bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ CERN ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ..!


Κάρυ: Μαμούνι έχεις ακούσει για το CERN?
Μαμούνι: Nαι έχω ακούσει. Είναι ένα κέντρο επιστημονικών ερευνών, ειδικότερα πυρηνικών ερευνών και ασχολείται με την σωματιδιακή Φυσική.
Ιδρύθηκε πριν απο 57 χρόνια  απο 12  ευρωπαικές χώρες(ιδρυτικό μέλος είναι και η Ελλάδα)κοντά στα σύνορα Ελβετίας Γαλλίας, δυτικά της Γενεύης.
Κάρυ:Γνωρίζεις πως ένα τέτοιο ας πούμε κέντρο αλλά με την μορφή Βιβλιοθήκης υπήρχε και στα δικά μου τα Αρχαία Χρόνια?
Μαμούνι: Όχι δεν το γνωρίζω.. ποιό ήταν?
Κάρυ: Ενα αντίστοιχο  CERN, ίσως κάτι περισσότερο και απο το cern, ήταν η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην ομώνυμη πόλη της Αιγύπτου.
Χτίστηκε το 290 π.χ. απο τον Πτολεμαίο τον Ι και αποτέλεσε την συνέχεια του οράματος του Μ.Αλεξάνδρου, που σχεδίαζε την Αλεξάνδρεια να την κάνει ένα παγκόσμιο πολιτιστικό και επιστημονικό κέντρο.
Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας για τον αρχαίο κόσμο στάθηκε  η μεγαλύτερη κιβωτός γνώσης. 
Εκεί μέσα βρισκόταν όλος ο πνευματικός θησαυρός της αρχαιότητας, οι κατακτήσεις των επιστημών και τα γραμμάτων ακόμη και των τεχνών, εφ'όσον φυλάσσονταν έργα ανεκτίμητης αξίας.
Πανάρχαια αυθεντικά χειρόγραφα που ένωναν όλη την αλυσίδα των  πολιτισμών από την Γένεση του Πλανήτη γη, ήταν καταγεγραμμένα σε αναρίθμητους παπύρους που έδειχναν την πορεία του ανθρώπου.
 Με την συσσώρευση όλης  της τότε  ανθρώπινης γνώσης, ήταν φυσικό ν'ανθήσουν ακόμα περισσότερο οι επιστήμες απο τις έρευνες των μελετητών που πήγαν και εργάσθηκαν σ'αυτήν.
Οι Αλεξανδρινοί μαθηματικοί εργάσθηκαν πολύ πάνω στην Γεωμετρία, στην Αστρονομία, Ανατομία, Ιατρική κ.λ.π.

Οι Ρωμαίοι κατ΄εντολήν του Ιερατείου των Εβραίων έκαψαν την Βιβλιοθήκη και λίγοι Χριστιανοί που πίστευαν στην ανεπτυγμένη ευφυία κατάφεραν με μεγάλες δυσκολίες να διασώσουν ορισμένα από αυτά, τα οποία όμως μας παρέχουν  ελλειπή γνώση αφού δεν υπάρχουν οι σύνδεσμοί τους
Μόνο το 10% της αρχαίας ελληνικής γνώσης που φυλάσσονταν στην βιβλιοθήκη, σώθηκε. Απο τις 160 τραγωδίες του Σοφοκλή , στα χέρια μας διασωσμένες έχουμε μόνο τις επτά και αυτό είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα της απώλειας.
 Βέβαια, κανείς δεν είναι σε θέση να καταγγείλει τον ένα και μοναδικό υπεύθυνο της καταστροφής της περίφημης βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Διότι τελικά, ο υπεύθυνος δεν ήταν μόνο ένας αλλά η καταστροφή της έγινε σταδιακά, ξεκινώντας από την πυρκαγιά επί Ιουλίου Καίσαρα το 48 π.Χ. και με πιθανή οριστική χρονολογία το 297 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Αυρηλιανού.
Τότε ήρθε πραγματικά το τέλος της μεγάλης βιβλιοθήκης!


Μαζί λοιπόν με τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας , χάθηκαν αμέτρητες πληροφορίες για τη γέννηση και την ιστορία των τεχνών και όλων των επιστημών .
Ανεκτίμητες πληροφορίες για την καταγωγή των ιδεών , της γραφής και της προϊστορίας των κοινωνιών , εξαφανίστηκαν !


Χάθηκαν τόμοι βιβλίων, για τον χαρούμενο μετα-κατακλυσμικό πολιτισμό των Κυκλάδων ! 
Τα πολυτραγουδισμένα Ολυμπιο-Ορφικά του πρώτου-Θρακικού, πρωτο-Μινωικού, 
Κρητο-Κυπριακού, καθώς και πρωτο-Ιωνικού, πολιτισμού ! 

Χάθηκαν , οι ιστορίες της πρωτο-μεταναστευτικής περιόδου , η αληθινή προιστορία της Μεσογείου. 
Κάηκαν οι ατέλειωτες παραλλαγές των μύθων , που θα ήταν ικανές να ανασυνθέσουν λεπτομερώς και την πιό ασήμαντη τοπική ιστορία . 

Χάθηκαν λεπτομερέστατα σχέδια, ναών, δημόσιων κτιρίων, λουτρών με θερμαινόμενα δάπεδα.
Απίστευτοι σχεδιασμοί αγορών, πόλεων, λιμένων, θεάτρων, στοών, ασκληπιείων ! 
Ο Βιτρούβιος ( βλ. εκδόσεις Πλέθρον ) διέσωσε σε πέντε βιβλία του " περί αρχιτεκτονικής " μέρος μόνο της αριστουργηματικής αρχιτεκτονικής των Ελλήνων .
Ολόκληρη η καλοφυλαγμένη σειρά σχεδιασμένων αριστουργημάτων, τεχνολογίας και ευφυών αρχών σκέψης, όπως αυτή του Θαλή του Μιλήσιου, που με την απλούστατη " μέθοδο της ισοσκιάς " (δηλαδή , την απλούστατη σκέψη πως το ύψος του αντικειμένου μπορεί να μετρηθεί από το μήκος της σκιάς του) βρήκε χωρίς κόπο το ύψος των πυραμίδων , αφήνοντας εμβρόντητους τους ιερείς της Αιγύπτου, που δεν γνώριζαν το ύψος της δικής τους πυραμίδας .
Μηχανολογία, χαρτογραφήσεις, στρατηγήματα και ναυπηγικοί άθλοι, όπως αυτοί των Αλεξανδρινών που έφτασαν να ναυπηγούν γιγάντια πλοία μυθικών διαστάσεων . 
Τα πτολεμαικά πλοία είχαν καταπλήξει τον αρχαίο κόσμο, για το μέγεθος και την πρωτότυπη πολυτελεία τους και τα ονόμαζαν " πλωτές πόλεις " , με δεκάδες σειρές κουπιά, ικανά να μεταφέρουν χιλιάδες επιβάτες, με κήπους, πύργους, ιχθυοτροφεία και απίστευτη πολυτέλεια ! 
Στο κατάστρωμα ενός εξ αυτών ( ναυπηγικός άθλος του ίδιου του Αρχιμήδη ) της ονομαστής Συρακουσίας, υπήρχε εγχάρακτη ολόκληρη η Ιλιάδα ! ( Brentano , Die Byzantinische Volks Wirtschaft , 1917 , σ. 13 ). 
Χάθηκε συντριπτικός όγκος ιατρικών ανακαλύψεων
Ατέλειωτοι τόμοι φαρμακο-ιαματικών συνταγών
Ανάμεσα τους , όσο και αν φαίνεται παράξενο, και η ασπιρίνη, που σήμερα έγινε απολύτως και δημοσίως παραδεκτό ότι είναι ιπποκρατική ανακάλυψη .
Στα σχόλια του " περί ιτιάς " , ο Γαληνός παραθέτοντας λεπτομέρειες, γράφει:"φάρμακον εις πολλά χρήσιμον,ουδέν γαρ εστί πολυχρηστότερον" . ( Γαληνός , Περί Κράσεως Φαρμάκων- Περί Ιτέας , 11-892-2 ) .
Το βασικό συστατικό της ασπιρίνης, το Acetyl-salicylic-aci, υποδηλώνει σαφώς την καταγωγή της αφού Salix λέγεται Λατινικά η Ιτιά .
Ο Γαληνός(2ος αι. μ.χ.) συνέγραψε 500 περίπου εργασίες από τις οποίες διεσώθηκαν μόνο 150 εκ των οποίων λίγες θεωρούνται νόθες .
Εκεί χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ιπποκρατικής ιατρικής . Παράδειγμα της τεράστιας ιαματικής απήχησής της είναι η " πολυθρύλλητος Ιπποκρατική Εξηκοντάβιβλος", τις θεραπευτικές συνταγές της οποίας σαν λόγους Θεού επικαλούντο :"ο Ιπποκράτης, Κώος ιατρός ....αστέρας και φώς της βιωφελεστάτης ιατρικής...( βιβλία ) έγραψε πολλά και διάσημος εγένετο....παρ΄Ιπποκράτους δε βίβλοι πολλοί εγράφησαν...ως η πολυθρύλλητος και πολυθαύμαστος (Ιπποκρατική Εξηκοντάβιβλος , η πάσαν ιατρικής επιστήμης τε και σοφίας εμπεριέχουσα... ( την οποία ) ως θεού φωνάς αυτήν κατασπάζονται και ουκ ανθρώπου " (Σουίδας , στη λέξη Ιπποκράτης) .
Για την ιατρική,οι απώλειες υπήρξαν τεράστιες. 

Χάθηκαν πρωτόφαντες τεχνικές και περιγραφές επεμβάσεων, εργαλείων, χειρουργικής, μαιευτικής . 
Αναφέρω μερικά δείγματα υπότιτλων γυναικολογίας και εμβρυολογίας από τα διασωθέντα συγγράμματα του 1ου αι. του γιατρού Soranu : "περί αγονίας και ασυλληψίας", "περί δυστοκίας", "περί εμβρυολογίας", "περί της επιμέλειας βρέφους...θηλασμού...τροφής...λουτρού...γάλακτος...οδοντοφυίας...κατακλίσεως", "περί πτώσεως μήτρας", "περί καρκινωμάτων εν μήτρα", "περί εκτομής μήτρας" .
Ποιός θα πίστευε ποτέ ότι θα υπήρχε π.χ. ορθοδοντική τέχνη τον 5ο π.χ. αιώνα?
Κι όμως,σε κάτω γνάθο σκελετού από τα Αβδηρα , βρέθηκε τεχνικά άψογη , λεπτότατη ορθοδοντική επέμβαση! 
Στην οδοντοστοιχία της γνάθου αυτής, υπήρχε ακόμα με χρυσό νήμα ( Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, αρ. ευρετηρίου 12.764) , από τον ένα μέχρι τον άλλο κυνόδοντα, άριστη ορθοδοντική επέμβαση, ακριβώς όπως τη συνιστούσε τον 4ο αιώνα π.χ. ο Ιπποκράτης : 
"αν δε διεστραμμένοι (στρεβλοί) είναι οι οδόντες....ζεύξατε τους οδόντας προς αλλήλους με (νήμα )χρυσόν " ( Ιπποκράτης περί Αρθρων , 32-5 ) .
Σε σχετικό σημερινό έντυπο, διαβάζουμε για το απίστευτο εύρημα : "Η ακρίβεια της τεχνικής, αφήνει έκθαμβους τους σύγχρονους ορθοδοντικούς! 

Η τεχνική δε των κόμβων,υπονοεί βαθύτατες γνώσεις και κατοχή λεπτότατων εργαλείων! ( Πηγή - Ιστορική Ανασκόπηση της Ορθοδοντικής ) .
Αυτά είναι ένα ελάχιστο μέρος της γνώσης πού χάθηκε με την καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας .

΄Αραγε πως θα ήταν η ζωή μας και ο πολιτισμός μας σήμερα αν είχε σωθεί  έστω η πλειοψηφία αυτής της γνώσης?

Και ένα ρητορικό ερώτημα πού εκφράστηκε από μερικούς μελετητές :  
"Αν ο  εκχριστιανισμός δεν ανέκοπτε την Αρχαία  Ελληνική Επιστήμη θα πηγαίναμε στον Αρη το 1000 μ.χ. ?"



Υ.Γ. Ευχαριστώ πολύ τον συνεργάτη χωρίς όνομα για τις πολύτιμες πληροφορίες που μου έστειλε προκειμένου να γίνει αυτό το αφιέρωμα.

87 σχόλια:

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Αχ ρε Καρυ!!! Εκτός από το υπέροχο θέμα αλλά και τον τρόπο που το δίνεις με συγκίνησες βαθύτατα και για έναν άλλο λόγο.
Το ένα βίντεο το παρουσιάζει ένας άνθρωπος που είχα προσωπικά γνωρίσει και θαυμάσει.
Ο Carl Sagan. Υπήρξα μάλιστα για πολλά χρόνια μέλος του "THE PLANETARY SOCIETY" που ίδρυσε ο ίδιος από το 1981. Κρίμα που χάθηκε τόσο νωρίς. Αυτός με έκανε να αγαπήσω τον ΚΟΣΜΟ (COSMOS).
Σε ευχαριστώ που μου έδωσες τόση τροφή πνευματική.

kariatida62 είπε...

@Xριστόφορος: Eσύ Χριστόφορε βλέπω, έχεις βαλθεί με τα φωτογραφικά πορτρέτα σου, που προβάλλεται η γοητεία της ωριμότητας, να μας τρελάνεις..!:))

----
Για τον Carl Sagan έμαθα προσφάτως, όταν προετοίμαζα αυτό το ποστ και έψαχνα για σχετικά βιντεάκια.

Ανώνυμος είπε...

Κάρυ, δυστυχώς η γνώση σε όλες τις εποχές είναι το μεγάλο πρόβλημα για τους έχοντες τα ηνία της διοίκησης. Όταν αυτή υπάρχει σε αφθονία οι δυνατοί "αδυνατίζουν" κι όταν λείπει γίνονται δυνατότεροι. Ήταν δυνατόν να αφήσουν οι εκπρόσωποι του χριστιανισμού αυτό το φάρο να δείχνει το δρόμο; Σαφώς και προτίμησαν το σκοτάδι. Γι' αυτό και γκρέμισαν από παντού το φως και στη θέση του φύτεψαν το φόβο και τις δεισιδαιμονίες. Αλλιώς δε θα μπορούσαν να έχουν το πάνω χέρι. Ακολούθησαν και τα πολιτικά συμφέροντα της εποχής κι όλος ο θαυμαστός πολιτισμός της Ελληνικής φιλοσοφίας και γνώσης χάθηκε...

Κρίμα, μόνο αυτό μπορεί κάποιος να σκεφτεί.

Το έργο του Carl Sagan το έχω ολόκληρο. Ο COSMOS, τη σειρά με τα ντοκιμαντέρ αν μπορείς να τη βρεις δες την είναι αξιόλογη. Αν δε μπορείς, στείλε μου ένα email.

kariatida62 είπε...

@Τeleytaios:Kρίμα δεν λες τίποτα! Θα ήταν διαφορετική η πορεία του Κόσμου, απ'ότι είναι σήμερα...

Eυχαριστώ, αν δυσκολευτώ σε κάτι θα σου πω...

dimitris είπε...

Kariatida62 καλησπερα, σκεψου ποσες αρρωστιες, δεν θα ''υπηρχαν'', τι γνωσεις στην τεχνολογια χαθηκαν, ποσο κοπο και ποση πειρα εφαγε αυτη η φωτια, τοσο πολιτισμενοι ανθρωποι και δεν προεβλεψαν το αυτονοητο, την φωτια, το σαμποταζ, πως θα ητανε η ζωη μας τωρα αν ειχαν μπει σε εφαρμογη ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ, ολα αυτα τα εξαισια επιτευγματα.
Ωραια αναρτηση, ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΜΑΣ!!!

kariatida62 είπε...

@dimitris: Eλα ντε...μετρούσαν τ'αστρα του ουρανού, και δεν πρόσεξαν να μετρήσουν το φθόνο των ανθρώπων που τους περιτριγύριζε...
----
Μ'αρέσει που όταν σ'ευχαριστώ με το φαγητό που σου μαγειρεύω μου ξαναφοράς τα γαλόνια...χαχα!

Αστοριανή είπε...

Καρυάτιδά μου,
εσύ, ευχριστείς
πολύ τον συνεργάτη χωρίς όνομα...
κι εγώ,
από δω,
την...ανεμοδαρμένη (σήμερα) όχθη..., (άνεμος 50 μιλίων!!!)

ευχαριστώ και τους δύο σας!

Ευχαριστώ και για την άδειά σου να τα κρατήσω στο "γουώρντ!"
Αγάπη,υγεία,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

μαχαιρης είπε...

ΚΑΡΥ...
Γραψε με κι εμενα στους συγκινημενους...
Κι ας μην ειμαι γοητευτικος...Οπως ο φιλος Χριστοφορος..
Αυτο δα ελειπε...Να αφηνανε ωρισμενοι..
Τους φυτουλες...
Να τους χαλασουνε τη σουπα...
Κυριως αν ανακαλυπτε ο κοσμος την δυναμη της ρησης...

"ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ"...

Αυτοι το "εσπασαν" σε...
ΚΑΛΑ.....
Και το αντιθετο του...
ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ...

Ενω...Δεν ειναι ετσι..

kariatida62 είπε...

@Αστοριανή:50 μιλίων!!! Θύελλα!Μήπως χιονίζει κιόλας?

Πού ακριβώς μένεις? Σε ποιό borough?

Πολλές φορές αναρωτιέμαι Υιώτα αν θα μπορούσα να μένω σε μια μεγαλούπολη σαν την Ν. Υόρκη!
Εκεί ενα μυρμηγκάκι ανάμεσα στο μέγα πλήθος των φυλών του κόσμου...

Πολύ θα μ'ενδιέφερε μια μέρα να μου διηγηθείς την ιστορία σας και τα συναισθήματα που τρέφετε πια για το μεγάλο χωριό που αποκτήσατε εδώ και τόσα χρόνια που μεταναστεύσατε εκεί.
Καλημέρες(για μας εδώ) φιλιά πολλά

kariatida62 είπε...

@Μαχαίρης:Μα βρε Μαχαίρη μου, μια μου γράφεις για τα δόντια σου, μια μου λες πως δεν διαθέτεις την γοητεία των χρόνων σου,μα τόσο άσχημος είσαι πια εσύ? Εγω τους Απειρανθιώτες δεν τους ξέρω για ασχημάντρες..!
---
Τους φύτουλες! χαχαχαχα...
Σκληροί καιροί και τότε..σκληροί και τώρα!
Η γνώση για τον λαό πάντα επικίνδυνος εχθρός της εξουσίας,πολεμιόταν και πολεμιέται σ'όλες τις εποχές.
Δεν βλέπεις τι γίνεται τώρα?
Δεν παρέχεται σφαιρική γνώση, εξιδεικευμένα ρομποτάκια θέλουν να κάνουν τα παιδιά μας και το πετυχαίνουν

μαχαιρης είπε...

Ειναι γιατι δεν με γνωρισες...
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ...!!!!
Πιο ασχημος απο τον ΙΑΜΟ...ειμαι...
Αναλογιζομαι καμμια φορα...
Μηπως...Ολο αυτο το διαβασμα...
Ο προβληματισμος και η φιλοσοφια...
Μηπως δεν ηταν τιποτα αλλο...
Απο μια εναγωνια προσπαθεια...
Να γοητευσω την ομορφια...
Να θελξω...Την αιωνια γυναικα...
Την ερωμενη...Τη δηθεν φιλη...
Και μετα...
Με υποχθονιες ασεμνες σκεψεις...
Αφου την "ταξιδεψω" στους στιχους των μεγαλων ποιητων...
Στους προβληματισμους των φιλοσοφων...
Να της τσακωσω...Τον μηρο...Οταν αυτη...Θα φαντασιωνοτανε...
Τον Αδωνη...Τον Δημοσθενη...
Τον Πινδαρο...
Και τους αλλους...Ανηθικους συμμαχους μου...!!!

kariatida62 είπε...

@Μαχαίρης: Eμ στη παρέα των "κουασημόδων" σε γνώρισα τι να περιμένω..χαχα!
Αλλά δεν ξέρεις πως έχω αδυναμία στα ασχημόπαπα που κρύβουν αστραφτερούς πρίγκηπες...
Πιάσε μωρέ και μηρό να δω τι θα καταλάβεις απο κρύα μάρμαρα!:))

Y.Γ. Την μύτη μόνο δεν μου έχεις περιγράψει...τρέφω μια αδυναμία και στις ιδιόμορφες κολοκοτρωνέϊκες μύτες...χαχα!

a-kentavrou είπε...

Είσαι κάτι ανάμεσα σε δασκάλα και δημοσιογράφο.
Οτι η ιτιά έχει τη δραστική ουσία ακετυλοσαλικιλικό οξύ δεν το γνώριζα.
Η αντίληψη ότι γίνεται συνειδητή προσπάθεια να μη φανεί η αλήθεια, να διαδοθεί η γνώση δεν με βρίσκει σύμφωνο "Η γνώση για τον λαό πάντα επικίνδυνος εχθρός της εξουσίας,πολεμιόταν και πολεμιέται σ'όλες τις εποχές."Η γνώση στη σύγχρονη εποχή είναι δύναμη και χρήμα δεν εμποδίζεται το αντίθετο ευνοείται,αλλά να μη ξεχνάς ότι στη γνώση υπάρχει και η ατομική ευθύνη.

kariatida62 είπε...

@α-Κενταύρου: Kαι τα δύο επαγγέλματα μου άρεσαν...τελικώς δεν κατάφερα ν'ακολουθήσω κανένα απο τα δύο :(
Ξέρεις τι είχε πει Αστερι μου μια μέρα ο Θοδωράκης στον βασιλιά Οθωνα όταν τον συνάντησε μπροστά απο το Πανεπιστήμιο όταν αυτό χτιζόταν?
"Μεγαλειότατε, του είπε, σε λάθος μέρος χτίζεις το Πανεπιστήμιο..
Γιατί τον ρωτά απορημένος ο Οθωνας.
Γιατί είναι κοντά σ'αυτό και έδειξε το παλάτι. Και αυτό θα κοιτάξει να φάει ετούτο εδώ που χτίζεις..."
Συμφωνώ πως στην γνώση υπάρχει και η ατομική ευθύνη, αλλά εγώ μιλώ για ώθηση της πολιτείας προς αυτήν.
Και μη μου πεις πως στις μέρες μας διακρίνεις τέτοια διάθεση απο πλευράς πολιτείας...όταν έχεις υπ'όψιν σου την κατάσταση που επικρατεί στην δημόσια μέση και ανώτατη εκπαίδευση στην χώρα μας!
Ασε τώρα να μην αρχίσω απο τα τελευταία γεγονότα...κλείνουν σχολειά όχι στην περιφέρεια, αλλά εδώ στην Αθήνα και σ'άλλες μεγαλουπόλεις)
Εχεις συγκρίνει και αξιολογήσει το επίπεδο σπουδών που παρέχεται σε Ιδιωτικά σχολεία μ'αυτό των δημοσίων στην Ελλάδα?
Τα παιδιά ποίων όμως φοιτούν εκεί?
Όσων έχουν την δύναμη του χρήματος...
Κοίτα τις τελευταίες στατιστικές που δείχνουν τους επιτυχόντες στην Ανώτατη εκπαίδευση απο ποιές περιοχές και απόφοιτοι ποίων σχολείων είναι...
Κοίταξε απόγονοι ποίων φοιτούν στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, βρίσκεις εκεί μέσα τον γιο τον δικό μου, του Μαχαίρη ή του Δημητράκη?

iamaticus είπε...

@@...KARY XAIRE!!!!

Eγω ΕΙΜΑΙ ΑΣΧΗΜΟΤΕΡΟΣ ΑΠ ΟΛΟΥΣ!!!
ΜΕΧΡΙ ΚΙ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΕΝΤΑΥΡΟ...
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΟΣ ΑΛΟΓΟ!!!ΧΑΧΑΑΑΑΑ!!!

Ετσι...

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΡΕΘΙΖΩ...
ΤΗΝ "ΤΕΡΑΤΟΓΑΜΙΚΗ" ΑΝΩΜΑΛΗ ΦΥΣΗ ΣΟΥ!!!ΧΑΧΑΑΑΑΑΑ!!!

Το θεμα ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ...
ΞΑΝΑΡΧΟΜΑΙ!!!...σε λιγο...

ευχαριστιες

kariatida62 είπε...

@ΙΑΜΑΤΙCUS:Πώς ξέρεις και κρατάς τις γυναικείες καρδιές σε συνεχή αναστάτωση...όλο στο "ασπέτα" μ'έχεις! χαχαχαχαχαχαχα!

Για κάνε γρήγορα ...έχεις πολλά να σχολιάσεις σήμερα με το θέμα μου

kariatida62 είπε...

@@Iamaticus: Kαι να γνωρίζεις πως την επιβλητική ομορφιά του αγαπημένου μου Κένταυρου έχω θαυμάσει...τις αρμονικές αναλογίες του αλογίσιου κορμιού του χαχα!και την αρκαδική ανδρική ομορφιά του!
Βλέπεις αυτός μ'εμπιστεύτηκε...ενώ εσύ και ο Μαχαίρης μου κρύβεστε! χαχαχαχαχαχαχα! α!χαχαχαχαχαχαχα!

ღ oneiremataღ είπε...

ένα από τα πιο όμορφα κοσμήματα της αρχαιότητας!!
υπέροχη Κάρυ μου όπως πάντα, με την καταπληκτική αναπτυξη του θέματος κι ενημέρωση... και θα συμφωνήσω με τον Κένταυρο πως τελικά η γνώση είναι προσόν που αποκτιέται και διευρύνεται με προσωπική μας θέληση κι ευθύνη...

κι ο Χριστόφορος γνωρίζει τόσο κόσμο που μας εκπλήσσει καθημερινά όλο και περισσότερο...
φιλάκια πολλά

Magia da Inês είπε...

Olá, amiga!
Perder tudo isso foi o pior desperdício da história da humanidade...
Bom domingo!
Beijos.
.♫♫°°º
°º♫ Brasil ღ°º
♥°º
.•♥¸.•´•

kariatida62 είπε...

@ονειρεματα:Mα δεν διαφωνώ ούτε εγώ μαζί σας Ονειρεμάτα μου πως η γνώση διευρύνεται με ατομική μας προσπάθεια...εγώ απλώ μιλώ για την παρότρυνση και τις ευκαιρίες που δίνει η πολιτεία, αν τις δίνει, ισότιμα σ'όλο τον κόσμο.
Καλή Κυριακή νάχεις!
Φιλάκια

Frezia είπε...

Πάλι ένα μοναδικό μάθημα Ιστορίας!!!
Το χαίρομαι ιδιαίτερα.
Το είδος της πληροφόρισης το στεριθήκαμε στα μαθητικά μας χρόνια.
Φαντάσου να μας έλεγαν,ότι τα αρχαία έργα τέχνης τα κατέστρεψαν οι χριστιανοί.
Την Υπατία την Αλεξανδρινή, τη σκότωσαν οι χριστιανοί κ.τ.λ.
Προ καιρού έτυχε να περνώ από ένα δρομάκι,πίσω από τονΆγιοΔημήτριο,και πράγματιστον τοίχο ανάμεσα στα τούβλα,διακρίνονταν ολοκάθαρα,
μαρμάρινες κολόνες τελείως
παράταιρες από το όλο κτίσμα.
Όχι απλές κολόνες αλλά με περίτεχνα
σκαλίσματα.
Κι ένας ανίδεος θα τοκαταλάβαινε,ότι η θέση τους δεν ήταν εκεί...
Ευχαριστούμε Κάρυ...μου επιτρέπεις
να σε λέω με το χαϊδευτικό σου?

MINIMARKET είπε...

Εγώ από όλη την ανάρτηση Κάρυ , θα κρατήσω μόνο την τελευταία ερώτηση .
Αραγε θα είχαμε πάει στον Αρη εαν δεν είχε καταστραφεί η βιβλιοθήκη ?
Αραγε θα είχαμε ένα άλλο είδους καυσίμου , εκτός από το καταστροφικό για τον πλανήτη , πετρέλαιο ?
Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε μία άλλη πηγή ενέργειας , εκτός από την ηλεκτρική ?
Τελικά , θα ήταν καλύτερη ή χειρότερη η ζωή μας ?
Και ένα ρητορικό ερώτημα :
Αν σήμερα παρείχαν στον λαό την κρυμμένη γνώση πού κατεχουν οι κυβερνήσεις , θα ήταν προς οφειλός μας ?
Γιατί αν και η γνώση υπήρχε την αρχαία εποχή , δεν βοήθησε καθόλου στην καθημερινή ζωή τους δούλους , τους φτωχούς και τον απλό λαουτζίκο .
Αντιστρέφω την ερώτηση : μήπως έιναι καλύτερα ( για τον απλό λαό ) , πού δεν κατέχει αυτή την γνώση ?
Πω-πω , πολλές ερωτήσεις βρε παιδί μου !
Με κουρασα ....ασε πού πρέπει να τα σκεφτώ και όλα αυτά αργότερα !
Και με τα λίγα γράμματα πού ξέρω ( και αυτά μπακαλίστικα ) , άντε να βγάλω άκρή !
Καλησπέρες !

kariatida62 είπε...

@ Magia da Inês:Γειά σου φίλη μου
Δεν σε κατάλαβα τι λες?
desperdício da história da humanidade...
τι εννοείς?

Olá meu amiga
Eles não entendem o que você diz;
desperdício da História da humanidade ...
o que quer dizer;

kariatida62 είπε...

@Frezia: Kαλώς την Φρέζια!
Ακριβώς αυτό τονίζω κι'εγώ...την στέρηση της ολοκληρωμένης πληροφόρησης που ξεκινά απο τα μαθητικά μας χρόνια και συνεχίζεται ακόμα και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Βεβαίως και είσαι ελεύθερη να με φωνάζεις Κάρυ...όλοι οι φίλοι με φωνάζουν έτσι!:)

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Κυρία, κυρία δες με σηκώνω το χέρι να σου πω ευχαριστώ!
Η γνώση μου ελλιπής.. τα πάνα-πάνω που λέμε..
Εδώ μου φαίνονται ευκολονόητα!
Προσκυνώ σε!

kariatida62 είπε...

@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ:Όντως πολλές ερωτήσεις Μίνι κάνεις, είσαι ο μαθητής με τις περισσότερες απορίες!:))
Πρέπει να σε γνωρίσω με τον συνεργάτη χωρίς όνομα, να του της θέσεις για να σου απαντήσει..;)

kariatida62 είπε...

@Γιαγιά Αντιγόνη: Eίδες Αντιγονούλα μου, πόσο όμορφο μάθημα μπορεί να γίνει το μάθημα της Ιστορίας?
Ποτέ δεν την διδαχτήκαμε με κέφι και έμπνευση απο τους δασκάλους μας...σήμερα είναι ακόμα χειρότερα απ'ότι ήταν στα δικά μας χρόνια!
Τώρα την καταργούν ως υποχρεωτικό μάθημα απο τα σχολειά...Αρχαιογνωσία θα την λένε πια ...όχι Ιστορία!:(

α Κενταύρου είπε...

Eδώ μπήκα να διαβάσω για το πολιτισμό και βρέθηκα στη πασαρέρα του Greek Idol!!!!!!Λες και σχολιάζει η Μπαλατσινού είσαι Κάρυ!!!!Μακριά πόδια,ευθυτενές κορμί
,αετίσια γαλαζοπράσινη ματιά!!!!πρόσθεσε όμως δεν μου αρέσει το τσαρούχι σου το χρώμα ανοικτό κόκκινο δεν ταιριάζει με το γενικό σύνολο θα ήταν καλύτερα καφέ σκούρο θα ήταν πιο επιβλητικό,έτσι στο κλίμα της εποχής!!!!

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

Απο στοιχεία μελετητω΄ν προκύπτει ότι δεν ήταν ο Καίσαρας που έκαψε την βιβλιοθήκη..φαίνεται στα γραπτά του Στράβωνα ό οποίος δούλεψε στην βιβλιοθήκη 20 χρόνια μετα απο την εκστρατία του Καίσαρα
Και πολύ αργότερα όταν ο Σενέκας'εγραφε υποτιμητικά για τους προύχοντες Ρωμαίους (αναφερόμενος σε χιλιάδες περγαμηνές που κοσμούσαν τα μέγαρά τους..η γνώση όλου του κόσμου προς επιδειξη και διακόσμηση..)αναφέρει στο κατηγορώ του για 40000 πάπυρους..
Που αυτό ισως να σημαίνει ΠΟΛΛΑ.

Η αποτέφρωση βιβλίων αποτελούσε βέβαια και μέρος του εκχριστιανισμού..(το χρυσάφι όμως δεν το πετούσαν...)
Αλλά πυρκαγιές και καταστροφές ανα τους αιώνες έπληξαν κυρίως τις μεγάλες συγκεντρώσεις βιβλίων..και ούτε οι βιβλιοθήκες του βυζαντίου εξαιρέθηκαν από τον κανόνα,γι'αυτό και ότι διασώθηκε από γνώσεις αιώνων δεν προέρχονται από τα μεγάλα κέντρα αλλά απο χώρους "περιθωριακούς(π.χ. μοναστήρια)ή από σποραδικά αντίγραφα(ευτυχώς δηλ.)εξ ανατολών από τους άραβες..

Εμείς οι μικροί(και πολλοί)αυτού του κόσμου Καρυ μου..δεν θα το μάθουμε ποτε.. τι έγινε ή το τι θα μπορούσε να γίνει εικασίες μόνο κάνουμε...

kariatida62 είπε...

@α-Κενταύρου:Nαι Κένταυρε...βάλε λίγο τάξη...χάσαμε πια εντελώς κάθε σοβαρότητα εδώ μέσα!
Παρασύρθηκα και γω και το γύρισα σε Μπαλατσινού...αλλά βλέπεις με τους σχολιαστές- θεικούς-δαίμονες που μου έλαχαν τι περιμένεις "να φιλοσοφούμεν γνησίως τε και ικανώς?" που έλεγε και ο φίλος μου ο Σωκράτης...

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

εκτός απο την μεγάλη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας υπάρχουν αναφορές για μια ακόμη βιβλιοθηκη την "Χαμένη Βιβλιοθήκη" που λένε ότι ήταν η κυρίως βιβλιοθήκη..η οποία δεν έχει βρεθεί ακόμη..
Αν σε ενδιαφέρει (που σε ενδιαφέρει :) υπάρχει το βιβλίο "η χαμένη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας" του Λουτσιάνο Κανφορα..ένα πολύ αξιόλογο σύγγραμμα

τι μου κάνεις κυριακάτικα να ψάχνω τον Κανφορα στην βιβλιοθήκη μου..χαχαχα!!
Καλό υπολοιπο Κυριακής!! και έχει έναν ήλιο!!! ΦΙΛΙΑ!!

kariatida62 είπε...

@ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Βεβαίως και δεν ήταν ο Ιούλιος Καίσαρ που κατέστρεψε την βιβλιοθήκη.. όμως επι εποχής του ξεκίνησε σταδιακά η καταστροφή της,(καταστράφηκε ένα μέρος της Βιβλιοθήκης) Η ολική καταστροφή της έγινε επι εποχής Αυρηλιανου.
Οπως και νάχει ήταν κάτω απο την Ρωμαική κυριαρχία και έγινε κατόπιν Ιουδαικής προτροπης...
Συνέφερε πολλούς η καταστροφή του πραγματικού πλούτου της.
-----
Το τι θα μπορούσε είχε γίνει αν σώζονταν τότε όλη αυτή η γνώση, σίγουρα μόνο η φαντασία μας μπορεί να εκφράσει...
Νάσαι καλά Πέλα μου, ευχαριστώ που ήρθες να μας καλησπερίσεις...

kariatida62 είπε...

@ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Λουτσιάνο Κανφορα λοιπόν...θα ψάξω να τον βρω!
Εχετε ήλιο επάνω???
Εσείς τον πήρατε και μας αφήσατε εδώ μέσ'την συννεφιά?:))

kariatida62 είπε...

@ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Βρε Πέλα μήπως εννοεί αυτός ο Κάμφορα την βιβλιοθήκη της Περγάμου που ήταν ας πούμε η ανταγωνίστρια βιβλιοθήκη της εποχής?
Θα ψάξω να βρω λεπτομέρειες...μου έβαλες φωτιές τώρα!

zoyzoy είπε...

Υπέροχο το άρθρο σου Κάρυ μου!
τόσες πληροφορίες τόσο κατανοητά δοσμένες!

Η καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάντρειας ήταν ένα απ'τα χειρότερα πολιτιστικά εγκλήματα της θρησκείας μας που θέλησαν να κρατήσουν τον κόσμο στον σκοταδισμό!

Θα επανέλθω να δω το βιντεάκι με το αποτρόπαιο θάνατο της Υπατίας!

Τα θαλασσινά μου φιλιά!

kariatida62 είπε...

@Προς όλους και ειδικότερα προς τον Κένταυρο:
Eίχα ακούσει κατά καιρούς κάποιους "θρύλους" για τα υπογεια του Βατικανού και των διάφορων μοναστηριών της Βαλκανικής κλπ...
Μετά όμως το ερέθισμα της Πέλας για το σύγγραμα του Λουτσιάνο Κάνφορα,ψάχνοντας βρήκα
εδώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που πραγματικά σε προβληματίζουν...αξίζει να τις διαβάσετε!

iamaticus είπε...

@@...ΚΑΡΥ ΜΟΥ ...ΗΡΘΑ!!!...

Δεν υπαρχει θεμα...
Αυτη η ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΗ...
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΝΗΜΗΣ...ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!

Ο ΦΙΛΟΣ ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ...
ΕΒΑΛΕ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΖΗΤΗΜΑ...

Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ...

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΕΜΑ!!!
(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ)

iamaticus είπε...

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ)...ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ+ΚΑΡΥ...

ΝΑ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ!!!

Ας πουμε...
ΚΑΤΕΧΩ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΦΘΗΝΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ ΤΕΛΕΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ...

ΟΜΩΣ...
Ταυτοχρονα...ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΟΤΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΧΤΥΠΑ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΕΣ...
ΕΑΝ ΔΙΑΔΩΣΩ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ...
ΘΑ ΠΡΟΞΕΝΗΣΩ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...ΕΞΕΓΕΡΣΗ..ΠΟΛΕΜΟ...ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ (απο τον ιδιο τον καρκινο)!!!!

ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΜΟΝΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ...
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ (ΙΣΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΘΕΜΑ)!!!!...

ΑΡΑ Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΓΝΩΣΕΩΣ:
ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ...
ΕΡΕΥΝΑΣ...ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ...ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ...ΓΝΩΣΕΩΣ...ΧΡΗΣΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ...ΧΡΗΣΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ....
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΣΚΕΜΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ!!!!...

ΑΣ ΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

α Κενταύρου είπε...

Διάβασα το κείμενο με υπομονή γιατί είναι μεγάλο,με πολλές και ποικίλες πληροφορίες.Το γενικό σκεπτικό είναι ότι ο Ελληνισμός απειλείται από διάφορες δυνάμεις ,δεν συμφωνώ με την άποψη αυτή.
Ο Ελληνικός πολιτισμός είναι μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού με σημαντική θέση σε αυτόν,δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο χώρα που στο εκπαιδευτικό της σύστημα δεν αναφέρεται στον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.Δεν κινδυνεύει απο πουθενά,ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει είναι από μας τους ίδιους που δεν προστατεύουμε όσο χρειάζεται τη πολιτιστική μας κληρονομιά.Φτάνουμε σε σημείο να τον χρησιμοπούμε ακόμη και στην πολιτική αντιπαράθεση.

Ανώνυμος είπε...

εχειε εναν μοναδικο τροπο να τα λες..μαλλον να τα γραφεις

kariatida62 είπε...

@α-Κενταύρου:Αρχίζω απο σένα γιατί ο άλλος απο πάνω, με δυσκολεύει λίγο και θέλει σκέψη...
Απο το κείμενο που διάβασες βρε Αστέρι μου, συμπέρανες πως απειλείται ο ελληνικός πολιτισμός ή ότι έχουν σωθεί πολλά αρχαία συγγράμματα που αποκρύπτονται σε μοναστήρια του εξωτερικού και στα υπόγεια του Βατικανού.
Γιατί εγώ το δεύτερο κατάλαβα και αναρωτιέμαι τι προσπαθούν να κρύψουν...εσύ το πήγες στην Ινδοευρωπαική πάλι θεωρία...η οποία να σου θυμήσω πως την σήμερον ημέρα που αμφισβητούνται τα ιστορικά δικαιώματα της Ελληνικής επικράτειας, είναι καλό να γνωρίζουμε και να ομιλούμε για την ιστορική συνέχεια της φυλής μας.
Μη μου μπερδεύεις όμως τα πράγματα... γιατί θα ξυπνήσω το φίδι...χαχαχαχα!

kariatida62 είπε...

@ΙΑΜΑΤΙCUS:Βρε Ιαμε, έφερες τυχαίο παράδειγμα τον καρκίνο?Γιατί ο καρκίνος δεν χτυπά μόνο τους γέροντες πια!
Και δεν καταλαβαίνω είναι πιο συνετό να αφήνεται ο κόσμος να πεθαίνει για να μη προξενήσουμε ανατροπή στο ασφαλιστικό?!
Υπερβολικά,παράλογα σενάρια μου φαίνονται όλα αυτά!

iamaticus είπε...

@@...KARY ....

Στο επιχειρημα μου αυτο ...
STEKOMAI ΣΕ ΩΜΟ ΓΙΓΑΝΤΟΣ!!!

ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΜΕΝΑ ΛΕΕΙ Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ...
Αντι ομως ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ...

ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ (ΕΠΙΝΟΗΣΗ-ΓΝΩΣΗ) ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ....(που ειναι το "φαρμακο" της ΛΗΘΗΣ)....

Σε αποσπασμα ΠΛΑΤΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ...που διαβασα ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ και δε θυμαμαι τωρα ΣΕ ΠΟΙΟΝ...

ΛΕΕΙ:Η ΓΡΑΦΗ ΕΠΙΝΟΗΘΗΚΕ ....
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ!!!!...

ΓΙΑΤΙ:
ΤΟ ΚΑΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ (γραφης) ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟ!!!!...

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΟΤΑΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ...

ΤΟ INTERNET EINAI ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΟΥ 1950!!!....σκεψου.

ευχαριστιες

habilis είπε...

Σου βγάζω το καπέλο για το θέμα που επέλεξες να ανεβάσεις !

kariatida62 είπε...

@iamaticus: To INTERNET είναι επινόηση του 1950...οκ ωρίμασε-τελειοποιήθηκε εφαρμόστηκε και διαδόθηκε πριν μια 15ετία..λογικό χρονικό διάστημα.
Τώρα όσο για τον Πλατωνικό διάλογο δεν αμφιβάλλω ότι είναι γραμμένος, αλλά δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα για το τι ήθελε να πει αν το δω έτσι αποσπασματικά...δηλαδή μπορεί να ερμήνευε την τότε κοινωνικοπολιτική κατασταση. Να εξέφραζε ίσως τους ενδόμυχους φόβους των κρατούντων της εξουσίας...δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας Πλάτωνας επιβράβευε τέτοιου είδους σκέψεις. Τι να πω?

kariatida62 είπε...

@habilis: Kαλώς τον Χάμπιλις! Σου άρεσε το θέμα? Χαίρομαι που βρήκες ενδιαφέρον σ'αυτό.

kariatida62 είπε...

@κόκκινο φουστάνι: Φροντίζω όσο το δυνατόν να μη βγαίνουν βαρετά...αν είναι δυνατόν να γίνονται ταινία κινηματογραφική στην φαντασία σας...:)

MINIMARKET είπε...

Κάρυ , θα συμφωνήσω με τον Ιαμάτικους !
Αυτό ρώταγα και εγώ στο σχολιό μου .
Μήπως τελικά δεν πρέπει ο λαός να έχει την διαχείριση της γνώσης ?
Εξάλου σε όλες τις θρησκείες από αρχαιοτάτων χρόνων , οι θεοί έδιναν την γνώση σε κάστες ή σε ιερατεία , με τον όρο να μην την δημοσιοποιήσουν ποτέ στον λαό !
Κάποιος λόγος θα υπήρχε πού το έκαναν αυτό .
Τελικά , μήπως η κατοχή αυτής της γνώσης θά έφερνε αντίθετα αποτελέσμετα από ότι εμείς πιστεύουμε ?
Ακόμη και ο θεός της Παλαιάς Διαθήκης επέλεγε ανθρώπους για να μεταφέρει γνώσεις και μηνύματα και ποτέ δεν εμφανιζότανε να μιλήσει μπροστά σε όλους !
Τι τα θέλω τώρα εγώ αυτά , πάλι μπερδεύτηκα ....
Καλησπέρες !

kariatida62 είπε...

@ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ:Αν είναι να συμφωνήσετε με τον Ιαμο, ας πάει και η βιβλιοθήκη της Αληξάνδρειας...
Τι να πω βρε παιδιά τέτοιο μυστικισμό εγώ δεν μπορώ να τον φανταστώ , έχω και απο κάτω τον Μαχαίρη... συνεννοημένοι είστε απόψε όλοι σας?!

ξωτικό είπε...

Xαλάλι βρε κακούργα το ξενύχτι !!!!
(Δεν είχα δεί και το προηγούμενο.)
Υποκλίνομαι στο μεράκι σου (ακόμα κι όταν δεν συμφωνώ μαζί σου)
Σ'ευχαριστώ για τις αφορμές για σκεψεις και μελέτη.

Καληνύχταααααα

Margo είπε...

Εξαιρετικό το θέμα και άκρως ενδιαφέρον!!!
Διάβασα προσεκτικά και τα σχόλια και τις παραπάνω πληροφορίες.
Η φαντασία μπορεί να καλπάσει στο τι θα ήμασταν σήμερα αν δεν είχαν χαθεί τόσο σημαντικές γνώσεις, ίσως και να είχαμε ήδη χαθεί(?)

Καλή βδομάδα Κάρυ:)

kariatida62 είπε...

@Ξωτικό:Eτοιμάσου ...σε λίγες μέρες φεύγουμε! Πού πάμε? :))

kariatida62 είπε...

@Zoyzoy: Σ'αφησα λίγο να περιμένεις,για να σε βάλω να καθήσεις μαζί με τα κορίτσια :))
Nα δεις και τα δύο φιλμάκια...
Φιλιά

kariatida62 είπε...

@Μargo: A! Margo μου, καλά έκανες και διάβασες και όλα τα σχόλια, γιατί να ξέρεις εδώ μέσα μισή αξία έχει το ποστ! Την άλλη μισή την κρατούν τα σχόλια της παρέας...:)

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι, η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, υπήρξε το CERN της αρχαιότητας.

Στο CERN έχει εγκατασταθεί ο Γιγάντιος Επιταχυντής Ανδρονίων (LHC) για να εντοπίσουν το «Σωματίδιο του θεού».

Στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας όμως ήταν φυλαγμένες οι ρήσεις και του Σωκράτη, όπως το «εν οίδα ότι ουδέν οίδα» που έχει σχέση με την «ορατή ύλη» του σύμπαντος, τη «σκοτεινή ύλη» και τη «σκοτεινή ενέργεια» που ψάχνουν σήμερα οι επιστήμονες να τα εντοπίσουν στον επιταχυντή του CERN.

Παγκόσμια απώλεια το κάψιμό της.

kariatida62 είπε...

@Ανώνυμος: Eυχαριστώ πολύ τον Ανώνυμο φίλο, για τις πληροφορίες που είχε την καλοσύνη να μας φέρει...
Να περνάς...να μη χάνεσαι!;)

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Πρόκληση το παράδειγμα του iamaticus…. Αν λοιπόν γνωρίζαμε το φάρμακο του καρκίνου, θα δημιουργούσαμε πρόβλημα στο ασφαλιστικό λόγω μακροζωϊας ? Και είστε σίγουροι οι οπαδοί των αντίστοιχων θεωριών (γιατί υπάρχουν και άλλες συναφείς), ότι το ασφαλιστικό θα ήταν κάτι σαν το σημερινό? Μα αν δεχθούμε ότι με τον πλούτο των γνώσεων που χάθηκαν, η ζωή θα ήταν και διαφορετική και πολύ πιο προηγμένη, τίποτα δεν προϋποθέτει την ύπαρξη ομοειδών με σήμερα προβλημάτων.
Η άγνοια προκαλεί φόβο και ο φόβος δημιουργεί άβουλα όργανα που επιδιώκουν την εύνοια της εξουσίας κοσμικής ή θρησκευτικής, επομένως είναι μόνιμα υπόδουλα. Ανέκαθεν το ζητούμενο κάθε εξουσίας ήταν η χειραγώγηση.
Η γνώση όμως δημιουργεί σκεπτόμενα άτομα και στα σκεπτόμενα άτομα οι δεισιδαιμονίες, οι προλήψεις και ο φόβος του άγνωστου και του υπερφυσικού απουσιάζουν. Το «αίτιο και αιτιατό» γίνεται έτσι αναπόσπαστο σημείο αναφοράς κάθε θεωρίας, γεγονότος, φαινομένου, ανακάλυψης κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π.

ANTΩΝΗΣ είπε...

Αυτό είναι « αβάσταχτο » για την οποιαδήποτε εξουσία, οιουδήποτε πολιτικού συστήματος. Η μόρφωση και κατ’επέκταση οι δυνατότητες σκέψης πρέπει να δίνονται περιορισμένες στους πολλούς, να ελέγχονται όσοι μπορούν να τις μοιράσουν και μέσα από τους πιο διεστραμμένους μηχανισμούς να κατασυκοφαντείται ό, τι ξεφεύγει ή δεν μπορεί να τιθασσευθεί, ιδιαίτερα αν υπάρχουν υπόνοιες ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον. Πάρτε σαν παράδειγμα πόσοι διώχθηκαν, συκοφαντήθηκαν, εκτελέσθηκαν για τις προοδευτικές τους ιδέες. Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες υπόσχονταν «άρτον και θεάματα». Ακούσατε πουθενά σε οποιοδήποτε κράτος για γνώση ? Άρτον και εκπαίδευση για παράδειγμα?
Υπήρχε ποτέ πιθανότητα να επικρατήσει σε μορφωμένο κόσμο η πλέον σκοταδιστική θεωρία όλων των εποχών? Η θεωρία που θέλει μόνον δούλους ?
« Γεννήθηκε ο δούλος …», « βαφτίζεται ο δούλος…» « αρραβωνίζεται ο δούλος…» και τράβα κορδόνι σε όλα τα στάδια της ζωής. Και ο πρώτος-πρώτος που τόλμησε να «μάθει», εξοστρακίστηκε από τον Παράδεισο(!!!???)

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Η Υπατία κατακρεουργήθηκε από τον φανατικό ζωώδη όχλο που καθοδήγησε ο επίσκοπος Κλήμης.
Η βιβλιοθήκη έπρεπε να καταστραφεί, επειδή ήταν η μήτρα που γεννούσε μόρφωση.
Ποιος μορφωμένος θα συμμετείχε σε τέτοια ανοσιουργήματα?
Πάρτε παράδειγμα τα αντίστοιχα σημερινά γεγονότα εναντίον ολόκληρων λαών, όπου ελάχιστοι διεστραμμένοι εγκέφαλοι καθοδηγούν τα έθνη τους, {έθνη με τεράστιο τεχνικό πολιτισμό (τεχνικό ξαναλέω), αλλά ταυτόχρονα έθνη ανιστόρητων και ανενημέρωτων υπηκόων}, εναντίον άλλων λαών, φανατικών και ακόμη περισσότερο απαίδευτων μέχρις αποκτήνωσης.
Η μόρφωση, οι διάπλατα ανοικτοί ορίζοντες της σκέψης, παράγουν πολιτισμό και πρέπει να επιδιώκεται οι γνώσεις να γίνουν κοινοκτημοσύνη. Ένας κόσμος γενικά υψηλού επιπέδου και με τέχνες, γράμματα και επιστήμες στη διάθεση όλων, δεν έχει ανάγκη απόκρυψης της αλήθειας ούτε σκεπτικισμού και τάχα φιλοσοφικών ερωτημάτων του στυλ: «…αν είχαμε μακροζωϊα, θα είχε πρόβλημα το ασφαλιστικό…»!!!!!!!!!!!!

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Το ασφαλιστικό καλέ μου φίλε έχει πρόβλημα στις κοινωνίες των ανισοτήτων και στις υποανάπτυκτες χώρες. Οι Μάγιας είχαν το πιο ανεπτυγμένο σύστημα φροντίδας των ανήμπορων και ηλικιωμένων, 500 χρόνια πρίν. Οι προλήψεις και οι δυσειδαιμονίες που βασίλευαν, επέτρεπαν τις ανθρωποθυσίες για εξευμενισμό των θεών, στους οποίους όμως έκαναν σπονδή με το ίδιο τους το αίμα και οι άρχοντες.
Οι ίδιοι άρχοντες που με αυστηρά διατάγματα καθόριζαν την κοινωνική πρόνοια.
Aλήθεια minimarket ποιοι θεοί μοίραζαν τις γνώσεις σε εκλεκτούς? Και τι απέγιναν ?
Ο Πλάτωνας (αν και μικρός για να κρίνω) είναι ο κορυφαίος φιλόσοφος ο…ο….ο….βάλτε δίπλα ό,τι θέλετε. Ταυτόχρονα όμως είναι και ο απολυταρχικών πεποιθήσεων, κηρύττοντας ότι «.. η εξουσία δεν πρέπει να ασκείται από όλους αλλά από τους άριστους…» Λησμόνησε όμως να περιγράψει τους άριστους και ποιοι θα καθορίζουν ποιοι είναι οι άριστοι.
Ας σταματήσω εδώ πρίν η πολυλογία μου γίνει απεχθής, με μια υπενθύμιση σχετικά με το CERN : Οι πρώτοι που αντέδρασαν με το μεγαλύτερο πείραμα όλων των εποχών όπως έχει χαρακτηρισθεί, είναι οι εκπρόσωποι των θρησκειών. Ο σκοταδισμός σε όλο του το μεγαλείο.

MINIMARKET είπε...

Φίλε Αντώνη , για τους θεούς πού ανέφερα παραπάνω έκανα ένα λάθος . Επρεπε να γράψω την λέξη " θεοί " .
Τώρα κατάλαβες σε ποιούς θεούς αναφερόμουν .
Κατά τα άλλα , εγώ κάνω σκέψεις και ερωτήσεις και πρωτίστως στον εαυτό μου .
Δεν είμαι ούτε υπέρ , ούτε κατά .
Δεν έχω κατασταλάξει ακόμη .
2 απλά υποθετικά παραδείγματα :
Αν υπήρχε η μηχανή του χρόνου και αυτή την γνώση την μοιράζανε σε όλους , ακόμη και στους πιό αμόρφωτους , τότε ο καθένας θα μπορούσε να ταξιδέψει στο παρελθόν και να αλλάξει τον ρού της ιστορίας προς οφειλός του και προς ζημιά του διπλανού του .
Από την άλλη όμως , να κατέχεις την θεραπεία κάποιας ασθένιας και να το κρατάς μυστικό , είναι απάνθρωπο !
Τελικά τείνω προς το εξής : γνώση στους ανθρώπους ΝΑΙ , αλλά ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ !
Νομίζω προς πρέπει να υπάρχει η γνώση πού θα διαδίδεται σε όλους αλλά και το κομμάτι αυτό που θα είναι μόνο για λίγους .
Νομίζω πως η όλη ιστορία είναι δίκοπο μαχαίρι και δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι .

α Κενταύρου είπε...

Το φίδι είναι έξυπνο πανέξυπνο θάλεγα,αλλά ένας επιτήδειος Ινδός μπορεί να το υπνωτίσει,πολλά γράφονται ,πολλά ακούγονται ποιά είναι η αλήθεια ?
Ποιό είναι εκείνο το κριτήριο για να βρεθεί η αλήθεια?
Ψάχνοντας μόνο στο διαδίκτυο υπάρχουν χιλιάδες απόψεις ποιά είναι η αλήθεια?Η γνώση στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ήταν σημαντική για εκείνη την εποχή και αν είχε διασωθεί θα είχαμε σημαντικά στοιχεία για την ιστορία της εποχής και για την ιστορία των επιστημών.Δεν υπάρχει κάποια γνώση που ήταν γνωστή τότε αλλά χάθηκε λογο της καταστροφής της,διότι οι πάπυροι χάθηκαν, δεν χάθηκαν όμως και οι άνθρωποι που κατείχαν τη γνώση και θα μπορούσαν να τη διαδώσουν.Στην εποχή της Αναγέννησης μελετήθηκαν οι Αρχαίοι Έλληνες και με βάση της γνώσεις τους δημιούργησαν νέα γνώση.
Δεν πιστεύω στη σκόπιμη απόκρυψη της γνώσης.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΟΤΑΝ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΤΟΣΕΣ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

matthaios είπε...

Καλημέρα Κάρυ..Πολυ μου άρεσε η αναρτηση σου..Δυστυχώς αυτή η πηγή γνώσης στην αρχαιότητα καταστράφηκε όπως πολλά άλλα μνημεία.Ο κόσμος πιστεύω θα ηταν διαφορετικός αφού υπήρξε "σκοταδισμός"..

ANTΩΝΗΣ είπε...

Φίλε μου minimarket,
Βεβαίως κατάλαβα σε ποιους «θεούς» αναφέρθηκες και αναφέρεσαι, γι’ αυτό και ρώτησα τι απογίνανε. Πού είναι οι κάτοχοι της γνώσης να την μοιράζουν ανιδιοτελώς να γίνει κοινό κτήμα όλων ?
Όσο για την μηχανή του χρόνου κ.τ.λ. που λές, δεν αναφέρθηκα σε πολιτισμό τεχνικών επιτευγμάτων, αλλά σε πολιτισμό που μαζί με την γνώση και εξ αιτίας αυτής, αναπτύσσει, προάγει, αναβαθμίζει νοοτροπίες, συνειδήσεις και ψυχές , μη επιτρέποντας ως εκ τούτου την εκμετάλλευση για ίδιο όφελος.
Ξέρω είναι πολύ δύσκολο να επιδιώκεις ιδανικές κοινωνίες, όμως δεν προσπαθήσαμε ποτέ κάτι τέτοιο. Αντίθετα αποκρύψαμε και κατευθύναμε επιλεκτικά επειδή έτσι βόλευε και βολεύει.

ANTΩΝΗΣ είπε...

Φίλε μου α Κενταύρου,
όποτε η γνώση απλωνόταν και δημιουργούσε σκεπτόμενους πολίτες και όχι υπηκόους, οι σχολές με διάφορες προφάσεις και με διατάγματα έκλειναν. Ανασκάλεψε στη μνήμη σου και θα το διαπιστώσεις.
Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ήταν ο πρώτος ανοικτός παγκόσμιος χώρος, όπου όλες οι γνώσεις ήταν συγκεντρωμένες και στις οποίες είχε πρόσβαση ο κάθε ένας.
Γι αυτό έπρεπε να καεί. Οι άνθρωποι λές ότι σώθηκαν. Μόνο οι αντιγραφείς που κατέγραψαν τους παπύρους και όσοι «σοφοί» έτυχε να ζούν την εποχή εκείνη.
Οι προγενέστεροι και τα έργα τους? (συνέχεια στο επόμενο)

ANTΩΝΗΣ είπε...

Εν τω μεταξύ αναφέρεις την Αναγέννηση σαν χρόνο επανεκκίνησης. Τις εκατονταετίες του επιβληθέντος σκοταδισμού, τον φανατισμό, την ιερά εξέταση, το κάψιμο στην πυρά όποιου σκεπτόταν και διαφωνούσε τις έλαβες υπ’ όψιν σου?
Τον άθλιο ρόλο των εκκλησιών Ανατολικής και Δυτικής πέρα από πιστεύω και προκαταλήψεις τον διαπιστώνεις πολύ εύκολα, αν αναλογισθείς ότι στα μοναστήρια δημιουργούνταν βιβλιοθήκες από ελάχιστους φωτισμένους, στις οποίες όμως δεν είχε πρόσβαση ο κόσμος.
Του Πυθαγόρα η σοφία σβήστηκε για να γραφτούν από πάνω θρησκόληπτα παραμύθια. Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να είναι το μοναδικό παράδειγμα. Απλά δεν γνωρίζουμε, ή δεν επέτρεψαν να μαθευτούν περισσότερα.
Αυτά για τους ρασοφόρους δυνάστες που ήταν πάντα σε αγαστή συνεργασία με την εξουσία και της οποίας τις επιταγές εφάρμοζαν ντύνοντας με θεοκρατικό μανδύα όλα τα βδελυρά και απάνθρωπα διατάγματα.

magda είπε...

Καλημέρα !
Υπέροχο το αφιέρωμα σου και πολύτιμες οι γνώσεις που μας χάρισες !!!
Αυτή η βιβλιοθήκη ήταν το στολίδι του κόσμου !!!
Φιλιά και να είσαι καλά να μας χαρίζεις γνώση !
Φιλιά

kariatida62 είπε...

@Aντώνης,Μινιμάρκετ, Κένταυρος: Mια χαρά τα λέτε εσείς σας παρακολουθούμε...

kariatida62 είπε...

jk o skroutzakos:Καλώς τον μου! Καλη βδομάδα νάχεις.

kariatida62 είπε...

@Μαtthaios o Krhs: Πόσο καιρό είχα να σε δω...
Χάρηκα που πέρασες

α Κενταύρου είπε...

@ANTΩΝΗΣ
Αγαπητέ φίλε η ιστορία πράγματι έχει τέτοια φαινόμενα σκοταδισμού ,πάντα όμως η νέα γενιά ασπάζεται το καινούργιο και παλεύει για αυτό.Τα φωτισμένα μυαλά ρίχνουν το φως τους στο σκοτάδι.Πόσες ιδέες δεν έχουν ξεπεραστεί μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό ορίζοντα που εμείς οι ίδιοι έχουμε ζήσει?

fractal είπε...

Το τεράστιο θέμα που έβαλες Καριατιδά μου, μου έχει παρα πολλές προεκτάσεις...
Εν πολλοίς συμφωνώ με τον α Κενταύρου.
Η μεγάλη απειλή στον πολιτισμό της ανθρωπότητας είναι πάντα η τύφλωση που προκαλέι ο φανατισμός είτε θρησκευτικός είτε πολιτικός κλπ.
Σαμπως δεν είναι καταστροφέας του ελληνικού πολιτισμού αυτός που χωρίς να έχει συνήδηση της σημασίας του λόγου και για την άιτία την οποία ελέχθει, επαναλαμβανει συνεχώς τον πολύπαθο λόγο "πας μη Ελλην βάρβαρος"?
Χτυπαει την ουσία του Ελληνικού πολιτισμού κατ ευθείαν στην καρδιά!

kariatida62 είπε...

@fractal: Kαλώς την αγαπημένη μας Φρακτάλ!
Με το σχόλιό σου δίνεται η ευκαιρία ν'ερμηνεύσουμε το πολύπαθο όπως χαρακτηρίζεις λόγο που χρησιμοποιηθηκε αρχικά απο τους Αρχαίους Ελληνες για να χαρακτηρίσουν όλους εκείνους που δεν ήσαν Έλληνες, τους αλλοδαπούς που μιλούσαν ακατανόητη για εκείνους γλώσσα.:"Πας μη Έλλην βάρβαρος"
Στην συνέχεια βέβαια η έκφραση χρησιμοποιήθηκε μειωτικά πρώτα απο τους Αρχαίους και στην συνέχεια στα χρόνια του Μεσαίωνα...
Για μένα όμως που λέξη βάρβαρος δεν έχει νόημα μειωτικό αλλά διευκρινιστικό (όσοι δεν μιλούν ελληνική και βρίσκονται γεωγραφικά εκτός του χώρου που ομιλείται η ελληνική)δεν μπορεί να εκφράζει κάτι το διαφορετικό απο το όποιος δεν έχει ελληνική παιδεία(στάση και τρόπος ζωής) είναι βάρβαρος-δηλαδή ξένος!

MINIMARKET είπε...

Αντώνη ,
δεν ξέρω πιά αν ο σημερινός άνθρωπος είναι σε θέση να προάγει και να αναβαθμίζει συνειδήσεις και ψυχές .!
Μην ξεχνάς πως είμαστε το τελευταίο γένος, το ΣΙΔΗΡΟΥΝ , και έχουμε μάθει να προάγουμε τον πολιτισμό μας με βίαια μέσα .
Οσο για την ιδανική κοινωνία , πολλοί την ονειρεύτηκαν και ακόμα πιο πολλοί προσπάθησαν να την δημιουργήσουν ( σύμφωνα με τις απόψεις τους και τις ιδέες τους ) .
Τα αποτελέσματα τα έχουμε δεί και αρκετές φορές ήταν τραγικά .
Και νομίζω φίλε Αντώνη , όσο και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε την ιδανική κοινωνία , το θεωρώ ανέφεκτο .
Εκτός και αν μπορέσουμε κάποτε να καταλάβουμε τον λόγο της δημιουργιας και της ύπαρξης του ανθρώπου στο σύμπαν .
Για ποιό λόγο δημιουργήθηκε τελικά ο άνθρωπος ?
Μήπως τελικά είναι το μέσον συλλογής πληροφοριών ανά τους αιώνες , ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που θα έχουν οι πράξεις του στον εαυτό του και στον περιγυρό του ?

kariatida62 είπε...

@Προς όλους: Διακρίνω πως οι περισσότεροι απο σας δεν έχετε εξαντλήσει ακόμα στους διαλόγους σας την ανταλλαγή των απόψεων σας που γεννήθηκαν μ'αφορμή το αφιέρωμα αυτό.
Παρ'όλο που αλλάζω την θεματολογία θα σας παρακαλούσα να συνεχίσετε την συζητησή σας.
Εγώ θα δημοσιεύω τα σχόλιά σας παράλληλα με εκείνα του καινούργιου ποστ!
Φιλί σ'όλους γιατί πραγματικά ζωντανεύετε και συμπληρώνετε με τον ιδανικότερο τρόπο τα ποστ που επιλέγω! Αν δεν τόχετε καταλάβει ακόμα, αν δεν σας τόχουν πει ακόμα είστε οι καλύτεροι σχολιαστές που υπήρξαν ποτέ!!!

μαχαιρης είπε...

Αμα τους αφησεις...Σιγα σιγα θα πανε στο...Βιετναμ...
Εν ολιγοις δηλωνω ΑΝΤΩΝΙΚΟΣ...
Ο ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ...Φιτυλωνει...
Δεν πιστευω οτι πιστευει οτι λεει...
Αν δεν ειχε "απελευθερωθει" η γνωση...
Ωστε να μην συγκρατειται απο τα ιερατεια...[υπολογιστης των Αντικιθυρων...Και Μυστηρια της Ελευσινας...]
Τωρα αυτος ο ιδιος...
Θα ειχε γινει ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ...
ως Μαγος...
Απο την ιερα εξεταση...
Διοτι παρεμβαινει...και παραλλασσει
Τις καθωρισμενες απο τον Υψιστο...
Ημερομηνιες θανατου...

Αυτο ακριβως θεωρω...Ως το ξεχωριστο του Ελληνικου πολιτισμου...
Το οτι διεδωσε την γνωση στον κοσμο...

Μηπως αυτη δεν ηταν η αιτια..Που ΚΑΠΙΟΙ...Παρωτρυναν...Καφτε...!!
Δεν τους πειραξε η γνωση[...Δεν την καταλαβαιναν εξ αλλου]

Αλλα η ανεξελεγτη διαδοση της...

Κι αυτη η ΚΑΡΥ...
Και τα δυο αφιερωματα..Κολλητα...
Τωρα..Παει...

kariatida62 είπε...

@ΜΑΧΑΙΡΗΣ: Πέστου τα Μαχαίρη! Και γω συμφωνώ μαζί σου...
----
Τα αφιερώματα Μαχαίρη μου δεν τα έβαλα μαζί-μαζί αλλά με διαφορά τεσσάρων ημερών το ένα απο το άλλο!
Απλά η συζήτηση αυτή σας άρεσε πολύ και την τραβήξατε περισσότερο!(καλά κανατε) Συνεχίστε...θάχουμε δύο πηγαδάκια για κουβεντούλα! :)
---
Αλήθεια τι έκανες εσύ τον βρήκες τον κουρέα??? :))

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Φίλοι συνομιλητές, δεν νομίζω ότι μεταξύ μας παρεμβάλλεται αγεφύρωτο χάσμα.
Με μικροδιαφορές στις μοίρες της οπτικής μας γωνίας, όλοι δεχόμαστε ότι η μόρφωση και οι γνώσεις προάγουν τον άνθρωπο. Ανεξάρτητα από την αποδοχή της Θεογονίας του Ησίοδου, και των κατακλυσμών προηγούμενων ή του Δευκαλίωνα και της Πύρρας σαν αφετηρίες, ή την δημιουργία του Αδάμ της Εύας, υπάρχει ένα κοινό σημείο και όμως τόσο διαφορετικό. Στην μία περίπτωση τιμωρήθηκε από τους «απόλυτους κυρίαρχους» Θεούς, ο Προμηθέας που έδωσε στους ανθρώπους την γνώση. Στην άλλη, τιμωρήθηκε όλο το ανθρώπινο γένος για την αποκοτιά να μάθει!!! Η μάθηση δηλαδή θεωρήθηκε εκ Θεού απαγορευμένη και όσοι «μορφώθηκαν» τιμωρήθηκαν με διά βίου κόπους και πόνους και ιδρώτα κ.λ.π.
Η Δαιμονοποίηση και η αιώνια Θεοκρατική καταδίκη της φιλοσοφίας και της αναζήτησης του αίτιου, για την ερμηνεία του αιτιατού.

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Και αν με την τιμωρία του Προμηθέα έπαψε (από τους κυρίαρχους) κάθε περαιτέρω απαγόρευση ή απειλή τιμωρίας για τους εκπαιδευόμενους και την εκπαίδευση (στην Π.Χ. Ελλάδα εννοώ), η εκάστοτε κοσμική εξουσία στον υπόλοιπο κόσμο, κάθε που κινδύνευαν τα προνόμιά της, συνεπικουρούμενη από τα ιερατεία που πρόσθεταν την ακόμη και μετά θάνατον τιμωρία, πάντα προσπαθούσε να κλείσει τους δρόμους της γνώσης, αδιαφορώντας αν αυτό σήμαινε οπισθοδρόμηση ολόκληρου του κόσμου.
Δυστυχώς πίσω από αυτές τις σκοταδιστικές κινήσεις, εμπνευστές ή απάνθρωποι τοποτηρητές, τα ιερατεία. Ακόμη και σήμερα ο θρησκόληπτος όχλος, καθοδηγούμενος από φανατικούς μισαλλόδοξους και μισάνθρωπους ρασοφόρους, σπάζει βιβλιοπωλεία και καίει βιβλία. Κάνω λάθος?
Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι η μοναδική περιοχή όπου οι Θεοί φτιάχθηκαν να κατεβαίνουν στον άνθρωπο και όχι το, τάχα μου ύψιστο, αντίθετο, ήταν εδώ.

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Επιτρέψτε μου ακόμη να σας θυμίσω (αυτή η φράση σχετίζεται και με την καινούργια ανάρτηση της οικοδέσποινας), το εξής:
Στην αρχαία Ελλάδα για το θέατρο δεν χρησιμοποιούνται οι όροι «παίζεται » ή «ανεβαίνει παράσταση», αλλά «διδάσκεται» η τραγωδία ή κωμωδία του…..κάτι που γινόταν και με αγώνες με βράβευση των νικητών.
Και επειδή στην διδασκαλία πρέπει να συμμετέχουν όλοι, η είσοδος ήταν δωρεάν και τα έξοδα καλύπτονταν από εύπορους Αθηναίους, που θεωρούσαν μεγάλη τιμή τον τίτλο του χορηγού. Ήταν προσφορά στην επιμόρφωση.
Και μια και είπαμε πολλά, να δώσω και το δικό μου στίγμα. Στο σύμπαν υπάρχουν μερικά δισεκατομμύρια ηλιακά συστήματα σαν το δικό μας, με ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας, ατμόσφαιρας κ.λ.π. κ.λ.π.
Πιστεύετε αλήθεια ότι στην απεραντοσύνη αυτή, κάποιος πήρε πηλό και έπλασε….ή κάπως αλλιώς…και είμαστε τόσο απελπιστικά μόνοι?
Και βέβαια μη παραξηγήσετε το ερώτημα και με θεωρήσετε UFOπληκτο και άλλα τέτοια. Της εξέλιξης (που συνεχίζεται αέναα) από μονοκύτταρους οργανισμούς είμαι οπαδός και τίποτε άλλο.

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Αγαπητή Κάρυ.
Δεν είναι υπερβολικοί οι χαρακτηρισμοί σου? Τουλάχιστον για τον νέο που ενέσκηψε?
Φίλε Μαχαίρη (με καλή και πειρακτική διάθεση) σε ρωτάω: Πιστεύεις οτι είναι δόκιμο να χωριζόμαστε σε οπαδούς. Διαφέρουν οι απόψεις μας ? Τέλεια, δεν κινδυνεύουμε από πλήξη και ανία.
Πές μου με ειλικρίνεια: Το Μαχαίρης είναι όνομα ή ένα ψευδώνυμο εμπνευσμένο από τα κοπτικά άκρα (βίδια και συναφή εξαρτήματα της εργασίας σου), που για συντομία τα λέμε «μαχαίρια»?

kariatida62 είπε...

@Αντώνης: Bρε Αντώνη, συγχώρα με...αλλά έχω χάσει την μπάλα εδώ μέσα..
Ποίος νέος ενέσκηψε και γω υπέρεβαλα στους χαρακτηρισμούς???

μαχαιρης είπε...

Λοιπον...Αντωνη...Δηλωνοντας Αντωνικος...Ηθελα να πω οτι συμφωνω μαζι σου...Τιποτα αλλο...
Ο νεος που ενεσκηψε...
Λες τον ΙΑΜΑΤΙΚΟ..;;
Δεν τον ξερεις τι φυτιλιαρης ειναι...
Φυτιλιαρης και σεξομανης...Πηγαινε να δεις..[Δες ηχους,ακου χρωματα]
Αλλα θα εδινα το...Ενα χερι μου για να του μιασω...Κανει τα παντα..μουσικη...Αφθαστος...
Αντε μη λεω αλλα γιατι το παιρνει πανω του η ψωναρα...
μαχαιρης...
Ειναι "προσωνυμι" παρατσουκλι...
Που μου εδωσαν οι φιλοι μου στο Δημοτικο...
Ερωτησε μια φορα η Δασκαλα...
Τι ειπε ο Ιησους, στον Πετρο...
Οταν τραβηξε μαχαιρι, και εκοψε το αυτι,ενος ρωμαιου στρατιωτη...
Τη στιγμη της συλληψης,του Ιησου..
Σηκωνω το χερι...Ενθουσιασμενος...
Και λεω...
"Μαχαιραν εδωκες...Μαχαιραν θα λαβεις"...
Αυτο ητονε...
Μου "κολλησαν" το "Μαχαιρης" δια βιου..

kariatida62 είπε...

Αντώνη έχει δίκιο ο Μαχαίρης..!
Αν εννοείς νέο τον Ιαματικούλι μου, το καμάρι μου, είναι γιατί δεν ξέρεις την ιστορία μου μαζί του!
Να τον επισκεφθείς...θ'ενθουσιαστείς μαζί του!
Νέος κι'αυτός παλληκαράκι σαν κι'εσένα...χαχαχαχαχαχαχαχαχχα!

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Ορε (να πούμε και καμιά Ελληνικούρα) συνομιλητές, τον εαυτό μου αποκάλεσα νέο, στην παρέα βέβαια όχι στα χρόνια και ως υπερβολή έκρινα τους ενθουσιασμούς της Κάρυ "...καλύτεροι σχολιαστές..." και άλλα τέτοια.
Μήπως το παραρίξαμε στον φιλοσοφικό διαλογισμό και ψάχνουμε βάθος παντού ?
Για να αλλάξουμε θέμα: Τί καλο menu έχετε προγραμματίσει για σήμερα? Τσικνοπέμπτη γάρ!!!

kariatida62 είπε...

@Αντώνης:Aυτό εννοούσες υπερβολή? Ότι σας θεωρώ τους καλύτερους σχολιαστές?
Μάθε λοιπόν, καινούργιε φίλε Αντώνη, και να τα ακούσουν και όλοι που κατά καιρούς μ'εχουν χαρακτηρίσει ψεύτικη,κόλακα και υπερβολική πως κάνουν λάθος! Αυθόρμητα απαντώ στα σχόλια και τα εννοώ όλα εκείνη την στιγμή που τα γράφω...
Επιμένω όμως στον χαρακτηρισμό που έδωσα για τους σχολιαστές μου, εφ'όσον ένα χρόνο τώρα έρχονται όσο συχνά τους φωνάζω και μου χαρίζουν απλόχερα την συντροφιά τους.
Οι διάλογοι εδώ αν ψάξεις δεν είναι τυπικοί...υπάρχει διατυπωμένη έντονα η προσωπική άποψη του καθενός, καθώς και η προσωπικότητά του!
Ποιός ο λόγος λοιπόν να το κρύψω και να μη νοιώθω περήφανη για τα μπλογκοφιλαράκια μου?
Ανοίξτε τις καρδιές σας και μιλήστε ανθρώπινα ο ένας με τον άλλον!
Το διαδίκτυο σας δίνει την ευκαιρία αυτή σπάστε τις αλυσίδες των κοινωνικών status,απελευθερώστε το παιδί μέσα σας και χαρείτε αυτή την μοναδική επαφή!