οικογένειές τους να ξεπεράσουν τις "αγχώδεις μετατραυματικές δυσλειτουργίες", που συνοδεύουν βετεράνους που επιστρέφουν στην Αμερική από τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Όπως ο Οδυσσέας, που επιστρέφει μετά από πολυετείς περιπλανήσεις σε μια πατρίδα που του φαίνεται ξένη, ο Αχιλλέας, ο Φιλοκτήτης και ο Αίας που επιδίδονται σε πράξεις βίας επηρεασμένοι από τα τραύματα του πολέμου, έτσι και οι σύγχρονοι Αμερικανοί βετεράνοι επιστρέφουν στη χώρα τους με προβλήματα προσαρμογής καταδιωκόμενοι από πανικό, εφιάλτες, παραισθήσεις και απελπισία, αισθανόμενοι πολλές φορές ξένοι στον ίδιο τον τόπο τους.
Η ανάγνωση των τραγωδιών δεν θεωρείται ψυχοθεραπεία, αλλά φαίνεται να φέρνει μια "κάθαρση", αφού στο Σαν Ντιέγκο και στη Νέα Υόρκη βετεράνοι του πολέμου μετά την ανάγνωση των τραγωδιών μίλησαν ανοιχτά για τη δική τους ψυχική οδύνη θέτοντας τη δική τους εμπειρία σε ένα γενικότερο ιστορικό πλαίσιο. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Αχιλλέα, ο οποίος αποφασίζει να μείνει στην ιστορία ως ήρωας επιλέγοντας το θάνατο από την ασφαλή επιστροφή στην πατρίδα του, το κλέος από το νόστο, φαίνεται ότι από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα είναι ευκολότερο να τιμήσει κανείς νεκρούς στρατιώτες παρά αυτούς που επιστρέφουν στον τόπο τους από έναν πόλεμο, καταλήγει το άρθρο

Y.Γ. Τα παθήματα των άλλων δεν γίνονται μαθήματα για τους Αμερικανούς...
Η ανάγνωση της ιστορίας μας μπορεί να τους βοηθήσει σε πολλούς τομείς!

4 σχόλια:

drosostalitsa είπε...

Kαλησπέρα Καρυάτιδα, τι κάνεις;
Πολύ ενδιαφέρον ...οι Αμερικάνοι χρησιμοποιουν τις αρχαίες τραγωδίες για ψυχοθεραπεία και οι (νεο)Έλληνες δημιουργούν μοντέρνες τραγωδίες για να μας τρελλανουν τελείως!!!
Καλο Σαββατοκύριακο να έχεις! Φιλιά

kariatida62 είπε...

Εύστοχη η αντίθεση σου Δροσοσταλίτσα!
Καλό Σαββατοκύριακο ακριτούλα μου:)

Saq είπε...

Είναι λίγο τραγικό, σε στέλνουν στον πόλεμο πατώντας στην ανάγκη που έχεις για χρήματα και μετά σου κάνουν δωρεάν ψυχοθεραπευτικά θεατρικά για να ενταχθείς ξανά στην κοινωνία. Πάντως οι Έλληνες με τόσους πολέμους κάτι θα ξέραν!

kariatida62 είπε...

@Newton: Καλημέρα! Έχουμε πρωτοπορήσει σ'όλα...