Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου...
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...
Εκεί σπάροι και πέρκες
ανεμόδαρτα ρήματα
ρεύματα πράσινα μες στα γαλάζια
όσα είδα στα σπλάχνα μου ν' ανάβουνε
σφουγγάρια, μέδουσες
με τα πρώτα λόγια των Σειρήνων
όστρακα ρόδινα με τα πρώτα μαύρα ρίγη...
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα μαύρα ρίγη...
Εκεί ρόδια, κυδώνια
θεοί μελαχροινοί, θείοι κ' εξάδελφοι
το λάδι αδειάζοντας μες στα πελώρια κιούπια.
Και πνοές από τη ρεμματιά ευωδιάζοντας
λυγαριά και σχίνο
σπάρτο και πιπερόριζα
με τα πρώτα πιπίσματα των σπίνων
ψαλμωδίες γλυκές με τα πρώτα-πρώτα Δόξα Σοι...
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα-πρώτα Δόξα Σοι!..
Εκεί δάφνες και βάγια
θυμιατό και λιβάνισμα
τις πάλες ευλογώντας και τα καριοφίλια
στο χώμα το στρωμένο με τ' αμπελομάντιλα ,
κνίσες, τσουγκρίσματα
και Χριστος Ανέστη
με τα πρώτα σμπάρα των Ελλήνων!
Αγάπες μυστικές με τα πρώτα λόγια του Ύμνου...
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα λόγια του ΄Υμνου!
Οδ. Ελύτης(Αξιον εστί)
Στην εποχή μας, κάτω απο την καταναγκαστική παγκοσμιοποίηση, που όλα τσουβαλιάζονται και στοιβάζονται σε αποθήκες σκοτεινές, εξαλείφοντας χαρακτηριστικά και ταυτότητες, πολιτισμικές και πολιτιστικές διαφορές η γλώσσα των λαών μπορεί και πρέπει να σταθεί ανάχωμα στην λαίλαπα!
Ολα αμφισβητούνται ακόμα και τα αυτονόητα, όπως ιστορικά γεγονότα και πράξεις,σύνορα ξαναχαράσσονται προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων.
Η άποψη ότι δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες γλώσσες, αλλά ότι όλες έχουν την ίδια αξία είναι εντελώς παράλογη,όσο παράλογο μπορεί να είναι ότι όλοι οι αθλητές μπορούν να γίνουν Ολυμπιονίκες, ή ότι όλοι οι επιστήμονες μπορούν διαπρέψουν στην επιστήμη τους...
Διαβάζω το άρθρο του Αλέξανδρου Αγγελή δημοσιευμένο στο Αντίβαρο τον Δεκέμβριο του 2007 και επιλέγω ορισμένα αποσπάσματά του, που τεκμηριώνουν τις παραπάνω σκέψεις μου:
Δυστυχώς πολλές γλώσσες έχουν ήδη εκλείψει και θα εκλείψουν στο μέλλον, και αυτό είναι πραγματικά μια αμαρτία. Όσο αμαρτία είναι όταν εξαφανίζεται ένα είδος ζώου διότι και η γλώσσα κάτι τέτοιο είναι, ένας «ζωντανός» οργανισμός που εξελίσσεται και είτε επιβιώνει είτε χάνεται. Πρακτική δυστυχώς συνέπεια αυτού είναι να χάνονται σημαντικά κομμάτια της εξέλιξης της ανθρώπινης πορείας, για την οποία δεν έχουμε ιδιαίτερα πολλές γνώσεις
Για πολλούς μη-Έλληνες γλωσσολόγους και ανθρώπους του πνεύματος, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Ελληνική γλώσσα (ιδιαιτέρως τα Αρχαία Ελληνικά) είναι η ανώτερη μορφή γλώσσας που έχει επινοήσει ποτέ το ανθρώπινο πνεύμα. Οι απόψεις αυτές δεν είναι αυθαίρετες, αλλά βασίζονται σε κριτήρια αντικειμενικά σχετικά με την αξιολόγηση μιας γλώσσας. Παρακάτω θα περιγράψουμε μία σειρά από ιδιότητες τις Ελληνικής γλώσσας και θα αντιπαραβάλουμε κάποιες ξένες γλώσσες (συνήθως την Αγγλική, καθώς αυτή είναι η πιό διαδεδομένη) πρός σύγκριση.
ΠΛΟΥΤΟΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ
Είναι γνωστή η έκφραση που χρησιμοποιούν οι Άγγλοαμερικάνοι όταν ψάχνουν να βρούν την κατάλληλη λέξη για κάποια έννοια «Οι Έλληνες θα έχουν μια λέξη για αυτό». Φράση την οποίαν πρώτος είχε γράψει ο καθηγητής Όλιβερ Τάπλιν στο βιβλίο του «Ελληνικό πυρ»
Ενώ η Αγγλική γλώσσα έχει, βάση του μεγάλου Αμερικανικού λεξικού Merriam-Webster, περίπου 166.724 λεξίτυπους (σύμφωνα με το ίδιο λεξικό 41.214 από αυτές τις λέξεις είναι αμιγώς Ελληνικές, χωρίς να υπολογίζουμε τις σύνθετες και τις Ελληνογενείς) η Ελληνική γλώσσα περιλαμβάνει ήδη, στην καταγραφή μέχρι λίγο πριν από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, 1.200.000 λεξίτυπους. Το εντυπωσιακό αυτό νούμερο προκύπτει από το έγκριτο TLG (Θησαυρός Ελληνικής Γλώσσης) το οποίο ακόμα δεν έχει τελειώσει την καταγραφή όλων των Ελληνικών κειμένων. Εκτιμάται μάλιστα από την διευθύντρια του TLG, κα Μαρία Παντελιά, ότι μόλις τελειώσει η καταγραφή θα έχουν αποθησαυριστεί ίσως μέχρι και 2.000.000 λεξίτυποι.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ Α. Κωσταντινίδη συγγραφέα των βιβλίων «Οι Ελληνικές λέξεις στην Αγγλική γλώσσα» και «Η οικουμενική διάσταση της Ελληνικής γλώσσης», πολλά λεξικά σταματούν την ετυμολογία της λέξης στην Λατινική ρίζα αγνοώντας το γεγονός ότι η πλειονότης των ίδιων των Λατινικών λέξεων έχουν Ελληνική ρίζα.
Πολλές Ομηρικές λέξεις σώζονται ακόμα και σήμερα στις Ευρωπαϊκές γλώσσες, και αυτές οι πάμπολλες λέξεις φυσικά δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των «αμιγώς Ελληνικών» που αναφέραμε νωρίτερα. Μία από αυτές τις λέξεις είναι το γνωστό «kiss». Ακούγεται αστεία σαν δήλωση ότι είναι στην ουσία Ελληνική λέξη ε; Και όμως, στα Αρχαία Ελληνικά, το «φιλώ» είναι «κυνέω / κυνώ», εξ’ού και το προσκυνώ (σημαίνει κάνω ένα βήμα μπροστά και δίνω ένα φιλί).
Πολλές Ομηρικές λέξεις σώζονται ακόμα και σήμερα στις Ευρωπαϊκές γλώσσες, και αυτές οι πάμπολλες λέξεις φυσικά δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των «αμιγώς Ελληνικών» που αναφέραμε νωρίτερα. Μία από αυτές τις λέξεις είναι το γνωστό «kiss». Ακούγεται αστεία σαν δήλωση ότι είναι στην ουσία Ελληνική λέξη ε; Και όμως, στα Αρχαία Ελληνικά, το «φιλώ» είναι «κυνέω / κυνώ», εξ’ού και το προσκυνώ (σημαίνει κάνω ένα βήμα μπροστά και δίνω ένα φιλί).
Στην προστακτική το ρήμα γίνεται «κύσον με», δηλαδή «φίλησε με», όπως θα είπε και η Πηνελόπη στον Οδυσσέα όταν τον είδε να επιστρέφει στην Ιθάκη. Στα Αγγλικά θα λέγαμε «kiss me». Ο βαθμός ομοιότητας των δύο φράσεων δεν αφήνει χώρο για αμφιβολίες. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα!
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΛΕΞΕΩΝ
Η δύναμη της Ελληνικής γλώσσας βρίσκεται στην ικανότητά της να πλάθεται όχι μόνο προθεματικά ή καταληκτικά, αλλά διαφοροποιώντας σε μερικές περιπτώσεις μέχρι και την ρίζα της λέξης (π.χ. «τρέχω» και «τροχός» παρόλο που είναι από την ίδια οικογένεια αποκλίνουν ελαφρώς στην ρίζα). Η Ελληνική γλώσσα είναι ειδική στο να δημιουργεί σύνθετες λέξεις με απίστευτων δυνατοτήτων χρήσεις, πολλαπλασιάζοντας το λεξιλόγιο.
Το διεθνές λεξικό Webster’s (Webster’s New International Dictionary) αναφέρει «Η Λατινική και η Ελληνική, ιδίως η Ελληνική, αποτελούν ανεξάντλητη πηγή υλικών για την δημιουργία επιστημονικών όρων.» ενώ οι Γάλλοι λεξικογράφοι Jean Bouffartigue και Anne-Marie Delrieu τονίζουν «Η επιστήμη βρίσκει ασταμάτητα νέα αντικείμενα ή έννοιες. Πρέπει να τα ονομάσει. Ο θησαυρός των Ελληνικών ριζών βρίσκεται μπροστά της, αρκεί να αντλήσει από εκεί. Θα ήταν πολύ περίεργο να μην βρεί αυτές που χρειάζεται.».
Ο Γάλλος συγγραφέας Ζακ Λακαρριέρ, έκθαμβος μπροστά στο μεγαλείο της Ελληνικής, είχε δηλώσει σχετικώς «Η Ελληνική γλώσσα έχει το χαρακτηριστικό να προσφέρεται θαυμάσια για την έκφραση όλων των ιεραρχιών με μια απλή εναλλαγή του πρώτου συνθετικού. Αρκεί κανείς να βάλει ένα παν- πρώτο- αρχί- υπέρ- ή μια οποιαδήποτε άλλη πρόθεση μπροστά σε ένα θέμα. Κι αν συνδυάσει κανείς μεταξύ τους αυτά τα προθέματα, παίρνει μια ατελείωτη ποικιλία διαβαθμίσεων. Τα προθέματα εγκλείονται τα μεν στα δε σαν μια σημασιολογική κλίμακα, η οποία ορθώνεται πρός τον ουρανό των λέξεων.»
Είναι αλήθεια ότι μπορούμε να βάλουμε και παραπάνω από μια πρόθεση μπροστά απο μία λέξη, ακριβώς όπως περιγράφει ο Γάλλος φίλος μας. Παραδείγματα συνδυασμών πολλαπλών προθέσεων με λέξεις που να δημιουργούν νέες λέξεις υπάρχουν άπειρα. Αντιαταβάλλω, επαναδιατυπώνω, αντιπαρέρχομαι, ανακατασκευάζω κτλ.
Στην Ιλιάδα του Ομήρου η Θέτις θρηνεί για ότι θα πάθει ο υιός της σκοτώνοντας τον Έκτωρα «διό και δυσαριστοτοκείαν αυτήν ονομάζει». Η λέξη αυτή από μόνη της είναι ένα μοιρολόι, δυς + άριστος + τίκτω (=γεννώ) και σημαίνει όπως αναλύει το Ετυμολογικόν το Μέγα «που για κακό γέννησα τον άριστο».
Ποιά άλλη γλώσσα στον κόσμο θα μπορούσε να αποδώσει σε μία μόνο λέξη τόσα πολλά και υψηλά νοήματα; Και όπως έλεγαν και οι Αρχαίοι, «το Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν».
Ποιά άλλη γλώσσα στον κόσμο θα μπορούσε να αποδώσει σε μία μόνο λέξη τόσα πολλά και υψηλά νοήματα; Και όπως έλεγαν και οι Αρχαίοι, «το Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν».
Προ ολίγων ετών κυκλοφόρησε στην Ελβετία το λεξικό ανύπαρκτων λέξεων (Dictionnaire Des Mots Inexistants) όπου προτείνεται να αντικατασταθούν Γαλλικές περιφράσεις με μονολεκτικούς όρους από τα Ελληνικά. Π.χ. androprere, biopaleste, dysparegorete, ecogeniarche, elpidophore, glossoctonie, philomatheem tachymathie, theopempte κλπ, περίπου 2.000 λήμματα με προοπτική περαιτέρω εμπλουτισμού
Ο Godefroi Herman, ο Γάλλος μεταφραστής των Διονυσιακών του Νόννου, ομολογεί «Πόσες φορές μεταφράζοντας δεν ανέκραξα όπως ο Ρονσάρ: Πόσο είμαι περίλυπος που η γλώσσα η Γαλλική δεν δημιουργεί λέξεις όπως η Ελληνική... ωκύμορος, δύσποτμος, ολιγοφρονείν...»
Η ΑΚΡΙΒΟΛΟΓΙΑ
Η ΑΚΡΙΒΟΛΟΓΙΑ
Στα Αγγλικά το ρήμα και το ουσιαστικό συχνά χρησιμοποιούν ακριβώς την ίδια λέξη π.χ. «drink» που σημαίνει και «ποτό» και «πίνω». Επιπλέον τα ονόματα δεν έχουν κλίσεις, για παράδειγμα στα Ελληνικά λέμε «Ο Θεός, του Θεού, τω Θεώ, τον Θεό, ω Θεέ» ενώ στα Αγγλικά έχουμε μια μόνο λέξη για όλες αυτές τις έννοιες, το «God». Είναι προφανές λοιπόν, ότι τουλάχιστον όσον αφορά την ακριβολογία, γλώσσες όπως τα Ελληνικά υπερτερούν σαφώς σε σχέση με γλώσσες σαν τα Αγγλικά. Είναι λογικό άλλωστε αν κάτσει να το σκεφτεί κανείς, ότι μπορεί πολύ πιο εύκολα να καθιερωθεί μια γλώσσα διεθνής όταν είναι πιο εύκολη στην εκμάθηση, από τη άλλη όμως μια τέτοια γλώσσα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι τόσο ποιοτική.
Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι η Αγγλική γλώσσα δεν μπορεί να είναι λακωνική όπως είναι η Ελληνική, καθώς για να μην είναι διφορούμενο το νόημα της εκάστοτε φράσης, πρέπει να χρησιμοποιηθούν επιπλέον λέξεις. Για παράδειγμα η λέξη «drink» σαν αυτοτελής φράση δεν υφίσταται στα Αγγλικά, καθώς μπορεί να σημαίνει «ποτό», «πίνω», «πιές» κτλ. Αντιθέτως στα Ελληνικά η φράση «πιές» βγάζει νόημα, χωρίς να χρειάζεται να βασιστείς στα συμφραζόμενα για να καταλάβεις το νόημά της.
Παρένθεση: Να θυμίσουμε εδώ ότι στα Αρχαία Ελληνικά εκτός από Ενικός και Πληθυντικός αριθμός, υπήρχε και Δυϊκός αριθμός. Υπάρχει στα Ελληνικά και η Δοτική πτώση εκτός από τις υπόλοιπες 4 πτώσεις ονομαστική, γενική, αιτιατική και κλιτική.
Η Δοτική χρησιμοποιείται συνεχώς στον καθημερινό μας λόγο (π.χ. Βάσει των μετρήσεων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι...) και είναι πραγματικά άξιον λόγου το γιατί εκδιώχθηκε βίαια από την νεοελληνική γλώσσα.
Ακόμα παλαιότερα, εκτός από την εξορισμένη αλλά ζωντανή Δοτική υπήρχαν και άλλες τρείς επιπλέον πτώσεις οι οποίες όμως χάθηκαν.
Η Δοτική χρησιμοποιείται συνεχώς στον καθημερινό μας λόγο (π.χ. Βάσει των μετρήσεων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι...) και είναι πραγματικά άξιον λόγου το γιατί εκδιώχθηκε βίαια από την νεοελληνική γλώσσα.
Ακόμα παλαιότερα, εκτός από την εξορισμένη αλλά ζωντανή Δοτική υπήρχαν και άλλες τρείς επιπλέον πτώσεις οι οποίες όμως χάθηκαν.
Το ίδιο πρόβλημα, σε πολύ πιο έντονο φυσικά βαθμό, έχει και η Κινεζική γλώσσα. Όπως μας λέει και ο Κρητικός δημοσιογράφος Α. Κρασανάκης «Επειδή οι απλές λέξεις είναι λίγες, έχουν αποκτήσει πάρα πολλές έννοιες, για να καλύψουν τις ανάγκες της έκφρασης, πρβλ π.χ.: “σι” = γνωρίζω, είμαι, ισχύς, κόσμος, όρκος, αφήνω, θέτω, αγαπώ, βλέπω, φροντίζω, περπατώ, σπίτι κ.τ.λ., «πα» = μπαλέτο, οκτώ, κλέφτης, κλέβω... «πάϊ» = άσπρο, εκατό, εκατοστό, χάνω....»
Ίσως να υπάρχει ελαφρά διαφορά στον τονισμό, αλλά δύσκολα μπορώ να φανταστώ πως θα μπορούσαν να υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τονισμοί για μία μονοσύλλαβη λέξη, ώστε να διαχωρίσουν φωνητικά όλες οι πιθανές της έννοιες. Αλλά ακόμα και να υπάρχει, πως είναι δυνατόν να καταστήσεις ένα σημαντικό κείμενο (π.χ. συμβόλαιο) ξεκάθαρο;
Ίσως να υπάρχει ελαφρά διαφορά στον τονισμό, αλλά δύσκολα μπορώ να φανταστώ πως θα μπορούσαν να υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τονισμοί για μία μονοσύλλαβη λέξη, ώστε να διαχωρίσουν φωνητικά όλες οι πιθανές της έννοιες. Αλλά ακόμα και να υπάρχει, πως είναι δυνατόν να καταστήσεις ένα σημαντικό κείμενο (π.χ. συμβόλαιο) ξεκάθαρο;
Η ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ
Στην Ελληνική γλώσσα ουσιαστικά δεν υπάρχουν συνώνυμα, καθώς όλες οι λέξεις έχουν λεπτές εννοιολογικές διαφορές μεταξύ τους. Για παράδειγμα η λέξη «λωποδύτης» χρησιμοποιείται για αυτόν που βυθίζει το χέρι του στο ρούχο (=λωπή) μας και μας κλέβει, κρυφά δηλαδή, ενώ ο «ληστής» είναι αυτός που μας κλέβει φανερά, μπροστά στα μάτια μας.
Επίσης το «άγειν» και το «φέρειν» έχουν την ίδια έννοια. Όμως το πρώτο χρησιμοποιείται για έμψυχα όντα, ενώ το δεύτερο για τα άψυχα.
Επίσης το «άγειν» και το «φέρειν» έχουν την ίδια έννοια. Όμως το πρώτο χρησιμοποιείται για έμψυχα όντα, ενώ το δεύτερο για τα άψυχα.
Στα Ελληνικά έχουμε τις λέξεις «κεράννυμι», «μίγνυμι» και «φύρω» που όλες έχουν το νόημα του «ανακατεύω». Όταν ανακατεύουμε δύο στερεά ή δύο υγρά μεταξύ τους αλλά χωρίς να συνεπάγεται νέα ένωση (π.χ. λάδι με νερό), τότε χρησιμοποιούμε την λέξη «μειγνύω» ενώ όταν ανακατεύουμε υγρό με στερεό τότε λέμε «φύρω». Εξ’ού και η λέξη «αιμόφυρτος» που όλοι γνωρίζουμε αλλά δεν συνειδητοποιούμε τι σημαίνει.
Όταν οι Αρχαίοι Έλληνες πληγώνονταν στην μάχη, έτρεχε τότε το αίμα και ανακατευόταν με την σκόνη και το χώμα. Το κεράννυμι σημαίνει ανακατεύω δύο υγρά και φτιάχνω ένα νέο, όπως για παράδειγμα ο οίνος και το νερό. Εξ’ού και ο «άκρατος» (δηλαδή καθαρός) οίνος που λέγαν οι Αρχαίοι όταν δεν ήταν ανακατεμένος (κεκραμμένος) με νερό.
Όταν οι Αρχαίοι Έλληνες πληγώνονταν στην μάχη, έτρεχε τότε το αίμα και ανακατευόταν με την σκόνη και το χώμα. Το κεράννυμι σημαίνει ανακατεύω δύο υγρά και φτιάχνω ένα νέο, όπως για παράδειγμα ο οίνος και το νερό. Εξ’ού και ο «άκρατος» (δηλαδή καθαρός) οίνος που λέγαν οι Αρχαίοι όταν δεν ήταν ανακατεμένος (κεκραμμένος) με νερό.
Τέλος η λέξη «παντρεμένος» έχει διαφορετικό νόημα από την λέξη «νυμφευμένος», διαφορά που περιγράφουν οι ίδιες οι λέξεις για όποιον τους δώσει λίγη σημασία. Η λέξη παντρεμένος προέρχεται από το ρήμα υπανδρεύομαι και σημαίνει τίθεμαι υπό την εξουσία του ανδρός ενώ ο άνδρας νυμφεύεται, δηλαδή παίρνει νύφη.
Γνωρίζοντας τέτοιου είδους λεπτές εννοιολογικές διαφορές, είναι πραγματικά πολύ αστεία μερικά από τα πράγματα που ακούμε στην καθημερινή – συχνά λαθεμένη – ομιλία (π.χ. «ο Χ παντρεύτηκε»).
Γνωρίζοντας τέτοιου είδους λεπτές εννοιολογικές διαφορές, είναι πραγματικά πολύ αστεία μερικά από τα πράγματα που ακούμε στην καθημερινή – συχνά λαθεμένη – ομιλία (π.χ. «ο Χ παντρεύτηκε»).
Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο. Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει την ζωή από τον βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....
ΠΗΓΕΣ
[1] | |
[2] | ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΔΑΥΛΟΣ» τεύχος 204 (Δεκέμβριος 1999) |
[3] | «ΠΡΟΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΓΡΑΦΑΙ» του Γ. Πετρόπουλου |
[4] | «ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑΣ – Τι είπαν και έγραψαν οι ξένοι για την Ελλάδα, τους Έλληνες και την γλώσσα τους» του Μ. Παγουλάτου |
[5] | «Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΟΜΙΛΕΙ Η ΦΥΣΗ» του Γ. Πρινιγιανάκη |
[6] | «ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ – ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΟΓΟ» της Α. Τζιροπούλου – Ευσταθίου |
[7] | «Ο ΕΝ ΤΗ ΛΕΞΕΙ ΛΟΓΟΣ» της Α. Τζιροπούλου – Ευσταθίου |
[8] | «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ» της Α. Τζιροπούλου – Ευσταθίου |
[9] | «ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ» του Α. Τζαφερόπουλου |
[10] | «ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ, ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΓΛΩΣΣΗΣ» του Α. Αντωνάκου |
[11] | «Η ΜΑΓΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ – ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ» του Γ. Μπαλή |
[12] | «ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ» - http://www.lexicon.gr/ |
[13] | ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» Τεύχος 5 (Δεκέμβριος 2003) |
[14] | ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» Τεύχος 25 (Ιούλιος 2006) |
[15] | «ΓΛΩΣΣΑ ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ» του Ν. Σαραντάκου (Εκδόσεις «του Εικοστού Πρώτου») |
[16] | «ΜΟΝΟΤΟΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ» της Χ. Τσικοπούλου |
[17] | «ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ» του Α. Τζαρτζάνου |
[18] | ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «SCIENTIFIC AMERICAN» (18/10/2004) (http://www.sciam.com/article.cfm;articleID=00075241-741B-1150-B36283414B7F0000) |
[19] | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (28/10/2005) (http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_1752976_28/10/2005_161700) |
[20] | «ΑΝΟΙΚΤΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΑΘΗΝΩΝ» |
[21] | «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ» του Αρριανού (Εκδόσεις «Κάκτος») |
80 σχόλια:
Οι λέξεις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΜΟΥΣΙΚΗ - ΛΟΓΙΚΗ υπάρχουν μόνο στην ελληνική γλώσσα .
Ολες οι υπόλοιπες απλά μετέφεραν αυτές τις λέξεις στην γλώσσα τους .
Αυτό από μόνο του λέει πολλά !
Υ.Γ. και για να μην ξεχνάμε - γιατί στην χώρα μας έχουμε αδύνατη μνήμη - κάποτε φώναζα για τον αλλοδαπό προδότη πρωθυπουργό πού έχουμε και με λέγανε ακροδεξιό .
Αυριο ο τζέφρευ υπογράφει την παραδοση του Α. Αιγαίου στους τούρκους .
Και δεν μιλάει κανείς ....ειδικά οι λεγόμενοι δημοκράτες του αριστερού χώρου !
Αυτοί ασχολούνται μόνο με τα δικαιώματα των λαθρομεταναστών και ποτέ με τα δικαιώματα των γηγενών .
Βλέπεις φίλη μου , το χρήμα πού δίνεται από τους παγκοσμιοποιητές είναι πολύ και αυτοί δεν λέγανε ποτέ όχι σε τόσα πολλά χρήματα !
Αν και σε μερικούς μπορεί να αρέσει και το οθομανικό . Τόσα χρόνια σκλαβιάς , ίσως τους έγινε συνήθεια και μπορεί μάλιστα και να τους έχει λείψει .
Καλησπέρα .
Υπερπαραγωγη η αναρτηση!
πρεπει να επιστρεψω γιατι αυτη τη στιγμη ειμαι θολουρα!
φιλι προς το παρον!
Εγώ, πάντως, υπέρ της Αγγλικής, ως επικρατούσης γλώσσης εις τον Παρόντα Κόσμον.
AXXXX KARY MOY....
AΠΟ ΕΛΥΤΗ ΕΡΧΟΜΑΙ....
ΚΑΙ ΣΕ ΕΛΥΤΗ ΠΕΦΤΩ!!!!χαχαααααα!!!
θα σου ερθω ΑΥΡΙΟ ΠΙΘΑΝΑ....
ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΑ...
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ!!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
@ΙοnnKorr: Aρχίζω ανάποδα!
"Β Α Ρ Α Τ Ε ΤΟΝ !!!!!!!!"
@coula:
Η "Υπερπαραγωγή" έγινε σε απάντηση της ανάρτησης του φίλου μας...χαχαχαχα!
Τελικώς πρέπει να υπάρχουν και οι Ιοnnkorres, για να μας...ερεθίζουν! χαχαχαχαχα!
-----
Κούλα έχεις δουλειά εσύ,γρήγορα στον εκδοτικό οίκο σου!
@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ: Απόψε σ'αφήνω να εκφραστείς ελεύθερα...
Έχεις το βήμα ελεύθερο!
@Ιαmaticus: Aχχχχχ Iαματικέ μου...
Ήξερα...και δεν θέλησα να σε βγάλω απο το κλίμα!
Δεν θα φύγω αλλά θα συνεχίσω με ακόμα περισσότερα και μεγαλειώδη...μην αργήσεις γιατί θα τα χάσεις!:))
Βρε Κάρυ
Αυτός ο Μιχάλης Μελιδόνης σου έδωσε μια απάντηση-κεραυνό:
Οι Χριστιανοί κατεδάφισαν, κάποτε, την Ακρόπολη. Γιατί τους άφησες??
@ΙοnnKorr:
Bre IonnKorra,του απάντησα του Μιχαλάκη σου:
"Επειδή οι πρόγονοί σου, έσπασαν κομμάτια του Ναού μου για να φτιάξουν το δικό τους Ναό(Αγία Σοφία) έστειλαν τώρα εσένα για να με αποτελειώσεις? ή καλύτερα για να με αφανίσεις???
Σε γελάσανε!!! ή μάλλον τρελός παπάς σε βάφτισε!!!"
@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ: Mίνι σου έδωσα το βήμα για να μιλήσεις αλλά εσύ σταμάτησες!
Μιλάς για την πώληση του Ανατολικού Αιγαίου, προφανώς αναφέρεσαι στην συνάντηση ΓΑΠ-Ερντογάν στο Ερζερούμ κάτω απο το βλέμμα του Κεμάλ Ατατούρκ!
Το Ερζερούμ υπήρξε ο τόπος που πάρθηκαν απο του Κεμαλικούς οι αποφάσεις για τον αφανισμό του Μικρασιατικού Ελληνικού πληθυσμού!
Όταν κάποτε κλήθηκε και ο Α.Παπανδρέου να πάει στο ίδιο μέρος αρνήθηκε και δικαιολόγησε την άρνησή του...ο γιος δεν διδάχτηκε τίποτα απο τον πατέρα του!
συνέχεια
@Μiimarket: Mάθε και τα παρακάτω:
Με μια περίεργη απόφαση του υφυπουργού των Οικονομικών Γ. Φλωρίδη (αρ. 2/73348/0049 από 12-12-2001), που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1660/12-12-2001 τεύχος Β’, έχει δε ως τίτλο την αθώα και παραπλανητική φράση «Τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol), αποφασίζεται:
Η «πώληση», εκχώρηση και μεταβίβαση των εσόδων και αντιστοίχων απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου κατά του Eurocontrol έως 31-3-2019 προς την αλλοδαπή ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «AEOLOS S.A.» η οποία εδρεύει στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβρούργου! Η εταιρεία αυτή θα εκδώσει – προφανώς ως αντάλλαγμα – μια σειρά ανωνύμων τίτλων συνολικού ποσού 355 εκατομμυρίων ευρώ, που θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.
Εν όψει της αποφάσεως αυτής οι Ελληνες φορολογούμενοι διερωτώνται:
Πρώτο: Στα μεταβιβαζόμενα δικαιώματα περιλαμβάνονται και τα τέλη και δικαιώματα του F.I.R. Αθηνών; Και αν ναι, γιατί μεταβιβάζονται πολύτιμα κυριαρχικά δικαιώματα, που αποτελούν και σπουδαίο εθνικό πάρκο, έστω και για ορισμένα χρόνια;
Δεύτερο: Γιατί δεν έγινε διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός, αλλά επελέγη η απ’ ευθείας μεταβίβαση σε μια αλλοδαπή εταιρεία και μάλιστα χωρίς ειδικό νόμο;
Τρίτο: Στην εταιρεία αυτή (Aeolos S.A.) μετέχουν και οι Τούρκοι; Και αν δεν μετέχουν σήμερα πώς μπορεί να αποκλεισθεί η μεταγενέστερη συμμετοχή τους;
Τέταρτο: Ποιοί ιδιαίτεροι λόγοι επέβαλαν την επίσπευση της μεταβιβάσεως αυτής, όταν όλη η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων έχει σχεδόν αδρανοποιηθεί; Και
Πέμπτο: Γιατί η αντιπολίτευση δεν αντέδρασε στο μείζον αυτό θέμα;
Μετά απ’ όλα αυτά είναι εύστοχες και επίκαιρες οι αγνώστου πατρότητος αντιπολιτευτικές αφίσες, που είδαμε στο κέντρο των Αθηνών, με την φωτογραφία του Ανδρέα και την προειδοποίηση «Η Ελλάδα δεν πωλείται»!
Ισως η άνω απόφαση να αποτελεί συμμόρφωση προς τις «υποδείξεις». Έχουμε γίνει χλεύη των εχθρών μας. Η υποχωρητικότητά μας στα Ιμια, τη Μαδρίτη και το θέμα της εγκαταστάσεως βάσεων S-300 έχει δημιουργήσει πεποίθηση στους «συμμάχους μας», ότι υποχωρούμε σε όλα και έχει αποθρασύνει τους Τούρκους.
Το τελευταίο αποδεικνύεται, όχι μόνο με την αύξηση της αιγιαλίτιδας ζώνης από το Ντενκτάς σε 12 μίλια, ενώ οι Τούρκοι μας επιβάλλουν, με την απειλή του casus belli, τον περιορισμό της στα έξι, αλλά και με τις συνεχείς καθημερινές παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας από δεκάδες τουρκικά αεροπλάνα. Και τούτο, γιατί δεν τολμήσαμε ποτέ να κάνουμε αυτό που οι Τούρκοι στην θέση μας θα είχαν πράξει από την πρώτη στιγμή στην Σκύρο, την Εύβοια ή την Ρόδο.
Ηδη προπαρασκευάζεται η υποχώρησή μας και στο θέμα του Ευρωστρατού. Τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα ότι οι Σιράκ, Σρέντερ και Αθνάρ μας πιέζουν αφόρητα να δεχθούμε άμεση λύση, εκεί κατατείνουν!
Εμένα είπες να μιλήσω , εσύ τα ΕΙΠΕΣ !
Συμπέρασμα : Εχουμε να κάνουμε με προδότες !!!!!!!
Αλήθεια ? οι υπόλοιποι γιατί δεν αντιδρούν ?
Και ειδικά τα αριστερά κόμματα !
Μόνο αν πάρουμε τα όπλα και τους κρεμάσουμε , θα σωθεί αυτός ο τόπος !
Οσο και αν αυτό φαίνεται αντιδημοκρατικό και φασιστικό σε κάποιους !
Eμ' αφού δεν λες τι ακριβώς συμβαίνει για να μαθαίνουν και οι υπόλοιποι τι να κάνω?
Πόσο πια να σε περιμένω?
Μια άψογη ανάρτηση για ένα μοναδικό θέμα, τη γλώσσα, και μάλιστα την ελληνική.
Η γλώσσα, ως εργαλείο, αποτελεί ενα πραγματικό θαύμα για τους ανθρώπους. Και μετά ακολούθησε ο γραπτός λόγος. Μνημείο πολιτισμού.
Η ελληνική γλώσσα, από μόνη της, είναι από τις πλουσιότερες, κι ας κακοποιείται και απλουστεύεται σήμερα συνεχώς.
Μπράβο φίλη μου για όσα μας προσέφερες εδώ.
Καλημέρα
Φιλιά
:-)
Καλημέρα Βάσσια!
Απο σένα και την Κούλα, (που νομίζω ότι η ελληνική γλώσσα έχει σταθεί αντικείμενο της μελέτης σας στο Πανεπιστήμιο), περιμένω την πολύτιμη βοήθειά σας...
Βοηθείστε να την προστατέψουμε, να την διαδόσουμε, να την εκτιμήσουμε να την αγαπήσουμε!
Την αγάπη μου
Καλημέρα! Εγώ θα διαφωνίσω για τη δυσκολία της ανάρτησης. Όταν έχεις να υπερασπιστείς και να αναδείξεις την Ελληνική Γλώσσα, τα πράγματα είναι ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ! Φυσικά, οι "τυφλοί" δεν μπορούν να δουν! (αν και με τα ελληνικά ποτέ μην είσαι σίγουρος, κάποια θεραπευτική δράση μπορεί να έχουν και στην "εθελοτυφλία"!)
@Ιον
Ανέβασε
ένα post για Παγκοσμιοποίηση
(τότε και σήμερα)
να το επεκτείνουμε το θέμα.
@Καρυατις
Εγώ δεν έχω διλήμματα.
Προτιμώ και τα αγγλικά και τα ελληνικά.
Γιατί λοιπόν Kariatida
και ουχί KarYatida? :)
@ Εργοδέκτης: Xαχαχαχα! Εχεις δίκιο ότι η εκμάθηση της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας έχει θεραπευτικές ιδιότητες...θα τις δεις στην συνέχεια του ποστ!
@Μιχάλης Μελιδόνης: Aγαπημένε Μπούφε μου! Εσύ προτιμάς τα αγγλικά! Το διαπίστωσα στο πολύ ενδιαφερον μπλογκόσπιτό σου που εκφράζεσαι μέσω αυτής!
Στα Griklis,δεν ακολουθείται η ορθογραφία, για να διευκολύνονται οι φίλοι σου οι Αγγλοι να μας προφέρουν σωστά!:))
Κάρυ,
γράφεις πως η ανάρτηση έγινε προς απάντηση της ανάρτησης του Ίονν.
Και ρωτάω εδώ, γιατί μπερδεύεται διαρκώς η διδασκαλία των θρησκευτικών με την εθνική υπόσταση των Ελλήνων και τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό?
Τι δουλειά έχει το μάθημα των θρησκευτικών με τον πλούτο, το βάθος και τον θησαυρό της Ελληνικής γλώσσας?
Οι χριστιανοί ήταν αυτοί ακριβώς που έθαψαν το αρχαιοελληνικό ιδεώδες, τον αρχαίο κλασικό πολιτισμό. Πώς λοιπόν επιχειρηματολογούμε υπερ της Ελληνορθόδοξης πίστης με αρχαιοελληνικούς όρους??
Συμφωνώ απόλυτα πως το βίντεο του Μιχάλη στο μπλογκ του Ίονν είναι εξαιρετικό. Αλλά απάντηση σαφή δεν είδα.
Επίσης παρατηρώ πως η επιχειρηματολογία περί επικράτησης της Ελληνικής γλώσσας ως διεθνούς βασίζεται σε πράγματα που οι ίδιοι οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους δε γνωρίζουν. Προσωπικά η Ελληνική γλώσσα μου αρέσει πολύ, έχω ασχοληθεί πολύ με την ετυμολογία των λέξεων, μπορώ και τη χειρίζομαι καλά λόγω προσωπικού βίτσιου και καθόλου δε θα με χαλούσε το να γινόταν διεθνής γλώσσα αν και θεωρώ ουτοπιστική την προσπάθεια για κάτι τέτοιο. Ας μην ξεχνάμε πως είμαστε μια μικρή κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη, που ενώ προσφέραμε πάρα πολλά κατά την Αρχαιότητα, σήμερα αποτελούμε μια θλιβερή, παρακμιακή οντότητα.
Συνεπώς θεωρώ πως πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τα του οίκου μας, να θέσουμε στόχους ανάπτυξης και τρόπους να τους επιτύχουμε (βλέπε γειτονική Τορυκία) κι έπειτα να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με διεθνή όνειρα θερινής νυκτός!!
Επιλέγω σημεία της ανάρτησης του Ionna(τα οποία δημοσίευσε προς αμφισβητηση)
"Το τελευταίο διάστημα ακούμε κάποια πράγματα, που αναφέρονται στην Παιδεία και δεν πιστεύουμε στ’ αυτιά μας. Διερωτώμαστε και λέμε, είναι δυνατό να λέγονται, να σχεδιάζονται και να ετοιμάζονται να τα εφαρμόσουν στα ελληνικά σχολεία; Να γίνουν, δηλαδή, προαιρετικά τα μαθήματα της Ιστορίας και των Θρησκευτικών, στην Β’ και στην Γ’ Λυκείου;
Παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας, μάλιστα, υποστηρίζουν με έμφαση: Αν δεν γίνουν αυτά τα μαθήματα προαιρετικά, δεν θα βγει η πασιέντζα, την οποία ρίχνει το Υπουργείο για να μειώσει τα υποχρεωτικά μαθήματα σε έξι ή επτά!"
ΣΥΝΈΧΕΙΑ
"Παραμέρισμα της Ιστορίας και των Θρησκευτικών σημαίνει αφελληνισμός…"
"Αν παραμερισθεί η Ιστορία, η ένδοξη Ελληνική Ιστορία και τα Θρησκευτικά, που είναι μαθήματα ηθοπλαστικά και φρονηματιστικά, οι νέοι δεν θα μπορούν να γαλουχηθούν Ελληνοπρεπώς."
"Η αγγλική γλώσσα θα διδάσκεται από την πρώτη τάξη (Α’) του δημοτικού Σχολείου! Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα προετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις για Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας κ.λπ."
Όπως γνωρίζουμε, όμως στην Α’ Δημοτικού το παιδί μαθαίνει το ελληνικό αλφάβητο. Αν τώρα προστεθεί και το αγγλικό αλφάβητο συγχρόνως η σύγχυση είναι βεβαία. Έτσι το παιδάκι των έξι ετών δεν θα μάθει τίποτε. Αλλά δεν έχει σημασία. Αρκεί οι δύο γλώσσες να είναι ισόβαθμες…
Το κακό βέβαια, δεν σταματάει εδώ. Το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών γίνεται μάθημα επιλογής στο Λύκειο. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι αρχαία θα μαθαίνουν οι μαθητές…
Συνέχεια
Όπως διαπιστώνεις δεν αναφέρεται(αν και δεν διατυπώνει την θέση του ευθέως)μόνο στο μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά και στο μάθημα της Ιστορίας, και της Αρχαιοελληνικής γλώσσας!
Αμφισβητεί ότι στην Μέση Εκπαίδευση στο μάθημα της Ιστορίας γεγονότα ιστορικά απαξιώνονται και διαστρεβλώνονται,αφαιρώντας σημαντικά στοιχεία και μαθητική ύλη καθώς και τα Αρχαία Ελληνικά δεν μαθαίνονται σωστά και και με την φροντίδα άλλων θετικών μαθημάτων!
Η Θέση του Ιonna που εκφράστηκε και μέσα απο το σχόλιο που μου άφησε συμβαδίζει με την πρόταση που είχε κάνει η τότε Ευρωβουλευτής και νυν υπουργός παιδείας, η Αγγλική γλώσσα να γίνει επίσημη γλώσσα της πατρίδας μας, λόγω διεθνισμού της!
συνέχεια
Εξαιρετική ανάρτηση !! Υπάρχουν κι άλλα ακόμα να πεις και από ότι βλέπω έχεις πάρει φόρα να τα πεις.
Δεν σχολιάζω τα σχόλια. ¨Ελειψη χρόνου, δεν τα διάβασα.
Φιλιάαααααααααααααααα
Δυστυχώς δεν είχα καιρό να διαβάσω και τα σχόλια.
Λοιπόν για άλλη μια φορά βλέπω πως κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.
Εκείνο που εγώ βλέπω να συμβαίνει στην Ελλάδα είναι πως η πλειοψηφία των παιδιών ξεκινάει τα αγγλικά από το προνήπιο ακόμη σε ιδιωτικά φροντιστήρια. Γιατί ενοχλούμαστε τόσο αν διδάσκονται από την πρώτη του δημοτικού στο Δημόσιο Σχολειο;
---------------------
Είμαι κάθετα αντίθετη στον "φρονηματικό" και "ηθοπλαστικό" χαρακτηρισμό κάποιων μαθημάτων. Δε θα μιλήσω για την ιστορία, γιατί για αυτήν θεωρώ πως πρέπει να διδάσκεται.
Τα θρησκευτικά όμως θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να είναι προαιρετικά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Κι αυτό διότι Έλληνες δεν είναι μόνο οι χριστιανοί ορθόδοξοι αλλά και άνθρωποι που ανήκουν σε άλλα δόγματα-θρησκείες.
Επίσης, όπως πολύ εύστοχα έγραψε ο Άλι στον Ίονν, η θρησκεία είναι προσωπικό, ατομικό δικαίωμα του καθενός συνταγματικά κατοχυρωμένο, όπως και η ανεξιθρησκεία. Δεν είναι δυνατόν εν ετει 2011 να επιβάλουμε την ΧΟ πίστη ως θέσφατο!!
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
@Δήμητρα: Eίναι αλήθεια ότι σήμερα ο Νεοέλληνας δεν γνωρίζει την γλώσσα του. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής δεκαετιών του Υπουργείου Παιδείας...το γεγονός ότι εσύ την γνωρίζεις και την χειρίζεσαι σωστά δεν αποτελεί μέτρο αναφοράς και διαπίστωσης της σημερινής κατάστασης.
Και τέλος τέλος στο Μάθημα των Θρησκευτικών γίνεται όπως πολύ σωστα ανέφερε και η Κούλα στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου σύγκριση θρησκειών!
Τα θρησκευτικά και κατ'επέκταση η επιστήμη της Κοινωνικής Θεολογίας για μένα αποτελεί μια ανθρωποκεντρική επιστήμη που παρακολουθεί και ερμηνεύει κατα βάση τον ψυχισμό του ανθρώπου!
Κακοί εκπαιδευτικοί θεολόγοι υπάρχουν πάρα πολλοί όπως άλλωστε υπάρχουν και πάρα πολλοί Φυσικοί!
(Στα δικά μου μαθητικά χρόνια συνάντησα περισσότερους άχρηστους Φυσικούς, που σε συνδυασμό με τους άλλους χειρότερους Μαθηματικούς στάθηκαν και η κύρια αιτία να μισήσω τις Θετικές επιστήμες!
Κακά, χείριστα είναι τα βιβλία των Θρησκευτικών όπως επίσης και τα βιβλία της Φυσικής και στο Γυμνάσιο μα και στο Λύκειο!
Σε ότι αφορά στον Ίονν, οι απόψεις του είναι γνωστές και πολλάκις εξεφρασμένες.
Ίσως θα ήταν χρήσιμο να σου υπενθυμίσω πως αμφισβητεί ακόμη και τη χρησιμότητα της διδασκαλίας της φυσικής στη μέση εκπαίδευση διότι διαστρεβλώνεται και κακοποιείται, πράγμα που είναι αληθές.
Κοιτώντας το αναλυτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Γυμνασίου θα βρεις για την πρώτη γυμνασίου 5 ώρες για αρχαία Ελληνικά (μετάφραση+πρωτότυπο), 4 ώρες για νεοελληνική λογοτεχνία και γλώσσα, 2 ώρες για ιστορία, 2 ωρες για θρησκευτικά.
Από την άλλη μερία, 4 ώρες για μαθηματικά, καμία ώρα για φυσική, καμία ώρα για χημεία, 2 ώρες βιολογίας και 2 γεωγραφίας.
Εκείνες λοιπόν που κατα κόρον απαξιώνονται σε αυτή τη χώρα, είναι οι θετικές επιστήμες, απαραίτητες για την τεχνολογική πρόοδο και ανάπτυξή μας.
Αν δεν ξεκολλήσουμε απ' τα αρχαιοελληνικά μας οράματα (δε λέω να τα ξεχάσουμε αλλά να σταματήσουμε να τα χρησιμοποιούμε ως τροχοπέδη) θα παραμείνουμε θλιβεροί και φτωχοί θιασώτες της ανάπτυξης του υπόλοιπου κόσμου!!!
Και μαζί με εμάς βέβαια (λέει ο Άλι), μεσοποτάμιοι λαοί και Αιγύπτιοι... κολλημένοι και αυτοί στα αρχαιολογικά τους ευρήματα και τη θρησκεία που εκεί τυγχάνει να είναι το Ισλάμ.
διόρθωση: τα Αρχαία δεν διδάσκονται σωστά oύτε με την ίδια φροντίδα που διδάσκονται τα θετικά μαθήματα...
Τα παιδιά πρωτογνωρίζουν πνεύματα και τόνους στην Α! Γυμνασίου.
Ερχονται στο Γυμνάσιο με ελλειπέστατες γνωσεις στην Γραμματική.
Καμία σύγκριση το επίπεδο τους στο μάθημα της Γλώσσας μ'αυτό των Μαθηματικών στην Βασική εκπαίδευση!
Διαφωνείς?
Κάρυ φυσικά και διαφωνώ.
ναι, οι Έλληνες δεν γνωρίζουν τη γλώσσα τους ούτε την ιστορία τους. Όμως ποιος φταίει γι' αυτό; Άραγε μόνο η πολιτική την οποία διαρκώς επικαλούμαστε στα δύσκολα;
Ως επιχείρημα σου αντιπαραβάλλω σε προηγούμενο σχόλιο, κομμάτι από το αναλυτικό πρόγραμμα της Α' γυμνασίου. Η κατανομή των ωρών σε θετικά-θεωρητικά μαθήματα είναι παρόμοια σε όλες τις τάξεις. Ξανακοίτα το, είναι ενδεικτικό των όσων λέω. Οι ώρες που διατίθενται στα θεωρητικά μαθήματα είναι διπλάσιες από ότι στα θετικά.
Σε πληροφορώ ότι τα μαθηματικά που γνωρίζουν τα παιδιά στη δευτέρα γυμνασίου είναι ανεπαρκέστατα, με αποτέλεσμα να αφαιρούνται από τη διδακτέα ύλη της φυσικής σημαντικά κομμάτια και το μάθημα να απαξιώνεται σε τραγικό βαθμό.
Και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω σε τι είναι χρησιμότερες οι οξείες, οι περισπωμένες, οι ψιλές και οι δασείες απ' τα μαθηματικά.
Το ότι οι Έλληνες δε γνωρίζουν τη γλώσσα και την ιστορία τους, έχει περισσότερο να κάνει με την γενικότερη παρακμή στην οποία έχουμε υποπέσει ως λαός και λιγότερο με εξωτερικά επιβεβλημένες πολιτικές.
Προφανώς στο δικό σας σχολείο υπάρχουν οι παραπάνω διδακτικές ώρες, γιατί όταν πήγαιναν τα παιδιά σχολείο, κοίταζα το ημερήσιο πρόγραμμά τους και δεν έκαναν τίποτα άλλο παρα Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία!
Ασε που οι Φιλόλογοι όλο ασθενούσαν ή σεμιναριάζονταν συνεχώς...
Σ'ενα σημείο που συμφωνώ με τον ΙONNA είναι ότι δεν βλέπω πια τον λόγο τα παιδιά να φοιτούν στα δημόσια ελληνικά σχολεία, έτσι όπως τάχουν καταντήσει, πρώτα οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και μετά οι πολιτικές του Υπουργείου!!!
24 χρόνια σύνολο εμπειρίας μου απο την φοίτηση των δύο παιδιών μου,σε δημόσια σχολεία της Αθήνας με διαβεβαιώνουν ότι δυστυχώς οι Έλληνες εκπαιδευτικοί(μιλώ για την πλειονότητα) έχουν πάψει να είναι λειτουργοί!!!
Ισως γιατί βρέθηκαν στον χώρο αυτό κατά λάθος και όχι απο ενσυνείδητη επιλογή!
Τα επιχειρήματά σου δεν θα με πείσουν διότι έχω σχηματίσει τόσα χρόνια(παιδιά-ανήψια-βαφτιστήρια-παιδιά φίλων)ιδίαν άποψη!
Θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι οι απόψεις μας σ'αυτά τα θέματα δεν συγκλίνουν στο ελάχιστο, όταν μου δηλώνεις ότι δεν καταλαβαίνεις σε τι είναι χρήσιμες οι οξείες και οι περισπωμένες...
Η συνέχεια του αφιερώματος μου θα σου εξηγήσει πολλά!
Αν διατηρήσεις το ενδιαφέρον σου, έλα ξανά σε δυο μέρες να διαβάσεις...
Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να μιλήσω μαζί σου!
Κατα τ'άλλα όλα πήγαν καλά?
Ξαναγράφω λοιπόν συμπερασματικά:
Το επίπεδο της γνώσης που προσφέρεται στην υποχρεωτική, δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα θετικά μαθήματα είναι άθλιο και απαξιωμένο σε σχέση με το επίπεδο της γνώσης που προσφέρεται στα θεωρητικά-γλωσσικά μαθήματα.
Και πραγματικά προσπαθώ να κατανοήσω το τελευταίο σου σχόλιο. Το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών είναι ΙΔΙΟ για ΟΛΑ τα σχολεία.
Στη δευτέρα γυμανσίου έχουμε:
5 ώρες αρχαία
4 ώρες νέα
2 ώρες ιστορία
2 ώρες θρησκευτικά
4 ώρες μαθηματικά
2 ώρες φυσική
1 ώρα χημεία.
Στην τρίτη γυμνασίου
5 ώρες αρχαία
4 ώρες νέα
2 ώρες ιστορία
2 ώρες θρησκευτικά
1 ώρα ΚΠΑ.
4 ώρες μαθηματικά
2 ώρες φυσική
1 ώρα χημεία
2 ώρες βιολογία.
@Gip: Συγνώμη που σ'αφησα να περιμένεις, αλλά με πέτυχες πάνω στον διάλογό μου με την Δήμητρα...οπότε καταλαβαίνεις για να προλάβω μια Δήμητρα θα πρέπει να ρίξω έναν Gip...χαχαχαχα!
Kάρυ,
σου γράφω επίσημα, αντικειμενικά στοιχεία για το αναλυτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Γυμνασίου όχι την προσωπική υποκειμενική μου άποψη.
Εδώ σου καταθέτω το προϊόν της 6ετούς εμπειρίας μου από την προσωπική-επαγγελματική μου επαφή με 120-130 παιδιά ημερισίως.
Μάλιστα έχω κάνει δυο λαθάκια καθώς στην Γ γυμνασίου η ιστορία διδάσκεται 3 ώρες και το η ΚΠΑ 2 ώρες.
Αν θες κοίτα εδώ:
www.ypepth.gr/docs/w_p_hmer_gymnasioy_2005_070906.doc
Είναι το επίσημο έγγραφο για το ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεων του Hμερησίου Γυμνασίου.
Κατά τα άλλα όλα πήγαν καλά.
Καλησπέρα και καλή συνέχεια.
@Δήμητρα: Bρε Δημητρούλα μου,δεν αμφισβητώ κορίτσι μου, το επίσημο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των μαθημάτων!
Για να μου το λες εσύ έτσι θάναι...όμως αυτό δεν έχει καμμία μα καμμία σημασία!
Τα ελληνόπουλα δεν διδάσκονται σωστά και πλήρως την γλώσσα τους, την ιστορία τους, την γεωγραφία και ένα σωρό άλλα μαθήματα!
Αυτή την τάση δεν την βλέπεις μόνο στην πατρίδα μας, την διακρίνεις και στις υπόλοιπες χώρες...
Το βάρος δίνεται περισσότερο στις θετικές επιστήμες, σε σημείο που οι κοινωνιολόγοι προβλέπουν πως το άνισο αυτό ενδιαφέρον(σε επιστημονικά πονήματα-μελέτες κλπ)θα δημιουργήσει περισσότερα κοινωνικά προβλήματα στον κόσμο!
Δεν τα λεω εγώ αυτά οι επαίοντες τα δηλώνουν...
Θέλω λίγο να προσπαθήσεις και να κάνεις συγκρίση στους ίδιους τους μαθητές σου...οι γνώσεις τους απο τον Δημοτικό που σου έρχονται στην γλώσσα είναι στο ίδιο επίπεδο με τις γνώσεις τους στα Μαθηματικά?
Δεν έχεις διαπιστώσει ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα στο λόγο τον γραπτό μα και τον προφορικό?
Οι περισσότεροι γονείς το έχουν παρατηρήσει, εσύ σαν εκπαιδευτικός δεν τόχεις διαπιστώσει?
----
Καλή συνέχεια και σε σένα,απο Δευτέρα κάθε κατεργάρης στον πάγκο του έτσι? :)
@Δήμητρα: Aλήθεια εσύ ξέρεις μήπως να μου εξηγήσεις γιατί η σημερινή μέρα του Αη-Γιάννη, έχει γίνει επίσημα αργία στις Χριστουγεννιάτικες διακοπές των μαθητών?
Στα δικά μου χρόνια, οι διακοπές τελείωναν των Φώτων, και τους Γιάννηδες τους γιορτάζαμε στο σχολείο.
(Απο τότε αντιπάθησα αυτό το όνομα...xaxa)
Κάρυ,
οι μαθητές που έχουν πρόβλημα στον γραπτό και τον προφορικό λόγο, στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν πρόβλημα και στα μαθηματικά.
Σου παραθέτω το γεγονός πως οι μαθηματικές τους γνώσεις είναι ελλιπείς σε τέτοιο βαθμό που οι φυσικοί αναγκάζονται να βγάλουν εκτός διδακτέας ύλης σημαντικά κομμάτια φυσικής πράγμα που δε συμβαίνει στα γλωσσικά μαθήματα.
Σου θυμίζω πως παραπάνω μου έγραψες "Προφανώς στο δικό σας σχολείο υπάρχουν οι παραπάνω διδακτικές ώρες, γιατί όταν πήγαιναν τα παιδιά σχολείο, κοίταζα το ημερήσιο πρόγραμμά τους και δεν έκαναν τίποτα άλλο παρα Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία!"
αμφισβητώντας τις ώρες του ωρολόγιου προγράμματος που σου παρέθεσα.
Και σου εξηγώ πως το ωρολόγιο πρόγραμμα που σου βάζω είναι το ίδιο εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.
Εκείνο που εγώ διαπιστώνω είναι πως η παρακμή δεν είναι κάτι που αφορά στα γλωσσικά μαθήματα, αλλά στο σύνολο των μαθημάτων και έχει να κάνει με τη γενικότερη παρακμή της πατρίδας μας και των αξιών γενικότερα.
Και η παρακμή αυτή δεν είναι μόνο θέμα πολιτικής εκ των άνω αλλά και νοοτροπίας της λαϊκής βάσης.
Τεράστια κουβέντα όλο αυτό...
Μπράβο Κάρυ ανάρτηση άξια του ονόματός σου:))
Είναι θλιβερή η κατάντια που υφίσταται καθημερινώς η γλώσσα μας με την πρόσμιξη αγγλικών και άλλων λέξεων.
Το καλό είναι ότι οι έξω από μας στηρίζουν και μαθαίνουν την αρχαίαν Ελληνική γλώσσα και'μεις σπεύδουμε να μάθουμε άλλες!
Ειδέ εδώ
Φιλιά θαλασσινά!
@Δήμητρα: Kαι γω έρχομαι να σου πω ότι μέχρι το 2003 που απεφοίτησε ο μεγάλος μου γιος το Λύκειο, και στην συνέχεια μέχρι το 2008 που τελείωσε ο μικρότερος δεν υπηρχε μέρα στο καθημερινό τους πρόγραμμα που να μην είχαν Φυσικομαθηματικά! Και τα δυο τελείωσαν βέβαια Τεχνολογική κατεύθυνση!
Αρχαία ο μικρότερος στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, δεν μελετούσε καθόλου.
Στα δικά μου χρόνια, μαθητές του κλασικού καθημερινά διδάσκονταν και μελετουσαν μαθηματικά και μαθητές του πρακτικού διδάσκονταν και μελετούσαν Αρχαία.
----
Η δική μου άποψη,η άποψη μιας μητέρας που καθημερινά παρακολουθούσε την μαθητική πορεία των παιδιών της και συχνά παρατηρούσε τους φίλους των παιδιών της είναι ότι μαθητές που αρίστευαν ή σχεδόν αρίστευαν στα Φυσικομαθηματικά και Χημείες είχαν αγρια μεσάνυχτα στην Ιστορία, φτωχότατη έκφραση προφορικού και γραπτού λόγου και εμφανέστατη έλλειψη ελληνικού λεξιλογίου!
Διαφωνώ κάθετα και απόλυτα ότι μέρος ευθύνης έχει η βάση, διότι πιστεύω πως οι νοοτροπίες πλάθονται, απο πάνω προς τα κάτω και όχι με την αντίθετη φορά!
Τέλος θέλω να καταθέσω ότι και στα 24(συνολικά) χρόνια φοίτησης των παιδιών μου στα δημόσια σχολεία, όσες φορές προσπάθησα να συνεργαστώ με τους δασκάλους τους και στην συνέχεια με τους καθηγητές τους αντιμετώπισα την πλήρη αδιαφορία τους, και στις χειρότερες των περιπτώσεων την ειρωνία και την ασχετοσύνη τους!
Αντίθετα συνεργάστηκα άψογα με τους φροντιστηριακούς καθηγητές στους οποίους οφείλω την όποια επιτυχία εισαγωγής των παιδιών μου, στην Ανώτατη εκπαίδευση.
Ίδιες με τις δικές μου εμπειρίες, είχαν και όλοι οι γνωστοί, συγγενείς και φίλοι που τα παιδιά τους φοίτησαν ή φοιτούν ακόμα.
Εξαίρεση μόνο αποτελούν μαθητές φίλων που φοιτούν σε ιδιωτικά,διακεκριμένα πανάκριβα σχολεία!
Τώρα συμφωνούμε ότι διαφωνούμε απόλυτα??? Ετσι για να ησυχάσεις εσύ,να ησυχάσω κι'εγώ. :)
@zoyzoy:To ξέρω Ζουζού μου, το ξέρω οι ξένοι εκτιμούν και σέβονται περισσότερο την Ελληνική Ιστορία και τον πλούτο που κρύβει η πάμπλουτη γλώσσα μας,απ'όσο δυστυχώς εμείς!
Οπως επίσης πρόσεξα ιδιαίτερα όσες φορές ταξίδεψα στο εξωτερικό, πόσο πολύ υποστηρίζουν την γλώσσα τους, Αγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί,Γερμανοί και αρνούνται να σου μιλήσουν σ'άλλη γλώσσα εκτός της μητρικής τους!
Θεωρούν πως εφ'όσον πήρες την απόφαση να τους επισκεφτείς οφείλεις τουλάχιστον να προσπαθήσεις να μιλήσεις στην γλώσσα τους! Και πολύ σωστά πράττουν!
Σε αντίθεση μ'εμάς που σπεύδουμε με την μία να τους εξυπηρετήσουμε μιλώντας τους στα Αγγλικά!
Τόχουν μάθει λοιπόν τώρα και θεωρούν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε είτε Αγγλικά είτε Γαλλικά είτε Ισπανικά...(το αντιμετωπίζω καθημερινά με τους αλλοδαπούς που έρχομαι σε επαφή στην δουλειά μου)
Εξαιρετική ανάρτηση Κάρυ μου!!! Λοιπόν ακριβώς επειδή πολλές είναι οι περιπτώσεις που τα λεξικά σταματούν στην λατινική ρίζα χωρίς να εξετάσουν αν αυτή προέρχεται από τα Ελληνικά για προσπάθησε να βρεις την προέλευση της λέξης DELETE... Ο κ.ος Μπαμπινιώτης με απογοήτευσε.... Σταμάτησε στο λατινικό.... ( Σε ραδιοφωνική εκπομπή )....
Αγαπητή μου, αυτό είναι το καλύτερο δώρο Χριστουγέννων που κάποιος μπορούσε να μου δώσει. Πληροφορίες, συνδέσεις, λέξεις, ετυμολογίες .... Μου έκανες ευτυχισμένη! Πώς μπορώ να σε ευχαριστήσω;
Φιλιά, φιλιά, φιλιά ...
Drmakspy:Νομίζω πως τόχα ακούσει αλλά δεν θυμάμαι δυστυχώς!
To delete γεννήθηκε απο το λατινικό delere ή delineare!
Σίγουρα αυτό δεν θα μπορούσε να προερχεται απο το ρήμα εξαλείφω αλλά απο το σύνθετο δια-γράφω που σημαίνει σημειώ δια γραμμών, χαράττω, σχεδιάζω.
Στο διαγράφω εντοπίζω μια ομοιότητα ως προς την ρίζα... τώρα πώς έγινε το διαγράφω delere ή delineare, δυστυχώς δεν μπορώ να φανταστώ! :)
@Veronica Marsa: Tι να πω Βερόνικα?!
Χαρά δική μου αν σε βοήθησα σε κάτι!
Θάχω και συνέχεια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα!
Υ.γ. Με έκανες ευτυχισμένη! δηλαδή εμένα έκανες= Με έκανες> Μ'έκανες (για να μην ακούγονται δύο φωνήεντα μαζί:εε φεύγει το ένα ε και στην θέση του βάζουμε απόστροφο...:)
Ασε εμένα στον κόσμο μου ....μονολογώ .
Και ξέρεις γιατί θα αποτύχουν και θα φύγουν νύχτα οι προδότες ?
Δες το σε παρακαλώ .:
http://www.youtube.com/watch?v=qcW4lOhs_UI&feature=player_embedded#!
XAIΡΕ ΚΑΡΥΑΤΙΣ!!!!
(το επιασες ΤΟ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΟ)χαχαααα!!!
Ειναι ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ γιατι Η ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΟ!!!
ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ.
ΕΝΘΥΜΟΥΜΕΘΑ.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΕΣΩ ΛΟΓΟΥ
(Κυριαρχα)
Δηλαδη .....ΘΑ ΣΚΕΠΤΕΣΑΙ ΜΕ ΦΕΡΡΑΡΙ???
Η....
ΜΕ ....ΦΙΑΤΑΚΙ????
ΘΑ ....ΤΡΑΓΟΥΔΑΣ ΜΕ ....ΤΥΜΠΑΝΑ???
ΘΑ.....ΤΡΑΓΟΥΔΑΣ ΜΕ....ΦΟΡΜΙΝΓΚΑ???
ΘΑ ....ΤΡΑΓΟΥΔΑΣ ΜΕ....ΛΥΡΑ???...
......
ΘΑ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙΣ???
ΘΑ ΕΝΟΡΓΑΝΩΝΕΙΣ???
ΘΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙΣ???
Να για παραδειγμα ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΣΗΜΕΡΑ...
Εχουν ΤΟΣΟ ΧΑΟΤΙΚΑ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΟΡΓΑΝΟ (ΓΛΩΣΣΙΚΟ)....
Που ΟΤΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ, κανουν και (ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ-ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ)...
μαθηματα .....ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ!!!!!(στην Ανωτατη Εκπαιδευση)...ΓΙΑ ΝΑ "ΕΞΕΛΙΞΟΥΝ"....και ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ...επειδη....
ΑΝΕΠΑΡΚΕΙ ΤΟ "ΟΡΓΑΝΟ"ΠΟΥ ΤΟΥΣ "ΕΔΩΘΕΙ"ΠΑΙΔΙΟΘΕΝ!!!!χαχαααα!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ:Βρε Μίνι μου! Βρε Μίνι μου! θα φύγει η χλέπα γιατί ένας... ως άλλη Μανταλένα τα κίμιασε με τον παπά και έπεσε με τα ρούχα μέσα να πιάσει τον σταυρό, και είδαν κι'έπαθαν να τον τραβήξουν έξω, ή γιατί έπεσαν οι ΟΥΚΑΔΕΣ και τον έπιασαν?
Αυτοί οι ΟΥΚΑΔΕΣ θα προδοθούν και θα σφαγιαστούν εν μία νυκτί...(τα ξέχασες τα ΙΜΙΑ και το ελικόπτερο που έρριξαν και είπαν ότι έπεσε γιατί έπαθε βέρτιγκο ο πιλότος? Ξέχασες οτι ο απόγονος του Δικτάτορα Πάγκαλου, διέταξε να φυσήξει ο αέρας και να πάρει την ελληνική σημαία απο την βραχονησίδα?
Λοιπόν τι μου δείχνεις τώρα?
Σε μια παρόμοια περίπτωση τους ΟΥΚΑΔΕΣ που βλέπεις θα τους κλαίμε ως άλλες Ιφιγένειες και ως άλλους Ιερολοχίτες!
@ΙΑΜΑΤΙCUS: Το υπονοούμενο??? Τον ακατανόμαστο μου θύμισες με τον χαιρετισμό σου αυτό Λατρεμένε...και πολύ μου ξενοφάνηκε! xaxaxa!
-----
Γι'αυτό πάνε πάντα πολλοί μαζί γιατί αν ξεχάσει κανείς κάποια λέξη, κάποιο συμβολο του το θυμίζει ο άλλος! χαχαχαχα!
---
Μα βρε Ιαμε , βρε Ιαμε μπαίνεις μέσα στο σπιτικό μου και ανοίγει η ψυχή μου απο το τρανταχτό πηγαίο γέλιο σου!!!!
Οχι κάρυ μου , δεν σου δείχνω τους ουκάδες , άλλο σου έδειξα .
Τον σταυρό στο χέρι με ταυτόχρονη απαγγελία του Εθνικού ύμνου .!
Αυτό δεν μπορούν να μας το πάρουν και αυτό είναι πού κράτησε ζωντανή την χώρα τις δύσκολες στιγμές !
Αυτό είναι τελικά πού θα τους καταστρέψει ακόμη μία φορά .
Bρε Κάρυ, μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Εγώ για το Γυμνάσιο και εσύ για τις κατευθύνσεις του Λυκείου.
Προφανώς τα παιδιά που ακολουθούν θεωρητική κατεύθυνση και όχι τεχνολογική, θα έχουν πολύ περισσότερες ώρες γλωσσικών μαθημάτων.
Πέρα από αυτό δεν καταλαβαίνω πού έγκειται η διαφωνία. Η παιδεία έχει τα μαύρα της τα χάλια στην Ελλάδα κι αυτό δεν αφορά μόνο στα γλωσσικά μαθήματα. Αφορά ΚΑΙ στα θετικά. Αυτό το πολύ απλό σου λέω. Τίποτα σε αυτή τη χώρα δε δουλεύει σωστά. Γιατί να δουλεύει η παιδεία;
Κι όσο για τις ευθύνες της βάσης, και βέβαια διαφωνώ ριζικά. Διότι οι συνάδελφοί μου, καθηγητές, που αδιαφορούν όπως λες για τα μαθήματά τους και είναι άσχετη, στη βάση ανήκουν και όχι στην κορυφή της πυραμίδας της εκπαίδευσης. Οι ευθύνες τους είναι συγκεκριμένες και πολύ σαφείς όπως και οι ευθύνες πολλών γονέων που "παρκάρουν" τα παιδιά τους στα σχολεία, πολλών διευθυντών που αδιαφορούν για βασικά θέματα των σχολείων, πολλών σχολικών συμβούλων που είναι άφαντοι και ψάχνεις να τους βρεις με τα κιάλια και η λίστα διευρύνεται προς τα πάνω και φτάνει και στην κορυφή που λες με αδιαφορία των πολιτικών, με μειωμένα κονδύλια για την εκπαίδευση, με ανύπαρκτη εκπαιδευτική πολιτική, με βιβλία που εκδίδονται με βάση συγκεκριμένα συμφέροντα και πάει λέγοντας η μακριά κορδέλα...
Αν κάποτε γράψω κάπου τι συμβαίνει σε κάποιο σχολείο που γνωρίζω, έλα να μου πεις αν φταίει η βάση ή η κορυφή. Το να φορτώνουμε τις ευθύνες μας αλλού, είναι το πιο εύκολο και βολικό, αλλά δε λύνει τα προβλήματα. Καλούμαι μόνη μου να παλέψω και να λύσω πολλά για τα οποία αδιαφορεί και η βάση και η κορυφή. Δυστυχώς...
kariatida62
An eisai mesa exeis 40 lepta na vreis
ton Anakreonta pou de tha ferei krasi alla tha kalpasei.... ?
@MINIMARKET:Λοιπόν άκου Μίνι μου! Με το σταυρό στο χέρι δεν κάνουμε τίποτα...
Και ξεκαθαρίζω!
Για μένα η Χριστιανική θρησκεία είναι απο τις ομορφότερες του κόσμου! ο Χριστιανός προσπαθεί να κάνει την υπερβασή του ως άνθρωπος,γενικά η θεωρία της εκτιμώ πως είναι ολοκληρωμένη αλλα εγώ δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι τόσο καλή Χριστιανή όσο μου ζητά να είμαι!
Με την εκκλησία τα πάω όπως η γάτα με το ποντίκι!
Θεωρώ τον κλήρο όλων των θρησκειών διαβρωμένο και διεφθαρμένο!
Οι δικοί μας δε, άσε δεν παίζονται!
Τις περισσότερες φορές ο κλήρος έπαιξε άσχημο ρόλο στην παγκόσμια ιστορία και στην δική μας ιστορική μας διαδρομή...με φωτεινές βέβαια εξαιρέσεις!
Επομένως δεν αισθάνομαι "πιστή"!
Διατηρώ όμως τα έθιμα που έχουμε κληρονομήσει απ'αυτήν έτσι ως έθιμα του τόπου μου και τίποτα παραπάνω!
Δεν με πειράζει που βαφτίζομαι απο μικρός Χριστιανός και δεν με ρωτούν(δεν είναι και τόσο δημοκρατικό αυτό) αλλά μεγαλώνοντας έχω το δικαίωμα να την απαρνηθώ! Δεν μ'εμποδίζει κανείς...συνέχεια
Καλώς ή κακώς λοιπόν οι Έλληνες για αιώνες τώρα είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, και θα πρέπει να το αποδεχτούμε αυτό το γεγονός ως μία πραγματικότητα... Δεν πολεμώ στο όνομά του γιατί αυτός δεν μου ζητά ποτέ κάτι τέτοιο! Το αντίθετο ζητά απο μένα ...γι'αυτό και δεν μπορώ να τον ακολουθήσω γιατί υπερασπίζομαι τον εαυτό μου! Εν τέλει σέβομαι την πίστη όλων των συνανθρώπων μου, αλλά απαιτώ στην χώρα μου, να εξακολουθώ και να μου επιτρέπεται να τιμώ την δική μου θρησκεία και όχι άλλη!
Δεν ενοχλούμαι όταν βλέπω τα ελληνόπουλα να κάνουν τον σταυρό τους, ούτε όταν ορκίζονται στο Ευαγγέλιο!Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος ν'ακολουθήσει την θρησκεία αυτή και στα σχολεία το μάθημα των Θρησκευτικών όταν δεν θέλεις να το παρακολουθήσεις το δηλώνεις και απαλλάσσεσαι!
Οπότε δεν βλέπω τον λόγο της αφαίρεσης του απο τα μαθήματα της βασικής και μέσης εκπαίδευσης! Αλλαγή διδασκαλίας του ναι΄, αλλαγή στα άθλια γραμμένα σχολικά βιβλία του ναι , αλλά αφαίρεση γιατί?
Για μένα λοιπον Πατρίδα δεν είναι η Ορθοδοξία, για μένα πατρίδα είναι τα βουνά της, τα ποτάμια της , οι θάλασσες της, οι πόλεις της,οι άνθρωποί της!!! Τα πετραχήλια και οι μεγαλόσταυροι των χρυσορασοφόρων δεν μου λένε τίποτα απολύτως και θαρρώ δεν λένε πια στους περισσότερους!
Αυτά φίλε μου...ελπίζω να μη σε κακοκάρδισα!
@Δήμητρα: Ξεκίνησα απο το Δημοτικό και συνέχισα για το Γυμνάσιο και το Λύκειο! Και δεν κατάλαβα δηλαδή στο Λύκειο δεν θα πρέπει να μελετάς μαθήματα εκτός της κατεύθυνσής σου?
Το λύκειο δεν είναι κολλέγιο! Είναι λύκειο, ακόμα λαμβανεις γνώσεις γενικές!Δεν εξειδικεύεσαι...αυτό θα μπορούσε να γίνει σ'άλλο επιπεδο στο κολλέγιο ας πούμε, όπως στο εξωτερικό!
-----
Και ποιος τους έχει μάθει να αδιαφορούν? Ποιος είναι εκείνος που τους αφήνει ανεξέλεγκτους, ποιος είναι εκείνος που τους εκπαιδεύει ως δημόσιους υπάλληλους και όχι ως λειτουργούς? Δεν είναι η πολιτική ηγεσία?
----
Να σου πω εγώ τι συνέβαινε στο δικό μας σχολείο!
συνέχεια...
ΕΛΑ BREEEEE KARY....
"ΣΕ ΕΞΕΦΩΝΙΣΑ....
ΑΡΧΑΙΣΤΙ!!!!
(για ΝΑ ΣΚΑΣΕΙ Ο ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΟΣ)!!!!
ΧΑΧΑΑΑΑΑΑ!!!!
ΝΑ ΠΑΛΙ!!!!
Ω ΚΑΡΥΑΤΙΣ!!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Επι μία πενταετία το λιγότερο δίδασκε καθηγητής Μαθηματικός στο Γυμνάσιο, ενώ έπασχε απο σοβαρή ψυχική ασθένεια.
Όπως καταλαβαίνεις δεν μπορούσε να γίνει μάθημα και ενώ όλοι γνώριζαν το πρόβλημα, δηλαδή Γυμνασιάρχης, Επιθεωρηση, καθώς και το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου,
( είχαν γίνει καταγγελίες απο γονείς-όχι απο τον σύλλογο) ο καθηγητής αυτός εξακολουθούσε να παραμένει στην θέση του και κανείς δεν τον ενοχλούσε γιατί είχε συνδικαλιστή συγγενή! Ποιος φταίει λοιπόν ο Γυμνασιάρχης που έβλεπε και δεν μιλούσε, ο Επιθεωρητής που επίσης ήξερε και όμως δεν κινούσε καμμία διαδικασία , ή οι υπάλληλοι του τμήματος στο Υπουργείο?
Μάλλον το Υπουργείο που ικανοποιούσε τα χατήρια του συνδικαλιστή-προστατευόμενού της!
Ο προηγούμενος γυμνασιάρχης που προσπάθησε να διευθετήσει το πρόβλημα , το μόνο που κατάφερε ήταν να προκαλέσει την μετάθεσή του!
Κατάλαβες τώρα τι θέλω να σου πω? Τις πελατειακές σχέσεις τις δημιουργεί η αρχή ...οι απο κάτω απλα ανταποκρίνονται για να βολευτούν προσωπικά! Και όλο αυτο το αλισβερίσι προεκτείνεται και διαδίδεται προς τα κάτω, και ακόμα πιο κάτω!
Αν τα παιδιά μου γίνουν κλέφτες δεν θα φταίνε αυτά Δήμητρα εγω θα φταίω που τα έμαθα να είναι κλέφτες!
Αν ο μαθητής σου είναι αδιάφορος και έχει κακή επίδοση στο μάθημά σου, δεν φταίει αυτός αλλά εσύ Δήμητρα που δεν μπόρεσες να ως εκπαιδευτικός του να του κερδίσεις το ενδιαφέρον και να του μεταδώσεις τις δικές σου γνώσεις...
Ετσι λοιπόν πιστεύω πως οι νοοτροπίες των πολιτών πλάθονται απο την κρατική εξουσία!
Και η οποία θα πρέπει να τονίσω πως δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξει μετά...
----
Μας πήρε το βράδυ βρε Δήμητρα να διαφωνούμε συμφωνώντας και να συμφωνούμε διαφωνώντας!
Μα δεν μου είπες ούζα μαζί μου πότε θα πιείς???;)
@ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΛΙΔΟΝΗΣ:Μιχάλη μη μου βάζεις δύσκολα τέτοια ώρα, γιατί έχω κάνει 2 ώρες σίδερο, η Δήμητρα και ο Μίνι μου έχουν κάνει ένα κεφάλι κουρκούτι και δεν καταλαβαίνω τι γράφω ... θάρθω απο το σπίτι σου!
Μη μου βάζεις όμως χρονόμετρο!
@Ιamaticus: O ακατανόμαστος αυτήν την ώρα ή διασκεδάζει λόγω εορτής του ή ροχαλίζει...(το πιθανώτερο) και δεν ακούει εσένα που με ξεφωνίζεις αρχαιστί!!!
Σ'ακούω όμως εγώ και αυτό έχει την μεγαλύτερη σημασία!;)
Kariatida62 καλημερα, για το 30 της βελβενδου ''λες'', τον μαθηματικο?
@Δήμητρα
Το να μιλάς με την Κάρυ για εθνικοχριστιανικά θέματα είναι σαν να μιλάς με μάρμαρο.
Είμαι σίγουρος ότι αν μίλαγες με μια πραγματική Καρυάτιδα της Ακρόπολης θα είχες την αίσθηση ότι είναι περισσότερο συνεννοήσιμη.
--------------------
@ Κάρυ
Σημασία έχουν η ψιλή, η δασεία, η περισπωμένη, η οξεία και η βαρεία.
Άμα μια γλώσσα δεν έχει τέτοια σημεία (όπως οι Λατινικές γλώσσες) βράστην και πέτα την.
Αναπολώ τους όμορφους καιρούς που οι μαθητές μάθαιναν παπαγαλία τις δασυνόμενες λέξεις και αναρριγώ από εθνική υπερηφάνεια.
ἁβρός, ἅγιος, ἁγνός, Ἅδης, ἁδρός, αἷμα, Αἷμος, αἵρεση, ἁλάτι, Ἁλιάκμονας, ἁλιεία, Ἁλικαρνασσός, ἁλίπαστο, ἅλμα, Ἁλόννησος, ἁλυκή, ἁλυσίδα, ἁλώνι, ἅλωση, ἅμα, ἁμάξι, ἁμαρτάνω, ἅμιλλα, ἁπαλός, ἁπλός, ἅρμα (= τὸ ὄχημα, ἐνῶ ἄρμα = τὸ ὅπλο), ἅρμη, ἁρμόζω, ἁρπάζω, ἁφή, ἁψίδα, ἁψίθυμος, ἁψίκορος, ἁψύς.
Ε
ἑαυτός, ἕβδομος, Ἑβραῖος, Ἕβρος, ἑδώλιο, ἕδρα, εἵλωτας, εἱρμός, Ἑκάβη, Ἕκτορας, Ἑλένη, ἕλικας, Ἑλικώνας, ἕλκος, ἑλκύω, Ἕλλη, Ἕλληνας, Ἑλλάδα, ἕλος, ἑνώνω, ἑξῆς, ἕρμαιο, ἑρμηνέυω, Ἑρμῆς, Ἑρμιόνη, ἑρπετό, ἕρπω, ἑσπερινός, ἑστία, ἑστιατόριο, ἑταιρεία, ἕτοιμος, εὑρετήριο.
Η
ἥβη, ἡγεμόνας, ἡγούμενος, ἡδονή, ἡλικία, ἥλιος, ἡμέρα, ἥμερος, ἥμισυ, ἡνίοχος, ἥπατα, Ἥρα, Ἡρακλῆς, Ἡρόδοτος, ἥρωας, Ἡσίοδος, ἥσυχος, ἥττα, Ἥφαιστος.
Ι
ἱδρύω, ἱδρώτας, ἱερός, Ἱερουσαλήμ, ἱκανός, ἱκετεύω, ἱλαρός, ἱμάτιο, ἵππος, Ἱπποκράτης, ἱστορία, ἱστός.
Ο
ὁδηγός, ὁδός, ὅλμος, ὁλόκληρος, ὅλος, ὁμάδα, ὁμαλός, ὅμηρος, Ὅμηρος, ὁμιλία, ὅμιλος, ὁμίχλη, ὁμοῦ, ὅμοιος, ὅμως, ὁπλή, ὅπλο, ὅποιος, ὁποῖος, ὅποτε, ὅπου, ὅπως, ὅραση, ὁρίζω, ὅριο, ὅρκος, ὅρμος, ὅρμῶ, ὅρος (ὁ), ὅσιος, ὅσος, ὅταν, ὅτι, ὅ,τι.
Υ
[ὅλες οἱ λέξεις ποὺ ἀρχίζουν ἀπὸ υ μὲ πνεῦμα], υἱός.
Ω
ὥρα, ὡραῖος, ὥριμος, ὡς, ὥς.
Επίσης αναπολώ τα όμορφα μαθήματα των Θρησκευτικών με την αναλυτική περιγραφή των ιερατικών αμφίων:
Στιχάριο,
Οράριο,
Επιτραχήλιο,
Ιερατική Ζώνη,
Φαιλόνιο,
Μικρό και Μεγάλο Ωμοφόριο, Ποιμαντορική Ράβδος
Αρχιερατικό Εγκόλπιο,
Επιμανίκια
Επιτραχήλιο,
επιγονάτιο
Σάκκος,
Μίτρα
Μανδύας,
Απαράδεχτο που δεν σε αγγίζουν και τα περιφρονείς.
@ΔΙΜΙΤΡΗΣ:Μιλώ για τους Μαθηματικούς,Φυσικό και την Φυσικό του ΣΤ,΄ της Βελβενδούς... βέβαια και οι υπόλοιποι δεν ήσαν καλύτεροι...φασιστόμουτρα μέχρι κόκκαλο, αλλά τουλάχιστον τους καταλαβαίναμε...
Τους Φυσικομαθηματικούς τους τρέμαμε και δεν τους καταλαβαίναμε!
Ααα έχασα επεισόδια ..θα το διαβάσω με ξεκάθαρο μυαλό χα..χα.. ακομα κορνέτες και κλαρίνα έχω στ'αυτια μου..ξέρεις εσυ :)
@ΙΟΝΚΟRR:Μπα!!!ξεμύτισες και ήρθες!
Κανονικά έπρεπε να σ'αφήσω και να σου απαντήσω μεθ'αύριο κατα την τελευταία προσφιλή σου συνήθεια, αλλά βλέπεις δεν μπορώ να μη σου γυρίσω απάντηση...με τρώνε τα δάχτυλά μου!
-----
Τα πνεύματα όπως θα αναφερθεί και στην συνέχεια δηλώνουν την διαδρομή της εξέλιξης της λέξης.
Οι τόνοι δίνουν ένα ηχητικό τόνο στην λέξη.Δηλαδή ἡ οξεία δίνει υψηλό τονισμό στό γράμμα πού τήν έχει, ενώ ἡ βαρεία δηλώνει απουσία υψηλού τονισμού. Η περισπωμένη, δείχνει ότι είναι κάτι ανάμεσα στην οξεία και την βαρεία. Δηλαδή το γράμμα που την είχε άρχιζε να προφέρεται σε υψηλότερο τόνο και σιγά σιγά κατέληγε σε χαμηλότερο.
-----
Αυτά για να καταλάβεις τι είναι οι τόνοι και τα πνεύματα...απλά κατανοητά πράγματα!
Είδες, με όλη σου την νοσταλγική διάθεση μέσα σ'ένα σχολιάκι συμπεριέλαβες όλες τις δασυνόμενες λέξεις!
Εγώ με τους εφιάλτες των Φυσικομαθηματικών τι να συμπεριλάβω? Εξισώσεις,γεωμετρία,τριγονομετρία,συναρτήσεις,παραγώγους,διανύσματα,γραφικες παραστάσεις και ένα σωρό άλλες παρόμοιες τρομοκρατικές υποθέσεις...! Πες μου τι να πρωτοσυμπεριλάβω αφού πρώτα -πρώτα δεν θυμάμαι τίποτα γιατί κάποιοι ανάξιοι για τον ρόλο του εκπαιδευτικού, συνάδελφοί σου φρόντισαν να μη μου μάθουν απολύτως τίποτα!΄Εχε υπ'όψιν σου ότι με την βοήθεια της παπαγαλίας, Φυσική και Χημεία (εκείνα τα χρόνια) δεν είχα πέσει ποτέ κάτω ατο 14-15!
Αρα η παπαγαλία ακόμα και στην Φυσική δρα! συνεχεια
@ΙonnKorr:παραγώγους και γραφικές παραστάσεις,εννοώ παραπάνω...
Τώρα την άποψή μου για το μάθημα των Θρησκευτικών, την γράφω παραπάνω στο ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ.Η μελέτη της Χριστιανικής θρησκείας-"θεωρίας" θα τολμούσα εγώ να πω, δεν είναι η ονομασία των ράσων που φοράνε οι τράγοι,αλλά βλέπεις αυτά θέλουν να μαθαίνουν στα παιδιά...τ'άλλα δεν τους συμφέρει να τους τα μάθουν!
Τέλος ν'αφήσεις την Δημητρούλα ήσυχη δεν χρειάζεται να μ' ερμηνεύεις και να με χαρακτηρίζεις σ'αυτήν, δόξα τω Θεώ είναι πολύ πιο εύστροφη απο σένα για να με καταλάβει...
Εσύ καλό θα ήταν να μου εξηγήσεις τα ανεξήγητα... που σε ρώτησα πριν φύγω για τις Διακοπές των Χριστουγέννων και το παίζεις Κινέζος...ή νομίζεις ότι τάχω ξεχάσει???
@ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Πέλα μου, όχι δεν έχασες επεισόδια...στο πρώτο είμαστε, μας πρόλαβες!χαχαχαχαχα
Μόλις ξεκαθαρίσει το ραγκουτσαριασμένο σου κεφάλι έλα να διαβάσεις να ευφρανθεί και ν'αγαλλιάσει η καρδία σου! χαχαχαχαχα!
EΔΩ ΒΑΛΚΑΝΙΑ XAXAXAXAAAAA!!!
http://www.youtube.com/watch?v=XHxV2VYj8B0&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=9Urr6G-Y_3g&feature=related
Θα επιστρέψω..δώσε μου λίγο χρόνο..
χα..χα..
@ΙonnKorr: Διόρθωση:Tριγωνομετρία! Mου έχει σπάσει τα νεύρα το πληκτρολόγιο!!! Και όταν βλέπω και σένα, τα νεύρα μου διπλασιάζονται και τότε γράφω άρες-μάρες κουκουνάρες!
ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Πέλα, ΒΑΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ!!!
Τα βάζω ζωντανά εδώ
και εδώ για να έρθουμε πιο κοντά στο κλίμα το δικό σου! χαχαχαχα!
@ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Eχω αρχίσει και χορεύω με τα χάλκινα της κουζίνας μου, ακούγοντας αυτούς τους υπέροχους χαρούμενους σκοπούς!
ΑΧ!!! Του χρόνου θα φροντίσω νάρθω οπωσδήποτε...τα ραγκουτσάρια είμαι σίγουρη πως πολύ θα μου πηγαίνουν! χαχαχα!
Καιρός να .... "βάλω γυαλιά" στον Μπαμπινιώτη!!!! Κι αυτό το λέω γιατί το σκέφτηκα μόνος μου, όταν συνδυάστηκαν στο μυαλό μου μερικά πράγματα από δύο τυχαίες συζητήσεις... Οι λατίνοι διάβαζαν το Η σαν Ε.... Το δΗλΗτΉριο (όνομα) έγινε για τους λατίνους dElEtErio ή πιό σωστά dElEtErium (επίθετο) με την έννοια του φθοροποιού του καταστροφικού που φέρνει τον θάνατο... Από εκεί το ρήμα!!!! deletere (deleo)!
@Drmakspy:Συγκλονιστικό!!!
Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ το δηλητήριο!!!
Είδες για ν'ανακατεύεσαι εσύ μ'αυτά αμέσεως το σκέφτηκες!!!
Μπράβο ρε Πατρίδα!!! Είσαι φοβερός!:)
Η ανάρτηση αυτή περνάει κατευθείαν στα αγαπημένα.
Πολλά έχουν λεχθεί από τους συνομιλητές σου κι εσένα. Πολλά θα ήθελα κι εγώ να σχολιάσω αλλά φοβάμαι πως θα με προδώσει η διαύγεια του μυαλού μου τέτοια ώρα. Και τούτος ο τρόπος με το ανεβοκατέβασμα στη σελίδα να δεις τι είπε ο ένας κι ο άλλος και να σχολιάσεις είναι άβολος και εκνευριστικός.
Ξεκινώ με τη διαπίστωση πως κάποιες αλήθειες έχουν λεχθεί και από τις δυο "αντιμαχόμενες" πλευρές. (Τα βλέπεις τα εισαγωγικά, έτσι; Μην έχουμε παρεξηγήσεις κι άντε να δίνεις εξηγήσεις ύστερα) Επομένως, πιστεύω, θα έπρεπε να βρούμε μια συνισταμένη (προσέχεις ορολογία φυσικής;) των απόψεών μας, που απ' ό,τι καταλαβαίνω δεν είναι πραγματικά αντίθετες, έστω κι αν έτσι δείχνουν. Και μετά να πορευτούμε σαν άνθρωποι σκεπτόμενοι, γονείς και εκπαιδευτικοί αδιακρίτως.
(συνεχίζεται)
Ας προσπαθήσω να τα πάρω ένα-ένα και να πω τη γνώμη μου:
α) Για να ξεμπερδεύω με το θέμα των θρησκευτικών: θεωρώ πως πρόκειται για ένα πέρα για πέρα άχρηστο αντικείμενο διδασκαλίας (δεν το ονομάζω καν «μάθημα»), ειδικά όταν μοναδικό σκοπό του έχει την κατήχηση. Γιατί τότε δεν είναι «χρήσιμο» στον μαθητή (δεν του μαθαίνει να σκέφτεται κριτικά) παρά μόνο στην Ιεραρχία που επιχειρεί ετσιθελικά να βάζει χέρι στην ψυχή και το μυαλό των παιδιών δογματικά και από νωρίς, ώστε να μην αλλάξει ρότα η σκέψη τους και κλονιστεί η εξουσία που διαθέτει.
Για να το πάω ακόμα παραπέρα (και στο σημείο αυτό το σχόλιό μου ταιριάζει και στην ανάρτηση του Ionn που συνδέεται με αυτήν εδώ τη δική σου)… Κάποτε οι Έλληνες πίστευαν στο δωδεκάθεο και σήμερα μας φαίνεται αστείο να λέμε πως τους κεραυνούς τους πετούσε ο Δίας από τον Όλυμπο (έχει αποφανθεί η επιστήμη σχετικά) ˙ τώρα οι Έλληνες πιστεύουν στον Χριστό όχι απλώς ως ιστορικό πρόσωπο (που κι αυτό αμφισβητείται), αλλά ως τον γιο του θεού, του δημιουργού και του μεγάλου κριτή των πάντων. Πόσο πιο αληθοφανές φαντάζει αυτό στη λογική μας που με τέτοιο πείσμα και φανατισμό αρνιόμαστε να το αποκηρύξουμε; Υπ’ αυτή την έννοια όχι, ελληνισμός και χριστιανισμός δεν είναι ταυτόσημες έννοιες, επειδή οι Έλληνες δεν υπήρξαν πάντα στο παρελθόν ούτε είναι βέβαιο πως θα παραμείνουν εσαεί χριστιανοί. Άρα, για ποιο λόγο να υφίστανται τα παιδιά αυτή τη διαστρέβλωση στη σκέψη τους μέσα από την κατήχηση που επιβάλλει το …μάθημα των θρησκευτικών;
Και κακώς βάζουν κάποιοι τα θρησκευτικά στην ίδια μοίρα με το μάθημα της ιστορίας. Η ιστορία διδάσκει τη συνέχεια του λαού μας και του πολιτισμού του (απλουστευτικά μιλώντας), τα θρησκευτικά αναφέρονται σε μια μόνο πτυχή του πολιτισμού του (!?), αν γίνομαι κατανοητή. Σαν κομμάτι της ιστορίας θα μπορούσα να το δεχτώ, όπως δέχομαι τη μυθολογία δηλαδή.
Να θέσω εδώ κι ένα άλλο θέμα, ως δασκάλα του δημοτικού σχολείου που επίμονα δουλεύω όλα τα χρόνια της εικοσαετούς θητείας μου στο δημόσιο σχολείο την Ε΄ και Στ΄ τάξη: Πώς να συμβιβάσω τα λεγόμενα της επιστήμης μέσα από το μάθημα των Φυσικών (προσπαθώντας να απαντήσω στις απορίες των παιδιών όσο μπορώ) και τα γραφόμενα στα βιβλία των θρησκευτικών; Ουκ ολίγες φορές (και το θεωρώ τιμή μου αυτό) έχω έρθει αντιμέτωπη με το παπαδαριό της τοπικής κοινωνίας αλλά και με γονείς πιο …ενημερωμένους από εμένα, όταν μιλώντας (απλουστευμένα βέβαια) για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους είπα στα παιδιά που ρωτούσαν, ότι το σχετικό παραμύθι με το χώμα, το νερό, το πλάσιμο και το φύσημα είναι απλά ένας συμβολικός τρόπος έκφρασης (γιατί αν το έλεγα αλλιώς θα είχα ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα). Στο γυμνάσιο και το λύκειο τα πράγματα είναι διαφορετικά, όχι γιατί δεν κάνουν οι μαθητές δύσκολες ερωτήσεις, αλλά γιατί τα σχετικά μαθήματα διδάσκονται από διαφορετικούς δασκάλους και άρα εκλείπει ο κίνδυνος της αντίφασης στα λόγια του διδάσκοντα, τα παιδιά είναι νοητικά πιο ώριμα και κυρίως έχουν μπει στην περίοδο της αμφισβήτησης, άρα ακούνε αλλιώς την διαφορετική άποψη. Την άκρη μου τη βρήκα εν μέρει παρανομώντας: ουδέποτε έδωσα σε άλλον τα θρησκευτικά, όπως κάνουν συνήθως οι συνάδελφοι που αποφεύγουν για λόγους ευνόητους το μάθημα ˙ οι δύο αυτές ώρες του προγράμματος είναι πολύτιμες για να πάνε χαμένες –τις αξιοποιούσα σε μια προσπάθεια να εφοδιάσω καλύτερα τα παιδιά στη γλώσσα (όπως δικαιολογημένα θες εσύ) και στα μαθηματικά (όπως εξίσου δικαιολογημένα θέλει η συνομιλήτρια Δήμητρα), ώστε να μην στερήσω τα παιδιά από την επαφή με την τέχνη κλέβοντας ώρες των σχετικών μαθημάτων (εικαστικά και μουσική).
(συνεχίζεται)
β) Πάμε τώρα στο θέμα της γλώσσας:
Φυσικά δεν πρόκειται να αναφερθώ στη σπουδαιότητα και την αξία της ελληνικής γλώσσας. Αυτό είναι ένα ζήτημα πέραν πάσης αμφισβήτησης, όπως εξάλλου προκύπτει και από την ανάρτηση.
Θα πω όμως το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει εγώ η ίδια ως άτομο που η σκέψη του γύρω από αυτό το θέμα πέρασε από πολλά στάδια, που κάποτε (στα μαθητικά του χρόνια) υπήρξε πολέμιο της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών και που χρόνια μετά την αποφοίτηση τα εκτίμησε απείρως, τα αγάπησε με πάθος και ευλογεί τις ώρες και τα πρόσωπα από τα οποία τα διδάχτηκε.
Η γλώσσα μας μέσα στη μακραίωνη ιστορική της πορεία, ως «ζωντανός οργανισμός» που είναι, εξελίχθηκε κι αυτή μέσα από τις αλληλεπιδράσεις που δέχτηκε και για ένα σωρό άλλους λόγους που αφήνω σ’ εσένα ν’ αναφέρεις στη συνέχεια . Καλώς ή κακώς (καλώς, κάλλιστα δηλαδή) φτάσαμε στη σημερινή της μορφή, τη δημοτική, που της χάρισε ακόμα περισσότερο πλούτο. Προέχει λοιπόν αυτήν τη σημερινή γλώσσα να μάθουμε να τη μιλούμε και να τη γράφουμε σωστά, γιατί με αυτήν πια σκεπτόμαστε και μ’ αυτήν επικοινωνούμε.
Της αφαιρέσαμε τους τόνους και τα πνεύματα αλλά αυτό λέω πως είναι μικρό κακό (αν υποτεθεί πως είναι κακό), επειδή αυτά δεν ήταν παρά μια προσπάθεια να αποδοθεί η μουσικότητα που είχε στην εκφορά των λέξεων κατά τους αρχαίους χρόνους, που όμως πια δεν έχει. Αυτή είναι μια απλούστευση που τη δέχομαι και είναι και η μόνη που δέχομαι, για να είμαι ειλικρινής. Το λέω αυτό επειδή κάποιοι χάριν της απλούστευσης ζητάνε μέχρι και την κατάργηση του τόνου και των δίψηφων (αι, ει, οι, κλπ), που όμως οδηγεί σε μια φωνητική γραφή της γλώσσας και επισύρει τον κίνδυνο να αφαιρεθούν από τη γλώσσα μας γνωρίσματα που ακριβώς της δίνουν την αξία που της αναγνωρίζουν διεθνώς οι γλωσσολόγοι.
Και βέβαια είναι αναγκαίο να μαθαίνουμε βασικά στοιχεία για την ιστορία της, την ετυμολογία των λέξεων, την ορθογραφία και το συντακτικό της. Αλλά αυτά προϋποθέτουν να την αγαπάμε και να μην τσιγκουνευόμαστε να κοπιάσουμε γι’ αυτήν.
(συνεχίζεται)
γ) Κάποιες γενικότερες σκέψεις τώρα:
Το χάλι της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης στα σχολεία μας είναι γνωστό κι έχουμε δίκιο όλοι όσοι το αντιμετωπίζουμε, το βλέπουμε, το ζούμε, το υφιστάμεθα μακροπρόθεσμα (μια και οι ανήλικοι μαθητές κάποτε ενηλικιώνονται και ό,τι εφόδια σε γνώσεις και –κυρίως– σε χαρακτήρα έχουν λάβει, τέτοιες υπηρεσίες θα προσφέρουν με τη σειρά τους) να παραπονιόμαστε γι’ αυτό.
Αναζητώντας τις αιτίες θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλά πράγματα: εκπαιδευτικούς δημόσιους υπαλλήλους κι όχι λειτουργούς, κακογραμμένα βιβλία, αναλυτικά προγράμματα που χρειάζονται εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό, αποκομμένες μεταξύ τους τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και πολλά άλλα ων ουκ εστί αριθμός. Για όλα αυτά, θα συμφωνήσω απολύτως μ’ εσένα, Καρυάτιδα, την κύρια ευθύνη φέρουν αυτοί που χαράσσουν την κεντρική εκπαιδευτική πολιτική. Γιατί με άλλες προτεραιότητες και τις ανάλογες δράσεις θα μπορούσαν να ρυθμιστούν αλλιώς τα πράγματα και να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά που αναφέρατε κι εσύ και η Δήμητρα κι ας μην τα επαναλάβω. Αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει η βούληση κι όσο κι αν δεν θέλω να γίνομαι μάντις κακών φοβάμαι πως δεν θα υπάρξει ούτε στο μέλλον –οπωσδήποτε όχι στο άμεσο.
Σε μια κοινωνία εθισμένη στην ευκολία και τα παιδιά στο εύκολο προστρέχουν. Γι’ αυτό και δεν δίνουν σημασία σε οτιδήποτε νομίζουν περιττό ή εμπόδιο στο δρόμο τους. Έτσι, όσα δεν ονειρεύονται σπουδές και τέτοια, βαφτίζουν «φυτό» όποιον μελετά και πηγαινοφέρνουν τσάρκα τα βιβλία τους. Όσα πάλι προσβλέπουν σε ανώτερες σπουδές κρατούν μια αντίστοιχη στάση άρνησης απέναντι σε εκείνα τα μαθήματα που θεωρούν πως δεν τους χρειάζονται σ’ αυτό που θα σπουδάσουν. Μ’ αυτόν τον τρόπο παράγονται είτε τεχνοκράτες χωρίς ανθρωπισμό και με άγνοια του πολιτισμικού τους παρελθόντος είτε θεωρητικοί που τους διαφεύγουν σημαντικά επιτεύγματα της επιστήμης. Λες κι έχει όρια η γνώση. Κι οι εκπαιδευτικοί κουβαλώντας μύρια όσα προβλήματα και ανεπάρκειες οι ίδιοι, στέκουν αμήχανοι κι ανήμποροι πολλές φορές μπροστά σε τέτοια φαινόμενα απαξίωσης της γνώσης. Το δε σχολείο με τις απαράδεκτες για την εποχή ελλείψεις του καταντά ένας χώρος αφιλόξενος και μισητός, συχνά για διδάσκοντες και για διδασκόμενους. Οπότε καταδικάζεται η χώρα αυτή να επαναπαύεται στις προγονικές δάφνες χωρίς να τις κατανοεί και καλά, και να μην μπορεί να κάνει ένα τόσο δα βηματάκι παραπέρα.
Λέω να σταματήσω εδώ. Όχι πως δεν έχω άλλα στο μυαλό μου. Αλλά κατάντησα να γράφω ολόκληρη ανάρτηση μέσα στην ανάρτηση και δεν είναι πρέπον. Ευχαριστώ για την ανάρτησή σου, Καρυάτιδα, για τα ερεθίσματα που μου δώσατε όλοι οι υπόλοιποι με την κουβέντα κι ας μην σας απευθύνθηκα ευθέως, και χίλια συγγνώμη για το μακροσκελές της απάντησης.
@Νερένια: Kατ'αρχάς σε υπερευχαριστώ για όσα ωραία μας έγραψες(φαντάζομαι πόση ώρα έκανες για να τα περάσεις απο τον κ.Γκούγκλη, όλα αυτά)
Κρίμα όμως που δεν τάφησες στο Νο2 αφιέρωμα... το είδες?
Για την απάντηση που δίνεις στους μαθητές σου στις λογικές απορίες τους στο μάθημα των Θρησκευτικών, θεωρώ πως είναι η πλέον σωστή!
Δεν πρέπει να πιέζεσαι...η Χριστιανική θρησκεία είναι γεμάτη συμβολισμούς και παραβολές και είναι απόλυτα λογικό γιατί γράφτηκε σ' άλλες εποχές! Νοήματα τόσο βαθυστόχαστα όσο είναι αυτά που καταπιάνεται δεν θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά απο τις τότε ανθρώπινες κοινωνίες...
Θυμάμαι στην Γ΄Λυκειου στο μάθημα των Θρησκευτικών που διδασκόμασταν στο σχολικό έτος 1979-1980 στο πρώτο κεφάλαιο υπήρχε μια ομολογουμένως εντυπωσιακή παράλληλη αντιστοίχηση των επτά ημερών δημιουργίας του κόσμου με αυτήν της επιστημονικής εξήγησης που δίνεται για την δημιουργία του! Εχω προσπαθήσει να βρω αυτό το βιβλίο, που σημειωτέον μας το παρέδιδε ένας νέος καθηγητής Θεολόγος, και με μεγάλη νοσταλγία θυμάμαι εκείνες τις διδαχτικές ώρες που περασα μαζί του! Δεν έκανε ο άνθρωπος εκείνος, ένα απλο μάθημα,μας χάριζε φιλοσοφικές συζητήσεις που συνάρπαζαν, σε βεβαιώ, μία ολόκληρη τάξη μαθητριών! Εχει σημασία λοιπόν ο δάσκαλος Νερένια μου και τα Θρησκευτικά θα πρέπει να τα εκτιμήσουμε ως μία ανθρωποκεντρική επιστήμη. Η Κοινωνική Θεολογία σε πληροφορώ είναι μια πολύ μα πολύ ενδιαφέρουσα επιστήμη...
Αυτό το βιβλίο δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να το βρω!Ήταν αρκετά καλογραμμένο,και βασιζόταν στην σύγκριση θρησκειών!
Έχεις την θερμή καλησπέρα μου!
ΠΟΥ ΠΗΓΕΣ ΒΡΕ ΝΕΡΕΝΙΑΑΑΑΑΑΑΑ????
ΕΛΑ ΠΑΝΩ ΒΡΕ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ!!!
Εδώ είμαι, Καρυάτιδα. Έβαλα τάξη στα σχόλια. Δεν τα είχε πάρει στην αρχή κι αναγκάστηκα να τα ξαναστείλω, οπότε μετά διέγραψα όσα εμφανίστηκαν διπλά, να αφήσω νοικοκυρεμένο το σπιτικό σου.
Άντε, με διέκοψες που διάβαζα τη δεύτερη συνέχεια που έβαλες. :)
Δημοσίευση σχολίου