bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Τα δάνεια Νο 1

Τα δάνεια του Μαυροκορδάτου, ο Ψαριανός Βαρβάκης και οι Πληρεξούσιοι 
 ΄Ολη η αλήθεια για την πραγματική ανάγκη των δανείων που πρωτοπήρε το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, κρύβεται στο γεγονός ότι έπρεπε με τα χρήματα αυτά να καλυφθούν κομματικά σχέδια και όχι στρατιωτικές επιχειρήσεις.
 Το συμπέρασμα αυτό συνοψίζεται στις παρακάτω αράδες που έγραψε ο Σπ. Τρικούπης, το δεξί χέρι του Μαυροκορδάτου, στις 3 του Απρίλη του 1824 στον Ορλάνδο στο Λονδίνο:
"Εκτός των εξωτερικών εχθρών, αποκτήσαμεν ήδη και εσωτερικούς τους αντάρτες της διοικήσεως, οι οποίοι πειθόμενοι εις όσα το έθνος δια των νομίμων παραστατών του εθέσπισεν, εσύστησεν ιδικήν των διοίκησιν εις Τριπολιτσάν. Τα δάνεια λοιπόν θέλει τους νικήσωσιν και αυτούς, και άλλους θέλει φέρωσιν εις μετάνοιαν!"
Με λίγα λόγια σε απλά Ελληνικά λέει: Mε τον παρά θ'αγοράσουμε συνειδήσεις και θα τους φάμε...
Και πραγματικά έτσι έγινε! O Oδυσσέας Ανδρούτσος κάθεται και γράφει:

"Οι κυβερνήται μας, αφού έγιναν κύριοι του δανείου, δεν συλλογίζονται άλλο παρά να δολοφονήσουν όλους εκείνους, οι οποίοι ομιλούν δια τα δικαιώματα του ταλαίπωρου λαού της Ελλάδος, δια να απαλλαχθούν εις το εξής απο όλους όσους φοβούνται ίνα τυραννώσιν έπειτα με πλήρη ελευθερίαν."
Εκείνο τον καιρό είχε κατέβει στην Ελλάδα απο την Ρωσία ο πάμπλουτος Ψαριανός Βαρβάκης,(το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Λεοντίδης)θαλασσινός ήρωας της επανάστασης του 1769, ογδόντα πια χρονών άνθρωπος.
Ο Βαρβάκης έπειτα απο τον αποτυχημένο ξεσηκωμό, τράβηξε όπως τόσοι άλλοι στην Ρωσία και εκεί, εκμεταλλευόμενος κι εμπορευόμενος πρώτος αυτός σε μεγάλη κλίμακα στην Κασπία Θάλασσα το μαύρο χαβιάρι, έκανε μεγάλη περιουσία.
Σαν έφτασε τον Μάη του 1824 στην Ελλάδα, όλοι τρέξανε να τον καλωσορίσουν, για τα πλούτη του που τα μοίραζε ανοιχτότερα.
Οταν όμως ήρθε το ζήτημα του δανείου στην Αγγλία , είχε την αποκοτιά να τους πει:
"Tι θέτε να δανιστείτε απο ξένους και να τους βάλετε στο κεφάλι σας αφεντικά; Σας δίνω όσα κι αν χρειάζονται, ακόμα κι'όλο το βιός μου!"
Μεμιάς τότε τονε βγάζουνε... προδότη! Να μην δανειστούμε απο τους Εγγλέζους μην τυχόν και μπερδευτούν στον τόπο μας; Αμ'αυτό γύρευαν οι άνθρωποι...
Κι ο Βαρβάκης έφυγε διωγμένος για να γυρίσει πίσω στην Ρωσία. Περνώντας όμως απο την Ζάκυνθο τον κλείσανε στο λοιμοκαθαρτήριο οι Εγγλέζοι κι εκεί...αρρώστησε.
Καταλαβαίνοντας πως έφτασε το τέλος του, φώναξε κι έκανε την διαθήκη του.
Άφησε ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο έθνος και το υπόλοιπο τόδινε για να λευτερωθούν απο τα χέρια των Τούρκων αιχμάλωτες οικογένειες. ΄Επειτα απο δύο μέρες, στις  10 Γενάρη 1825, πέθανε.
Τρία ήταν τα μέλη της επιτροπής για το δάνειο που πρόκριναν να στείλουν στο Λονδίνο:
O Ι. Ορλάνδος, γαμπρός των Κουντουριωταίων, ο Ανδρέας Λουριώτης τσιράκι του Μαυροκορδάτου, κι ο Γιαννάκης Ζαίμης. Ο τελευταίος όμως είχε ολότελα καθαρά τα χέρια του απο την ρεμούλα που ακολούθησε.
Εκτός που πήγε αργά στο Λονδίνο, όταν πια είχε γίνει το πρώτο δάνειο και διαπραγματευόταν το δεύτερο, αντιστάθηκε όσο μπορούσε στις παλιανθρωπιές των δύο άλλων και των Εγγλέζων δανειστών, αρνήθηκε να υπογράψει τις μετοχές και σηκώθηκε κι έφυγε.
Το πρώτο δάνειο του 1824, το πραγματεύθηκε ο οίκος LOUGHAM.
΄Ηταν ονομαστικής αξίας 800.000 λιρών Αγγλίας και δόθηκε στα 59% με τόκο 5%.
Όποιος δηλαδή πλήρωνε 59 λίρες, έπαιρνε μετοχές για 100 λίρες. Ετσι το δάνειο ξεκαθάρισε γύρω απο τις 472.000 λίρες αν και το Ελληνικό κράτος χρεώθηκε για 800.000 λίρες.
Απο το καθαρό αυτό ποσό 298.726 λίρες στάλθηκαν στην Ελλάδα σε χρήμα και 10.063 σε εφόδια.
Τ'άλλα πού πήγαν; Κρατήθηκαν προκαταβολικά 80.000 λίρες για τους τόκους δύο χρόνων και 16.000 λίρες για χρεωλύσια. Σε μεσιτείες πήγαν 25.746 λίρες.
5.900 λίρες πήρε ο Ορλάνδος με την δικαιολογία πως το ποσό αυτό το χρώσταγε η Ελληνική Κυβέρνηση στην γυναίκα του!
Ενα άλλο ποσό ύψους 5.045 λιρών δόθηκε για τις ατομικές ανάγκες των Πηρεξουσίων(Ορλάνδου και Λουριώτη).
Οι κύριοι αυτοί έπρεπε να ζουν σα Μεγάλοι Άρχοντες στην BOND-Street όταν χιλιάδες συμπατριώτες τους πέθαιναν απο την πείνα πάνω στα βουνά. Πέντε χιλιάδες χρυσές λίρες εκείνης της εποχής πήραν οι αθεόφοβοι για έξοδά τους για λίγους μήνες! Ούτε βασιλιάδες νάταν με την ακολουθία τους δεν θα ξόδευαν τόσα!
Τι σημασία όμως είχαν όλ'αυτά; Η φατρία του Μαυροκορδάτου, έχοντας στην διαχείρισή τους  τα χρήματα του δανείου τα σκορπά και οδηγεί την Ελλάδα σε εμφύλιο πόλεμο που θα διαρκέσει ένα χρόνο φέροντας την πατρίδα στο άκρο του βαράθρου.

Μεγαλύτερη ακόμα ρεμούλα έγινε στο δεύτερο δάνειο του 1825, ονομαστικής αξίας δύο εκατομμυρίων λιρών, που το διαπραγματεύθηκε ο τραπεζοεμπορικός οίκος Ρικάρδο και Ράλλης.
Το δάνειο αυτό δόθηκε με χειρότερους ακόμα όρους απο το προηγούμενο στα 55 1/2%.
Στην Ελλάδα, απο τις 1.110.000 λίρες που ξεκαθάρισε, κατόρθωσαν να φτάσουν, όλα κι'όλα 33.713 σε χρήμα και 65.986 σ'εφόδια.
Επειδή όμως απο το πρώτο δάνειο είχαν περισσέψει 24.501 λίρες ούτε αυτά τα ποσά στην πραγματικότητα ήρθαν απο το δεύτερο. ΄Ολα τ'άλλα φαγώθηκαν στο εξωτερικό!
"Περισσότερα απο δώδεκα εκατομμύρια δολλάρια, ζητήθηκαν κι η Ελλάδα επιβαρύνθηκε με το τρομερό αυτό χρέος , που το ένα πέμπτο απ'αυτό καλά χρησιμοποιημένο, θάφτανε για να την κάνει ανεξάρτητη. Η κυβέρνηση δεν είχε πάρει απ'αυτά ούτε καν δύο εκατομμύρια δολλάρια, όταν έλαβε την καταπληκτική είδηση πως το κεφάλαιο απο τα δάνεια εξαντλήθηκε! Πού πήγαν τ'άλλα;
Oι κ.κ. Ρικάρδο και Ράλλης πήραν για να την ενόχληση να διαπραγματευθούν το δάνειο 64.000 λίρες.
Οταν οι μετοχές φτάσαν στα 14% μονάχα της αξίας τους, οι κύριοι αυτοί δώσανε 7.500 λίρες για ν'αγοραστούν οι ξεπεσμένες μετοχές, οι άξιοι όμως πληρεξούσιοι (Ορλάνδος και Λουριώτης)όχι μονάχα βάλανε στις τσέπες τους τις 7.500 λίρες, μα χρεώσανε και την Κυβέρνησή τους με την αξία των μετοχών!
Στο λογαριασμό των εξόδων αναφέρεται και το ποσό των 113.000 λιρών για την αγορά μετοχών του πρώτου δανείου, ενώ όμως την εποχή εκείνη οι μετοχές πουλιόνταν 22%, τις χρέωσαν στην Κυβέρνηση με 54 και 55%. Την διαφορά πονηρά την οικειοποιήθηκαν.
Βγάλανε δηλαδή απο τούτη μονάχα την κομπίνα οι τραπεζίτες και οι Ορλάνδος και Λουριώτης πάνω απο τριανταπέντε χιλιάδες λίρες! Επειδή όμως τρώγοντας έρχεται η όρεξη , οι Πληρεξούσιοι βρήκαν πως ήταν λίγα όλα τούτα τα κέρδη και χρέωσαν την Κυβέρνηση μ'άλλες 6.716 λίρες, 19 σελίνια και 8 πένες(τους άρεσε η ακρίβεια) γι'ατομικά τους έξοδα.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κάνουν και αυτή την λωποδυσία:
Στο λογαριασμό αναγράφεται πως το  Κομιτάτο της Καλκούτας έστειλε μονάχα το ποσό των 1200 λιρών. Μα ήταν τόσο παλαβοί οι συντάχτες αυτού του λογαριασμού που να πιστεύουν, πως δεν υπήρχαν άνθρωποι που να ενδιαφέρονται για τις ελληνικές υποθέσεις, ώστε να ελέγξουν τους λογαριασμούς και ν'ανακαλύψουν πως το Κομιτάτο της Καλκούτας έστειλε 2.200 λίρες;
 Κι'όμως ο Ορλάνδος ο γαμπρός των Κουντουριωταίων, έδινε με το παρακάτω  γράμμα του συμβουλές στην Κυβέρνηση:
"Aν η Διοίκησις ενίκησε τους αποστάτας αυτούς, ως ακούομεν, και δεν τους έκρινε και να τους θανατώση, δια να παστρεύση την Ελλάδα απο τέτοιες βρώμαις, αλλά τους εσυγχώνευσε ως άλλοτε, τότε όλη η  Ευρώπη θέλει στοχασθή, ότι η Ελληνική Διοίκησις  δεν είναι διοίκησις, αλλά σκιά,  και ούτε δύναται να στερεωθή ποτέ."
O καλός αυτός πατριώτης, που θησαύριζε απο τα δάνεια στο Λονδίνο, όταν ποτάμι χυνόταν το αίμα στην Ελλάδα  και την ηρωική φρουρά του Μεσολογγιού τη θέριζε η πείνα, σκοτιζόταν μην τυχόν και κατηγορούσαν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα, γιατί ...δεν σκότωσε τον Κολοκοτρώνη, τούτη την "βρώμα" όπως τον ονομάζει.
Σε δεύτερο πάλι γράμμα απο το Λονδίνο, με ημερομηνία 24 του Μάη 1824, οι Ορλάνδος και Λουριώτης συμβουλεύανε την Κυβέρνηση, να βγάλει όλους τους πολεμικούς αρχηγούς και να τους αντικαταστήσει με Ιταλούς αξιωματικούς!-οφικιάλους όπως τους ονόμαζαν.
Ολοι οι ήρωες του Εικοσιένα για τον Ορλάνδο ήταν σκάρτοι! Μονάχα οι Ιταλοί οφικιάλοι μπορούσαν να νικήσουν τους Τούρκους!

Συνεχίζεται....



Πηγές: Aπομνημονεύματα Σπηλιάδη
 Φωτάκου 
Αρχείο Κουντουριώτη
Ιστορία: Δημήτρη Φωτιάδη




















































































14 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

Ψαχνεις...
Μην ψαχνεις, εκει περα, διοτι ειναι επικινδυνως, αντεθνικως και..Αιωνιως,
"Βρωμικα"...

Και θα σου πεσουν τα μαλλια...!!
Μια και η ιδια η υποσταση, του πρωτολειου κρατους...Δεν εχει ακομη αποσαφηνισθει...!!

kariatida62 είπε...

@Μαχαίρης: Kαλημέρα Μαχαίρη!
Οπως καταλαβαίνεις δεν ψάχνω τώρα!
Εχω ψαχτεί χρόνους τώρα....
Καλό όμως θα ήταν, να γίνουν κάποιοι παραλληλισμοί κάποιες συγκρίσεις!
Γιατί είπαμε η δική μας ιστορία είναι τόσο μεγάλη και επαναλαμβανόμενη που πραγματικά εκπλήσσεσαι! Αλλά δυστυχώς μυαλό εμείς δεν βάζουμε, ούτε έχουμε πάρει το μάθημά μας!

μαχαιρης είπε...

ΚΑΡΥ...
Χαζοι δεν ειμαστε...!!
Αγνοια εχουμε...!!
Βλεπεις..Αυτα τα "βρωμικα" κομματια ιστοριας..Τα αφηνει ΕΞΩ απο την εκπαιδευση...Η Αστικη κοινωνια...!!
Διδασκοντας, συνεχεια...Ηρωικες μαχες και αναπεπταμενα λαβαρα...!!
Και με το διαρκες παραμυθι..Με την.."ψωροκωσταινα"...

Σαματις..Εκατσε ποτε κανεις να μας ειπει...
Για τον ΑΘΛΟ του 1922...Με το λαθος της ανταλλαγης των πληθυσμων...
Που φορτωσε το φτωχο,για τους λογους που λες παραπανω, κρατος..Με 1800000 λοιμοκτονουντες προσφυγγες...!!...
Μετα απο συνεχεις πολεμους...Απο το 1897...Μεχρι και την καταστροφη της Σμυρνης;;;
Που επρεπε...Να ακουμε "ΕΓΓΛΕΖΟΣ"
Και να το βαζουμε στα ποδια...!!
Πανικοβλητοι...!!

Και ομως εμεις...
Για ολου του κοσμου το ψωμι, το φως και το τραγουδι...
"Μαζεψαμε" ολο το μισος...Ολης της
φονικης μηχανης του Αξωνα...!!
Για να γινουν τα Εγγλεζακια..."προστατες των λαων..!!"
Αυτοι..Που φυγανε νυχτα...Μολις σταθεροποιηθηκε το προγεφυρωμα στο Μαλεμε...
Κι αφησανε τους ντοπιους...Να φανε τη φωτια...!!
Αοπλοι κι ανεκπαιδευτοι...
Τσακισανε..Και εξαφανισανε...Το σωμα αλεξιπτωτιστων...!! Του Φυρερ...!!
Γι αυτο σου λεω...Μην ψαχνεις..!!
Οι Ινδοι, οι Πολυνησιοι..Οι αφρικανοι, οι Αραβες..Οι Ελληνες και οι κυπριοι στρατιωτες...
Τους εκαμαμε αφεντικα...!!
Με τα δικα μας λεφτα...Και το δικο μας αιμα...!!
Κι αυτοι, ΠΟΤΕ δεν μας εχωνεψαν...!!

Θυμησου τι ελεγε..Ο Ναπολεων Βοναπαρτης, για τους Αγγλους...

"τσαντιζομαι, οταν αναγκαζομαι..Να πολεμω με Αγγλους...!!
Αφου γνωριζω, πολυ καλα...Οτι...
Οτι κι αν τους ζητησω....Με καποια
ΛΕΦΤΑ...!!
Μπορω να το αγορασω...!!"

kariatida62 είπε...

@Μαχαίρης: A μπράβο! Για την άγνοια μιλώ κι'εγώ! Αυτή μάχομαι...
Δεν ψάχνομαι! Την άγνοια πολεμώ που μας σκεπάζει αιώνες τώρα....
Δυστυχώς αυτή αφήνουμε να μας συντροφεύει ακόμα και τώρα που οι καιροί έχουν αλλάξει και κοκορευόμαστε πως η τεχνολογία μας έχει φέρει πιο κοντά στην γνώση!
-----
Αφού την ξέρεις και συ καλά την ιστορία γιατί δεν ανοίγεις τις σελίδες της να μας την διαβάσεις?
----
Το έρμο το χρήμα δεν αγοράζει μόνο τους Αγγλους! Αγοράζει όλες τις εθνικότητες Μαχαίρη. Και όταν δεν καταφέρνει να τις αγοράσει γιατί πέφτει σε αετούς, βρίσκει κυνηγούς και τους σημαδεύει!

dimitris είπε...

kariatida62 καλημερα, το δανειο του 1826 αποπληρωθηκε το 1986!!!

kariatida62 είπε...

@dimitris: Καλημέρα Δημητράκη μου!
Aκριβώς! Οσο απίστευτο και ν'ακούγεται έτσι είναι!
Σκέψου Δημητράκη οι ιστορικοί του μέλλοντος που θάχουν για πηγές ένα σωρό γραπτά τι θα έχουν να πουν για τα σημερινά δάνεια...
Συνέκρινε τον Ορλάνδο και τις αποζημιώσεις που απαίτησε για τις διαπραγματεύσεις που έκανε τότε που οι Μεσολογγίτες πέθαναν απο την πείνα με τις αποζημειώσεις των βουλευτών μας για το 2011, την ώρα που παιδιά στα σχολεία λιποθυμούν απο την πείνα:
Boυλευτική αποζημίωση 5.780,61
Αποζημίωση για επιτροπές και θερινά: 1361,65
Eπίδομα γραφείου:2.202,15
Oικογενειακή παροχή:57,95
Eξοδα κίνησης:467,21
Σύνολο μηνιαίων αποδοχών:9.869,57
Eτήσιες αποδοχές: 118.434,84

Ανώνυμος είπε...

Μπήκες σε βαθειά νερά, στα σκοτεινά νερά - και τα απόνερα - της Ελληνικής ιστορίας.

Να μαθαίνουμε, να διδασκόμαστε. Και προπάντων όμως να μην εξισώνουμε αυτούς που πολέμησαν με αυτούς που δεν πολέμησαν.

Οι ήρωες του 21 ήταν άνθρωποι. Με τα πάθη τους, τα μίση τους, άλλον πηγαίνανε άλλον όχι, αλλον ανεχόντουσαν και άλλον τον κοίταζαν καχύποπτα μη τους βγει μπροστά. Και τον πολέμαγαν καμιά φορά. Και τον έτρωγαν νύχτα καμιά φορά.

Και όλα αυτά πριν ακόμα γίνει εκείνο το μεγάλο ρεζιλίκι τα κόματα τα Αγγλόφιλα, Γαλλόφιλα, Ρωσόφιλα. Μόνο Ελληνόφιλο δεν θα βρεις.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν ήταν μεγάλοι. Πολέμησαν. Ήταν ήρωες. Αλλά ήταν και άνθρωποι, με τα πάθη τους και τις αδυναμίες της. Ποιοί μεγάλοι δεν έχουν ; σε όλο τον κόσμο.

Η ιστορία με τα δάνεια... μια ζωη τα ίδια ! Και όπως λες... μυαλό δε βάζουμε...

Η Κάρυ του 2112 - σε 100 χρόνια - να δω τι θα γράφει για τώρα !!

kariatida62 είπε...

@GIP:Αφού ξέρεις πως στα βαθειά μ'αρέσει να κολυμπώ! :))
Xμ! Η Κάρυ του 2112 άραγε θα ξέρει πως την λένε Καρυάτιδα και έχει ελληνική καταγωγή?
Πολύ φοβάμαι πως θα μιλά μόνο αγγλικά και δεν θα μπορεί να μεταφράσει εύκολα τα γραπτά μας...
Στήσε ένα τέτοιο θριλεράκι επιστημονικης φαντασίας στο μυαλό σου να μας το προβλέψεις....

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Φοβάμαι ότι το θριλεράκι που ζητάς από το Gip είναι πολύ κοντα να γίνει πραγματικότητα.
Τι ιστορία και αυτή με τα δάνεια. Εκείνος ο φουκαράς ο Βαρβάκης;
Είναι διαφωτιστικά όλα όσα καταγράφονται εδώ γιατί φαίνεται καθαρά ότι διαχρονικά υπήρξαν και θα υπάρχουν δοσίλογοι στον τόπο αυτό.
Λυπούμαι. Αλλά το χέρι μας τι θα κάνει τώρα;

kariatida62 είπε...

@Χριστόφορος: Kαι πού να διαβάσεις την συνέχεια του αφιερώματος Χριστόφορε...να δεις ομοιότητες με το σήμερα!
Λες και όλα επαναλαμβάνονται με μια απίστευτη ομοιότητα!
Ετσι μούρχεται στο Λογοτεχνικό Σάββατο της Βερόνικα Μαρσά με τίτλο:
Aυτό το έχω ξαναζήσει να βάλω το ιστορικό αφιέρωμα: "Τα δάνεια" :))
Γελώ πικρά...πολύ πικρά!

Ανώνυμος είπε...

Καλά ε Καρυάτιδα η ανάρτησή σου είναι τόσο επίκαιρη. Είναι αξιοθαύμαστο να διαπιστώνει κανείς πώς μπορεί να επαναμβάνεται η ιστορία και αυτό είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα. Μπράβο Καρυάτιδα. Κολλάω βέβαια καμιά φορά στις λέξεις. Λες ότι ο Ψαριανός Βαρβάκης άφησε ένα μέρος της περουσίας του στο έθνος και το υπόλοιπο το έδινε (πού;) για να λευτερωθούν απο τα χέρια των Τούρκων αιχμάλωτες οικογένειες. Απορία έχω Καρυάτιδα μην με παρεξηγείς. Και επίσης κόλλησα σε αυτό το σημείο μιας και σκέφτηκα το εξής: Πως ήταν αιχμάλωτες οι οικογένειες από του Τούρκους αφού είχαν το δικαίωμα ως αλλόπιστοι να δηλώνουν την υποταγή τους στο σουλτάνο με φόρο υποτέλειας (τον κεφαλικό φόρο). Πάω και για τα δάνεια νούμερο 2!!

kariatida62 είπε...

@maviakoufetaria:Καλημέρα Κουφετάριε!
Μα δεν κολλάς εύκολα μόνο εσύ! Κολλάει το 80% των Ελλήνων εφ'όσον δεν γνωρίζουν την Ιστορία τους καλά!
Και όταν ακούν τον κάθε τυχάρπαστο τύπου Τατσόπουλο στο Σκαι η "επανάσταση του '21" που έλεγε ότι με τους Τούρκους μια χαρά τα πήγαιναν οι Ελληνες και μόνο τα τελευταία 100 χρόνια ξεκινησε το πρόβλημα πείθεται γιατί δεν έχει διαβάσει εις βάθος την ιστορία του!
Ακου λοιπόν να δεις:
Bρισκόμαστε στα 1824! Εχουμε επομένως μία επαναστατημένη Ελλάδα
η οποία με δυσκολία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της.
Απο την άλλη έχουμε τον Μαυροκορδάτο, τ'αγγλόφιλο κόμμα, τους νοικοκυραίους της Υδρας και τυς κοτσαμπάσηδες του Μοριά που ρίχνανε αδιακοπα προσάναμα ν'ανάψει παντού ο εμφύλιος πόλεμος.
Οι Τούρκοι βρίσκουν την ευκαιρία να χτυπήσουν. Ο Κιουταχής εκστρατεύει στο Βόλο και στο Τρίκερι.
Η αρμάδα του καπουτάν Χοσρεφ πασά φτάνει στην Κάρυστο τον Μάη.
Τ'ασκέρια που κουβαλούσε σκορπίζουν το στρατόπεδο του Κριεζώτη και οι γενίτσαροι άρχισαν να κυνηγούν τον απροστάτευτο λαό, που έτρεχε στους λόγγους και στα βουνά και στις σπηλιές της Ν.Εύβοιας να προστατευτεί.
Οσους άντρες έπιασαν, τους βασανίζουν και μετά τους σφάζουν!
Τις γυναίκες τις ατιμάζουν μπροστά στα μάτια των ανδρών και αδελφών τους, τις έγγυες τις ξεκοιλιάζουν και βγάζουν αχνιστά απ τα σπλάχνα τους τα έμβρυα! Παντού όπου διαβαίνουν σκορπούν την φρίκη και τον θάνατο.
Οποιος κατάφερε να επιζήσει αιχμάλωτος, πουλιόταν στα σκλαβοπάζαρα της Αιγύπτου!
Στα τέλη του ίδιου μήνα, ο Γιουσούφ πασάς Περκότσαφλης με 6000 νοματαίους κι'ο Σελήχ πασάς της Αδριανούπολης με 4000απο το ασκέρι της Βουλγαρίας και της Θράκης, μπαίνουν στην Ανατολική Ελλάδα καίγοντας και ερημώνοντας!
Οσος λαός δεν πρόλαβε να περάσει στον Μοριά συλλαμβάνετο και τον έτρωγε η μαρμάγκα!
Αυτές λοιπόν τις οικογένειες προσπάθησε να σώσει ο Βαρβάκης!
Αγόραζε τους Αιχμαλώτους!
Ξεκόλλησες τώρα Κουφετάριέ μου?

Ανώνυμος είπε...

Ξεκόλλησα! Τώρα κατάλαβα, σ'ευχαριστώ Καρυάτιδα. Αν και οι λεπτομέρειες δεν βοηθούν στην συνειδητοποίηση της ιστορίας κατ' εμέ αλλά στην ενδυνάμωση του χάσματος και του μίσους.. :)

kariatida62 είπε...

@maviakoyfetaria: Στο ξεκόλλημα είμαι μαννούλα καυμένη!χαχαχαχαχχαχα! Ρώτα και τους παλιούς που με ξέρουν!
Οι λεπτομέρειες που δεν είναι λεπτομέρειες αλλά βασικές αλήθειες βοηθούν όχι στην ενδυνάμωση του μίσους αλλά στην πώς μου τόμαθες? ΑΛΗΘΕΙΑΚΟΤΗΤΑ ναι γειά σου αληθειακότητα της αλήθειας η οποία δεν πρέπει να διαστραβλώνεται κατά το δοκούν...!:)