bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Πρόσωπα που γέννησαν την Ελληνική Εργατική Πρωτομαγιά.

 Μαμούνι: Kάρυ, σήμερα  εκτός απο τον επίσημο ερχομό της Άνοιξης γιορτάζουμε και την εργατική Πρωτομαγιά, έτσι δεν είναι? ΄Ακουσες θα γίνουν οι καθιερωμένες συγκεντρώσεις απο τα εργατικά συνδικάτα στο κέντρο της Αθήνας?
Κάρυ: Ναι απ'ότι άκουσα άλλοι θα συγκεντρωθούνστην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 το πρωί(ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ) και  άλλοι (ΠΑΜΙΤΕΣ)στην πλατεία Συντάγματος κατά τις 10.00.
Βλέπεις αποφεύγουν τον συνωστισμό , προτιμούν δικό τους τραπέζι μπροστά στην πίστα...
Όλοι μέσα σε πνεύμα ομόνοιας, αλληλεγγύης, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωτοπόρου Έλληνα σοσιαλιστή συνδικαλιστή Σταύρο Καλλέργη.
Μαμούνι: Σταύρο Καλλέργη? Δεν τον ξέρω, εγώ ξέρω μόνο τον παλιό ηθοποιό Λυκούργο Καλλέργη, απο παλιές ελληνικές ταινίες που παίζονται ακόμα στην t.v.
Kάρυ: Ο Σταύρος Καλλέργης, ήταν ο πατέρας του Έλληνα ηθοποιού, σκηνοθέτη και πρώην βουλευτή της Αριστεράς Λυκούργου Καλλέργη, γεννήθηκε το 1865 στο Χουμέρι Μυλοποτάμου (Κρήτη) από μια οικογένεια αγωνιστών.

Ο πατέρας του Γεώργιος, οπλαρχηγός και διοικητής της Επαρχίας Μυλοποτάμου, είχε πάρει μέρος με την ομάδα του στην Εξέγερση της Κρήτης του 1866 και είχε πολεμήσει στο Αρκάδι.
Καταδιωκόμενος από τους Τούρκους έφτασε στην Αθήνα όπου προσελήφθη τιμητικά στην Αυλή του Βασιλιά Γεωργίου Α’.
Ο νεαρός Σταύρος μεγάλωσε σε «αστικό» περιβάλλον, «κάτω από συνθήκες σκληρών πατριαρχικών αρχών, που χειροτέρευαν με την επίδραση του Παλατιανού πρωτοκόλλου» όπως υποστηρίζει ο βιογράφος και γιος του Λυκούργος Καλλέργης.
Όταν τελείωσε τη φοίτησή του στο γυμνάσιο γράφτηκε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Αθηνών.
Ευαίσθητος απέναντι στις κοινωνικές αδικίες έδειξε το ενδιαφέρον του για τους φτωχούς.
Το ν'αγωνιστεί  και να υπερασπίσει τα δίκια του εργάτη ένας φτωχός βιοπαλαιστής, για πολλούς είναι αναμενόμενο, το ν'ασχοληθεί όμως ένας αστός της εποχής με την κοινωνική αδικία φαντάζει δυσκολώτερο και ο αγώνας του αυτόματα δοξάζεται περισσότερο!
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα γνωρίστηκε με το Ρόκκο Χοιδά και τον Πλάτωνα Δρακούλη, οπότε η ανάμιξή του στο φοιτητικό κίνημα έγινε έντονη.
Το 1885 ήταν ανάμεσα στην ομάδα των σοσιαλιστών που ενίσχυαν τον Δρακούλη στην προσπάθεια έκδοσης του «Άρδην»
 Ο Σταύρος ορμητικός και απλός, κατόρθωσε να συγκεντρώσει γύρω του νεαρούς οπαδούς των νέων ιδεών.
Την εποχή εκείνη έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα μεταφράσεις κειμένων Ευρωπαίων σοσιαλιστών οι οποίες γνώρισαν μεγάλη διάδοση.
Η ίδρυση της Β’ Διεθνούς το 1889 στο Παρίσι  στάθηκε πόλος ανάφλεξης  για δράση των νεαρών σοσιαλιστών της Αθήνας.

Το 1890, ο Καλλέργης προχώρησε μαζί με άλλους συντρόφους του στην ίδρυση σοσιαλιστικής οργάνωσης η οποία είχε χαρακτήρα πολιτικού κόμματος, την οποία ονόμασε Κεντρικό Σοσιαλιστικό Σύλλογο (Κ.Σ.Σ.).
Η οργάνωση αυτή επεξεργάστηκε πρόγραμμα και οργάνωσε ομίλους.
Γνώρισε σχετική ανάπτυξη, αλλά σύντομα διασπάστηκε,(συνηθιζόταν απο τα παλαιότερα χρόνια στις δυνάμεις της αριστεράς, η διάσπαση) έδωσε τη θέση της σε άλλες ομάδες οι οποίες με την σειρά τους διαλύθηκαν.
Παρά την εφήμερη εμφάνισή της  αποτέλεσε την πρώτη απόπειρα οργανωμένης εμφάνισης των σοσιαλιστών, με πρόγραμμα, και ομίλους στους οποίους γινόταν πολιτική συζήτηση.
Σαν μεγάλη παρακαταθήκη ο Σταύρος Καλλέργης, άφησε στη συλλογική σκέψη των Ελλήνων σοσιαλιστών την ανάγκη συζήτησης, εμβάθυνσης των προβλημάτων όπως και την πολύτιμη εμπειρία του ολέθριου ρόλου που μπορούν να έχουν στις πολιτικές οργανώσεις τα αισθήματα του εγωισμού και της φιλαρχίας.
Το 1890 και αφού το «Άρδην» είχε κλείσει, ανέλαβε την έκδοση μιας καθαρά σοσιαλιστικής εφημερίδας με τον τίτλο «Σοσιαλιστής».
 Η εφημερίδα αυτή, πρώτη σοσιαλιστική εφημερίδα-όργανο στην Ελλάδα έζησε, παρά τις διώξεις και τις αναγκαστικές διακοπές έκδοσης, μέχρι το 1902 οπότε ο Καλλέργης αναγκάστηκε λόγω έλλειψης  οικονομικών πόρων να την κλείσει.
Ο Καλλέργης δεν έγραψε κάποιο μεγάλο θεωρητικό έργο ούτε πολλές μελέτες .
Ο Καλλέργης πάλεψε μ'ενα πρόγραμμα το οποίο  μεταξύ άλλων περιελάμβανε τους εξής στόχους: απόλυτη ελευθερία λόγου και συνείδησης, 8ωρη εργασία, κατώτατο μισθό, αργία την Κυριακή κ.α Τα περισσότερα από τα έργα του, τα οποία ήταν λίγα και γραμμένα στην ανάπαυλα από την καθημερινή προσπάθεια για την διατήρηση της εφημερίδας του, την οργάνωση του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου και των διώξεων, γράφτηκαν μέσα στην δεκαετία του 1890 και διασώθηκαν από τον γιο του Λυκούργο.
 Τα περισσότερα από αυτά επανεκδόθηκαν κάνοντας έτσι δυνατή την μελέτη της δράσης και της σκέψης του Σταύρου Καλλέργη.
Εκτός όμως από το συγγραφικό έργο του, την έκδοση του «Σοσιαλιστή» και την δράση του στον Κ.Σ.Σ., ο Καλλέργης έγινε ευρύτερα γνωστός χάρη στον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στην διοργάνωση των πρώτων εορτασμών της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα, ρόλο τον οποίο πλήρωσε όπως καταλαβαίνεις με φυλάκιση και διώξεις...
Το 1891 ο κύκλος του Καλλέργη (περίπου 12 άτομα) φωτογραφήθηκαν συμβολικά και το 1892 περίπου 30 άνθρωποι με επικεφαλής τον ίδιο συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Σταδίου όπου διαμαρτυρήθηκαν κατά του πλουτοκρατικού αθλίου συστήματος.
Το 1893 ο Κ.Σ.Σ. διοργάνωσε συγκέντρωση στην οποία πήραν μέρος 500 περίπου άνθρωποι.
Οι συγκεντρωμένοι εξέδωσαν ψήφισμα.
Το 1894, που ήταν και ο τελευταίος εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα  του 19ου αιώνα, η οργάνωση του Καλλέργη συνεργάστηκε με την κίνηση του Δρακούλη.
Συγκεντρώθηκαν 1.000 περίπου άτομα τα οποία έφεραν κόκκινες κονκάρδες. Μίλησαν μεταξύ άλλων οι Καλλέργης και Δρακούλης και εξέδωσαν πάλι ψήφισμα . Ήταν κυρίως ο ρόλος που είχε ο Καλλέργης στην τελευταία αυτή μαχητική εκδήλωση και το γεγονός ότι παραβρέθηκαν τόσοι πολλοί, που έστρεψε αποφασιστικά τα όργανα της τάξης εναντίον του.
Εκείνη την Πρωτομαγιά έγιναν πολλές συλλήψεις μεταξύ  δε των συλληφθέντων ήταν  φυσικά και ο  Σταύρος Καλλέργης.
 Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς απαγορεύτηκε στο εξής.
Στη συνέχεια ο Καλλέργης δικάστηκε και αθωώθηκε.
Απογοητευμένος  κατέφυγε στο Παρίσι  όπου γνωρίστηκε με τους  Εμιλ Ζολά, Κροπότκιν κά .
Το 1895 επέστρεψε  και πάλι στην Αθήνα .Δέχτηκε τότε την εχθρότητα πρώην συνεργατών του και δύο φορές απογοητευμένος κατέφυγε στην γεννέτειρά του, όπου εξελέγη πληρεξούσιος της Κρητικής Πολιτείας.
 Στην Αθήνα ξαναγύρισε ύστερα από τρεις απόπειρες κατά της ζωής του και άρχισε να εκδίδει ξανά τον Σοσιαλιστή.
Η νέα αυτή προσπάθειά του όμως απέτυχε όπως και μια εμπορική επιχείρησή του.

Πέθανε το 1926 στην Κρήτη, όπου ζούσε από το 1905 και όπου είχε παντρευτεί και αποκτήσει οικογένεια, πάμπτωχος καθώς είχε ξοδέψει τη μεγάλη περιουσία που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του για τις ανάγκες του σοσιαλιστικού κινήματος.

Πρώτη του Μάη και πώς
τους εργάτες ξεσηκώνεις.
Πρώτη του Μάη με φως,
φως της εργατιάς θαμπώνεις.
Παλεύει η εργατιά.

Δεν είν αργία,
είν απεργία.
Παλεύει η εργατιά.

46 σχόλια:

Κική Κωνσταντίνου είπε...

καρυάτιδα καλημέρα!

είμαι νέα αναγνωστριά σου και δε ξέρω αν σου ακουστει "καπως" αυτο που θα σου πω αλλα πραγματικα θελω να ξερεις οτι το εννοω.

λοιπον θελω να σου πω πως αν και νεα στο σπιτικο σου, δεν εχω προλαβει να το ανακαλυψω ολοκληρωτικα, τωρα το εξευρευνω, όμως ειλικρινά αισθάνομαι πως είναι σα να έχω βρει ένα διαμάντι μέσα στην έρημο!

το πιστευεις? αληθεια σου λέω!

απλα ηθελα να στο πω! δεν ηθελα να το κρατησω μονάχα για μενα!


καλημερα και παλι!

kariatida62 είπε...

@ΕΚΦΡΑΣΟΥ:Καλημέρα καινούργια φίλη!
Δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι τους ανθρώπους που εκφράζονται αυθόρμητα!
Και συ φαίνεσαι τόσο αυθόρμητη!
Είναι τόσο τιμητικά τα λόγια σου που δεν ξέρω πού να κρυφτώ...
Αυτό που ξέρω όμως να σου πω είναι ότι το μόνο που προσπαθώ μέσα απο το ιστολόγιό μου είναι να προβάλλω τα όμορφα της πατρίδας μας.
Όσες ομορφιές γνωρίζω και μπορώ ν'εκτιμήσω γιατί μας έχει πάρει πολύ απο κάτω τον τελευταίο καιρό και τις ξεχάσαμε όλοι μας!
Θα χαρώ να τα λέμε απο δω και πέρα...
Καλό Σ/ΚΟ νάχεις

Κική Κωνσταντίνου είπε...

ευχαριστώ πολύ! να εχεις και εσύ ένα πανέμορφο ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο!

και να ξερεις...

η χαρά ειναι ολη δικη μου!!!

Αγγελική είπε...

Καλημέρα κι απο μένα και καλό Σ/Κ.
Ωραίο θέμα, ήξερα ότι ο πατέρας του Λυκούργου είχε διαδραματίσει κάποιο ρόλο, αλλά δεν ήξερα λεπτομέρειες.
Ωστόσο φοβάμαι καλή μου, ότι θα ξαναχρειαστεί να παλέψουμε για εργατικά δικαιώματα, γυρίζουμε σε άλλες εποχές.
Να περάσεις υπέροχα!

bilsot είπε...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΤΑ,
ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ !!!!

καλό μήνα,
καλό αγώνα
για Παιδεία, Δουλειά, Αξιοκρατία
για μια Ελλάδα ελεύθερη!!!!

Βασίλης.

kariatida62 είπε...

@ΜΑΙΡΗ: Δυστυχώς!!!
Για ό, τι πάλεψαν και κατάφεραν οι παππούδες μας, θα πρέπει τα παιδιά μας να τα διεκδικήσουν απο την αρχή.
Και αυτό ήταν έργο της δικής μας γενιάς!
Καλή Πρωτομαγιά νάχεις

kariatida62 είπε...

@Bilsot: Koίτα Βασίλη που ήρθε ο καιρός να ξαναζωντανέψουν αυτά τα τραγούδια της εργατιάς!
Καλό Σ/κο

δόΧτωρ απαράδεΧτος είπε...

έξοχη αφιέρωση.
και διδακτική ...όχι μόνο για το μαμούνι

νάσαι καλά
και καλή πρωτομαγιά γεμάτη επαναστάσεις μέσα κι΄ έξω

α Κενταύρου είπε...

To εργατικό κίνημα με συνδικαλιστές του τύπου «Πρωτόπαπα» με Συνδικάτα του τύπου ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που το χρηματοδοτεί ο εργοδότης ?Το χρηματοδοτεί δηλαδή το λαδώνει να μην υπερασπίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά τα προσωπικά τους συμφέροντα.
Με τέτοια συνδικάτα που δεν βλέπουν το πρόβλημα της ανεργίας αλλά μόνο τη προάσπιση των δικών τους προνομίων, η έννοια «Σοσιαλισμός»έχασε τη σημασία της.
Άσε που οι συνδικαλιστές του Δημοσίου είναι τσάμπα μάγκες ,με τη μονιμότητα στο χέρι .
Δεν σε προβληματίζει αυτή η αγωνιστική άπνοια παρόλο που έχουν ανατραπεί κατακτήσεις χρόνων?Ποιός κρατά το εργατικό κίνημα υπό έλεγχο?
Κομματικοποιημένο και κομματιασμένο το εργατικό κίνημα αλλού ΓΕΣΕΕ αλλού το ΠΑΜΕ το ερώτημα είναι γιατί?Η απάντηση είναι αυτονόητη.

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Είναι απεργία!
Η μέρα που τρέχαμε στις πορείες με το φόβο του "γείτονα"..

Με πολλαπλασιασμένα αιτήματα και τώρα!
Παιδεία!
Δούλεψη όχι δουλεία!

Εξαιρετικό το αφιέρωμα σου, όπως πάντα καλή μου!!!!!!!!!

Frezia είπε...

Μπράβο Κάρυ,και σε εσένα Μαμούνι,
που άνοιξες το θέμα!
Βέβαια ήξερα τα σχετικά με τον Καλλέργη,αλλά πρέπει να τα θυμόμαστε συνέχεια όσοι τα ξέρουμε, και να τα μαθαίνουν όσοι τα αγνοούν,που δεν είναι και λίγοι.
Καλή αγωνιστική πρωτομαγιά....

ღ oneiremataღ είπε...

Δεν είν αργία,
είν απεργία.
Παλεύει η εργατιά. !!!!!!!

να συμπληρώσω το ..είναι ανεργία.......?????

της πραγματικότητάς μας γμτ μου... συγγνώμη Κάρυ.

υπέροχο το αφιέρωμά σου, τα περισσότερα δεν τα ήξερα καν, γι΄αυτό και θεωρώ τουλάχιστον αξιόλογη την προσπάθειά σου εδώ μέσα κι άλλα πολλά... γι' αυτό και μερικές φορές νιώθω τόσο όμορφα που σε γνώρισα και σ' ευχαριστώ πολύ για την αφύπνιση, για την αναπτέρωση ηθικού, για την ευδιαθεσία, για την σωστή ενημέρωση και γνώση και για όλα όσα μας προσφέρεις απλόχερα...
καλό μήνα γλυκιά μου Κάρυ, καλή Πρωτομαγιά!!! φιλάκια πολλά και μια μεγάλη αγκαλιά

kariatida62 είπε...

@Dr Aparadektos:Γειά σου Απαράδεχτε και επαναστάτη Ντοτόρε μου!!!
Τα λυκάκια σου ορέ να μου προσέχεις...

kariatida62 είπε...

@α-Κενταύρου: Xαχαχα! Πήρες την σκυτάλη απο τον φίλο μας που χάθηκε λέει μέσα σε φορολογικο κυκεώνα...χαχα!
Μα δεν μιλώ για τους Πρωτόπαπες φίλε μου αγαπημένε!
Και μπορεί η ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος να σπιλωθεί και να θαφτεί απο κάθε λογής Πρωτόπαπες και άλλους εργατοπατέρες???
Είμαι περήφανη γιατί κι'εγώ για 30 χρόνια στο χώρο της εργασίας μου πάλεψα μέσα απο τον συνδικαλισμό μας
Καταφέραμε να είναι ακομμάτιστος απαλλαγμένος απο προσωπικά οφίτσια και άλλων προνομίων!!! Ούτε καν την χρήση αυτής της νόμιμης δικαιωματικής άδειας δεν εκμεταλλευτήκαμε 30 χρόνια τώρα!
Ναι Κένταυρε υπάρχουν κι'αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι και αυτοί οι εργαζόμενοι!
Και δεν θα τους βάλω όλους στο ίδιο τσουβάλι, να τα σκεπάσω και να τα ξεχάσω όλα, ν'αφήσω τα Μαμούνια του κόσμου έρμαια στα χέρια των καρχαριών...όπως θέλουν να μας οδηγήσουν!
Οχι! Θα μιλώ, θα διδάσκω μέσω της μεγάλης μας ιστορίας και μέσω της προσωπικής μου στάση ζωής στα Μαμούνια που έρχονται απο πίσω...
Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας...

Σε λίγο έρχομαι απο το σπίτι σου να διαβάσω και τι λένε οι επιστήμονες....χαχαχα!

kariatida62 είπε...

@Γιαγιά Αντιγόνη:Γειά σου Αντιγόνη μου!!! Μάθημα, μάθημα στα Μαμούνια που έρχονται ξοπίσω μας...
Φιλιά

kariatida62 είπε...

@Frezia: Ευτυχώς το μικρό μου έχει ενδιαφέροντα, όλο ρωτά για να μαθαίνει...χαχα!
Καλά να περάσεις λουλούδι μου!

kariatida62 είπε...

@ονειρέματα:Να το συμπληρώσεις Ονειρέματά μου, να το συμπληρώσεις..γιατί αυτό θέλουν!
Να λιώσουν το σθένος μας με την ανεργία! Να μη μπορούμε να διεκδικήσουμε, να μη ζητούμε τα αυτονόητα μπροστά στο μεγάλο φόβο της ανεργίας!

Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Φίλη μου! Με συγκινεί η αγάπη σου...
Καλό μήνα γλυκειά μου Ονειρέματα, καλό σου μήνα!

~reflection~ είπε...

Σημερα ΚαρυΔακι μου?....

Σημερα?.....

οι πρωτεργατες εκαναν θυσιες στο Βωμό των Ανθρωπινων Διακιωμάτων με Αίμα, Ιδρωτα, και Ζωή....

σημερα πως εκτιμαμε αυτη την Προσφορα?...

Θυμαται κανεις ΠΩΣ κατοχυρωθηκε το Ιερό 8ωρο?...

και πως χαθηκε μεσα από τα χερια των εργαζομενων σε μία Νύχτα κάποιου καλοκαιριού?...


Σε φιλω... γλυκιά μου Καρυ....
με επαναστασεις......που θα ήθελα να ήταν πόλεμοι.....

μαχαιρης είπε...

Tι πατησα και βρεθηκα εδω...!!
Με συγχωρειτε...Λαθος πατησα...
Μηπως ξερετε, τι πρεπει να πατησω, για να βγω στο..Ερεχθειο...;;;

Τι ειναι εδω...;;
Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικων..;;

Γαμοτο...Μπερδευτηκα...Με συγχωρειτε..!!

kariatida62 είπε...

@reflection: Aσε πως είναι τα πράγματα σήμερα! Όλα ξεφτυλίστηκαν, όλα παρερμηνεύτηκαν, όλα χρησιμοποιήθηκαν. Και θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά.

Y.Γ. Απο πότε μου βγήκες πολεμοχαρής εσύ?;)

kariatida62 είπε...

@Μαχαίρης: Σωστά πάτησες και δεν είσαι στο ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών. Αύριο μπορεί να μιλήσω για άλλον Ελληνα που ν'ανήκει σ'αλλο κομματικό χώρο, αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και το ταμπελάκι του κόμματος στο οποίο ανήκαν.
Τώρα τι να κάνουμε που οι περισσότεροι ανήκαν στον αριστερό χώρο? Δεν φταίω εγώ...:))

μαχαιρης είπε...

KARY...
Ο Ιδιος ο ανθρωπος, του οποιου την
ζωη, αφηγεισαι...Αποδικνυει, την αληθεια των λογων σου..
Η " αριστερη" και η "δεξια" πτερυγα της βουλης..Δεν ειναι, παρα μια..Χωροθετηση...!!
Ποσοι ομως, εχουν το θαρρος, και την θεληση, να δουν τον κοσμο, σφαιρικα, να υπερβουν την ταξικη τους προελευση, και να "νοιωσουν" προβληματα, που δεν τους αγγιξαν ποτε..;;
Γι αυτο, ειναι ξεχωριστοι, και εξαιρεσεις, ενος κανονα...!!
Τις ευχαριστιες μου, για την υποστηριξη σου στην αληθινη εννοια
της Πρωτομαγιας...!!

Ανώνυμος είπε...

Εσυ που τα ξερεις ολα αυτα κυρια μου;;;

Αστοριανή είπε...

Καλή Πρωτομαγιά!
Καλό Μήνα, Κάρυ μου.

Να λοιπόν, που με την ανάρτησή σου και με τα σχόλια των φίλων σου, μαθαίνω... και παθαίνω!

Έφυγα σε κρίσιμες εποχές, μα όσο πάνε και χειρότερα γίνονται!
Αναρωτιέμαι: άδικη ήταν όλη εκείνη η πίκρα που δηλητηρίαζε την διαμονή μου εδώ...
τελικά, έφτασε να είναι "καλύτερο το εδώ...!!!"
και η πατρίδα; πόση θ' απομείνει να γεμίζει το όνειρο;!

Κάρυ μου, η ανάρτησή σου ασήκωτο βάρος στη συνείδηση... το βλέπουν, όμως; και
ποιοί τελικά, θα ισιώσουν τη σπονδυλική τους στήλη ν' αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους;
Πόσο ακόμη;

Σ' ευχαριστώ,
πάντα με την αγάπη,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

kariatida62 είπε...

@Coula: Βρε Κουλίτα,χαχα, τι Καρυάτιδα θα ήμουν αν δεν τα ήξερα?
Εχουν δει τα μάτια μου εμένα πρόσωπα και πράγματα...!;)

kariatida62 είπε...

@Aστοριανή:Γι'αυτό το καλύτερο και συ και η μισή Ελλάδα έφυγε Γιώτα μου και σκορπίστηκε σ'όλες τις γωνιές της γής...
Οι περισσότεροι σαν κι'εσένα τα κατάφεραν, οι λιγότεροι όχι!
Αλλά και όσοι τα κατάφεραν, έφτυσαν αίμα και δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα!
Μόνο για αυτόν τον αγώνα που κάνατε όλοι εσείς οι ξενιτεμένοι μας δεν θα μπορούσε ποτέ να χαρακτηριστεί άδικη προσπάθεια!
Ζήσατε εσείς και τα παιδιά σας καλύτερα,επέζησε και η Ελλάδίτσα με την βοήθεια την δική σας.
Ο πόνος του νόστου όμως για σας και ο πόνος της απουσίας σας για τους δικούς σας πίσω δεν πρόκειται ποτέ να χαθεί ούτε να πληρωθεί...
Πέθαναν μανάδες που δεν ξανάδαν τα ξενιτημένα τους παιδιά. Γύρισαν παιδιά μετά απο χρόνια πολλά στις εστίες τους τόσο ξένοι πια που ούτε οι ίδιοι οι γονείς τους δεν τους γνώρισαν...

Αυτό το κακό ας κουβαλούν λοιπόν πάντα στην μνήμη τους οι αίτιοι του τότε ελληνικού ξεριζωμού, όπως και οι καινούργιοι αίτιοι ενός άλλου ξεριζωμού που ετοιμάζεται...
Δώσε φιλάκια στον μπούλη σας...
Καλή Πρωτομαγιά σ'όλους σας!

Saq είπε...

Καλημέρα Κάρυ,
Μου άρεσε το θέμα της ανάρτησής σου γιατί είναι κάτι το διαφορετικό από τα συνηθισμένα της 1μαγιάς. Δεν γνώριζα για τον Καλλέργη.

Εντύπωση πάντως μου έκαναν οι ημερομηνίες. Μηλάμε για τα τέλη του 19ου αιώνα όταν η Ελλάδα ακόμα έψαχνε να βρει ταυτότητα. Ήθελε κότσια για να τα κάνεις όλα αυτά!

kariatida62 είπε...

@Saq: Kαλημέρα στον Χαζομπαμπά!!! Κούκλος, κούκλος είναι το σκασμένο..! Δουλειά ολοκληρωμένη έκανες Μπράβο, συγχαρήτήρια!!!

Φρόντισε κακομοίρη μου να μάθεις σωστά στο παιδί όλα όσα δεν πρόκειται να του μάθουν για την πατρίδα του οι υπόλοιποι!
Και γω έτσι ξεκίνησα...να μαθαίνω για να τα λεω στους γιους μου.
Να μου τον φιλήσεις...και την μανούλα του που τα κατάφερε!!!:)

teleytaios είπε...

Καταπληκτικό Καρυάτιδα. Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο! Τελεία και παύλα. Να πεις στο Μαμούνι να ρωτάει συχνότερα, να διαβάζουμε κι εμείς τις απαντήσεις σου, χα, χα, χα... Μπράβο ρε Καρυάτιδα.

Λοιπόν, εδώ και πολλά χρόνια σε συζητήσεις που κάνω κι αναφέρω το όνομα Ρόκκος Χοιδάς με κοιτάνε λες και τους κοροϊδεύω. Είχα πολύ καιρό να βρω άνθρωπο που να τον αναφέρει. Ένα ακόμα μπράβο.

Άντε και καλή πρωτομαγιά!

kariatida62 είπε...

@teleytaios: E!ρε έναν Χοιδά έπρεπε να στείλουμε στους προχθεσινούς γάμους...! Με καπέλο μια χέστρα...χαχαχαχαχα!
Ένας ασυμβίβαστος αγωνιστής της Δημοκρατίας που στην Άμφισσα τον καταδίκασαν!
Διαβάστε την ιστορία μας και διδάξτε την στα Μαμούνια μας Στρατηγέ μου γιατί θα χαθούμε στο τσουβάλι της Παγκοσμιοποίησης...

iamaticus είπε...

AAAAXXXX ΒΡΕ ΚΑΡΥ ...
Τι μου θυμησες.....
Σημερα...για μενα:

Ο ΜΑΗΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ...
(ισως και ποτε!!!...ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΗΚΕ).

ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ...ΣΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ!!!ΧΑΧΑΑΑΑΑ!!!

ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ...ΔΙΑΟΛΟ!!!
(οι μυστικιστες λενε οτι πρωτομαγια γιορταζει...Ο ΔΙΑΟΛΟΣ).ΧΑΧΑΑΑΑΑ!!!

Να για μενα...Ο ΜΑΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ 1968!!!...
Και το 1968...ΟΜΩΣ...
ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ 20-Ο ΑΙΩΝΑ!!!...πια.

αρα:
Σε ποιον ΑΝΗΚΕΙ Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ...ΤΟΥ 21-ΟΥ ΑΙΩΝΑ????

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

kariatida62 είπε...

@iamaticus:Σε ποιον ανήκει η Πρωτομαγιά του 21ου αιώνα? Κάποιος θα σου έλεγε στους τραπεζίτες, αλλά εγώ θα σου πω πως ανήκει στις ανοιξιάτικες καρδιές στα ανοικτά και καθαρά μυαλά!
Αυτά που δεν βρωμίζουν ποτέ, αυτά που δεν λοιδωρούνται ποτέ αλλά παραμένουν αθώες-αγνές μικρές ελπιδοφόρες πεταλούδες των ανθών..!

Αντε και του χρόνου να την γιορτάσεις στην Γλασκώβη,στο Εδιμβούργο,στην Λίμνη του Λοχνες με κοκκινοφατσες φακιδιάρες!
Πες το παιδί να φροντίσει για τον γέροντα Πατέρα του!χαχαχαχαχαχαχα!

iamaticus είπε...

...ΝΑΙ ΚΑΡΥ ΜΟΥ...

αλλά εγώ θα σου πω πως ανήκει στις ανοιξιάτικες καρδιές στα ανοικτά και καθαρά μυαλά!

Υποκλινομαι...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Αγγελική είπε...

Δεν ξέρω αν μάζεψες λουλούδια σήμερα.
Οι κίτρινες μαργαρίτες της Ανοιξης, είναι παντού!
Πήγα παρά την βροχούλα και μάζεψα..
Σού εύχομαι καλό μήνα και καλή δύναμη! Φιλιά

MelidonisM είπε...

Πάλι Κρητικός Αστός βλέπω μας ξελάσπωσε! :-0
από αρχοντική οικογένεια των Καλλέργηδων

Σκέψου τώρα μεταβολές και πηδήματα
που φέρνει η ζωή

έφυγε πάμπτωχος καθώς είχε ξοδέψει τη μεγάλη περιουσία που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του για τις ανάγκες του σοσιαλιστικού κινήματος

Καλημέρα πολύ φυσάει εδώ, εκεί;; :-)

kariatida62 είπε...

@Ιamaticus: Eίδες? Εμείς οι δυο δεν υπάρχει περίπτωση, στο τέλος να μην συμφωνήσουμε...
Εγω υποκλίνομαι στον αγαπημένο σπουδαίο φίλο μου!

kariatida62 είπε...

@Μαίρη: Βγήκες ε? Εγώ όχι ακόμα.. μ'εφαγαν οι δουλειές. Μα τώρα όμως θα βγω...τώρα που θάρρεψε λίγο ο ήλιος!
Να σου πω φιλενάδα, σου έχω πει πως το όνομα και το προφίλ σου κάποια που ξέρω πολύ καλά μου θυμίζει? χαχαχαχαχαχα

kariatida62 είπε...

@ΜΙCHALIS MELIDONIS: Ετσι νομίζεις απέκτησα αδυναμία στους Κρητικούς? Αδικαιολόγητα? Μη κοιτάς πως σ'εχω εσένα....χαχαχα!
Λύσσαξε πια ο αέρας! Κι'εδώ φυσά αλλά φαντάζομαι δεν είναι το ίδιο ισχυρός όπως θάναι στο νησί.
Βάλε να δεις τι θα γίνεται κάτω στο Πλακιά, παιρνώντας το φαράγγι του Κουρταλιώτη, πώς θ'ακούγεται ο αέρας!

zoyzoy είπε...

Τόσοι αγώνες τόσο αίμα χύθηκε για να διεκδικήσουν προνόμια των εργατών που τώρα γκρεμίζονται με μια υπογραφή και δεν αντιστέκεται κανένα εργατοπατέρας!
Ολα σάπια είναι γύρω μας Κάρυ δυστυχώς!


Καλό μήνα με
φιλιά θαλασσινά Μαγιάτικα!

kariatida62 είπε...

@zoyzoy: Σε ποιους ν'αντισταθούν? Στους εαυτούς τους? Οι μισοί έγιναν βουλευτές, οι υπόλοιποι ετοιμάζονται να γίνουν και όλοι μαντρώθηκαν πίσω απο τα κόμματα...
Γι'αυτό ο κόσμος τους σιχάθηκε όλους και κλείστηκε στο καβούκι του και στη μοναξιά του... Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί!
Καλό μήνα Ζουζού μου

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Έκτη συνεχόμενη ημέρα στον Έβρο και πάμε για δέκα. Πρώτη "ελεύθερη" ώρα για "επικοινωνία" και η επόμενη ίσως από Πέμπτη στο "αλγεινόν" άστυ. Λοιπόν ναί είναι απεργία η Πρωτομαγιά, αλλά και σήμερα αν δεν δούλευα, αύριο δεν θα είχαν μεροκάματο μερικές δεκάδες εργαζόμενοι. Απεργία;
Με αποζημίωσαν όμως ο καλός μέχρι τις 16.00΄καιρός και ένα τσούρμο αηδόνια μέσα στα χαμόκλαδα που δεν λέγαν να σωπάσουν άν και ο θόρυβος από μηχανήματα ήταν εκκωφαντικός.
Α και κάτια σχετικό: Η Πρωτομαγιά που ξεκίνησε το 1908 στο Σικάγο, γιορτάζεται στις ΗΠΑ τον Οκτώβρη επειδή λέει η 1η Μαϊου είναι κομμουνιστική γιορτή!!!!!!!
Όποιος βγάζει νόημα, ας κάνει τον κόπο να μου το πεί και μένα.

kariatida62 είπε...

@Aντώνης: Kαλώς τον εργαζόμενο Αντώνη που ορκισμένος στο καθήκον του μέχρι και τις Πρωτομαγιές εργάζεται! :)
Αντώνη μου, υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που απαιτούν εργασία και τις 365 ημέρες του έτους!
Μέσα σ'αυτά και το δικό σου.
Θα έρθεις πίσω και θα ξεκουραστείς...υπομονή!
Εξ'άλλου όπως ανέφερες και συ αποζημιώθηκες με τ'αηδόνια...βλέπεις τι χαρίζει η δουλειά σου?
Ενώ η δική μου, είδες πού μ'έχει 30 χρόνια φυλακισμένη...
Tώρα για την Αμερικάνικη Πρωτομαγιά τι να σου πω, ρώτα τους φίλους μου που θαυμάζουν την Αμερικάνικη κοινωνία. Αλλά να μου πεις δεν τους βλέπεις πού να τους βρεις να τους ρωτήσεις? Ναι το τελευταίο καιρό τόκοψαν και δεν πολυέρχονται...χαχαχα!
Αντε έλα να μας πεις τα νέα της Αλεξανδρούπολης! Τι γίνεται εκεί πάνω? Φωτογραφίες έβγαλες να μας φέρεις?

mar9659 είπε...

Καλό μας μήνα Κάρυ μου!!
με ευωδιές χρώματα του Μάη...
και επιτυχείς αγώνες
με πολλά αισιόδοξα
χαμόγελα για όλους μας!!
Ευχές απο καρδιάς!!!

kariatida62 είπε...

@mar9659: Mε τον Μάη μου ήρθες Μαριάννα μου?! Πόσο καιρό έχω να σε δω? Σ'εχασα...είσαι καλά?
Ευχαριστώ για τις θερμές ευχές σου και ανταποδίδω!

teleytaios είπε...

Και μαζί με το καπέλο του Χοϊδά κι ένα χαρτί υγείας με άρωμα λεμόνι για να σκουπίζεται η Μεγαλειότης!!! Διάβασε εδώ το κομμάτι που αφορά τα βασιλικά οπίσθια!!!

kariatida62 είπε...

@teleytaioS: Μωρέ εφημερίδα πατσαβουριασμένη και πολύ της πάει...χαχα!