bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Tα δάνεια Νο2

Ενας ποιητής 

Και δεν ήταν μονάχα οι δύο φωστήρες που πλούτιζαν απο τα δάνεια στο Λονδίνο και ονόμαζαν βρώμες αυτούς που πολεμούσαν για την λευτεριά.
Είχαμε και τους ανθρώπους της διανόησης της εποχής!
Κάποιος Νικόλαος Μαντάκης, που έφυγε πριν απο την επανάσταση απο την Ελλάδα και σπούδαζε, κείνο τον καιρό νομικά στο πανεπιστήμιο της Κανταβριγίας,(η πανεπιστημιούπολη του Κέιμπριτζ, της Αγγλίας), σπατάλησε τον πολύτιμο καιρό του κι'έγραψε στις 3 του Φλεβάρη 1825, ένα μεγάλο γράμμα στον Κουντουριώτη, για το πώς θα σωθεί η Ελλάδα.
Ανάμεσα στις σπουδαίες συμβουλές του ήταν και τούτη εδώ:
" Εχουσιν άρα ο Κολοκοτρώνης και οι συστασιώται του να υποφέρωνται δια να βλάπτωσιν και φέρωσιν εις κίνδυνον την πολιτική ύπαρξιν και τα ουσιώδη συμφέροντα του Γένους; Δεν ευρίσκεται τρόπος  δια να καθαρισθή η Ελλάς απο τοιούτους λυμεώνας ή μάλλον ειπείν προδότας(διότι, ως μανθάνομεν, τινές αυτών είχον ανταπόκρισιν με τον εχθρόν), δια να ησυχάση και ο ταλαίπωρος Ελληνικός Λαός και αρχίσωσι να απολαμβάνωσι τους καρπούς της ελευθερίας, υπέρ της οποίας ήδη πέντε χρόνους χύνουσι το αίμα των;"
O "φωτισμένος" ο πολυσπουδαγμένος πατριώτης Μαντάκης, πάσκιζε απο την Ευρώπη να σώσει τον ταλαίπωρο ελληνικό λαό απο τους λυμεώνες και προδότες σαν τον Κολοκοτρώνη και τον Καραισκάκη και έστελνε τις πολύτιμες γραφές του στην Ελληνική Διοίκηση για να προτρέψει και να συμβουλέψει...

Μονάχα οι δικοί μας φάγανε απο τα δάνεια; Ε, όχι δεν ήταν τόσο κουτοί οι Φράγκοι νάχουν το μέλι μπροστά τους και να μη γλείψουν κι'αυτοί!
Και πρώτα-πρώτα ο ποιητής και γραμματέας του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου σερ Τζών Μπόουρινγκ! Πρόσφερε άμμισθα τις υπηρεσίες του, αλλά πήρε με την μέθοδο της μεσιτείας 11.000 λίρες. Ο σερ John Bowring, o ποιητής, ο ανθρωπιστής, ο φιλέλληνας που υπερηφανεύονταν κατά τον Howe για την αφιλοκερδή αγαθοεργία του και την εκτέλεση του καθήκοντός του απέναντι στην υπόθεση της ελευθερίας και την πάσχουσα ανθρωπότητα, αποφάσισε τις 11.000 λίρες που είχε τσεπώσει απο την μεσιτεία να τις σπεκουλάρει αγοράζοντας μετοχές.
 Αγόρασε λοιπόν μετοχές ονομαστικής αξίας 25.000 λιρών, με την ελπίδα πως θ'ανέβουν.
Σε μερικές μέρες όμως οι μετοχές άρχισαν να πέφτουν και ο ποιητής μας αναστατώθηκε.
΄Οταν είδε ότι οι μετοχές έπεφταν ακόμα περισσότερο, τρέχει και βρίσκει τους Πληρεξούσιους και με ικεσίες και παρακλήσεις τους θυμίζει τις υπηρεσίες του, λέγοντάς τους πως θα ήταν σκληρό να τον αφήσουν να καταστραφεί και η οικογένειά του να κατανήσει να ζητιανεύει μόνο και μόνο γιατί αυτός τόσο αγάπησε την Ελλάδα! Επέμενε λοιπόν να πάρουν πίσω οι Πληρεξούσιοι τις μετοχές του, που τις αγόρασε με την μοναδική επιθυμία να ενισχυθεί η πίστη του δανείου.
 Οι πληρεξούσιοι αρκετά αδύνατοι και αρκετά εγκληματίες οι ίδιοι, δέχονται να τους επιστρέψει τις μετοχές και να χρεώσουν την Ελληνική κυβέρνηση με την αξία τους στο άρτιο.
 Ο σερ Μπόουρινγκ τότε ανέπνευσε μ'ανακούφιση...σώθηκε απο την καταστροφή και μπορούσε να εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην αγαπημένη του Ελλάδα!
Σε λίγο όμως νάσου και οι μετοχές πήρα πάλι την ανιούσα στο χρηματιστήριο. Φτάνουν στο άρτιο.
Ο Μπόουρινγκ τότε άρχιζε να μετανοιώνει που τις έδωσε! Ξεπερνάνε το άρτιο οι μετοχές και κείνος χτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο! Θάχε κάνει μια περίφημη κερδοσκοπική επιχείρηση μ'αυτές τις μετοχές. Ξανατρέχει στους πληρεξούσιους και τους γυρεύει να του δώσουν πίσω τις μετοχές του
γιατί δεν τους τις είχε μεταβιβάσει...  μ'απλώς ενεχυριάσει.
Οι Πληρεξούσιοι το αρνιούνται αυτό και του παρουσιάζουν το γράμμα που τους είχε γράψει με τα ίδια του τα χέρια . Ο ποιητής όμως γνωρίζοντας καλά το "ποίημα του"  τους λέει πως το γράμμα τόγραψε σε μια στιγμή ταραχής απο οικογενειακά δυστηχήματα που του συνέβησαν.
Οι πληρεξούσιοι ανήσυχοι μη χάσουν έναν άνθρωπο που οι υπηρεσίες του ήταν τόσο σημαντικές  και το όνομά του τόσο χρήσιμο και περίφοβο, ίσως και γιατί γνώριζε τόσα πολλά πάνω στις δικές τους παρανομίες, δέχονται να του δώσουν πίσω τις μετοχές του, που άξιζαν τότε 10.000 δολλάρια περισσότερο απ'όσο τις είχε αγοράσει.
Αρκετά λοιπόν στάθηκαν και για τον αφιλοκερδή ανθρωπιστή φιλέλληνα Μπόουρινγκ!
Πέντε ακόμα κονδύλια εξόδων του δεύτερου δανείου είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα:
1) Οι 200.000 λίρες που κρατήθηκαν προκαταβολικά για τόκους δύο χρόνων
2) Οι 2.695 λίρες που έφαγε ο έμπορας Ιωάννης Μαυρογορδάτος του Λονδίνου,
3) Οι  15.098 λίρες που δόθηκαν στον Γκόρντον να τις διαχειριστεί κατά την κρίση του στην Ελλάδα
4) Οι  160.000 λίρες που φαγώθηκαν απο τον Κόχραν και τους άλλους Άγγλους ναυπηγούς
5) Οι 156.990 λίρες που δόθηκαν για να ναυπηγηθούν στην Αμερική δύο φρεγάτες , που απ'αυτές η μία μόνο έφτασε στην Ελλάδα η οποία ήταν ελαττωματική και έγερνε! (Σας θυμίζει μήπως κάτι?)

Και ο περίφημος Ορλάνδος, που ξόρκιζε την Κυβέρνηση, για ν'αποχτήσει υπόληψη στην Ευρώπη(σας θυμίζει κάτι μήπως η έκφραση?) να ξεπαστρέψει τους ήρωες και να φωνάξει Ιταλούς οφικιάλους να σώσουν την Ελλάδα, έγραφε απο το Λονδίνο στις 15 του Απρίλη 1825 στους ευγενεστάτους αδελφούς Κουντουριώτας πως παράγγειλε απο τα χρήματα του δανείου στην Αμερική 4 ως 5 φρεγάτες που οι δύο απ'αυτές θα βρίσκονταν το δίχως άλλο στην Ελλάδα τον Ιούλη του 1825.

Απο τις 5 φρεγάτες του μονάχα μία όπως είπαμε μπόρεσε να φτάσει ....κι'αυτή γέρνοντας το Δεκέμβρη του 1826!
Και για τούτα τα δύο δάνεια που δώσανε την ευκαιρία να πλουτίσουν τόσο οι δικοί μας και ξένοι και τα ψίχουλα που φτάσανε στην Ελλάδα σπαταλήθηκαν για να στερεώσουν την Κυβέρνηση στους δύο εμφυλίους πολέμους , βάλανε οι φωστήρες του έθνους ενέχυρο στους Εγγλέζους όλη την εθνική γη, όλα τα ιχθυοτροφεία, όλες τις αλυκές και όλες τις πρόσοδες των τελωνείων!( Σας θυμίζουν  μήπως κάτι ακόμα όλα αυτά;)
Kαι οι χωριάτες που αυτοί τότε ήταν ο στρατός της Ελλάδας και πολεμούσαν γυμνοί και ξετραχηλισμένοι με την ελπίδα να πάρουνε λίγη γη να ζήσουν πιο ανθρωπινά, είδαν να φεύγουν απο τα χέρια τους τα χτήματα των μπέηδων και να μπαίνουν ενέχυρα στους Άγγλους τραπεζίτες!
 Ο Κοραής σε γράμμα του απο το Παρίσι στις 12 του Φλεβάρη του 1825 γράφει στον Γ. Κουντουριώτη:
"To δάνειο το γενόμενον απο το Αγγλικόν Εθνος, δεν πρέπει να το στοχάζεσθε πολλά μεγάλην ευεργεσίαν! Και εις αυτόν τον διάβολον ήθελαν μετά χαράς δανείσουν αργύρια, αν ο διάβολος είχε να τους ασφαλίσει με ενέχυρα!"
  Ολοι αυτοί οι  πολιτικάντηδες, οι σωτήρες του Εθνους έβγαλαν στην συνέχεια προδότη τον Αντρούτσο και τον φάγανε. Προδότης κι' ο Κολοκοτρώνης(δεν κατάφεραν μέχρι το τέλος να τον χαλάσουν και αυτό δεν συγχώρεθηκε, έπεσε λάσπη στο όνομά του που το πιτσίλισμα κρατά μέχρι τις μέρες μας-έχετε ακούσει απο τελευταίες ιστορικές έρευνες τι ειπώθηκε για τον Κολοκοτρώνη), προδότης κι' ο Υψηλάντης, προδότης και ο Βαρβάκης που μας δώριζε τα δάνεια, προδότης αργότερα και ο Νικηταράς που πέθανε τυφλός επαίτης στο Ναύπλιο, προδότης κι ο Μακρυγιάννης, προδότης και ο Καραισκάκης που τόσο πολύ φοβόντουσαν και κατάφεραν να τον δολοφονήσουν!
Ολοι προδότες! (ακόμα δεν είχε ανακαλυφθεί η λέξη τρομοκράτες...)


Σ'αυτό τον τόπο η σύγκρουση μεταξύ του καλού και του κακού δεν έμελλε ποτέ να σταματήσει, ανάμεσα σε τραγικά γεγονότα που  χάραξαν την μοίρα του Ελληνικού Λαού. 
Σήμερα η σύγκρουση αυτή έχει πάρει θέση στην πολιτική σκηνή της χώρας,οδηγώντας μας σε νέες περιπέτειες που ακόμα δεν έχουμε βιώσει τ'αποτελέσματά της.

Είθε ο Θεός της Ελλάδας να μη την ξεχάσει κι'αυτή την φορά....
Καλή επέτειο νάχουμε!
Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή
παρά σαράντα χρόνια
σκλαβιά πιστωτική..!
 ΤΕΛΟΣ.





27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό κείμενο. Ταιριαστό και πολύ καλό το μεγάλο μας Τσίρκο που έβαλες. Είχα ευτυχήσει να το δω επί χούντας, στις πρώτες του παραστάσεις. Μυσταγωγία. Το θυμάμαι και μου σηκώνεται η τρίχα. Το έλεγαν και το τρραγούδαγαν μη ξέροντας αν θα τους μαζέψουν και εμείς χειροκροτούσαμε όρθιοι ή κρατούσε ο ένας το χέρι του άλλου δακρυσμένοι...

Ανεπανάληπτες στιγμές. Ξυλούρης, Καρέζη, Καζάκος, Παπαγιαννόπουλος (έβγαινε και διέσχιζε την πλατεία κάνοντας τον Λευτέρη Βενιζέλο, χαιρετώντας το κοινό, τίποτε άλλο, και σείονταν το θέατρο. Τα θυμάμαι και βουρκώνω.

Ίσως θα έπρεπε να ξαναπαιχτεί στις μέρες μας... Επίκαιρο όσο ποτέ !!

Τι μου θύμησες βρε Κάρυ...

Όσα λες πραγματικά. Μυαλό δε βάζουμε. Και συμφωνώ ότι ακόμα και τώρα πάνε οι "θολό" (θολοκουλτουριάρηδες) να σπιλώσουν τον Κολοκοτρώνη και τους άλλους ήρωες.

Καλό ΠΣ/Κ πατριώτισσα !

μαχαιρης είπε...

Ax Kary
Εγω σου τα λεω..Μην ψαχνεις...Εσυ εκει...!!
Και μονη η εχθρα..Μεταξυ των πρωτεργατων της επαναστασης..Και των μετεπειτα, εκ του ασφαλους κυβερνητων...
Κατι λεει...!!
Γιατι νομιζεις, δεν διδασκονται αυτα στο σχολειο...;;;
Ακριβως, για να μην γινονται οι αναγωγες, που γραφεις...Και βλεπει ο κοσμος τις ομοιοτητες...!!
Θυμαμαι...
Απλα οταν ΑΠΟΡΗΣΑ...!!
Που μπηκε φυλακη ο Κολοκοτρωνης...
Και ρωτησα...
Τις αναπαντητες ερωτησεις...
Και το θλιμμενο κουνημα του κεφαλιου...Απο τον δασκαλο...
Κι αν επεμενες...
"δεν περιλαμβανεται εις την διδακτεαν υλην"...
Σου λεγανε και..Ξενοιαζανε...!!
Σκοτεινα σημεια...Της ιστοριας..Που "θαβονται" απο ολους...
Χαριν των σκοπιμοτητων του παροντος...!!
Ειχα την τυχη...
Αργοτρα, να γνωρισω τον καθηγητη της εδρας...Της νεωτερας Ιστοριας...Βασιλη Σφυροερα...!!
Που μου ελεγε..Για απαγορευμενες ερευνες...Απαγορευμενα βιβλια...
Και απαγορευμενα συμπερασματα...!!
Που οδηγουν με ασφαλεια..Σε εθνικισμους και φανατιλες...
Μισος και καταστροφες...
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ...!!
Μια και την ΑΛΗΘΕΙΑ...
Δεν την εμαθε ποτε κανεις...!!
Και πορευομαστε ολοι...
Με τα παραμυθια και τις διαστροφες...
Που σε καθε εποχη, μας πασσαρουν...
Για την εξυπηρετηση των αλλοτριων συμφεροντων τους...!!

dimitris είπε...

kariatida62 χαιρεται.

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Σου θυμιζουν κατι τα λογια του Μακρυγιαννη???

Magia da Inês είπε...

Mesmo traduzindo com dificuldade sempre aprendo muito com suas postagens.
Um lindo dia para você.
Beijinhos.
Brasil
°º♫
°º
•*• ♫° ·.

kariatida62 είπε...

Olá Maya!
Estes são de nossa história. Eles se tornaram muito velho em 1824, quando xanadimiourgithike o Estado grego.
Desde então, tivemos traidores políticos gregos.
O mesmo lugar agora.
bem-estar
muitos beijos

kariatida62 είπε...

@dimitris: Moυ θυμίζουν και ζωντανεύει μέσα μου το κλέφτικο Δημητράκη...
Καλό Σ/κο νάχουμε...
Θα κατέβεις παρέλαση?
Θα έχουν βάλει λέει μέχρι και ελεύθερους σκοπευτές της Αστυνομίας στις ταράτσες των κτιρίων!
Τι άλλο θα δούμε!

kariatida62 είπε...

@ΜΑΧΑΙΡΗΣ:Μα φυσικά, δεν θέλουν να διδάσκεται η αλήθεια της Ιστορίας μας, γιατί δεν τους συμφέρει...
Εμείς όμως είμαστε εδώ να ψάχνουμε, ν'ανατρέχουμε σε ιστορικές πηγές και να τις αναδημοσιεύουμε.
Δεν θ'αφήσουμε το ΣΚΑΙ να μας διδάξει την Ελληνική Ιστορία μέσω του κυρίυ Τατσόπουλου...
Οποιος θέλει ας έρθει να διαβάσει την Ελληνική επανάσταση του '21,ν'ανοίξει τα μάτια του και να συγκρίνει! Τότε θα καταλάβει ότι στην ουσία τίποτα δεν έχει αλλάξει απο τότε!

kariatida62 είπε...

@GIP:Θολοκολτουριάρηδες τους λες εσύ "διανοούμενους" τους λέω εγώ...κάτι σαν τον Μαντάκη που σπούδαζε στα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ!
Το μεγάλο μας τσίρκο...ναι δυστυχώς εγώ δεν το είχα δει! Ήμουν κομματάκι μικρή τότε.
Αλήθεια μου κάνει εντύπωση και μένα πως αυτή η θεατρική παράσταση δεν έχει ξανανεβεί!
Ισως νάναι το γεγονός ότι οι ρόλοι έχουν ταυτιστεί με τα πρόσωπα των ηθοποιών και δεν τολμά κανείς νέος να συγκριθεί μαζί τους.
Καλή επέτειο νάχουμε πατριώτη! :))

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Τι μου θυμίζει... τι μου θυμίζει η επιστολή του Νικόλαου Μαντάκη;

Άραγε θα βρεθεί κανείς να πει σήμερα πεντακάθαρα αυτά που έγραψε ο Κοραής το 1825 και που είναι ακριβώς όπως τώρα; Ή θα έχουμε Προέδρους Δημοκρατίας να απευθύνουν εντελώς ανούσια διαγγέλματα σε πεινασμένους και εξαθλιωμένους ανθρώπους;
Και η παρέλαση; Ενώπιον ποίων; Σκωλήκων;
Ας μη θυμώσω όμως.

Πολύ μου αρέσουν αυτές σου οι αναρτήσεις. Αλλά εξοργίζομαι κιόλας!
Συγγνώμην.

kariatida62 είπε...

@Xριστόφορος: A! O Mαντάκης και ποιους δεν μου θυμίζει! Ανοιξε την Τ.V.πρώτα Χριστόφορε και θα βρεις ένα σωρό, να σου τον θυμίσουν!
Καλά το έμαθες τ'άλλο? Στην παρέλαση ετοιμάζουν μέχρι και ελεύθερους σκοπευτές της αστυνομίας που θα τοποθετήσουν στις ταράτσες των γύρω κτιρίων.
Αν πεις για τα νεράτζια στις νερατζιές πάει δεν υπάρχει ούτε ένα!
Τάκοψαν όλα! χαχαχχαχαχαχχαχχαχαχα!
Ο δε στρατός λένε δε ότι θα παρελάσει με την συνοδεία της Αστυνομίας! Αυτό δεν το κατάλαβα...φοβούνται μήπως και τους περιλάβουν οι στρατιώτες?
Είμαι περίεργη να δω πώς θα εξελιχθεί αυτή η παρέλαση!
---
Σ'αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις Χριστόφορε ε? Εμένα να δεις πόσο μ'αρέσουν και αυτές τις μέρες ξανανοίγω να βρώ συγκεκριμένες σελίδες της Ιστορίας να ξαναδιαβάσω!

Αγγελική είπε...

Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω!
Καλό σαββατοκύριακο

kariatida62 είπε...

@Μαίρη:Δεν θα πληρώσεις μόνο αν τους ανατρέψεις! Αλλιώς θελεις δεν θέλεις θα σου τα πάρουν....
Καλό Σαβ/κο Μαιρούλα, καλή επέτειο νάχουμε

Ανώνυμος είπε...

Αχ βρε Καρυάτιδα τα λες ωραία πραγματικά. Στενοχωρήθηκα όμως. Γιατί λες αλήθειες. Σχολίαζω το εξής μετά από δύο αξιόλογες αναρτήσεις για τα δάνεια. Να μην ξεχνάμε πως η θρησκεία και το αίσθημα πατρωτισμού εκείνη την περίοδο δεν είχε σχέση με όσα διαβάζουμε στις σχολικές ιστορίες σήμερα. Όλοι ακολουθούσαν επεκτατική πολιτική γι αυτό ακριβώς το λόγο. Για να μπορούν να επεκτείνονται. Στο όνομα του έθνους και της θρησκείας μεν, αλλά και γιατί η κυριαρχία και η επιβολή υποταγής είναι κατεξοχήν ανθρώπινη επιθυμία και όχι θεόσταλτη, δεν έχει συνείδηση εθνική. Μην ξεχνάμε επίσης τη συμβολή Τούρκων προκρίτων που συνεργάστηκαν με τους Έλληνες για την επανάσταση.(Αλή Πασάς) Όλα αυτά τα λέω για να συμφωνήσω με τα λεγόμενά σου και όσων σχολίασαν εδώ.. (Του dimitri η υπενθύμιση για τον Μακρυγιάννη ευστοχότατη).

kariatida62 είπε...

@maviakoyfetarie: Βρε καλώς τον Τατσόπουλο!!!χαχαχαχαχχαχαχαχα!
Τι λες παιδί μου?!!!!
Ξέρεις τι λες????????
Ο Αλη πασάς συνεργάστηκε με τους Ελληνες για την επανάσταση?!!!!
Και δεν υπήρχε εθνική και θρησκευτική συνείδηση???!!!!
Ναι μας έδωσαν εθνική συνείδηση οι Ευρωπαίοι που μας έβαλαν να επαναστατήσουμε για να περιορίσουν την Οθωμανική αυτοκρατορία!
Λοιπόν Κουφετάριε...σε αναλαμβάνω αν θέλεις να σου μάθω εγώ την Ιστορία σου! Αμισθί! :))
Παραδίδω δωρεάν μαθήματα στα οποία βέβαια θα περιέχονται και όλες οι ιστορικές πηγές!
Mπα σε καλό σου Κουφετάριε μεσημεριάτικο...
Ε ότι απεφοίτησες απο την σχολή του Τατσόπουλου δεν το γνώριζα και δεν το φανταζόμουν! χαχαχαχαχαχχαχαχα!

kariatida62 είπε...

@ΚΟΥΦΕΤΑΡΙΕ:Τις απορίες που είχες ως προς το πρώτο μέρος της σειράς δάνεια, νομίζω πως σου τις ξεδιάλυνα!(δες ΤΟ Νο1)
Ο,ποια άλλη απορία τυχόν σου γεννηθεί πάντα στην διάθεσή σου και βέβαια όλες τις πληροφορίες εδώ θα τις βρει δωρεάν! χαχαχαχχαχαχχαχχαχα!

Ανώνυμος είπε...

Θα με βρίσεις μ' αυτό που κάνω...!!!Με συκοφαντείς δημοσίως βρε Καρυάτιδα!! (μας βλέπουν χαχα!) Τυχαίνει αυτό που κάνω αυτή την περίοδο να έχει να κάνει με ιστορία. H ρήξη στις σχέσεις του Αλή Πασά με τον σουλτάνο ήρθε το 1820, όταν ο πασάς έστειλε στην Κωνσταντινούπολη δύο Αλβανούς για να δολοφονήσουν τον Ισμαήλ Πάσο Μπέη, ο οποίος ήταν ανώτερος αξιωματούχος της αυτοκρατορικής φρουράς, αλλά και σφοδρός πολέμιος του Αλή πασά. Ο σουλτάνος Μαχμούτ Β’ ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από το συγκεκριμένο περιστατικό και για αυτό απομάκρυνε τον Αλή πασά από την θέση του επόπτη των Δερβενίων και από τις υπόλοιπες διοικητικές θέσεις που κατείχε. Επιπλέον, δόθηκε διαταγή να απομακρυνθεί από το σαντζάκι των Ιωαννίνων και να εγκατασταθεί στο Τεπελένι. Tου ζητήθηκε να απομακρύνει τους ανθρώπους του από τις περιοχές δικαιοδοσίας του. Ο Αλή πασάς , όμως, θορυβημένος από τις εξελίξεις πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση. Άρχισε να τοποθετεί στρατό σε περιοχές δικαιοδοσίας του και επιχείρησε να εξασφαλίζει την υποστήριξη των ευρωπαϊκών δυνάμεων, κυρίως της Ρωσίας και της Αγγλίας, χωρίς όμως αποτελέσματα. Τότε ο Αλή πασάς επιχείρησε να προσεγγίσει τους Έλληνες και τελικώς κατόρθωσε να εξασφαλίσει συμμαχία μαζί τους. Βέβαια η συνεργασία του Αλή πασά με τους εν δυνάμει εξεγερμένους έλληνες είχε ένα καθαρά συμφεροντολογικό χαρακτήρα. Οι Έλληνες θεωρούσαν ότι η συμπόρευση με τον Αλή πασά θα αύξανε τις πιθανότητες επιτυχίας της επανάστασης ενώ ο Αλή πασάς πίστευε ότι η ελληνική περίπτωση θα λειτουργούσε ως αντιπερισπασμός που θα τον έσωνε από τις εχθρικές διαθέσεις του σουλτάνου. Ζήτησε αμνηστία αλλά συνέχισε τις πολεμικές του επιχειρήσεις. Τότε ο σουλτάνος αφαίρεσε όλους τους τίτλους από τον Aλή και τον διέταξε να παρουσιαστεί στην Κων/πόλη εντός σαράντα ημερών για να δώσει εξηγήσεις. Όμως ο Αλή δεν υπάκουσε ούτε και σε αυτή τη διαταγή. Τότε εκδόθηκε φετβάς για την εκτέλεση του αλή πασά. Ο Σουλτάνος αμέσως έστειλε στα Γιάννενα στρατό 20.000 ανδρών με επικεφαλής τον Ισμαήλ Πασά. Ο Αλή πασάς αφού είδε ότι χάνει περιοχές και συμμάχους, κλείστηκε στο κάστρο των Ιωαννίνων με τρόφιμα και κανόνια και προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Και οι γιοί του αλή (Βελής, Μουχτάρ) πασά παραδόθηκαν στους Οθωμανούς, ενώ η Πύλη έστειλε στα Ιωάννινα τον Χουρσίτ Πασά με ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις. Στα τέλη Μαϊου του 1821 ο Χουρσίτ πασάς έφθασε στα Γιάννενα. Ο Αλή ήταν πλέον πλήρως αποδυναμωμένος και ο Χουρσίτ του ζήτησε να παραδοθεί. Ο Αλή δήλωσε ότι θα παραδοθεί μονάχα εάν του αποδοθεί αμνηστία(με φιρμάνι), αίτημα που ο Χουρσίτ το αποδέχτηκε. Όμως ο Χουρσίτ δεν είχε στην πραγματικότητα τέτοιες προθέσεις. Συνέταξε ένα πλαστό φιρμάνι για την εκτέλεση του Αλή. Όταν ο Αλή έμαθε ότι τελικά δεν του δόθηκε χάρη, θέλησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τους συντρόφους του. Τελικά σκοτώθηκε και το κεφάλι του στάλθηκε στην Κων/πόλη και έγινε αντικείμενο διαπόμπευσης. Αυτό το γεγονός ικανοποίησε ιδιαίτερα τον σουλτάνο... Αυτά! Για βιβλιογραφία περί επαρχιακών προκρίτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μπορώ να σου στείλω ευχαρίστως!!

kariatida62 είπε...

@Κουφετάριε:Eγώ θα βρίσω εσένα που ασχολείσαι (απ'ότι με διαβεβαιώνεις) και με την Ιστορία?
Αν είναι δυνατόν!!!
Όλα όσα μου γράφεις είναι πέρα για πέρα αληθή και ιστορικά αποδεδειγμένα!
Ο Αλή Πασάς μουσουλμάνος Αρβανίτης(δηλαδή Τουρκαλαβανός)όπως πολύ σωστά τώρα έγραψες, ζητούσε συνεργασίες με τους Έλληνες με καθαρά συμφεροντολογικό χαρακτήρα!
Οι Έλληνες λοιπόν (που οι περισσότεροι απο τους ήρωές μας έμαθαν στην αυλή του την τέχνη του πολέμου καθώς και την τέχνη της διπλωματίας)συνθηκολογούσαν κατά καιρούς μαζί του για ευνόητους λόγους αλλά όλοι τον γνώριζαν καλά, γνώριζαν τους πονηρούς σκοπούς του, γνώριζαν την διεστραμμένη προσωπικότητά του και στην ουσία ποτέ δεν τον εμπιστεύονταν!
Αυτά όμως που γράφεις τώρα δεν συνάδουν με το συμπέρασμα του πρώτου σχολίου σου στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ αφήνεις να εννοηθεί πως οι Ελληνόφωνοι(έτσι δεν θα τους έλεγες?) πληθυσμοί επαναστάτησαν όχι γιατί είχαν έθνική και θρησκευτική συνείδηση, αλλά για επεκτατικούς λόγους όπως ο Τουρκαλβανός Αλή-Πασάς!
Ομως ο Αλή Πασάς ήταν ένας δυνάστης και ο Ελληνικός λαός ζητούσε να ελευθερωθεί απο τον ζυγό 4 αιώνες!!!!
Την απελευθέρωσή του ζητούσε και τα ανθρώπινα δικαιώματά του που καταπατούνταν με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο!
Εχει καμμία σχέση το ένα με τ'άλλο?

Ανώνυμος είπε...

Καρυάτιδα αν συμφωνείς σε όλο το κατεβατό που σου έγραψα, τότε συμφωνούμε. Διαγράφω το σχόλιο συμβολή και κρατάω το υπόλοιπο. Γιατί το υπόλοιπο ισχύει έτσι; Η συνεργασία δηλαδή υπήρξε. Ο καθένας με τα συμφέροντά του και τους σκοπούς του. Αυτό είναι όλο. Δεν υποστηρίζω καμία πλευρά. Δεν νομίζω ότι είμαστε σε διαφορετική. Απλά μην τα παίρνεις τόσο προσωπικά!!! Τι την έχουμε την ψυχραιμία. Αλλά ήθελα κι εγώ να μπλέξω με τρελοκομείο χαχαχαχα!

kariatida62 είπε...

@Κουφετάριε: Tι εννοείς με το: μη τα παίρνεις τόσο προσωπικά? Για μένα συζητάμε ή για τον Αλή πασά και τους Ελληνες που ζητουσαν και πολεμουσαν για την ελευθερία τους?
Aν συμφωνούμε πως οι μεν πολεμουσαν με νύχια και δόντια για την απελευθέρωσή τους και ο τύραννος για την επιβολή του στην περιοχή τότε εντάξει...

Μόνο που θα περίμενα να υποστηρίξεις την πλευρά της αλήθειας! Και απορώ που ακόμα δεν την έχεις ανακαλύψει στις σελίδες της Ιστορίας που λες ότι ψάχνεις!
Καλό βράδυ
Καλή επέτειο αύριο!

Ανώνυμος είπε...

Σε παραπέμπω σε ακαδημαϊκή βιβλιογραφία με βάση αυτά που ξέρω, σε περίπτωση που θες να δεις και την άλλη πλευρά! Νιώθω υπόχρεος να το κάνω γιατί νομίζω πως το να ξαναγράφω κατεβατά δεν ωφελεί!

1.Abu-Manneh, Butrus, ‘‘Mehmed Ali Pasa and Sultan Mahmud II: The genesis of a conflict’’, Turkish Historical Review, 1 (2010)

2.Fleming, Katherine Elizabeth, Αλή Πασάς: Ο μουσουλμάνος Βοναπάρτης, μτφ. Βασίλης Κουρής, Εκδόσεις Οδυσσέας, Αθήνα 2000

3.Αρς, Γκριγκόρι, Η Αλβανία και η Ήπειρος στα τέλη του ΙΗ΄ και στις αρχές του ΙΘ΄ αιώνα: τα δυτικοβαλκανικά πασαλίκια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, επιμέλεια Βασίλης Παναγιωτόπουλος, μτφρ. Αντωνία Διάλλα, Gutenberg, Αθήνα 1994

4.Παναγιωτόπουλος Βασίλης (επιμ.) με τη συνεργασία των Δημήτρη Δημητρόπουλου και Παναγιώτη Μιχαηλάρη, Αρχείο Αλή Πασά συλλογής Ι. Χώτζη Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικάνικης Σχολής Αθηνών, 4 τόμοι, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών – Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2007-2010

5.ANASTASOPOULOS ANTONIS, PROVINCIAL ELITES IN THE OTTOMAN EMPIRE

Καλή επέτειο!

μαχαιρης είπε...

ΜΑΝΙΑ...παρακαλω θερμως, να μου στειλεις την βιβλιογραφια που σχετιζεται με τη..Συνεργασια των Ελληνων με τον..Αλη Πασα, ενεντιον του Σουλτανου...!!
Οπως και την αλλη βιβλιογραφια..Που σχετιζεται, με την..Ανεξαρτησια της επαναστασης, απο την Θρησκεια...
Δηλαδη, λες οτι αποδεδειγμενα πολεμουσαν μουσουλμανοι, στις ταξεις των επαναστατημενων ελληνων...
Η...
Οτι πολεμουσαν Χριστιανοι, με τους Τουρκους εναντιον των Χριστιανων..
Ελληνων...Εστω Σερβοι, Αρβανιτες, η Βουλγαροι...
Εστω και εμμισθοι...!!
Ακομα θελω να μου στειλεις βιβλιογραφια..Σχετικη με την επεκτατικη διαθεση των Ελληνων..Εναντιον των Τουρκων...Και αν οι ιδιοι οι Τουρκοι, θεωρουσαν ΤΟΤΕ..Επεκτατικη την διαθεση αυτη εις βαρος τους...!!
Το μαιηλ μου ειναι δημοσιο...!!

kariatida62 είπε...

@Κουφετάριε:
Για να μάθω για την ελληνική επανάσταση με συγχωρείς αλλά εγώ δεν διαβάζω Τούρκους ακαδημαικούς αλλά του Μακρυγιάννη τ'Απομνημονεύματα,του Δ.Αινιάνα: H βιογραφία του στρατηγού Καραισκάκη,τα Ενθυμήματα του στρατηγού της Επανάστασης Νικόλαου Κασομούλη.
Ολες αυτές τις ιστορικές πηγές θα τις βρεις στις ιστορίες που έγραψαν ο Σαράντος Καργάκος στα μαθήματα Νεοελληνικής Ιστορίας,στα βιβλία του Νικόλαου Φωτιάδη:KΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ-ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ-ΚΑΝΑΡΗΣ-ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ Α@Β ΟΘΩΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΡΧΙΑ-ΟΘΩΝΑΣ Η ΕΞΩΣΗ!

kariatida62 είπε...

@Μαχαίρης: Σου την έστειλε Μαχαίρη..εδώ σε μένα!
Με τις διατριβές των Τούρκων Ακαδημαικών και των φίλων τους Ελλήνων στα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια! Εκδόσεις 2010! Τί άλλο γυρεύεις?

Βάι βάι μπίρο μ'!

Ανώνυμος είπε...

Το ψευδώνυμό μου νόμιζα πως έφτανε για να μπορώ να εκφράζω ελεύθερα και δικαιωματικά τη γνώμη μου. Ας αποκαλυφθώ χωρίς να θέλω λοιπόν-μιας και άρχισαν οι ειρωνίες, λυπηρό κατά τη γνώμη μου, και να πω πως ως ιστορικός ερευνητής λοιπόν δηλώνω πως αν θέλετε να έχετε μια αντικειμενική άποψη για την ιστορία, καλό είναι να ξεκινήσετε πρώτα με την εκμάθηση της μεθοδολογίας της. Διότι στους ακαδημαϊκούς κύκλους εάν παρουσιάζατε στην βιβλιογραφία σας μόνο τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη, του καραϊσκάκη και του Κανάρη, τότε θα είχατε κοπεί με 0. Κι αυτό γιατί τα τεκμήρια και οι πηγές που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσετε χρειάζεται να αναφέρονται σε αξιόπιστες πηγές και από τις δύο πλευρές του νομίσματος.

Υ.Γ.Κανένας από όσους ανέφερα στην βιβλιογραφία δεν είναι Τούρκος.

kariatida62 είπε...

@Μaviakoufetaria: Ποιός σ'εμπόδισε να εκφράσεις ελέυθερα και δικαιωματικά την γνώμη σου εδώ μέσα Κουφετάριε?
Μας λες και απαντάμε! Δεν νομίζω ότι το δικαίωμά σου να εκφράζεσαι στερεί το δικό μας δικαίωμα να σου απαντάμε!
Δεν σε ειρωνεύτηκε κανείς! Μα κανείς!
Και σαν ιστορικός ερευνητής που είσαι όπως λες(τιμή μου που γνωρίζω έναν) καλύτερα ν' αποτανθείς στους συναδέλφους σου!
Εμείς ούτε ιστορικοί είμαστε ούτε ερευνητές! Εμείς διαβάζουμε τους Ελληνες ιστορικους και τις αδιάψευστες πηγές τους!
Επομένως δεν θα αξιολογηθουμε ως ιστορικοί αλλά ως αναγνώστεςκαι γνώστες της Ιστορίας μας! Οπότε η βαθμολογία μας δεν θα μπορεί να μην αγγίξει το άριστα!
Μην ξεχνάς ότι πριν λίγο σε ξεκόλλησα Ιστορικέ Ερευνητή μου με λεπτομέρειες που δεν σου άρεσαν και τόσο...!

Υ.γ. Λυπάμαι που δεν ξέρω την εθνικότητα του κ.κ.Αμπού Μανέχ!(να με συμπαθάς για την προφορά μου)

μαχαιρης είπε...

ΚΑΡΥ με συγχωρεις...
Να πω δυο κουβεντες με τον φιλο/φιλη..Με την αλλη αποψη..!!
Δεν ειρωνευτηκα ποτε κανεναν, εδω μεσα..Αληθινα ηθελα την βιβλιογραφια και τα βιογραφικα,αυτων που διαβασες, να σχηματισω αποψη...!!
Στο δημοσιο μαιηλ μου...!!
Εγω φιλε/η..Δεν ειμαι πανεπιστημιακης μορφωσης, και θα ηθελα συγκεκριμμενα, να μου πεις, που αναφερεται συνεργασια των Χριστιανων και των Μουσουλμανων..
Σε βαρος του Σουλτανου...!!
Που αναφερεται..Συμμαχια,εστω και πολιτικη..Εστω και εμμισθη..Που να χαρακτηριζεται ετσι απο τους Τουρκους, η απο τους Ελληνες, η χριστιανους, της εποχης...
Και μετα..
Θα ηθελα να μου πεις, ποιος και που..Χαρακτηριζει επεκτατικη διαθεση, την στρατιωτικη η την πολιτικη κινηση των Ελληνων, στο 1821...
Υποσχομαι, οτι θα δημοσιευσω τα βιογραφικα και τα αποσπασματα που θα μου στειλεις...Αυτουσια..Και θα τα σχολιασω καλοπιστα...!!
Δεν εχω ομως την δυνατοτητα μεταφρασης...
Ουτε και μπορω να διαβασω ολο το βιβλιο, για να σχηματισω αποψη...!!

kariatida62 είπε...

Ρε Μαχαίρη είναι οι καινούργιοι ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ που έκαναν και το ντοκυμαντέρ στο ΣΚΑΙ.
Της Αμερικάνικης Σχολής Αθηνών!
Που απεφάνθησαν ότι μόνο τα 100 τελευταία χρόνια υπέφεραν οι Ελληνες και γενικώς οι Χριστιανοί.
Τις 11 επαναστάσεις πουείχαν σημειωθεί πριν εκείνη του 1821 τις ξέχασαν! Τις έκαναν έτσι για πλάκα...
Αυτή την ιστορία θέλει να διαβάσουμε ο Κουφετάριος!